Google stopt met Goggles en stuurt gebruikers door naar Lens

Google stopt met zijn Goggles-app. Wie de app installeert, krijgt in plaats daarvan een verwijzing naar Google Lens te zien. De Lens-app vertoont veel gelijkenis met Goggles, maar Google sprak bij de introductie niet van een opvolger.

Google Goggles LensDe Goggles-app heeft deze week voor het eerst sinds 2014 een update gekregen, constateert Android Police, maar wie de app opent, krijgt niets anders dan een welkomsscherm, met een link naar de Lens-app. Volgens de tekst gaat Goggles weg, maar kunnen gebruikers hun toevlucht zoeken tot Lens 'om de wereld te verkennen'.

Google introduceerde Goggles in 2009 als applicatie voor visueel zoeken. De app kon onder andere streepjes- en qr-codes scannen, beelden herkennen, sudoku's oplossen en teksten vanaf foto's vertalen. De werking komt daarmee voor een deel overeen met die van Google Lens, dat het bedrijf vorig jaar aankondigde.

De beeldherkenning van Lens gaat echter een stuk verder. Zo kan die app bijvoorbeeld ook bloemen en restaurants herkennen, dankzij een koppeling met de Google Assistant. Google Lens werkt echter alleen op recente Android-toestellen. In de Play Store klagen enkele mensen dat ze overgestapt zijn van Goggles naar Lens, maar dat die laatste op hun smartphone niet of niet goed functioneert.

Google Lens 2

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-08-2018 • 13:52

67

Reacties (67)

67
66
43
8
0
14
Wijzig sortering
Als ik op de link in het artikel klik (https://play.google.com/s...ils?id=com.google.ar.lens) is mijn nokia 8 niet compatibel. Echt een vervanger is het dus niet...
Google Lens is onderdeel van Google Assistent - in deze App zou Lens rechts onder moeten staan. Echter de uitrol verloopt langzaam - op slechts 1 van mijn 3 Android devices aanwezig.
Als ik op de link in het artikel klik (https://play.google.com/s...ils?id=com.google.ar.lens) is mijn nokia 8 niet compatibel. Echt een vervanger is het dus niet...
Raar; zowel mijn Nexus 5 als Nokia 8 zijn compatible. 8)7
Zeer vreemd. Misschien iets afhankelijk per regio? Ik kan nl de goggles app nog steeds gebruiken. (Belgie)

EDIT: in de reacties hieronder blijkt het dat deze dus in Belgie niet beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door bresjt op 24 juli 2024 13:46]

Op mijn Samsung Galaxy Note 3 is Lens ook niet compatibel. Ik draai nog Android 5, maar Goggles draaiden tot voor kort prima, en WordLens draait nog steeds. Weet iemand of het aan de hardware of OS ligt? Ik kan nergens vinden wat de minimum eisen zijn. Android 6 of hoger vereist :(

[Reactie gewijzigd door krflyer op 24 juli 2024 13:46]

Ik dacht ook al, Google Goggles draaide nog op Android uit de steentijd, hier gaan ze mopperende app gebruikers van krijgen.
Een reden om naar België te verhuizen
;)
Op mijn mi mix 2 werkt hij ook niet.
Dit zou toch niet mogen :?
Zo kan die app bijvoorbeeld ook bloemen en restaurants herkennen, dankzij een koppeling met de Google Assistant.
Ik ben benieuwd hoe nauwkeurig het herkennen van bloemen gaat. Als dit nagenoeg foutloos is dan wordt een determinatietabel voor bloemen (soort van) overbodig.

Kan dit ook gebruikt worden voor het herkennen van insecten bijvoorbeeld?
Had het eens in een tuincentrum geprobeerd.
Dit was wel met de Engelstalige Lens en hij toonde bij de meeste bloemen de echte benaming.

