Ricoh brengt compacte GR III-camera met aps-c-sensor in maart uit voor 899 euro

Ricoh heeft de GR III officieel aangekondigd. Dit is de derde versie van de compactcamera met grote aps-c-sensor en lichtsterk 28mm-objectief. Het nieuwe model, dat in maart voor 899 euro uitkomt, heeft ten opzichte van de GR II allerlei verbeteringen zoals een 24-megapixelsensor.

Terwijl de voorganger GR II nog over een niet-gestabiliseerde 16-megapixelsensor beschikt, geeft Ricoh de nieuwe GR III een sensor met een hogere resolutie van 24 megapixel, zonder aa-filter. Deze is nu ook gestabiliseerd over drie assen, wat een winst van vier stops zou moeten opleveren. Het iso-bereik gaat van 100 tot 102.400, terwijl dat bij de GR II niet verder gaat dan iso 25.600.

De GR III is ook voorzien van een nieuwe beeldprocessor, de GR Engine 6. Daar waar de voorganger alleen autofocus had op basis van contrastdetectie, heeft de nieuwe camera ook fasedetectie-autofocus. Nadere details geeft de fabrikant hier niet over.

Het objectief, dat een vast brandpuntsafstand van 18,3mm heeft of 28mm in fullframe-equivalent, is wat het ontwerp betreft vernieuwd en de minimale scherpstelafstand is verkleind tot 6cm, zodat het apparaat volgens Ricoh ook in te zetten is voor macro-opnames. Verder is een nd-filter ingebouwd, waarmee het eenvoudiger wordt om de lens wijd open op f/2.8 te gebruiken in situaties met veel licht.

Ten opzichte van de GR II heeft Ricoh de ingebouwde flitser verwijderd, maar bijvoorbeeld een 3"-touchscreen met een resolutie van 1,04 miljoen beeldpunten aan de achterkant toegevoegd. Daarmee kunnen gebruikers een focuspunt kunnen kiezen, op gemaakte foto's inzoomen of de menu's bedienen.

Video's kunnen gemaakt worden met maximaal een 1080p-resolutie met 60 beelden per seconde en voor foto ondersteunt de camera 14-bit raw-bestanden. Voor onder meer het delen van foto's zijn bluetooth en wifi aanwezig en de accu kan worden opgeladen via een usb-c-poort. De accu heeft een hogere capaciteit gekregen, maar het aantal te maken foto's is wel flink gedaald van 320 naar 200, wat waarschijnlijk deels met de sensorstabilisatie te maken heeft.

De Ricoh GR III komt ergens in maart op de markt voor een prijs van 899 euro. Het toestel weegt inclusief accu 257g en meet 109,4x62x33,2mm. De fabrikant komt ook met de GW-4 breedhoekconversielens, die in combinatie met de GA-1-adapter zorgt voor een brandpuntsafstand van 21mm in fullframe-equivalent.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-02-2019 • 17:22

30 Linkedin

Reacties (30)

30
28
10
5
1
13
Wijzig sortering
Even opgezocht welke doelgroep dit toestel op mikt want ik zag het niet, te duur voor consumenten die zowiezo al geen compact camera meer kopen en veel te beperkt om een DSLR camera te vervangen.
Echter is deze reeks enorm populair bij pro's als broekzak backup camera.
Ik ben zelf hobbyfotograaf, en ben laatst van mijn Sony a6000 naar een a7ii overgestapt. Een prachtig ding, maar nu is hij te groot om altijd in mijn tas te hebben. Zodoende ben ik nu juist op zoek naar een camera die betere foto's maakt dan mijn telefoon, vooral in het donker, die ik dan standaard in mijn tas kan hebben. Mocht ik dan een keer vergeten mijn a7ii mee te nemen, kan ik tenminste nog plaatjes schieten in het donker. Immers is de beste camera natuurlijk de beste camera die je op dat moment bij je hebt :+

Dus niet eens alleen voor straatfotografie zou deze camera interessant zijn. Helaas is hij mij persoonlijk net te duur als extra camera. Maar gezien de specificaties -- een 24MP APS-C sensor zonder aa-filter met beeldstabilisatie in zo'n compacte behuizing -- is hij het geld zeker waard. Ik kan zo niet bedenken welke camera met een dergelijke grootte behuizing dezelfde kwaliteit (of voorlopig: specificaties) biedt. Lijkt mij echt een top ding!
De ricoh II en nu de III richten zich op een niche van mensen die van hoge kwaliteit houden in een compact cam vorm maar dan net iets meer, de ricoh II heeft binnen de fotografie wereld (en dan niet perse bij de dslr types, een goede reputatie).

Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar dat is Leica ook bijvoorbeeld.
Als alledaagse jaszak camera. Uit eigenervaring merk ik dat je veel meer fotos maakt als je altijd een camera in je jaszak hebt. Het is zelfs handiger dan je telefoon. Je zou denken dat een groter camera in je tas dezelfde ervaring bied, maar dat is echt een stuk meer gedoe en je gaat het echt niet elke dag meenemen.

Persoonlijk ben ik bijna volledig overgegaan naar compact camera fotografie (ig: enaaem). Alles full auto. Je maakt ook andere soort foto's als je niet perse zoekt naar foto's om te maken. Je leeft je leven, je laat de scenes op je afkomen en als je iets moois tegenkomt dan sta je klaar.
Voor dit soort compactcamera's is er nog wel een doelgroep te vinden, ook onder de consumenten. Kwaliteit wordt nog steeds gewaardeerd en ook na deze wintersport zullen er weer massa's mensen thuis hun met de telefoon gemaakte foto's willen verwerken in een fotoboek en teleurgesteld zijn in de resultaten.
Consumenten zullen dan eerder voor iets als de Sony hx99 gaan, die de helft goedkoper is.
Dit is gewoon te duur om er wat vakantiefotos mee te gaan schieten.
Beetje voor de hand liggend misschien, maar een DSC-HX99 is een TOTAAL andere camera, met een totaal ander publiek.

Het is een afweging tussen de Sony met een zoombereik van 28x, maar een micro sensor (1/2.3", dus 28.5 mm2) en een GR III met een fixed lens, maar een APS sensor (370 mm2, dus 13 maal groter).

De Ricoh gaat dus 100% voor beeldkwaliteit, die haalbaar is in zowel optimale lichtomstandigheden als 's avonds laat. Maar goed, geen 28 maal zoom...

Dus beide camera's hebben hun sterke kanten, die zijn echter gewoon totaal verschillend...
Anoniem: 181786
@Valinor22 februari 2019 18:27
Consumenten zullen dan eerder voor iets als de Sony hx99 gaan, die de helft goedkoper is.
De meeste waarschijnlijk wel ja. Een dele niet. Een deel heeft het extra geld er wel voor over gezien de superieure sensor en de prime. Wat minder gemak, een stuk beter resultaat. Voor ieder wat wils.
Dit is gewoon te duur om er wat vakantiefotos mee te gaan schieten.
Jij kan niet bij 'de consument' in de portemonnee kijken en bepalen wat ze er wel of niet voor over hebben. Ik ken mensen die een Leica compact kopen voor de vakantiekiekjes dus schijnbaar is er een (kleine) markt voor duurdere modellen. En zeker als zich dat uitbetaald in kwalitatief betere foto's zoals met deze Ricoh.
oeps, zag niet dat het geen compact camera is maar een soort kit camera

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 22 februari 2019 17:44]

Anoniem: 1092407
@sprankel22 februari 2019 19:17
Deze lijkt me top voor duikfoto's gezien de korte minimale afstand. Alleen wel wat prijzig en met een onderwaterhuis erbij (aangenomen dat die er is) ga je zo over de 1000 euro heen voor een complete set.
Ik heb de GRII. Geweldige camera om altijd bij je te hebben en toch kwalitatief goede foto's. Met 1 hand te bedienen en ook hele handige voorkeuze opties zodat je snel een foto kunt nemen.
Je kunt bijvoorbeeld een focus afstand instellen, die wordt geactiveerd als je de sluiter in 1 keer doordrukt. Daardoor kun je bijvoorbeeld op straat instant een foto van iets op 2,5 meter maken. Heel handig bij straatfotografie.
Verder nog een redelijke dichtbij opname functie. Al met al, altijd handig als je niet je camera met lenzen enzo mee kan nemen.

[Reactie gewijzigd door Tout op 22 februari 2019 18:37]

Ik heb ooit een Ricoh gehad, nog nooit een compact camera gehad die zulke goede macro foto's maakte.
Ik ook, de Caplio R4 als ik me niet vergis. Een zoomlens met een teleconverter-principe waar er ectra lenselementen zijdelings inschuiven. En prima macro. En sensor shift stabilisatie. Onder de 400 euro meen ik. Tja, dat waren tijden, toen er gewoon nog grote aantallen camera's verkocht werden.
Er worden nog steeds grote hoeveelheden camera's verkocht! :) De vaste lens cameramarkt is dan vrijwel ingestort er zijn (zeker hier in Azie) nog heel veel fotografie liefhebbers/verzamelaars die zeker dit soort modellen willen aanschaffen.

Benieuwd hoelang ze de GRII nog in het assortiment houden.
"Betere" camera's zijn er nog zeker. Mara als ik kijk naar de verwachtingen van Canon en wat er met de prijs gebeurd is in die jaren... dan denk ik dat de aantallen wel lager zijn dan vroeger. Telefoons hè.
Ik vraag me af hoeveel beter dit nu is dan bijvoorbeeld de Panasonic LX15 of LX100 II. Deze hebben dan wel een kleinere sensor dan aps-c, maar door de lichtsterkte van de lens (in de wijdste stand vergelijkbaar met deze GR III) maken ze dat meer dan goed.
De Panasonics kunnen ook nog 3x zoomen en de LX100 II heeft ook nog een zoeker. Natuurlijk kan het zijn dat deze GR III een scherpere lens heeft, maar daar ben ik eigenlijk weleens benieuwd naar.
Ik ben bezitter van een LX15. De LX15 is uiteraard een camera met erg veel toeters en bellen, en de Ricoh GRII/III worden in de markt gezet als puristencamera's (less is more). Zo kan ik me er wel iets bij voorstellen dat een fixed lens een voordeel kan zijn: Weliswaar minder flexibiliteit, maar ook 1 parameter minder om je druk om te maken. Dat gezegd hebbende hoef je de functies op de LX15 natuurlijk niet allemaal te gebruiken. Om het voorbeeld van de zoomlens te gebruiken: Je kunt op de LX15 instellen dat hij na uit- en aanzetten weer dezelfde lenspositie aanneemt. Als je daar verder niet meer aanzit heb je in principe je eigen fixed lens gemaakt :+

Ook qua bedieningsgemak / grip zou de Ricoh in het voordeel kunnen zijn, zo wordt hier bijvoorbeeld aangegeven dat de GRII goed met 1 hand te bedienen is (De Panasonic is daar in mijn ogen te zwaar en te glad voor).

Wat mij betreft is de LX15 overigens een prima camera (met tiltscreen, zodat je ongemerkt / vanuit de heup shots kunt maken). Het enige mindere is wat mij betreft de beperkte aantrekkelijkheid van de standaard JPEG's die eruit komen. Je kunt wel profielen instellen zoals 'Vivid' enzo maar hier ben ik nog mee aan het experimenteren. Verder ben ik om deze reden aan het RAW bewerken geslagen in DXO Photolab 2.
Daar waar de voorganger alleen autofocus had op basis van contractdetectie, heeft de nieuwe camera ook een fasedetectie-autofocus.

Contractdetectie??? Er wordt zeker contrastdetectie bedoeld.
Hallo allemaal. Ik ben een mooie en stoute meid die jouw geliefde en vriend wil zijn! Mijn sexy foto's en contacten hier >> http://badoos.ml/jarryliane Meld je aan en vind me.
Het is wachten op de eerste smartphone met een full frame sensor en een lens mount.
Het blijft wel stilletjes rond Pentax - ieder ander bedrijf maakt veel tamtam - pentax hoor je niks van (hoort nu ook onder Ricoh). Da's wat vreemd.
Wanneer komen die met een systeemcamera die wel blijft werken met de oude mount? Dat zou DE surprise kunnen vormen. Pentax-gebruikers zouden dat op prijs stellen, denk ik.
I denk dat de systeemcameramarkt behoorlijk vol zit, met bovenal te veel lensmounts:
m43 - Panasonic, Olympus.
APS-C - Sony, Fujifilm, Canon
FF - Sony, Nikon, Panasonic, Canon, Leica
Ik tel 7 lensmounts. Dat is erg veel fragmentatie voor een niet zo grote markt. Kennelijk zijn we nog niet zo ver dat we perfecte compatibiliteit eisen over merken heen. Er bestaat wel wat op dat vlak, en m43 was een poging, maar helaas.
Hij noemt per sensorformaat de lensmounts. Wat is daar zo vreemd aan?
Hij noemt geen lens mounts, hij noemt fabrikanten. Elke fabrikant heeft weer verschillende lens mounts.
Qua mirrorless is er steeds maar 1 relevante lensmount voor ieder format. Nikon 1 tel ik niet mee, Pentax had ook zoiets. Leica is natuurlijk Panasonic, dat is een fout van me.
Maar 7 verschillende 'systemen' is niet goed in een krimpende markt. Daar gaan leveranciers uitvallen.
Beetje flauw woordspelletje terwijl je best wel snapt wat ie bedoelt. Maar goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee