De denkfout die je maakt is "mogelijk maken" uitsluitend zien vanuit technisch oogpunt, en geen woord rept over het economische oogpunt.
Dat 'mogelijk maken'
is het economisch oogpunt. Jouw denkfout is dat ik mijn economisch oogpunt maar moet aanpassen aan het economisch oogpunt van de aanbieder. Dat is onrealistisch. Of ga jij ook 10 Euro voor een appel betalen omdat jouw vaste supermarkt dat vraagt ('want ja, de kosten zijn zo hoog'), terwijl ze bij de supermarkt verderop een duppie kosten?
Jij blijft maar hangen in het idee dat het allemaal op dezelfde manier moet blijven gaan zoals het dertig jaar geleden ging. Internet heeft dingen veranderd. Internet heeft de verwachting van mensen over
hoe ze content te pakken kunnen krijgen veranderd. Internet heeft de verwachting over
wanneer ze content te pakken kunnen krijgen veranderd. Internet heeft, kortom, de vraagkant van de markt - het economisch oogpunt - veranderd. Daar niet in meegaan is gewoon de economische realiteit negeren.
Internet heeft daarentegen
niet veranderd dat mensen best willen betalen voor spullen. Het heeft ook niet veranderd dat wanneer ze iets niet legaal kunnen krijgen op de manier die ze aanstaat, het illegaal gaan halen op een manier die ze wel aanstaat. Maar dat heeft niks met internet te maken. Dat gebeurde ook bij de drooglegging in de VS bijvoorbeeld, in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, of de botersmokkel tussen Nederland en Belgie vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Is dat waanzin? Nee, dat is geen waanzin. Internet is een real-time medium voor (onder andere) contentverspreiding. Daar wordt het volop voor gebruikt, door vrijwel iedereen. Hoe waanzinnig is het dan om te verwachten dat de filmindustrie dat ook best kan? En dat ze omzet gaan mislopen als ze dat niet doen?
Geen van je andere punten snijdt houdt. Ja, films zijn wat anders dan muziek. Maar een
zwembad ook, en dat kan ik wel via internet bestellen op het moment dat het mij uitkomt en laten bezorgen op het moment dat het mij uitkomt.
Ik heb het nergens over een all-you-can-eat model. Nog afgezien dat nou eindelijk wel eens een onderbouwing wil zien van de genoemde bedragen (jij bent niet de eerste die dat roept en ik heb zelf al meermalen, in antwoord op dergelijke reacties, uitgerekend dat de
totale mediaconsumptie in Nederland - ik meen - neerkwam op 18 Euro per maand per huishouden ofzoiets, dus een all-you-can-eat voor 50 Euro moet makkelijk uit kunnen. Maar voel je vrij om mij de cijfers te geven waaruit wat anders blijkt), ik hoef niet alles voor een vast bedrag. Ik wil naar de website game-of-thrones.nl en daar aflevering zes van seizoen 5 bestellen, afrekenen met iDeal of hoe dan ook en dan gaan met die banaan. Niet eerst mijn complete telecom-abonnement omzetten naar Ziggo.
Streaming maakt andere kanalen kapot? Thuis voor de buis is toch echt een totaal andere ervaring dan een bioscoopbezoek, en films die ik op Netflix kan zien komen gewoon ook nog op tv. Bovendien, als je mij je film verkoopt, waarom kan het jou dan schelen waar of hoe ik die kijk? Je hebt je geld toch binnen? Of is dat ook weer een waanzinnige verwachting?
de economische verwachting van de gebruiker is verkeerd
Dat is de dood in de pot, de markt de schuld geven dat jouw produkt faalt: "mijn produkt is goed, alleen zijn mensen te dom om dat te zien, daarom kopen ze het niet." Prima, wat jij wil. Maar dan ga je wel failliet, want mensen dom noemen is niet een goede manier om ze over te halen jouw produkt te kopen. Het leveren op een manier die ze willen wel.
De economische verwachting is aangepast op wat internet biedt: dat ik spul kan kijken wat ik wil, hoe ik wil, op het moment dat ik wil. Dat is er simpelweg niet. Niet omdat ik er niet voor wil betalen. Ik
kan er niet eens voor betalen, want het is er niet. Het is er niet omdat de aanbieder verwacht dat ik wel bereid ben een Ziggo-abonnement te nemen om 1 aflevering, of 1 seizoen van Game of Thrones te zien. Wiens verwachting is hier nou waanzinnig?
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 26 juli 2024 16:11]