Geen idee als dit ook zover kan met Nederlandstalige Lens.
Ik denk het haast wel, tenzij er een andere database voor de Nederlandse gebruikt wordt.
Pl@ntnet is een app die dit al probeert. Op basis van een foto van de bloem het blad of de vrucht probeert de app uit zijn database een gelijke afbeelding te halen.
Ik ga eens even kijken, dankjewel!
Probeert is inderdaad de juiste omschrijving. De laatste keer dat ik een poging waagde ermee, bleek het vooralsnog marginaal te werken.
Ik denk meer dat het een generieke herkenning is - "dit is een bloem", "dit is een insect"; lijkt me sterk dat de app ook echt specifiek soorten bloemen en insecten zou kunnen herkennen. Als dat wel zo is, dan is het echt super.

Ik zal later vandaag eens kijken of Google Lens op m'n OnePlus 5T wil draaien (LineageOS, dus geen stock ROM). Indien zo dan zal ik e.e.a. eens gaan testen. :)

-- Update: Onder LineageOS op de OnePlus 5T wordt Google Lens ondersteund. Het werkt redelijk maar ik geloof wel dat met verdere training Lens steeds beter zal worden. :)

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 24 juli 2024 13:46]

In de afbeelding is aan de andere kant wel te zien dat hij daadwerkelijk bloem soorten herkend en eerlijk gezegd moet dit niet heel moeilijk zijn. Wanneer er een bloem gedetecteerd is kan hij verder scannen op eigenschappen van bloemen zoals kleur, vorm etc
Je hebt duidelijk geen kennis van bloemen.

Laat ik een voorbeeld noemen: een vergeet-me-nietje. Om te bepalen welke soort het is heb je nodig:
- Foto van de bladeren, specifiek de rand type (glad of gekarteld)
- Bepaling van de hoek van die bladeren ten op zichte van de stam
- Grond waarop deze groeit
- Diepte van de rand tov de kern van de bloem
- Grootte en lengte informatie

Bovenstaande betekent al 3 losse fotos en daarbij extra omstandigheden die beschreven moeten worden. En zo heeft iedere bloem zijn eigen eigenaardigheden.

Wat je wellicht bedoeld is dat op basis van een duidelijk foto herkend kan worden dat iets een roos of zonnebloem is, simpelweg omdat er miljoenen soortgelijke foto's van zijn. Dat is echter niet determineren, het is categoriseren.
Determinatie zal het inderdaad niet zijn, echter heeft 99% van de mensen dit ook niet nodig.

Als ik een bloem zie in de bloemenwinkel die ik niet ken, zou het gaaf zijn om te weten dat het een Landlelie of Manebloem is. De exacte eigenschappen bewaar ik voor de kwekers.
Dat begrijp ik, maar er wordt hier gepraat over "soorten". Soorten betekent determineren. Zo is een roos geen soort, het is een familie met 4000 soorten.

In normale spreektaal bedoeld men wellicht iets anders met "soort", dus ik snap de verwarring.
Om een auto analogie te nemen: Dit is meer dat hij kan zien dat het een rode Audi A3 is, niet welke uitvoering, laat staan bouwjaar.

Ik denk dat ik het gewoon bij de Heukels hou...
De meeste criteria heb je als je een foto maakt:

- Foto van de bladeren, specifiek de rand type (glad of gekarteld) --> Check
- Bepaling van de hoek van die bladeren ten op zichte van de stam --> Kan afgeleid worden
- Grond waarop deze groeit --> Je weet waar de foto is gemaakt, dus op basis daarvan kan je al selecteren wat daar zou kunnen groeien
- Diepte van de rand tov de kern van de bloem --> die is met de huidige camera's nog lastig
- Grootte en lengte informatie --> kan je bepalen a.h.v. brandpuntsafstand van de cameralens en de focusafstand

Kortom: je hebt al veel meer informatie dan alleen het plaatje. Op basis van deze informatie moet je het overgrote deel van de bloemensoorten kunnen herkennen.
"- Foto van de bladeren, specifiek de rand type (glad of gekarteld) --> Check"

Geen check. De meeste bloemen fotos zijn van de bloem zelf, een bovenaanzicht.

"- Bepaling van de hoek van die bladeren ten op zichte van de stam --> Kan afgeleid worden"

Nee, niet in dit voorbeeld, uitgaande van een foto van de bloem, wat het meeste voorkomende scenario is.

"Grond waarop deze groeit --> Je weet waar de foto is gemaakt, dus op basis daarvan kan je al selecteren wat daar zou kunnen groeien"

Mogelijk, maar daarvoor is een zeer fijnmazige kaart nodig van biotopen, tot op enkele meters nauwkeurig. Onwaarschijnlijk dat dat nu er is of meegenomen wordt.

"Grootte en lengte informatie --> kan je bepalen a.h.v. brandpuntsafstand van de cameralens en de focusafstand"

Nope. Kan alleen met volledige EXIF maar houd geen rekening met crops.

Deze situatie heeft 3 verschillende fotos nodig waar je niet omheen kunt.
Ik denk dat je nog nooit hebt geprobeerd om een plant te determineren. Soms komt het op subtiele details aan om te bepalen wat het is.
En dan heb ik het alleen nog maar over de inheemse planten; Alle mooie kweekvarianten maken het nog veel moeilijker.
Anoniem: 998261 @JAVE18 augustus 2018 12:56
Voor een mens moeilijk. Voor een machine niet, als die met de juiste informatie wordt gevoed. Wij moeten goed kijken of (bijvoorbeeld) een kartelrandje 3 of 4 mm is. Een camera kan het veel makkelijk objectief bekijken. Kleuren zijn voor een camera ook makkelijker. Onze hersens passen de kleurervaring aan aan de omgevingskleurtemperatuur. Een camera met de juiste software kan dat soort subjectieve zaken negeren.
Mwah, mogelijk niet elke bloem met 100% accuriteit, maar als je bloemen kan herkennen, en je hebt een grote dataset van andere bloemen met de naam (welke Google waarschijnlijk wel heeft) dan is die stap niet zo heel groot.
Als botanici toegang hebben tot deze database zou dat uiteindelijk zorgen voor een steeds kleiner wordende foutmarge.
Daar is al een app voor

Disclaimer: Ik werk niet voor dat bedrijf.
Link
De app iNaturalist werkt simpel: je maakt een foto van een plant, schimmel, insect, vogel, amfibie, ... Je laadt de foto op, en door gebruik te maken van artificiële intelligentie vertelt de app je wat je gevonden hebt. Je krijgt er meteen ook de uitleg van Wikipedia bij. Als de app niet met zeker is over wat je gespot hebt, geeft ze een lijst met suggesties van het mogelijk kan zijn. Telkens als je een waarneming doet, wordt ook gevraagd de locatie in te geven. Je kan ook een overzicht krijgen van observaties die recent in jouw buurt werden opgeladen. Volgens de makers zal de app steeds beter gaan werken, naarmate er meer foto’s worden opgeladen.

iNaturalist is een online sociaal netwerk van mensen die informatie over biodiversiteit met elkaar delen, om samen meer te weten te komen over de natuur. Ze benadrukken dat ze geen wetenschappelijk project zijn. “We proberen mensen enthousiast te maken voor de natuur”, klinkt het. “Dit is een geweldige app voor gezinnen die samen op verkenning willen gaan in de natuur.” Er is geen registratie nodig om de app te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door eYaTed op 24 juli 2024 13:46]

Er zijn er meerdere:

http://identify.plantnet-project.org/

https://play.google.com/s...ntify.recognition_i&hl=nl

https://waarneming.nl/index.php (hoort bij bovenstaande app)

Grappig is dat elke nieuwsbericht van elke verschillende app begint met "De shazam voor..."
https://www.hln.be/wetens...ten-en-insecten~a238d7a1/

https://www.lindanieuws.n...iefhebber-shazam-planten/

[Reactie gewijzigd door Mh1992 op 24 juli 2024 13:46]

En krimpende kennis bij botanici omdat ze wel even met een app bepalen welke bloem het is in plaats van het gewoon te weten. Het werkt helaas twee kanten op.
Dat is de keerzijde inderdaad, gemak dient helaas niet altijd de mens (tenzij het de mens is die het gemak verzorgd).
Dat zal wel meevallen.

Het is fascinatie die mensen drijft een dergelijk beroep te kiezen en die leren die dingen (onbewust) toch wel.

Als programmeur hoef ik niet alle functies te kennen want er is documentatie, maar toch denk ik dat ik 99% van de standaard functies ken.

[Reactie gewijzigd door Bender op 24 juli 2024 13:46]

Waarom is dat persé zo? Als je het in een boek moet opzoeken wordt het je ook verteld.
Volgens mij kan je niet anders dan die dingen leren kennen als je er de hele dag mee werkt en je komt er ook niet mee weg jezelf botanicus te noemen omdat je met je smartphone naar een bloem kan kijken. Alsof dat beroep alleen maar bestaat uit kunnen zeggen welke plan welke naam heeft.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 juli 2024 13:46]

Hij herkent wel specifieke soorten. Het klopt alleen niet altijd
Herkennen van soort bloemen/bomen werkt erg goed. 8 van de 10 heeft hij het goed bij mij. Je moet wel soms een foto van andere hoek maken voordat hij herkent wat het nu precies is.
Heb Lens al enige tijd (pixel owner)

zie hoe het werkt hier: https://www.youtube.com/watch?v=0r1sllff5hA

[Reactie gewijzigd door Killertjuh op 24 juli 2024 13:46]

Heb je het bij de twee 'mislukte' keren opnieuw geprobeerd, wellicht onder een net wat andere hoek?
Op de screenshot wordt een "milk and wine lily" genoemd, een echt bestaande soort. Dus tot op zekere hoogte kan er specifiek een naam aan een foto worden gekoppeld.

Ik weet niet in hoeverre dit systeem kan leren, of dat de database wordt geraadpleegd.
Ik wou eerst zeggen dat je gelijk had en dat je geluk had als de app zei dat het een "plant" was.

Maar ik heb de app net even getest en in een paar gevallen kwam inderdaad de juiste plantnaam tevoorschijn.
Het systeem is dus steeds in ontwikkeling en wordt steeds beter.
Net Google lens getest op een bloeiende plant in mijn tuin, en inderdaad de app herkende plant als zijnde een Hibiscus
Ik denk meer dat het een generieke herkenning is - "dit is een bloem", "dit is een insect"
Of dit is geen hotdog ;)
Heb het een tijd geleden geprobeerd op dieren, en bij sommigen dieren kon google lens met vertellen welke ras/soort het precies was. Maar dat is denk ik maar 30% ongeveer.
Nee het werkt echt. Met de Latijnse naam en een link naar Wikipedia o.i.d heb het pas zelf gedaan bij een boom in Italië. Merk wel dat de Engelse lens beter werkte dan de Nederlandse. Maar dat is met de assistents ook zo.
Dat is precies wat die zo ongeveer doet en als die probeert te determineren is 't over 't algemeen fout ik richtte 'm op mijn hond (Australian labradoodle) gaf die 2 soorten honden aan allebij fout
Met de juiste app kan dit wel. Er zijn app te vinden specifiek voor Nederland die een plantje met behulp van 1 of meerdere foto kan detimineren. Ook voor insecten al wordt dat wat moeilijker om dat ze niet vast zitten.
Het herkennen van insectsoorten zou voor een App als dit geen probleem moeten zijn. De app moet alleen getraind worden om een specifiek soort insect te kunnen herkennen.
Daar zou dan, zoals @ZpAz voor bij de bloemen noemt, een soort database voor moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Sk313t0r op 24 juli 2024 13:46]

Zelfde opmerking hier: grouperen kan (vlieg, vlinder) maar niet op detail determineren, dat is onmogelijk voor vele soorten.
Om weer even on-topic te gaan:
Hoe moet ik het herkennen van restaurants zien? Krijg je misschien een overzicht van recensies als je een foto hebt gemaakt?
Dat is niet zoals ik het eerder begrepen heb en volgens mij is restaurant hier uit zijn context gehaald. Wat lens wel moet kunnen doen is een restaurant-menu vertalen naar je moedertaal.
Dat klinkt ideaal!
Daar komt bij dat je jezelf niet meer voor schut hoeft te zetten als je iets wil bestellen :9
Ik heb Lens een tijdje terug op vakantie gebruikt om erachter te komen wat voor gebouw iets was. Ik richtte mijn camera erop, tikte en hij vertelde me mooi de naam, de maps-rating e.d., maar ook o.a. de hoogte van het gebouw en de bouwstijl.
Ik gok dat het met restaurants vergelijkbaar zal zijn. Een korte beschrijving, de rating enzo.

EDIT: zojuist geprobeerd met een foto van een restaurant via de Google Photos app. Het geeft je idd de naam, de ratings en een korte beschrijving. Daarnaast is er ook een knop voor "webresultaten", welke je dezelfde resultaten geeft als je zou krijgen wanneer je het restaurant opzoekt op Google.

[Reactie gewijzigd door vinno97 op 24 juli 2024 13:46]

Zag Lens ook opeens verschijnen in Google (Assistant) app. Dus daarmee hoef je Lens niet meer apart te installeren.
Ik heb een tijdje geleden de PlantNet app geïnstalleerd om planten te herkennen https://www.seasons.nl/2018/03/19/plantnet/ dat werkte verassend goed :)
Hoera! Niet meer in de weer met determinatietabellen!
Ik moest even denken aan Silicon Valley:

Herkenning of iets wel of geen hot dog is :D
Leuk dit. Net even geïnstalleerd en getest op kantoor.

De nauwkeurigheid / precisie wisselt sterk, maar over het algemeen wordt er best veel herkend.
Een paar voorbeeldjes

Materialen worden goed herkend (glas, hout, leder etc)
Voorwerpen redelijk (pint glas, rekenmachine (bij volledig beeld ook het merk/type)
Overige (Rick & Morty, merknamen e.d., cracker werd herkend als voedsel, logo apple -> fruit)


Dit gaat denk ik echt de toekomst worden.
Volgens mij is het binnen een paar jaar al ingeburgerd.
Ook erg interessant voor fabrikanten/winkelketens om hun producten te te voegen denk ik.
Als je leuke kleding of een meubel ziet even scannen en hop bestellen of zien waar het verkocht wordt.
Volgens mij was Goggles ook al (redelijk) goed met het herkennen van merknamen.
In België is die blijkbaar niet beschikbaar dus... jammer dat google nog altijd een verschil maakt tussen NL en BE...

de apk downloaden en installeren lukt zonder probleem

[Reactie gewijzigd door telenut op 24 juli 2024 13:46]

Lukt openen ook? Ik krijg de melding 'Google Lens is nog niet beschikbaar op jouw apparaat'. (ook België)
Openen lukt ook op een Oneplus5T
Lens gaat wel wat verder dan qr-codes, streepjescodes of het herkennen van gebouwen. Lens heeft ook een koppeling met Google Shopping. Maak maar eens een foto van een t-shirt of een paar Nikes. Je krijgt direct te zien waar je het kunt kopen en voor welke prijs. Die functionaliteit zie ik de komende tijd nog wel uitgebreid worden.
Het telkens wijzigen van de locatie en namen van services van Google is zo af-en-toe toch ook wel een doorn in het oog. Ik snap de beweegredenen wel, maar soms kan ik functie niet meer vinden als ik zulk nieuws niet tijdig lees én onthoud.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.