Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Nokia-licentienemer HMD verkrijgt Pureview-merknaam van Microsoft

HMD, het Finse bedrijf dat de merknaam Nokia in licentie heeft voor het maken van telefoons, heeft de merknaam Pureview verkregen van Microsoft. Microsoft kreeg die naam in handen toen het vier jaar geleden Nokia's telefoonafdeling kocht.

Het EUIPO, een Europees agentschap voor het vastleggen voor merken en modellen, geeft bij Pureview aan dat HMD enkele dagen geleden eigenaar is geworden van de merknaam, zo merkte Nokiamob op. Daaruit is af te leiden dat Microsoft de merknaam aan HMD heeft gegeven of verkocht. Beide bedrijven hebben niets bekendgemaakt over de transactie.

Microsoft heeft de merknaam nooit gebruikt. Nokia gebruikte de naam Pureview voor zijn high-end cameratelefoons. De naam Pureview kwam terug in de camerasoftware van de Lumia 1020 met Windows Phone en kwam voor bij de Nokia 808 Pureview, de laatste Symbian-telefoon die ooit verscheen. Die kwam zes jaar geleden uit.

HMD kocht eerder het intellectueel eigendom op de camera-interface van Nokia's Lumia-toestellen. Het is onbekend of HMD ook gebruik kan maken van Nokia's technieken voor het maken van camera's en software die ten grondslag lagen aan de 808 en Lumia 1020.

HMD heeft zijn hoofdkantoor in de Finse stad Espoo tegenover dat van Nokia liggen, terwijl veel van de werknemers van HMD ook van Nokia en de mobiele divisie van Microsoft afkomstig zijn. HMD is begin 2017 gestart met het verkopen van Nokia-toestellen.

Nokia 808 Pureview

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

27-08-2018 • 10:02

59 Linkedin

Reacties (59)

Wijzig sortering
De naam is alleen maar een naam.

Ik vind de flagships van HDM nog wat te kort schieten kwa camera ivm andere toestellen in de zelfde prijs range.

Nee ze zijn niet slecht, zelfs een Key2 is niet slecht, alleen voor je standaard point en shoot kan het beter, veel beter.

Probleem is vooral met de post Processing software, waarom hebben Google, Huawei, Samsung en LG zo goede jpeg? Zij hebben de capaciteit om deels van de software zelf te ontwikkelen (wat Samsung en Huawei betreft, naast de software doen ze ook deels van de hardware) en kunnen ze precies fine tunnen zoals ze het willen.

Kleinere OEMs hebben de capaciteit iet daarvoor en moeten dus genoeg nemen met wat ze kunnen krijgen van andere partijen, en dat proberen te fine tunnen met beperkte mogelijkheid die ze hebben.

Met de samenwerking van Nokia met Microsoft en verkoop, hebben ze heen en weer geschoven met patenten, maar als HDM die patenten onder licentie kunnen gebruiken en zij een software partner vinden die de pureview software met alle moderne AI Buzz willen implementeren, dan zou dat best wel leuk kunnen zijn.
Ik heb sinds zaterdag een Nokia 8810 4G ook van HMD/Nokia en moet zeggen valt me niet tegen. De "basic" werk telefoon is behoorlijk r*k en die Nokia kan tenminste 4G, redelijk snelle UI en je kunt redelijk eenvoudig contacten uit Oulook via vcf files importeren (hint: export als .csv, dan via Windows Contacts importeren en exporteren als vcf files, daarna copieren naar geheugen van de 8810 en contacten importeren.

Ding draait KaiOS, wat een uitgeklede Firefox OS is, maar Google heeft een belang in KaiOS waardoor Youtube en zelfs Google assistent erop draaien.
Ik heb sinds zaterdag een Nokia 8810 4G ook van HMD/Nokia en moet zeggen valt me niet tegen. De "basic" werk telefoon is behoorlijk r*k en die Nokia kan tenminste 4G, redelijk snelle UI en je kunt redelijk eenvoudig contacten uit Oulook via vcf files importeren (hint: export als .csv, dan via Windows Contacts importeren en exporteren als vcf files, daarna copieren naar geheugen van de 8810 en contacten importeren.

Ding draait KaiOS, wat een uitgeklede Firefox OS is, maar Google heeft een belang in KaiOS waardoor Youtube en zelfs Google assistent erop draaien.
Zie mijn review die ik onlangs gemaakt heb voor Tweakers met dezelfde overwegend positieve bevindingen......maar ook hier is de camera op de HMD Nokia een sluitpost. productreview: Nokia 8110 Zwart review door ucsdcom . Als je wil, kan je je werkwijze voor het importeren van de contacten nog toevoegen in de comments van de review. Mogelijk help dat nieuwe gebruikers nog wat verder. Persoonlijk heb ik ze via Google geimporteerd. Jij geeft hier nu zeker een goed alternatief voor wie dit niet via Google wil doen.
Ik zeg ook niet dat HDM slechte toestellen maakt, alleen valt mij op dat de camera kwaliteit van hun flagships niet competitief genoeg is.

Beide de 8 en 8 Sirocco hadden een flink prijs bij release.
Wacht maar af of de geruchten worden waargemaakt: Pentalens opstelling op het te releasen vlaggenschip: Nokia 9. Moet de beste smartphone camera tot op heden worden.
... maar het blijft enorm stil rond de Nokia 9 :'(

Ik kijk er eigenlijk wel naar uit (niet tevreden van de camera van m'n Nokia 7 plus trouwens) maar tegen dit tempo zie ik het toestel dit jaar al niet meer in de winkels liggen. Nokia heeft dus duidelijk een probleem in het hogere segment (en ondertussen blijft men maar focussen op low/mid ranges in India).

[Reactie gewijzigd door r2504 op 27 augustus 2018 13:53]

Hey, mijn oude telefoon.
Hopelijk gaat nokia iets moois met de naam pureview doen.
Als Nokia doorgaat zoals ze nu bezig zijn maak ik me daar geen zorgen om!
Heb zelf de Nokia 7 plus, een dijk van een foon en snelle updates.
Heb alle vertrouwen erin dat de merk Nokia een goede toekomst heeft met de weg die ze zijn ingeslagen.
Heb eveneens een Nokia 7 plus maar de kwaliteit van de camera is toch echt ondermaats (zodra het geen perfect omstandigheden zijn) wat mij betreft.
Helemaal mee eens. Nu een maandje in het bezit van een Nokia 6.1. Voor dat geld een dergelijke dijk van een telefoon op de markt brengen is een teken dat Nokia/HMD gewoon goed bezig zijn. Over de andere toestellen lees ik ook vrijwel alleen goede zaken. Job well done, Nokia/HMD!
Jullie bedoelen HMD neem ik aan?
Hey, mijn oude telefoon.
Hopelijk gaat nokia iets moois met de naam pureview doen.
Liever eerst een Nokia N95-4G dan, maar dan met pureview. Dat zat in de oorspronkelijke versie er niet op, maar dan maak je wel een toestel waar retro liefhebbers echt iets mee kunnen!

(En off topic: de Nokia 8810 luxe slider heb ik nooit kunnen betalen en zou ik ook graag in een retro versie zien....)
[...]
(En off topic: de Nokia 8810 luxe slider heb ik nooit kunnen betalen en zou ik ook graag in een retro versie zien....)
www.belsimpel.nl/nokia-8110/geel _/-\o_
euuh, 8110 versus 8810 = een heel ander toestel......
Lol ik ben blind, never mind |:( :z
Ik blijf het een vreemde zaak vinden.

Nokia maakt Windows telefoons. Door tegenvallende cijfers en problemen die er zijn. Wil men ermee stoppen met het maken van Windows telefoons en overstappen naar Android telefoons.
Microsoft is er niet blij mee en koopt Nokia telefoon tak.
Dan snap ik niet dat ze vervolgens een aantal telefoons die in de pijplijn zaten niet uitbrengen. En dat er eigenlijk helemaal geen nieuwe telefoons is ontwikkeld, want de telefoons die ze hebben uitgebracht, zaten al in de pijplijn toen Microsoft het kocht.
Vervolgens trekken ze de heleboel leeg en stappen mensen over, naar zowel Microsoft als Nokia als HMD.
Dan snap ik nog iets niet. Waarom koopt Nokia zijn divisie niet terug en laat het werk over aan HMD. Waarom laat je je naam gebruiken door de overbuurman?

Kortom: Waarom koopt Microsoft Nokia telefoon tak, om er vervolgens niks mee te doen. En waarom koopt Nokia het niet terug en laat het een ander bedrijf het doen?
Nokia zat al in zwaar vaarwater voor Microsoft ze overnam. Windows Phone/Mobile had ook zomaar een succesje kunnen worden. Daarbij bezat Nokia veel know-how en patenten, wat uiteraard ook flink wat waard is voor Microsoft.

Nu achteraf is het makkelijk roepen en wijzen naar de fouten die gemaakt zijn, maar zo overduidelijk was het destijds niet. Microsoft deed flink z'n best op hun platform populair te maken, maar uiteindelijk is het niet gelukt. Deels door foute beslissingen, deels omdat het gewoon totaal niet aansloeg.
Dat Nokia het verkocht dat is nog wel te begrijpen. Kosten die gemaakt zijn, zijn immers verlicht.
Maar wat moest Microsoft ermee? De patenten is eigenlijk de enige wat er over is gebleven. Want de know-how zit bij de mensen. Mensen die het OS verzorgden, waren al in dienst van Microsoft en zijn ook gebleven. Hardware mensen, een deel daarvan is ook gebleven maar de meeste zijn naar Nokia terug gegaan.
Er zijn genoeg berichten geweest dat Microsoft mensen ontsloeg, bij deze afdeling. Beetje een raar verhaal, is niet geheel duidelijk waarom Microsoft een zinkend schip koopt! Alleen voor de patenten en dan er verder niet of niets mee doen. Had je ze net zo goed niet hoeven kopen.

Mensen zetten al vraagtekens toen Microsoft met het nieuws naar buiten bracht. En de jaren daarna is het nog altijd niet geheel duidelijk waarom?

Ik probeer een antwoord te geven.
Wellicht heeft het te maken het feit dat windows 10 nog niet geheel gereed was. Want ik typ dit op een lumia 640xl en die kwam nog uit met windows 8.1 of zelfs 8.0.
Volgens mij was die deal net daarvoor gemaakt. Dan brengt Microsoft windows 10 uit, ook voor deze telefoon. En nog een reeks nieuwe telefoons. En dat was het. Na de lancering van windows 10 en 650 950 toestellen zijn ze gestopt met ontwikkelen van nieuwe telefoons en het verbeteren van het OS. Vervolgens plaatsen ze windows 10 mobile sdk in sdk van windows 10.
En dat was het? Verder geen nieuws bericht over, ja geruchten over een nieuw toestel.
Waarom Microsoft Nokia overnam was omdat zij een kans zagen om via Nokia's merknaam nieuw leven in windows phone te blazen. Het is helaas mislukt (heb zelf ook nog een Lumia) maar de reden waarom is vrij complex, er zijn veel redenen waarom het niet gelukt is (teveel om ze allemaal hier op te sommen, een paar: youtube blokkade, app gap was tijds WP8/8.1 over bekritiseerd door de media, app development voor wp8/8.1 kon makkelijker gemaakt worden, wp10 ondersteunende geen eerdere/oude apps meer etc).

De reden waarom Microsoft uiteindelijk de stekker uit windows phone heeft getrokken is waarschijnlijk omdat het meer geld koste dan het geld opleverde. Ook denk ik dat ze teveel alleen naar Amerika hebben gekeken waar het marktaandeel van WP altijd vrij slecht was terwijl in Europa het (relatief) een stuk beter was en meer potentie had. En de stekker uit WP trekken heeft ook niet geholpen voor de windows store (/uwp apps).

Persoonlijk hoop ik dat Microsoft een nieuwe (succesvolle) doorstart kan maken met windows on arm, als dat een succes wordt dan schat ik de kans goed in dat er meer UWP apps komen en windows 10 devices ter grootte van een telefoon.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 28 augustus 2018 13:55]

Dat microsoft de stekker uit windows 10 phone trok, dat is te zien bij de presentatie van windows 10.
Microsoft presenteerde dat alle device van microsoft windows 10 gaat draaien. Windows phone is geen windows desktop.

Walkingcat presenteerde op twitter dat windows 10 phone OS nu in de windows onecore zit. Dus het OS is klaar en hoeft er geen windows phone meer gemaakt te worden.

Store problemen is misschien heel groot maar gewoon op te lossen.
Namelijk telefoon maken die qua hardware eruit springt. Dan volgt de software van zelf, zoals dat vroeger bij de eerste smartphone ook gebeurde.
Sterker nog,. Microsoft heeft onder de naam Nokia zelfs een Android telefoon uitgebracht.

https://www.gsmarena.com/nokia_x-6067.php
Leuk hoor, maar een merknaam maakt de camera's niet ineens beter. En laat HMD nou behoorlijk belabberde camera's in z'n toestellen hebben. Nouja, de camera's zijn eigenlijk wel goed, maar de software is zwaar ondermaats, waardoor de foto's bedroevend zijn. Dat kun je dan wel oplossen met de Google Camera van de Pixeltjes. Maarja, die doet weer niets met de 2e monochrome sensor.

Naast de merknaam en het design van de camera app, hadden ze zich misschien beter kunnen richten op het overnemen van de algoritmes. De Lumia serie maakt ook vandaag de dag nog veel betere foto's dan de Nokia 8 Scirocco en andere HMDtjes. Veelal vanwege de beeldverwerkingsalgoritmes.

Verder is de software van die Nokia's nogal ondermaats en ontbreken er opvallende zaken. Soms ontbreken die ineens na een Android update. Ik noem een Miracast (klopt dat Google dit heeft laten vallen, maar het is wel zonde dat het toestel een Miracast certificatie heeft, terwijl de software het helemaal niet kan) ook ontbreken er een hoop bluetooth codecs en/of weigeren ze te activeren. Dingen als apt-x. Gek genoeg werkte dat wel op Android 7, maar niet meer na de update naar 8.1?!

Glance op de Nokia 8 is ook dramatisch. Het laat niets zien, behalve de standaard Google apps voor berichten/e-mail/telefoon. Je kunt dat wel uitzetten, maar ambient display heeft Nokia laten verdwijnen, dus dan heb je helemaal niets. Niet eens een notificatieledje.

Zo zijn er nog een handjevol rariteiten die een Huawei en Samsung veel beter op orde hebben. Deels te wijten aan het pure android dat ook gewoon extreem kaal is. Het is ook erg jammer dat Google de opties verwijderd heeft waarmee je per app de internettoegang in kunt stellen. Wellicht heeft dat temaken met dat je dat als neppe adblocker kunt gebruiken, lomp is het in ieder geval wel.

Nokia heeft in ieder geval nog een flinke weg te gaan en vooral de software blijft iedere keer achter. Als ze dan blijven schermen met merknamen zoals Glance, Pureview, Zeiss, etc. en er dan zo'n potje van maken, dan is dat erg misleidend en niet helemaal eerlijk tegenover die goede naam die ooit door Nokia en Microsoft opgebouwd is.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 27 augustus 2018 12:15]

Deze rant lijkt een beetje random en heeft eigenlijk niets met het nieuwsbericht te maken.
Wat heeft HMD je misdaan? Heb je het gevoel dat je teveel voor je Nokia 8 hebt betaald?
Niet helemaal een rant; de processing software op de Lumia 950 is (bijna) onovertroffen en alleen een naam kopen zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van de foto's

De site allaboutwindowsphone.com vergelijkt de camera van de Lumia 950 met die van andere topmodellen (waaronder de Nokia 8) en meestal komt de 950 als beste uit de bus. Hoewel Steve een Lumia-liefhebber is, zijn zijn tests toch redelijk objectief en het leuke is dat hij een mooie vergelijkingstool heeft, waarbij twee foto's op elkaar gelegd worden en je met de muis snel kan selecteren naar welke foto je kijkt. Zo kun je in detail de kwaliteit van beide toestellen vergelijken. Elke foto krijgt een cijfer van 1-10 en de eindscore bepaalt de winnaar. Tot nu toe zijn er maar een paar toestellen die beter zijn dan de Lumia 950

Check zelf
Dan vind ik de compare van GSMArena zelf een stuk beter
V.w.b. enkel het toestel misschien zeker niet verkeerd, maar één op één vergelijkingen maken met een 950 (XL) anno 2018 doet volgens mij enkel AAWP, toch?

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 27 augustus 2018 12:33]

Je kunt in de tool van GSMA zelf de vergelijking maken. Ook met de 950(XL) met dezelfde foto. De vergelijking - in tekst - zal alleen AAWP doen wss ja.
Ik zie het. Beide sites bieden zo op hun eigen wijze bruikbare info, hoewel AAWP natuurlijk enkel Windows Mobiel georiënteerd is. Al zal vrijwel niemand op dit moment nog actief achter een Lumia 950 (XL) aangaan verwacht ik ;)
Wel geprobeerd maar ze waren niet makkelijk te krijgen of voor een te hoge prijs.
Paar weken geleden nog eentje tweedehands op de kop getikt omdat mijn HP Elite X3 mij mijn Lumia 1520 maar niet kan laten vergeten... Dat moet lukken onder de 150€.
Ik zoek zelf niet, heb al 2 XL's (naast een Idol 4 Pro ;) ), en kan nog wel even vooruit zo.
Onlangs nog een 950 aangeschaft via marktplaats, en nog een reserve toestel bij een opkoper meegenomen.
Ik ben nu op het moment met een een Nokia 6.1 aan het typen.
Maar ik moet vreselijk wennen, en m'n 6.1 is voorlopig m'n hobby toestel.
Camera en interface gebruik haalt het bij ver nog niet ondanks Square Home 2 en Microsoft Launcer.
Voor de rest is de 6.1 opvallend zuinig in batterij gebruik.
Gisteren bij de opendag van vliegveld Soesterberg geweest en had tot mijn spijt de 6.1 meegenomen, want de aldaar gemaakte foto's zijn gewoon minder dan van de Oneplus 5 van mijn dochter, terwijl de 950 normaliter betere foto's maakt dan de Oneplus.

[Reactie gewijzigd door kittop op 27 augustus 2018 18:33]

Hoezo niets met het nieuwsbericht? Wederom heeft HMD een merknaam gekocht/overgenomen, terwijl de merknaam niet hun grootste valkuil is, maar juist de uitwerking binnen die merknaam. Je kunt ergens wel Pureview, Nokia, Zeiss, etc. op plakken, maar als de kwaliteit vrij ver beneden verwachting is, dan is dat nogal zonde van de merknaam. En laat dat nou net het geval zijn op camera en geluidsvlak, wat juist de speerpunten waren van Nokia ooit.

Net als dat Glance ooit een mooie nuttige feature was en nu juist in extreem beperkte vorm vooral voor de naam bestaat, terwijl je er niets aan hebt. Nokia moet dus nog flink wat werk verzetten om aan de kwaliteit te voldoen die ooit bij de merknamen die ze nu gebruiken hoorde.

Quote uit het artikel:
Het is onbekend of HMD ook gebruik kan maken van Nokia's technieken voor het maken van camera's en software die ten grondslag lagen aan de 808 en Lumia 1020.
Dit is wederom een opvallende mededeling, waaruit duidelijk blijkt dat het nog lang niet zeker is of dit weer een merknaampje is, of dat er ook echt iets gaat verbeteren. En ook eigenlijk precies mijn punt. Merkjes plakken maakt het product niet ineens goed.

Glance is dus ook zo'n voorbeeld. De naam Glance schept hogere verwachtingen dan het onhandige ding dat het nu is. Nu is het meer voor de show, maar in de praktijk is het een heel slap aftreksel van wat het ooit was. Dat soort dingen merk je pas na de aankoop en dat is niet echt netjes.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 27 augustus 2018 12:16]

Glance is dus ook zo'n voorbeeld. De naam Glance schept hogere verwachtingen dan het onhandige ding dat het nu is. Nu is het meer voor de show, maar in de praktijk is het een heel slap aftreksel van wat het ooit was. Dat soort dingen merk je pas na de aankoop en dat is niet echt netjes.
Glance van de 950 is niet zoals -Glance op de 6.1 inderdaad.
Bij de 6.1 komt Glance naar voren als je hem oppakt. Niet handig in het donker. Nu moet ik eerst mijn nachtkastje afstruinen of eerst de telefoon pakken voordat ik het licht uit doe. En de 6.1 is beperkt met meldingen.

[Reactie gewijzigd door kittop op 27 augustus 2018 18:42]

100% mee eens.

Dat is leuke nieuws maar betekend niet direct een betere camera ervaring.

Grootste probleem met cameras zit in de software, je krijgt de sensor van iemand, de SoC die je gebruikt heeft een DSP en moet je doen met wat standaard software dat al in Android zit, wat je van de SoC partner krijgt en koop je nog wat kant en klaar libraries.

De grote jongens hebben de capaciteit om zelf dat post-processing magic te ontwikkelen, Google heeft resources, Samsung ook en deels hebben ze hun eigen SoC en Huawei ook.

De hoop is dat Samsung, heeft bekend gemaakt dat zij een full package Isocell solution gaan aanbieden, met sensor en all de software om alles uit te halen van hun camera's.
Nee, maar een merknaam toepassen voor je run-of-the-mill rommel is ook niet slim. Ik hoop dat dit een teken is dat ze willen gaan meevechten in het topsegment qua camera.
Er zijn rariteiten die samsung ook niet op orde heeft waarom zoveel troep apps op mijn toestel die ik niet kan verwijderen??
Bixby op s9 ?? software updates kan ik ook maar vergeten triest :'( als je echt een samsung gebruikt is dit realiteit.
Zij hebben dan weer asistent inplaats Bixby.
Wat is er met software update mis?
Ik zit kwa veiligheid wel goed en p krijgen we ook.
Dus vraag me af welke realiteit jij het over hebt..
De nieuwe budget nokias hebben android one en krijgen 3 grote updates dat kan niet waargemaakt worden bij samsung zonder knutselwerk.
Het is dat major niks zeggend is sinds veel dingen al in Samsung toestellen zitten en andere fabrikanten die niet hebben.
Glance uitschakelen en Glimpse Notifications installeren. Prima alternatief!
Ik ben benieuwd naar de eerste HMD Nokia's met Pureview, de goede camera's waren altijd mede de reden voor mij om Nokia (en later Microsoft Lumia) toestellen te kopen en de toestellen in de huidige line-up scoren in reviews nou niet zo denderend op gebied van camera's.
Ik had eigenlijk verwacht dat ze dit al hadden overgenomen, maar vooral de rechten op de camera-technologie zelf. Het idee van een grote sensor met veel pixels die worden gebruikt voor zoom en/of pixel binning is volgens mij een hele goede oplossing om zoom te krijgen in een compacte telefoon. Nu lijkt Huawei dit idee verder uit te werken, maar ik zou het graag zien in een nieuw Nokia met pure Android.

Overigens werd PureView gebruikt voor meerdere technologiën. Het werd gebruikt voor de Nokia 808 en Lumia 1020, maar ook voor de Lumia 920 die een gewone enkelvoudige sensor had met optische stabilisatie (https://www.theverge.com/...lumia-920-pureview-camera).
Ben benieuwd wat voor resultaat dit meebrengt in de updates voor recente modellen. Mogelijk wordt de pro-view (camera) nu pureview? Ik ben benieuwd.
ze zijn echt goed bezig bij HMD. zo hoort een bedrijf te werken en vooruit te denken. triest dat microsoft met zoveel mensen en ervaring nokia om zeep hebben geholpen. waardeloos.
Het verbaast me een beetje dat het artikel stelt dat Microsoft de naam 'pureview' nooit gebruikt heeft - ik zie het toch duidelijk op de achterzijde van mijn Lumia 950 staan, het laatste model dat Microsoft gemaakt heeft.
Ik ben overigens nog steeds erg tevreden over het toestel, en vooral de camera, maar nu begint langzaamaan wel de accu te falen (dat vind ik snel, na nog geen drie jaar). Nog maar een uurtje of 9 stroom, bij minimaal gebruik. Eigenlijk zijn er alleen via eBay en AliExpress nieuwe accu's te koop, en die zijn ruk. Ik heb er net een gekocht, op Ali, en die houdt het in stand-by net aan zes uur uit.
Eind 2018 nokia 8 pureview.
Vraag me wel af hoe HMD dat voor elkaar gaat krijgen. De good old 808 had een 41 mega pixel 1/1.2" sensor van (als ik het goed) Toshiba. Een speciaal ontworpen sensor. Inmiddels is Toshiba daar mee gestopt.

Je moet dus ergens een 1" sensor vandaan halen. Bedrijven die zo'n sensor (nog) hebben zijn Panasonic (voor Micro Four Third) en Sony (de RX100 ?). Micro Four Third is wel iets groter.

Je kan wel een kleinere sensor met heel veel pixels pakken, maar dan lever je veel op licht gevoeligheid en ruis in.
Waar een wil is is een weg,
de componenten zullen niet goedkoop zijn om te produceren, maar ook de patenten zullen een financiële druk geven om een product betaalbaar aan te kunnen bieden op de markt.
Daarbij zal de software ook compatible gemaakt moeten worden.
Dat kost tijd die je niet meer inhaalt.

[Reactie gewijzigd door kittop op 27 augustus 2018 18:28]

dan koop je hem bij sony.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True