Nederlanders kunnen vanaf eerste helft 2019 geld overmaken binnen 5 seconden

Nederlandse banken starten in januari met de try-out voor Instant Payments, waarmee onderlinge overboekingen binnen maximaal vijf seconden afgerond moeten zijn. In de eerste helft van 2019 volgt de geleidelijke, brede invoering.

Instant Payments moet overboeken tussen banken vrijwel direct en op elk moment, ook 's nachts en tijdens feestdagen, mogelijk maken. De Betaalvereniging Nederland geeft als voorbeeld het kopen van tweedehandsspullen, waarbij beide partijen na de verkoop direct zien dat het geld is overgemaakt. Ook denkt de vereniging aan leveren aan de deur, waarbij Instant Payments als alternatief voor mobiel pinnen dienst kan doen.

Momenteel bereiden de banken de invoering van Instant Payments nog voor op de testomgeving en in januari moeten de eerste live transacties via de productiesystemen gaan. Later in de eerste helft van 2019 beginnen de banken met het opschalen van de invoering voor hun klanten.

Instant Payments

Die hoeven niets te doen om van Instant Payments gebruik te kunnen maken; ze merken het doordat bedragen bij het overboeken vrijwel direct op de rekening van de begunstigde verschijnen. "De infrastructuur voor Instant Payments is erop berekend om zo al snel een miljard directe overboekingen per jaar te verwerken", maakte Piet Mallekoote, directeur van de Betaalvereniging Nederland, woensdag bekend. Hij maakt de vergelijking met pintransacties, waarvan er in 2017 3,8 miljard plaatsvonden.

De Betaalvereniging coördineert de samenwerking van aanbieders van betaaldiensten, waaronder banken. Momenteel doen ING, Rabobank, ABN Amro, Knab, SNS, ASN Bank en RegioBank mee met de invoering van Instant Payments. De Nederlandse partijen haken in op de Europese standaard die is afgesproken, al legt die met overboeken binnen tien seconden de lat wat lager. Ook geldt een maximumbedrag van vijftienduizend euro per overboeking op Europees niveau. Voor overboeken binnen Nederland met de snelle methode is geen maximum.

Het gaat in eerste instantie om enkelvoudige overboekingen via de mobiele app of internetbankieren. Instant Payments staat dan ook los van betaalplatforms als iDEAL. Om laatstgenoemde betaalmethode op een site te kunnen aanbieden, moeten bedrijven een overeenkomst afsluiten. "Maar banken kunnen er wel voor kiezen Instant Payments en iDEAL te combineren", aldus de Betaalvereniging.

Banken kunnen kiezen of ze notificaties bij directe overboekingen via hun app tonen en of ze andere diensten op basis van de standaard gaan aanbieden. Ze zouden er ook voor kunnen kiezen een tarief in rekening te brengen voor Instant Payments. "Er kan veel met de nieuwe infrastructuur, maar nu is het aan de banken wat ze er mee willen doen", aldus Mallekoote. Zo moeten op termijn ook batchbetalingen, zoals bij salarisoverboekingen, via Instant Payments kunnen verlopen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-11-2018 • 15:09

154

Reacties (154)

154
153
99
10
0
43
Wijzig sortering
Ter info: in België lanceren de meeste banken dit binnen 4 dagen, op 18 november: Argenta, Belfius, BNP Paribas Fortis, Crelan, Europabank, ING, KBC, en enkele kleinere/nichebanken.

Bron: https://www.cecbelgium.be/en/instant-payments en overzicht SEPA Instant Credit Transfer hier: https://www.europeanpayme...ants-sepa-payment-schemes
Zag in de ING Mobiel Bankieren app ook een bericht dat ING dit in Nederland ook vanaf 17 november ondersteunt. Geen idee welke overige banken hier verder aan meedoen.
Dat klopt niet wat je schrijft. ING zegt in het bericht dat het een eerste stap is naar instant payments. Betalingen worden nu ook in weekend verwerkt. Dat is het.
Dan heb ik niet goed gelezen. My bad!
Leuk om te horen, dit lijkt zeer handig bij een verkoop!
Correctie, in België is er nog geen commerciële launch volgende week. Er is beslist om de launch uit te stellen naar januari 2019. Tot dan, zijn er pilot tests met alle banken op productie.
Maar als ik me niet vergis, zal dit in België niet kosteloos zijn. In tegenstelling tot in Nederland waar het bij alle overschrijvingen instant zal gaan en het gratis zal zijn als ik het artikel goed gelezen heb.
Ik verwacht wel dat het voor de betalende partij gratis zal zijn, maar (net als bij PINnen en CHIPpen) verwacht ik dat commerciële partijen "transactiekosten" voor de kiezen krijgen.
Alleen is België voor een standaard gegaan, en heeft Nederland hun eigen ding gedaan waardoor ze nu dubbel werk hebben als ze dit ook naar andere landen willen laten werken.
Op de officiele informatie pagina staat echter: "Instant Payments zijn gebaseerd op een Europese standaard; overboekingen van en naar Nederlandse en Europese banken zijn mogelijk."
Anoniem: 532727 14 november 2018 20:11
Instant payment werkt trouwens al tussen Bunq en ABN. Dit gaat vrij vlot en idd meestal binnen een aantal sec is het geld overgeboekt naar de tegenrekening.
Eindelijk. Ergens ongelooflijk dat het zolang heeft moeten duren dat je niet rechtstreeks 's avonds of in het weekend direct een bedrag kan overmaken naar iemand met een andere bank. Ja afschrijving ging altijd wel vlot, maar dat wachten tot het bij de ander binnen is.. ;)
Dat komt omdat men in de financiële wereld zeer zeker wil zijn van zijn zaak. Voor jouw kan het om enkele euro gaan, maar tussen banken onderling worden dagelijks miljoenen uitgewisseld. Die bedragen worden dus 's nachts nagekeken, er wordt een verschilbalans opgemaakt door een externe partij en zo wordt bepaaled wie hoeveel aan wie moet betalen. Dat principe zal ook na het ingaan van dit systeem blijven bestaan.

Wat er nu veranderd is dat banken elkaar meer rechtstreeks gaan vertrouwen zodat ze het bedrag op zijn minst reeds ter beschikking kunnen stellen van de ontvanger met de verwachting dat de schuld later wordt verrekend. Maar ook daar moet je eerst zeker zijn dat het systeem goed en correct werkt.
Dat geld gaat al jaren meerdere keren per dag heen en weer tussen de banken met alle bijbehorende garanties (en ook in de vorige eeuw ging het al 2x per dag heen en weer). Maar wel alleen gedurende de openingstijden van het settlementsysteem van de centrale bank(en). Vroeger DNB, tegenwoordig ECB. En die zijn buiten kantooruren in het weekend en nog een aantal feestdagen gesloten, dus vandaar geen 24*7. Nu nog niet instant omdat tot op heden die systemen nog batchgewijs de onderlinge betalingen verwerken en er dus wel gewacht wordt tot emmertjes vol zijn of timeslots verstrijken.
Wat is de reden dat een computersysteem niet buiten openingstijden werkt? Transacties worden toch niet per stuk nagekeken of geaccordeerd door een human?
Dat zul je na moeten gaan bij de centrale banken, maar mijn vermoeden is: dat zorgt voor wegvallen van de noodzaak tot 24/7/365 system monitoring en stand-by dienst en biedt mooie ruime windows voor systeemonderhoud.

In mijn optiek is de 24/7/365 instant electronische betalingen ook erg overrated door onze maatschappij. Voor 24/7/365 instant betalingen hebben we een prima backup systeem: cash!
Niet handig als je in het weekend iets wilt kopen van een andere particulier voor veel geld. Dan moet je zorgen dat je voor het weekend die grote hoeveelheid cash hebt gepind. Maarrrrr, daar zitten vaak ook weer limieten aan.
Buiten het risico dat je met die grote hoeveelheid cash een onbekende moet gaan ontmoeten; gaat de koop niet door dan zit je met die bundel cash opgescheept.
Alleen had je dat 10 jaar terug ook kunnen tikken, dus dat geeft geen antwoord waarom het anno 2018 pas wordt ingevoerd. Naar mijn idee is dat toch eerder door de druk vanuit andere bestaalsystemen en de 'snellere' samenleving.
10 jaar geleden liepen wij nog niet met Apps rond op onze telefoon. Dus die vraag was er dus ook nog niet ;)
De ING app is bijv. gelanceerd in 2011. SNS in 2012. Rabobank in 2010. etc.

Het was prima om met batches te werken 10 jaar geleden, waarom zou je veel tijd en geld steken in een realtime proces inclusief bijbehorende dure hardware/software?
Wat hebben mobiele apps daar specifiek mee te maken? Internetbankieren was toch al doodnormaal ruim voordat die apps kwamen? Girotel begon zelfs in de jaren '80 en kon sinds '98 ook via het internet al opdrachten sturen. De laatste overschrijvingskaart die ik nog op de bus heb gedaan moet rond 2000 zijn geweest.

En in batches is niet het probleem, het probleem is dat het dagen kon duren voordat een simpele opdracht werd uitgevoerd. Dat als je vrijdagavond geld overmaakte het er op z'n vroegst maandag pas was, maar ik heb ook vaak genoeg meegemaakt dat het er pas dinsdag was. Dat was 20 jaar terug al lang en 10 jaar terug toen internetbankieren normaal was al helemaal absurd. Het was nog sneller om geld contant op te nemen en op zaterdag te storten bij de bank waar het naartoe moest.

Dat je dat nou wat gecontroleerder doet voor grote bedragen snap ik best, maar voor tientjeswerk wat veel mensen doen voor simpele aankopen slaat nergens op.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 15:56]

Kan erger: op woensdag 19 mei 2018 om 20u overmaken, na cut-off tijd, donderdag feestdag, vrijdag brugdag, dus maandag pas verwerkt door Bank A. op dinsdag gaat het geld eruit en verwerkt door bank B. Bank B doet zijn werk 's avonds in batch en schrijft pas 's nachts bij die batchverwerking het geld bij op rekening ontvanger, waardoor je pas effectief woensdag het geld kan gebruiken (uit ervaring, bij overschrijving Belfius naar BNP Paribas Fortis toen het nog gewoon "Fortis" heette.

Zie ook https://radio2.be/de-insp...ok-bij-een-overschrijving en voor de sluitingsdagen https://www.febelfin.be/nl/banksluitingsdagen-2018

Is uitzonderlijk, toegegeven, maar zo kan je dus effectief een week wachten op een overschrijving die via online banking is aangevraagd (of langer dan een week, als je op woensdag 19 mei de papieren overschrijving in de bus steekt na de cut-off tijd)

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 15:56]

Tuurlijk was die behoefte er al wel. Vooral het gegeven dat het betalingsverkeer zo lang in het weekend stil heeft kunnen staan heeft mij bevreemd. Internetbankieren bestaat al heel wat langer (~ 15 jaar) dan de betaalapps en doet klanten eenzelfde directheid verwachten. Ook met internetbankieren doen klanten immers zelf de betaalhandeling en zou een automatisch systeem van de bank voor de executie en de standaard checks kunnen zorg dragen.

Misschien heeft niet alleen het onderlinge vertrouwen maar ook de weekendcultuur bij banken deze ontwikkeling zo lang kunnen afremmen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:56]

10 jaar geleden liepen wij nog niet met Apps rond op onze telefoon.
Oh jawel hoor :+
The App Store was opened on July 10, 2008, with an initial 500 applications available.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/App_Store_(iOS)
Vroeger was het ook was wat lastiger om direct zaken te doen. Als je vroeg of iemand geld wilde overmaken, moest die persoon eerst naar huis, computer aanzetten, andere dingen doen, als thee zetten, betaalkastje zoeken. Tegenwoordig heb je alles wat je nodig hebt, de telefoon, al in je handen.
Klopt maar een computer met internet zoeken (naar huis hoefde niet per se) was altijd nog sneller dan dat de bank het geld overmaakte. Wat ik al zei: dat als het weekend ertussen zat het gewoon 4 dagen kon duren. En de meeste betalingen die ik deed waren toch voor online aankopen, dus dan zat ik al achter m'n pc.
Klopt, onder de motorkap veranderd er technisch gezien niet zo veel (nog). Instant payments zijn opgebouwd uit 2 zaken:
- Administratief houden banken een "potje" bij van waaruit zij het geld voor de andere bank "voorschieten" aan de rekeninghouder (ontvanger). Dit is meer een boekhoudkundig trucje.
- Banken sturen elkaar notifications dat de reserveringen uit die potjes zijn gemaakt.

Zo lijkt het alsof jij je geld al hebt, echter de echte transactie tussen de twee banken vind pas in de eerstvolgende batch plaats.

[Reactie gewijzigd door Meekoh op 22 juli 2024 15:56]

De financiele wereld is conservatief EN (dit is nog belangrijker) er valt geen reet te verdienen met dit soort diensten. In het algemeen is retail banking geen vetpot voor de bank. De kosten zijn gewoon te hoog. Door de tijd gedwongen moeten ze dit wel gaan aanbieden, maar dan moeten er eerst weer wat kantoren gesloten worden.
Maar doordat ze zo langzaam zijn hebben ze wel PayPal als concurrent groot gemaakt. Naar mijn mening is het echt een schande voor de banken dat ze:
+ Western Union
+ PayPal
+ BTC/crypto
+ TransferWise
Hebben laten ontstaan en groot laten worden in hetzelfde gebied van gewoon geld overmaken (ja, bij Cryptocurrency kunnen ze dingen als anonieme rekeningen natuurlijk hier niet aanbieden). Als ze eens 1% van de brainpower die ze inzetten voor innovatieve speculatieconstructies zouden gebruiken voor hun eigenlijke opgave zouden ze een berg tevreden klanten hebben, en een berg concurrenten minder.
Een innovatieve speculatieconsultant kost per uur meer dan de banken bereid zijn neer te leggen in de retail sfeer ;-)
Vanuit het oogpunt van de consument, zeker ongelooflijk.

Maar je moet je realiseren dat banken een van de eerste partijen waren die met digitalisatie begonnen. Zelfs vandaag de dag staan er nog oude IBM mainframes te draaien in meerdere hoofdkantoren van banken. Dat komt door de combinatie van: Die ouwe dingen zijn niet kapot te krijgen + de software draait al 20+ jaar stabiel en betrouwbaar. Er zijn wel virtualisatieprojecten geweest, maar die bleken toch wel instabiel of bugs te introduceren. (veel te) lang is het idee geweest: Zolang we er vanaf blijven maakt het systeem vrijwel geen fouten.

Die oude systemen werken veelal in batches. Om de zoveel uur sturen ze een batch van alle (Europese) inter-bancaire transacties naar de ECB om af te handelen. Daar gaat de afhandeling tegenwoordig binnen 5 minuten, maar ze zijn in de avonden, weekenden en Duitse feestdagen wel letterlijk 'dicht'. Vervolgens handelen veel banken de inkomende transacties ook weer batch-gewijs af.

Inmiddels is de verhouding tussen (kosten van onderhoud + niet met de tijd meegaan) en kosten van vervanging wel dusdanig dat de oude mainframes en werkwijzen worden uitgefaseerd. De meeste banken zijn daar nu wel al een paar jaar mee bezig. We komen dus op het moment dat dit soort ontwikkelingen eindelijk haalbaar zijn.

Ook de ECB gaat daarin mee door de vervanging van het oude TARGET(1|2) systeem, wat bijna 20 jaar dienst heeft gedaan. De opvolger, TIPS, maakt die snelle transacties op ieder moment van de dag mogelijk. TIPS is in slechts 2,5 jaar ontwikkeld en gaat volgens planning op 30 november live.

Edit: Aanpassing n.a.v comment @MSalters

[Reactie gewijzigd door Nijn op 22 juli 2024 15:56]

Die oude systemen werken veelal in batches en sturen alle (Europese) inter-bancaire transacties naar de ECB om af te handelen. Ook daar gaat de afhandeling niet geweldig snel. Bovendien, die zijn in de avonden, weekenden en Duitse feestdagen letterlijk 'dicht'.
Volgens mij verwijs je hier naar TARGET2. We kunnen discussieren over "geweldig snel", maar 99.94% van de TARGET2 betalingen gebeuren binnen 5 minuten. Dat is iets heel anders dan de nachtelijke batch verwerking van vroeger.

Dat de Nederlandse banken dit systeem nu uitrollen is geen toeval, het onderliggende ECB systeem (Target Instant Payment Settlement) gaat ook dit jaar nog van start.
Je hebt helemaal gelijk, ik dacht dat de noodzaak om in batches te werken nog vanuit de ECB kwam, maar inmiddels kan TARGET2 dus ook 'real-time' transacties afhandelen. Helaas werken de Nederlandse banken voor zowel uitgaande als inkomende transacties wel nog vaak met batches die iedere paar uur verwerkt worden.

Wat dat betreft verbaasd het me wel dat de Nederlandse banken zo snel al TIPS willen oppakken. De go-live van TIPS staat gepland op 30 november. Begin 2019 in Nederland is dus wel ongekend snel.

Misschien dat in plaats van TIPS, RT1 van EBA Clearing gebruikt gaat worden, dat is nu al een jaartje actief. EBA Clearing is ook een betalingsverwerker, met als eigenaar 53 Europese banken waaronder ABN, ING en Rabo.

[Reactie gewijzigd door Nijn op 22 juli 2024 15:56]

Vaak gaan dit soort transacties via Swift, daar betaal je per bericht, opsparen kan dus handig en kosten besparend zij
Waarom zouden Europese banken voor overboekingen binnen de Eurozone/SEPA de clearing via Swift doen?
Omdat alle centrale banken binnen de EU volgens mij met Swift kletsen
Die mainframes worden keurig om de 2 a 3 jaar vervangen door nieuwe... Oud zijn ze vaak niet. Helemaal niet bij banken die er aanzienlijk kritische dingen op draaien.

Toegegeven de denkwijze rondom het mainframe is soms wel een beetje ouderwets. Maar er is geen enkele technische reden waarom een mainframe minder agile is dan een rack wintel of power. Je ka er zelfs een case voor maken dat het flexibeler is.

[Reactie gewijzigd door coolkil op 22 juli 2024 15:56]

De systemen die het betalingsverkeer regelen zijn dusdanig ouderwets en complex dat het een groot probleem is om het systeem aan te passen naar de moderne tijd. Men is al blij dat alles draaiende gehouden kan worden op de huidige manier. Zelfs 2019 zal vast en zeker vertraagd worden vermoed ik.
Natuurlijk, maar daar kan wel een laag bovenop geplaatst worden. Dat zie je bijvoorbeeld in Zweden, waar banken een paar jaar geleden het swish systeem hebben geintroduceerd voor directe overschrijvingen tussen particulieren, ongeacht welke bank je gebruikt of hoe laat het is. Dat wordt zoveel gebruikt dat het nagenoeg contant geld verdrongen heeft. Daarin loopt Nederland nog erg ver achter.
Dit soort reacties komen altijd als het over banken en hun transacties gaat, maar in hoeverre is dit zo?
Is dit niet meer een urban legend dan feit?
Ik werk bij zo'n bank. Mainframes worden stap voor stap vervangen door goedkopere en minder stabiele Linux doosjes. Op die goedkopere hardware draait dan iets wat instant payments ondersteunt.

Mainframes zijn overigens geen oude bakken maar recente state of the art hardware. Daar kan je ook nieuwe software op draaien of Linux.
Sterker nog langzaamaan komen er weer wat bedrijven die weer mainframes kopen. Omdat ze de scalability van het platform juist in kunnen zetten.

Tegenwoordig is het prima mogelijk Ubuntu op je mainframe te draaien. Ook systemen als openstack kubernetes/docker behoren gewoon tot de mogelijkheden.

Ook het zos platform heeft keurig ondersteuning voor de laatste technieken het probleem daarmee is echter dat ook bijna alle oude technieken nog ondersteund worden. Dus waarom zou je iets veranderen wat al 30 jaar zonder problemen draait is dan vaak de gedachte. Komt bij dat de persoon die dat programma 30 jaar geleden geschreven heeft weg/dood/dement of wat anders is. Dan brand je je vingers er liever niet aan.
Sterker nog langzaamaan komen er weer wat bedrijven die weer mainframes kopen.
Welnee. IBM is de enige producent, en de omzet is de afgelopen 10 jaar gehalveerd. Het laatste jaar dat ze 4 miljard omzet draaiden was 2006; het laatste jaar dat ze 3 miljard omzet draaiden was 2008; de afgelopen 3 jaar haalden ze de 2 miljard niet eens.

Er zijn wel incidentele piekjes, maar dat komt omdat IBM eens in de zoveel jaar een nieuw model uitbrengt, en dan heb je een tijdelijke upgrade-piek. Dat zijn allemaal bestaande klanten. De globale trend is naar beneden, en percentueel neemt het tempo van de krimp alleen maar toe.

Inderdaad kun je een heleboel Linux software draaien. Niet zo gek: mainframes zijn uiteindelijk ook vrij normale computers. Het belangrijkste verschil is de prijs, en dat is geen technisch argument. Ja, Ubuntu draait op een z13, maar Ubuntu draait ook op een Dell die 10 keer zo goedkoop is.
Hangt van je schaalgrootte af waneer je voor de Dell kiest of voor het mainframe. Er is een punt waarop een mainframe een lager tco heeft dan een hele landing dell's
Of containers, of zelfs Java :-)
Feit, kijk maar eens naar het aantal Cobol programmeurs ze nog zoeken bij dit soort instanties.
Ja en nee, google eens naar Thaler en Cobol. Thaler is banking software die bij vrij veel banken gebruikt wordt. De kern van Thaler bestaat nog steeds uit Cobol code. Ja er wordt meer omheen gebouwd met modernere talen, maar in de kern is het Cobol.
Overigens zijn Mainframes zeker nog in gebruik! Kun je ook gewoon via google vinden "INSERT BANK mainframe".
Het is wel zo dat veel banken proberen weg te gaan van mainframes.
Het is toch ook niet meer van deze tijd dat als je iets overschrijft van bijv de Rabobank naar de ING, dat pas de volgende werkdag zichtbaar is op de ING rekening 8)7

Alsof een of andere kantoor miep die overboeking handmatig moet invoeren

[Reactie gewijzigd door Blackouts op 22 juli 2024 15:56]

Alsof een of andere kantoor miep die overboeking handmatig moet invoeren
Het is meer dat het er op lijkt dat ze alle servers om 17u en in het weekend uitzetten. :+

Maar volgens mij had het iets te maken met wettelijke controle op het betalingsverkeer. Geen idee hoe of wat precies.
Dat komt omdat alle Europese inter-bancaire transacties via he TARGET2 systeem van de ECB in Frankfurt lopen. Die zijn in de avonden, weekenden en Duitse feestdagen letterlijk 'dicht'.

Bovendien handelen de meeste Nederlandse banken hun transacties nog altijd in batches af. Iedere paar uur gaat er een batch naar Frankfurt en gaat er een batch van inkomende transacties 'de computer in'.

Leuk leesvoer: https://www.volkskrant.nl...-niets-aan-doet~b49acc7d/

Edit: Aanpassing n.a.v comment @MSalters

[Reactie gewijzigd door Nijn op 22 juli 2024 15:56]

Dat komt omdat alle Europese inter-bancaire transacties momenteel via de ECB in Frankfurt lopen. Daar handelen ze de transacties in batches af, dus dat kan zo een paar uur later zijn.
99.98% van de transacties worden in 5 minuten afgehandeld. Kan best zijn dat ze in batches werken, maar met 342.000 transacties per dag duurt het niet lang om een enkele batch vol te krijgen.
Je hebt helemaal gelijk, ik dacht dat de noodzaak om in batches te werken nog vanuit de ECB kwam, maar inmiddels kan men met Target2 dus ook 'real-time' transacties afhandelen.

Helaas werken de Nederlandse banken voor zowel uitgaande als inkomende transacties wel nog vaak met batches die iedere paar uur verwerkt worden.
Interessant, en een erg kortzichtige quote:

"Echt een noodzaak voor consumenten vindt Beugel het snellere betaalverkeer niet. 'De betaling van mij aan mijn moeder kan een dag wachten. Voor ondernemers met een grote kasstroom die hun bedrijf draaiende moeten houden is het belangrijk.' De winkelier die op maandag de leverancier moet betalen is volgens hem iets ongeduldiger dan de kok van het paasdiner."

Hij vergeet voor het gemak even dat salarissen vaak over het weekend heen getild worden, maar dat betalingen veelal voor het weekend afgeschreven worden (autolease, hypotheek), wanneer dit anders in het weekend zou vallen. Daarmee moet je op de betreffende rekeningen een grotere buffer aanhouden dan strikt noodzakelijk (tenzij je het accepteert om een paar dagen per jaar rood te staan).
Probeer dat eens aan bijvoorbeeld de gemiddelde Amerikaan uit te leggen, die nog een cheque mag uitschrijven en op de post doen om z’n huur te betalen :’)

Nee we hebben het echt zo slecht niet hoor wat dat betreft. Nederland loopt behoorlijk voorop.
In de VS lopen ze niet zoveel achter als je schetst ;)
Ook daar kennen ze online bankieren en overboeken.
Maar het komt niet in de buurt van het gemak dat we hier hebben. Of wat betreft de samenwerking tussen verschillende banken.

Het is wat dat betreft vergelijkbaar met wat we hier in Nederland een jaar of 10 geleden hadden.
nou "behoorlijk" is ook een overstatement, laten we gewoon zeggen dat we het nog niet zo slecht hebben:

https://www.rbinternation...849893426345-NA-2-EN.html
In de VS hebben ze al vele jaren electronische overboekingen voor cheques. Dat kan gewoon online via hun checking account. Het hoeft dan niet per post. Overigens zijn de transactiekosten belachelijk hoog.
Het is ook een kwestie van de remmende voorsprong. (Noord) Amerika is best een groot land. Stel je die systemen eens voor. Je durft er haast niets aan te doen. En vervangen door nieuwe software en infra is niet iets van een paar zondagmiddagen. Terwijl je bezig bent met bedenken en bouwen, verandert er weer wat. De software en systemen moeten ook nog eens aan bijzondere eisen voldoen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan.
En over voorlopen gesproken: in een aantal Afrikaanse landen zijn ze al heel ver met mobiele betalingen.
In Kenya alone, mobile money transactions totaled $22.4 billion in 2013, which comes to $2.6 million per hour. Sudan, Somalia, Tanzania, and South Africa are not far behind.
Het SEPA-gebied (Europa) is denk ik net zo groot als, zo niet groter dan, de VS.

Toch gaan die Instant Payments in dat hele gebied werken. Daar kinnen ze in de VS nog iets van leren.
Dat kan, maar de infra is ouder. Daarom zijn de in Afrika alweer verder dan wij met mobiele betalingen; zij hebben veel minder (oude) infra en hebben die legacy dus niet. Legacy is een enorme rem op innovatie omdat je steeds rekening moet houden met de oude situatie en die ook in de lucht moet houden tot (eventjes) na de invoering van je nieuwe systeem.
Net als TV. Dat is bij hen begonnen, dus alles was afgestemd op dat vreselijke NTSC. Tegen de tijd dat het naar Europa kwam, was PAL bedacht en dat was een stuk beter. Maar je kunt de VS niet even snel omgooien naar PAL omdat er al zoveel op gebasseerd is. Idem voor telefoonsysteem, mobiel en vast. Onderschat die remmende voorsprong niet.
Is al een hele tijd niet meer hoor, van bank A naar bank B is meestal binnen een (paar) uur zichtbaar bij de ontvangende partij, helaas vaak wel alleen doordeweeks.
Dat klopt, maar daar zat wel een addertje onder het gras: het was dan een reservering die je zag. Er zijn ooit mensen mee opgelicht. Ik ken een verhaal van een persoon die zijn motor verkocht aan iemand die via ING betaalde en de ontvangende persoon zag ook daadwerkelijk €10.000 op zijn rekening staan. Maar maandag was het weer weg. Bleek dat de koper codes had gestolen van een stichting oid en via die rekening had betaald (in het weekend). Tijdens de werkelijke verwerking kwam men achter de fraude en heeft de transactie teruggedraaid. Daar is commotie over geweest en toen is men ertoe overgegaan om dit duidelijker aan te geven bij de transactie.
Inmiddels is dit niet meer, maar een aantal jaar geleden werd nog zo gewerkt.
Alsof een of andere kantoor miep die overboeking handmatig moet invoeren
Ik heb ooit begrepen omdat dat soort betaling in batches gedaan worden. Dus er wordt een emmer met opgespaarde betalingen zo nu en dan over de schutting naar de buren geflikkerd. Best wel een werkje inderdaad.


:/

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 22 juli 2024 15:56]

Als je het (meen ik) voor 15:00 overmaakt is het dezelfde dag nog bij de ING te zien. Heb ik de afgelopen tijd al vaak profijt van gehad. Het is jaren anders geweest maar de huidige situatie is nog best acceptabel. Sneller is altijd welkom natuurlijk.
Dan kunnen die Marktplaats oplichters hun valse ING app lekker in hun ***** stoppen :)

Dit maakt het voor fraudeurs stukken lastiger om mensen op te lichten bij het overmaken van geld.
En nee, storneren achteraf kan niet.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 22 juli 2024 15:56]

Ik geef ook de voorkeur aan cash voor marktplaats transacties. Oke dan heb je wel soms ineens 800 euro in briefjes van 50, maar die kun je tenminste checken.
Gevaarlijk... Falsificaten zijn vaak niet van echt te onderscheiden, ook als je de kijken / kantelen / voelen truc gebruikt. Dan moet je wel wat apparatuur hebben thuis. Is een kleine investering.

Ik vind dit een goede ontwikkeling. Tevens hoop ik wel dat hier een goede IBAN / Naam check bij zit?
Valt vrij simpel te controleren als je eens een nep in handen hebt gehad. Degene die ik gezien heb was identiek geprint. Als je hem plat op de tafel legde was er geen verschil. Het hologram en dergelijke waren aanwezig. Echter als je vergeleek met een echte zag je een duidelijk verschil (de streep en de tekening in het briefje die zichtbaar zijn bij licht) Maar de grootste weggever was het gevoel van het papier. Als al het nepgeld zo is kan een blinde onmogelijk nepgeld aannemen. Ga eens over de ribbeltjes van een echt briefje (aan de kant van de nieuwe serie) als het briefje dat je krijgt hetzelfde aanvoelt mag je vrij zeker zijn dat het echt is denk ik.

Of als u vaak verkoopt: koop u een scanner. Kost rond de €150 en zou absolute zekerheid moeten geven.

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 22 juli 2024 15:56]

Ik heb (deels vanwege mijn werk, het zijn de collega's) veel valse biljetten in mijn handen gehad. Veel biljetten kun je met enige moeite herkennen, sommige zijn lachwekkend slecht.
Echter zijn er ook veel biljetten die alleen met de juiste (zeer geavanceerde) detectie apparatuur door de mand vallen. Tegenwoordig is er voor valsemunters veel mogelijk met vrij verkrijgbare apparatuur.

En wij weten dan wel waar wij op moeten letten, de gemiddelde consument weet dat niet helaas.
Voor grote bedragen doe ik daarom ook nooit aan cash.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 22 juli 2024 15:56]

als het zo goed vervalst is dat je het niet van echt kunt onderscheiden kun je t ook gewoon uitgeven.
Met kans om opgepakt te worden als die winkelier opeens het wel opvalt.
Dat klinkt erg interessant! Is er ergens een informatiebron die de verschillende neppers laat zien?
Ik heb eens een valse 10 gevonden op straat. Zag al terwijl ie in de schemer op de grond lag dat ie vals was: Hè, 10... oh een valse.
Gezien de vindplaats maar even bij het bureau langsgebracht. Ding neergelegd in het licht. Agent: oh, u heeft 10 euro gevonden wat is ermee? Ik: kijk even goed, hij is vals. Tja...
Dat maakt toch niet uit, want als men het overmaakt staat het paar seconden daarna op je rekening. Dan weet je dus dat je het geld binnen hebt.
Heb jij een bankbiljettendetectieapparaat dan ? :)
Briefjes kan je inderdaad controleren maar mijn voorkeur gaat uit naar een Tikkie vanuit, binnen enkele seconden confirmatie dat het geld naar je toe komt. Natuurlijk duurt het dan nog 1 dag (voor niet ABN klanten) voor het op je bankrekening staat maar het is 100% zeker afgeschreven en komt 100% zeker jouw kant op. Zelfde zekerheid minder gelul met cocaine of andere narigheid op je biljetten ;p
Hoeft niet eens meer via Tikkie.

Vrijwel alle banken hebben deze functionaliteit ingebouwd in bun eigen apps waardoor je niet meer hoeft te wachten op je geld.
Veel te veel gedoe vind ik persoonlijk.

Kun je als het om wat grotere bedragen gaat eerst langs de bank om je opnamelimiet eenmalig op te hogen om dat bedrag op te kunnen nemen. En laten banken nu meestal al om 17:00 sluiten en op zondag ook niet open zijn.

Als dit straks binnen enkele seconde werkt lijkt me een overmaking terplekke een van de veiligste manieren :P
Ik niet meer nadat ik 3 pinautomaten af moest omdat
-het geld op was in de automaat
-ik vervolgens aan de dag limiet zat omdat het een pinautomaat van een andere bank betrof
(wat een gedoe pffffffffffffffffffff, het is 2018 mensen, dit kan echt beter!!!)
-ik dus de halve stad door moest op zoek naar mijn eigen bank
-ik met veel cash over straat moet
-ik dat geld weer moet storten (wat niet onbeperkt kostenloos kan)

Overigens zal dat laatste met de nieuwe "geldmaat" niet meer aan de orde zijn vermoed ik.

Ik vind het prima om meteen je bedrag te zien op je rekening.

[Reactie gewijzigd door Gman op 22 juli 2024 15:56]

Of gewoon via een betaalverzoek. Net zo makkelijk en je ziet het direct op je rekening.
Betaalverzoek via marktplaats heb je niet direct behalve de bevestiging dat je je geld gaat krijgen. Duurt meestal nog een werkdag.
Nou vooruit, betaalverzoek via je bank :P
Geen ervaring mee, maar volgens mij doet mijn bank dat niet. ABN AMRO. Maar die hebben dan wel weer Tikkie ontwikkeld.
Tikkie is inderdaad de naam die ABN AMRO aan hun betaalverzoek systeem geeft.
Tikkie werkt naar alle banken maar kost tijd, ABN zou net als andere banken ook wel directe ideal verzoeken mogen laten versturen zodat het geld ook direct gebruikt kan worden. Naast tikkie dus niet ipv, of tikkie naar ABN zou instant moeten zijn, ook goed, heb 't ff niet gebruikt misschien is het wel zo maar dan nog hoor je dat als bank ook via de eigen app mogelijk te maken anno 2018

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 15:56]

Ik weet niet hoe het in het verleden was maar tikkie gebruikt nu iDeal. Dus staat er direct op :)
Dat is 't hele punt, ideal is helemaal niet direct. Ideal is direct een confirmatie dat 't onderweg is. Dan kan het proces verder wel ingericht worden dat er meteen de beschikking is over het geld maar dat heeft verder niks te maken met ideal. Maar zoals ik het begrijp krijg je als dus meteen geld op de rekening als ABN klant?
Bij ABN wel. Anders niet natuurlijk omdat het van ABN is en er een tussenrekening van ABN wordt gebruikt.
Zolang ideal niet terug te draaien is als gewone consument maakt het niet uit dat het niet instant is toch? Als ik een bevestiging krijg van mijn bank dat er geld onderweg is en ik weet dat degene die net een duur ding bij mij komt ophalen dat niet meer terug kan draaien, dan maakt mij het niet heel veel uit dat het morgen pas op mijn rekening staat.
Ik heb geld op rekening bij ING maar nodig op mijn ABN als ik daar dan een dag op moet wachten is dat vervelend. Voorbeeld. Of het is een derde die mij geld 'tikkiet' dat ik direct nodig heb, heb bijv mss enkel pasje van die specifieke bank bij me
Ik bedoelde ook meer de toepassing dat iemand iets op komt halen wat die via marktplaats gekocht heeft. Uiteraard is het vervelend als je geld op meerdere rekeningen hebt staan en daar onderling op moet wachten tot dat overgeboekt is, maar dat probleem is dus vanaf januari verleden tijd. En misschien ook een kwestie van beter plannen. Ik heb niet meerdere banken maar wel meerdere rekeningen bij 1 bank maar heb een vrij goed overzicht wanneer er dingen afgeboekt worden en hoeveel en heb daarvoor automatische overboekingen gepland. En onverwachte uitgaven maken opzich niet zoveel uit vanaf welke rekening die gaan.
Ze zouden er ook voor kunnen kiezen een tarief in rekening te brengen voor Instant Payments.
Waag het niet, banken! :9

Iemand die hier technisch iets meer van weet? Die 5 seconde waarover gepraat wordt klinkt wel heel veel als iets wat XRP kan: https://ripplecoinnews.co...7/12/ripple-xrp-speed.png

edit: laat maar, al gevonden: ECB Unveils Instant Payment System, Claims It’s ‘Better’ than Blockchain

"TIPS (not to be confused with US Treasury Inflation Protected Securities) is a product of a knee-jerk reaction among policymakers and regulators to create something that competes with blockchain, with the purpose of offering real-time payment transactions to disrupt the disrupter, if you will, of distributed ledger technology and digital coins."

Best wel een bold statement voor iets wat closed source is. Zo kan je natuurlijk alles beter laten lijken.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 22 juli 2024 15:56]

Opmerkelijk dat je dan ook echt met die bron aankomt, een zware pro crypto website.
TIPS (en voorganger) voor snellere betalingen tussen banken staan al jaren op de agenda gekomen, het laatste nieuws was dat banken onderling het nog niet eens waren over het tarief. Ver voordat crypto ook maar enigzins serieuze vormen aannam.

De CCN (niet CNN) conclusie die je quote slaat nergens op, tenzij je polarisatie als doel hebt natuurlijk.

Zie ook deze bron: https://www.finextra.com/...ement-of-instant-payments
Hier wordt ook gesproken over een livegang van 30 November.
Polarisatie is niet mijn doel, ben gewoon benieuwd hoe het in elkaar steekt. Ik dacht dat ik een goede bron had, maar blijkbaar niet.

Je geeft zelf ook niet echt een bron waar meer info uit te halen valt wat jouw verhaal kan bevestigen, alleen een datum.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 22 juli 2024 15:56]

Zou blockchain - met een bewijs in consensus van datacenters - echt handiger zijn dan een centrale instantie die een kasboek bijhoudt? Ik denk het niet...
Anoniem: 378762 @JorzoR14 november 2018 15:51
Dromenland. Blockchain kun je voorlopig nog wel vergeten bij de banken als betaalmiddel. Zie je het al voor je dat je XRP verstuurt na een aankoop en BTC crasht 5 minuten later? Je product ineens 15% minder waard.
Belangrijker: dit is een onderliggend systeem voor banken. Zie je het al voor je dat je euro's verstuurt, de banken onderling het in XRP afhandelen, de XRP 15% crashed, en de banken opdraaien voor het verlies ?! Nee, natuurlijk.

Blockchain is een oplossing voor een zero-trust financieel systeem. In een systeem waar dat vertrouwen wél bestaat zijn de (energie)kosten van een blockchain onbetaalbaar hoog.
Verdiep je eens in wat XRP/Ripple/xRapid/xCurrent kan doen, voor gemakshalve noemde ik het even XRP. Het beeld wat je hier schetst is gewoon niet waar omdat het om een onderliggende laag gaat. Zie bijv. dit artikel die het een beetje uitlegd: https://www.cnbc.com/2018...-xrp-product-in-2019.html

"Money would be sent into the xRapid system, converted into XRP to move it through Ripple's product faster, then be converted back into whatever currency is required at the other end."

Dat XRP bijv. 0,50 euro kost en iedere seconde een andere prijs heeft is niet relevant, omdat die diensten van Ripple XRP op een manier gebruiken dat dat geen invloed heeft op de transactie van de ene naar de andere bank.

Als je XRP nu op een exchange koopt, en over een uur daarmee een pizza wilt betalen omgerekend in euro's, is dat inderdaad niet verstandig vanwege de volatiliteit. Maar dat is ook niet waar het in dit artikel om gaat. Het gaat hier om onderlingen betalingen tussen banken.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 22 juli 2024 15:56]

Geen ripple, maar een project van ERPB van de ECB, versneld door de EPC.
Door het gebruik van de SEPA credit transfer SCTinst scheme.
Die 5 sec halen ze door dat verzendende bank te vertrouwen en het even voor te schieten aan de ontvangende klant.
Waarom zou je nog gebruik maken van iDeal?
Om betalingen op webshops te doen misschien.
Ik lees ook dat er een bevestiging mogelijk is, dan werkt het toch hetzelfde als Ideal? I.c.m. bijvoorbeeld een qr code wat je nu al met de ING app mogelijk is lijkt me dat Ideal de markt uitgedrukt wordt...
Omdat de ontvanger dan een bevestiging krijgt dat er betaald is en niet na iedere bestelling de bankrekening in de gaten moet houden of er al betaald is.
Dat kun je toch gewoon via je api checken? Denk dat iDeal voornamelijk gemakkelijker is voor de gebruiker, gewoon qr-code scannen en klaar ipv betalingskenmerken overtypen of zo.
Zie mijn reactie hierboven :


Ik lees ook dat er een bevestiging mogelijk is, dan werkt het toch hetzelfde als Ideal? I.c.m. bijvoorbeeld een qr code wat je nu al met de ING app mogelijk is lijkt me dat Ideal de markt uitgedrukt wordt...
Als ING klant i.c.m. Betaalverzoek zie ik hier geen meerwaarde in.

Als ik nu een betaalverzoek aanmaak en verstuur naar iemand met een andere bank staat het geld ook direct op me rekening.

Mis ik hier iets?
Pull vs Push
2 berichten vs 1 bericht
Ideal is echt een Nederlands iets. Overboeken is wereldwijd universeel. Zelfs Iban wordt nu buiten de EU gebruikt.
Dit is wel heel ideaal als je geld overmaakt bij het kopen van tweedehandse producten via marktplaats endergelijke.
Werkt bijv. een tikkie of betaalverzoek ook hiervoor?
Tikkie heb je niet direct en er zijn ook blijkbaar fraude taferelen met tikkie. Betaalverzoeken kan bijvoorbeeld bij andere applicaties wel maar daar zitten ook fraudelinks tussen.
Tja...gewoon bunq.me of tikkie gebruiken (of een betaalverzoek van je eigen bank)....en goed opletten als je betaald of geld moet ontvangen. Heb daar nog nooit issues mee gehad.
ja, tikkie of willekeurig betaalverzoek van een andere bank dat via iDeal werkt is meteen zichtbaar.

[Reactie gewijzigd door Randleman op 22 juli 2024 15:56]

Ja en nee.
Met tikkie loopt het via de ABN Amro en zit er een werkdag tussen (niet handig in het weekend).
Met een betaal verzoek vanuit je eigen bank gaat het wel direct.

Ik heb van de week mijn auto verkocht en ter plekke met een betaalverzoek afgehandeld, het duurde enkele seconden, ik denk +-10 voordat ik het op mijn rekening zag. Dit was overigens wel een betaalverzoek van rabobank naar iemand die ook bij de rabobank zit.
Of het ook zo snel werkt tussen 2 verschillende banken weet ik niet zeker maar het loopt via ideal dus ik denk van wel.
(correct me if i'm wrong)
Momenteel doen ING, de Rabobank, ABN Amro, Knab, SNS, de ASN Bank en de RegioBank mee met de invoering van Instant Payments.
En Bunq?
Ik dacht dat bunq en ABN dit beiden al ondersteunen.
Ik kan in ieder geval iets naar mijn vriendin overmaken en het staat er gelijk op (Bunq naar ABN en vice versa natuurlijk), waarbij ook altijd "Instant Payment" als beschrijving staat bij de transactie. :)
Ja, volgens mij ook. Echter staat ABN er wel in het bijzonder bij vermeld, wat mij doet twijfelen :P
ABN ondersteunt het icm Bunq. Wanneer je van ABN een bedrag overmaakt naar Bunq zal je het snel op de rekening van de begunstigde zien en vice versa, zie https://www.banken.nl/nieuws/20643/instant-payments-tussen-abn-amro-en-bunq-nu-mogelijk en https://together.bunq.com/d/543-instant-payments

[Reactie gewijzigd door Zen1581 op 22 juli 2024 15:56]

Ik heb het inderdaad ook al meermaals gebruikt tussen Bunq en ABN.

@Olaf Ik was daarom ook enigszins verbaasd dat Bunq helemaal niet genoemd werd in dit artikel.
De link hierboven nalezend blijkt zelfs dat ABN en Bunq de enige twee RT1 NL banken zijn die het ook al een jaar ondersteunen. Lijkt me wel het vermelden waard.
ABN Amro ondersteunt deze techniek al bijna een jaar.
Vorige week nog geld overgemaakt van mijn Bunq rekening naar iemand met ABN Amro.
Had m'n phone nog niet neergelegd of het bedrag stond er al op.

[Reactie gewijzigd door ironx op 22 juli 2024 15:56]

Heb een tikfout verzoek ingediend. Moet een apart topic aan worden gewijd.

Bunq is idd samen met ABNAMRO gestart met instant payment.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.