Spotify wordt voorgeïnstalleerd op Galaxy S10-toestellen

Spotify heeft bekendgemaakt dat het een eerdere overeenkomst met Samsung heeft uitgebreid, waardoor de muziek-app standaard zal worden voorgeïnstalleerd op alle Galaxy S10-versies, de Galaxy Fold en bepaalde toestellen uit de Galaxy A-serie.

Spotify meldt dat zijn app wordt voorgeïnstalleerd op de Galaxy S10, S10+, S10e, S10 5g, Galaxy Fold en bepaalde Galaxy A-toestellen. Dit kan per regio verschillen, maar het gaat in ieder geval om 'miljoenen nieuwe Samsung-smartphones' die standaard worden voorzien van de Spotify-app. Dit gebeurt vanaf vrijdag.

Daarnaast is er een actie waarbij nieuwe Amerikaanse Spotify-gebruikers met Samsung-toestellen in aanmerking komen om zes maanden gratis gebruik te maken van Spotify Premium. Dit geldt echter alleen voor de VS en niet voor andere werelddelen.

Het voorinstalleren van Spotify op nieuwe Samsung-telefoons is het resultaat van de uitbreiding van de in augustus tussen Samsung en Spotify gesloten overeenkomst. Als gevolg daarvan kwam Spotify onder meer beschikbaar bij smart-tv's van Samsung en werd het nog dieper geïntegreerd in Bixby. Dat laatste betekent dat als een gebruiker de stemassistent om muziek vraagt, Bixby standaard zoekt in Spotify.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-03-2019 • 19:17

165

Reacties (165)

165
152
92
4
0
29
Wijzig sortering
Als die te verwijderen valt... OK.
Als die geïnstalleerd is als systeem-app en niet te deïnstalleren is... Nee bedankt.
Ik hoop dat ze de keuze aan de consument laten.
Bij deze kan ik met mijn s10e bevestigen dat je het kan verwijderen.
Je kan het volledig verwijderen tijdens instellen van de telefoon voor de eerste keer, daarna kan het niet meer, dan is alleen "Disable" mogelijk.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit:

- De meeste voorgeinstalleerde apps staan in /system. Het maakt dus niet uit of je het kan "verwijderen" of niet, ruimte ga je niet besparen. Dit komt omdat /system(/system-1 /system-2 bij A/B partities) read-only is en alleen aangepast kan worden bij verified signed OTA's(zolang de bootloader locked is, waarvan alleen Samsung de private key heeft voor het signen). Alleen met root kan je .apk's echt verwijderen.

Samsung heeft dan wel een aparte CSC(Country-specific code, oftewel waar land-specifieke software en code op staat) partitie(1 van de redenen dat Samsung geen A/B partitioning gebruikt, omdat Samsung partities anders zijn dan stock Android partities), maar volgens mij wordt daar ook niets echt verwijderd en wordt de partitie niet kleiner.

Dit betekent dat "Disable" eigenlijk hetzelfde als "Uninstall" is bij voorgeinstalleerde apps. De APK zal nooit uitgevoerd worden en zal ook door de Play Store genegeerd worden, alsof hij niet geinstalleerd is.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 02:11]

Het gaat eigenlijk terug naar de begintijd van de smartphone, toen had Samsung maar ook andere telefoonmakers er erg veel bloatware op die niet te verwijderen was.
Anoniem: 1154585 @t20128 maart 2019 23:39
adb shell
pm uninstall --user 0 -b com.facebook.services
etc..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1154585 op 23 juli 2024 02:11]

Ja dat gaat dus 99.999% van de mensen die een telefoon kopen niet lukken.
Maar tweakers kunnen dat wel. Helpvolle comment, want doelgroep.
Anoniem: 1154585 @Travelan10 maart 2019 11:39
Precies dat dacht ik ook. Tweakers.net is niet meer wat het geweest is.
Nou, dan maar blij zijn dat je tegenwoordig dikke phones hebt, waar dit best weinig kan schelen. Ik heb al in geen jaren meer geklaagt over bloatware, de tijd dat ik "stock android" op men nieuw toestel flashte is passé.
Kan je daarmee apps verwijderen die normaal gesproken niet te verwijderen zijn aka bloatware? Ik heb namelijk de Huawei Mate 20 op het oog.
Bij de Samsung telefoons die ik heb gehad, zijn deze bloatware niet te verwijderen. Je kan ze hooguit niet actief zetten en dan krijg je waarschuwingen dat je toestel niet meer goed zou kunnen werken. Zucht... 8)7

Alsof flipboard, spotify, facebook, etc noodzakelijk zijn voor een goed Android toestel... |:(

Ze zouden fabrikanten verplicht moet stellen dat je zelf een “clean-install” mag doen oid. Hoeveel zou spotify hiervoor betaald hebben? Hoeveel winst denkt samsung te halen door hun toestellen te verpesten met extra meuk die vaak niet te verwijderen is?

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 23 juli 2024 02:11]

/offtopic/ Om even in te haken die melding zit standaard op het uitzetten van apps om te voorkomen dat mensen gaan klagen als ze bijv. een camera app uitzetten dat de camera het niet doet (ja die mensen heb je..)
Of die de notificaties van de telefoon-app uitzetten. En dan niet gebeld kunnen worden...
Op iOS krijg je toch ook standaard heel veel bloadware, zoals 'zoek vrienden' en 'iTunes', vooral veel producten en diensten waar ze zelf goed aan kunnen verdienen.

Daarbij is het jouw mening dat iOS superieur is, fijn dat je met dit OS uit de voeten kunt. Ik kan er totaal niet mee overweg vanwege de totaal niet flexibele opties. Als gebruiker wil je bepaalde functies die je veel gebruikt bij de hand kunnen zetten zodat je sneller je doel bereikt. Zolang dat niet kan is het een gemis. Eindelijk hebben ze de notificaties aangepakt, maar voor de laatste wijziging was het een drama (nu is het meer ala Android). De widgets is ook een verbetering (was jaren lang een groot gemis), echter wederom beperkt.

Mijn werk telefoon is iPhone, vandaar dat ik goed kan vergelijken. Dat de iPhone niet mijn volledige behoefte kan vervullen heb ik privé een Android smartphone, dan merk ik de duidelijke verschillen en zie ik dat een Android zoveel efficiënter en handiger werkt.
Voor mij als 'power user' is juist Android superieur, uiteraard kan iOS ook als superieur gezien worden als je andere behoeften qua gebruik hebt. Maar je kan niet stellen dat de één wel superieur is en de ander niet.
Superieur over de bloatware van Samsung idd. Je bent mijns inziens nog het beste af met een van de vele andere fabrikanten zoals Oneplus die geen bloatware meeleveren.
Jammer alleen dat je geen andere default browser kunt instellen dan Safari. Ik weet niet wat ik vervelender vind.
En die standaard apps zijn anders dan wat je bij Android bloatware noemt? Apple music wordt niet gepusht?
Volgens mij is dit dan functionaliteit die erg nieuw is of niet duidelijk gecommuniceerd wordt. Mijn vriendin heeft nog steeds een mapje met onzin (meegeleverde) apps zoals mail op haar iPhone. Het voordeel van het Android ecosysteem is juist (voor een Tweaker dan) dat je kan doen met je systeem wat je wil. Zie ook de opmerking van @Anoniem: 1154585 hierboven. Overigens heb ik helemaal geen GMail app, want ik heb geen Google apps geinstalleerd.
Sinds ios 10 volgens mij; je kan iig praktisch alle apps verwijderen en later via de appstore terug installeren
Vroeger gebeurde dit met computers ook vaak, zat er allemaal gratis McAfee en Adobe meuk in.
Net als bij al die andere meuk is hij waarschijnlijk wel te disablen, maar niet te de-installeren.

Dit is precies de reden dat ik na alle S'en tot de S7 edge te hebben gehad ben overgestapt naar de Pixel 3.
Moaaaa, ff disabelen en je merkt er niks meer van toch?
Genoeg ruimte vrij op die toestellen tegenwoordig
Ja maar wáárom dan niet gewoon de mogelijkheid bieden om het helemaal te verwijderen als je het tóch niet gaat gebruiken? Net als Bixby. Terwijl dat nog niet eens in onze eigen taal beschikbaar is. Dat snap ik dus niet van het Samsung beleid. Als mensen iets niet willen gebruiken, gebruiken ze het niet. Simpel. En mochten ze het later tóch willen gaan gebruiken, maak het dan gewoon installeerbaar vanuit de Play Store. Net zo simpel. Dus waarom al die bloatware laten zitten terwijl dat gewoon helemaal niet nodig is en mensen (potentionele klanten!) tegen de haren in strijken?

Iets voorinstalleren zodat mensen het kunnen proberen, oké! Maar willen mensen het niet, laat dan de mogelijkheid het te verwijderen. Ik gebruik nooit Spotify, Facebook en veel andere voorgeinstalleerde apps, waarom moeten ze dan op mijn telefoon aanwezig blijven? Makes no sense.
Je kunt het doorgaans niet verwijderen omdat het als system app op het system ROM-gedeelte staat. Dat is gereserveerde storage en je gaat er op je data partitie niet op vooruit om die apps te verwijderen (alleen de updates).
Maar waarom moet het verwijderd worden? Met disabelen bereik je hetzelfde. De app is 'weg' en staat niet meer in de app lijst. Voor 95% van de klanten is dat voldoende, mits er geen geheugengebrek irritaties zijn.

Als de apps geinstalleerd blijven op de toestellen de apps een hoger installatiewaarde.
Ofwel, zij betalen om hun apps op de toestellen te hebben zodat ze meer mensen kunnen bereiken, en daarmee het bedrijf laten groeien. Daar betalen ze grof voor.

De wensen van een handjevol klanten om het geheel te verwijderen is dan niet zo heel belangrijk.
Net als de google assistant.!
Op de S9 waren bepaalde voorgeïnstalleerde apps wel te verwijderen trouwens, wellicht is dit een policywijziging. Of ik droomde ;)

alles behalve Bixby trouwens :'(
Anoniem: 979365 @alexbl6911 maart 2019 08:11
was ik ook een beetje bang voor...maar de s10+ hier, daarvan kan ik werkelijk elke bloatware app verwijderen, behalve bixby. Alle onzinnige Samsung meuk kan er direct gewoon weer vanaf.

Facebook, Samsung notes, Samsung members, Samsung health, etc etc etc.....kan er dus zo weer vanaf gehaald worden.

Sterker nog, spotify stond er bij mij niet eens op (waar dit onderwerp over gaat)
Dat is wel prettig inderdaad.

Maar je kunt het dus echt verwijderen, en niet enkel uitschakelen? Want dat was tot nu toe de gangbare praktijk.
Anoniem: 979365 @alexbl6916 maart 2019 14:15
Yes!
Behalve bixby, kan je werkelijk alles eraf smijten, (ik heb een PHN versie oftewel de NL, dat is een NON branded uiteraard, kan zijn dat als je een Vodafone/tmobile-branded hebt...dat het anders is)
Ik zag dat met Android 9 er opeens heel veel Samsung apps te verwijderen zijn die je voorheen alleen kon uitschakelen. Zoals bijvoorbeeld de mail- en internet-app, alleen de Galaxy Store niet en wat system-apps die met functionaliteit te maken hebben, zoals Bixby etc.

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 23 juli 2024 02:11]

Anoniem: 1092407 @skrall8 maart 2019 19:32
Je kunt 'm altijd nog disablen en doorgaan met je leven. Of als je om je privacy geeft uberhaupt geen Google telefoon gebruiken.
uberhaupt geen telefoon, welke telefoon doet wel aan privacy dan?
Als je betrekkelijke privacy wilt (als in: een telefoon waarop in ieder geval de software je niet actief in de gaten houdt) dan kun je altijd Sailfish OS overwegen. Dat is gratis te installeren mbv de vele community builds die er zijn. Of je betaalt voor een oficiele versie (genaamd Sailfish X) voor een select aantal toestellen. Dan krijg je support en kun je de meeste Android apps draaien.
Anoniem: 197341 @pven8 maart 2019 19:39
you win.. :-)
Nee dat doet hij ook niet, want met een 3310 geef je zelf met Cell Tower Triangluating je positie weg, dus zelfs de Nokia 3310 doen niet aan privacy :P
Anoniem: 310408 @SpoekGTi8 maart 2019 21:12
Nee dat doet hij ook niet, want met een 3310 geef je zelf met Cell Tower Triangluating je positie weg, dus zelfs de Nokia 3310 doen niet aan privacy :P
Grapjas, je weet dat dat de reden is waarom je verbindingen hebt he? Als je dat niet wil zet je je telefoon op vliegtuigstand. Moet je niet piepen als je er niet veel mee kan.
Waarom ben je een grapjas als je de nadelen van een technologie niet voor lief neemt?

Als je cryptografen om een veilige oplossing dan laten ze ook vaak weg dat de lengte van de plaintext niet volledig te verhullen valt. Leuk en aardig, maar als jouw bericht "ja" of "nee" respectievelijk 2 en 3 versleutelde karacters bevat heb je toch een probleem.

Is het te vermijden? Nee, zeker niet helemaal. Maar is het dan opeens geen probleem meer?
vliegtuigstand op een 3310 _/-\o_ roflmao :D 8)7

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 23 juli 2024 02:11]

De nieuwe versie van de 3310 heeft echt flight mode, de originele geen flauw idee..
Voor Snake heb je geen netwerkverbinding nodig.
In een bos gaan zitten waar je maar 1 mast ontvangt, tadaa!
Zelfs dan is je positie nog redelijk exact te bepalen omdat een zendmast naar verschillende richtingen (meestal 3) uitstraalt. Tussen ontvangst zenden en ontvangen zit een delay en daarmee is je positie weer redelijk exact vast te stellen....
Buiten dat kan ja natuurlijk uitsluiten dat hij op een ander gebied zit als de rest van de locaties *wel* meerdere zendmasten heeft. Mits 1 zendmast dan bos lijkt me een redelijk logische conclusie.
Met Apple is je privacy verzekerd toch?
Anoniem: 197341 @mkools248 maart 2019 19:39
dream on..
Ik kan bijvoorbeeld mijn ipad niet met mijn werk connecten als ik niet aan apple vertel dat ik 18 jaar of ouder ben (om gewoon maar een willekeurig voorbeeld te noemen).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 197341 op 23 juli 2024 02:11]

dream on..
Ik kan bijvoorbeeld mijn ipad niet met mijn werk connecten als ik niet aan apple vertel dat ik 18 jaar of ouder ben (om gewoon maar een willekeurig voorbeeld te noemen).
Dat heeft natuurlijk niets met privacy te maken maar met wetgeving. Een onderscheid dat tweakers wel vaker moeilijk vinden terwijl ze vinden dat de overheid meer en meer regels moet stellen om hun privacy te garanderen.

En wat moest Apple allemaal van je weten als je iets wilde installeren? Het klinkt alsof jij een geheel nieuw schandaal ontdekt hebt. Omdat ik me niet kan voorstellen dat jij een iPad hebt voor plezier denk ik dat je eens een kopje koffie moet gaan drinken met je systeem beheerder. En dan gewoon voor jezelf een goedkope Android kopen zodat je je daar in elk geval geen zorgen meer over hoeft te maken!
Dat heeft alles met privacy te maken en niets met wetgeving. Er is geen wet die een fabrikant verplicht het sideloaden van apps te voorkomen.
Sommige zaken moeten ze wettelijk vragen. Ik zeg niet dat dat zo is in dit geval, maar ik kan mij wel voorstellen dat er een goede reden voor zou kunnen zijn.
Anoniem: 197341 @Luuk19838 maart 2019 20:25
ja, je kan niets installeren op een ipad zonder itunes en dan moeten ze eerst alles van je weten.. lang leve privacy :-)
Het gaat erom wat er met die gegevens wordt gedaan. Dat je niks kan zonder Apple ID en Itunes kan je vervelend vinden, maar zonder Google account kan je ook niks op je Android. Soms zijn er nu eenmaal gegevens nodig.
Anoniem: 197341 @kw_nl8 maart 2019 23:03
waarvoor dan? waarom moet ik eerst een account maken zodat alles wat ik doe getracked kan worden? wat gaat er mis, of welke wet wordt overtreden als ik dat kan uitzetten?
Zonder Google-account kan ik er APKs op sideloaden. Dus ik kan er best veel mee.
Zonder account verbindt het ding nog steeds met Google, lijkt me. Dus een echte oplossing is dat niet.
waarvoor heb je een google account nodig op android dan?

Is natuurlijk wel handig contacten online op te slaan etc. maar je kunt ook zonder
ja, je kan niets installeren op een ipad zonder itunes en dan moeten ze eerst alles van je weten.. lang leve privacy :-)
Hier geen itunes, maar wel iphone en ipad's
Raar .... ik heb speciale ?
Anoniem: 197341 @Gimmick9 maart 2019 01:01
itunes of appstore.. komt op hetzelfde neer.
En je kunt niets installeren voor je een apple account aanmaakt en er mee inlogged.. (voor zover ik weet)
itunes of appstore.. komt op hetzelfde neer.
En je kunt niets installeren voor je een apple account aanmaakt en er mee inlogged.. (voor zover ik weet)
twee heel verschillende zaken, itunes is geen appstore
Sterker nog via Itunes kan je zelfs geen apps downloaden
Anoniem: 197341 @Gimmick9 maart 2019 01:09
maar kun je nu iets met een apple zonder in te loggen of niet?
volgens mij niet en dus geen haar beter dan android...
Tja dat ligt er maar aan hoe ver je zelf wilt gaan
Beide stores controleren niet actief op correcte gegevens.

Ik zie het probleem niet zo, account aanmaken en gaan
Je koopt ook niks bij webstores begrijp ik?
Klopt, je moet een account hebben. Maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Niemand verplicht je je eigen gegevens te gebruiken.
Verzekerd is een groot woord. Maar Apple doet idd meer aan privacy dan Google.
Anoniem: 197341 @kw_nl9 maart 2019 01:12
waar basseer je dat op?
Waar ik nu werk wordt juist van apple naar android geswitched vanwege het gebrek aan mogelijkheden een eigen security/encryptie systeem te gebruiken. Met andere woorden: Apple staat niet toe dat je iets doet dat ze niet kunnen controleren.. Bij android (in dit geval samsung) kun je daar wel wat mee.
Businessmodel om te beginnen. Google is een data bedrijf. Rijk geworden met het verkopen van (jouw) data. Apple is dat niet. Google heeft een advertentie verdienmodel. Apple heeft een op hardware gericht verdienmodel. Niet dat Apple helemaal geen advertenties verkoopt, dat doen ze wel maar op kleinere schaal en via hun eigen appstore.
Dus minder data verkopen staat gelijk aan meer aan privacy doen?
Niet alleen hardware, ook aan diensten verdienen ze heel veel geld. Zoals iTunes en de Appstore, cloud opslag niet te vergeten. Eerst iets 'gratis' aanbieden, wat vervolgens ongevraagd vol gegooid word door iOS en dan ineens geld gaan vragen omdat je cloud vol is.
Nee niet echt. Het is beter dan Google, maar ook Apple verzameld data.
Anoniem: 310408 @MarnickS8 maart 2019 21:20
En je kan precies opvragen wat. Heb je dat al eens gedaan? Welk deel daarvan bracht je zo aan het schrikken?
Ik heb dat onlangs gedaan. Ik vond het erg meevallen wat ze van mij hebben opgeslagen.
of wat ze vriigeven...
Ik heb een inzage gedaan bij Facebook. Daarbij is duidelijk dat de infi incompleet is, er stond geen enkele data gerelateerd aan advertising tussen. Bij de Apple inage stond alle data er die ik redelijkerwijze had kunnen verwachten.
Waarom is dat naïef?
Omdat vertrouwen op onbekenden / bedrijven altijd zo goed uitgepakt heeft in het verleden
Wat zou Apple ermee winnen om een deel van jouw gegevens die ze hebben opgeslagen geheim te houden voor jou als je om inzage vraagt? En meer nog: wat zouden ze verliezen als blijkt dat ze zulke dingen geheim houden voor je?
Ze spelen graag het braafste jongetje van de klas als het om privacy gaat. Google, Facebook en Microsoft staan gewoon bekend om het verzamelen van persoonlijke data omdat dat een (groot) deel van hun inkomsten onderbouwt. Maar dat is bij Apple niet zo. Als blijkt dat zij dat stiekem toch doen is hun imago als braaf privacy bedrijf plotseling omgeslagen in slecht leugenaarsbedrijf waar je privacy niet gegarandeerd is. Daar zullen ze zich best bewust van zijn, dus ik ga er zomaar vanuit en dat mag jij naïef vinden, dat ze hun best zullen doen om alle gegevens die ze hebben verzameld aan mij te laten zien als ik daarom vraag.
Gaat me meer om de ruimte die het inneemt.
Anoniem: 1092407 @dooder398 maart 2019 19:35
Die paar MB op een telefoon van wat? 128 GB? 256? Meen je dat nou?
Als het slechts 1 appje zou zijn dan was het idd maar een paar MB en niet zo erg.Maar het worden steeds meer en meer apps...
Als je om privacy geeft en ook mobiel wilt bellen bestel je nu direct een Purism5. Dan ben je in juli het 'baasje privé'.

Purism5 is ontworpen om je privacy te beschermen.
Idd, laat de consument zelf bepalen welke software er op de telefoon komt.
Anoniem: 310408 @botneet8 maart 2019 21:09
Idd, laat de consument zelf bepalen welke software er op de telefoon komt.
Laat Samsung en Spotify doen waar ze zin in hebben, Het zijn onafhankelijke firma's die dit soort dingen gewoon mogen doen. Je kan geen wetgeving maken die dit verbiedt (hoewel tweakers dat vaak wel denken).

Wat je als klant mag doen is besluiten welke telefoon je koopt. Niets meer en niets minder. Als dit nu de eerste keer zou zijn dat Samsung telefoon vol zet met crappy software die je niet makkelijk kwijt raakt was het nieuws. Nu had de kop van dit artikel kunnen luiden, 'Same old, same old". En hadden we het allemaal niet hoeven te lezen.

De tweaker die niet weet dat Samsung prachtige hardware maakt en die probeert te verpesten met software heeft waarschijnlijk een iPhone. En met dit soort nieuws, wie kan hem/haar dat kwalijk nemen.
Destijds in de tijd van Netscape, Internet explorer etc. heeft Netscape afgedwongen via de rechter dat er een browser keuze scherm moest komen bij het opstarten van een Windows computer. Juist omdat het voor installeren de concurrentie gigantisch benadeeld. Mensen nemen nu sneller spotify dan bijv. Tidal of Deezer.

Verder ben ik ook een voorstander van niet meeleveren. Op mijn S8 heb ik handmatig facebook e.d. maar uitgezet. Die onnodige apps blijven ook allemaal actief op de achtergrond.

Ooit werd de Bol.com app standaard op de galaxy toestellen meegeleverd. Omdat deze niet te verwijderen was ging iedereen een negatieve recentie schrijven in de playstore. Na de volgende firmware update kon de app. verwijderd worden :Y)

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 02:11]

Bol.com voorgeïnstalleerd? Daar had ik nog niet eerder van gehoord. Dat ging om de Galaxy S, S Plus, S II en de tablets P1000 en 10.1 uit 2010-'11, maar kennelijk niet altijd echt voor geïnstalleerd, maar dat het makkelijk was om tijdens de setup te installeren.

(Overigens heette de Play Store toen nog "Android Market")

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 23 juli 2024 02:11]

Ach, Apple heeft ook een Nike-dinges in de instellingen.
Zo nu haal je er wat bij. Nike dinges (Nike fuel) staat nu niet meer in de algemene instellingen, maar ergens diep in de instellingen van de gezondheidsapp.
Helemaal mee eens. Dat is dan ook een reden dat ik zelf geen Samsung koop, veel te veel random apps die niet verwijderd kunnen worden.
Nouja, langdurige ondersteuning... niet als je de Android apps wil gebruiken, en met het gebrek aan native apps is dat wel een noodzaak. De nieuwe Android compatibility layer wordt niet ondersteund op een toestel dat een jaar geleden nog het aangewezen toestel was dat men speciaal voor Sailfish kocht (de Xperia X). Die mensen hebben alleen ondersteuning van een verourderde Android (4.4) en steeds meer apps werken daar niet meer op.
Het valt nog te bezien of het op lange termijn wat wordt.
Vergeet ook niet dat Sailfish niet volledig Open Source is.
De Librem 5 lijkt veelbelovender.
Dat van de Librem wil ik wel afwachten ... er zijn al meerdere initiatieven geweest (Volgens mij had Ubuntu een mobiele versie van het OS ooit uitgebracht of willen brengen), maar Sailfish staat na 5 jaar nog steeds overeind. Scheelt denk ik dat ze knowhow uit het Nokiakamp hebben meegenomen vroeger.

Maar ik ben het er mee eens dat er bij Sailfish zeker wat te verbeteren valt, zeker op het geval van ondersteuning van zaken die er daadwerkelijk toe doen, zoals de versieondersteuning. Ook communicatie naar de klanten was in het verleden zeer belabberd, al is dat wat beter geworden.

Desondanks ben ik nog steeds fan van Sailfish. Om de simpele reden dat het een stuk minder slecht is in ideologische zin dan de grote concurrenten.
Aan Ubuntu Touch wordt nog steeds gewerkt door Ubports. Ze hebben tegenwoordig ook Android ondersteuning.
Bijna 900 euro neertellen voor een telefoon met vervolgens zooi er op die je niet wil....en er waarschijnlijk niet afkrijgt ook. En Samsung is de lachende derde want die zal ongetwijfeld per toestel een vergoeding vangen....
Anoniem: 235591 @fletnix2.08 maart 2019 23:02
Ach ja, ze hadden die vergoeding ook niet kunnen ontvangen en een clean OS erop kunnen zetten. Maar dan betaal jij ook meer voor je toestel omdat ze die vergoedingen mislopen. Dat betekent een hogere aanschafprijs en hogere abonnementskosten. Dan tevreden? Nee, want dan ga je zeuren dat de kosten te hoog zijn voor je abonnement en de aanschafprijs van je telefoon vind je dan ook te hoog.
Winkelprijzen worden lang niet altijd gebaseerd op de kostprijs. Zeker bij mobieltjes wordt de winkelprijs meer door marktwerking bepaald, dan door de bouwkosten van het ding.
Goede kans dat dit soort sponsoring niets doet met de winkelprijs dus.
Dit doet niks met de prijs hoor.

Hoeveel S10's worden er uiteindelijk wereldwijd verkocht denk je? En hoeveel zou Spotify dan moeten betalen om een significante prijsdaling te kunnen hanteren van zeg 25€?

Oftewel je telefoon wordt wellicht 1 euro duurder.... :+
Inderdaad. Daarom komt er bij ons voorlopig geen mobiel van Samsung in huis. Zolang dit merk blijft doorgaan met het plaatsen van allerlei applicaties, die IK als KLANT niet kan/mag verwijderen, koop ik wel een ander merk. En zo'n 'kale' Android versie, is in vergelijking ook nog eens veel sneller, dan zo'n vol geplemte Samsung.

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 23 juli 2024 02:11]

Anoniem: 235591 @PsiTweaker8 maart 2019 23:04
Dan koop jij fijn een ander merk wat andere bloatware op de telefoon zet en waar je tegen hetzelfde probleem aanloopt. De kortzichtigheid van jou is grandioos. Daarbij ga jij niets merken qua snelheid of er een paar programmaatjes meer of minder op staan.

Zoals ik eerder op je gereageerd heb: custom ROM is de weg die je moet gaan.
kortzichtigheid is dat zo? aan ene kant heeft hij gelijk of niet?
zolang wij hun blijven kopen ....denken hun dat zij met alles weg komen.
FB is daar ook bewijs van ook zo'n ballen bedrijf,groot geworden door onze gegevens enz.... en nu te machtig.
Anoniem: 235591 @noway10 maart 2019 01:44
Ik zeg nergens dat hij ongelijk heeft. Ik zeg dat hij kortzichtig is. Toestellen worden duurder als er geen bloatware op zit. Wil je dat niet maar wel het toestel dan zet je er een andere ROM op. Zo simpel is het.
Een toestel met bloatware zou dus goedkoper moeten zijn? Hint dat zijn ze niet...ze worden alleen maar duurder.
Dus door de bloatware zijn al die bedrijven afhankelijk?
Zij kunnen makkelijk die onzin weg laten.

Lang leven XDA!!!! ik zelf bepaal wel wat er op mijn mobiel komt.
Mensen die 900 euro uitgeven voor een mainstream-merk telefoon zullen zich er ongetwijfeld in verdiept hebben wat ze krijgen en het zal hun dan worst zijn of ze er dingen wel of niet af krijgen. En als ze zich bij zo'n dure aanschaf niet van tevoren inlezen, zal het hun waarschijnlijk ook worst zijn.

Tweakers weten wel beter en kopen zo wie zo een ander toestel.
Ik heb liever Spotify als bloatware geïnstalleerd dan die andere achterlijke shit van Samsung 😂 Iets als Samsung Game Launcher, Movies, Samsung Notes en natuurlijk niet te vergeten Facebook.

Vroeger rootte ik m'n telefoon nog wel eens en was het verwijderen van systems apps (bloatware dus) met deze app een uitkomst: https://play.google.com/s....android.systemappremover :-D

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 23 juli 2024 02:11]

Heb je niet liever helemaal geen bloatware? Dat het een keer nuttige software is praat het probleem niet ineens goed natuurlijk. Voor je het weet staat er weer hanco Office op de galaxy S11 en schreeuwt iedereen moord en brand
Bloatware lijkt wel een contradictio in terminis, het is in ieder geval arbitrair wat wel of niet bloatware is.
In dit geval bestaat de bloatware alle applicaties die niet essentieel zijn voor de werking van de telefoon, van een derde commerciële partij zijn en niet verwijderd kunnen worden. Lijkt me redelijk afgekaderd.

Bij een desktop of laptop is het zwaar irritant, maar bij een telefoon is het ronduit schandalig. Vooral het feit dat de fabrikant je verbiedt om commerciële rotzooi van je toestel te verwijderen.
Ik heb sinds twee weken een A8, maar de hoeveelheid bloatware viel me eigenlijk wel mee. En een paar van die Samsung apps zijn nog niet eens zo slecht. De Samsung browser bijvoorbeeld heb ik er afgegooid, maar nadat ik Chrome, Firefox, Kiwi, Opera en Opera Mini had geprobeerd, toch weer geherinstalleerd omdat ik die domweg handiger vind. Er zijn er eigenlijk niet eens zoveel die er niet af kunnen. De meeste zaken zijn gewoon te deinstalleren. FB niet, maar die heb ik gestopt.
Ik heb liever zo min mogelijk apps voorgeinstalleerd, ook apps die ik wel gebruik. Een system app gebruikt namelijk al snel 2x de ruimte (een update staat in user partitie, terwijl de voorgeinstalleerde op de system partitie blijft bestaan) Rooten en verwijderen ruimt dan op, maar het is geen ruimte die je extra kan gebruiken. NIeuwe apps installeer je namelijk niet op de systeem partitie.
Anoniem: 235591 8 maart 2019 20:20
XDA is hier je vriend voor een custom ROM mocht je alle voor geïnstalleerde meuk er niet op willen. Die bloatware is ook aan mij niet besteed vandaar dat ik alleen een toestel koop dat al iets langer op de markt is waardoor er een andere ROM beschikbaar is. Voor Samsung telefoons is er vaak LineageOS.
Maar ik wil helemaal geen duur high-end toestel kopen, die ik zelf eerst grondig moet 'verbouwen', omdat ik als klant anders niet kan bepalen wat ik er wel en wat ik er niet op wil hebben.
Anoniem: 235591 @PsiTweaker8 maart 2019 22:59
Dan heb jij pech. Want dat toestel had misschien nog wel veel duurder kunnen zijn zonder al die bloatware erop. En zo is het gewoon wel.

Wil jij een mooi toestel, duur of niet duur, zonder al teveel of zelf te bepalen software erop dan ben je gewoon aangewezen op een custom ROM. En voor de meest gangbare telefoons zijn die er volop. Eén van de meest gebruikte LineageOS ROM's is die voor de Galaxy S3.
Wie zegt dat het toestel duurder wordt aangeboden als die bloatware er niet op stonden. Een bedrijf heeft maar 1 doel....maximale winst. Dus de bloatware dient waarschijnlijk om meer winst te maken op het toestel en niet om het goedkoper aan te bieden voor de consument.
Anoniem: 235591 @point710 maart 2019 01:46
En wat denk je als zij die winst niet kunnen maken met bloatware omdat het er niet meer opstaat? Precies, die winst gaat linksom of rechtsom verhaalt worden op jou waardoor je toestel duurder gaat worden.
Dan heb jij pech. Want dat toestel had misschien nog wel veel duurder kunnen zijn zonder al die bloatware erop. En zo is het gewoon wel.
Bron?

Dit is gewoon een kleine extra winst voor Samsung, nu betaal jij als koper/gebruiker voor je Samsung toestel EN betaald Spotify (een waarschijnlijk miniem bedrag per verkocht toestel) aan Samsung om hun app er standaard op te hebben.

Met andere woorden, de telefoon zou echt niet duurder zijn zonder Spotify erop. Samsung heeft waarschijnlijk uitgerekend dat de (kleine) extra winst meer gaat opleveren dan dat de (kleine) hoeveelheid klanten die hierdoor het toestel niet kopen ze kost. De directe relatie leggen tussen de prijs van een Samsung toestel en de standaard installatie van Spotify is hierdoor mijns inziens onjuist.

Het is gewoon een keuze van Samsung, als de S10 over een aantal maanden voor iets minder dan de huidige prijs in de winkel ligt maakt Samsung nog steeds winst. De vraag is alleen hoeveel winst Samsung wil maken, op welke verschillende manieren en op welk moment.
Heeft Samsung niet zelf een muziek streamingdienst, Milk Music.
Mede om dit soort praktijken jaren geleden overgestapt op Oneplus. Ook nog eens veel goedkoper. En Oxygen OS is veel sneller.
Oneplus deed dit eerder met Cyanogen OS ook, daarbij werden er standaard Microsoft apps meegeleverd.
Dergelijke deals worden gemaakt om een toestel goedkoper aan te bieden, al is het maar de vraag in hoeverre dat van toepassing is op deze toptoestellen van Samsung.
Leuk, bloatware wat er hoogstwaarschijnlijk niet vanaf te halen is. Net als dat facebook gedoe.
Niet heel raar. Dan verloopt het namelijk via de Samsung Store en kan er onderhandeld worden over de marge die Spotify moet afdragen met abonnementen die het via die store verkoopt. Al blijf ik het jammer vinden dat bij opstarten niet gewoon een lijstje met applicaties wordt voorgesteld om te installeren, zodat er minder geklaag is over bloatware (want veel van dit soort apps kun je wel gewoon verwijderen).

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 02:11]

Is mij zojuist inderdaad opgevallen.
Verder wel gewoon te verwijderen op s10.
Daarnaast is er een actie waarbij nieuwe Amerikaanse Spotify-gebruikers met Samsung-toestellen in aanmerking komen om zes maanden gratis gebruik te maken van Spotify Premium. Dit geldt echter alleen voor de VS en niet voor andere werelddelen.
Oké. Leuk voor nieuwe Amerikaanse Spotify-gebruikers, maar had dan op zijn minst die actie óf wereldwijd gemaakt - of ook alleen die nieuwe Amerikaanse Spotify-gebruikers die voorgeïnstalleerde mik gegeven.

Ik ben ook maar een mens. Ik heb meningen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.