Parrot ontslaat honderd medewerkers na tegenvallende kwartaalcijfers

De Franse dronefabrikant Parrot heeft bekendgemaakt dat het zo'n honderd medewerkers gaat ontslaan. Dit besluit hangt samen met de niet al te rooskleurige resultaten uit het derde kwartaal van dit jaar. Begin 2017 ontsloeg het bedrijf al 290 medewerkers.

Parrot ontslaat ongeveer honderd medewerkers, nadat in het afgelopen derde kwartaal de omzet met 40 procent is gedaald, zo blijkt uit de kwartaalcijfers. In dezelfde periode van vorig jaar kwam de omzet nog uit op 39,2 miljoen euro, maar dat daalde naar 23,4 miljoen euro.

Die daling is mede toe te schrijven aan 45 procent minder inkomsten van het onderdeel dat verantwoordelijk is voor consumentendrones. De omzet van dit onderdeel was in het derde kwartaal van 2017 nog 22,6 miljoen euro, maar dat kwam nu uit op 12,5 miljoen euro. Parrot haalde wel een omzet van 9,3 miljoen door de verkoop van commerciële drones, een daling van 4 procent. Het verlies kwam uit op bijna 52 miljoen euro, een verslechtering van 221 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal uit 2017, toen overigens ook al verlies werd gemaakt.

Parrot had eind september nog 658 medewerkers, nadat het bedrijf in begin 2017 al 290 werknemers de laan uitstuurde. In een toelichting bij de kwartaalcijfers staat dat het bedrijf doorgaat met het plan om zich veel meer toe te spitsen op industriële en commerciële drones. De 320 medewerkers van dit onderdeel zullen dan ook behouden blijven; dat geldt in principe ook voor de 291 werknemers die consumentendrones maken. De ontslagen zijn gerelateerd aan 'internationale operaties' en zien onder meer op marketingactiviteiten.

De Franse fabrikant heeft het moeilijk op de dronemarkt, waar marktleider DJI met een aandeel van 70 procent de belangrijkste speler is. Daarnaast meldt Parrot dat de consumentenmarkt wat de groei betreft aan het afremmen is. Het bedrijf noemt deze markt 'instabiel' en ziet het als de belangrijkste reden om honderd medewerkers te moeten ontslaan.

Parrot bracht in de zomer de Anafi uit, een compacte, opvouwbare, 320g zware consumentendrone die video's kan maken in 4k-resolutie met high dynamic range en een snelheid van dertig beelden per seconden. Daarvoor beschikt de drone over een 21-megapixelcamera die is bevestigd op een gimbal die 180 graden kan worden gekanteld.

Parrot AnafiParrot Anafi

De Anafi

Door Joris Jansen

Redacteur

23-11-2018 • 20:57

21

Reacties (21)

21
19
13
2
1
0
Wijzig sortering
Zijn drones tegenwoordig dan zo belangrijk voor hun business? Persoonlijk heb ik nog altijd eerst de associatie met handsfree bellen als ik de bedrijfsnaam Parrot hoor. Buiten de eigen inbouw setjes e.d. wordt hun techniek ook in vele (OEM) autoradio's gebruikt... ik zou toch denken dat dit nog altijd hun core business is.
Als iedere auto al met bluetooth voorbereiding komt?

Zelfs op een 108 of Up koppel je binnen luttele seconden je telefoon aan de stereo. En waarvoor hebben die Parrot dan nog nodig?
Zoals ik al aangeef, dit is redelijk vaak techniek van Parrot die is ingebouwd... wat dat betreft bezitten ze redelijk wat patenten omdat ze aan de wieg hebben gestaan van bluetooth connectiviteit en stemherkenning in auto's. Meer dan eens dat ik de gebruiksaanwijzing van een (OEM) autoradio heb opengeslagen waarin het logo van Parrot staat.

Maar na wat googlen lijkt het erop dat Parrot Automotive sinds 2015 een op zichzelf staand bedrijf is... het zal dus geen 'last' hebben van de problemen van het Parrot dat drones e.d. maakt.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 25 juli 2024 10:57]

Persbericht van oktober 2019 stelt dat Parrot Automotive is opgekocht door Faurecia, een grote toeleverancier van de automarkt.

Het is natuurlijk gedaan met losse aftermarket apparaatjes voor navigatie (Tomtom), bellen (Parrot) of muziek (autoradio's) maar de technologie wordt geïntegreerd in de auto. In ieder geval dat de techniek in de auto kan praten met die van je telefoon, het internet en met andere voertuigen.
Ik had precies het zelfde! Maar vroeg mij wel meteen af waarom dit überhaupt nog zou bestaan, gezien alle auto’s met Bluetooth idd.

Edit: Ah! Parrot automotive tegenwoordig dus.

[Reactie gewijzigd door Ocin32 op 25 juli 2024 10:57]

Anoniem: 562971 @MicGlou24 november 2018 07:23
Persoonlijk heb ik nog altijd eerst de associatie met handsfree bellen als ik de bedrijfsnaam Parrot hoor.
Je verwacht het niet hè :)
Dronefabrikant parrot? Wordt er niet de divisie bedoelt?
Parrot is toch volgens mij toch geworden zoals het nu is door carkits.
Carkit deel was Parrot Automotive dat onlangs is gekocht door automotive toeleverancier Faurecia. En nu het met de dronemarkt niet de groeikant op is gegaan als werd gedacht, vrees ik het einde voor Parrot de dronefabrikant.
Deze dingen komen vaker voor bij het bedrijf Parrot:
Parrot is laying off a third of its drone division = recode.net 17-01-2017

"It’s not easy to compete with DJI"

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 25 juli 2024 10:57]

Natuurlijk is de concurrentie met DJI moordend, maar is er ook niet langzaam maar zeker een verzadiging van de markt ontstaan?
Een paar jaar geleden kon je met een drone nog wel het onderscheid maken in fotografie of film, maar tegenwoordig kijkt daar niemand meer van op. In een markt waar iedereen nog voorzien moet worden zit natuurlijk veel meer potentie dan in een makrt waar alleen nog toestellen vervangen worden. De uitgebreide vliegverboden in EU maken het ook niet meer zo attractief om zo'n ding te kopen, zeker niet als je het alleen hebt als een soort van speelgoed.
Parrot maakt het zichzelf ook niet makkelijker. Waar DJI heel langzaam de marge voor de retailers aan het opschroeven is, is parrot deze juist minder aan het maken.
De series parrot met de speelgoed drones liep goed en met name de accessoires, dat gold ook voor de accesssoires van de bebop modellen.
Parrot blijft voor resellers ook ontoegankelijk, er zit bijna altijd een tussenpersoon in en dat zorgt voor een traag systeem. Wanneer een accessoire dan wel een keer in de smaak valt dan wordt de levertijd binnen de korste keren enkele maanden en haken de kopers weer af.
De luchtruimte wordt geregeerd door de vliegtuig industrie. Dat heeft ons decennia lang veilig vliegverkeer opgeleverd, maar staat nu innovatie in deze ruimte in de weg. Overheden zijn te traag en krampachtig in hun besluitvorming om innovaties voldoende ruimte te geven, dat zie je in veel opkomende technologieën gebeuren. Alleen commerciële drones zijn nog interessant, omdat bedrijven het wellicht nog wel de moeite waard vinden om alle wet- en regelgeving uit te zoeken, maar consumenten willen dat gedoe niet. Dan houd je een niche over, in plaats van de massa, en verdwijnt je omzet als sneeuw voor de zon.
Anoniem: 998261 @Phryxus24 november 2018 17:41
Wat voor regels stel jij voor?
In dezelfde periode van vorig jaar kwam de omzet nog uit op 39,2 miljoen euro, maar dat daalde naar 23,4 euro.

Das een beste daling.

[Reactie gewijzigd door neuquerts op 25 juli 2024 10:57]

Da's veel meer dan 40% daling.....
(23,4-39,2)/39,2 = -40,3%
"...vorig jaar kwam de omzet nog uit op 39,2 miljoen euro, maar dat daalde naar 23,4 euro."
Dat is een spectaculaire daling...
Lees de huisregels. Klagen over taal- en typfouten kan op een speciale pagina op het forum.
*Artikelen

Worden reacties nog nagelezen tegenwoordig? 😜

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.