Na het grote nieuws van Panasonic en het samenwerkingsverband van dat bedrijf met Sigma en Leica hadden we het grootste Photokina-nieuws gehad. Dat kwam natuurlijk ook doordat verschillende fabrikanten in de weken voorafgaand aan de beurs al hun grote introducties hadden gedaan. Denk aan de Canon EOS R, de Nikon Z6 en Z7, de Fujifilm X-T3 en de GoPro Hero 7. Wij richtten ons tijdens onze aanwezigheid op de beurs vooral op producten die ook echt deze week zijn aangekondigd en dus gloednieuw zijn. Zo nieuw soms dat ze dit jaar niet eens op de markt komen, maar waarop we al wel een korte blik konden werpen. Daarom hebben we in dit artikel drie nieuwe interessante producten uitgelicht.
Fujifilm GFX 50R
Middenformaatcamera's behoren normaal gesproken niet tot de primaire focus van de redactie van Tweakers, vooral vanwege de hoge prijzen. Voor de Fujifilm GFX 50R maken we ditmaal een uitzondering, omdat deze om twee redenen aansluit op de vele fullframeaankondigingen van de laatste tijd. Fujifilm heeft mooi assortiment X-mountcamera's en -lenzen en biedt daarbij opties voor amateurs, ervaren amateurs én professionals. Circa een week voor de Photokina werd de X-T3 aangekondigd, het topmodel van dit moment. Net als zijn voorgangers lijkt dit een zeer interessante camera met nette specificaties en een goede beeldkwaliteit. Wie om een of andere reden geïnteresseerd is in een fullframe-equivalent hiervan, bijvoorbeeld vanwege een behoefte aan een hogere resolutie of kleinere scherptediepte, kan hiervoor niet bij Fujifilm terecht. Het bedrijf gebruikt namelijk sinds het begin van het digitale tijdperk aps-c-sensoren als grootste formaat, uitgezonderd middenformaat dus.
Het bedrijf kan met zijn camera's dus niet rechtstreeks concurreren met de fullframecamera's van Canon, Nikon, Sony, Pentax en binnenkort ook Panasonic. Maar met een slimme strategie lijkt Fujifilm daar toch een antwoord op te hebben. De GFX 50R, een wat afgeslankte en minder rijk uitgeruste versie van de 50S, moet namelijk 4500 euro gaan kosten, zo vertelde Fujifilm ons tijdens de beurs. Dat is natuurlijk een hoop geld, maar voor middenformaat toch behoorlijk betaalbaar. Ter vergelijking: de 50S kost zo'n 7000 euro en dat is zelfs al heel 'voordelig' vergeleken met Phase One of Hasselblad. Fujifilm positioneert de 50R wat prijs betreft dus min of meer in hetzelfde segment als de Nikon D5, Nikon D850, Nikon Z7, Canon 5D IV en Sony A7R III.
De voor- en nadelen van fullframe versus aps-c gaan ook op voor middenformaat versus fullframe. De 50R heeft, net als de 50S, een 51,4-megapixelsensor die met afmetingen van 44x33mm 1,7 keer zo groot is als de 36x24mm van fullframe. Een grotere sensor betekent ook grotere en zwaardere lenzen, maar ook daarop heeft Fujifilm geanticipeerd. Het blijft natuurlijk een uit de kluiten gewassen apparaat, maar voor een middenformaatcamera is hij juist weer vrij compact. Hij is niet heel veel groter dan een fullframe-dslr. Maar natuurlijk is er wel een verschil met fullframesysteemcamera's. Door het ontbreken van camera's met een fullframesensor lijkt Fujifilm dus, heel slim, de 50R naar voren te schuiven als mogelijk alternatief. Vooral voor bijvoorbeeld reclame-, portret- en architectuurfotografen, die gebaat zijn bij veel details en een hoog dynamisch bereik.
Een andere punt dat ons opviel aan de GFX 50R, is dat de zoeker aan de linkerkant van de body zit, in plaats van bovenop. Dit scheelt wat ruimte in de hoogte en die positie kijkt eigenlijk best lekker als je met je rechteroog door de zoeker kijkt. De vergroting van de zoeker is wel wat kleiner dan bij de 50S. De lcd is naar boven en beneden kantelbaar en aanraakgevoelig. Hij schiet maximaal drie foto's per seconde en kan filmen in 1080p. Er is een dubbel kaartslot gemonteerd met ruimte voor twee sd-kaarten en geen xqd als tweede slot, zoals we onlangs bij concurrenten hebben gezien. Het gewicht is met 775 gram behoorlijk laag voor een middenformaatcamera. De camera is wat lichter dan een Canon 5D Mark IV of Nikon D850, terwijl de sensor dus een stuk groter is.
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3
Het Japanse Sigma kondigde traditiegetrouw een aantal lenzen aan op de Photokina. Het gaat om een 28mm f/1.4 en 40mm f/1.4 Art, de 70-200mm f/2.8 DG OS HSM en 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports, en de 56mm f/1.4 DC DN Contemporary. De laatstgenoemde is een lens voor cropsensors, in dit geval voor Sony's E-mount en microfourthirds. De andere lenzen zijn geschikt voor fullframecamera's, maar zijn ook bruikbaar op compatibele aps-c-bodies.
Wij vonden vooral de 60-600mm interessant, omdat dit nogal een afwijkend bereik is, wat verre van gangbaar is. Sigma heeft ook 150-600mm's in het portfolio, maar de nieuwe 60-600mm is dus een stukje wijder. Dit soort lenzen wordt vooral gebruikt voor wildlifefotografie, zoals vogels en dieren in het wild, maar ze kunnen ook ingezet worden voor sport, hoewel de lichtsterkte voor binnensituaties wat te wensen overlaat. Lenzen met een dergelijke grote brandpuntsafstand worden doorgaans vooral op de uiterste telestanden gebruikt, maar het zoombereik maakt je uiterst flexibel. Het komt niet vaak voor dat het nodig is, maar bijvoorbeeld op een safari kan het van pas komen dat je snel op veranderende situaties kunt reageren. Doordat je kunt snel kunt terugzoomen, van bijvoorbeeld 600 naar 60mm, zul je minder snel lenzen hoeven te wisselen. In bepaalde gebieden en situaties kan dat erg handig zijn, ook bijvoorbeeld om te voorkomen dat er stof op de sensor komt. De lens zelf is behoorlijk fors en zwaar, wat ook te zien is aan de grote statiefgondel. Voor dit bereik was dat ook te verwachten. Hij schuift uit wanneer je ermee inzoomt.
De 60-600mm doet ons denken aan de 50-500mm die zo'n vijftien jaar geleden werd geïntroduceerd. Destijds was deze lens, met de bijnaam Bigma, populair onder amateurfotografen, omdat hij enerzijds flexibiliteit bood en anderzijds, voor een objectief met zo'n brandpuntsafstand, niet al te duur was. De eerste versies beschikten nog niet over ingebouwde beeldstabilisatie, maar later werd dat alsnog toegevoegd. Die laatste versie is nog steeds te koop.
Aanvankelijk kon men ons op de Sigma-stand geen prijsinformatie geven over prijs en beschikbaarheid van de nieuwe 60-600mm, maar later vernamen we dat de Amerikaanse prijs vermoedelijk op 1999 dollar komt te liggen en dat hij eind oktober leverbaar zal zijn.
Ricoh GR III
Tot slot gingen we langs bij Ricoh, eigenaar van merken als Pentax en Theta. Ricoh heeft namelijk een opvolger aangekondigd van een camera die onder een bepaalde doelgroep zeer populair is: de GR III. De oorspronkelijke GR verscheen nog in het analoge tijdperk, maar de serie ging zich vooral onderscheiden met de Ricoh GR uit 2013.
Deze camera zag er, net als zijn opvolgers, uit als een doodnormale compactcamera, en dat was ook juist het doel. Van binnen was het echter een camera van een compleet ander kaliber. In de kleine body zit namelijk een aps-c-sensor die navenante beeldkwaliteit biedt. Om het geheel compact te houden heeft hij geen zoomlens, maar een vaste brandpuntsafstand van 28mm met een lichtsterkte van f/2.8. Dat klinkt als niets bijzonders, maar voor zo'n compacte camera met aps-c-sensor is het dat wel.
Voor wie is deze camera dan bedoeld? De meeste consumenten hechten voor een compactcamera waarde aan een zoomlens, waar de GR dus niet over beschikt. En ook wat prijs betreft zal hij voor veel mensen te duur zijn. De oudere GR II staat momenteel voor zo'n 670 euro in de Pricewatch en de GR III zal zeker duurder worden. Hoe duur konden ze bij Ricoh nog niet zeggen, omdat hij pas in 2019 verschijnt, maar in ieder geval 'onder de 1000 euro'.
De Ricoh GR-serie is vooral geliefd bij mensen die het liefst niet te veel willen opvallen met een grote camera, maar die wel veel waarde hechten aan een relatief grote aps-c-sensor met betere beeldkwaliteit dan een smartphone of normale compactcamera. Vooral onder straatfotografen is de GR-serie populair, net als de Nikon Coolpix A en de Fujifilm X70 in een grijs verleden. Een straatfotograaf fotografeert het liefst mensen in hun natuurlijke houding en omgeving op straat. Een grote camera kan eerder leiden tot negatieve reacties, maar bovenal ongevraagd de aandacht trekken, waardoor een foto aan spontaniteit verliest.
Waar de GR II een relatief kleine update was ten opzichte van zijn voorganger, lijkt de GR III meer vernieuwing te brengen. De 16-megapixelsensor is ingeruild voor een nieuw exemplaar van 24 megapixel, dat bovendien is voorzien van geïntegreerde autofocusdiodes om sneller te kunnen scherpstellen. Bovendien is de sensor gestabiliseerd, waardoor je met langere sluitertijden uit de hand kunt fotograferen. De lens is wat ontwerp betreft vernieuwd en de minimale scherpstelafstand is nu slechts 6cm. Ook uniek voor deze serie is een ingebouwd nd-filter, waarmee je makkelijker de lens wijd open kunt gebruiken in situaties met veel licht. Hij kan ook filmen, maar alleen in 1080p en niet in 4k. Het scherm aan de achterkant is nu aanraakgevoelig.
Tijdens de Photokina konden wij de GR III al even in de hand houden, al was het wel een mock-up. De vormgeving en knoppenindeling voelden in ieder geval vertrouwd aan. Het is een camera voor een nichedoelgroep, maar we denken dat de liefhebbers nu al reikhalzend uitkijken naar begin 2019, wanneer de camera op de markt moet komen.