Mitsubishi onthult technologie waarbij elektrische auto huis van stroom voorziet

Autofabrikant Mitsubishi heeft een energiesysteem ontwikkeld waarmee een elektrische auto een woning van stroom voorziet of omgekeerd. Het zogeheten Dendo Drive House, woensdag voorgesteld op de Geneva Motor Show, komt later dit jaar op de markt.

Het Dendo Drive House of DDH is een pakket dat bestaat uit zonnepanelen, een accu die in de woning wordt geïnstalleerd en een bidirectionele oplader. Die oplader laat de stroom van de woning naar de elektrische auto vloeien of van de auto naar het huis, afhankelijk van waar de energie het hardst nodig is óf van wat op dat moment de goedkoopste oplossing is. Volgens The Verge zullen verschillende elektrische voertuigen en plug-in-hybridemodellen de DDH-technologie ondersteunen, onder meer de bestaande Mitsubishi Outlander PHEV en de nieuwe Mitsubishi Engelberg Tourer, die eveneens op de beurs in Genève is voorgesteld.

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar waarin het handig is dat een elektrische auto de woning van stroom voorziet. Bij een stroomstoring in het netwerk zorgt de auto er bijvoorbeeld voor dat alle apparatuur in de woning blijft werken. Er is volgens Mitsubishi ook een economisch voordeel. Zo kan het financieel gunstiger zijn om het voertuig 's nachts, tijdens het daltarief op te laden en de auto overdag te gebruiken om de woning van energie te voorzien. Voorwaarde is dan weliswaar dat je het voertuig overdag niet nodig hebt.

De oplossing van Mitsubishi is niet uniek. In de originele Tesla Roadster zat een vergelijkbaar energiesysteem, dat in latere modellen weer werd verwijderd. In een tweet van afgelopen zomer liet topman Elon Musk zich ontvallen dat het bedrijf wellicht ooit op dat besluit terugkeert.

Dendo House

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

06-03-2019 • 13:50

113

Reacties (113)

113
101
37
8
0
57
Wijzig sortering
Ik snap wel dat een EV gebruikt kan worden om overcapaciteit op te slaan (indien we massaal elektrisch gaan rijden), maar deze technologie snap ik totaal niet. Waarom zou ik mijn huis van stroom willen voorzien via mijn auto? Dan stap je in de ochtend je auto in, auto leeg...
Er is volgens Mitsubishi ook een economisch voordeel. Zo kan het financieel gunstiger zijn om het voertuig 's nachts, tijdens het daltarief op te laden en de auto overdag te gebruiken om de woning van energie te voorzien. Voorwaarde is dan weliswaar dat je het voertuig overdag niet nodig hebt.
Waarom koop je dan in godsnaam een EV van 50K+ als je toch thuis blijft. Dat is geen economisch voordeel. Bij stroomuitval KAN het wellicht handig zijn, maar hoevaak heb je iets in huis wat echt niet zonder stroom kan voor een uurtje? En al het langer is, houdt die auto accu het ook niet vol. Je koelkast? Een uurtje maakt niet zoveel uit. Blijft de stroom een etmaal uit, is de auto allang leeg en heb je dus ook geen vervoer meer om ergens anders naar toe te rijden, want je auto is leeg.

Dit is voorlopig (tot de auto's gigantische capaciteiten krijgen) gewoon een nutteloze feature. Ik zeg niet dat het een verkeerde feature is, want het is gewoon de begin van een ontwikkeling, maar voor de komende 5 (wellicht zelfs 10) jaar is dit gewoon een onzin oplossing. Je kan beter Tesla Powerwall kopen en als vaste accu gebruiken voor overcapaciteit van je zonnepanelen en voor als de stroom uitvalt. Goedkoper dan een EV die je voor het rijden nodig hebt ipv koopt om je huis mee te voorzien van stroom.
Ik denk dat @Hetisweergezell het hieronder heel duidelijk maakt: de capaciteit van je auto is zoveel hoger dan wat je in een dag verbruikt dat een stroomstoring van een dag (dat is in Nederland zeer, zeer uitzonderlijk) je een paar kilometer kost.
Daarnaast vermoed ik dat het systeem wel iets intelligenter is dan dat. Ik zie zo voor me dat je kunt instellen tot welk niveau je je auto wil leegtrekken. Als je weet dat je 100 km per dag nodig hebt, dan zet je het minimum niveau daarop.
In Nederland gaan de genoemde use cases totaal niet op.
".. Bij stroomuitval". We hebben zo'n beetje het meest stabiele stroomnetwerk ter wereld. Dit gaat alleen maar op als we straks de instabiliteit van zon/wind in het net moeten opvangen. Dan ben je gaten met gaten aan het vullen.
".. 's nachts bij daltarief auto laden, en overdag je huishouden er op draaien". Eh... U koopt een auto om hem thuis als Duracell te gebruiken? Als dat het doel is, laat dan de aandrijving weg en maak er een Powerwall van. Trouwens, gezien de verandering van het netwerkgebruik zie ik die daltarieven snel omslaan. Wederom, 's nachts geen zon en meestal minder wind, dus geen overschot en geen reden voor daltarieven. Die daltarieven zullen eerder overdag in de zomer ontstaan als die zonnepanelen van gekkigheid hun energie niet kwijt kunnen.
Eh... U koopt een auto om hem thuis als Duracell te gebruiken?
Het probleem met autobezit is dat de aanschaf relatief duur is, en je hem vervolgens dus in verschillende scenario's wil gebruiken.
Dagelijks heb je dus mogelijk maar 50km nodig, maar je hebt toch een auto gekocht met 300+ km bereik zodat je ook een paar keer per maand die iets langere ritjes zonder stoppen kan maken.
Door de week een 20% van de capaciteit ter beschikking stellen van het netwerk en zo stroomkosten wat drukken lijkt me dus helemaal zo gek niet.

Een vast dag/nacht-tarief zoals nu zal inderdaad vermoedelijk wel veranderen, maar slimmere systemen kunnen dat wellicht verschuiven naar momenten per minuut met grote vraag of groot overaanbod.
(Aan de vraag-zijde laten de meeste grafieken nu al zien dat het eigenlijk maar om een enorm korte piek gaat als mensen thuiskomen 's avonds. Zo'n korte piek met batterijen lokaler opvangen zou een enorme ontlasting van het net en de benodigde piek-capaciteit kunnen opleveren. Met zon en wind kan je omgekeerd waarschijnlijk ook bij het aanbod wel wat zelfs als je slechts een paar uur kan opslaan)
Ik weet niet op wie je reageert, maar niet op mijn post :)
Je huis moet dan wel 'offline' kunnen.
Ik denk dat het leeglopen van de auto wel meevalt. Een gemiddeld huishouden gebruikt 3000 kWh stroom per jaar. Dat is ongeveer 8.2 kWh per dag. Als die batterijen ongeveer 50 kWh hebben duurt het toch bijna een week voordat je accu leeg is. Dus wanneer je ongeveer 3/4 van je accu nodig hebt voor de woon werk kilometers hoef je je in principe geen zorgen te maken...
Alleen is het verschil tussen dag- en nachttarief tegenwoordig verwaarloosbaar. Met alle omzetting verliezen is dat spelletje pas rendabel als goedkope stroom ongeveer de helft van normale stroom kost. En dan moet je extra slijtage van de accu door extra laadcycli niet meerekenen.
Technisch dus een leuke oplossing, praktisch voorlopig nog niet.
Het zou lonend kunnen zijn als saldering eraf is en je zonnepanelen hebt.
Waar baseer jij die 8.2kWh op? Ik gebruik thuis gemiddeld 20KwH per daf, waardoor een auto accu het nog geen 2 dagen volhoud. Ik zie echt totaal geen economisch voordeel in dit systeem.
Vrij simpel. 3000 kWh delen door het aantal dagen in het jaar (over het algemeen 365) is ongeveer 8.2. Wij zitten zelfs maar op de helft daarvan (ongeveer 1500 kWh per jaar) maar ik snap wel dat dat niet representatief is.... 20kWh per dag is behoorlijk veel 7300 kWh per jaar!!!) dus ik neem aan dat jij een uitschieter de andere kant op bent. ;)

Verder doe ik ook geen uitspraak over of het wel of niet economisch voordelig is. Het ging mij om het punt dat een auto niet zomaar leeg is...
1500kWh per jaar?!? Mijn warmtepomp alleen al verbruikt dit per maand, in een nieuwbouw.
Die 3500kWh per jaar per gezin welke je vaak ziet terugkomen is fel ondermaats voor nieuwbouw.
Ik snap de uitroepingstekens na 7300 niet.
Ik woon alleen en haal 5500-6000kWh/jaar (warmtepomp ...)
In Nederland en omringend landen hebben we historisch een lage stroomvraag omdat we gas hebben. De #1 (verwarmen) en vaak #2 (douche/tap water) aan energieverbruik zijn dan op gas, en dan kom je inderdaad op zeer lage verbruikcijfers als 8kWh per dag.

