Razer introduceert BlackWidow Lite-toetsenbord

Razer heeft de BlackWidow Lite aangekondigd, een mechanisch toetsenbord met minimalistisch ontwerp, die over Razers Orange-schakelaars beschikt en zo vrij geruisloos moet functioneren. De prijs is 100 euro.

De Razer BlackWidow Lite is in het zwart uitgevoerd en heeft geen numeriek keypad. De combinatie van de door Razer ontworpen mechanische Orange-switches met meegeleverde o-ringen, moet de geluidsproductie laag houden.

Het toetsenbord is 10-key rollover en de polling rate is 1000Hz. De toetsen zijn individueel verlicht, maar alleen in het wit. Met Razer Synapse 3 kan wel de helderheid aangepast worden en deze software kan ook macro's toewijzen en snelkoppelingen instellen. De BlackWidows bevat verder een afneembare gevlochten kabel.

Razer richt zich met het product met name op productiviteit en gebruik voor werk, waar het zich met zijn meeste mechanische toetsenbord op gamers richt. De prijs bedraagt 100 euro.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-11-2018 • 20:53

68 Linkedin

Reacties (68)

Wijzig sortering
Is het niet vreemd dat dit toetsenbord geen numeriek gedeelte heeft als het "gericht is op productiviteit en werk"?
Persoonlijk zou ik juist op een toetsenbord voor zakelijk gebruik die numerieke keypad willen zien.

Edit: qua lay-out vind ik dit best wel heel mooi. De afwezigheid van rgb en dergelijke kan mijn waardering wel wegdragen. Dit kun je gerust op je bureau neerzetten op kantoor, waar ik dat met een echt gaming-keyboard toch minder snel zou doen. Wat dat betreft is de opzet geslaagd denk ik.

[Reactie gewijzigd door user029 op 15 november 2018 21:10]

Ik zou zelf zeggen dat een Ducky One of One2 niet alleen goedkoper is, maar ook zakelijker en toch mechanisch. Als je dan toch zonder numpad neemt.
Juist niet, zo verklein je de afstand met je muis,waardoor minder last van je arm krijg. En als je blind kan typen, gebruik je die sowieso nooit.
Als je veel met getallen werkt, dan wil je wel een numerieke key blok hebben en niet de getallenrij moeten gebruiken, los van of je wel of niet blind kan typen.
Maar tegelijkertijd wil je, zoals je zegt, de afstand tussen muis en de delen waar je het meeste typt, verminderen. Het beste is dan om een los numeriek keypad te nemen. (Zo werk ik zelf.)
Ja begrijpelijk. Ik gebruik het icm contour rollermouse. Waardoor ik mijn armen niet hoef te tillen. Dan kost het mij meer moeite om numeric te gebruiken.
Ik associeer Razer nou ook niet bepaald met 'productiviteit en werk'. Keyboard ziet er wel chique uit. Als ze nou dit design zouden pushen voor hun gaming-lijn, misschien gericht op een iets oudere doelgroep. Ik wil best gaming gerelateerde accessoires maar niet als het zo'n over the top design heeft. Gewoon lekker minimalistisch en strak maar met wat features gericht op gaming.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 15 november 2018 21:04]

Welk Razer toetsenbord heeft dan wel een over the top design? Tuurlijk er zijn een paar met speciale kleur horende bij een bepaald spel bijvoorbeeld, maar de meeste zijn toch behoorlijk neutraal? Ja natuurlijk je kan ze laten knipperen in allerlei kleuren, maar dat is een keuze, dat kan je zelf zo gek maken als je wil.

Maar klagen dat gaming producten te "over the top" zijn is populair op Tweakers, terwijl als je kijkt er bijna altijd zat mogelijkheden zijn om een neutraal gaming product te kopen.
Misschien is over the top een verkeerde verwoording maar bij Razor vind ik bijvoorbeeld het logo enorm lelijk maar dat zetten ze vaak front & center op hun gaming-producten. Dit toetsenbord heeft dat niet. Daarbij ziet dit toetsenbord er gewoon strakker uit dan de meeste gaming-toetsenborden van ze.

