Door Jeroen Horlings

Redacteur

Camera's en lenzen op Photokina

Fujifilm GFX50R, Sigma 60-600, Ricoh GR3

27-09-2018 • 12:00

46

Camera's en lenzen

Na het grote nieuws van Panasonic en het samenwerkingsverband van dat bedrijf met Sigma en Leica hadden we het grootste Photokina-nieuws gehad. Dat kwam natuurlijk ook doordat verschillende fabrikanten in de weken voorafgaand aan de beurs al hun grote introducties hadden gedaan. Denk aan de Canon EOS R, de Nikon Z6 en Z7, de Fujifilm X-T3 en de GoPro Hero 7. Wij richtten ons tijdens onze aanwezigheid op de beurs vooral op producten die ook echt deze week zijn aangekondigd en dus gloednieuw zijn. Zo nieuw soms dat ze dit jaar niet eens op de markt komen, maar waarop we al wel een korte blik konden werpen. Daarom hebben we in dit artikel drie nieuwe interessante producten uitgelicht.

Fujifilm GFX 50R

Middenformaatcamera's behoren normaal gesproken niet tot de primaire focus van de redactie van Tweakers, vooral vanwege de hoge prijzen. Voor de Fujifilm GFX 50R maken we ditmaal een uitzondering, omdat deze om twee redenen aansluit op de vele fullframeaankondigingen van de laatste tijd. Fujifilm heeft mooi assortiment X-mountcamera's en -lenzen en biedt daarbij opties voor amateurs, ervaren amateurs én professionals. Circa een week voor de Photokina werd de X-T3 aangekondigd, het topmodel van dit moment. Net als zijn voorgangers lijkt dit een zeer interessante camera met nette specificaties en een goede beeldkwaliteit. Wie om een of andere reden geïnteresseerd is in een fullframe-equivalent hiervan, bijvoorbeeld vanwege een behoefte aan een hogere resolutie of kleinere scherptediepte, kan hiervoor niet bij Fujifilm terecht. Het bedrijf gebruikt namelijk sinds het begin van het digitale tijdperk aps-c-sensoren als grootste formaat, uitgezonderd middenformaat dus.

Fujfilm GFX 50R

Het bedrijf kan met zijn camera's dus niet rechtstreeks concurreren met de fullframecamera's van Canon, Nikon, Sony, Pentax en binnenkort ook Panasonic. Maar met een slimme strategie lijkt Fujifilm daar toch een antwoord op te hebben. De GFX 50R, een wat afgeslankte en minder rijk uitgeruste versie van de 50S, moet namelijk 4500 euro gaan kosten, zo vertelde Fujifilm ons tijdens de beurs. Dat is natuurlijk een hoop geld, maar voor middenformaat toch behoorlijk betaalbaar. Ter vergelijking: de 50S kost zo'n 7000 euro en dat is zelfs al heel 'voordelig' vergeleken met Phase One of Hasselblad. Fujifilm positioneert de 50R wat prijs betreft dus min of meer in hetzelfde segment als de Nikon D5, Nikon D850, Nikon Z7, Canon 5D IV en Sony A7R III.

De voor- en nadelen van fullframe versus aps-c gaan ook op voor middenformaat versus fullframe. De 50R heeft, net als de 50S, een 51,4-megapixelsensor die met afmetingen van 44x33mm 1,7 keer zo groot is als de 36x24mm van fullframe. Een grotere sensor betekent ook grotere en zwaardere lenzen, maar ook daarop heeft Fujifilm geanticipeerd. Het blijft natuurlijk een uit de kluiten gewassen apparaat, maar voor een middenformaatcamera is hij juist weer vrij compact. Hij is niet heel veel groter dan een fullframe-dslr. Maar natuurlijk is er wel een verschil met fullframesysteemcamera's. Door het ontbreken van camera's met een fullframesensor lijkt Fujifilm dus, heel slim, de 50R naar voren te schuiven als mogelijk alternatief. Vooral voor bijvoorbeeld reclame-, portret- en architectuurfotografen, die gebaat zijn bij veel details en een hoog dynamisch bereik.

Een andere punt dat ons opviel aan de GFX 50R, is dat de zoeker aan de linkerkant van de body zit, in plaats van bovenop. Dit scheelt wat ruimte in de hoogte en die positie kijkt eigenlijk best lekker als je met je rechteroog door de zoeker kijkt. De vergroting van de zoeker is wel wat kleiner dan bij de 50S. De lcd is naar boven en beneden kantelbaar en aanraakgevoelig. Hij schiet maximaal drie foto's per seconde en kan filmen in 1080p. Er is een dubbel kaartslot gemonteerd met ruimte voor twee sd-kaarten en geen xqd als tweede slot, zoals we onlangs bij concurrenten hebben gezien. Het gewicht is met 775 gram behoorlijk laag voor een middenformaatcamera. De camera is wat lichter dan een Canon 5D Mark IV of Nikon D850, terwijl de sensor dus een stuk groter is.

Sigma 60-600mm

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3

Het Japanse Sigma kondigde traditiegetrouw een aantal lenzen aan op de Photokina. Het gaat om een 28mm f/1.4 en 40mm f/1.4 Art, de 70-200mm f/2.8 DG OS HSM en 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports, en de 56mm f/1.4 DC DN Contemporary. De laatstgenoemde is een lens voor cropsensors, in dit geval voor Sony's E-mount en microfourthirds. De andere lenzen zijn geschikt voor fullframecamera's, maar zijn ook bruikbaar op compatibele aps-c-bodies.

Wij vonden vooral de 60-600mm interessant, omdat dit nogal een afwijkend bereik is, wat verre van gangbaar is. Sigma heeft ook 150-600mm's in het portfolio, maar de nieuwe 60-600mm is dus een stukje wijder. Dit soort lenzen wordt vooral gebruikt voor wildlifefotografie, zoals vogels en dieren in het wild, maar ze kunnen ook ingezet worden voor sport, hoewel de lichtsterkte voor binnensituaties wat te wensen overlaat. Lenzen met een dergelijke grote brandpuntsafstand worden doorgaans vooral op de uiterste telestanden gebruikt, maar het zoombereik maakt je uiterst flexibel. Het komt niet vaak voor dat het nodig is, maar bijvoorbeeld op een safari kan het van pas komen dat je snel op veranderende situaties kunt reageren. Doordat je kunt snel kunt terugzoomen, van bijvoorbeeld 600 naar 60mm, zul je minder snel lenzen hoeven te wisselen. In bepaalde gebieden en situaties kan dat erg handig zijn, ook bijvoorbeeld om te voorkomen dat er stof op de sensor komt. De lens zelf is behoorlijk fors en zwaar, wat ook te zien is aan de grote statiefgondel. Voor dit bereik was dat ook te verwachten. Hij schuift uit wanneer je ermee inzoomt.

De 60-600mm doet ons denken aan de 50-500mm die zo'n vijftien jaar geleden werd geïntroduceerd. Destijds was deze lens, met de bijnaam Bigma, populair onder amateurfotografen, omdat hij enerzijds flexibiliteit bood en anderzijds, voor een objectief met zo'n brandpuntsafstand, niet al te duur was. De eerste versies beschikten nog niet over ingebouwde beeldstabilisatie, maar later werd dat alsnog toegevoegd. Die laatste versie is nog steeds te koop.

Aanvankelijk kon men ons op de Sigma-stand geen prijsinformatie geven over prijs en beschikbaarheid van de nieuwe 60-600mm, maar later vernamen we dat de Amerikaanse prijs vermoedelijk op 1999 dollar komt te liggen en dat hij eind oktober leverbaar zal zijn.

Ricoh GR III

Ricoh GR III

Tot slot gingen we langs bij Ricoh, eigenaar van merken als Pentax en Theta. Ricoh heeft namelijk een opvolger aangekondigd van een camera die onder een bepaalde doelgroep zeer populair is: de GR III. De oorspronkelijke GR verscheen nog in het analoge tijdperk, maar de serie ging zich vooral onderscheiden met de Ricoh GR uit 2013.

Deze camera zag er, net als zijn opvolgers, uit als een doodnormale compactcamera, en dat was ook juist het doel. Van binnen was het echter een camera van een compleet ander kaliber. In de kleine body zit namelijk een aps-c-sensor die navenante beeldkwaliteit biedt. Om het geheel compact te houden heeft hij geen zoomlens, maar een vaste brandpuntsafstand van 28mm met een lichtsterkte van f/2.8. Dat klinkt als niets bijzonders, maar voor zo'n compacte camera met aps-c-sensor is het dat wel.

Voor wie is deze camera dan bedoeld? De meeste consumenten hechten voor een compactcamera waarde aan een zoomlens, waar de GR dus niet over beschikt. En ook wat prijs betreft zal hij voor veel mensen te duur zijn. De oudere GR II staat momenteel voor zo'n 670 euro in de Pricewatch en de GR III zal zeker duurder worden. Hoe duur konden ze bij Ricoh nog niet zeggen, omdat hij pas in 2019 verschijnt, maar in ieder geval 'onder de 1000 euro'.

De Ricoh GR-serie is vooral geliefd bij mensen die het liefst niet te veel willen opvallen met een grote camera, maar die wel veel waarde hechten aan een relatief grote aps-c-sensor met betere beeldkwaliteit dan een smartphone of normale compactcamera. Vooral onder straatfotografen is de GR-serie populair, net als de Nikon Coolpix A en de Fujifilm X70 in een grijs verleden. Een straatfotograaf fotografeert het liefst mensen in hun natuurlijke houding en omgeving op straat. Een grote camera kan eerder leiden tot negatieve reacties, maar bovenal ongevraagd de aandacht trekken, waardoor een foto aan spontaniteit verliest.

Waar de GR II een relatief kleine update was ten opzichte van zijn voorganger, lijkt de GR III meer vernieuwing te brengen. De 16-megapixelsensor is ingeruild voor een nieuw exemplaar van 24 megapixel, dat bovendien is voorzien van geïntegreerde autofocusdiodes om sneller te kunnen scherpstellen. Bovendien is de sensor gestabiliseerd, waardoor je met langere sluitertijden uit de hand kunt fotograferen. De lens is wat ontwerp betreft vernieuwd en de minimale scherpstelafstand is nu slechts 6cm. Ook uniek voor deze serie is een ingebouwd nd-filter, waarmee je makkelijker de lens wijd open kunt gebruiken in situaties met veel licht. Hij kan ook filmen, maar alleen in 1080p en niet in 4k. Het scherm aan de achterkant is nu aanraakgevoelig.

Tijdens de Photokina konden wij de GR III al even in de hand houden, al was het wel een mock-up. De vormgeving en knoppenindeling voelden in ieder geval vertrouwd aan. Het is een camera voor een nichedoelgroep, maar we denken dat de liefhebbers nu al reikhalzend uitkijken naar begin 2019, wanneer de camera op de markt moet komen.

Reacties (46)

46
45
30
8
1
13
Wijzig sortering
Fujifilm aardig alternatief? Het is een gigantisch goed alternatief! Medium sensor is toch weer een stap hoger dan full-frame. Ik was onlangs bij een fotografie speciaalzaak en daar werd me uitgelegd dat de Fujifilm GFX-50s (let op niet de r, dus de grotere broer) concurreert met Hasselblad camera's, puur omdat je vergelijkbare kwaliteit kunt krijgen voor een fractie van de Hasselblad prijs. Nu kost de S 6000-7000 euro, maar als de R nagenoeg vergelijkbare specs heeft voor 4500 euro (is dat adviesprijs? zo ja, dan wordt het nog interessanter), dan is deze zeker het overwegen waard ten opzichte van de nieuwste Canon en Nikon top camera's.

Zeker goed om Fujifilm in de gaten te houden de komende tijd. Zij gaan het met Sony (heel goedkoop op Fullframe gebied) de gevestigde orde moeilijk maken.
@xp2002 Over welke Hasselblad heb je het dan? Want de Hasselblad met dezelfde sensor is de pricewatch: Hasselblad X1D-50c Zilver
Heel leuk die grotere sensor, maar een D850 met lichtsterk glas van bijvoorbeeld Sigma of Zeiss verslaan ze op geen enkel vlak en verliezen zelfs op een paar vlakken. DR is gelijk (mede door iso64 van de D850) en qua scherptediepte verliest de Fuji (en ook Hasselblad), aangezien ze minder lichtsterke lenzen hebben. Bij vergelijkingen tussen lenzen, verliezen de Fuji GFX lenzen qua scherpte, de bouwkwaliteit en de prijs van bijvoorbeeld Sigma en Zeiss.
@maratropa de autofocus is echt traag, mede vanwege de contrastdetectie. De enige fabrikant die snel kan focussen is Panasonic. Als je model/onderwerp mooi stilstaat zal dat niet zo'n probleem zijn, maar bij enige beweging wordt het wel echt een probleem. Ik heb redelijke ervaring met de GFX50S en ik was niet bepaald onder de indruk.

[Reactie gewijzigd door Universal Creations op 24 juli 2024 17:22]

Heel leuk die grotere sensor, maar een D850 met lichtsterk glas van bijvoorbeeld Sigma of Zeiss verslaan ze op geen enkel vlak en verliezen zelfs op een paar vlakken.
Ik vermoed dat jij puur afgaat op de specs en DXO-tests. Heb je een GFX, of heb je er zelfs maar mee gewerkt? Ik heb m'n GFX al 2 jaar, en daarvoor 3 jaar een Nikon d810 gehad en ik kan je verzekeren dat de Dynamic range van de GFX echt flink hoger ligt (de d850 die je aanhaalt is slechts marginaal beter dan de d810). Als je ziet hoeveel detail je nog in de schaduwen hebt -of hoe je een 4 of 5 stops onderbelichte opnamen nog kan redden- dan valt je mond open, vergeet dat maar met je Nikon dat wordt één bak ruis.

De kleinere scherptediepte is op papier een feit, maar als je ziet hoe mooi romig de bokeh van de Fuji 110mm op F2.0 is (maar ook op 2.8 of 4), daar kan geen enkel kleinbeeld objectief aan tippen, zelfs geen Zeiss Otus of een Leica Summicron ASPH. Fuji heeft met de 110mm een juweeltje afgeleverd, echt. Met een heuse medium-format looks & feels.

En probeer dan ook eens met je Zeiss 85mm op 1.4 met Manual Focus om iemands oog scherp te fotograferen met je DLSR, ik wens je heel veel geluk. Met de AF-met-oogherkenning van de GFX + 110mm @ 2.0 heb ik nu >90% voltreffers tegen <40% met een d810. Cijfers en specs zeggen me niet veel, de eigen ervaring wel en mijn werk is A/ makkelijker geworden en B/ beter van kwaliteit (zowel qua scherpte als qua kleurweergave, met name huidtinten).
Ja, ik heb de GFX vergeleken met de D850 en ja, het dynamisch bereik met 5 stops optrekken is gelijk. En daar is ook een hele simpele verklaring voor. De onderliggende sensor is gemaakt met dezelfde techniek van Sony. Aangezien de D850 op iso64 kan schieten, vang je precies de cropfactor op (iso100 x 0,782 = iso61). Kortom: geen verschil in de praktijk. Maar toon gerust aan dat dit niet het geval is.
De bokeh van een Otus 85/1.4, Milvus 85/1.4, Sigma 85/1.4, of Canon 85/1.4L doen echt niet onder qua romigheid. En wat te denken van een 105/1.4? Wat heeft Fuji daar voor antwoord op?
MF look&feel is iets van vroeger toen je nog echt middenformaat had en een kleinere scherptediepte kon bereiken vergeleken met kleinbeeld.
Eyefocus heb je ook gewoon met een Sigma FE 85/1.4 Art op een A7R3 en die werkt een stuk beter dan die van Fuji.
De huidtinten van de D810 waren zeker niet om over naar huis te schrijven, maar met de D850 heeft Nikon daar een flinke verbetering in gebracht.
To all above: Geweldige discussie weer.

MFT eigenaar: "Ja, maar is MFT dan niet goed genoeg?, verschil DR is klein, bokeh is goed genoeg, ruis is onzichtbaar op prints"
FF eigenaar: "Nee, die sensor is veeeeel te klein. je heb echt een FF nodig. Dat is zoveel beter"

En dan komt de medium format eigenaar om de hoek:
FF eigenaar: "Ja maar is FF dan niet goed genoeg? DOF is nauwelijks minder dan FF, DR is goed genoeg, je hebt toch niet meer nodig op een normale print"
MF eigenaar: "Nee, verschil is GIGANTISCH tov van FF, de schaduwen bevatten veel meer details, DR is veel beter", enz, enz.....

Diepe zucht.... ;( Ga toch gewoon foto's maken....

[Reactie gewijzigd door 225812 op 24 juli 2024 17:22]

Lees eerst wat er gezegd wordt voordat je dit soort cliché uitspraken doet. We fotograferen daarnaast ook gewoon (al dan niet beroepsmatig).
Het spijt me, maar 4-5 stops oprekken is niets bijzonders meer tegenwoordig. D850 of de recente Sony camera's bieden vrijwel geen nadelige gevolgen tov native ISO (zie de vele tests op het internet). "ISO-insensitive" heet dat, meen ik.

Verder met een lichtsterkere lens heb je mooiere achtergrondonscherpte, snellere autofocus, kleinere bodies, lagere prijzen, vééééééél meer functionaliteit (10+ FPS, weather sealing, perfect functionerende eye-focus enz enz enz enz).

Neen, dit soort cropped MF camera's zijn echt weggegooid geld. De tijd heeft ze ingehaald. Een 100mpixel variant, ja dat snap ik nog wel. Dan heb je een bruut resolutieverschil wat een 35mm camera op geen enkele manier kan evenaren (voorlopig). Maar alles onder rond of onder de 50mpixel is gewoon de moeite niet waard aangezien de lenzen niet mee kunnen komen met het fantastische 35mm materiaal wat er is tegenwoordig.
Ik daag jullie uit om eens samen een portretje te gaan schieten met je DSLR of je Sony met lichtsterkere optiek tegen mijn GFX, en dan leggen we de resultaten voor hier op Tweakers. Stuur me maar een PB. Kratje bier?
Ik schiet de a7-III voor m'n werk en zou geen seconde nadenken om een GFX er voor in de plaats te leggen ;) www.instagram.com/michaeldkphoto en www.instagram.com/suahuatica

Ben niet in NL voorlopig dus dat kratje bier mag je houden. Heb je weer mazzel mee ;) Ik heb talloze fotos van digibacks mogen bewerken (Ik doe/deed aan raw bewerking voor pro fotografen als hobby er bij) en ik zie _NIETS_ bijzonders meer tegenwoordig.

2-3 jaar geleden, ja. Toen was er nog een DR-verschil. Tegenwoordig is het pure onzin. Mensen die zo'n ding hebben geloven graag dat al het extra geld en de "bijzondere" lenzen een soort andere look geven. Is gewoon niet meer zo, sorry. Welkom to 2018. Net als mensen die enorm fan zijn van Zeiss lenzen - de look van veel fotos is echt niet veel beter of zelfs inferieur aan bijv. moderne Tamron of Sigma lenzen. Maar dat zullen ze nooit toegeven "want zeiss". Fanboyism in z'n moderne vorm.

edit : Ps mooie portretten heb je. Maar wat ik zie is goed gebruik van licht, goede post processing en feel voor compositie, moment en beeld. Verder niks wat je ook niet met een D850 of A7-RIII zou kunnen, letterlijk geen merkbaar verschil (al zal je je PP workflow wat moeten veranderen, kleuren rendering is natuurlijk altijd per merk verschillend).

[Reactie gewijzigd door majic op 24 juli 2024 17:22]

Thanks voor je compliment! En inderdaad zou het zo met elke FF gemaakt kunnen zijn - want dat is het ook, heb m'n website al een 2 jaar amper geüpdate, goed gezien dus :). Het meeste wat je daarop ziet is d800e en d810.

Sony maakt camera's met uitstekende features hoor, de AF (met oogherkenning) is absoluut sneller dan mijn GFX, en misschien zelfs trefzekerder. Ik heb nooit Sony overwogen omdat fotograferen met een computer me niet zo ligt, Fuji's hebben fijne old school knoppen voor de basic-instellingen. Maar bovenal: Sony-raw is 1/ lossy en 2/ lang niet zo raw als je zou verwachten, dus met behoorlijk wat lagere beeldkwaliteit dan van bv. een d810/850. En nogmaals, een GFX ligt echt weer een stapje hoger dan die Nikons als je goed kijkt. Maar ja, op een over-sharpened Instagram zie je nog geen verschil tussen een iPhone en FF. Als dat jouw 2018 is, dan mag je 't houden, echt! Mijn aanbod van een side by side test blijft staan, whenever je ook weer in NL bent. En ik bedenk me net: we hoeven het ook niet eens te worden, toch? Da's ook weer mooi he. 8-)
Sinds de A7-II bieden alle A7-series camera's uncompressed RAW, dus zoals ik al zei, je loopt een beetje achter :)). Daarnaast heb ik zelf testen gedaan met lossy/lossless onder zeer extreme omstandigheden en de verschillen zijn zo minimaal dat ik zelfs bij 4-5 stops schaduwen oprekken veelal geen noemenswaardige verbeteringen zie. Er zijn andere factoren waar ik tegenaan loop die problematischer zijn dan de verschillen tussen compressed/uncompressed. We spreken niet over een Canon 5D ** waarbij compressed raw een ramp is (en uncompressed trouwens ook haha).

Verder sharpen ik nooit (niks) en worden de fotos op allerlei manieren (digitaal en geprint) gebruikt op allerlei formaten. Voor de stijl van fotografie gebruik ik op dit moment hogere contrasten omdat ik die stijl prettig vind - dus ik opereer met name in keihard midden-op-de-dag mediterraan zonlicht. Ook je GFX zou daar erg ongelukkig van worden kan ik je verklappen. Een klein kijkje in wat snapshots (RAW files) van de laatste Fuji interatie laat zien dat die het ook verdomd moeilijk heeft bij landschapes met wat witte wolkjes of sneeuw - de highlights ervaar ik als onprettig en weinig vergevend t.o..v. mijn A7-III. De schaduwen zijn vergelijkbaar of zelfs wat beter straight out of camera, maar de informatie ligt op je te wachten bij de Sony's en kan je gewoon gebruiken zonder nadelige consequenties.

Bij de onderwater fotos is er sprake van een extreem hoog contrast én heel weinig kleurinformatie voor met name het rode kanaal, en in de grotten / dieper ook vrijwel geen groene kleurinformatie meer. Er zijn letterlijk _geen_ zwaardere condities dan onderwater/in grotten duiken met natuurlijk of vrijwel natuurlijk licht. En weinig camera's kunnen daar nog presteren qua focus, qua ruis en qua dynamisch bereik. Afgezien dat er geen onderwaterbehuizing is voor je camera zou het ook zinloos zijn hem in zo'n situatie te brengen - focussen zou nouwelijks/niet lukken en de lenzen die er zijn, zijn niet lichtsterk genoeg om een op ISO8000+ sluitertijden rond de 1/125ste te realiseren. Kortom, de camera/sensor op hun eind, terwijl mijn A7-III of RIII het prima redden :)

Als je oldschool fijn vind dan is de A7-III helemaal voor jou - een fysieke exp. compensation dial bijvoorbeeld. Is geen A6000 hé. Met custom buttons kan je elke knop maken wat je wil verder, dus 100% customizable (ja, zo'n beetje elke feature kan je op één van de 4 custom buttons zetten). Wil je er een computer van maken, kan dat. Wil je gewoon in één keer alles goed hebben en zo weinig mogelijk doen - dan heb je de sluiterknop, diafragma, sluitertijd en belichtings compensatie allemaal als fysieke, stevige knoppen/draaiwielen op je camera zitten. Meer oldschool kan echt niet hoor, t'is net een Nikon F4 :D.

Kortom, heb de indruk dat je gewoon eigenlijk nog nooit een recente a7-RIII of A7-III hebt gebruikt voor een tijdje. De wat oudere generatie komt aardig overeen met wat je zegt, maar de tijd staat dus niet stil bij Sony. Er is vlijmscherp F1.4 glas te krijgen dezer dagen waardoor je 35mm zomaar op digi middenformaat niveau gaat presteren met sommige sensoren/camera's. En dat is inderdaad pas het geval sinds 2018 :)

[Reactie gewijzigd door majic op 24 juli 2024 17:22]

Je hebt binnenkort nog de GFX 100R ook.
Een 100 MP camera dus met IBIS. Hij gaat wel rond de 10000 euro kosten.
De echte revelatie op Photokina lijkt me eerder de X-T3 die overal bijzonder goed ontvangen wordt.
(zie DPreview: "It's rare for the third iteration of a product to surprise and impress so many of our editors, especially when it follows on from a camera good enough to earn a Gold award.")
En temeer daar Fuji Film nu eigenlijk de enige is met een volledig APS-C systeem, inclusief de lenzen.
De lenzen van Fuji zijn (met misschien de 18mm uitgezonderd) stuk per stuk geweldige stukken glas. Wel heel prijzig (voor APS-C) naar mijn bescheiden mening en gebruikersprofiel. Die kwaliteit zorgt wel voor dat het vaak moeilijk is om te kiezen en GAS (gear acquisition syndrome) kan hier pijnlijke vormen aannemen ;) . Er is (afgezien van de aangekondigde Viltrox 85mm f1.8) geen third party autofocus lenzen die prijs enigzins kunnen drukken. Aan de andere kant als je echt goedkoop wilt werken kan je altijd (oude) manuele lenzen kopen. Wat overigens ook nog speelt is dat je dankzij de X-Trans sensor geen AA filter meer hebt dus scherpere foto's. De JPEG kwaliteit is dermate goed dat ik amper nog het RAW formaat gebruik. Het enige wat er ontbrak is de AF op het niveau van Sony (en dan vooral de continuous autofocus en eye tracking) maar dat blijkt bij de X-T3 meer dan ruimschoots goedgemaakt te zijn.
Waar ik wel benieuwd naar ben is handling, snelheid en focus tov bij een 5d4 Die 50r lijkt me geen actioncam natuurlijk, maar het moet wel wat meer zjin dan alleen een grote sensor. Ook niet zo veel lensen op die mount zie ik.
De Fuji 50S en 50R hebben bij mijn weten geen phase-detect AF, alleen contrast-detect. Ze gebruiken ongetwijfeld de nodige foefjes om die handicap nog enigszins te compenseren, maar AF zal ruimschoots achterblijven bij DSLR's en moderne ILC's.
Zo'n camera gebruik je ook niet om vogeltjes te schieten, maar voor landschappen waar de boel op een tripod staat en focus accuratesse belangerijker is dan snelheid.
Snap ik, maar @maratropa was benieuwd naar de snelheid van het toestel, dus vandaar mijn opmerking.

Overigens zullen doelgroepen steeds meer in elkaar overvloeien, en wordt het 'middenformaat' door de relatieve compactheid van de 50R interessant voor meer doeleinden dan alleen studiowerk en architectuurfotografie. De X-T1 had belabberde video-features, met als argument dat Fuji zich primair richt op fotografie. Moet je eens kijken wat ze nu met de X-T3 doen...

De 100 megapixel GFX die volgend jaar komt krijgt dus wél phase detect AF en 4K video.
Sorry. Niet goed gelezen. Maar je hebt gelijk. Het wordt steeds meer alles-in-een.
@Yero In de video zeg je dat 45mm f/2.8 op de GFX equivalent is aan 26mm f/1.6. Helaas heb je die "1,7x grotere sensor" als een lineaire vergroting gezien. Maar dit is puur de oppervlakte vergroting. Voor equivalentie moet je kijken naar de cropfactor van 0,78. Dan wordt het dus in FF equivalent: 35mm f/2.2 En dat is nu niet bepaald iets speciaals. Qua DR en ruisprestaties, etc. Dat blijkt dus in de praktijk allemaal niets beter te zijn dan wat FF momenteel biedt. Een Nikon D850 op iso64 of Sony A7R3 op iso100 doen qua DR niets onder voor de Fuji GFX. Ruis en dof (aan elkaar gekoppeld) hangen af van equivalente lichtsterkte en op dat vlak wint FF. Er is momenteel geen enkele lens in de line up van Fuji GFX die qua equivalentie een groter diafragma heeft dan de FF tegenhangers.

Nog even een overzichtje van wat tegenhangers van de Fuji 45mm f/2.8.
GFX 45mm f/2.8: 84x88mm, 490gram, €1499
Canon 35mm f/2 IS: 78x63mm, 335gram, €495
Nikon 35mm f/1.8 FX: 72x72mm, 305gram, €549
Ja, on-the-fly terugrekenen op de drukke beursvloer gaat mij minder goed af. De verkeerde cropfactor gebruikt dus. ;(

Wat het meest interessant vind aan de 50R is de strategie er achter (zoals benoemd). Bij gebrek aan fullframe, middenformaat als alternatief aanbieden voor een min of meer vergelijkbare prijs en in een relatief compacte behuizing. Of dat voldoende is, is natuurlijk de vraag en zal moeten blijken - zeker met een steeds groter wordende aanbod van FF camera's.
Nou, zoals sommigen nu APS-C afkatten en zeggen dat je fullframe moet hebben om serieus genomen te worden, zie ik dat wel lukken. :)
Anoniem: 181786 @Yero27 september 2018 19:17
Of dat voldoende is, is natuurlijk de vraag en zal moeten blijken - zeker met een steeds groter wordende aanbod van FF camera's.
Ik denk dat het aanbod wel iets groter wordt, maar straks zullen de ff DSLR's afvallen waardoor onder de streep de toename in het aantal courante ff modellen maar iets stijgt tov nu.
De 50R is eigenlijk voornamelijk een mooie sensor met een doosje er omheen. Niet te vergelijken met volwaardige fullframe werkpaarden zoals de D850, 5DIV, A7R3. Zelfs de X-T3 is, afgezien van de beeldkwaliteit, een betere camera. Als je dan ook nog de prijs van de lenzen meeneemt, is de 50R absoluut geen geduchte concurrent voor fullframe camera's. Ze moeten het vooral hebben van mensen die geilen op een grotere sensor zonder te weten dat ie geen technische verbetering oplevert.
Hopelijk komt de 60-600 ook ooit uit als native lens voor E-mount.:)

Daarnaast ben ik benieuwd wanneer Sony z'n nieuwe APS-C body gaat presenteren. Er gaan genoeg geruchten de ronde omtrent de A6700/A7000.
Ik ben dan weer benieuwd wanneer Sony eindelijk weer eens laat zien dat ze APS-C serieus nemen en dus ook weer eens wat APS-C objectieven presenteren. De afgelopen 5 jaar hebben ze er welgeteld 1 uitgebracht, een langzame zoom.
Klopt, er is een erg beperkt aanbod aan APS-C objectieven. Ik had ook stiekem verwacht dat ze dit jaar met iets nieuws aan zouden komen, maar helaas. Ik denk dat voordat ze met een nieuw objectief voor APS-C gaan komen, er eerst een goede opvolger moet zijn voor de A6000-serie.
...of wat meer druk vanuit de concurrentie. Canon en Nikon laten ook niets zien op APS-C vlak. Alleen Fuji doet wat.
Ik heb het idee dat Sony hoopt dat mensen full frame glas gaan gebruik op de APS-C modellen. De full frame modellen hebben die markt vrij sterk gekannibaliseerd.
Ja, helaas geen Sony-nieuws deze Photokina. Maar Sony kiest vaak haar eigen moment, net als Canon en Nikon dat dit keer ook deden, maar dan voorafgaand. Er komt waarschijnlijk nog wel meer fotonieuws aan dit jaar...

Het is nog onduidelijk naar welke mounts de nieuwe lenzen nog meer komen, behalve Canon EF en Nikon F.
Die geruchten gaan al een paar jaar dus die paar maand extra doen er ook niet toe. ;)
600 mm .... dáár kun je leuk mee vliegtuigspotten!
In combinatie met een APS-C wordt dat ook nog eens 900 (Nikon) of 960mm (Canon) ;)
De brandspuntafstand veranderd niet, sensorformaat heeft daar niks mee te maken. 600mm blijft 600mm op APS-C, het komt wel overeen met hoe 900mm op fullframe er uit ziet
Ik denk dat thunder8 ook niet echt bedoelt dat de lens een fysieke wijziging ondergaat als je hem op een APS-C camera schroeft. Kwestie van dingen niet te letterlijk nemen.

On Topic: Een 600mm lens is best leuk maar ik vraag met af hoeveel compromissen ze hebben moeten sluiten om een lens te kunnen maken die van 60 tot 600mm gaat. Die 150-600 is al iets softer tegen het tele-eind. Doe mijn liever een 300-600mm die over de hele range scherp is (en nog iets lichtsterker misschien) dan zo'n "gemaks"-telezoom.
Dat laatste gaat het toch om? Iedereen snapt dat de lens niet fysiek ineens 900mm wordt. Door de cropfactor op een APS-C zal je met de lens op 600mm een equivalente foto hebben van 900mm tov een FF camera met dezelfde lens. Die cropfactor is vergelijkbaar met een Teleconverter van 1.5-1.6 op een FF. Dit is gewoon spijkers op laag water zoeken.

Ontopic:
Ben benieuwd hoe deze lens presteert tov de 150-600 versie. Ben in de toekomst nog op zoek naar een superzoom met zo'n 500-600mm max.
De brandpuntafstand niet, maar, zoals je zegt, hoeveel van het vliegtuig je op de sensor hebt wel. Bij een 50 MP FF vergeleken met een 30 MP crop merk je dat niet, maar als beide camera's hetzelfde aantal MP hebben degelijk. In de zoeker merk je het sowieos.

Het was in ieder geval even slikken hoeveel minder ik in kon zoomen met mijn 70-200 toen ik overstapte van crop naar FF. Intellectueel weet je het wel, maar het ervaren is toch anders :)
Dan kun je letterlijk de knoppen in de cockpit van overvliegende Red Arrows vastleggen :P
Dat zal je nog flink tegenvallen....
Hangt ervan af. Om vliegtuigen op 12 kilometer hoogte vast te leggen heb je toch iets als de Sigma 1200mm + 2x converter nodig. Dan kan je plaatjes als deze maken: https://www.flickr.com/photos/jpro747/41496335650/
Wanneer je niet bang bent voor oudere lenzen, kun je dan beter deze Canon kopen:

https://petapixel.com/201...200mm-canon-lens-on-ebay/
Waarvoor zou zo'n lens gebruikt worden als ik vragen mag? Foto's van planeten maken of iets dergelijks? Of voor onderzoek?
Ik denk dat dat ooit inderdaad meer voor astronomische doeleinden gebruikt werd. Omdat hij op rails staat en meer dan 100 kg weegt, zal vogels of vliegtuigen er niet in zitten ben ik bang.

Er is nog wel een leuke Nikkor 1200-1700mm zoomlens van 16 kg, dat zou wellicht nog kunnen voor bewegende onderwerpen.
Welke brandpuntsafstand moet je hebben om het ruimtestation ISS herkenbaar met een 24 Mpixel camera te fotograferen? Is het sowieso mogelijk, gezien de omloopsnelheid, om er een goed beeld van te krijgen? Ik vermoed dat die nieuwe 600 mmm zoom nog een te geringe scherpte heeft hiervoor. Bovendien zal luchtturbulentie waarschijnlijk ook roet in het eten gooien...

[Reactie gewijzigd door taaiewillem op 24 juli 2024 17:22]

Heel mooi om te zien dat Ricoh toch nog een III versie van zijn GR gaat maken. In het land waar deze gemaakt wordt is het enorme geliefde camera bij de oudere vooral mannelijke camera gebruikers, vaak toch een beetje aparte types die je ermee op straat ziet lopen.

Geliefd o.a. om zijn formaat, eenvoudige bediening en uitstekende 'direct uit de camera beelden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.