Arm: Cortex-A77 presteert singlethreaded 20 procent beter dan Cortex-A76

Arm heeft de Cortex-A77 aangekondigd, de microarchitectuur waar de high-end Snapdragon- en Exynos-socs van volgend jaar op gebaseerd worden. Arm heeft zich op verhoging van het aantal instructies per klokcyclus, of ipc, gericht.

Volgens Arm zorgen de verbeteringen bij de ipc van Cortex-A77 voor 20 procent hogere singlethreaded prestaties dan bij A76. Dat is bij gelijke kloksnelheid en bij chips die beide op een 7nm-procedé zijn geproduceerd. Ter vergelijking bedroeg de prestatiewinst van A75 tegenover A76 35 procent, maar toen ging ook de kloksnelheid omhoog en maakte Arm bij de claims de overstap van 10nm naar 7nm. Arm vergelijkt nu A76 op de eerste 7nm-generatie tegenover de A77 op 7nm van de geoptimaliseerde tweede 7nm-generatie.

Arm Cortex A-77

A77 presteert 20 procent beter bij integerberekeningen en 35 procent beter bij floatingpointrekenwerk. Daarnaast is de geheugenbandbreedte met 15 procent toegenomen. De kloksnelheden zijn niet omhoog gegaan en ook zijn geen verbeteringen wat betreft accuduur te verwachten. Daar richtte Arm zich bij de A76 van vorig jaar wel sterk op. Verder komen de prestatieverbeteringen tegen een prijs, want de omvang van A77 is met 17 procent toegenomen tegenover A76.

De prestatieverbeteringen zijn onder andere bereikt dankzij de introductie van een macro-op-cache, die voor hogere fetch-bandbreedte en lagere -latency moet zorgen. Daarnaast is er een vierde arithmetic logic unit, of alu,en een tweede branch unit toegevoegd. Bovendien is er een tweede pijplijn voor hardwarematige versnelling van aes-encryptie aanwezig.

De Cortex-A77 is bedoeld voor system-on-a-chips voor smartphones, laptops en andere apparaten. De eerste daarvan komen waarschijnlijk volgend jaar op de markt, afgaande op de eerdere periodes tussen aankondiging en marktintroductie.

Arm Cortex A-77Arm Cortex A-77Arm Cortex A-77

Traditiegetrouw kondigt Arm ook een nieuwe generatie van de Mali-gpu's aan. Met de Mali-G77 maakt Arm de overstap van Bitfrost, de architectuur die het drie jaar lang gebruikte, naar de nieuwe Valhall-architectuur. Over het geheel genomen is een verbetering van de piekprestaties van 40 procent te verwachten bij mobiele apparaten en de energie-efficiëntie ligt gemiddeld 1,3 keer hoger. Arm wijst verder op de verbetering van 60 procent wat betreft machine learning, onder andere van belang bij beeld- en geluidsherkenning.

Arm heeft de architectuur flink aangepast en de G77 bevat bijvoorbeeld twee eenheden van 16 fma's voor een totaal van 32 fma-lijnen voor floatingpointberekeningen. Bij de G76 waren dat er 24. Daarnaast is de doorvoersnelheid van de texture mapper verdubbeld.

Arm Mali-G77Arm Mali-G77Arm Mali-G77Arm Mali-G77Arm Mali-G77Arm Mali-G77

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-05-2019 • 07:52

13

Reacties (13)

13
13
11
2
0
2
Wijzig sortering
ARM laptops met dergelijke cores zijn interessant, maar voorlopig kijk ik toch voornamelijk uit naar chips met A76 en deze A77 voor single-board computers. Nu al gebruik ik mijn oude AMD desktops minimaal en voornamelijk voor het testen en compileren van alternatieve besturingssystemen zoals Illumos.

Als ik dezelfde prestaties kan behalen met ARM hardware is het al helemaal over en sluiten voor die oude en onzuinige x86 hardware. En dan is het de komende jaren nog even wachten op cores die Ryzen en Core i7/i9 in prestaties evenaren, zodat ik mettertijd ook mijn laptop kan vervangen zonder er qua prestaties op achteruit te gaan.
Dat x86-hardware onzuinig is, dat geldt allang niet meer. Intern werken de cpu's op micro-ops, de x86-instructies worden gedecodeerd. Naarmate de processoren complexer (meer transistoren) worden is het aandeel van de decoder minder geworden, dit geldt ook voor het energieverbruik. Intel heeft de markt voor smartphones zomaar net gemist, maar er waren (of zijn?) telefoons met x86 processoren geweest die qua prestatie en verbruik met de betere ARM processoren mee konden komen

Verder zie ik wel een ander voordeel in de opkomst van ARM. Op dit moment is de hele wereld behoorlijk afhankelijk van de x86 processoren, en die is bijna geheel in handen van Intel. AMD is de enige andere fabrikant met een x86-licentie en is dus ook niet geheel onafhankelijk van Intel; andere fabrikanten die de x86-instructieset hebben gereverse-engineerd (of is het reverse-geëngineerd? ;-) hebben tot nu toe weinig voet aan de grond gekregen.
Misschien kwam het niet helemaal duidelijk over, maar ik bedoelde voornamelijk oude x86 hardware uit de voorgaande decennia die per definitie meer verbruikt, omdat de focus in die tijd meer op het vergroten van prestaties dan op zuinigheid lag. Van wat ik heb gezien, is het verbruik van de decoder nog maar 3-10% van het totale verbruik van de processor.

Natuurlijk is moderne x86 hardware die op een kleiner productieproces gemaakt is, een stuk zuiniger voor de prestaties die je ervoor terugkrijgt. Zo heb ik zelf ook een Core i7-6700HQ in mijn laptop. Maar als zeer hoge prestaties niet vereist zijn en je toch behoefte hebt aan enige rekenkracht, is ARM hardware tegenwoordig een zeer bruikbaar en betaalbaar alternatief. De programma's die ik gebruik die afhankelijk zijn van x86 ondersteuning, kan ik op de vingers van één of hooguit twee handen tellen.

Het laatste punt dat je aanhaalt, is mijns inziens het belangrijkst. De reden waarom ARM zo belangrijk is, is misschien niet zozeer de zuinigheid, maar de grotere concurrentie op de markt, doordat iedereen (binnen bepaalde grenzen, cf. de situatie met Huawei) een licentie kan bemachtigen op ARM cores of zelfs de architectuur zelf. RISC-V is daarnaast een ander alternatief dat volledig open is, maar nog erg in de kinderschoenen staat.
Wat voor een GPU gebruikt u dan met de ARM? Is dat niet allemaal lastig op die dingen?
Ik gebruik de embedded Mali 400 graphics op het enige ARM bord dat ik heb. Op dit moment heb ik nog geen ARM moederboard met PCI-E sloten, maar die bestaan wel. Zo zijn er bijvoorbeeld vrij dure ARM workstations en komt er in de loop van dit jaar een moederbord uit voor softwareontwikkelaars: https://www.solid-run.com/nxp-lx2160a-family/clearfog-itx/.

Meestal werken onder Linux grafische kaarten met AMD GPU's het best vanwege de amdgpu en radeon drivers en worden Nvidia kaarten minder goed ondersteund door de nouveau open source driver. Hopelijk wordt door Nvidia wel gewerkt aan een closed source driver gezien het bestaan van de Jetson Nano en andere borden zoals TX1, TX2 en Xavier AGX.

Ondersteuning voor Windows is wat problematischer, omdat Microsoft zich op het moment voornamelijk op ondersteuning voor Qualcomms Snapdragon chips richt. Daar zal in de toekomst waarschijnlijk ook wel verandering in komen, nu ARM chips steeds krachtiger worden.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 23 juli 2024 03:02]

Dat bord ziet er leuk uit! Wat voor prijs wordt er verwacht?
Voor de eerste versie zou deze rond de $500 moeten liggen en die erna rond de $750 volgens dit artikel op Phoronix: https://www.phoronix.com/...&px=SolidRun-ClearFog-ITX. Hopelijk horen we binnenkort meer over de beschikbaarheid en uiteindelijke prijzen.
Mooi op tijd om in de volgende generatie high end snapdragon chips (865?) te bouwen. Ligt het aan mij, of is het al even stil rond laptops met Arm chips? Is die snapdragon 1000 er al, en zijn er al laptops die deze bevatten, en wat zijn de prestaties.
De Snapdragon 1000 is hernoemd naar Snapdragon 8cx, en is gepland om nog in laptops voor dit Kerstseizoen te zitten. Daar zit nog een Cortex A76 in, overigens.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 03:02]

Ik ga voor een verse frambozen vlaai op basis van deze chips
Het ijkpunt van de raspberry pi is de prijs, zoveel mogelijk prestatie voor €35,-

Daardoor helaas ook geen cortex a76/77 en geen 7nm
Al zijn er wel pi-sizes boards met a73 o.a. amlogic's s922x soc

Met de a76 zijn nog weinig soc's en geen pi-sizes boards
Zie hier:
https://en.wikichip.org/w...oarchitectures/cortex-a76
Goed moment voor een Nvidia Shield 2 met een ARM/RTX based cpu/gpu?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.