Webwinkels kunnen ABN Amro's app Tikkie als betaaloptie aanbieden

Webwinkels kunnen Tikkie als betaaloptie gaan aanbieden. De app van ABN Amro vult dan voor gebruikers de adresgegevens in, waardoor het bestellen sneller zou moeten gaan. Ook kunnen gebruikers geld gaan overmaken zonder betaalverzoek.

Het geld overmaken zonder betaalverzoek heet Tikkie Pay, zegt ABN Amro. Daarbij kunnen gebruikers een bedrag kiezen en een contact kiezen uit de contactenlijst, waarna ze direct het geld kunnen overmaken. Nu kan het overmaken alleen na een betaalverzoek. Voorwaarde is wel dat de ontvanger ook Tikkie heeft, want daardoor weet de bank welk iban-nummer bij een bepaald telefoonnummer hoort.

De functie voor webwinkels heet SuperSnelBetalen. Als gebruikers op hun telefoon willen bestellen, kan Tikkie adresgegevens automatisch invullen, waardoor die webwinkel dat formulier niet hoeft te tonen en het bestelproces daardoor sneller zou moeten kunnen gaan. Afrekenen gebeurt dan ook via de Tikkie-app. Het betaalproces gebeurt op een server van Tikkie, checkout.tikkie.me/checkout. Online warenhuis Ivol ondersteunt de functie.

De eerste keer komt de gebruiker op een webpagina waar zij hun telefoonnummer moeten invoeren. Daarna komt er een sms met een Tikkie-link, waarna Tikkie om een naam en adres vraagt via een webpagina. Pas daarna is het mogelijk de eerste betaling te doen.

Verder komt er een zakelijke variant van Tikkie, met de mogelijkheid om hogere bedragen te vragen en een logo toe te voegen. Eind november volgt een portaal waarin zakelijke gebruikers Tikkies in batch kunnen versturen.

De wijzigingen in Tikkie zullen komende weken zichtbaar worden voor gebruikers. De bank claimt dat drie miljoen mensen afgelopen jaren de app minimaal één keer hebben gebruikt. De app is niet specifiek voor klanten van ABN Amro.

Tikkie PayTikkie PayTikkie Pay

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-11-2018 • 13:28

89

Reacties (89)

89
86
63
7
1
13
Wijzig sortering
Ik vind dat tikkie eignelijk alleen maar praktisch in de context waar het voor in de markt gezet is, en dat is vrienden betalen.
iDeal of gewoon een creditcard lijkt me bij echte winkels verder helemaal dikke prima want je zit toch vast aan een checkout en als je Tikkie gaat lopen doen ga je evengoed via iDeal.
Zeker als je het niet zo nodig vind om links rechts onder en boven accounts te hebben en de "gast checkout" gebruikt zit je steeds opnieuw je data in te vullen.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 juli 2024 09:17]

En ten tijden dat Tikkie op de markt kwam, ondersteunde (mijn bank) nog geen betaalverzoeken.
Ondertussen gebruik ik alleen nog maar de betaalverzoeken van mijn directe bank, en niet meer via tikkie.
Jup, met als voordeel dat je het bij bijvoorbeel de Rabobank onafhankelijk van de bank die het geld overmaakt jij het bedrag direct op je rekening krijgt, in tegenstelling tot Tikkie waar het vaak een dag duurt. Ook hoef je er natuurlijk geen aparte app voor te installeren.
Maar maak je mensen ook "Superblij!" met je alternatieve schuldeis app? :+

Zonder gekheid heeft deze beweging er waarschijnlijk mee te maken dat verscheidende banken dezelfde functionaliteit aanbieden.
Zoals ik het lees lost dit het probleem van accounts aanmaken juist op.

Dus door éénmalig je adres gegevens bij Tikkie in te vullen kun je dus altijd als 'gast' de checkout gebruiken. Net zoals bij Paypal One Touch.

Kan zijn dat ik er naast zit en t verkeerd lees.
Alleen kost iDeal en Credit card geld voor de verkoper. Voor kleine winkels lijkt me dit een goede oplossing.
Mijn moeder serviced met haar eenmanswinkel ook gewoon iDeal dus volgens mij valt het wel mee met die tarieven. Ik zal het eens vragen.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 juli 2024 09:17]

Dat zal vaak zo'n 20-25 eurocent per transactie zijn. Afhankelijk van je volume en of je nog een apart abonnement c.q. contract hebt lopen, kunnen die tarieven wat lager zijn.
Dat lijkt sterk op de tarieven die je bij Tikkie moet betalen:

Bron: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/betalen/tikkie/index.html
25 ct ex btw bij Mollie
Vergeet niet dat Tikkies voor zakelijke klanten ook gewoon geld kosten :)

[Reactie gewijzigd door One-eye864 op 23 juli 2024 09:17]

bij kleine winkels word dat vaak betaald door de klant ik zie het vaak genoeg
Wat voegt dit nou toe i.p.v. rechtstreeks via iDeal betalen?
Webshops willen de drempel zo laag mogelijk houden, om impuls aankopen te stimuleren. Minder handelingen = meer kans dat de klant niet afhaakt.

edit: "De app van ABN Amro vult dan voor gebruikers de adresgegevens in, waardoor het bestellen sneller zou moeten gaan."

[Reactie gewijzigd door Dayne op 23 juli 2024 09:17]

Ja, maar dit stuurt je letterlijk door naar een iDeal betaling. Alleen het eerste scherm zit er iets anders uit. Misschien klinkt Tikkie wat vriendelijker dan iDeal.
Ik word doorgestuurd naar mijn bank app als ik het op mijn mobiel doe. Zal dus bedoelt zijn voor mensen die de bankapp op de mobiel hebben en via mobiel bestellen.
IDEAL stuurt je ook gewoon door naar de mobiele app.
maar voor de simpele ziel is Ideal pasje pakken, random reader pakken (of wat je bank ook gebruikt) etc etc etc.
Tikkie is berichtje ontvangen op je mobiel en die dan betalen met je bankapp.
Bij de rabobank is het niet zo. Als je via ideal wilt betalen dan krijg je de vraag of je de betaling via de Rabo-app wilt openen. Dan heb je geen reader en pas nodig.
Wel als je op de computer iets besteld. Dan heb je wel gewoon een reader nodig.
Bij Rabo kun je helaas niet de betaling voortzetten op mobiel zoals bij ING.
Nou ja, het kan wel, de Rabo heeft wel een oplossing waarbij je vanaf desktop een QR code kunt scannen met je mobiel en daar de betaling in kunt afronden zonder reader. Ik heb zo eerder dit jaar een keer betaald. Was blijkbaar een proeefperiode o.i.d. Om de een of andere manier reden is dit echter nog niet breed geïmplementeerd. Zie https://www.iculture.nl/n...-rabo-scanner-afschaffen/

[Reactie gewijzigd door Anders op 23 juli 2024 09:17]

Vanaf het moment dat ik bij een ander zag hoe ING dit aanpakt hoop ik op Rabobank die dit ook mogelijk zal maken. De struggles.
Ja ik heb ING, die doen dat ook standaard (zonder readers en pasjes).
Bij ING werkt het ook prachtig, even je mobiel pakken, inloggen op de ING app en de QR scannen... selecteer je rekening en keur de Ideal-betaling goed.
Helemaal met TouchID en FaceID zo gepiept.
Als je de bankapp hebt ja. En als het doorsturen naar die app werkt (dat werkt momenteel niet met abn-amro).
Marketing wise is dit slim bekeken. Ideal is betalen tikkie is geld ontvangen. Dus het veilige gevoel van geld ontvangen geven aan een potentiële klant die geld uit geeft vooral kleine bedragen is ideal( phunny)
Ik vraag mij vooral af, hoe Tikkie dan kan bepalen naar welk adres mijn bestelling bezorgd moet worden.
Het komt wel eens voor dat ik iets naar kantoor wil toesturen ipv naar mijn thuisadres.
Geolocatie, het pakketje wordt op de exacte GPS-coördinaten bezorgd vanwaar je de betaling doet! :+
Handig als je een pizza bestelt en je zit hongerig in de trein :D
Staat gewoon in de tweede regel:
De app van ABN Amro vult dan voor gebruikers de adresgegevens in, waardoor het bestellen sneller zou moeten gaan.
Dus als jij 1x Tikkie gebruikt hebt hoef je je NAW gegevens niet meer in te vullen op de pagina van de webshop. Minder clicks = Meer sales. Amazon doet dit bijvoorbeeld ook met 1 click pay. Even een quote van een andere bron:
One of the most effective ways to reduce the rate of abandonment and increase conversions is by streamlining the checkout process. The fewer clicks it takes for a visitor to complete the purchase, the better.
Ik ga er van uit dat, mochten webshops het goed integreren, dit ervoor zorgt dat je niet, of langs een versimpelt Winkelmandje en bijbehorend checkout proces gaat.

Vooral als 'gast' op een webshop welke je slechts voor Niché producten gebruikt "klinkt" het voor mij iDeaal (ja met dubbel aa ;)). Ik zorg dat ik een keer m'n Adresgegevens (en wellicht in de toekomst verzendvoorkeur) aangeef in de Tikkie app en deze data wordt gebruikt voor het versturen van het product uit de webshop waar ik 'geen' account heb.

Hoewel auto aanvul mogelijkheden in je Browser dit natuurlijk allang hebben versimpelt vindt ik het concept van niet overal een account hoeven te hebben / onderhouden een fijne gedachte. Echter ben ik bang dat het gros van de webshops de account toch (automagisch) voor je aan zal maken of verplicht blijft stellen wat de voordelen van deze functionaliteit te niet doet.
Dat is ook echt noodzakelijk hoor als je je product daadwerkelijk wenst te ontvangen. Hoe moet een webshop hun fulfillment regelen zonder klantgegevens? Wat als er iets misgaat met de verzending en je hun klantenservice belt?
Lijkt me natuurlijk dan ook dat de website deze gegevens ter beschikking gesteld krijgt na afloop van betaling. De webshop zal waarschijnlijk enkel een record bij hoeven te houden met een de verkochte producten die zijn gekoppeld aan een Id bij Tikkie, waarbij ze op die manier alle gegevens die benodigd zijn kunnen gebruiken om je je spullen op te sturen of je eventueel te contacteren.
En als je dan meerdere adressen hebt? Als je verhuist of incidenteel ergens anders laat leveren? Dat adres ten tijde van de bestelling is relevant, niet wat een externe partij voor actuele gegevens heeft. Natuurlijk kan dat allemaal door ABN Amro / Tikkie bijgehouden worden, maar daar los je echt geen probleem mee op (dezelfde mensen hebben nog steeds toegang tot dezelfde gegevens). Echter introduceer je mogelijk wel een hoop nieuwe problemen.
Jij als gebruiker van Tikkie bent zelf verantwoordelijk voor je gegevens ten tijde van je bestelling. Op het moment dat je een bestelling plaatst stuurt de applicatie de actuele gegevens naar de webshop. De Tikkie app levert dus voor elke aankoop de gegevens aan.

Er zal waarschijnlijk gewoon een token zijn die aan een verkoop in de webshop gehangen wordt. Elke keer dat je een nieuwe aankoop doet moet je zelf controleren of de gegevens kloppen. Dit moet je immers ook doen als je je gegevens bij de webshop zelf aangeeft.

Ik zie het probleem niet zo en ik zie ook zo 1 2 3 niet welke nieuwe problemen je daarmee introduceert.
Hun pakkie an, datzelfde gebeurd met de koppeling naar hun Boekhoud systeem en PostNL en eender welke koppelingen waar je als eindgebruiker geen weet van hebt, ABN Amro wordt gewoon een nieuwe schakel in het web, wat ze via iDeal eigenlijk al waren, nu stuurt het echter naast 'betaling succesvol' ook 'adresgegevens' mee naar de 'success endpoint' van de shop voor de desbetreffende order.

Dergelijke koppelingen mogen vandaag de dag niet meer als een risico worden beschouwd, maar als vanzelfsprekend worden beschouwd, een beetje webshop bouwer draait zijn / haar hand niet voor om. Connect all the things =)!
Staat in het artikel:
Als gebruikers op hun telefoon willen bestellen, kan Tikkie adresgegevens automatisch invullen, waardoor die webwinkel dat formulier niet hoeft te tonen en het bestelproces daardoor sneller zou moeten kunnen gaan. Afrekenen gebeurt dan ook via de Tikkie-app.
Nee, dat is niet technisch gezien het voordeel. Want dat moet met iDeal ook kunnen (los van of dat een bestaande feature is). De bank weet immers wie je bent tijdens het betalen, en zou je adresgegevens dus kunnen meesturen naar de webwinkel zodra de betaling afgerond is.

Het proces wordt dan dus omgedraaid. Waar je nu om de een of andere reden het betalen helemaal aan het eind doet, doe je het betalen dan eerst, en daarna pas weet de winkel wat je adres is. Ik vind dat helemaal niet zo'n raar idee. Echter moet het dan wel mogelijk zijn om een bestelling/betaling nog te cancellen als blijkt dat ze niet kunnen bezorgen op de plek waar je wil, of van die mensen die na betalen de browser gewoon weg tyfen en dan er vanuit gaan dat het goed komt.

Dit werkt precies zo bij PayPal.
Kosten per transactie lijken een stukje lager. Dat kan een voordeel zijn voor de verkoper..

Tikkie: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/betalen/tikkie/index.html
iDeal: https://overonlinebetalen.nl/vergelijk-tarieven-ideal/
Je vergelijkt hier appels en peren: de kale prijs van een tikkie versus de prijs van een Payment Service Provicer (PSP). Die PSP's moeten zelf ook geld verdienen en dat doen ze doorgaans grotendeels op transacties. Rabo rekent zelf bv 0,25 cent voor een iDeal-transactie: https://www.rabobank.nl/b...angen/ideal-professional/
Een extra mogelijke storing aangezien iDEAL ook bij Tikkie gebruikt wordt 8)7

[Reactie gewijzigd door Joao op 23 juli 2024 09:17]

Tot nu toe, de kosten en de eenvoud. Ideal kost geld en is niet zo heel makkelijk geheel op eigen houtje te implementeren waardoor er vaak ook kosten van een partner bijkomen voor veel webshops. Dan betaal je dus voor ideal en voor bijv adyen. Tikkie is voor een ABN rekening een directe bijschrijving en erg laagdrempelig en vooralsnog kosteloos.
Errr.... neen dank u.

Het ziet er mij naar uit dat ABN op zoek is naar de monopoliepositie als intermediair op het gebied van online transacties. Nou. Dat doen ze vast niet zomaar - immers, dan waren ze wel een initiatief begonnen binnen de NVB, of DNB, of een betaalplatform zoals interpay. Nee, er is iets anders aan de hand.

Op zich snap ik dat er geld kan worden verdiend met het zakelijk aanbieden van deze functionaliteit - zeker wanneer je de de-facto standaard in handen hebt. Maar da's peanuts.

Nee, het echte geld wordt verdiend met het vergaren van persoonlijke gegevens. Zo heeft ABN straks inzage in:

- Rekeninggegevens van klanten buiten haar eigen bank;
- Transactiegegevens van online aankopen, inclusief adres en telefoonnummer en;
- Transactiegegevens van webshops.

Nu heb ik de algemene voorwaarden even niet paraat, maar het zou me niks verbazen als deze vorm van overboekingen niet onderhevig is aan het stringente privacybeleid dat normaal geldt voor rekeninghouders. Immers, een tikkie account is geen bankrekening. En geloof me: er zijn hele slimme koppen binnen de financiële industrie die hier precies op deze manier over nadenken. Deze gegevens zijn in ieder geval inzetbaar voor interne marketing - maar zeker ook zeer wel verkoopbaar.

Het hele verhaal doet me een beetje denken aan de underpants gnomes. Stap één is gezet. Stap twee... Nu ja, stap twee. Maar stap drie is Profit. En ik denk toch echt dat we daarbij gratis consessies krijgen in onze privacy - zoals al zovaak is gebleken bij dit soort nieuwe technologiën.
"Nu heb ik de algemene voorwaarden even niet paraat", maar dat weerhoud je niet om een spannend verhaal uit je duim te zuigen. Verborgen gevaren mensen! Geloof me: ZE KOMEN JE HALEN! :O

Paar seconden Googelen en je hebt de voorwaarden en privacyverklaring gevonden. Staat niet zoveel bijzonders in: de gebruikelijke regels voor het verzamelen en verwerken van persoonlijke gegevens. Iets kritisch bekijken is prima, lekker feitenvrij wat orakelen niet.
Tikkie is gepositioneerd als communicatiemiddel, niet als betaalmiddel. Daarmee bevestigt deze positionering jouw aanname dat er andere regelgeving van toepassing is op Tikkie-verkeer.

Edit: Toevoeging beschrijving Tikkie via Google Play Store:

Tikkie is een applicatie van ABN Amro, waarmee je snel betalingsverzoeken kunt sturen naar vrienden via onder andere WhatsApp. Vervolgens opent er een iDeal-scherm, waar je de betaling kunt afronden en de ontvanger krijgt zijn geld dan direct op zijn of haar rekening.

[Reactie gewijzigd door Frituurbaas op 23 juli 2024 09:17]

Eigenlijk is het raar om dit een communicatiemiddel te noemen. De enige 'communicatie' die deze app doet is het forwarden van een linkje naar een voorgedefinieerd WhatsApp/SMS-berichtje. Deze app genereert een iDealbetaling waarbij de link naar de 'maker' gestuurd wordt, die hem kan versturen naar zijn 'debiteuren'.

WhatsApp/SMS is dus het communicatiemiddel, iDeal het betaalmiddel en Tikkie.. de link (dus toch 'communicatie'?) hiertussen.
- Rekeninggegevens van klanten buiten haar eigen bank;
- Transactiegegevens van online aankopen, inclusief adres en telefoonnummer en;
- Transactiegegevens van webshops.
Dat weten ze bij ‘gewone’ betalingen toch ook?
De eerste keer dat ik ervan hoorde was bij een poging tot oplichting op marktplaats...
Ik moest zeggen dat ik ook even vreemd opkeek toen ik via marktplaats een tikkie verzoek kreeg bij een aankoop. Ik gebruik tikkie zelf niet dus was er niet heel bekend mee, maar even nagekeken. En bij een tikkie overmaken staat een iban erbij. Dus je hebt nog wel een redelijke aanwijzing waarmee je naar de politie kunt gaan voor je aangifte als je wordt opgelicht.
Denk dat de kans op oplichting niet groter is dan bij normaal overmaken van geld.

Ik heb in ieder geval mijn pakketje gewoon ontvangen, ondanks tikkie betaling.
Uit de persoonlijke ervaring:
Sweet dreams. Na aangifte wegens oplichting, waar ik dus bankrekening met naam kon aanleveren kreeg ik na 3 maand een geautomatiseerd mailtje dat de zaak werd geseponeerd vanwege ontbreken van aanknopingspunten. Maw ze hebben er niet eens naar gekeken.
Ja die kans is groot idd. Maar ik denk niet dat het uitmaakt of je via tikkie wordt opgelicht of via normaal overboeken.

Volgens mij worden alle oplichtings aangiftes gewoon op een hoop gegooid en als de computer zegt van he, bij deze iban zijn meer dan x aangiftes dat ze er pas naar kijken. Niet voor niks dat je vaak in het nieuws hoort dat mensen al jaren aan het oplichten zijn en voor tienduizenden euro's hebben opgelicht voordat ze opgepakt worden.
Tikkie is hartstikke handig voor marktplaats. De verkoper ziet meteen dat er betaald is en dus zeker is dat hij zijn geld krijgt, in tegenstelling tot overmaken wat dagen kan duren. Ik zou het gebruik van tikkie eigenlijk nooit iemand meer of minder verdacht maken in de context van marktplaats.

De aanname dat je met een bankrekening naar de politie kan stappen en je geld terug kan krijgen is wel echt een misvatting. Veelal word er een geldezel gebruikt, en/of heeft de oplichter in kwestie zulke geld problemen dat alles wat je er heen stuurt ook meteen weg is en nooit meer terug krijgt. Ik koop best vaak dingen op marktplaats/tweakers, en ben helaas ook een paar keer opgelicht. Altijd aangifte gedaan, jaar later krijg je dan een mailtje van de politie dat het niet belangerijk genoeg geacht word terwijl de oplichter nog vrolijk actief is op marktplaats.
Dat voordeel is er volgend jaar ook niet meer wanneer alle banken Instant Payments ondersteunen.
Vind het bijzonder hoe je zo wordt opgelicht, mijn regel is alleen digitaal als je bij dezelfde bank zit anders lekker contant. Kan het nauwelijks verkeerd gaan.
Met iDeal request heb je het geld in 1 seconde, dus betalen kan gewoon aan de deur, oplichten is er dan niet bij.
Ligt eraan welke bank het is en ik heb gemerkt dat bij Ideal request via de asn (zelfs met dezelfde bank) dat het nog 10 minuten kon duren.
Dus ik doe zelf alleen directe overboekingen binnen dezelfde bank als ik iets verkoop, geen tussenapartij.
Ik ben dus niet achterlijk. Maar je kan "vrienden worden" en grotendeels geautomatiseerd adressen/bankgegevens uitwisselen, geld aan elkaar geven enz. In het kort: je identiteit vervalsen en na betaling niet meer verifieerbaar/achterhaalbaar zijn, lekker verscholen achter de privacybescherming van de service. Er zijn een hoop 'experts' op dat gebied. Daar beginnen we dus niet aan.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 09:17]

Lijkt op de betalingen met PayPal, waarbij je in sommige webshops ook je adresgegevens niet meer in hoeft te vullen. Je hoeft alleen maar te bevestigen.

Werkt best oké. Ik kan wel zien hoe, met een uitbreiding van de iDeal specificatie, dit ook breder toegepast zou kunnen worden als dit concept meer aanslaat.
Daar bovenop heb je ook nog PayPal Express checkout, dan handelt PayPal de volledige order administratie af, en krijg jij adres en alles door gepushed.
Iedereen zal bij een appje met 'hoi, je hebt een betaling ontvangen, klik hier om te accepteren' gretig op het linkje klikken, maar dat linkje kan natuurlijk een doodnormaal betaalverzoek zijn.

Dit is heel makkelijk te misbruiken, ik hoop dat het onderscheid tussen betalen en ontvangen binnen de app heel duidelijk wordt gemaakt!
In het verzoek staat duidelijk "Please pay me 1 euro for 'film' at xxxxx"....

Hoe is dat te misbruiken, anders dan dat je een phising site in de url zou kunnen zetten. Echter, als ontvanger ga je jezelf toch eerst wel afvragen of de verzender (die met zijn of haar eigen 06 nummer het bericht stuurt) wel echt iets heeft voorgeschoten? Als dat niet het geval is en je klikt gewoon op de link dan ... sja...
Met die redenatie zou ook niemand virussen moeten krijgen via emails van onbekenden. Helaas zijn er nog genoeg mensen die het voor elkaar krijgen hun pc op de meest vreemde manieren te besmetten.
Ja, net als bij een ING betaalverzoek bijvoorbeeld.
Hoe eenvoudig is het die tekst aan te passen? In WhatsApp is die tekst de title van de HTML pagina waar je heen gestuurd wordt. Zolang je uiteindelijke link intact blijft kun je daar prima een andere pagina tussen klussen met een redirect naar de echte pagina. In je WhatsApp berichtje staat dan 'accepteer nu deze 1000,- van huppeldepup', je logt in op je bankierenapp, ramt ter verificatie je code in en oops... - 1000
Sinds wanneer moet je op een link klikken om geld te ontvangen? Links naar Tikkie zijn altijd al bedoeld om te betalen, de ontvanger heeft de Tikkie immers zelf aangemaakt. Links om geld te ontvangen worden naar mijn weten alleen gebruikt door fraudeurs.
Dit is een andere functie binnen Tikkie Pay die is aangekondigd (maar in dit artikel helaas niet belicht wordt):

https://nos.nl/l/2260339
Bij mij gaat het zo:
Ik klik op betalen, Alles is al ingevuld en juiste bank geselecteerd, ik scan de gegenereerd QR code in bunq app en tik ja, Klaar.

Dit voegt voor mij dan toch niks toe boven mijn standaard iDeal flow, of mis ik nu iets? Hoef je met tikkie niet eens meer te de betaling goed te keuren? Wat dus betekend dat als met je bol.com ww heeft, men iets kan kopen?? Als dat zo is houd ik liever de goedkeuring binnen mijn bank app.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 juli 2024 09:17]

De prijs die Tikkie vraagt valt mee, een €0,25. Dat is goed te overzien voor webshops, als ik kijk naar mijn eigen shop dan is een betaalmethode die ongeachter het bedrag 0.25 kost makkelijker aan te bieden dan een methode waar er procentueel een fee gerekend wordt. Dat blijft toch ook een van de nadelen van Paypal (ondanks dat klanten graag een percentage extra uitgeven om PayPal te kunnen gebruiken).
Ik heb de aanvullende informatie zakelijk aangevraagd. Een Tikkie kan dan ook makkelijk als gratis betaalmethode worden geïntroduceerd.

Dat het inderdaad nagenoeg identiek is met iDeal dat is zeker waar, echter blijft het principe dat je precies de juiste betaalmethode moet aanbieden die de klant graag gebruikt.
Door €0,01 cent over te maken kun je dus aan iemands adres komen mits je het telefoonnummer hebt en diegene Tikkie heeft.
Mooi is dat...
Enige risico dat ik voorzie is voor het witwassen en de geldezels.
Voorheen was je als geldezel medeschuldig omdat je indirect toestemming geeft voor de handeling.
Op deze manier kan iedere crimineel geld bij je dumpen, mits hij/zij je telefoonnummer heeft. Daarmee vervalt de schuld bij de geldezel lijkt mij, omdat het niet strafbaar is om iemands telefoonnummer opgeslagen te hebben.. Of zie ik iets over het hoofd?!
Waarom zou een crimineel geld naar een wildvreemde rekening overmaken? Daarnaast, als je 'per ongeluk' geld ontvangt zou je het geld toch ook niet zomaar overmaken naar een ander rekeningnummer?
Als iemand je telefoonnummer heeft ben je doorgaans geen vreemde lijkt mij?
Stel: ik ken ( om een of andere reden) een crimineel die geld wil witwassen. We hebben elkaars telefoonnummer.
Dan maakt hij geld over naar mij en begint druk uit te oefenen, dat ie zn geld contant terug wil. ( dan wel niet voor een percentage)
Ik denk dat de mensen die er normaliter al gevoelig voor zijn om geldezel te spelen, ook voor deze methode kunnen vallen. Nadeel is, dat de 1e stap al ongevraagd kan gebeuren, zonder toestemming van het slachtoffer. En omdat dit dan zonder toestemming kan, valt nooit te bewijzen als een geldezel WEL toestemming heeft gegeven. En kan dus onschuldig worden verklaard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.