In de toekomst als we allemaal warmtepompen hebben en ook niet meer koken op gas, zijn 7000-8000 of meer kWh per jaar geen uitzonderingen meer.

(Ik neem express de twee electrische auto's die dan op de oprit staan niet eens mee, omdat in deze discussie die dan even niet gebruikt wordt.)

Als je er even over nadenkt, zie je dat die 3x25A stroomvoorziening die wij in Nederland nu massaal aanleggen waarschijnlijke krapjes gaat worden voor veel mensen. Ik snap ook niet dat we niet 3x32A aansluiten, aangezien de kabels dat toch doorgaans al aankunnen. Zou ook internationaal beter aanpassen waar zware apparatuur vaak een 30A/240V of 32A/230V is.
Volgens mij zag ik laatste ook op 't journaal dat warmtepompen nu ook relatief duur zijn en helemaal niet zo ideaal als altijd voorgesteld werd?

Ik zit inmiddels op exact 10k kWh stroomverbruik sinds de bouw van mijn tussenwoning 5 jaar geleden, dus 2000 kWh op jaarbasis met een dag/nacht verhouding van grofweg 1:2. Nieuwe woning dus vrij goed geisoleerd, maar ik doe dan verder ook helemaal niet zuinig aan, woon er verder alleen. Nu kan ik me voorstellen dat je met jonge kinderen wat meer verbruikt (meer wassen/drogen/etc) maar vind een 3000 kWh schatting op jaarbasis, bij assumptie koken op gas en CV op gas helemaal niet vergezocht.
hij zei ook gemiddeld. Dat betekent dat jij op 20 zit en iemand anders op 5 (zoals mij).
Hier huis houden met 3 personen 9 kWh per dag. Eens met jouw stelling
Ik denk dat het leeglopen van de auto wel meevalt. Een gemiddeld huishouden gebruikt 3000 kWh stroom per jaar. Dat is ongeveer 8.2 kWh per dag

Dat gemiddelde is een gemiddelde voor Nederlandse huishoudens waar ook nog eens zo'n 25+ kWh per dag equivalent aan aardgas verstook wordt ;)

In het buitenland, en in Nederland ook in de toekomst, zal dat aardgas ook electrisch (warmtepomp, inductiekoken, etc) zijn en dan gaat het hard met zo'n auto ...
Omdat je op deze manier in de zomer de pieken kunt opvangen in het electriciteitsnetwerk.
Als alle electric auto's dat hebben dan heb je een dempende buffer voor het stroomnetwerk.
Je kan vaak met deze technology instellen dat max x aantal procent gebruikt mag worden.

En de rest kan je dan terugleveren aan het net bv 's avonds en 's nachts.

In Amerika waar flexibel stroomtarief is. Heb je de tesla stroompack (heet anders) daar zijn mensen die zeggen oke. Op de duurdere stroomtarief tijden lever ik stroom aan het netwerk. Op die manier verdienen die mensen dus extra aan hun zonnepanelen.

Wij hebben een zeer goed stroomnetwerk, Maar in andere gebieden in de wereld heb je vaker stroomstoringen. Zelfs hier in Europa. Als er dan zoals een paar jaar terug een helicopter stroomdraden kapot maakt en mensen dagen zonder stroom zitten. Heb je op dat moment in NL ook iets aan dit systeem. Dat gebeurt hier bijna nooit.

Stedin en andere instanties willen wel graag dat auto's deze functies hebben zodat op een zonnige dag. Het netwerk niet overbelast raakt.
Omdat je op deze manier in de zomer de pieken kunt opvangen in het electriciteitsnetwerk.
Als alle electric auto's dat hebben dan heb je een dempende buffer voor het stroomnetwerk.
Je kan vaak met deze technology instellen dat max x aantal procent gebruikt mag worden.
Als aanvulling is het goed om te weten dat de kosten van ons elektriciteitsnetwerk vooral in de piekbelasting zit. Zakelijke contracten voor stroom kijken dan ook vooral naar het piekgebruik. Dat bepaalt immers hoe dik de stroomkabel moet zijn en hoe groot de elektriciteitscentrale moet zijn.

Consumenten contracten werken niet zo omdat het te ingewikkeld zou zijn, mensen hebben geen idee wat hun piek is en hebben daar ook maar beperkt controle over.
Moderne techniek maakt het echter mogelijk om daar slimmer mee om te gaan. Als we onze accu's gebruiken om alleen de grootste pieken op te vangen dan gaat dat waarschijnlijk maar om een paar procent van de tijd dat zo'n accu is aangesloten. Zeg maar net die ene minuut per dag dat je koelkast en je wasmachine en je airco en de heteluchtoven tegelijk aan staan. Op de totale capaciteit van zo'n accu is dat peanuts. De accu is niet bedoelt als primaire stroombron, maar om vooral om je pieken een beetje uit te spreiden over de dag.
Per huishouden scheelt dat niet veel maar, kuddedieren die we zijn, in de meeste huishoudens zal de piek op ongeveer hetzelfde moment zijn. Allemaal samen onze piekjes uitsmeren kan veel verschil maken.
Dat klopt helemaal, maar ik bedoel iets anders.

Als er op een zonnige dag veel zonneenergie geleverd word aan het netwerk. Dan kunnen electrische auto's als dempingsbuffer dienen door die energie op te slaan in hun accu's. Als 's avonds minder stroom opgewekt word. Dan kunnen deze auto's deze stroom terug leveren aan het net.

Zo demp je de piek en dalen in het opwekken en gebruik van zonneenergie. Er is vast iemand die dit beter kan verwoorden als ik in een paar woorden.

Mijn opmerking is niet gericht op één huishouden. Maar op een hele woonwijk etc.
Je hebt nu al problemen in bepaalde gebieden dat er een stop is ingelast omdat het stroomnetwerk de opgewekte zonneenergie niet kan verwerken in bv Groningen en Gelderland.

In het VK is een heel loods met accu's geplaatst om te gebruiken als buffer/opslag voor de opgewekte zonne en windenergie.
Je verwoord het diners aardig goed naar mijn idee. Tesla Powerwall en de gelijke alternatieven van LG en andere merken werken ook met dat principe. Daarin vang je de stroom van je zonnepanelen op om te gebruiken op piek momenten en nadien voor je auto. Dat is een kleine buffer in huis daarnaast kun je ook je auto gebruiken zoals in dit topic.
Je kan beter Tesla Powerwall kopen
Waarom zou je veel geld uitgeven aan een miezerig 13,5kWh accu'tje als er 100kWh in je Model S ligt?
Omdat je daarin je energie van de zonnepanelen opslaat als je weg bent? Dat is enkel voor je piekbelasting op te vangen in de ochtend en avond. Het is niet veel maar toch iets om het stroomnet te ontzien.

Het heeft allemaal een functie en zou ik zeker erbij pakken als je in België zonnepanelen legt. Van Tesla of LG. Hier moet je betalen voor de stroom die je terug het net op stuurt.
Het heeft allemaal een functie en zou ik zeker erbij pakken als je in België zonnepanelen legt. Van Tesla of LG. Hier moet je betalen voor de stroom die je terug het net op stuurt.
Dit klopt niet. Er zijn twee systemen, maar in geen van beiden moet je betalen voor stroom die je terugstuurt:

1) Terugdraaiende meter: als je stroom het net op zet, draait je meter terug. Als je zorgt dat je over het hele jaar gezien op 0 staat (je meter is evenveel vooruit als achteruit gedraaid) dan betaal je effectief helemaal niks voor je energie van dat jaar. Je betaalt wél een prosumententarief (belasting), die gebaseerd is op de wattpiek van je zonnepanelen. Ik heb 4900Wp op mijn dak liggen, wat een 360 euro per jaar aan belastingen kost. Maar die 360 euro is nog altijd véél minder als wat het zou kosten als ik zelf mijn stroom zou moeten betalen.

2) Dubbele meter: de ene registreert wat je afneemt, de andere wat je op het net zet. Op wat je afneemt, betaal je stroomkost (+- 6 cent / kwh), en distributatietarieven en belastingen (samen +- 25cent /kwh). Op wat je teruglevert, krijg je stroomkost terugbetaald (die 6 cent /kwh dus). Op wat je teruglevert krijg je geen distributatietarieven en belastingen terugbetaald (logischerwijs). De stroom die je afneemt is dus wel veel duurder dan de stroom die je teruggeeft. Het prosumententarief (die 360eur per jaar) vervalt wel in dit systeem.
Hier is het belangrijk van zoveel mogelijk eigen stroom te verbruiken, en zo weinig mogelijk af te nemen. Het zetten van een thuisbatterij zal hier dus voordeel opleveren (overdag stroom opslaan, 's avonds gebruiken). In het systeem met de terugdraaiende meter maakt dat allemaal niet uit.

Maar welk systeem je ook hebt, betalen om stroom op het net te zetten doe je niet :-)
Zo zie je maar hoe fout ik kan zijn. En dat de elektricien van de familie het volledig fout heeft. Die werkt in grote bedrijven dus dacht dat die het wel juist zou hebben.

Mijn fout, bedankt voor de informatie! Als we straks een eigen huis kopen komen er zeker zonnepanelen te liggen.
" Hier moet je betalen voor de stroom die je terug het net op stuurt."

Je moet in België de stroom die je het net instuurt per kWh betalen? :X
Absurd he?

Maar ja dat hebben ze aangepast omdat ze toen ze wel betaalden voor jouw stroom een paar grote gaten in hun regeling hadden waardoor mensen er flink geld mee verdiend hebben. Om die put te dichten moet de consument nu betalen voor de stroom die je zelf opwekt en terug levert aan het net. Je mag zelfs niet eens een gesloten circuit hebben van zonnepanelen. Het moet aangesloten zijn op het net. Er mag wel een batterij tussen zover ik weet die je dan eerst laat opladen en dat beetje resterend naar het net gooit.

België, ze doen een paar dingen goed maar een hoop ook slecht :+
Zit er geen werkschakelaar tussen waarmee je het systeem uitschakelt wanneer het terug dreigt te leveren?

Of wat te denken van een paar halogeenlampen die voorkomen dat je teruglevert? Dat zou je kunnen automatiseren.

Natuurlijk nadat je een paar flinke waterboilers op temperatuur hebt... ;)

Ik dacht dat de Nederlandse regering slecht was.
Dat zijn ook inderdaad goede opties, maar ja. Het is een raar land.

Dan vind ik zo'n huisbatterij interessant op het moment wij een eigen huis hebben en zonnepanelen kunnen neerleggen. Voorlopig heb ik dus geen last van dit soort idiote dingen :)
De thuisbatterij zal zeker helpen, maar het is wel een duur apparaat. Ik hoop dat de zoutbatterij doorbreekt. Die zou per kWh opslag veel goedkoper worden dan de Powerball, en de levensduur zou veel langer zijn.

https://houhetwarm.nl/zeezoutbatterij-nog-particulier/
Stel je hebt vooral wind en zonneenergie, moment van productie en gebruik is dan vaak niet hetzelfde.
Dan kan je al die auto accus gebruiken om het overschot in op te slaan op het moment dat electriciteit goedkoop is dus. Dus ja er is zeker een nuttige toepassing voor :)
Opladen op het werk overdag (goedkoper wegens groepsaankoop, extra voordeel op je salaris etc...) en 's avonds gebruiken als energiebron?
omdat je dan je auto gratis kan laden op het werk, en dan ermee je huis van stroom voorzien ;)
Het idee is wel interessant alleen spijtig dat je overdag als je zonnepanelen energie opleveren je bent gaan werken. Dus effe een overschotje van je zonnepanelen tijdelijk stockeren in je wagen zit er niet in. Tevens zal dit een pak duurder zijn dan een batterij :) Maar het idee is wel iets om mee te werken
Ik zie wel gebeuren dat overdag het daltarief wordt omdat er gewoonweg te veel aanbod is. Of dat het daltarief uberhaupt vervalt om de vraag/aanbod meer op elkaar af te stemmen.
Nee variable tarief, waarbij jij op piekmomenten meer gaat moeten betalen. Tussen 17 en 20-21u in de avond zal "top dollar" worden en in de ochtend tussen 6 en 8 zal je meer betalen dan de rest van de dag. Dat is de reden ook van die slimme meters, zodat je een variabel tarief kan krijgen en dat je meer betaald op de momenten waar er veel stroomverbruik is. Dat is het grote doel van de energieleveranciers; Die slimme meter heeft niks met jou een beter inzicht in je eigen verbruik te geven ofzo, gewoon op lange termijn variabel tarief. Tijdens de piekmomenten meer betalen, tijdens koude dagen, meer betalen, tijdens de nacht meer betalen, als je niet thuis bent, weinig betalen. Dan zal een batterij direct een pak voordeliger worden uiteraard. En dan kan je in 1x beter je dank gewoon volleggen, maakt niet uit welke zijde of ze in de schaduw liggen of niet, Gewoon volleggen zodat je batterij (of meerdere) zoveel mogelijk kan voorzien. Dat je dan nog een wagen hebt die je moet opladen is leuk, maar je bent most likely niet thuis als je zelf productie hebt
Smart grids. Straks krijg je het aanbod om de zonne-energie van je dak naar je laadpaal op het werk te laten transporteren.
Daar hebben ze weer andere oplossingen voor zoals de powerwall van Tesla en LG met hun producten. Die laat je de energie van de zonnepanelen opslaan om te gebruiken wanneer nodig. Dit is nu nog relatief duur maar zal ook zakken van prijs. Zou ik een must vinden met zonnepanelen in België.
Stroom stelen van de baas om thuis te gebruiken :+
Anoniem: 1322 @Resistor6 maart 2019 14:33
Veel bedrijven bieden inderdaad al aan om gratis destination charging te gebruiken.
Is natuurlijk weer wat anders dan pennetjes en papier van de zaak meenemen :o
Uitbetalen in natura, noemen ze dat. Vroeger werd er ook met een scheef oog gekeken naar werknemers die op kantoor een privé telefoon opladen. Dit is de overtreffende trap...

Maar wel een mooi concept!
zelfs als je de baas zou betalen voor de kWh's die je op de zaak laad en thuis gebruikt.
dan is het in theorie nog een leuke bezigheid.
maar ik denk niet dat je er rijk van word. ;)

(het verschil tussen wat een grootgebruiker en een particulier betaald per kWh is erg groot.
het belasting gedeelte op <1000kWh = € 0,09863
het belasting gedeelte op >50.001kWh = € 0,01421
dit is dan nog ex 21% BTW. }>
dus je kunt dan grofweg 0,10€ per kWh besparen, daar word je niet rijk van. ;) )
2x zo goedkoop elektrisch rondrijden en 2x zo goedkoop stroom voor je huis. Scheelt voor veel mensen een hoop.
ach het zal vast gebeuren, en voor het rijden snap ik het ook wel.
dat is nog wel een aardig bedrag.

maar voor thuis, pfff max een 300€ per jaar kunnen besparen en dan moet je het ook nog 100% er mee kunnen doen en dat is niet al te simpel.
en er zitten ook nog kosten aan, dus je winst is geen max bedrag.
ik denk dat veel mensen dit te moeilijke gaan vinden. ;)
Voor thuis klopt denk ik wel ja, want je moet ook nog investeren in de infrastructuur (powerwall om dag door te komen)

Maar het gaat echt wel een ding worden voor het rijden, het betalen in natura van stroom.
Ach zakelijke stroom kost echt bijna niks. Facturatie en dergelijke kost meer dan wat stroom weggeven als je toch al een zware aansluiting hebt liggen
Vroeger werd er ook met een scheef oog gekeken naar werknemers die op kantoor een privé telefoon opladen.
Meen je dat???
Opladen aan 5W, zo'n 3 uur geeft 15Wh/dag.
Op 200 dagen maakt dit 3kWh. Aan het huidige thuisverbruik tarief komt dat op bijna een volle € per jaar.
Ik laad mijn GSM ook dagelijks op op kantoor, maar dat is absoluut niet voor 't geld, maar voor het gemak.
Inderdaad, het gaat nergens over. Maar je moet je ergens aan irriteren tussen negen en vijf. 😉
De Sono Sion heeft dit toch ook, met 35kWh accu? Alleen zit het dan reeds in de auto geïntegreerd.

[Reactie gewijzigd door Noord27 op 22 juli 2024 20:09]

Het verschil hier lijkt me dat het een totaal ecosysteem is met een huis batterij, PV op je dak en accu in de wagen.
Die heeft in principe een stekker, en wel de mogelijkheid tot, denk ik. Maar dan moet er nog een systeem voor in huis zijn dat stroom over en weer gaat delen met auto. Hebben ze dat ook ontwikkeld?

Hopelijk kan dit op basis van een standaard (laad) interface, niet merk afhankelijk.
Goeie zet, het begin van smartgrid, meer 2 richtingverkeer van energie.
Bestaat toch al lang? Chademo vehicle to home. Onder andere de Nissan Leave kan er voor gebruikt worden
Grappig aangezien Mitsubishi alleen de Outlander PHEV heeft met een batterij van 13.8 KHW.
Lijkt mij interessanter bij een volledige elektrische auto.
Wellicht is dat de insteek, auto voltanken met de pas van de zaak, en thuis stationair laten draaien ? :+
Weet jij wat je dagelijks energieverbruik is? Ik wel, ongeveer 12 KWh. De outlander heeft voldoende stroom aan boord om mij in de avond van energie te voorzien. Vanaf een uur of zes zal mijn PV installatie de Outlander dan weer opladen.
Alleen die outlander PHEV heeft dus die 13.8kWh totaal niet nodig om rond te kunnen rijden. Je kan wegrijden met een lege accu. Juist bij een hybrid is het niet erg als je accu niet volgeladen is in de ochtend.
Tesla heeft die functie eruit gehaald omdat ze de Powerwall (Tesla accu pakketten) voor thuis zijn gaan verkopen.
Zal dat het werkelijk zijn? Of misschien omdat anders er veel vaker gebruik wordt gemaakt van de gratis oplaadstations (althans voor een grote groep Tesla rijders) tbv de eigen woning.

Aan de andere kant gezien de ontwikkelingen op batterijgebied zullen de powerwalls wel eens heel groot kunnen worden in de nabije toekomst.
Was ook een reactie met een knipoog. Ik denk dat je dichter bij de waarhied zit dan ik.
Zo'n Powerwall is maar 13KWH in vergelijk met een Tesla die minimaal 65KWH is.
De powerwall techniek is helemaal gaaf.. Vooral samen met de Tesla Solarroof.
Maar even On topic. Je huis van stroom voorzien in geval van nood is best wel geniaal. Omdat de belasting op het stroom net in de toekonst groter wordt zal de kans op uitval ook toenemen. En als je dan je vriezer en koelkast aan de gang kan houden met je auto is dat wel gaaf.
Die huisbatterijen zijn voornamelijk om je piekstroom vraag op te vangen. Dat gaat prima met zo'n ding van 13KWH, LG heeft er ook verschillende in andere capaciteit die je meer kunt linken dan de powerwall.

Hoe dan ook vind ik dit enorm interessante techniek die de piekstroom zou kunnen opvangen op het landelijke net als die gemeengoed is. Of zie ik dat verkeerd?
powerwall is wel leuk, maar begint nu langzaam wel een beetje oud te worden.
voor echt gaaf spul kun je nu beter naar LG kijken die zijn al een aantal stapjes verder. ;)

mijn zonnepanelen leveren een DC van 280 tot 340V afhankelijk van de temperatuur van de cellen.
de mpp van de omvormer maakt daar van DC 350V. (zoals 99% van de omvormers doen als ze 1 fase zijn)
die weer door de DC/AC unit word omgezet in 230Vac.
de LG batterijen kunnen dus tussen de mpp en de DC/AC unit gezet worden en die laden dan met 350Vdc.
powerwall werkt nog met een conversie unit die het omzet naar 48V. (een beetje afhankelijk van welk model.)
ook het dan weer terug leveren met LG uit de batterijen gaat dan weer met de 350Vdc door de zelfde omvormer.

het converteren is geen groot verlies, maar 280Vdc-340Vdc naar 350Vdc naar 48Vdc naar 350Vdc naar 230Vac.
dat zijn toch elke keer weer stapje van een enkel % en tikt toch aan. ;)
Volgens mij is er een relatie tussen de auto gebruik en de energiegebruik thuis. Als mensen thuis zijn steeg de energie behoefte en wordt auto minder gebruikt. Tussen 18 uur en 21 uur wordt veel elektriciteit uit het net getrokken. Dat betekent meer mensen thuis en veel auto`s geparkeerd zijn. Op zo`n moment kan de auto energie leveren en na 22 uur zelf opladen.

Maar is dan de tijd tussen 22 uur tot 8 uur voldoende om een auto te laden? Is er een verlies van elektriciteit (energie die nodig is op een accu op te laden en de energie die uit de accu komt. )? Wordt de levensduur van de batterij korter door vaak opladen?
Ideaal voor de zuinige nederlander. Laden op het werk, leegtrekken thuis and repeat :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.