Belgische spoorwegen tonen locatie treinen in real time op OpenStreetMap-kaart

De NMBS heeft dinsdag Train Map op internet gezet. De kaart op basis van OpenStreetMap toont in real time de locatie van de meer dan 250 treinen op het Belgische spoornetwerk. De NMBS belooft de functionaliteit uit te breiden.

Met Train Map kunnen reizigers zoeken op route, treintype, station of treinnummer. Een klik op een trein toont zijn traject met tussenstops, vertrektijden en eventuele vertragingen. Gebruikers kunnen inzoomen op de plattegrond om details van het traject te zien.

De huidige variant van Train Map is nog gebaseerd op meetpunten in het spoor voor de lokalisering, maar de NMBS werkt aan uitbreiding met gps en geolocatie via internet. Verder breidt de organisatie de dienst uit met notificaties voor werkzaamheden aan het spoor en verstoord treinverkeer. De treinen van Brussel naar Den Haag en Amsterdam en vice versa worden ook op de kaart weergegeven, maar de plattegrondgegevens van over de grens ontbreken.

NMBS Train Map

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-09-2018 • 15:01

68

Submitter: uip

Reacties (68)

68
67
31
9
2
27
Wijzig sortering
Zo nieuw is dit niet.

Dit bestond meer dan 3-4 jaar geleden al in Railtime toen de reizigersinformatie nog bij Infrabel zat. Bij de overgang naar NMBS is deze feature verdwenen (om nu terug te introduceren).

https://www.hln.be/ihln/multimedia/nmbs-schrapt-spoorinformatiedienst-railtime~a4e2b8cc/

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 22 juli 2024 15:03]

Kijk, dit is nou nog eens klantvriendelijkheid.
Hiermee kun je dus je reizigers direct van hele duidelijke informative voorzien. De trein van Essen naar Antwerpen Centraal heeft een vertraging van 6 minuten. Gewoon direct zichtbaar op een grote kaart.
Nu nog omzetten in een handige mobiele app en iedere Belg (zowel Vlaming als Waloniër) die ooit met de trein reist is gelukkig.

Kijk, beste NS, onze zuiderburen, die we vaak zo belachelijk maken, doen hier toch iets waar jullie veel meer problemen mee zouden hebben (als je het überhaupt al had kunnen verzinnen).

Edit: ovzoeker.nl is inderdaad niet van de NS, maar ik heb de twee even vergeleken, er zitten duidelijke verschillen tussen de twee, waarbij de Belgische variant toch wel beter uit de bus komt.

[Reactie gewijzigd door walteij op 22 juli 2024 15:03]

Dit bestond trouwens al in Railtime (meer dan 4 jaar geleden, maar is in 2015 verdwenen omdat NMBS verantwoordelijk werd voor reizigersinformatie ipv Infrabel)..

https://www.hln.be/ihln/multimedia/nmbs-schrapt-spoorinformatiedienst-railtime~a4e2b8cc/
Wat is het verschil met de huidige officiele app dan? Ik gebruik die al jaren en krijg er vertragingen te zien alvorens ze in de stations zelf zichtbaar zijn.
De vorige app (Railtime) was rechtstreeks gekoppeld aan het realtime informatie systeem van Infrabel. Die van nmbs volgt nog een omweg (en is pas recent wat op het niveau gekomen wat railtime altijd al kon)
Iedere Belg gelukkig? De laatste tijd valt het goed mee maar de NMBS zou er beter iets aan doen dat de vakbonden geen reden meer hebben om elke paar maanden te gaan staken. Deze zomer waren er TWAALF stakingsdagen aangekondigd door stukgelopen onderhandelingen en dat spelletje speelt al enkele jaren. Als pendelaar weet je dat je intussen rustig twee of drie verlofdagen kwijt bent elk jaar, dat lijkt mij dringender dan dit soort grappen of het hernoemen van bestaande L-treinen naar S-treinen. Kwestie van prioriteiten.

Over de NS wordt ook genoeg gezeken, niet in de laatste plaats vertragingen en buitensporige (badum tss) prijzen, het is overal wel iets hoor ;)
Kijk, beste NS, onze zuiderburen, die we vaak zo belachelijk maken, doen hier toch iets waar jullie veel meer problemen mee zouden hebben (als je het überhaupt al had kunnen verzinnen).
https://nieuws.ns.nl/zien-waar-jouw-trein-rijdt/
2,5 jaar geleden.

Tevens niet officieel, maar wel data direct van NS af;
https://spoorkaart.mwnn.nl/

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 15:03]

Die site toont de locaties aan de hand van interpolatie. En niet realtime. Althans, zo was dat vroeger, misschien inmiddels niet meer, maar dat kan ik niet uit hun informatie ophalen.
Dit zit al ruim een jaar in de NS Extra app, met echte live posities. Ik wacht wel op het moment dat er ook een kaart op de NS site beschikbaar komt.
Gelukkig zijn er genoeg andere sites waarop dit beschikbaar is. Denk aan https://treinposities.nl/, https://ovzoeker.nl/ en http://www.ovradar.nl/.
Één leuke website maakt de belgische spoorwegen niet direct de betere in mijn optiek :)

NS kan nog een hoop doen ten aanzien van reizigers informatie (bijvoorbeeld, waar het beste alvast klaar te staan op basis van beschikbare plaatsen in de trein), alsook faciliteiten voor wachtende reizigers.

Ik heb vertraging an sich nooit zeer vervelend gevonden om het wachten. Tuurlijk ben ik liever eerder thuis, maar tegenwoordig kan je ook op je telefoon Netflix kijken ^_^. Ik heb het altijd vervelend gevonden omdat het merendeel van het jaar het behoorlijk koud is buiten. Voorzieningen die het wachten veraangenamen zijn er nauwelijks. Je moet geluk hebben dat er een burger king of starbucks op het station is om een beetje warm te zitten.

Vind ik bovenstaande zaken een stuk belangrijk dan zien waar welke trein rijdt :P

Desalniettemin wel gaaf. En fyi; de reizigersapp van NS laat ook voor de modernere trein op jouw traject (geselecteerde vertrektijd) live zien waar deze rijdt.
NS kan nog een hoop doen ten aanzien van reizigers informatie (bijvoorbeeld, waar het beste alvast klaar te staan op basis van beschikbare plaatsen in de trein), alsook faciliteiten voor wachtende reizigers.
Ook dit zit tegenwoordig voor bepaalde treinen in de app. Tik op de 'treindetails' en je ziet een gekleurde balk onder iedere wagon met de (geschatte) drukte in die wagon.
De OV Info app doet hetzelfde op android, maar dan zelfs met bussen!
"Train Map kan geraadpleegd worden op Nmbs.be/TrainMap, via pc of smartphone."

bron: https://www.belgiantrain....-releases/2018/25-09-2018

[Reactie gewijzigd door Rodrigo op 22 juli 2024 15:03]

Een inwoner van Wallonië heet een Waal, en vergeet de Brusselaars niet. ;)
In Nederland lopen ze al iets voorop: https://ovzoeker.nl/ :)
Niet helemaal, dit is volgens mij geen officiële manier van treinen volgen. ProRail zou er goed aan doen zelf ook een officiële manier te maken zoals de NMBS nu dus heeft gedaan. OVzoeker is gebaseerd op dienstregeling, niet op live feed, al reageert de site wel op vertragingen.

[Reactie gewijzigd door KoploperMau op 22 juli 2024 15:03]

In de NS app zit ook een treinkaart ingebouwd, deze vind je in meer > treinradar.
Leuk dat je ook de snelheid kan zien :) De richting is voor een treinreiziger wel wat cryptisch!
De richting is de koers in graden. Valt dus nog wel mee hoe cryptisch het is :)
Ik zou denken dat het volgende station wat handiger is in het overzicht dan de richting in graden. Het cryptische sloeg eerder op het minder benutbare van de informatie :) Je kan daar evengoed het huidige elektriciteitsverbruik van de wagon zetten, met de snelheid weet je tenminste of de trein nog goed vooruit gaat of helemaal niets doet.

In auto's heb je ook zoiets: je kan zien hoeveel satellieten er staan in de GPS maar als je vraagt waar de dichtstbijzijnde Starbucks is dan zijn de meeste systemen met de billen bloot (kudos naar Google Maps integratie en online navigatiehulp).
Probeer OsmAnd eens, dat kent honderden Starbucks locaties. Vooral op de fiets een heel fijn programma met veel meer fietspaden dan Google Maps.
Anoniem: 677216 @theMob25 september 2018 20:08
OsmAnd = OpenStreetMaps Android. Oftewel een viewer voor de OpenStreetMaps kaarten waar het in dit artikel over gaat.
Nope, And staat voor Automated Navigation Directions ;)
Daar mis ik de goederentreinen. Ik woon vlakbij het spoor en zou het leuk vinden om die daar ook te zien.
Klopt, de dienst achter de meeste van deze sites is bewchikbaar gesteld door NS en die toont uitsluitend reizigers treinen. Goederentreinen zijn op interne ProRail systemen wel beschikbaar maar worden niet extern geleverd als dienst, vooral omdat niet alle goederen vervoerders dit willen én omdat er ook een risico factor bij komt, met de nodige aanvullende informatie zou je een mooie plaats kunnen vinden om een trein “iets te laten overkomen” en daarmee de omgeving in gevaar te brengen.
Ik gebruik vaak de app 'OVinfo' op Android, deze geeft ook bussen weer, en en aardig wat internationale treinen.
Gebruikt Google Maps, dat is dan wel weer jammer...
Die is er, de NS heeft een actuele feed met rijdende treinen, en OVzoeker.nl gebruikt die ook. Via het NDOV-loket kan je die datastroom gebruiken. Je moet je daar even aanmelden en je kan een XML-feed via ZeroMQ binnenhengelen.

Helaas is dit nog exclusief IC-direct, Thalys en Eurostar.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 22 juli 2024 15:03]

Met een duidelijke disclaimer en privacybeleid! ;)

Hoe zit het met de privacy van de buschauffeur/treinmachinist? O-) ;)

Iets serieuzer:
Als het echt de locatie laat zien, dan is zoiets als dit zeer handig voor het OV. In plaats van te vertrouwen op berekende informatie (die het soms fout kan hebben) kan je gewoon zien waar je bus/trein zich op dat moment bevind, om vervolgens daarmee een schatting te maken. :)

Hadden we ook maar zoiets voor pakketbezorgers...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:03]

Sommige pakketbezorgers (in ieder geval DPD en Dynalogic, waarbij de laatste me positief opviel vanwege de hoeveelheid informatievoorziening) hebben dit. Overigens wel met een bewust ingebouwde vertraging vanwege bescherming van de chauffeur.
Interessant. Ik vraag me alleen wel af hoe zinvol dit is voor ontvangers: als een chauffeur ergens in de buurt is wil dat niet zeggen dat hij voor jou komt. Maar het zou wel cool zijn in combinatie met een lijstje geanonymiseerde adressen. Daarin zou je dan moeten kunnen zien zien dat hij adressen 1, 2 en 3 al heeft gehad en nu op weg is naar adres 4, plus een kaartje met zijn (vertraagde) plaats. Als jij dan adres 7 bent heb je een beetje een idee hoe lang het nog zal duren.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 15:03]

Dynalogic doet dat zo al door te melden hoeveel leveringen er nog zijn voor het aan jou is, en buiten een vertraging zit er ook een extra onnauwkeurigheid op in de leveringszones.
Dat klinkt goed! Nu de PTT nog...
Hoe bevalt het leven 18 jaar geleden, werkt die inbelmodem nog ja?
Volgens mij doet DPD exact wat je hier zegt hoor. Ben niet zeker of het DPD is, heb nog maar één keer een pakje gehad (woon in België) waar ik live op een map kon zien waar de bezorger was, en welke locaties hij voor mij moest passeren.
Ik zal eens met DPD bestellen, dan!
Totdat er een vertraging op het systeem is van een paar minuten...
Is de trein, die er in de app bijna is, in het echt toch alweer vertrokken! ;)
Voor pakketbezorgers? Zodat je die makkelijk kan overvallen zodat je jouw onder rembours verzonden TV niet hoeft te betalen? (of besteld door een handlanger zodat het niet aan jou gelinkt kan worden)
Ik denk dat het een erg slecht idee is om dit voor pakketbezorgers te doen.
Uiteindelijk heb je er bij de pakketbezorger helemaal niets aan. Die komt als hij komt. Al zou je natuurlijk wel kunnen zien of je nog even kan douchen of boodschappen kan doen.
In de praktijk zal het tegen vallen omdat je nooit weet welke route hij gaat rijden. Ik heb ooit 1x een pakketbezorger meegemaakt waarbij je de zending echt op de kaart kon volgen. Toen ik dacht dat hij er bijna was ging hij naar rechts en maakte nog een rondje van anderhalf uur langs andere adressen voordat hij eindelijk bij mij was.

[Reactie gewijzigd door Who Am I? op 22 juli 2024 15:03]

Heb hier toch betere ervaring mee, als er een pakketje aan gaat komen weet je niet of die 's ochtends dan wel 's avonds arriveert dus word je letterlijk gegijzeld of je mag vaak nog een dag langer wachten, tuurlijk niet het einde van de wereld maar gemakzucht is nu eenmaal aangenaam.

De ervaring die ik heb gehad met track 'n trace op pakketbezorgers was toch vrij accuraat, ik wist exact hoeveel leveringen ze nog moesten maken en binnen een marge van 10minuten was de aankomsttijd correct heb je toch die zekerheid.

Ik vind althans het argument van overvallen nogal slap, de techniek word al gebruikt en ik denk niet dat er een stijging van overvallen valt vast te stellen, althans toch niet in de benelux.de exacte route wordt toch niet meegegeven.
Met PostNL wordt er altijd een bezorgwindow gegeven en voor mij klopt dat eigenlijk altijd wel. Wat ik zelf steeds vaker doe is het gewoon bij een afhaalpunt laten bezorgen. In mijn geval een supermarkt die iedere dag van 8-21 open is en op de route vanaf het treinstation naar huis ligt.

Ik denk overigens dat mensen steeds vaker en te veel geleid worden door gemakzucht en ongeduldigheid. Door smartphones en sociale media zijn we er aan gewend geraakt dat we altijd alles overal kunnen volgen en opzoeken. Even een momentje rust pakken is echt niet erg.

On topic:
Het is natuurlijk gewoon onwijs leuk om te zien dat de trein waar je zo in gaat stappen op dat moment met 120kmh door de polder rijdt en dat je precies kan zien wanneer hij de hoek om komt en je hem kan aan zien komen rijden. Maar wat heb je er in de praktijk aan? Eigenlijk niet veel. De keren dat ik er echt wat aan had dat ik in de NS app kan zien waar mijn vertraagde trein bleef zijn echt op een hand te tellen.
Hier nog 3 sites waar je treinen kunt volgen, al weet ik niet of ze allemaal echt live zijn.

treinposities.nl
spoorkaart.mwnn.nl
vluchtenvolgen.nl/treinen-volgen
Er is ook https://spoorkaart.mwnn.nl/ met als bron een API van de NS. Meende dat er ook nog een andere kaart is op niet publieke apis. Kan deze nu even niet terugvinden.
Deze?
https://tracker.geops.ch.
Die is internationaal, en laat alle OV zien ... geen idee waarop het gebaseerd is.
Dacht je? Waarschijnlijk gebruikt dat Google Maps, en als ik op info klik krijg ik 404...
Alleen vliegtuigen met een ADS-B Transponder die ook nog eens actief is.
De meeste lijnvluchten hebben die wel, maar veel VFR verkeer niet. Er zijn ook luchtruimen waarin VFR die transponder mode (Mode S) niet actief mag hebben.
Er wordt in elk geval geen exacte locatie getoond, ondanks wat ze bij NMBS zelf zouden zeggen. De kaart toont aan de hand van realtime gegevens gewoon de geschatte positie van de trein op een bepaald moment.
Zo was mijn trein op de kaart al aan het bewegen terwijl we nog zeker 2 minuten stil gestaan hebben in Brussel-Zuid.

Dus op dit moment is de kaart alles behalve gebruiksvriendelijker, laat staan accurater, dan de app.
Er wordt inderdaad geïnterpoleerd tussen punten waarvan de gegevens bekend zijn. Als je een betere oplossing hebt, schroom dan vooral niet om daar wat mee te doen. Daar is groot geld mee te verdienen.
GPS? Werkt super in Brussel centraal!

Voor treinen en trams is het idd voldoende om geïnterpoleerde data te gebruiken. Doen ze trouwens al jaren voor te weten waar welke trein zit in de seinhuizen.
De data die de GPS ontvangt zal verstuurd moeten worden. Daar heb je tegenwoordig meer mogelijkheden voor dan 10 jaar terug. Toen moest dat met GPRS. De onbegrensde SIM kaarten werden gejat bij het leven. Vermoedelijk door medewerkers van de transportbedrijven. Dus het moet ook hufter-proof zijn.
Ze hebben zelf een betere oplossing die ook meteen aangehaald werd in het artikel. Tot die oplossing geïmplementeerd is doet de huidige app hetzelfde als de kaart, interpoleren tussen punten waarvan data bekend is.
Er wordt volgens mij wel gedeeltelijk met live gegevens gewerkt. Maar helemaal juist is het inderdaad niet.

Toen ik net even keek naar het dichtste station, zag ik een trein aankomen, stilstaan, paar honderd meter achteruit, om dan weer vooruit het station binnen te rijden.
Nu ben ik geen groot trein-gebruiker maar kan me niet voorstellen dat een trein opeens paar honderd meter achteruit rijdt om dan opeens weer vooruit te rijden.
Nu staat er een andere trein al twintig minuten stil net buiten het station

Maar is toch al iets. Baby steps ;)
Gisteren uitvoerig getest tijdens het spitsuur (omdat ik vind dat zoiets net dàn van belang is) en het is nagenoeg onbruikbaar.

Geen aan smartphone aangepaste app maar dat kan misschien nog komen, is gewoon een webpage die je via je browser bereikt, op zich geen groot probleem, ware het niet dat je van de 10 keer dat je refresht, gemiddeld 7 time-outs krijgt wegens -wellicht- te druk bezoek op de website tijdens de spitsuren.

Wanneer je dan wél binnengeraakt is het op een smartphone absoluut onhandig om je trein te kiezen, als je het treinnummer vanbuiten kent (kan dat ook achterhalen op de schermen op de perrons, maar alleen wanneer je trein al aangekondigd staat op het perron, dat maakt de noodzaak voor deze app op dat moment aanzienlijk kleiner aangezien je trein dan ook -in theorie- bevestigd is).

Ken je dat nummer niet vanbuten en zoek je op basis van route (van station - naar station) dan kan je niet op de bevestigen knop klikken omdat je toetsenbord in de weg zit omdat de app zoals ik al zei, dus niet voor smartphone geoptimaliseerd werd. tik je op 'terug', gaat je toetsenbord weg maar gaat ook heel de website terug naar vorige... |:(

Op de computer is het iets makkelijker en overzichtelijker maar dan ben je gebonden aan het checken voordat je naar het station vertrekt, niet iedereen heeft een laptop mee op het perron waar je toch geen WiFi hebt.
De treinen van Brussel naar Den Haag en Amsterdam en vice versa worden ook op de kaart weergegeven, maar de plattegrondgegevens van over de grens ontbreken.
Einde van de beschaving :D
Het bourgondische leven eindigt op de grens!
Dat weet ik niet, ook de treinen naar Rijsel missen de achtergrond. En daar zijn ze zeker even bourgondisch als in B!
Roosendaal, Maastricht, Aken en Luxemburg van 't zelfde ;)
Tien jaar geleden werkte ik in de OV branche en hield ik mij bezig met een eerste opzet om de realtime positie van bussen en treinen beschikbaar te maken. Het grootste probleem was niet zozeer technisch van aard, maar dat de diverse organisaties die hierbij een rol spelen het vertikten om samen te werken, data beschikbaar te maken of data te verrijken. Ze dachten allemaal dat als Google eenmaal heeft gevraagd om die data dat ze dan miljonair zouden worden of zo en vertrouwden elkaar voor geen meter meer. Hopelijk is dat nu wat bijgetrokken.
Oh ik wacht al lang op een manier om zonder gebruik van geolocatie een berichtje te sturen eenmaal ik bijna aan het eindstation van mijn woon-werk lijn ben. Met deze data zou dat lekker te automatiseren zijn. :)
Behalve natuurlijk als jouw tooltje een "Ik ben er bijna!" berichtje stuurt omdat de trein bijna op de eindbestemming is terwijl jij nog op het beginstation staat omdat je die trein gemist hebt :+
Je zou dit ook kunnen doen aan de hand van Wifi-netwerken op de route: als b.v. netwerk Jan_en_Mohammend_jeweettoch1982 in de buurt is, ben je bij die ene straat langs het spoor in Amsterdam Centrum. Dat zou je telefoon moeten kunnen detecteren zonder locatie, in elk geval wanneer de trein niet zo snel gaat.
Een mooie evolutie. Ik hoop dat volgende versies klikbare stations gaan geven zodat je kan inzoomen per perron, de bolletjes in Brussel gaan voorlopig over elkaar heen. Antwerpen-centraal heeft zelfs verdiepingen, dat zorgt voor extra complicaties.

Maar het ziet er al goed uit! De route visualisatie is beter dan de online routeplanner met de kaart in postzegelformaat.
Fantastisch om de drukte doorheen de Noord-Zuidverbinding te zien... vooral tijdens de spits

[Reactie gewijzigd door uip op 22 juli 2024 15:03]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.