Prima trouwens dat gaming-producten voorzien zijn van RGB-verlichting want dat kun je uitzetten, maar heel vaak zie je dat het gecombineerd is met een bepaald soort design language waardoor je meteen ziet dat het om een gaming-product gaat. En da's zonde.
Soms is het zo, dat zijn producten die duidelijk op een specifiek gedeelte van de gaming markt gericht zijn. Maar is dat erg? Daar is blijkbaar vraag naar. Echter er wordt zo vaak gedaan alsof er dus geen alternatief is voor degenen die gewoon een neutrale stijl willen hebben, en dat blijkt eigenlijk keer op keer gewoon niet waar te zijn. Er zijn zat alternatieven met vergelijkbare specs die dan toch gewoon neutraal zijn uitgevoerd.

Ik heb een Razer toetsenbord, en daar zit hun logo'tje inderdaad in het midden op. Ik zal niet zeggen dat als je de verlichting ervan uitschakelt dat je het niet ziet, maar het is wel behoorlijk subtiel.
Op zich denk ik dat de Huntsman lijn in de smaak zou vallen. Ziet er strak uit, alleen qua kantoorwerk zou het niet bevorderlijk zijn aangezien de keys redelijk clicky zijn.
Het nieuwe Razer logo wat ze op dit toetsenbord gebruiken vind ik dan wel weer mooi.
Je kunt een keyboard alleen gebruiken voor gaming als er minimaal 10 ledjes op zitten. Doh
Zelf zou ik deze layout ideaal vinden als ik een numpad nodig zou hebben. Helaas zijn de enkele toetsenbord als deze kleine oplages en snoeiduur.
Of dat fabrikanten gewoon het numerieke gedeelte aan de linkerkant van het toetsenbord plaatsen.
Heh, dat vind ik helemaal nog niet zo'n gek idee :). Niet dat ik het direct nodig heb, maar daar zit het mij niet in de weg. Natuurlijk wel een probleem voor linkshandigen - voor zover die niet al rechts muizen, natuurlijk.
Ja ik heb het dus ook nooit echt begrepen waarom geen enkele 'gaming' fabrikant, althans voor zover ik weet, dat niet doen.
Bij mij zat het dus wel echt in de weg. Met regelmaat dat ik de rechterzijde van het toetsenbord aantikte in FPS games. Daarom heb ik enkele jaren geleden bewust gekozen voor een toetsenbord zonder numpad, een Razer Blackwidow Tournament, omdat het aanzienlijk scheelt in bewegingsruimte met de muis als je met wasd knoppen speelt.
Nou kwam ik er later achter dat er ook van die CM Storm TK's zijn die een hele mooie tussenweg hebben van een combi met pijltjes en de numpad. Maar voor sommige toepassingen zoals Excel is dat nog steeds een ramp. Dus wat mij betreft mag het hele zooitje naar de linkerkant. En dan heb je daar ook nog eens ineens "extra" knoppen/binds waar je makkelijk bij kunt met je pink zonder je hand op te tillen. Het enige wat ik mij kan bedenken dat een probleem zou kunnen vormen is de Escape knop. Die linkerbovenhoek is wel een specifieke belangrijke plek, dus zolang er geen rij naast ligt is het prima.
Het grootste probleem - zoals met de meeste speciale toetsenborden - is natuurlijk gewenning. Mensen hebben het gebruik van een numeriek toetsenbord op links niet aangeleerd. Vandaar ook dat we nog steeds met die achterlijke QWERTY keyboards werken, met de verschoven toetsen enzo. Het voordeel van een numeriek toetsenbord links is wel dat je daar ook mooi de game-toetsen kan verwerken, dus juist voor gaming toetsenborden kan het wel een mooie oplossing vormen. De huidige plaatsing van WASD is immers ook niet briljant.
Geen numkey pad = meer ruimte voor de muis.
Dit soort vragen/opmerkingen is vooral smaak. Er zijn ook zat mensen die juist nooit hun nummerieke deel gebruiken en vervolgens liever een compacter toetsenbord hebben, zodat de afstand die je arm moet afleggen voor de muis korter is. Dat is niet alleen sneller, maar doorgaans ook beter ivm kans de op rsi-klachten.

Ik programmeer vrij veel en gebruik het afneembare numerieke deel van mijn toetsenbord zo weinig, dat ik die een eind verderop onder de monitor heb liggen :P Voor cijfers gebruik ik de rij toetsen boven de letters.
Ik heb specifiek het corsair toetsenbord gepakt zonder numeriek klavier, zowel voor mijn bureau thuis als voor mijn bureau op het werk.
Je zithouding is veel beter wanneer je toetsenbord smaller is en je muis of toetsenbord niet schuin voor je ligt.
Ik had last van mijn schouder en dit heeft enorm veel gehoopen.

Ik gebruik eig nooit een numeriek klavier. En dan kan je nog steeds een apart aan de andere kant ui de weg leggen.
minimalistisch ontwerp iets te letterlijk genomen :+
Maar goed dat ze met dergelijke ontwerpen bezig zijn, overweeg ik allicht nog eens Razor spul.
Persoonlijk zou ik juist op een toetsenbord voor zakelijk gebruik die numerieke keypad willen zien.
Je kunt ook een losse numerieke keypad er bij nemen. Als je geen lange reeksen nummers hoeft te kloppen zit een keypad op het toetsenbord imho alleen maar in de weg. Hoe dichter je je armen bij elkaar kunt brengen, hoe ergonomischer het is. Zo'n losse keypad leg je opzij als je het niet nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 16 november 2018 00:36]

Ze doelen waarschijnlijk op de afwezigheid van typische gamer functies zoals macro toetsen en discoverlichting.
0Anoniem: 162126
@user02916 november 2018 10:40
Ik gebruik een 60% keyboard voor productiviteit. Ik werk dagelijks als software ontwikkelaar met een 60% keyboard zonder functietoesten en/of pijltjestoetsen. Ik gebruik capslock als modifier key. Ik zou niet anders meer willen.
Ik moet er niet aan denken dat mensen met dit soort toetsenborden op kantoor werken.

De getik van alle mensen wat je dan krijgt. Nope liever niet.
Naar mijn mening een zeer strak product door het gebrek aan prominente RGB-leds of duidelijke logo's.
Al die RGB-toetsenborden kun je ook gewoon op wit zetten :+
Ik deel die mening.
Het ziet er zeer strak uit en het is te gebruiken voor Gaming ook. Je kan dus perfect de beiden doen.
Het mag dan mechanisch zijn, €100,- voor een toetsenbord welke geen extra functies biedt maar alleen weghaalt (het numerieke blok) vind ik wat aan de prijzige kant. Ok, nouja, yay ledjes onder de toetsen. Nog steeds te duur voor wat je er voor terugkrijgt...
Als de toetsen op het bord zelf nu nog verlicht waren...Dit lijkt wel erg op de Logitech G413 met een iets andere indeling. ;)
Vooral als er toetsenborden zijn zoals die van Pro-Havit / Sharkoon die dezelfde functionateit hebben maar tenminste 30 euro goedkoper zijn.

Hier is bijvoorbeeld een linkje.

Dat is er dan wel een met Kailh low profile (red or blue) switches. Typed echter heerlijk, en N-key rollover. Het wat licht blauw / groene LED licht ervan is erg mooi. Razer is natuurlijk wel meer een A merk en de software van Pro-Havit is ... nou ja, wat minder.
Puur op het uiterlijk- geslaagd!
Maar hoor van verplichte software die aan moet staan oid wat niet echt gewaardeerd wordt en zo....
Waarom staan die toetsen zo hoog bij de meeste mechanische toetsenborden? Heb liever iets zoals XS gram.
Omdat de toetsen nog 4 mm in moeten kunnen veren, en de knoppen zelf ook redelijk hoog zijn. Die hoogte moet je ergens laten, en een dikke rand aan de voorkant van je toetsenbord ziet er minder slank uit. Voordeel hiervan is ook dat kruimels etc er zo uitgeschud worden :)
Dan kan je misschien beter voor de Pro-Havit versie gaan. Er is een clicky blauwe en een lineaire rode versie van gemaakt. Deze hebben low-profile mechanische toetsen. Typed erg lekker, gamed ook wel goed. Ik vind het beter gaan dan met full-travel keys. Pas op, key caps wat lastiger te verwijderen en niet compatible met Cherry-MX.
In ieder geval een strakker lettertype, nu nog goede switches en keycaps waar de letters niet meteen vanaf slijten.
Het is een toetsenbord met verlichting. Dan lichten de letters meestal op. En dat betekend dat het zwart er al helemaal af moet slijten voordat je de letters niet meer kan zien. Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren :).

Ik ken de Orange switches niet, daarvoor moet er eerst een review of 3 van het toetsenbord komen.
 • Geen media controls.
 • Geen RGB back light.
 • Geen numeriek deel.
 • En toch honderd euro?
Afzetters. D'r zit voor nog geen 30 euro aan materiaal in zo te zien, en dan schat ik de prijs per switch nog hoog in wat in dit geval ongetwijfeld flink lager uitvalt.
Inkoop prijs zal op 15 euro liggen

gewoon wachten tot die in de aanbieding is mocht je hem echt willen
Ik heb zelf laatst de keytron gebacked op Kickstarter. Helaas is de Kickstarter afgelopen maar vast nadertijd ergens te bestellen:
https://www.kickstarter.c...eless-mechanical-keyboard

Een zakelijk acceptabel mechanisch toetsenbord met RGB of enkel wit, 104 Keys of 87 Keys, Mac of Windows layout.
300 euro is wel een beetje over de top vind ik :)
Ik heb 80 euro bertaald? Waar zie je 300 staan?
Er staat dat er al 300.000 is gepledged. Da's wel wat anders dan 300 euro maar het staat inderdaad niet op de meest slimme plek. 80 Euro vind ik overigens een goede prijs voor dat staaltje techniek! En ik heb een keyboard fetisj, dus deze ga ik goed volgen

Getyped op een UHK met cherry brown - de ultimate fetisj :)
''Razer richt zich met het product met name op productiviteit en gebruik voor werk, waar het zich met zijn meeste mechanische toetsenbord op gamers richt. De prijs bedraagt 100 euro.''

Hier moest ik even om lachen. Ik heb geen idee wie er in godsnaam een Razar toetsenbord koopt van €100,- met Chineese rotzooi switches en onzinmarkteting als 10KRO en ''1000Hz polling rate'' en geen numpad voor gebruik op het werk. Zeg gewoon dat je gamekeyboard nummer zoveel hebt.

Als je een echt toetsenbord wil kopen dat is gefocust op de productiviteit kan je beter gaan voor de Das Keyboard 4 Professional, Corsair K63, Dell Bigfoot, Ducky one 2 of natuurlijk de IBM model-M/Unicomp Classic.

Dan heb je of betere kwaliteit (kwaliteit Cherry switches), toetsen die niet wiebelen als een wipwap, betere bouwkwaliteit en in sommige gevallen is hij nog zelfs goedkoper!

Maar goed iedereen zijn ding. Razer kan rotzooi voor een enorm hoge prijs verkopen omdat ze een ''merk'' zijn. En hoewel ze verdomt goede muizen maken is de rest totale rotzooi/totale rotzooi geworden. Gooi er nog wat bullshit marketing tegenaan (soms zelfs totale leugens) en mensen kopen het gewoon.
Ik game nooit, maar vind tenkeyless heerlijk werken. Ben overigens geen programmeur. Straks toetsenbord dit.
Het punt is alleen dat 10 NKR onzin is. Het is niks meer dan Razer marketing.

Zie bijvoorbeeld
Totale rotzooi afgezien van de muizen? Wat een onzin uitspraak zeg.
Klopt, zelfs hun muizen zijn rotzooi.
Na een Mamba van 180 euro zal ik me niet nog een keer laten oplichten door ze.
Heb je ook daadwerkelijk Razer producten, of herhaal je gewoon wat anderen zeggen?

Staat hier een Blade 15 en Huntsman Elite (op kantoor, want het is 2018) en dat zijn gewoon steengoede producten die het merendeel van de concurrentie ver achter zich laten. Razer heeft gewoon een doelgroep die sneller van zich laat horen dan anderen, laat je niet misleiden door de vocal minority.
Om antwoord te geven op jouw vraag, ja. De vraag aan jouw is dan ook, heb je ooit een fatsoenlijk toetsenbord gehad van een ander merk?

Ja, Razer zal ongetwijfeld beter zijn dan de rubberdome meuk. Maar vind jij het normaal dat een toetsenbord van €100+ last heeft van keywobbeling? Of dat ze Chineese knok off Cherry switches gebruiken? Dit toetsenbord bijvoorbeeld zou max €60,- moeten kosten. Maar het is vele male duurder dan het eigenlijk zou moeten zijn. Alleen van wegen het merk.
razer die iets "minimalistich" uitbrengt

de wonderen zijn de wereld nog niet uit

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee