Infrabel publiceert open data over Belgische spoorinfrastructuur

De Belgische infrastructuurbeheerder van de spoorwegen Infrabel publiceert zestig verschillende datasets als open data op zijn site. Onder andere gegevens over geografische ligging van het spoor en stiptheid van treinen zijn vrij te gebruiken.

Volgens Infrabel is geen enkele andere Europese infrastructuurbeheerder zo transparant en gaat het om een eerste stap. Op basis van feedback gaat de organisatie de komende maanden meer datasets vrijgegeven. De gegevens die nu beschikbaar zijn betreffen onder andere de geografische ligging van de sporen en de overwegen, het dagelijkse verbruik van de energietractie op het spoornet, de evolutie van het aantal treinkilometers, de stiptheid per maand en gedetailleerde metingen van bijvoorbeeld aankomst en vertrek in stations van alle reizigerstreinen. Wat stiptheid betreft zit er een dag vertraging in de publicatie.

De datasets zijn in zes thema's onderverdeeld, waaronder Financiën, Infrastructuur, Traffic Beheer en Veiligheid. Infrabel benadrukt dat persoonsgegevens, kritieke veiligheidsgegevens en commerciële data niet op de site beschikbaar komen. Partijen kunnen de gegevens onder andere gebruiken voor eigen visuele weergaven of om deze via een api te integreren. De organisatie heeft reizigersverenigingen, treingebruikers, studenten en bedrijven benaderd om samen te werken bij het gebruik van de open data, mede met als doel om feedback te krijgen over het beleid.

Infrabel Open data

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-04-2019 • 08:32

45

Submitter: Arator

Reacties (45)

45
45
25
10
5
12
Wijzig sortering
Voor de luie mensen, een link naar de opendata pagina van Infrabel (deze stond gek genoeg niet in het artikel): https://opendata.infrabel.be/pages/home/
België heeft bijv ook geopunt.be daar kun je naast spoor nog veel meer info ziet. sat beelden van je omgeving, straten, historische kaarten, bushaltes, riolering, scholen enz enz enz.
Bedankt voor de rechtstreeks link

Ik merk wel op dat de S treinen mankeren in de datasets (enkel P / L / IC / TGV )

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 05:28]

Toevoeging; om de site in het Nederlands te zetten, in de footer onderin op NL klikken. :) Bij mij opende het althans standaard in het Frans. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 05:28]

Toch wel bedenkelijk, en zeker bij sites van de overheid, dat in België waar de meerderheid van de bevolking Nederlandstalig is, er toch wel vele websites standaard in het Frans openen 8)7 , en dat je dan de taal moet wijzigen.
Werkt niet van binnen Infrabel's eigen netwerk. 8)7
Dat is eigelijk best wel geweldig zou NS ook is moeten doen. dan zouden ze uiteraard wel iets met de feedback moeten doen though.
Dat is eigelijk best wel geweldig zou NS ook eens moeten doen.
Dat doet NS in Nederland al jaren. Nieuwe NS API, Oude NS API, andere link.
edit - nieuwe API developer portal toegevoegd, thanks @EDIT & @se_bastiaan.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 05:28]

Tegenwoordig is veel ProRail data ook beschikbaar via portal: https://maps.prorail.nl

Hierin o.a. de mapservices overzichtelijk gebundeld en ook de cartotheek met statische data/pdf's

Intern is nog veel meer beschikbaar dus vragen naar informatie of specifieke services kan natuurlijk ook nog altijd
[...]
NS API
Dat is de minst uitgebreide API, de uitgebreidere is te vinden op https://developer.ns.nl/
Die biedt o.a. ook actuele GPS positie van de treinen.

EDIT: info iets aangepast, ik was blijkbaar zelf ook niet helemaal up-to-date :P

[Reactie gewijzigd door EDIT op 23 juli 2024 05:28]

Het Infrabel API portaal levert maar een update om het uur.
Als je real-time data nodig hebt, is het nog altijd harken en skimmen op Railtime.
Een mogelijke update van GPS posities, laat staan stiptheidsgegevens om het uur zijn totaal onbruikbaar voor de reiziger.

[Reactie gewijzigd door blackbaby op 23 juli 2024 05:28]

GPS posities zijn op dit moment ook nergens in realtime op te vragen bij de NMBS. Die zijn enkel intern beschikbaar en ik geloof dat ze daar ook niet elke paar seconden worden bijgewerkt. Daarnaast verwacht ik dat de meerwaarde van die informatie voor de reiziger zeer beperkt is.

En wat stiptheid betreft zal ik blij zijn als we eindelijk door historische data kunnen gaan zoeken.
Daarnaast verwacht ik dat de meerwaarde van die informatie voor de reiziger zeer beperkt is.
Het is al even geleden dat ik de trein nam, maar toen ik dat wel nog dagelijks deed, was die informatie extreem handig geweest lijkt mij. Weet je perfect of de trein nog 5, 7 , 9 of 12 minuten van het station af is. Kan je nog een koffie halen of zo.
Ondanks de grote woorden van Infrabel heeft NS/prorail het dus stukken beter voor elkaar :)
Die oude API die je noemt, is pas vernieuwd en officieel. En de 'developers' API wordt as-is aangeboden, en verandert vaak van vorm, merk ik. Dit is niet bepaald een officiële API. Ja, het is behoorlijk verwarrend... :P
Ik wist niet dat de oude API inmiddels weer vernieuwd was, ik meende dat deze juist uitgefaseerd zou gaan worden.
Echter kunnen plannen uiteraard altijd weer veranderen, zoals maar blijkt :)
Ik weet niet of je de vernieuwde oude API (en hiervoor jaren niet geüpdate) zelf ook gebruikt, maar iedereen kreeg daar afgelopen maanden een mail over, dat deze zou veranderen van endpoint, functionaliteiten en vorm.
Nee, nooit gebruikt, dus ik ging af op de (interne) info die ik alweer een jaar geleden o.i.d. had gelezen :)
Die info verandert blijkbaar ook, blijkt maar weer. ;)
Of https://developer.ns.nl/

handig al die verschillende pagina's :)
Even ter duidelijkheid: https://developer.ns.nl is een API die 'as-is' wordt aangeboden. Mij is door de NS verteld dat deze op de duur kán verdwijnen of kan veranderen, en waar geen support op wordt geboden. Het is een openstelling van de interne API van de reisplanner die met regelmaat verandert. Ik heb al meermalen gezien dat bepaalde API's in het endpoint spontaan veranderden of andere data doorgaven.

De echte officiele API is: https://apiportal.ns.nl/. Die is een vervanger van de officiele oude API (je wordt doorgestuurd), maar (nog?) wel weer beperkter dan de Developer.ns.nl API.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 23 juli 2024 05:28]

Wordt de ICE inmiddels wel getoond op de radar van de NS? Dat was eerder niet. Dan zag je alleen de binnenlandse treinen.
Mooie zaak, sterk contrast met de ingesteldheid van een 10 tal jaar geleden, toen mensen nog aangeklaagd werden om deze data (in niet commercieel model) naar de markt te brengen. Zie https://www.techpulse.be/...t-irail-niet-meer-update/ Toch behoorlijk wat tijd tussen de strijd opgeven (2010) de wetgeving https://datanews.knack.be...rticle-normal-691527.html (2017) en vandaag de implementatie (2019. Goed dat we dan op zijn minst het voortouw nemen?

Trouwens ben ik de enige die hier wel de ironie van inzie ? "Wat stiptheid betreft zit er een dag vertraging in de publicatie" (los van het feit dat ik de technische reden erachter wel snap)
Ja hoor, u bent de enige die daar de ironie van inziet /sarcasme :+
met realtime data over de treinen zou je snel een app kunnen maken die beter werkt dan die van nmbs zelf...
Die is er gewoon, maar dan wel onofficieel: iRail, documentatie op docs.irail.be. Onder andere Hyperrail (android, open source), beTrains (android, open source), Railer (iOS), de KBC app, de iRail routeplanner, veel digital signage (TV schermen met volgende vertrekken), twitter en telegram bots, ... gebruiken deze data, die rechtstreeks van NMBS komt met hulp van scrapers en parsers. iRail zelf is volledig open source en draait op vrijwilligers. Zelf heb ik al aan de codebase bijgedragen (deze kan complex zijn als je er als buitenstaander in komt, veel code is of legacy, of in recordtempo geschreven als de NMBS een uitvoerformaat aangepast heeft), en onderhoud ik de servers.

[Reactie gewijzigd door bertware op 23 juli 2024 05:28]

Dag vertraging op de stiptheid, de ironie...
In heel veel bedrijven wordt data uit productie s nachts naar een data warehouse gekopieerd. Niets abnormaals aan. En voor de data van de afgelopen uren kan je op de site van de NMBS terecht. Ik hoop vooral dat iemand nu een eenvoudig doorzoekbaar archief gaat maken van de stiptheid van de treinen daar de NMBS deze data reeds na enkele uren van de site haalt.
Ik begrijp het sarcasme volkomen. Ik ben bestuurder en maak het dagelijks mee.
De stiptheid kan leuke data opleveren. NMBS rekent vertraging in hun cijfers alleen bij vertrek en aankomsttijd. Als de trein uit Oostende op tijd vertrekt en in Eupen op tijd aan komt heeft deze correct gereden. Dat de trein door omstandigheden 7 minuten te laat in Brussel-Zuid aan komt en tussen Leuven en Luik dit verlies heeft ingelopen meten ze niet. Maar ik mis in Brussel-Zuid wel mijn aansluiting als ik op die trein zit. Wellicht kan er nu een leuke tool ontstaan om dit soort vertragingen beter in kaart te brengen.
Wel, de dataset toont enkel de vertraging van de vorige dag. Elke dag overschrijven ze de data. Je kan dus niet de vertragingen van eergisteren opvragen...
Als het per station gaat is het beter dan wat de NMBS zelf meet. En als er een tooltje gemaakt wordt dat de boel wel elke dag op slaat kan dat handig zijn om compensaties te claimen.
Www.Treinvertragingen.be?

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 05:28]

Wordt er ook niet veel gesjoemeld met die gegevens? Als een trein teveel vertraging oploopt gewoon afschaffen, zodat deze niet meegenomen wordt in de stipheidscijfers?
Dan word hij aanzien als 100% vertraagd
Het maakt de statistieken minder overzichtelijk.
En het maakt de vertragingen statistieken minder erg
NS doet ook zoiets door alleen vertragingen op te nemen in de cijfers die minimaal 5 minuten betreffen. Alle vervoerders hebben van dat soort eigenaardigheden...
Die 5 minuten is de KPI vanuit de overheid en gaat over reizigerspunctualiteit, niet over de treinpunctualiteit. De Duitsers gebruiken 'm bijvoorbeeld ook, maar hebben een iets andere definitie van 5 minuten, namelijk 5:59, in plaats van de 4:59 die Nederland hanteert.

Vertragingen zijn per meetpunt op de seconde beschikbaar. Intern wordt er gerapporteerd in 30 seconden en vanaf 3 minuten vertraging wordt er verwacht dat er een reden voor de vertraging opgegeven wordt door de verkeersleiding. Is die reden onbekend/niet ingevoerd door de verkeersleiding, dan kan het treinpersoneel gebeld worden met de vraag naar de reden.
De 3 minuten-norm voor de treinpunctualiteit wordt nog altijd als standaard gezien in Nederland. Die statistieken kan je dan ook gewoon inzien via https://prestaties.prorai...174_Reizigersvervoer.aspx

[Reactie gewijzigd door EDIT op 23 juli 2024 05:28]

Het zou trouwens wel heel knap zijn als ze op zo'n kort traject 7 minuten kunnen goedmaken. Een trein die in Brussel al 7 minuten is vertraagd kan hoogstens op tijd in Luik aankomen als al het andere treinverkeer wordt verwijderd.
7 minuten is veel, dat klopt. Maar 3 is haalbaar, die andere 4 kun je inlopen richting Verviers en Welkenraedt. Het gebeurt in elk geval.
Ik heb ooit een een 42xx (Antwerpen-Turnhout) op een weekenddag 6 minuten weten goedmaken tussen vertrek in Lier en vertrek in Herentals. Naar het schijnt was het echt wel rijden op het scherp van de snee, en hadden ze veel geluk bij de tussenhaltes.
Omzetten naar openTTD format en wedstrijd organiseren wie de meest efficiënte schema/routes kan maken?
De site is nog in ontwikkeling maar ProRail biedt ondertussen ook redelijk wat data vrij aan: https://maps.prorail.nl
Interessant voor een collega van mij die dagelijks van Limburg naar Brussel spoort, en de helft van de tijd zijn overstap mist en dan een uur moet wachten op een volgende trein.
Hij speelde al met het idee om een app te maken die automatisch een compensatie claimt bij vertragingen
Op deze pagina http://www.belgianrail.be...compensatie-aanvraag.aspx wordt weergegeven welke documenten ingevuld moeten worden. Misschien wat software schrijven om de 2 automatisch aan elkaar te koppelen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.