Google Maps biedt ov-informatie Belgische spoorwegen

De Belgische spoorwegmaatschappij heeft zijn dienstregeling beschikbaar gemaakt voor derde partijen. Een van de eerste bedrijven die gebruikmaakt van de data is Google Maps, waardoor gebruikers treintijden in de plattegronddienst kunnen opvragen.

Google Maps bevatte al Belgische ov-informatie, maar daarbij ging het om regionale gegevens van bijvoorbeeld het Brusselse MIVB en de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Nu is dan ook de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen overstag gegaan: de dienstregeling van de maatschappij is opgenomen in Google Maps.

Niet alleen Google maar iedere geïnteresseerde partij kan de data van de maatschappij zonder kosten opvragen, na hiervoor een overeenkomst met gebruiksvoorwaarden getekend te hebben. De organisatie maakt de gegevens op basis van de General Transit Feed Specification beschikbaar. Het heeft relatief lang geduurd voor de trein-informatie in België als publieke data vrijgegeven werd.

Volgens de NMBS komt dat omdat bij de NMBS-Groep aanvankelijk zowel Infrabel als NMBS eigenaar van de data waren. "Externe partijen sluiten liefst met maar één bedrijf een contract, wat in de oude structuur niet mogelijk was", aldus de organisatie. Na een reorganisatie is NMBS nu de enige partij die communiceert met de reizigers, waarna een technisch systeem ontwikkeld kon worden om de data vrij te geven. In het verleden trad de NMBS nog op tegen oneigenlijk gebruik van zijn data.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-09-2015 • 13:52

49 Linkedin

Submitter: TomDS

Reacties (49)

49
45
27
2
0
0
Wijzig sortering
Blij dat ze eindelijk zo verstandig en volwassen zijn geworden, dat het niet langer nodig is om derde partijen aan te klagen voor copyright inbreuken.
Het gaat dus vooruit,. zelfs bij de NMBS/SNCB.

Ik wacht overigens met smart op de dag dat ik met het ov sneller in file stad brussel raak, dan met de auto.
Maar dat is een andere job die ze nog te klaren hebben.
Wacht maar tot ze de NS in kaart brengen. Mogen ze flinke rode lijnen door Nederland trekken voor vertragingen.

Waar ik naar benieuwd ben is, is dit niet gewoon dubbelop met de website van de dienstverlener? Bij de NS heb je bijvoorbeeld al actuele overzichten van vertragingen en storingen.
Alle Nederlandse OV bedrijven leveren real-time data aan 9292.nl die ze dan weer beschikbaar stelt aan derde partijen (klik).

Zoals Google dus. NS data staat al vrij lang real-time in Maps.

Beetje jammer ook van die 'de NS is altijd kut' mentaliteit. Dat is wel een beetje 2012, imho...

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 september 2015 14:33]

Correctie: Alle Nederlandse vervoersbedrijven leveren aan twee NDOVloketten (OpenGeo ndovloket en 9292: 9292opendata.org). Daarvan zijn er op zijn minst twee partijen OpenOV/OVapi en 9292 die GTFS maken; één partij die ook GTFSrealtime maakt (OpenOV/OVapi). OpenOV/OVapi is sinds het voorjaar ook de leverancier van alle OV dienstregelingen in Nederland voor Google Maps.
Werkt dit ook zo met de vluchtinformatie die Maps biedt? Krijgen ze dit van Corendon of ook via een gecentraliseerde bron (zoals 9292 maar dan voor vluchten ).

Idd jammer van dat altijd maar NS bashen. Ja, ik vind ze vrij duur, maar ik heb vier jaar lang drie keer per week op en neer gereisd tussen Delft en Sittard en Delf en Utrecht, en zelden problemen gehad. Ik kan de extreme vertragingen (meer dan een uur) op één hand tellen en de kortere vertragingen gebeurden misschien in 5% van de gevallen.
Welk traject je hebt maakt uiteindelijk heel veel uit voor hoe je de NS kan ervaren.
Ik moest een tijd van 's Hertogenbosch naar Zundert, dan ben je met de OV (trein en aansluiting bus) al gauw een half uur langer bezig... en niet eens goedkoper uit.

Traject Eindhoven - Utrecht is dan weer sneller met de trein dan met de auto....
Behalve dan als er ter hoogte van Vught weer iemand voor de trein springt,...
(wat in 1 jaar tijd dat ik dat traject aflegde toch al wel 2x gebeurde)
De vertraging die je dan oploopt is dan nogal significant.

[Reactie gewijzigd door LXSJason op 23 september 2015 07:21]

2x in 1 jaar tijd vind je veel? vorig jaar sprongen er hier 3 ervoor in 2 weken, en dat op een stuk van 3 stations wat ik moet reizen...
De meeste treinen rijden wel op tijd. Zeker in de spits. Het aantal treinen dat op tijd rijdt en ook daadwerkelijk op alle tussenliggende stations stopt neemt wel snel af en de vertragingstijden nemen toe.

Je kan het ook slecht treffen bijvoorbeeld uit mijn praktijk.
Heen:
1 - Trein missen (reed 5 minuten eerder vanwege de "Herfst dienstregeling") - 25 minuten wachten
2 - Loc van Intercity direct (voorheen Fyra) laat het afweten - 45 minuten vertraging
Terug
1 - Trein moet omrijden vanwege kapotte wissel 40 minuten extra
2 - geen aansluitende trein, nog eens 25 minuten extra
3 - Vertraging Intercity direct, mis aansluiting (30 minuten)

Sindsdien pak ik liever de auto en ik geef iedereen die op de NS moppert gelijk.
[,,,]
Sindsdien pak ik liever de auto
En sinds die tijd rijd de ICD ook weer op tijd :P
Uit de FAQ:
Is er ook realtime info te vinden?
Neen, deze data bevatten alleen de geplande dienstregelingen.

Dus eigenlijk is dit gewoon de vaste dienstregeling die ze naar je opsturen met eventuele wijzigingen op voorhand. Er is nog een lange weg te gaan eer ze ooit zover geraken. Net als hun treinen komen ze ook hier weer sterk achter...
Hoe kan 9292 in de app dan laten zien als er bijvoorbeeld 2 minuten vertraging is? Vanochtend nog gezien en die data moet dus wel real-time zijn.
De NS biedt die informatie wel aan. Grompie heeft het hier over de Belgische spoorwegen.
Juist niet dubbelop. Ik gebruik Google Maps voor alle manier van vervoer en dan is het juist handig om één app te hebben met alle informatie. Nu moet je in sommige gevallen nog de aparte NS app en 9292 app gebruiken om actuele reistijden of verhinderingen te zien.
In belgie had je 2 apps voor de trein-tijden. Soms zelfs met aparte uren voor de zelfde treinen :')
Die info staat er al een behoorlijke tijd in, inclusief vertraging etc. ;)
Eindelijk!!
Dit is schitterend.
Ik wel me gewoon verplaatsen van A naar B, soms is het OV een optie en dan is het handig als dit gewoon in het lijstje met opties kan bekeken worden.
Waar ik naar benieuwd ben is, is dit niet gewoon dubbelop met de website van de dienstverlener? Bij de NS heb je bijvoorbeeld al actuele overzichten van vertragingen en storingen.
De aanbieder gebruikt zelf ook de api voor eigen app of website. Enige verschil is dat ze info publiekelijk maken, waardoor iedereen bij dezelfde info kan. Voordeel is dat je dan met elke gewenste app de info kan tonen en hoef je niet per se meer veel apps te draaien, omdat alle info in 1 app of website verwerkt zit.
Ik weet niet hoe het gesteld Is in Nederland met de spoorwegen maar qua vertragingen en aantal staking dagen per jaar kan je bijna het bijna niet erger dan België. :+
500 miljoen tekort op een begroting telt dat ook? ;)
OV bashen is toch altijd eenvoudig ... Het aantal nationale stakingsdagen is zeer beperkt. Een lokale actie gebeurd iets vaker. Wat de stiptheid betreft haalt de NMBS meer dan 90% zonder neutralisatie van de cijfers. Doen we het met neutralisatie dan komt men zelfs boven de 95% uit. Probeer dat maar eens met de wagen te doen.

Of om het eenvoudig te zeggen: ik haal op een gemiddelde dag dat ik met de wagen ga werken meer vertraging in de file dan op een hele maand met de trein. En ik neem meer de trein dan de wagen.
Worden de tijden dan inclusief vertragingen doorgegeven op Google maps? :p
Als ze dezelfde informatie aanbieden als op de staties wordt weergegeven dan heeft dat weinig zin, inderdaad. Regelmatig kom ik pas op het perron na het aanspreken van personeel er achter dat een trein niet zal rijden of erg laat is.
Nee, is gewoon de geplande dienstregeling niets speciaals dus.
btw; in bij ons rijd een trein toch pas te laat als hij meer dan zes minuten over tijd is???

dus dan denk je nog dat je trein er op tijd zal zijn, zit je je te haasten, en kan je op 't perron nog eens 5 minuten staan wortel schieten vooraleer je kan opstappen; en die aansluiting in het volgende station ben je natuurlijk wel kwijt, want die was dan weer wel 'op tijd' ....

soms ben ik toch wel blij dat ik met de auto rij hoor, dan neem ik die files nog wel voor lief..
En dan heb je van die mensen die zien staan dat de trein een kwartier vertraging heeft, gaan ze nog snel iets drinken, komen ze op het perron terug na een kwartier is die trein al weg omdat hij wat tijd had goedgemaakt.

En natuurlijk. De files vormen geen probleem, maar een trein met 5 minuten? Ho maar, wat een schande.
als je overal zou raken met 1 trein zou het geen probleem zijn, helaas moet je voor veel bestemmingen overstappen...

Zelf woon ik nu gelukkig wel aan de Antwerpse Ring/Afrit 3 Borgerhout (aka; Berchem Station) en om thuis te geraken zal ik dus nooit veel moeten overstapen en qua files valt het al bij al nog wel mee vindek als je probeert wat rekening te houden met de spitsuren
Bovendien is het trienstation niiet je eindhalte hé; vandaar moet je ook nog eens naar huis...
en het is al verschillende keer getest geweest; maar als je niet zowel qua beginpunt als qua bestemming dicht in de buurt van een station zit; dan kan je beter de auto nemen... zelfs van antwerpen naar brussel; ik rij trouwens ook graag..
...of met de fiets.

Waar ik ook naar uitkijk is de vrijmaking van de markt voor personenvervoer. Zo te lezen zijn de Poolse spoorwegen klaar om de NMBS in no time van de markt te concurreren.
Ik vind het net vrij verwarrend in Polen. Vermits de markt daar inderdaad vrij is en er meerdere prive maatschappijen zijn, is het vrij ingewikkeld.

Je moet behalve je traject, ook weten voor welke maatschappij je een ticket koopt, zeker als je wil overstappen is dat enorm lastig. Dat wist ik eerst niet. Zo kocht ik een ticket voor een traject in Polen. Er stonden 2 treinen die naar die plaats reden, en ongeveer op hetzelfde tijdstip vertrokken. Opeens gaf men aan dat een van de 2 treinen vertraging had, dus ik stapte op de andere. Controleur kwam, en jammer, ik had natuurlijk net een ticket voor de andere maatschappij.

Nee bedankt, dan toch liever een eengemaakt netwerk in plaats van verschillende maatschappijen die elkaar beconcurreren en het ingewikkeld maken voor de klant.

Maar ik ga wel akkoord dat de infrastructuur er leuker is, zelfs jaren geleden kon je al op een app kijken waar de bus reed :-)
Ik zie dat er reeds een project voor bestond:
http://gtfs.irail.be/nmbs/
Yep, maar dat was niet officieel, dus kon Google bijvoorbeeld daar geen gebruik van maken.
Betekent dit ook dat dit nu beschikbaar is voor Google Now ?
als het in maps zit kan je er een woon-werk verkeer van maken, en dan komt het in now terecht....
wel dat bedoelde ik ;) dit was de reden waarom ik geen Now gebruikte misschien toch eens opnieuw proberen, bedankt voor de reactie
Niets kan meer tippen aan de railtime app dat voorheen beschikbaar was.
Heel fijn dat dit nu eindelijk beschikbaar wordt gesteld! Kijk hier al een tijdje naar uit :)
Vind het persoonlijk zeer handig om mbv de Google Maps app een route te plannen vanaf je huidige locatie, iets wat met de proprietaire apps lang niet zo vlot gaat.
Als ze dan ook de oude google maps trrug brengen is iedereen blij.
Error 404 - Deze webpagina is in staking ;)
Kaarten (maps) worden al een hele tijd op de vernieuwde NMBS website weergegeven dus het zat er wel aan te komen dat ze met zoiets gingen komen.
Had zelf wel liever dat ze de website van Railtime hadden gehouden om de vertragingen etc te kennen, het is nu allemaal veel minder overzichtelijk en dat maakt het OV net ontoegankelijker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee