Nederlandse start-up begint verkoop 'thermostaat voor internetverbinding'

De Nederlandse start-up Internetswitch heeft een set apparaten gepresenteerd waarmee gebruikers een filter voor hun internetverbinding kunnen beheren. Bij het modem staat een router die zich verbindt met een schakelaar voor aan de muur om het filter in te stellen.

De Myndr moet zorgen voor meer balans in internetgebruik bij gezinnen, claimt het Zutphense bedrijf. Zo moet het mogelijk worden om afleidingen die sommige online diensten met zich meebrengen uit te zetten, zodat gezinsleden de aandacht kunnen richten op zaken als werk, huiswerk of elkaar. De Myndr bestaat uit een wifi-router en een schakelaar voor aan de muur, die aan elkaar verbonden zijn via nb-iot.

Het filter heeft vijf standen, dat gaat van geen filter naar een filter waar alleen telefonie doorheen mag om geen online afleidingen te hebben. De voorwaarden voor dat filter komen van Github. Er is geen account nodig om de dienst te gebruiken. De filters zijn niet zelf in te stellen.

Myndr levert een router met een nieuw ssid waar gebruikers alle apparaten aan moeten verbinden. De start-up raadt aan om het oude netwerk alleen in de lucht te houden als gebruikers apparaten hebben die een constante internetverbinding nodig hebben, zoals ip-camera's en nas-servers. Een wijziging van het wachtwoord kan er dan voor zorgen dat apparaten van gezinsleden zoals smartphones, tablets en laptops niet automatisch meer verbinden met dat netwerk.

De router draait op een Qualcomm QCA9563 en ondersteunt maximaal 802.11ac tot een snelheid van 433Mbit/s, zo staat op de specsheet. Op 2,4GHz is dat maximaal 300Mbit/s, bij een bedrade ethernetverbinding komt hij tot 600Mbit/s. Hij heeft twee ethernetpoorten en krijgt stroom via een micro-usbaansluiting. De schakelaar voor aan de muur meet 9,8x8,5cm en is 3,14cm dik. Hij werkt op twee aa-batterijen. Myndr begint vrijdag de levering van de set. Klanten betalen 189 euro voor de router en de switch.

Update, 11:53: In het artikel stond dat informatie van de filters van eigen servers komen, maar dat staat op GitHub. Dat is aangepast.

Myndr-standen 1 2 3 4 5
Wat er toegankelijk is Telefonie Telefonie, e-mail, muziekstreaming Telefonie, e-mail, muziekstreaming, videostreaming, gaming Telefonie, e-mail, muziekstreaming, videostreaming, gaming, social media Alles

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-07-2019 • 06:31

236 Linkedin

Reacties (236)

236
224
129
11
1
62
Wijzig sortering
Hallo! Maarten van Myndr hier.
(Wat goed om te zien dat er zo snel zoveel reacties komen!)

Vandaag hebben we de lancering dus kan ik niet op alles reageren maar ik wil wel graag een paar zaken verduidelijken! (Wil je er verder over praten dan kun je ons vinden via onze website.)

- Myndr is gemaakt om op een makkelijkere manier het internet in huis te kunnen bedienen. Ja, er zijn apps, filters in routers, tijdschakelaars op MAC adres niveau, etcetera. Maar ik ken geen enkele niet-nerd die dat gebruikt. (Alhoewel ze er vast zijn :-)
- Het systeem is niet gericht op Parental-Control! Ja, je kunt het ervoor gebruiken maar wij zijn van mening dat je het er beter met elkaar over kunt hebben hoe je op een goeie manier van internet gebruik kunt maken. En dan Myndr gebruikt om, wat je met elkaar hebt afgesproken, eenvoudiger in praktijk te kunnen brengen. (We willen niet de kids in de digitale gevangenis stoppen maar de digidealers makkelijker op afstand kunnen houden.)
- We promoten gebruik van een open standaard. In tegenstelling tot wat het artikel vermeld haalt de filter zijn informatie niet van onze server maar van GitHub. De regelset is nog lang niet compleet en zal dat natuurlijk ook nooit worden. Maar iedereen kan pull requests maken om verbeteringen aan te brengen.
- In de huidige versie kun je inderdaad niet zelf je regels samenstellen. We hebben dat natuurlijk wel op de roadmap staan.
- De myndr-wifi past zelf de filtering toe. Er wordt geen log bijgehouden. Er wordt geen data naar een centrale server gezonden. Wel wordt de centrale server ge-polled om te controleren of de gewenste filter-stand verandert is. Factureren op basis van welke stand je gebruikt is (naast erg onethisch) verboden in Europa. (Net neutraliteit verordening)
- Waarom de stand op een centrale server? Voor het einde van het jaar komen we ook met een aanbod voor de mobiele data (3G/4G) en daarvoor moet bekend zijn welke filtering gewenst is.
- We hebben natuurlijk geen invloed op wat de buren doen en hoe die hun wij regelen. Misschien kun je eens een biertje met ze doen en vragen hoe zij dat nou met hun kids geregeld hebben? Mogelijk denk je er hetzelfde over en is een (los/vast) afspraak zo gemaakt :-)

Ik hoop dat ik zo de meest prangende vragen redelijk beantwoord heb maar er zijn er vast meer. We horen ze graag en zullen proberen ze te beantwoorden!
Bedankt voor de info, en fijn dat je benadrukt dat het systeem niet bedoeld is om afspraken met de kinderen te forceren. Dit is waar het in het forum nogal over gaat, en jullie website absoluut niet :)

Voor zover je er over mag/kan/wil uitlaten heb ik nog een paar vraagjes:
  • Gaat het straks ook werken zonder 'jullie'. (stel dat ik zo'n kastje in huis heb en om welke reden dan ook, kunnen jullie er niet meer mee door gaan. Kan ik dan straks zonder jullie services het apparaat blijven gebruiken op een zinvolle manier)
  • Hoe wordt er effectief gefilterd? DNS-requests, IP-blokkades, iets anders? En, indien het om DNS-requests gaat en een apparaat heeft andere DNS-serverinstellingen staan, wordt het apparaat dan omzeilt, of blokkeert hij de boel
  • Hoeveel apparaten kunnen er tegelijk werken? Een gemiddeld huishouden heeft nogal wat apparaten op de wifi hangen deze dagen
  • Edit: onsamenhangende zin

[Reactie gewijzigd door lenwar op 12 juli 2019 10:28]

Dank voor je mooie reactie.

- Ja, het apparaat blijft gewoon werken zolang GitHub bestaat en niet in haar onmetelijke wijsheid besluit de openbare info eraf te halen.
- Filtering gebeurt m.b.v. DNS filtering en firewalling. Waar we eigenlijk naartoe willen, en dat is zeker een moon-shot, is dat webservices naast de bekende 404 pagina's ook een dergelijk pagina onderhouden voor als je wel ingelogd bent maar even ales "op pauze" wilt zetten. Dus als je social-media even hebt uitgezet maar toevallig toch op facebook komt, dat je daar op een 404-voor-nu-even pagina komt. (DNS requests worden, als het filter lager dan alles-aan staat, allemaal omgeleid naar de filter.)
- De doorvoersnelheid is niet de allerhoogste maar uitstekend bruikbaar voor veel gezinssituaties. Een stuk of 6 apparaten gaat zeker en als je er erg veel in huis hebt is het de moeite om te overwegen om een extra access-point aan de filter te hangen.
Bedankt voor de extra info!

Github is inderdaad wel een partij waar we binnen redelijkheid vanuit kunnen gaan dat zij nog wel een tijdje actief zijn. Daarnaast doen ze op dit moment in elk geval geen rare dingen met projecten die 'stil staan', en persoonlijk verwacht ik ook niet dat dit op een redelijke termijn zal veranderen. Het is in elk geval een fijn idee, dat mocht er onverhoopt iets helemaal mis gaan met de startup, dat mensen die het systeem hebben aangeschaft, in elk geval wel een werkend systeem blijven behouden. Al wordt het dan niet meer bijgewerkt.

Toch één kritisch stukje feedback hieromtrent:
Het is voor mij een showstopper als de filter(bronnen) niet in te stellen is/zijn. Ik ben over de jaren heen een beetje 'allergisch' geworden voor producten die afhankelijk zijn van clouddiensten, zonder dat dit logisch is. (Zo had Dyson een keer een storing, en toen ik m'n ventilatoren niet meer bedienen met de app, in m'n eigen huis op dezelfde wifi). En dan nog maar even los van het feit dat veel online-apparaten amper tot niet worden geüpdatet.
Nou is dit natuurlijk een product dat ook daadwerkelijk z'n functie uitoefent met internet, dus dat er een internetverbinding nodig is, is logisch, maar dan nog lijkt het me fijn dat als er iets in te stellen valt zonder die internetvinding. Ik zou zeggen, neem het in elk geval mee.

ivm de DNS filtering:
Is er ook rekening gehouden met zaken als DNS-over-HTTPS. Je ziet dat sommige Android versies dit nu kunnen gebruiken (in elk geval Android 9 - ze noemen dit dan Privé-DNS / Private DNS) en dat zelfs sommige browsers (In elk geval Firefox sinds versie 63) ook zelf DoH kan gebruiken, dus dan negeert het de OS-instellingen. Stel dat mettertijd meer diensten hier gebruik van gaan maken, dan kan dit filteren bemoeilijken lijkt mij, of hebben jullie hier een slim idee voor? (aangezien het moeilijk te zien is, of het om een DNS-verzoek gaat of een ander soort verzoek gaat)
Ik sluit me aan bij het verzoek om filter(bronnen) in te stellen.

Deze horen, wat mij betreft, ook gewoon door 'ervaren' gebruikers lokaal beheerd te kunnen worden (of dat nou direct op de storage van het filter is of middels een verwijzing naar een configuratie file op de NAS/server op het thuisnetwerk).
Maar ik ken geen enkele niet-nerd die dat gebruikt. (Alhoewel ze er vast zijn :-)
Ik vind deze stelling wel denigrerend hiermee stel je dat veel tweakers gebruikers die o.a. Pfsense gebruiken nerds zijn?? Daarnaast zie ik de toevoeging van zo’n thermostaat niet.

Er zijn genoeg mogelijkheden die andere leveranciers ook aanbieden waarbij de eind gebruikers wel zelf hun regels kunnen toepassen. Juist voor gezinnen is een soort gelijke oplossing denk ik wel noodzakelijk. Niet om je kinderen in een digitale gevangenis te zetten zoals je schrijft maar om te weten wat ze aan het doen zijn.

Zo heeft Disney een router ontwikkeld die zo het gebruik van o.a. Internet spelcomputers telefoons e.d. Monitored en beheerd. Wat voor niet technische gebruikers prima is om te gebruiken.

Voor de mensen die thuis werken moeten een vorm van Disepline hebben om thuis te kunnen werken. Zo’n thermostaat gaat mij niet helpen om geen gebruik te maken van het internet. Ik kan hem toch op geen filter zetten.

Ook router achter router principe “dubbel nat” zie ik wel problemen in. Hoe ga je tv routeren als je die ook achter het filter wil hebben?
Het was niet mijn bedoeling denigrerend over te komen. Juist niet! Ik ben zelf nerd in hart en nieren en vind mijzelf daardoor niet minder waard dan anderen.
Ik vind het vervelend dat het zo op je over kwam.

Uiteindelijk bepaald een ieder zelf hoeveel of weinig van internet zij of hij gebruikt. Wat myndr probeert te bereiken is dat jij meer grip hebt op wat anderen, via internet, van jouw tijd en aandacht op mogen slokken.
Dat is zeker toe te passen als Parental-Control systeem maar daar is het in essentie niet op gericht.

Natuurlijk kun je de schakelaar steeds op geen-filter zetten, je kunt tijdens het werk ook steeds de televisie aanzetten, dat bepaal je helemaal zelf.
We hebben gekozen voor een fysieke knop, juist vanwege het niet-frictieloze karakter ervan. Afleiding tijdens het (huis)werk zit vaak in een klein hoekje; even op dat berichtje klikken, even dat youtube filmpje kijken, even hacker-news checken.
Als je dan op een lege pagina terechtkomt en eerst moet opstaan, naar de andere kant van de kamer moet lopen, de knop om moet zetten en terug moet lopen dan denk je daar toch meer over na en is de kans groter dat je besluit het niet te doen.

Om nu de vraag "hee, zit hacker news ook in de filters?" te voorkomen: Nee, op dit moment niet, maar het systeem is zo gebouwd dat (over niet al te lange tijd) eenieder die dat wil, zelf de regels kan bepalen.
Ik denk dat de term 'nerd' hier niet denigrerend bedoeld is. Er zijn genoeg mensen die het juist als geuzenaam gebruiken. Waarschijnlijk ziet de heer in kwestie zichzelf ook als nerd. Zie ook wikipedia.
Wat is er mis met nerd? Is het slecht om ergens veel kennis over te hebben?

Dat je de term nerd denigrerend vind vind ik op zich denigrerend overkomen ;)
Nerds zijn tenslotte geen geeks..
Welke techniek gebruiken jullie eigenlijk voor de blokkade? Nu met dns over https is het volgens mij best wel lastig om een goed filter te implementeren?
Ik heb geen vraag, en ben persoonlijk niet super geïnteresseerd in dit product al denk ik dat velen dat wel zullen zijn, maar ik wil wel even zeggen dat ik het super vindt dat je de tijd neemt hier vragen te beantwoorden en extra info wilt geven. Ook jullie aanpak om de regels ook github te zetten en PRs mogelijk te maken kan ik alleen maar toejuichen.

Ik wens jullie veel succes!
nu de vraag... waar op github staan die lijsten... een snelle search gaf niets op de query 'myndr'
- Het systeem is niet gericht op Parental-Control!

(We willen niet de kids in de digitale gevangenis stoppen maar de digidealers makkelijker op afstand kunnen houden.)

Misschien kun je eens een biertje met ze doen en vragen hoe zij dat nou met hun kids geregeld hebben?
Het lijkt mij dat je dit soort afleidingen ook prima kan bespreken onderling en niet zo’n apparaatje voor nodig hebt. Een gemiddelde puber zoekt anders wel een uitweg (buiten de deur) of gaat gewoonweg op 4G verder. Uiteraard kan je dit ook zelf regelen met je router of een Pi-hole oplossing.

Ik ben benieuwd hoe ze hiervan de market fit bepaald hebben voor hun startup.
Mijn ouders doen dit ook. Ze zetten de wifi uit maar de modem staat nog aan vanwege de telefoon ik ga dan via het externe ip naar de modem en zet de wifi weer aan. Werkt als een bus.
Lekker veilig ook, het modem beheer aan de buitenkant ook openzetten zodat het hele internet zonder problemen erbij kan.
Heb je het wachtwoord dan? Sommige routers hebben een speciale interface voor extern beheer.

Alles kan op afstand tegenwoordig. Als het op de goede manier gaat is dat prima. Vreemd dat er tweakers zijn die dat nog niet weten.
Het feit dat iets met een wachtwoord beveiligd is betekend niet direct dat het goed beveiligd is :)
Ikzelf kan bij mijn eigen netwerk via een VPN verbinding (oa vanaf telefoon), en dan moet ik nog inloggen op mijn router om daar dingen aan te passen.
Dat er een wachtwoord op staat en het een "speciale interface" heeft zegt niet dat het veilig is. Je vergroot je aanvalsoppervlak en verschijnt op geautomatiseerde portscans. De kans is groot dat er vrij constant bots proberen in te loggen met een lijstje wachtwoorden. Dat gaat heel lang goed. Misschien wel jarenlang of tot je een ander apparaat hebt. Maar feit is dat het niet 'veilig' is.

Persoonlijk heb ik een VPN-server draaien thuis waarvanuit ik in mijn lokale netwerk mijn router kan beheren als dat nodig is. Niets is perfect, maar een IPSec PSK plus gebruikersnaam/wachtwoord is beter dan een de webserver van een router direct aan het internet hangen.
Voor die bots hebben ze Fail2Ban uitgevonden, evenals IP filtering met bijvoorbeeld IP-Tables
Zeker! Prachtig spul! Kan alleen niet op je router/gateway van Ziggo/KPN/watdanook, wel?
Ik deed een aantal jaar geleden ook eens een nmap op een range ip's op de standaard router poorten gewoon om eens te kijken "of het echt zo makkelijk is" om ergens binnen te komen.

Het zal je werkelijk verbazen hoeveel mensen het standaard wachtwoord zeker een paar jaar terug niet veranderen. Gelukkig is het tegenwoordig vaak zo dat het min of meer een verplichte stap tijdens installatie is. 1 persoon maakte het mij wel echt makkelijk, ik kreeg een basic http auth voorgeschoteld waar stond "Enter username and password. (Default is admin/1234)" hilarisch als dat dan werkt... Is echt alsof iemand de sleutel in het slot laat zitten.

