Google stopt met Nest-app voor smartwatches

Googles Nest-applicaties werken niet meer met smartwatches. Zowel Wear OS als watchOS worden niet meer ondersteund. Volgens Google waren er te weinig mensen die de apps gebruikten.

Er is maar een klein aantal mensen dat de Nest-app voor smartwatches gebruikt en daarom is besloten om er geen tijd meer in te steken, zegt Google in een verklaring tegen website 9to5google. Voortaan richt Google zich enkel nog op de volledige apps voor smartphones en op integratie met Google Assistent. Gebruikers van een smartwatch met Googles Wear OS kunnen op die manier hun Nest-apparatuur nog bedienen via de Assistent, maar bij Apples watchOS is dat niet mogelijk.

Met de smartwatch-app konden gebruikers onder andere notificaties zien, de temperatuur instellen van Nest-thermostaten en een Home- of Away-modus instellen. Het blijft mogelijk om notificaties te ontvangen op een smartwatch via een koppeling met de smartphone-app, maar de andere functionaliteit verdwijnt. Gebruikers van de app krijgen een melding te zien dat de ondersteuning is gestopt en dat ze de applicatie moeten verwijderen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-07-2019 • 08:19

46 Linkedin

Reacties (46)

Wijzig sortering
Wat is de toegevoegde waarde van zo'n horloge? (ik heb er eentje) Juist zulke apps die als verlengstuk werken van de telefoon. Als juist Google dit killt voor hun eigen WearOS, dan vervalt weer een paar procent nut van een wearable. Ik begrijp dat de overlap tussen wearables en Nest gebruikers maar klein is, maar omdat je maker bent van beide systemen zou dit toch een nette selling point zijn. Als proof of concept.
Alle functionaliteit loopt toch al via de telefoon, het is niet dat ze een compleet andere app in het leven moeten houden.
Maar als bijvoorbeeld maar 1 op de 100.000 Nest klanten dit gebruikt, en je moet er veel geld in steken om dit te onderhouden, waarom zou je dat doen, je moet het wel terug verdienen.
Google is een bedrijf dat beursgenoteerd is, en dus maar 1 doel heeft, zo veel mogelijk winst maken voor de aandeelhouders.
Het is logisch dat ze de ondersteuning stoppen, maar het is toch een beetje pijnlijk dat Google hun eigen platform zo kansloos vindt dat ze er niet eens meer voor ontwikkelen. Een beetje als het moment dat Microsoft stopte zijn eigen apps voor Windows Mobile beschikbaar te maken.
Je kunt nog steeds Google assistent gebruiken, ik kan op mijn Wear Smartwartch via Google assistent de thermostaat aanpassen dmv spraak. Werkt perfect, Heb dan ook nog nooit de Nest app geinstalleerd gehad op horloge. Ik denk dat Google daar ook de toekomst ziet.
Nou, je móet vanaf nu Google Assistent gebruiken als je je Nest thermostaat wilt aanroepen/aansturen via je smartwatch, dat is toch subtiel iets anders dan "je kunt". En je kan je ook afvragen waarom ze alles en iedereen zo graag aan die Google Assistent willen hebben. Dat het om te veel moeite/geld gaat voor een kleine groep mensen is natuurlijk een non-issue, er zijn plenty voorbeelden van Google producten die ze nog nooit serieus geld hebben opgeleverd, maar waar ze wél mee doorgaan. De reden daarvoor is dan altijd terug te destilleren tot het feit dat het complementair is aan hun advertentie verkoop business, waar ze zowat al hun vele geld mee verdienen.
Yup, we moeten af van de theres an app for that en meer headless integratie inderdaad
Dat komt ook doordat er zo'n enorme wildgroei is gekomen doordat iedereen zijn eigen walled garden probeert te maken in de hoop de klanten vast te zetten in hun ecosysteempje en hun data te kunnen verkopen. Vooral in het domotica domein is dat heel erg. Je hebt het ikea ecosysteem, xiaomi, hue, nest enz enz. Iedereen bedenkt hun eigen protocollen, clouddiensten, appjes.

Als men zich gewoon aan standaard protocollen zou houden zoals MQTT zou het voor de gebruiker een stuk beter werken. En zou je alles kunnen bedienen vanuit 1 enkele domotica app. Via dingen als Homey of Home Assistant kan dat op zich wel maar dan lek je nog steeds heel veel info naar de clouds van die verschillende fabrikanten.

Op zich is er niks mis met een app. Er is wat mis met al die verschillende ecosystemen die niet samenwerken.
Amen, het zou ook mooi zijn als er bijvoorbeeld een wettelijke verplichting zou komen over security en lokale aansturing. Ik ben zelf geen van MQTT gezien het een beetje ouderwets is maar bijvoorbeeld lokale API toegang (en documentatie) zou naar mijn mening verplicht moeten zijn. Dit zou ook problemen oplossen als de fabrikant zijn clouddienst stopt omdat deze dan enkel lokaal aangesproken kan worden.

Philips Hue en Ikea hebben dit naar mijn mening al goed voor elkaar. Standaard wordt alles lokaal ondersteund en cloud is in principe optioneel. Ikea werkt zelfs enkel lokaal, maar biedt weer goede ondersteuning voor Homekit en Google Assistant voor externe toegang.
Nou toevallig werkt wat je noemt allemaal met zigbee, dus het lukt wel om het zonder hubs te doen.
Het is alleen niet echt klantvriendelijk
Google beweerd dat , maar denk eerder dat zij google assistant willen pushen en daarme snel support stoppen. Voor gigant google is klein dev team voor zo appje ook niet zo belastend. Kwa kosten baten valt het dus mee. Wat inhoud service hadden ze het gewoon kunnen supporten. Maar zijn snel met dingen de nek om te draaien. Denker eerder gevaltje google assistand naar voren schuiven. Of door de strot van de consument duwen door te hakken in interne alternatieven.
Je chargeert het wel, het is niet zo dat Google alle Apps stopt te ontwikkelen voor hun Smart Watches, ze stoppen 1 specifieke app die volgens hun door bijna niemand gebruikt wordt.
Je geeft zelf het antwoord op de vraag: "je moet er veel geld in steken om dit te onderhouden".
Als het veel geld kost om een appje te ondersteunen dat maar een afkooksel is van een andere app, dan ben je gewoon slecht bezig...

Naar de buitenwereld toe is Google spick en span, maar ik krijg altijd de indruk dat hun software niet zo fantastisch in elkaar zit.
Niet alles moet winst maken, soms is het gewoon een business beslissing om iets wel of niet te doen.
Als je zelf beslist om uw eigen product niet meer te ondersteunen, dan zal dit schade brengen aan het imago want waarom zou je verwachten dat andere geld investeren in je product als je dit zelf al niet meer doet.
Ik heb wel zo'n vermoeden dat mensen met smarthome apparaten zoals die van Nest eerder een smartwatch zullen hebben. Smarthome gebruikers zijn sowieso al bovengemiddeld geïnteresseerd in dat soort apparaten, anders hadden ze ook geen cloud-thermostaat of -camera gehad. Juist voor dit soort dingen lijkt smartwatch ondersteuning me veel belangrijker dan voor de gemiddelde andere app.

Maar goed, zo veel verbaast het me niet. Google staat ondertussen wel bekend als bedrijf dat iedere paar jaar een compleet nieuw aanbod heeft aan apps waardoor iedere gebruiker weer moet overstappen naar iets anders. Ze willen sowieso van het Nest merk af en iedereen naar de assistant duwen. Beetje koppelverkoop imho (geen assistant? dan mis je functionaliteit).
Je mag 'm tijdens het fietsen gebruiken.
:+ :+ Ik weet niet precies waarom, maar ik lag in een deuk.

Ontopic:
Ik zelf ben een nest gebruiker zonder wearables, ik gebruik de Nest puur via de applicatie van mijn telefoon. Persoonlijk was ik erg blij het product qua werking en design. Echter zit er sinds de overname van Google een vreemd smaakje aan. We weten gewoon dat Google de data gebruikt voor hun eigen voordeel en voor jouw "gebruikerservaring te optimaliseren", daarnaast zie je dat ze meteen aan de haal gaan met het product en ondersteuningen beëindigen. Ik heb nog een Nest 2, wat nou als Google dadelijk beslist om een nieuw model uit te brengen en de ondersteuning op mijn model beëindigd? Kan ik dan niks meer via de App doen, of stopt de Nest in z'n geheel met functioneren?

(Dit heb ik voor aanschaf besproken met Nest, producten zouden zo lang als ze functioneren ondersteunt blijven en via de Nest App aangestuurd kunnen worden)

[Reactie gewijzigd door Furr_xL op 11 juli 2019 13:36]

Oef nest = google, dat heb ik gemist,
Wordt tijd dat me nest de deur uit gaat dus.
Serieus? Dat had je niet meegekregen? Met al het recente nieuws omtrent Google Nest Home, het grote Google logo bovenaan hun emails heb je lekker op zitten letten dan. :)
Voor mij met veel Apple gear valt google related stuff sowieso af. Kan Homekit support sowieso niet verwachten van google products. Naast producten met verplichte abbo.
Inderdaad en ik gebruik mij smartwatch elke dag op de fiets kan gewoon mijn WhatsApp berichten lezen en mijn muziek bedienen :*)
Neem de smartwatch. Die valt niet onder de nieuwe wet omdat het wordt beschouwd als een kledingaccessoire.

https://www.waarmaarraar....oonverbod_op_fiets?_.html
Ik denk dat het om een andere reden is: het gaat om 'vasthouden' en een smartwatch heb je niet vast, maar die heb je om en die valt dus niet onder de wet.
Het gaat enkel om het vasthouden. Een telefoon in de houder en een smartwatch mag je gewoon blijven bedienen op de fiets. Het is eigenlijk gelijk getrokken met een auto, daar mag je ook bedienen, maar de telefoon niet vasthouden.
Ze moeten de dan app op de smartwatch in leven houden. Voor watchOS en wearOS. En dat kost geld. Als het na een bepaalde tijd niet genoeg oplevert, dan moeten ze er wel mee stoppen.
Je zegt een nette selling point. Blijkbaar niet als maar heel weinig mensen het gebruiken.
Ik vind het ook een jammere keuze, in huis heb ik altijd mijn smartwatch bij de hand maar mijn telefoon niet. Het waren dit soort kleine gemakjes inderdaad die zorgde dat de watch ook als app extensions handig om te gebruiken was.
Google stopt met ondersteuning van X is inmiddels geloof ik een wekelijkse nieuwsbrief.

Ik denk er inmiddels echt 2x over na voor ik een Google app installeer merk ik, vind het zelf nogal irritant dat ze de neiging hebben na 1-2 jaar te verdwijnen. (mis Inbox nog steeds)

[Reactie gewijzigd door Flaat op 11 juli 2019 08:51]

Mijn vriendin en ik zijn ook groot fan van Inbox, en bij ons werkt de oude appversie van Inbox nog perfect :*)

[Reactie gewijzigd door andydewit op 11 juli 2019 09:11]

Ja de app werkt maar de site niet meer helaas
Ja, ben bang dat meer mensen dat doen, waardoor iets nieuws vanzelf een flop wordt.
https://killedbygoogle.com

De lijst wordt langer en langer.
Het jammere vind ik dat telkens er enorm veel energie in die projecten gaat en dan verwijnen, waarom komt dit niet opensource na xx aantal jaar.
Op zich wel logisch. Een Nest thermostaat regelt zichzelf; ik heb de telefoon app al eigenlijk nooit nodig.
Dat doet mijn thermostaat van 40 euro zelfs nog, ik stel 'm éénmalig in op 19 graden 's ochtends en het gebeurd helemaal vanzelf! Zelfs geen applicatie voor nodig en hoef ook geen prive data weg te geven.
De mijne heeft zelfs 2 knoppen: temp omhoog en temp neder :Y) Ben misschien een beetje van de oude stempel, maar het werkt perfect. Vooral i.c.m. vloerverwarming wil je hem gewoon constant op 1 temp. hebben staan. Die hype laat ik dus aan me voorbij gaan. Mijn gasverbruik is zeer laag.

Ik kom overigens niet weg met 19 graden, dat is bij ons 21. Vrouwlief is koudbloedig.
Google Nest bestaat uit meer producten dan alleen thermostaten, deurbel, camera's, etc. Als notificatie systeem werkt dit erg fijn op een smart watch. Hoef ik mijn telefoon niet uit mijn broekzak te trekken ;)
Het artikel kan ook worden aangevuld met iOS. Gister is er een update geweest en is de Apple Watch app ook verdwenen. Ongelooflijk domme keuze, werkte goed en nu de functionaliteit eruit slopen, was juist handig even snel via het horloge de temperatuur aanzetten aangezien de locatiedetectie van de Nest app vaak slecht werkt en niet de verwarming aanzet vlak voor je thuis bent.

Voor iOS gebruikers is er nog een andere optie. Intrigeer Nest in HomeAssistant en zet HomeKit aan. Dan krijg je je thermostaat in HomeKit (de woning app) en kan je deze nog steeds vanaf je horloge bedienen of met spraak. Wil je geen gebruik maken van HomeAssistent ga dan aan de slag met Homebridge https://github.com/nfarina/homebridge kan je zelfs je televisie HomeKit geschikt mee maken.
Onbruikbaar geworden door het slopen van de API... dus alleen als je al een Nest-developer account hebt is er nog wat mee te doen.
Ik vind het prima als Google ervoor kiest om te stoppen met een Apple Watch app, als het overgrote meerendeel van de gebruikers voice commando’s gebruikt (ook op zijn / haar watch). Alleen zo lang Google haar producten uit Homekit laat en zo lang Apple geen andere assistants by default to staat op haar OS - is het verlies voor Apple Watch gebruikers hier het grootst - helaas.

Zelf gebruik ik mijn Apple Watch best vaak voor het commando “zet het licht aan in de woonkamer” bijv.
Dat is weer een nagel aan de kist voor het Nest merk. De openbare API's zijn ook al afgeschaft. En bediening alleen nog maar via Google Assistent.

Van onafhankelijk merk met slimme apparatuur naar Google only komt beetje bij beetje dichterbij.
Geen fijne gedachte als een paar berichten lager dit staat.
Ik hoop wel dat de notifications even nuttig blijven. Want nu krijg ik netjes een foto of filmpje op mijn Apple Watch op moment dat Nest iets gezien heeft. Zo kan ik direct inschatten of het iets ernstigs is of niet. Al ik het artikel lees zou ik zeggen dat het haast zo blijft... Maar momenteel vertrouw ik Google niet meer helemaal in het opslokken van Nest functionaliteit...
Dat zou betekenen dat ze de hele notificatie-structuur op iOS zouden inperken. Dat kan ik me niet voorstellen en staat ook niet in relatie met dit bericht zo op het oog inderdaad.
En weer stopt google met iets
Quake, een spel uit 1996 is nog steeds over internet te spelen. En het is niet eens relevant hoeveel mensen er nog gebruik van maken*.

De rede is dat er geen afhankelijkheid in is geprogrammeerd van een service.

Zoiets moet toch ook mogelijk zijn bij zo'n Nest? Al is het op zijn minst in huis wanneer je met je watch op hetzelfde netwerk zit.


*) Nou ja, als er nog maar één speler over is die quake speelt, dan werkt het ook nu niet meer ;)
Google doet te veel - google stopt te veel. Google is geen betrouwbare partner voor een eindgebruiker.
Da's hard, maar het is sluitend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee