Fujifilm introduceert goedkopere middenformaatcamera zonder spiegel

Fujifilm heeft de GFX 50R aangekondigd, een spiegelloze middenformaatcamera met een 51-megapixelsensor. Het is een goedkopere versie van de bestaande GFX 50S, de behuizing lijkt op die van een meetzoekercamera.

Wat betreft specificaties is de Fujifilm GFX 50R vrijwel gelijk aan de GFX 50S, maar de behuizing is iets kleiner en anders van vorm. De elektronische zoeker zit niet bovenop de camera, maar aan de linkerkant van de behuizing, zoals bij een meetzoeker. De vergroting van de zoeker is iets kleiner dan bij de G50S, maar de resolutie van het oledpaneel met 3,7 miljoen beeldpunten is gelijk.

De GFX 50R maakt gebruik van dezelfde 51,4-megapixelsensor als de G50S. Het is een cmos-chip met afmetingen van 43,8x32,9mm. Dat is kleiner dan het analoge middenformaat, wat neerkomt op ongeveer 56x56mm, maar een stuk groter dan fullframecamera's die een sensor van ongeveer 36x24mm hebben.

Aan de achterkant van de GFX 50R zit een kantelbaar 3,2"-touchscreen. Het kan omhoog en omlaag geklapt worden en niet helemaal uitgeklapt worden zoals bij de G50S. De behuizing is afgedicht tegen stof en vocht en de camera schiet maximaal drie foto's per seconde. Filmen kan in 1080p-resolutie met 30fps. De camera weegt met accu en geheugenkaart ongeveer 775 gram. De afmetingen zijn ongeveer 161x97x66mm.

Fujifilm GFX 50RFujifilm GFX 50RFujifilm GFX 50RFujifilm GFX 50R

Het toestel heeft twee kaartsleuven, beiden voor sd-kaartjes. Er is wifi en bluetooth aanwezig en een usb-c-aansluiting. Fujifilm gaat het toestel vanaf november verkopen, in de VS is de adviesprijs 4500 dollar. Daarmee is de introductieprijs 2000 dollar lager dan die van de G50S. Omgerekend met btw is de prijs ongeveer 4620 euro.

Fujifilm heeft ook drie nieuwe G-objectieven op de roadmap gezet. Het gaat om een platte 50mm f/3.5, een 100-200mm f/5.6 en een 45-100mm f/4. De zoomobjectieven krijgen OIS-beeldstabilisatie. Omgerekend naar 35mm-fullframequivalent gaat het om objectieven met brandpuntsafstanden van 40mm, 79-158mm en 36-79mm.

Tot slot geeft Fujifilm aan dat er gewerkt wordt aan een GFX-middenformaatcamera met een 100-megapixelsensor: de GFX 100S. De sensor krijgt beeldstabilisatie en dat moet scherpe foto's uit de hand mogelijk maken op de zeer hoge resolutie, claimt Fujifilm. Ook krijgt de 100-megapixelcamera een 4k-filmfunctie, waarin met maximaal 30fps gefilmd kan worden. Het sensorformaat is hetzelfde als bij de huidige GFX-camera's. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe camera uitkomt en wat deze gaat kosten.

Prototype van Fujifilm GFX 100SPrototype van Fujifilm GFX 100SPrototype van Fujifilm GFX 100SPrototype van Fujifilm GFX 100S

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-09-2018 • 17:33

30

Submitter: Anoniem: 181786

Reacties (30)

30
27
22
3
0
2
Wijzig sortering
Vergelijken met 6x6 heeft niet heel veel nut hier. De meeste digitale middenformaat systemen proberen 645 aan te houden. Vergelijkingen worden ook bijna altijd als een crop factor naar 645 gedaan. De budget MF systemen van de afgelopen jaren (GFX, X1D 645Z etc) zijn voor zover ik weet gemaakt voor crop en hebben dus ook lang niet altijd een 645 beelcirkel. 44x33 sensoren zijn 1.3x crop, 48x36 sensoren 1.1x crop. 54x40 is tegenwoordig de standaard grote medium format sensor, dit is een zeer klein stukje minder dan 645.
Je ziet ook dat voor grotere formaten dan 645 er nog altijd redelijk veel film wordt gebruikt. Middenformaat camera's in 120 formaat (6x6 of 6x9) en vlakfilm (4x5" of groter) zijn nog redelijk gangbaar in de studio.
Tuurlijk, 54x40mm is superieur, maar toch zal je versteld staan van het verschil tussen FF (24x36mm) en 'cropped' MF (44x33mm). Reken maar uit, da's ~70% meer oppervlakte dan FF! En dan laat je nog buiten beschouwing hoe enorm het dynamisch bereik van deze 50mp sensor is en hoe Fuji dit optimaliseert, daar kunnen Hasselblad/Pentax/PhaseOne (met identieke Sony sensor) nog een puntje aan zuigen.

* Ik heb een GFX 50s, hiervoor een Nikon d810, en het verschil tussen die 2 is als tussen FF en APS-C.
Zelf zie ik niet onmiddellijk het grote nut van een compacte "middenformaat" camera - voor straatfotografie heb je geen slome 50MP nodig en zijn de lenzen weer te groot. En als je professioneel in de studio of in de natuur werkt, heb je sowieso een lading materiaal bij en heb je meer nut van de extra features van de 50S. Maar het lijkt mij dat Fuji vooral een niche gat wou opvullen met een goedkope (goedkoopste?) digitale "middenformaat" camera. En als weerwerk tegen de fullframe spiegellozen van de grote drie met ongeveer evenveel MP.

Gedurfde en ergens logische keuze omdat Fuji geen fullframe in het gamma heeft, kan alleen maar toegejuicht worden.
Ik zie ook niet meteen het nut aangezien je met dergelijk zware lenzen liefst een grotere en diepere grip hebt. Misschien dat er een paar primes relatief klein uitvallen zodat je het geheel nog vrij compact (opnieuw een heel relatieve term) kan houden. Het (grotere) ontwerp van de vorige versie (50S) kreeg nochtans veel kritiek en deze range finder versie wordt net enthousiast onthaald dus er wordt bij Fuji wel geluisterd naar hun doelpubliek. Persoonlijk vind ik het in mijn voordeel dat Fuji niet teveel diversifieert (door bvb een FF camera op de markt te brengen). Eenmaal je geïnvesteerd zit in een bepaald formaat (zoals in mijn geval APS-C) wil je dat er er voldoende aandacht naar gaat en niet na een paar jaar overgeschakeld wordt naar een maatje groter. Maar gelukkig blijken we wel verwend te worden met de X-T3.
Ja zal net een G50S gekocht hebben.... Die is toch compleet overbodig geworden door deze camera. Of mis ik specs die de G50S die 2000 EUR extra wel waard maken? Flipout scherm en iets kleinere EVF, meer niet, toch?

Ook aparte focal ranges hebben die lenzen zeg. Je zou verwachten dat ze omgerekend toch iets meer in de buurt van de gangbare FF werkpaarden zouden liggen.
Had vroeger nog een heel mooie Olympus Pen F, met lenzen, daar ging een gewone kleinbeeldfim in en schoot in halfkleinbeeld. Zeer gave camera, waar ik toen als fotografiestudent voordelig mee kon fotograferen. Ontwikkelen en afdrukken. Opnames maken werd 50% voordeliger. Want de filmpjes waren niet goedkoop. Beetje off topic wel, komt door de discussie over FF en kleinbeeld, maar heb er nog mooie herinneringen aan.
Zie ook https://en.m.wikipedia.org/wiki/Olympus_Pen_F
:)

[Reactie gewijzigd door ParadiseBirds op 22 juli 2024 16:56]

Toen ik de prijs zag dacht ik ook iets in die strekking. Ik zou dit niet goedkoop noemen. Maar als ik zo kijk naar de andere prijzen in het medium format segment (categorie: Systeemcamera's) dan is het wel goedkoop.

Mijn veronderstelling was dat medium tussen full en aps-c inzat, maar het zit dus tussen full en large in.
Wat we vandaag de dag Full frame noemen heette vroeger dan ook gewoon kleinbeeld.
Full frame is ook een term die logisch gezien enkel zin heeft als je voor diezelfde mount ook een kleinere sensor hanteert. (Zoals APS-H en APS-C bijvoorbeeld). Dan heb je een fullframe en een cropframe optie met dezelfde mount. Eigenlijk kunnen we ook zeggen dat een FT sensor in een MFT mount full frame is, of een APS-C sensor in een X-mount of een 1" sensor in een CX mount.
Ik heb het de laatste tijd al vaker onder Tweakersberichten gezegd: die term full frame wordt al zo'n 100 jaar voor 35mm gebruikt. In die tijd waren er namelijk ook camera's die foto's van 24x18mm op 35mm-film schoten. Dat werd half frame genoemd, en 36x24mm dus full frame. Wat jij zegt, dat full frame alleen logisch is als er ook kleinere formaten binnen hetzelfde systeem zijn, klopt dus gewoon. En voor het 35mm-formaat is dat dus al 100 jaar een logische naam.
Ik lees op wikipedia iets heel anders.

Namelijk dat het rond 100 jaar geleden meer een term was die aangaf dat de hele breedte van de 35mm film tussen de perforaties gebruikt werd (formaten voor bewegend beeld (zo is dit formaat begonnen) hadden hun beeld tussen perforaties links en rechts, in plaats van het voor foto formaat gebruikte horizontale formaat met de perforaties boven en onder). Er waren ook film formaten die een kleiner gedeelte van de ruimte tussen de perforaties gebruikten, blijkbaar.

Overigens vind ik ook geen referentie aan de term full frame in de wikipedia pagina over film formats, en is mijn indruk ook dat deze term pas in beeld gekomen is toen er digitale spiegelreflexen kwamen die maar een deel van het kleinbeeld negatief afdekten.
Jij kijkt bij cinematografie. We hebben het hier over fotografie: https://en.wikipedia.org/wiki/135_film#35_mm_still_cameras

Op de wikipedia pagina over film formats worden beide formaten niet genoemd, terwijl het 24x18mm-formaat nog zo'n 60 jaar populair is gebleven: https://en.wikipedia.org/wiki/Half-frame_camera

[Reactie gewijzigd door Arumes op 22 juli 2024 16:56]

Jij kijkt bij cinematografie. We hebben het hier over fotografie: https://en.wikipedia.org/wiki/135_film#35_mm_still_cameras
Correct, maar ook op die pagina wordt full frame eigenlijk alleen maar genoemd in relatie tot digitale sensors, niet als type aanduiding van kleinbeeld. Ook niet in het Engels, daar werd altijd gesproken over 35mm film of het 135 format. Voorlopig blijf ik het er dus op houden dat het gebruik van de term full frame uit de digitale tijd stamt. Ik fotografeer overigens ook al weer een jaar of 40 en heb de term full frame in de vorige eeuw ook nog nooit gehoord of gelezen (en voor jouw beeld: ik las onder meer de Amerikaanse Populair Photography en enkele Engelse bladen als ik die zo af en toe kreeg van familieleden, en ik spelde ze nogal ;-).
Ik heb het de laatste tijd al vaker onder Tweakersberichten gezegd: die term full frame wordt al zo'n 100 jaar voor 35mm gebruikt. In die tijd waren er namelijk ook camera's die foto's van 24x18mm op 35mm-film schoten. Dat werd half frame genoemd, en 36x24mm dus full frame.
En toevallig genoeg komt dat half-frame formaat weer overeen met een 'nieuwer' formaat, namelijk APS-C.

Je had nog kleinere beeldformaten dan 35mm, het 110-filmformaat was heel populair met een maat van 13x17 (dus weer de helft van APS-C, en een kwart van 135 kleinbeeld), wat ook gebruikt wordt in het Four Thirds-systeem.
Nou, populair... Volgens mij is 110 nooit wat geworden, in de boeken die ik uit die tijd heb was er flinke kritiek op de beeldkwaliteit van die kleine negatieven.
Die 110 cartridges waren wel degelijk heel populair want heel gemakkelijk te plaatsen in veel kleinere camera's. Zelfs nu nog zijn deze 110 films te koop, zo'n 45 jaar na de introductie. Wat betreft de kwaliteit: het resultaat is heel specifiek en daar was toen een grote en is nog steeds een kleine markt voor.

(In de tijd van de lancering van de 110 film was ik als 7-jarige nog aan het vrutten met een agfa clack met 6x6 film en later met een Rolleiflex met twee lenzen boven elkaar. Ook geklooid met camera met 126 film: vond ik toen geen lol aan).
Anoniem: 998261 @Arumes25 september 2018 20:39
Het werd pas "full frame" genoemd toen het oude formaat voor "grote" sensoren werd ingevoerd. In de tijd van kleinbeeldfilm was het altijd een beetje een minderwaardig formaat als het om kwaliteit ging.
Nee, de termen "half frame" en "full frame" zijn veel ouder. Aan het begin van de 20e eeuw was er zelfs al een camera die met beide beeldformaten overweg kon op één filmformaat.
Hij is net enorm goedkoop. Vergelijk maar met een Hasselblad. En als je het toestel duur vindt moet je maar eens naar de kostprijs van de lenzen kijken.
Denk dat die film feature van deze camera maar heel zelden gebruikt gaat worden. Hadden ze ook beter gewoon weg kunnen laten imho.
Ik zag net een preview van DPreview, de video kwaliteit is bagger zoals vrijwel altijd op middenformaat. Een dergelijke camera heeft enkel video voor wanneer je helaas geen andere camera bij je hebt.
Dit soort camera's koop je dan ook niet om mee te filmen ;)
Daar heb je helemaal gelijk in. Maar waarom stoppen fabrikanten de mogelijkheid tot filmen toch steeds weer in een camera? Kost dat soms niks extra's?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 477165 op 22 juli 2024 16:56]

Als je beeldprocessor het aan kan is het niet zo heel spannend. Echter hebben hogere resoluties/framrates een snellere beeldprocessor nodig. Mijn broertje heeft een wat oudere DSLR, die kan helemaal niet filmen omdat de beeldprocessor dat niet aan kan.
-

[Reactie gewijzigd door Johan9711 op 22 juli 2024 16:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.