Eenmaal in de router kan je natuurlijk alles, zien welke dhcp adressen uitgegeven zijn, nat regels naar die devices maken. Op die manier in m'n jong volwassen tijdperk eens een berichtje op iemand z'n tv via z'n dreamcast box achtergelaten.

Anyway, laten we voorop stellen dat het een heel slecht idee is de router web interface open te hebben naar het internet. Dat wachtwoord in kunnen voeren is al een stap te ver in mijn ogen en zou enkel mogelijk moeten zijn nadat je een VPN tunneltje hebt opgezet en dus onderdeel bent van het interne netwerk.
Ieder netwerk kan op zo'n manier worden beheerd. De spullen die wij aan onze klanten leveren worden ook vanuit ons kantoor beheerd. Daar hebben we echt geen dedicated lijnen voor liggen. Gaat allemaal via internet. Dus waarom zou je een modem niet zo kunnen en willen beheren?
Je router via het internet benaderbaar maken is nooit handig. Iedereen op het internet kan bij je router komen. Een lek in het os is voldoende om nog makkelijker op het netwerk te komen.

Je hebt geen dedicated lijn nodig om beheer uit te voeren. Als jij een VPN server bij de klant plaatst kan jij prima beheer uitvoeren zonder bv ssh of Rdp naar het internet open te zetten. Zo heb je 1 ingang via VPN. Als je de bon ook alleen naar jouw source ip laat luisteren ben je nog een stukje beter beveiligd.
Hij heeft niet gezegd dat het open staat dat maak jij ervan.
Welkom op het internet
Wacht... kun jij via jullie externe IP de modem beheren?
Welk modem/provider heb je, want dat lijkt mij een behoorlijk beveiligingsrisco.. Want als jij er van een extern IP bij kan, kan iedereen dat natuurlijk..
Waarom zou dit niet kunnen? M'n Cisco 3925 die ik bij UPC/Ziggo/wat het nu ook moge zijn heb gekregen, geeft ook de mogelijkheid om gewoon in te loggen vanaf "de buitenkant". Uiteraard staat dit standaard uit en lijkt het mij bijzonder dwaas om dit open te zetten, maar het kan wel.
Je kan bijvoorbeeld met een FRITZ!box eenvoudig een VPN intellen.
Deze start je dan op je telefoon, en log je in op je router, Wifi aan en klaar.
Mja.. dan ga je niet via je externe IP naar je router, maar nog steeds van binnen je netwerk (technisch gezien)
Je maakt verbinding van buiten naar de VPN server.

Doe het zelf ook zo met RDP, dus eerst een VPN tunnel aanmaken en dan RDP.
Je zou ook gewoon een RDP poort kunnen forwarden van buiten naar de computer in kwestie maar via een VPN is dat een stuk veiliger.
De Wifi staat uit dus je heb geen directe verbinding met de modem. Je pakt je telefoon die een externe 3g/4g verbinding heeft en logt in op het wan IP van de modem (mits je extern toegang heb aangezet).
De 3g/4g netwerk is een heel ander netwerk dus wordt je telefoon IP standaard geclassificeerd als een externe IP.

Hoe zie jij dat dit "technisch gezien" binnen je lan valt?
Je kan bijvoorbeeld met een FRITZ!box eenvoudig een VPN intellen.
Hij heeft het hier over een VPN instellen op je eigen fritzbox, daarmee verbinden en dan naar je modem browsen.
VPN draait binnen je eigen netwerk dus het zit binnen je lan?
Hoe wil je die opzetten dan? Je heb geen verbinding met de modem. Je zal toch echt van buitenaf de VPN verbinding naar de modem moeten maken.
maar verbonden met je VPN (Virtual private network) zit je virtueel gezien op het lokale netwerk via een afgeschermde beveiligde verbinding. dat is wat Puc bedoeld.
Met dat logica is het hele internet je lokale netwerk.
In dit geval maak je enkel een vpn verbinding van jouw telefoon over 4g naar de vpn server in de modem. Je eigen lan netwerk wordt niet gebruikt.
@Caelestis lees anders de wiki https://nl.wikipedia.org/wiki/Virtueel_Particulier_Netwerk over hoe en wat een VPN verbinding is.

verder ga ik hier niet meer op in.
Met dat logica is het hele internet je lokale netwerk.
In dit geval maak je enkel een vpn verbinding van jouw telefoon over 4g naar de vpn server in de modem. Je eigen lan netwerk wordt niet gebruikt.
door een verbinding op te zetten via bijvoorbeeld 4g naar het IP van de modem kun je een VPN tunnel opbouwen
eenmaal verbonden met je VPN server zit je apparaat virtueel 'fysiek' in het lokale netwerk. (als of je gewoon thuis bent) (er zijn ook ander VPN setups mogelijk) maar dit is wat Puc probeert te zeggen.

dus ipv zomaar wat in het wilde weg roepen had je misschien beter die wiki kunnen lezen,
om zo deze eindeloze en onnodige discussie te vermijden.
maar kennelijk was dat teveel moeite
Een VPN zorgt ervoor dat een computer die zich buiten het zakelijke netwerk bevindt verbinding kan leggen met het interne netwerk alsof de computer wel binnen de kantoormuren staat en toegang heeft tot bestanden, applicaties en printers.
eenmaal verbonden met VPN ga je naar het interne ip van de modem om hem te configureren...

Mogelijk ben je in de war met VPN oplossingen die gebruikt worden voor anoniem internetten of geo blokkade omzeiling, maar dat is niet de VPN toepassing die bedoeld word in deze discussie.

Eigenlijk verdien je geen verdere uitleg maar mogelijk is deze post nog nuttig voor andere lezers

[Reactie gewijzigd door Proxx op 12 juli 2019 18:45]

ik heb verschillende pogingen ondernomen om op een normale manier uit te leggen hoe het werkt. dat je via die VPN tunnel het beheer van je router niet extern open hoeft te zetten want het apparaat dat via 4g (extern dus) over die VPN verbinding de modem aanspreekt doet dit via het interne ip adres (192.168.x.x)

Nu je dit na al deze pogingen nog niet lijkt te begrijpen, heb ik sterk het vermoeden dat ik niet degene ben die door de mand is gevallen.
Jij bent niet bepaald een fijn persoon.
Ik vind jou nog wel lief hoor :*)
Ja en nee. Je kan dat via intern bedraat netwerk doen of via internet op je telefoon (extern)
Nee, wat @dinnnozo bedoelt is dat bij een FB, je een extern IP hebt geconfigureerd waarmee je van buitenaf toegang kunt krijgen (ipv4 en ipv6) . Dat is niet via VPN. Het kan ook via VPN uiteraard, FB heeft meerdere mogelijkheden.
Je kan bijvoorbeeld met een FRITZ!box eenvoudig een VPN intellen.
Volgens mij noemt hij hier direct VPN? Dus hoe je hieruit haalt dat hij het niet via VPN doet is mij even de vraag.

Daarnaast weet ik dat je op een FB (en andere modems) een IP adres kan configureren waarmee je toegang kunt krijgen tot een beheerinterface, als ik echter zie hoevaak mijn 3/4g ip adres wijzigt is dat ook niet direct een goede mogelijkheid..
Misschien bedoelde hij wel de vpn optie. Dat is nog steeds van buitenaf naar je eigen IP :)

Mijn IP's zijn al maanden hetzelfde. En daarbij: Als je gewoon een dynamische domeinnaam aan je IP vasthangt en deze door de FB laat synchroniseren ben je verzekerd van eenvoudige bereikbaarheid.
Je kan bijvoorbeeld met een FRITZ!box eenvoudig een VPN intellen.
Mijn vrouw belt de Fritz met #96*1* om de wifi aan te zetten.
En met #96*0* zet ik dat weer uit :)
De gouden regel: 'geef iemand genoeg tijd, motivatie en verveling en goede dingen zullen gebeuren'.
Misschien moeten je ouders dan nog even leren dat er geen technische oplossing is voor "Human Stupidity" die zelfs zo ver gaat dat het modem dus nu van buiten open staat en te beheren is op zijn externe IP en daarmee een groot beveiligingsrisico vormt.

@OP6_Owner Ouders zijn soms lastig en vervelend, maar in dit geval denk ik dat je het signaal wat ze afgeven eens ter harte zou moeten nemen. En wist je dat vrienden zonder telefoon ook heel gezellig zijn?
En ooh ja, de dames zijn ook een stuk mooier zonder snapchat filter. Maar ja dan moet je wel zonder scherm naar ze kijken :+
Bij ouders die er weinig van weten misschien wel ja. Ben zelf Senior Security & network engineer en tevens Security officer

weinig kans dat ze uberhaupt in de router komen, laat staan van buiten of via vpns :P
Maar zelfs als je het helemaal uitzet zijn er nog manieren om te kunnen internetten :) Het wifi paswoord van de buren bemachtigen via hun zoontje, een 4G kaart kopen in de winkel etc (zoals @Zvennn al zei). En als ze dat doen heb je er helemaal geen zicht meer op/controle over. Misschien is het handig om het meer in overleg te doen.

Ik zie dit op het werk ook.. Pas hebben ze de WiFi aangepast zodat dit alleen maar via certificaten werkt. Echter, als je apparaat om wat voor reden dan ook van het beheer af valt (bijvoorbeeld de antivirus te lang out of date na een vakantie), heb je een probleem. Want er is geen officiele manier om er weer op te komen.

Dus wat krijg je dan: Mensen gaan eromheen werken. De coffeeshop aan de overkant met hun wifi. Accounts aanmaken op ons gasten netwerk, wat we streng verbieden. Ik heb zelf IT mensen dit als advies horen geven. Want ja, je moet toch wat... Je kan ook naar huis gaan omdat je niet kan werken maar dat vindt de baas niet fijn.

Het mooiste zou zijn een speciaal SSID dat gewoon open is maar alleen toegang heeft tot de enrolment servers (intune e.d.). Maarja, dat wil men weer niet want dat vinden ze 'lelijk' staan in de wifi lijst en verwarrend voor bezoekers.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 juli 2019 10:07]

Wij staan geen WIFI verbinding toe voor de werkplekken. We hebben een apart DMZ guest netwerk voor mobieltjes, maar dat is compleet gescheiden van ons eigen netwerk. Data hebben we overigens al helemaal niet hier, alles in ons eigen datacenter en sommige stukken die minder belangrijk zijn in sharepoint met MFA.

Wifi is een groot lek bij bedrijven. Zou dat dan ook niet zomaar toestaan op de werkvloer.
Ja, want als je die titels draagt, zal zal t wel goed zitten.
Zien we ook altijd bij de overheid & ICT.
Ik draag zorg voor de veiligheid van het datacenter met 3000 users. tevens in totaal 600 voor webhosting / applicaties etcservers. Werk 16 jaar in de IT. Nee ik doe geen computer dingetjes net als de buurman op de straat. Heb tientallen certificeringen behaald met serieuze studies en geen certificaatjes.Het tevens zorggedragen voor de ISO 27001 certificering. Security is mijn dagelijks werk. Mag hopen dat het wel goed zit. Dus ermee....nee werk ook niet voor de overheid waar mensen omgeschoold worden en er alsnog externen in de hand genomen moeten worden.
Op papier werkt dat zo, op papier wacht ook iedereen netjes bij zebra helaas is praktijk anders. Kunt goed afspraken maken, maar met kids en pubers is dat toch lastiger :+ apparaat als dit (mits bekend bij publiek) is zeker markt voor, maar of dat publiek 190 aftikt ....

Maar zoals je al schrijft, zullen zij daar altijd wegen vinden; “buurman wat is jouw WiFi ?”

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 12 juli 2019 07:32]

Tuurlijk. Maar goede voornemens een zetje geven met wat fysieke steun kan geen kwaad.

Of het nou invriezen van je creditcard, een vloekenpot of een internetfilter is.

Ik heb zelf bvb. een tijdje wat sites in mijn hosts file gegooid. Dat helpt vooral om je onbewuste gedrag ‘oh klik ik nou alweer hier naar toe’ bewuster te maken.

Zo’n thermostaat is geen eindoplossing, maar wel een hulpmiddel.

Vraag me wel af: hoe staat het met de privacy? En wat gebeurt er met het filter as dit bedrijf failliet gaat. Werkt dat ding nog wel, of is het dan nutteloos geworden?
Dat zou inderdaad kunnen, maar misschien is het idee erachter ook zelfregulering. Als je ergens aan wilt werken of uitzoeken en niet afgeleid of verleidt wilt worden door bijvoorbeeld social media.
Hang dit apparaatje in de gang en je moet toch weer opstaan van de bank / stoel om naar de gang te lopen en het aan te zetten. Is weer een extra barrière als je denkt “even snel en kort ontspannen” om er vervolgens achter te komen dat je weer een uur gescrolld hebt.

Ook voor kinderen is dit handig, zo leren ze hiermee omgaan. Zelfbeheersing is natuurlijk prima, maar dat kun je van kinderen niet verwachten. Zoiets moet je leren.
Uiteraard kan je dit ook zelf regelen met je router (fritzbox) of een Pi-hole/pfsense oplossing.
Gemiddelde puber is meestal nog afhankelijk van zijn ouders voor het prepaid/postpaid abonnement. Dus voor wat minder technische handige ouders is dit misschien een uitkomst. 1GB bundel heb je er zo doorheen als je een avond op Youtube zit.

En afspraken maken met pubers is echt niet altijd mogelijk, we zijn allemaal jong geweest toch? :)
Met een Pi-hole en een Parental Control app (waarvan er genoeg zijn, ook open source) op de telefoon bereik je inderdaad hetzelfde of heb je zelfs meer controle.

Persoonlijk denk ik dat dit een grote flop gaat worden.
En ondertussen doet dat ding aan home-calling waardoor Internetswitch precies weet welke sites worden bezocht, welke zaken worden geblokkeerd, etc..

Ik vertrouw zulke zaken voor geen meter. Waarom kan ik zelf geen zaken toevoegen aan de config van die router en wordt alles van de server van dat bedrijf afgehaald.

Over een paar jaar gaan ze failliet en kun je alles weggooien omdat het niet meer werkt..
Anoniem: 120539
@nextware12 juli 2019 07:36
Volgens de site zelf zien ze dat niet, en technisch zou het natuurlijk kunnen functioneren zonder het te hoeven zien als de filtering lokaal is.
Wat ze zeker zien is welke site je hebt geselecteerd:
https://www.myndr.nl/supp...tand-ik-heb-geselecteerd/
Maar dan weten ze het dus toch wel?
Ja, dit is mogelijk. De reden waarom dit mogelijk is omdat wij moeten weten welke internet services jij wilt ontvangen, anders kunnen we niet de juiste filtering toepassen.
Het hele punt dat ze het kunnen filteren houdt in dat ze ook weten wat er aangevraagd wordt?

Als de filtering lokaal zou zijn hoeven ze alleen periodiek de nieuwe filterregels door te sturen..
De switch geeft door welke stand je hebt ingesteld, niet welke site. De wifi filtert zelf, binnenshuis, Een firewall zonder log, zonder iets mee te delen aan wie of wat dan ook.

De filterregels worden niet verstuurd maar door de filter zelf 2 x per dag opgehaald van GitHub.
Als Github down is, blijft het apparaatje gewoon werken?

Wat eigenlijk mijn vraag is, maar die is inherent wat onaardig: wat als het bedrijf Myndr er over een jaar of 2 niet meer is (laten we heel positief zijn en zeggen: opgekocht door Google voor een groot bedrag, maar het product is daarna 'gezonsondergangd'). Doet mijn 'thermostaat' het dan nog?

Ik snap overigens niet waarom jullie de stand per se zouden moeten weten. Je kunt toch de regels voor alle filters binnenhalen en de lokale logica dat op basis van stand laten regelen?

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 juli 2019 11:34]

Ja, als GitHub down is dan werkt het gewoon met de huidige regels. Alleen als er een update verkrijgbaar is dan zal die opgehaald worden.

Je eigenlijke vraag is niet onaardig, juist heel terecht! Ik snap ook dat niet iedereen zo rotsvast gelooft in dat er bedieningsmethoden moeten komen voor internet. No offence taken. (Er zijn bovendien legio voorbeelden van dergelijke situaties! Ik ben niet wereldvreemd ;) )
Ik kan gelukkig volmondig zeggen: Mocht er een meteoor op de Holterberg vallen als wij net ons jaarlijkse team-uitje aan het vieren zijn, dan nog en ver daarna blijft het systeem gewoon functioneren.
(Iets waar we best trots op zijn)

Dat de stand buiten het huis wordt bewaard heeft alles te maken met de toekomstplannen:
- Vóór het eind van het jaar bieden we gefilterde mobiele verbinding.
- We willen samenwerken met ISP's en Telco's zodat zij alleen de data leveren die jij daadwerkelijk in huis wilt. (Maar alleen als jij daar toestemming toe hebt gegeven uiteraard. Bovendien is er in Europa de verordening op netneutraliteit waardoor het niet kan worden gebruikt als financieel pressie-middel!)
- Door online te laten weten dat je momenteel geen notificaties wilt ontvangen kunnen digitale leveranciers daar rekening mee houden.
Bedankt voor het antwoord en goed om te horen.

Dat je de stand voor bijvoorbeeld mobiel zou willen gebruiken, had ik nog niet bedacht, maar ik snap nu de logica daarvan.

En ik hoop op een uiterst lange toekomst met vele mooie producten, uiteraard.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 13 juli 2019 17:05]

Sterke naam trouwens! So many layers 🤣
Dank je.
Ik neem aan dat je het cynisch bedoelt. Dat snap ik ook wel.
We zullen ons moeten bewijzen en dat is terecht.

Een groot deel van onze plannen heeft betrekking op open standaard en samen met de developer-community werken aan een toekomst-bestendig systeem om individuen meer controle te geven over in hoeverre de digitale wereld "binnen" mag komen in je dagelijks leven.
We rekenen erop dat die community ons zal wijzen op de dark-mirror scenario's waar we geen rekening mee gehouden hebben.
Nee sorry, ik was niet cynisch. Vind m echt sterk :*)
En ik kan veel waardering opbrengen voor jullie product en hoe jullie er over nadenken.
Ik zie hier een shitstorm aan negatieve reacties geplaatst worden maar de nay-sayers hebben meestal ongelijk.
Hij heet niet voor niets 'mine'-der :')
Het lijkt me toch beter als je dit onderling door afspraken regelt en je je kind uitlegt waarom het op een gegeven moment genoeg is geweest met Youtube of Instagram. Ook al zullen ze zich er tegen verzetten, uiteindelijk groeit er wel een besef. Als je je kinderen laat sturen door apparaten zullen ze later ook stuk zelfstandigheid missen. Als er dan een keer iets niet automatisch gestuurd wordt, weet men zich geen raad meer.
De focus van het systeem is dan ook nadrukkelijk niet parental control, maar dat je met één draai aan een knop een stapje terug kan doen, zodat je ongestoord een bordspelletje kan doen, kan eten of een film kijken zonder dat alle telefoons/tablets/pc's/enz. continue whatsapp/facebook/instragram pushberichtjes krijgt.

(op de website is dat duidelijker dan in het artikel)
Wel leuk, maar mits een beetje zelfdiscipline kan je dit ook. Bij ons thuis is het simpel, geen gsm/tablet etc aan tafel bij het eten. Maar ik ken genoeg mensen waar dit apparaat een hele verbetering zou zijn
Bij mij in huis geld inderdaad hetzelfde. Als er iemand aan het eten is, gaan alle schermen uit (tv is soms een uitzondering. Zijn een aantal factoren bij), maar als we een keer een film kijken, hebben we die regel niet. Dat kan je dan ook wel doen natuurlijk, maar dat blijkt toch moeilijker dan dat het zou moeten zijn :) . Nu kan je dus de afleidende factoren met één draai aan de knop wegnemen.
Amen, vraag me wel af of die mensen die het wel kunnen gebruiken de behoefte hieraan hebben. Gun het bedrijf een succes hoor, maar ik verwacht hier vrij weinig van om eerlijk te zijn.
zodra ik op een wifi zit zonder internet gaat mijn gsm gewoon vrolijk verder op 4G ;-)

Dus dan kan je die beter op vliegtuig modus zetten als je 't graag 100% stil wilt hebben...
Je hebt wel 'internet' alleen kan Whatsapp/Facebook/enz. geen verbinding maken. Je telefoon detecteerd prima dat je online bent.
Ja, maar het blijft een soort symptoombestrijding. Je zou die kinderen moet leren dat ze niet a la minute op alle geluidjes en berichtjes hoeven reageren.
Niet alleen die kinderen. Volwassenen doen er net zo hard aan mee. Puur anekdotisch: Ik probeer er zelf bewust mee bezig te zijn om m'n telefoon te negeren, maar het feit dat ik daar bewust mee bezig ben, zegt al voldoende. Overal waar ik om me heen kijk zie mensen (kinderen en volwassenen) als een stelletje zombies naar die telefoons staren. Uiteraard kan het een keer nodig zijn, maar het is nogal uit verhouding.

Onthoud ook dat al die standaardgeluidjes, zijn ontworpen om jouw aandacht te trekken. Buiten dat kan symptoombestrijding een goed hulpmiddel zijn om er meer bewust mee bezig te zijn. (je "forceert rust" met één draai aan een knop. Allicht dat dit wat bewustzijn creëert?)

Ik weet overigens niet of 'men' hier op zit te wachten. Oprecht niet. Ik kan het me ergens goed voorstellen dat er vraag is naar een systeem dat je met één draai aan een knop 'nu even niet' kan doen. Het bedrag vind ik wel vrij hoog, voor iets dat zo simpel aanvoelt (er zit uiteraard meer achter dan dat je als consument zou kunnen bevatten)
Telefoon in "do not disturb" modus werkt dan toch ook?
Het lijkt me toch beter als je dit onderling door afspraken regelt en je je kind uitlegt waarom het op een gegeven moment genoeg is geweest met Youtube of Instagram.
Natuurlijk, maar mensen lijken nogal eens te vergeten dat kinderen niet klakkeloos doen wat hun ouders zeggen ;) Ik kan bijvoorbeeld wel zeggen dat ze niet door rood mogen fietsen, maar als er dan vervolgens doodleuk één of andere hipster voorbij zoeft die dat wel doet gaat mijn verhaal mooi down the drain (en ondertussen mij verwijten dat ik m'n kinderen niet opvoed...). Ze gaan dan als ik er bij ben netjes voor rood wachten, maar als ik er niet bij ben? Dat weet ik niet. Hoe moeten we dat oplossen als er geen externe controlemogelijkheden (in dit geval: de politie) ingezet mogen worden? Ik kan m'n kinderen niet 24/7 onder observatie houden.

En natuurlijk nemen mijn kinderen (als het goed is ;)) meer van mij aan dan van anderen, maar die anderen spelen wel degelijk een belangrijke rol.

Dat is hiermee niet anders. Mijn dochter is bijvoorbeeld verplicht een laptop te gebruiken voor schoolwerk, daarmee bind je ze natuurlijk wel op het spek en wordt zelfbeheersing wel heel erg moeilijk. Dat is ook niet erg, maar ik denk dat een hulpmiddel als een filter dan een extra stok achter de deur kan zijn. Ik vind dat je als ouder ook gewoon moderne hulpmiddelen mag gebruiken bij de opvoeding, zolang je ze maar uitsluitend inzet als hulpmiddel. Praten en uitleggen blijft toch het belangrijkst.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 12 juli 2019 12:07]

Zeker doen kinderen niet klakkeloos wat hun ouders zeggen, maar als ze het als kind wel een keer van hun ouders hebben gehoord waarom iets niet mag werkt dat in hun latere leven beter dan wanneer een computer bepaalt wat je wel en niet mag. Als een computer dat voor jou bepaalt krijg je het later veel moeilijker met het nemen van verantwoordelijkheden. Daar heb je dan niets over geleerd als kind zijnde.
als ze het als kind wel een keer van hun ouders hebben gehoord waarom iets niet mag werkt dat in hun latere leven beter dan wanneer een computer bepaalt wat je wel en niet mag
Klopt, het moet wel inzichtelijk zijn wat de regels zijn en waarom ze er zijn. Dat kan een computer je niet vertellen :) Maar je kunt best zeggen "dit is de regel, dit is waarom, en met dit knopje zorg ik ervoor dat jullie die naleven" - klik.

(En vervolgens gaan ze allemaal creatieve manieren verzinnen om het effect van dat knopje te omzeilen }> )

[Reactie gewijzigd door Iknik op 12 juli 2019 13:27]

Zeggen en doen zijn nog altijd 2 verschillende dingen. De meesten van ons zijn opgegroeid zonder Social media wat constant afgaat of continue streaming opties. Toen ik op de middelbare school zat was internet een luxe.
De prikkels zijn dus ook anders. Als ze tegen mij zeggen lever de telefoon een week in ben ik blij. Doe je hetzelfde bij een 18 jarige dan ben je de grootste lul op deze planeet want dan stort hun wereld in.
Dat klopt, maar dat hoort bij het opgroeien. Ik vond vroeger het ook belachelijk dat mijn ouders mij bepaalde dingen verboden. Nu snap ik het, omdat ze het toen uitlegden. Je gaat het niet snappen als een computer regelt wat je wel en niet mag.
Als je voor je kinderen (of jezelf) je internettoegang wil begrenzen gebruik je toch gewoon de filtering adhv MAC adressen. Tegenwoordig kan je op alle provider routers relatief pijnloos schema's etc instellen dat de Kids alleen tussen 16.00 en 20.00 bv gebruik kunnen maken van de WiFi op hun toestellen.

Lijkt me een stuk praktischer dan een tweede router, levert niet per se stabiele verbindingen op als deze tweede router achter de Standaard router geplaatst zal worden.

[Reactie gewijzigd door Grannd op 12 juli 2019 06:44]

Voor ons is dat the way to go, maar het gros van de internetters heeft geen idee waarover we het hebben natuurlijk.
Als een Ziggo of KPN gewoon een nette interface bouwt waarmee dat voor niet-tweakers ook makkelijk te doen is, sta je op straat met je startup. Dan hoeven mensen geen extra hardware in huis te halen.
Tja, een interface is leuk. Maar hoe ga je die mensen uitleggen wat het is en wat de gevolgen van zijn van het wijzigen van bepaalde instellingen? Ik begin er niet aan in elk geval. Zelfs de meest 'logische' dingen zijn lastig voor iemand die er geen kaas van gegeten heeft. En dat zal 99% van Nederland zijn. Probeer eens DHCP uit te leggen aan iemand die uberhaupt niet weet hoe het internet werkt.
"Websites hebben een soort telefoonnummer. Net als dat je smartphone een telefoonboek heeft heeft het internet dat ook; dat heet DNS. En het staat niet op je telefoon of ligt in je la, maar het staat op internet zelf, zodat iedereen met internet het kan gebruiken. Elke keer als je www.nos.nl intikt wordt het telefoonnummer opnieuw opgezocht, op die manier werkt het ook wanneer het telefoonnummer van de NS-website veranderd"
Daarmee leg je DNS inderdaad vrij goed uit, maar DHCP nog niet ;)
Dat is me ooit gelukt. Waarbij ik dan wel begin met DNS, daarna TCP/IP en dan pas DHCP.
DNS is niet zo heel moeilijk om uit te leggen. Begin met "een computer snapt alleen cijfers en geen woorden", dus om www.tweakers.net te vertalen naar een adres dat computers begrijpen klim je de DNS boom in (en dus ook al een boom tekenen).
Daarna dus TCP/IP(4 voor het gemak), uitleggen dat providers grote blokken met adressen krijgen en dat die adressen bestaan uit 4 groepen van maximaal 256 nummers. je komt dan vanzelf uit bij subnetten, die je kunt omschrijven als niet locatie gebonden postcodes.
En de DHCP server is dus een server die de mogelijkheid heeft om uit een specifieke reeks postcodes ook de huisnummers uit te delen.

Bij de jip en janneke voorbeelden natuurlijk wel wat echte voorbeelden geven, dus een klasse A/B/C subnet, de interne reeksen, hoe communiceert een subnet, waarom dan die gateway en ga zo maar door.
Zelfs onze sales begrijp nu de basis van TCP/IP :)

[Reactie gewijzigd door walteij op 12 juli 2019 07:49]

Alleen ga je er vanuit dat mensen in staat zijn dat ze de materie kunnen begrijpen.

Al heb je 1000 uur ter beschikking dan nog zul je mijn ouders of zus dit allemaal niet kunnen uitleggen. Zij snappen het niet.

En de afgelopen 20 jaar heb ik mijn best echt wel gedaan. ;)
Ik denk dat het ook een stukje interesse is. Als iemand de vraag stelt en moeite doet het antwoord te begrijpen lukt het vast wel.

Als je die interesse niet hebt wordt t niets. Dit merk ik ook bij mezelf bij dingen die me niet interesseren.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 12 juli 2019 08:38]

Alles valt of staat inderdaad bij interesse. Ik kan het mijn vrouw wel proberen uit te leggen, maar het is heel simple het interesseert haar geen moer, het moet gewoon werken (haar eigen woorden).
Dan kun je het wel proberen uit te leggen, maar het zal nooit landen.

Mijn 11 jarige zoon daarentegen vind het wel interessant, dus daar kan ik echt wel een en ander aan uitleggen op een manier dat hij het gaat begrijpen op zijn niveau.
Heb ook zo een vrouw,en als er iets met de laptop is krijg ik meteen te horen heb jij er weer aangezeten :X
Daarom heb ik gewoon mijnSurfacepro 4 en een desktop em mijn vrouw haar eigen laptop.
Mag ze op doen wat ze wil, als ze het sloopt, staan de belangrijke dingen op de NAS en herinstalleer ik haar laptop gewoon.
Anoniem: 590973
@walteij12 juli 2019 10:10
Begin met "een computer snapt alleen cijfers en geen woorden"
Een computer begrijpt alleen 101010101010101010 :o
Een computer begrijpt alleen 1010101010101010
Dat zijn cijfers.
Het punt hier is de gebruikersvriendelijkheid. Een knopje op de muur werkt een stuk prettiger dan je door een webinterface van KPN worstelen.
Als KPN gewoon z'n best doet om een fatsoenlijk en simpel design neer te zetten, valt het worstelen wel mee :) zeker als de verhouding tussen moeite en resultaat maar goed is :). Maar dan nog, zoals ik en ook al meerdere mensen aangeven, kids vinden wel een omweg (zeker het kroost van deze community ;)) En dan heb je niets aan het product. Het is je zelf een drempel opwerpen, dat wel, mja, je moet het ook weer ergens aan de muur bevestigen en het is duur.

Ik twijfel er gewoon aan of dit product een lang leven beschoren is.
En dan heb je zo’n lelijk ding aan de muur hangen. Dan liever een app op android of ios. Als het zo simpel kan zijn als een draaiknop op de muur hoeft de gui ook niet ingewikkeld te zijn.
En dan heb je zo’n lelijk ding aan de muur hangen. Dan liever een app op android of ios. Als het zo simpel kan zijn als een draaiknop op de muur hoeft de gui ook niet ingewikkeld te zijn.
Het is belangrijk dat de dominee hem ziet hangen.
Zoals een katholiek een kruis boven de schoorsteenmantel hangt.

Ik denk dat er een aardige markt voor is. Als ds er in zijn preek maar een half woord over zegt is succes verzekerd.
Je moet eens zien hoeveel auto's dit teken dragen,

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 12 juli 2019 13:19]

De meeste mensen thuis zullen niet in staat zijn te begrijpen wat een MAC adres is of hoe je er aan komt zonder er "diep" op te duiken hoe IT werkt.

De meeste van mijn familie weet wel een beetje hoe een computer werkt en sommige weten wat een IP is, maar buiten de IT-ers in de familie zal niemand weten wat een MAC adres is. Voor dit soort mensen is het handig om met 1 druk op de "knop" de filters aan te zetten zodat bijvoorbeeld de kinderen eerst hun huiswerk afmaken en daarna weer terug zet naar het "gewone" Internet gebruik.
Jammer, weer een apparaat om een familieprobleem op te lossen. Wat is er tegen een goed gesprek en duidelijke afspraken? Als het echt te erg is, kan nog altijd de stekker uit het stopcontact,net als je een mobiele telefoon uit kan zetten? Of de internetkabel uit de router?

Elk apparaat erbij gaat ooit kapot of krijgt vroeg of laat storingen. Of het ding kan worden gehackt.
Je gaat toch niet zomaar verbindingen lostrekken. Dat is op termijn vragen om problemen.
Dan ook YT afsluiten want daar vinden ze in no-time een video hoe ze dat kunnen omzeilen.
Hacking videos worden reeds verwijderd van YT.
nieuws: YouTube staat geen video's met 'instructies voor hacken en phishing' ...

Dat er nu nog wat opstaat wil toch niet zeggen dat de intentie van YT er daadwerkelijk is?
Er staan ook bergen aan malafide apps in de Play store dus je weet hoe Google daarmee omgaat.

interessante channel trouwens

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 12 juli 2019 09:27]

Dat is niet echt hacking zolang je geen exploit gebruikt. Tot die tijd gewoon een tutorial.
Het is wachten tot YT of de fabrikant van het betreffende product het als zodanig interpreteert natuurlijk.
Volgens mij moet je gewoon de AA batterijen verwijderen.
De gemiddelde internet gebruiker snapt niet wat jij hier zegt. Leuk dat jij en ik een andere oplossing weten, maar lang niet iedereen weet hoe dat moet, en veel mensen zullen daar ook niet aan beginnen. Tegelijkertijd denk ik ook dat niet veel mensen zoveel geld neerleggen voor dit apparaat.
Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik hier van moet denken, is er vraag naar zoiets? Het internet ontploft zo'n beetje als iemand over censuur begint en als er dan iets gefilterd wordt dan zijn het advertenties. Nu komt een bedrijf met een soort censuur@home waarvan je de filters ook nog eens niet zelf kunt beheren, vind ik raar?
Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik hier van moet denken, is er vraag naar zoiets? Het internet ontploft zo'n beetje als iemand over censuur begint en als er dan iets gefilterd wordt dan zijn het advertenties. Nu komt een bedrijf met een soort censuur@home waarvan je de filters ook nog eens niet zelf kunt beheren, vind ik raar?
Er is natuurlijk wel een subtiel verschil tussen filtering door de ISP en een filter dat je helemaal zelf kunt instellen.
Zeker waar, maar dit filter kun je ook alleen aan of uitzetten. Zelf instellen is er niet bij volgens het artikel.
Dat staat er los van. Je hebt zelf de keuze tussen wel of geen filter. En dit ding is inderdaad heel beperkt in instellingsmogelijkheden, maar ik mag aannemen dat je dat meeneemt in je overweging om deze aan te schaffen of een andere oplossing te zoeken.
Gereformeerd Nederland was zelfs in rep en roer dat ze niet bij een speciale ISP dreigden te kunnen afsluiten door netneutraliteit. Die blokkeert dan porno en vergelijkbare dingen.

Er is dus vraag ernaar.
Die rel had een andere reden als ik het me goed herinner.

Tijdens de invoering van de netneutraliteit wet was er een motie die speciale ISP zou toestaan om op ideële gronden te filteren. De consensus van de meeste partijen was dat geen probleem was. Kort voor de stemming over die wet stemden 1 of beide van de klein christelijke partijen voor of tegen een totaal ongerelateerde wet wat de linkse partijen nogal boos maakte. Als represaille stemden die partijen vervolgens tegen de motie.
Gereformeerd Nederland was zelfs in rep en roer dat ze niet bij een speciale ISP dreigden te kunnen afsluiten door netneutraliteit.
Wat meteen de waanzin van Gereformeerd Nederland laat zien, omdat zij andere partijen hun geloof opdringen door aan te dringen op illegale acties.

De oplossing is duidelijk: filter in je eigen huis. Het product in het artikel kan een toegankelijke manier zijn om dit te doen voor niet-tweakers, zeker als de fabrikant de filterlijst beheert. Men onderschat soms de (aantrekkings)kracht van iets dat fysiek tastbaar en bruikbaar is. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 juli 2019 07:08]

Ik als ouder ben verantwoordelijk voor mijn gezin en wat ze doen.
Het is daarom niet gek dat ook over dit soort onderwerpen ik wil kunnen zeggen "dit wel, dit niet".

Men wilde een filter kunnen hebben aan de bron (lees ISP). dat mocht niet meer, de filter is daarom ondergebracht in een stichting oid waar je dan een abonnement voor kan krijgen.

Filters op pc's installeren bleek een drama. Performance etc.

Ik heb overigens geen filter meer. Het is beter om te confronteren met gedrag en waarom etc.
Maar eerlijk gezegd wou ik soms wel eens dat we nog maar 56k modems hadden of dat flatfee tarieven niet bestonden.
Niet perse confronteren, maar leren!

Welke gedachte heeft de ouder om iets toe te staan of te weigeren? Welke behoefte heeft het kind?
Onder confronteren versta ik ook leren. Mijn woordkeuze was daarin niet goed. Ik ga gewoon in gesprek.

Aan sommige behoeftes moet je niet toegeven.
Behoeftes als porno, drugs etc wil ik buiten de deur houden. Dat is gewoon niet goed. Daar ga ik over in gesprek en dat werkt prima.
We kunnen het erover eens zijn dat drugs slecht zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Volgens mij is porno onschuldig en gezond vertier. Bijna alle mensen hebben een behoefte aan seks en romantisch gezelschap. Zolang de kijker 18+ is, en zich realiseert dat de werkelijkheid niet perse zo is, zie ik er weinig kwaad in.
Daar ben ik het niet mee eens.
Sex is een feest waarmee je met je vrouw de liefde viert.
Porno maakt er een goedkoop consumptie artikel van en heeft een langdurig effect op de manier waarop je naar vrouwen kijkt en hoe je denkt dat je met je vrouw om kan gaan.
Dat klopt. Of zo zou seks horen te zijn in elk geval.
Máár is dat effect wat jij noemt wel zo, of is dat puur een onderbuikgevoel? (no pun intended :+)

Ik heb na het zien van een actiefilm, het spelen van een spel, het lezen van een boek, of het zien van 2 naakte mensen, werkelijk nog nooit de noodzaak gevoeld om me eens te gedragen buiten de normale normen en waarden. Nu hebben wij twee verschillende meningen in dezen, en gelukkig mag dat. Een weldenkend mens zal realiteit en fantasie kunnen scheiden, me dunkt.
Vaak zie je dat hoe harder je je best doet bepaalde dingen weg te houden van je kinderen, hoe harder ze proberen daar toch bij te komen. Wat verboden is is immers spannend. Alleen al daarom is zo'n filter geen goed idee. Open zijn naar elkaar werkt een stuk beter.
In je eigen huis is iedereen (tot op een zekere hoogte) vrij om te doen en te laten wat je wilt. Dat is inclusief het afnemen van een dienst die jou (mogelijk je medebewoners) beperkt in het doen en laten. Je kan koken op een houtvuurtje, een boek lezen bij kaars, en in dit geval, informatie stromen beperken.
Vanuit een andere hoek: je wilt mogelijk niet expliciet kinderporno doorlaten of beschikbaar stellen omdat kinderporno nu eenmaal bestaat.

Daarom: "...hun geloof opdringen door aan te dringen op illegale acties." is niet waar. Zolang ze mij maar niet verplichten om daar aan deel te nemen is er niets aan de hand.

Dat er mensen zijn die geloven in God, Jehova, Allah, Mohammed en zelfs in het Vliegend Spagetti Monster, geeft aan dat er voor een groot gedeelte van de (wereld) bevolking een bepaalde behoefte is aan "spiritualiteit" die mogelijk beperkingen oplegt (vasten, ramadan, hoofdoek, tulband, keppel, vergiet, enz.) inclusief de behoefte aan het "sturen" van informatiestromen. Het zij zo...
Niemand 'gelooft' in het vliegende spaghetti monster. Dat is juist het punt van FSM.
Ik wel. En bewijs maar eens, wat ik hier beweer, dat het niet waar is. Dat is de "kracht" van geloof! Ik weet: geloof is twijfel, maar niet in mijn hoofd...
Dude, ik heb de FSM bijbel hier in de kast staan. Juist door zo te gaan doen maak je het argument voor religie sterker terwijl FSM juist is bedacht om religie als absurd af te schilderen (historisch gezien, als tegen offensief vanwege de doorvoering van Intelligent Design als schoolstof).

Het is satire. Als je zegt dat je het gelooft, dan heb je het punt van de schrijver echt volledig gemist.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 12 juli 2019 13:43]

Dude! Ik ben Minister of the Church of the Flying Spagetti Monster! Dus ik moet al goed om kunnen gaan met satire en andere kernwaarden van CFSM. Echter, de drie sterkste drijvers van mensen zijn seks, geld en...geloof. Alle drie laten mensen beslissingen nemen die niet per se gebaseerd zijn op onderbouwd wetenschappelijk bewijs of het kunnen overzien van de gevolgen. Ik ken wiskundigen die zeggen dat ze (christelijk) religieus zijn. Dat gaat er bij mij niet in: https://xkcd.com/435/
Russells theepot, soms de bovennatuurlijke theepot genoemd, is een analogie die als eerste werd bedacht door de filosoof Bertrand Russell om onfalsifieerbare stellingen van religies te ontkrachten.
quote afkomstig van Wikipedia

Uiteindelijk is het punt dat je mag en kunt geloven in wat je wilt, en/maar dat de religies die we op aarde aanhangen niet aantoonbaar waar of onwaar zijn. Russells theepot, het vliegende spaghettimonster en de onzichtbare roze eenhoorn zijn deels filosofische en deels satirische parodieën op de bekende religies om aan te tonen dat de religieuze concepten die mensen aanhangen en met hand en tand willen verdedigen zowel absurd als niet te bewijzen zijn. Ze zijn daarmee ook evengoed net zo waar of onwaar als de andere religies.
[...]
Wat meteen de waanzin van Gereformeerd Nederland laat zien, omdat zij andere partijen hun geloof opdringen door aan te dringen op illegale acties.
Nouja, als er behoefte is aan een gekuisde ISP en je bent niet verplicht daar een abo te nemen, vind ik daar weinig mis mee. Moeten die gereformeerden zelf weten toch? Je kunt bij je tv-aanbieder ook kiezen uit verschillende tv-pakketten: alles, een groot deel, een kleiner deel of het minimale. Als iemand bewust voor het minimale kiest of de pornozenders blokkeert, noemen we dat ook geen censuur, maar een bewuste keuze.

Wat me meer verbaast is dat gereformeerd Nederland zich blijkbaar niet kan inhouden als het op "ongewenst materiaal" aan komt. Ik heb dat gezien met een projectgroepgenoot op de universiteit die thuis geen internet had, maar 's nachts (!) op onze projectkamer porno zat te kijken. De volgende ochtend ontdekten we dat omdat de browser al die URL's nog aanvulde en hij de geschiedenis niet had gewist :X
Ik denk dat we filtering hier even los moeten zien van censuur. Er hangt hier een kastje aan de muur, een kastje met een 5-tal knoppen. Iedere persoon die in staat is om op een knopje te drukken, kan het geldende filter dus naar believen instellen. We praten hier dus niet over censuur; er is geen 'hogere macht' die bepaalt wat je wel of niet mag bekijken (er vanuit gaande dat het bedrijf dat dit aanbiedt zonder onderscheidt doet wat het zegt). Dat het beheer over de filters in eigen hand zou moeten zijn is overigens iets wat ik ook vind, maar goed, voor velen is zoiets te technisch...wat ik wel begrijp. Ik gebruik een aantal blockers, maar ik beheer ook de filter lijsten

Ik denk dat er zeer zeker behoefte is aan dit concept. Even geen bliepende telefoons tijdens het eten. Voor het slapen even in een boek lezen in plaats van een lading LED licht in je gezicht wegens social media / nieuws dat je ook best morgen kan lezen.
Wat een volkomen nutteloos apparaat. Een Deco M5 van TP link geeft je betere wifi en bevat deze functionaliteit ook. Sterker nog, die doet het op mac niveau waarbij je voor ieder gezinslid een eigen profiel in kan stellen zodat kinderen enkel nog bepaalde dingen kunnen doen met het internet of helemaal geen internet meer hebben op vooraf ingestelde tijden of wanneer iemand het in de app voor die persoon uitschakeld.
(( en dan zetten ze de wifi uit, en dan lekker los op 4g!! ))

De focus van het systeem is dan ook nadrukkelijk niet parental control, maar dat je met één draai aan een knop een stapje terug kan doen, zodat je ongestoord een bordspelletje kan doen, kan eten of een film kijken zonder dat alle telefoons/tablets/pc's/enz. continue whatsapp/facebook/instragram pushberichtjes krijgt.

(op de https://www.myndr.nl/nl/waarom-myndr/ is dat duidelijker dan in het artikel)

Even los van of jij of ik hier op zitten te wachten, denk ik niet dat het een 'volkomen nutteloos apparaat' is. Als parental control zeker wel, maar voor het beoogde doel. Het 'helpt' er alleen bij. Als er één of meerdere gezinleden alsnog persé die pushberichtjes willen hebben, dan komen ze daar toch wel uit.
Dat maakt het nogsteeds niet "meer" dan een router met parental controls, precies dat wat jij aangeeft kan je ook met een deco en dan heb je er voor dat geld een complete mesh oplossing bij.
Dat zeg ik ook niet. De focus ligt heel ergens anders. Ik ken die Deco niet, maar ik heb even vluchtig gekeken, en ik kon niet zien dat je in drie seconden al je apparaten op afroep eventjes 'socialmediavrij' maakt. (opstaan van de bank en een zwiep geven aan een draaiknop aan de muur)

Dat Deco systeem is een compleet ander product, wat uiteraard veel uitgebreider is, en waar je, als je er zin in hebt en kundig genoeg in bent, hetzelfde en meer mee kan doen. Dit is meer een systeem dat je eventjes instelt en klaar-is-kees.
Ik denk dat je te snel een conclusie trekt zonder het product te kennen. Je hebt geen ingewikkelde kennis nodig, dat is juist het speerpunt van het apparaat. Je kan met een druk op de knop op alle apparaten van een kind, alle kinderen of iedereen op de wifi zaken als social media, toegang tot bepaalde websites of diensten afnemen. Je moet vooraf even aangeven welk apparaat van wie is maar als dat eenmaal is gebeurd dan is het 1 druk op de knop in de app, dat is niet anders dan wat deze "thermostaat" doet en het zit direct bij het product inbegrepen en het geeft veel meer mogelijkheden.
Zoals ik al schreef ik ken ik het apparaat inderdaad niet, en trek ik inderdaad een conclusie op basis van systemen/routers/e.d. die ik wel ken. Hoe je het nu beschrijft komt het inderdaad helemaal overeen en voegt dit dan inderdaad weinig (behalve de fysieke draaiknop dan :) ) toe.
Het verdienmodel achter dit apparaat zit natuurlijk niet bij de verkoop, maar de bedrijven die wel willen betalen om niet in het filter opgenomen te worden. Daarom is deze niet instelbaar en komt hij vanaf hun eigen servers af.
De filter-regels wordt opgehaald van GitHub. Dus je kunt controleren of er zaken instaan die mogelijk belangenverstrengeling veroorzaken :-)
De github is van jullie neem ik aan en hoe weet ik of wanneer een bepaald bedrijf er niet in staat of daar voor betaald is of niet? Dat de lijst openbaar is doet verder niets af aan het feit dat er gewoon deals gemaakt kunnen worden. Adblockers hebben ook openbare lijsten, maar reken maar dat er flinke deals aan ten grondslag liggen.
GitHub is niet van ons. Was het maar waar! :-)
Je kunt inderdaad niet zien of ergens voor betaald is maar je zou wel moderator kunnen worden en zo zelf invloed kunnen uitoefenen op wat er wel of niet in komt.
Moet je natuurlijk niet zelf steekpenningen gaan aannemen van slinkse bedrijfjes 8)7
Ik bedoel meer dat die specifieke github waar het op staat in jullie beheer is. Het enige wat je doet is de lijst openbaar maken, maar verder geeft het geen enkele garantie.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 12 juli 2019 12:15]

Volgens mij is het veel makkelijker en goedkoper om de kinderen bijvoorbeeld op een gastennetwerk te zetten wat je makkelijk aan- en uit kan zetten. Ik begrijp dat een thermostaat aan de muur handiger is, maar zo'n knop hebben ze heel snel gevonden toch?....

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 12 juli 2019 07:17]

Al vrij snel wist ik waar mijn ouders de sleutel van de kast met de koekjestrommel hadden verstopt.

Maar daardoor wist ik wel dat ik iets stouts deed.

Soms is die les belangrijker dan dat ene gesnoepte koekje.
Dit past helemaal in de huidige tijd van apps voor schermtijd beperking e d. Je moet dan wel sterk genoeg te zijn om niet voordurend aan die knop te zitten en ik vraag mij af of het ontbreken van de 5 GHz band ook bedoeld is al een soort van filter. 😉
Ontbreken van 5Ghz? Het is 802.11ac, hij ondersteunt gewoon 5Ghz (zie ook de gelinkte specsheet). Wel alleen wat lagere snelheden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 juli 2019 07:46]

Dat had ik gemist vanmorgen. Bedankt voor de rechtzetting. 😃

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee