Google viert twintigste verjaardag

Google bestaat donderdag twintig jaar. Op 27 september 1998 werd de zoekmachine opgericht door twee studenten van Stanford University in Californië. Google is in de afgelopen twee decennia uitgegroeid tot veel meer dan een zoekmachine.

De zoekmachine heette ooit 'BackRub' en was het onderzoeksproject van Larry Page en Sergei Brin. De twee ontmoetten elkaar op Stanford University, ze studeerden allebei computerwetenschappen. Page en Brin waren onderdeel van The Stanford Digital Library Project. Het doel van het project was om 'nieuwe technologie te ontwikkelen die een geïntegreerde, universele, digitale bibliotheek mogelijk maakt'.

Twee jaar eerder had Page een 'spider' het internet opgestuurd, die data verzamelde over de websites die hij bezocht. Met deze data werd de PageRank-methode ontwikkeld. Bij PageRank worden de pagina's geordend naar belang. Hoe meer naar een pagina werd verwezen door andere pagina's, des te hoger deze in de ranglijst kwam. Bij andere zoekmachines werden de pagina's geselecteerd op hoe vaak de zoekterm voorkwam.

Page en Brin wilden met behulp van BackRub onderzoek uitvoeren voor hun scriptie. Zij waren ervan overtuigd dat de relevantste pagina's de meeste links hadden op andere, voor de zoekopdracht relevante pagina's. Met de eerste versie van Google, in augustus 1996, konden zij dit testen. De naam komt van googol, een getal dat wordt aangeduid als een 1 met honderd nullen erachter. De zoekmachine nam in die tijd soms bijna de helft van de bandbreedte van de universiteit in beslag.

Waarschijnlijk op 4 september 1998 kwam Google LLC. als bedrijf tot stand. Omdat zelfs Page en Brin hier niet helemaal zeker van zijn, houden zij 27 september aan als Googles verjaardag. Tegen het einde van 1998 had Google een index van 60 miljoen pagina's.

Google in 1998

Groei en maatregelen tegen misbruik

Google werd in de opvolgende jaren steeds groter. Steeds meer mensen maakten gebruik van de zoekmachine, waarvan de eenvoud volgens BBC de meeste aantrekkelijke eigenschap was. Google begon vervolgens andere diensten aan te bieden. In 2000 begon het bedrijf met het verkopen van advertenties die met sleutelwoorden geassocieerd waren. Dit waren tekstuele advertenties, zodat het de laadtijd van de zoekmachine niet belemmerde. Op basis van een combinatie van clickthroughs en biedingen werden de advertenties geveild, beginnend met 50 dollarcent per klik.

Het bedrijf begon ook met het upgraden van PageLink. De methode was bijzonder, maar niet bepaald complex. Wie eenmaal het algoritme doorhad, kon daar makkelijk misbruik van maken. Zo probeerde men nietszeggende inhoud op andere pagina's te creëren om de Search Engine Results Page van een website te versterken. Deze tactiek heette 'splogging'. De Dominic-update die in mei 2003 uitkwam, moest dit soort praktijken tegengaan.

Google in 2003

Zo volgden er door de jaren vele updates die de zoekmachine moesten optimaliseren, waaronder personalized search en real time search. Google bleef tegelijk strijden tegen misbruik. In 2006 had BMW 'doorway pages' laten opzetten die zoekmachines aantrokken en verkeer doorverwezen naar een andere pagina. Google strafte BMW door het autobedrijf tijdelijk te verbannen uit de zoekresultaten.

Het bekendste geval van misbruik vond in 2011 plaats. De Amerikaanse kledingketen J.C. Penney's was op zoek naar een manier om meer verkeer naar zijn website te krijgen. Het kreeg advies van SearchDex, een bedrijf dat zich specialiseert in seo oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dat advies was om honderden in onbruik geraakte domeinen te betalen om een link naar J.C. Penney's website te plaatsen. Dit waren websites die niet altijd over kleding gingen, maar ook over bedden, koffers en zelfs huisdieren. Zo kwam J.C. Penney's maandenlang boven in zoekresultaten te staan. Zelfs als men op iets specifieks zocht zoals 'Samsonite koffers', verscheen J.C. Penney's boven Samsonites website in de zoekresultaten. In februari 2011 nam Google maatregelen: J.C. Penney's kreeg een plek laag op de lijst met zoekresultaten, zelfs als men specifiek naar de keten zocht. Hierdoor liep het kledingmerk omzet mis.

Google in 2011

Alphabet en hardware

Omdat Google een omvangrijke organisatie was geworden die zich bezighield met uiteenlopende richtingen van tech, vonden Page en Brin dat het tijd was voor een herstructurering. Op die manier konden de taken van de verschillende dochterbedrijven van Google beter verdeeld worden. In 2015 werd Alphabet opgericht en werd Google LLC. een dochterbedrijf. Alle aandelen van Google werden Alphabet-aandelen. De techgigant behaalde in het tweede kwartaal van 2018 een nettowinst van 3,2 miljard dollar.

Naarmate Google meer winst haalde uit advertenties, kon het bedrijf zich veroorloven om te experimenteren. Sommige diensten of software werden een succes, zoals Gmail, het tien jaar geleden geïntroduceerde Chrome, Google Maps, Docs en natuurlijk Android. Andere introducties flopten, zoals Google+. Met hardware heeft het bedrijf wisselend succes. De Google Glass liep na een hype op niets uit. De Pixel-hardware leek aanvankelijk bedoeld voor showcaseproducten, maar met de Pixel-smartphones wil het bedrijf wel degelijk meespelen op de smartphonemarkt, met tot nu toe een zeer bescheiden marktaandeel tot gevolg. De Google Home-producten met spraakassistent lijken wel aan te slaan.

Tegenwoordig maken velen nog altijd dankbaar gebruik van de zoekmachine. In januari 2018 ging 74,52 procent van de zoekopdrachten via Google. Maandelijks bezoeken meer dan 4,5 miljard gebruikers de zoekmachine.

Door Loïs Franx

Redacteur

27-09-2018 • 15:46

109 Linkedin

Reacties (109)

109
101
70
2
0
17
Wijzig sortering
Op naar de volgende 20 jaar. Ik vermoed dat Google in de toekomst groot gaat worden op het gebied van AI. Zo is Google Deepmind al aardig op weg en legt waymo vele kilometers af op de weg. Dit laatste gaat uiteraard nog even duren maar het is niet de vraag óf het er komt maar wanneer.
Wow. Pas 20 jaar. Welk bedrijf ter wereld heeft in de historie van de mens in zo'n korte tijd zo veel invloed/macht kunnen vergaren? (serieuze vraag)
Lijstje:
- Google Search (75% van alle zoekacties gaan via Google)
- GMail
- YouTube
- Google Analytics (60% van alle websites gebruikt Analytics)
- Google AdSense / DoubleClick
- Google Maps
- ReCAPTCHA
- Android
- Chrome / Chrome OS
- Waze
+ tientallen andere producten / overnames:
https://en.wikipedia.org/..._acquisitions_by_Alphabet
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_products

Was ik in de eerste 10 - 15 jaar van het Google erg enthousiast over hun kennis en technologie, de laatste jaren hoop ik toch echt er een andere partij (buiten Amazon / Facebook) die hun positie overneemt want hun macht/invloed/arrogantie/evilness/datahonger begint me toch iets te gortig te worden...

Maar alsnog; gefeliciteerd!

[Reactie gewijzigd door Ynst2003 op 27 september 2018 20:20]

VOC? Duurde weliswaar ietsje langer dan 20 jaar (hoogtepunt pakweg 35 jaar na oprichting rond 1637) maar de macht was vele malen groter, en de waarde Lag op ongeveer 7 biljoen euro, pakweg 7 keer groter dan Apple. En dit alles voor het Internet of elektriciteit. Ondanks de enorme en onvergeeflijke duistere kant ervan blijft dit prestatie van historie waar Google bij lange na niet is (of zou willen zijn, gezien de VOC geschiedenis).
De vraag is hoe men over pakweg 100 of 400 jaar terugkijkt naar deze tijd. Denk hierbij o.a. aan advertising, data graaien, en het misbruik van monopoliepositie.
Nou ik denk dat men positiever terugkijkt naar Google dan naar VOC. Ik vind slavernij toch een tikkeltje erger dan data vergaren.
Is wat google geen verkapte vorm van slavernij? 🤔
Je moet het zien in de tijdsgeest.
Ze hebben natuurlijk ook veel bedrijven gekocht....zo kun je veel invloed/macht in korte tijd vergaren natuurlijk.

https://en.wikipedia.org/..._acquisitions_by_Alphabet

[Reactie gewijzigd door Pikkemans op 27 september 2018 16:12]

Beetje zoals Microsoft zeg maar.
Beetje zoals alle grote bedrijven. Je zit op een berg cash, wat doe je ermee? Andere bedrijven kopen.
Bij de juiste keuze is dat altijd een goede manier om nog meer omzet/winst te krijgen (of concurrentie uit te schakelen, zoals Microsoft en Adobe regelmatig hebben gedaan).
Op wat voor niveau is de invloed/macht van Google? Zelf vind in het lastig te bepalen welke invloed, macht etc Google uitoefent.

Wellicht zijn er geen bedrijven die de afgelopen 20 jaar zo zijn gegroeid maar er zijn wel bepaalde individuen die bedrijven inzetten om invloed/macht uit te oefenen. George Soros krijgt het bijvoorbeeld voor elkaar om diverse landen te laten bewegen naar zijn idealen door aan de juiste bedrijven/personen een zak geld te geven. Hierbij wordt goed gebruik gemaakt van televisie, google en social media om de publieke opinie te beïnvloeden.

In hoeverre google mensen beïnvloed weet ik niet maar google wordt hier wel voor gebruikt. Kijk ook bv naar de censuur die de EU toepast binnen de resultaten van Google (of facebook)
Ze hebben meer macht dan je denkt. Bijvoorbeeld dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=q9ZMub2UrKU . Door grenzen wel/niet te trekken in maps zouden ze het politieke debat kunnen beïnvloeden.
Laten we vooral eens hopen op een Europees bedrijf dat furore kan maken op de Westerse online-markt.
Die zijn er verschillende geweest. Kennen we Skype nog? Toonaangevend op het gebied van videocommunicatie en uit Estland. Wat is daarmee gebeurd? Oh ja...

Spotify is Zweeds van oorsprong, het is gewoon wachten tot een van de Amerikanen die club opkoopt.

[Reactie gewijzigd door Andros op 27 september 2018 21:16]

Misschien moeten we denken aan Apple, Microsoft en Facebook als het om machtige bedrijven gaat.
Helaas is er wat mij betreft op dit moment weinig feeststemming.
De mate van privacyschending die Google, maar ook andere grote bedrijven laten zien zijn absoluut geen reden tot feest. 10 jaar geleden maakten we ons nog nauwelijks druk over privacy, want het was geen probleem. Tegenwoordig heb je gewoon allerlei omwegen nodig om nog enigszins ongestoord gebruik te kunnen maken van je apparatuur. Denk aan ublock (adblock plus laat tegen betaling advertenties toe: boe), disconnect, o&o shutup (om de verzameling van telemetrische gegevens binnen Windows tegen te gaan), vpn, tor, blokada (of een ander mechanisme wat via vpn irritante advertenties filtert). De lijst wordt steeds groter en consumenten maken zich er nauwelijks druk om.

Wanneer stopt het? Google leeft hier al wat jaartjes op, ik hoop niet dat er zo nog 20 jaar bij komen, zelfs geen 20 maanden ...
Inderdaad. We moeten echt niet in een feeststemming zijn rond Google. Het kost mij vandaag bakken geld om bedrijven als Google en Facebook af te schudden. Ik zou bijna denken dat Apple, Google en Facebook het op een onderonsje hebben gegooid. 1000 voor een telefoon, 2000 voor een notebook. Dat is wat mij privacy kost dezer dagen. Ik ben blij dat Apple van privacy een een businessmodel heeft gemaakt maar het is niet logisch dat ik moet betalen voor privacy. Het is mijn privacy , ik zou betaald moeten worden om ze te laten schenden, ik zou geen geld hoeven neer te tellen voor privacy. De overheid zou die moeten beschermen maar ja die zien natuurlijk die bedrijven graag komen om zelf ook in onze privacy te kunnen inbreken.
Je wordt er ook voor 'betaald'. Als een Android licentie geld zou kosten, was een Android telefoon duurder dan het nu zou zijn, bijvoorbeeld.

Verder is het natuurlijk belachelijk om te stellen dat alleen Apple privacy serieus neemt. Je kan met wat tweaken een Android telefoon of reguliere Windows laptop zo privacyzeker maken als je zelf wilt. Er zijn genoeg tools om je daarmee te helpen..

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 28 september 2018 09:09]

Het is mijn privacy , ik zou betaald moeten worden om ze te laten schenden, ik zou geen geld hoeven neer te tellen voor privacy.
Beetje late reactie, maar je betaald ook.
De diensten van Google zijn gratis in gebruik, verdienmodel is jouw privacy verkopen
10 jaar geleden maakten veel mensen zich nog niet druk om privacy inderdaad, maar het speelde al wel.
Sterker nog, over nog geen anderhalve maand wordt is het 18 jaar geleden dat Bits of Freedom is opgericht (toegegeven, ze hebben een periode gehad van 3 jaar waarin de werkzaamheden tot een minimum beperkt waren).
Privacy speelt al een rol sinds het begin der tijden, iedereen heeft dingen die je niet met anderen wil delen, daarom hebben we allemaal gordijnen en deuren/ramen die op slot kunnen.

Het grote verschil sinds 1993 (toen internet in NL zijn intrude maakte) is dat nu de sloten en gordijnen niet alles meer voldoende zijn om veel 'meekijkers' buiten te houden.
Elke partij die zo groot wordt heeft trekjes die wellicht als onwenselijk worden beschouwd dus de vraag is of je dan met een opvolger van Google beter af bent.

Het probleem kan alleen opgelost worden als we bedrijven krijgen waarbij je als betalende klant de garantie hebt dat je niet uitgemolken wordt op de achtergrond door alles te tracken, vergaren, en te delen met anderen.

Maar ja, ik vrees dat dat wellicht een utopie is buiten het feit dat heel veel mensen het wel prima vinden om "niets te betalen" voor de diensten die ze gebruiken (maar hierbij vergeten dat er een enorme infrastructuur achter schuil gaat die gewoon opgebouwd, onderhouden, en uitgebreid moet worden op z'n tijd, dus vandaar dat je userdata je betaling is).
Ik ben Google eigenlijk ook beu aan het raken maar kan nauwelijks wennen aan de alternatieven. Het zijn die kleine dingen waar ik mij aan erger. Zo kon ik enkele weken geleden nog een tabblad rechtstreeks van Chrome naar Firefox slepen maar sinds de nieuwste versie van Chrome is dat onmogelijk. En zo zijn er wel meer zaken...
Wat dacht je van Facebook :)
Dan denk ik eerder aan Amazon om eerlijk te zijn.
Facebook is dood aan het gaan terwijl Google nog steeds terrein wint. Facebook heeft het ook goed gedaan uiteraard, maar het is naar mijn weten zeker geen alledaagse gewoonte meer voor velen onder ons. Onder Google komen we echter niet uit.
zou bijna zeggen alles, behalve facebook of de kgb.
De big 5 (op alfabetische volgorde: Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft) zijn allemaal recente bedrijven. De een iets ouder dan de ander, allen met een unieke geschiedenis van ups en downs. Facebook is de jongste van de 5.
Maar Google+ bestaat nog steeds wel. Alleen gebruikt niemand het meer.. het idee was leuk, maar te laat en te weinig.
In tegendeel, met een google-account heb je automatisch ook (ongevraagd) een google+ account. Iedereen gebruikt het dus!
Iedereen hééft het, maar niemand dóet er iets mee :P tenminste, dat idee heb ik zo..
Dat was in het begin zo, nu moet je het eerst aanmaken door het te bevestigen.
Dat is onjuist. Na aanmaken van een Google account moet je ook nog met een aparte klik google+ account activeren.
Klopt - daarom gebruik ik Google+ voornamelijk als persoonlijk notitieblok waarbij ik makkelijk wat posts kan delen met familie en vrienden die er ook zo nu en dan nog eens gebruik van maken :)

Blijft erg handig en eigenlijk is het jammer dat Google+ zo in de media is neergehaald, het had en heeft interessante vernieuwingen in zich.
Ik vooral voor achtergronden, abstract en natuur.
20 jaar, maar nog niet uitgepuberd... ;)
Gebruikt niemand meer? Volgens mij heeft nooit iemand het gebruikt en is het door je strot geduwd met Gmail en YouTube. Das niet gebruiken, das afdwingen.
Mja in die zin wel natuurlijk. Maar er staat wel content op.
We mogen (en moeten) klagen over de wanpraktijken van Google, maar hun search engine werkt natuurlijk wel erg goed. Als ik iets erop zoek, dan staat een nuttige link 95% van de tijd meteen op de eerste resultatenpagina. Dat is wel anders dan in de tijd van WebCrawler, Altavista, Yahoo e.d.
Is dat omdat ze zo goed zijn, of omdat ze zo groot zijn geworden? Die jongens hadden misschien niet de beste resultaten (definitie van 'beste' is andere discussie), maar een ieder kan uiteindelijk bepaalde algoritmes bedenken om zulke zaken te vinden. Maar juist door hun huidige omvang, alles is geoptimaliseerd voor hun zoekengine, zij hebben tientallen andere bronnen van data beschikbaar, is het dan raar dat dit de best-werkende is geworden?

Simpel voorbeeld vind ik Wikipedia, je kan op hun site perfect zoeken, toch gaan mensen altijd eerst op google zoeken, vinden de pagina naar Wikipedia, zeggen vervolgens 'kijk Google werkt goed'. Wat je natuurlijk ook gewoon op Wikipedia zelf kon gaan zoeken.
Gebruikt Wikipedia niet onder water ook gewoon Google Search (Site Search oid?)
Daarom noem ik juist wikipedia :P
Is dat omdat ze zo goed zijn, of omdat ze zo groot zijn geworden?
Omdat ze zo goed zijn. Ik gebruik Google al sinds ze nog relatief klein waren (eind jaren '90), en je kon toen al merken dat het veel betere zoekresultaten leverde dan de rest. Daarvoor gebruikte ik vooral Yahoo (Altavista heb ik altijd als zeer chaotisch ervaren), maar ik weet dat ik vrij snel de overstap heb gemaakt.

Dat ze daarna hun marktpositie hebben kunnen gebruiken om nóg beter te worden, dat staat buiten discussie, maar de basis was vanaf het begin ook al erg goed, anders zouden ze ook geen succes hebben gehad...
Zonder twijfel, ze waren 1 van de beteren in de eerste jaren, maar ik heb het over huidige tijden. Tijden waar marktleiders factor 10 groter zijn dan 'marktleiders' (als je er van kon spreken) in de latere 90's. Ergens zie je dit zelfde effect nu bij social media, elk jaar is er wel weer een nieuwe 'hot' platform, die vervolgens weer door een ander wordt overgenomen, tot het punt dat alles tot rust komt en er een paar grote jongens uitkomen die de rest blijven beheren.

Want andersom zie je dat een Google bv lang niet succesvol is in markten waar ze geen aandeel hebben, waarin ze indirect concurrentie aangingen met de daar gevestigde orde. Papier zou je moeten zeggen, daarin moeten ze toch gewoon de beste al zijn, als ze al zoveel in hun arsenaal hebben? Kijk de diverse projecten.. niet bepaald dus.

Daarbij noem ik altijd Windows, waarom blijft die de grootste op desktop OS? (even buiten discussie dat mobiel desktop heeft vervangen, bla bla, gewoon desktop an sich). Omdat ze de beste zijn? Of tactisch genoeg bezig zijn deze marktpositie te kunnen behouden? Was SteamOS beter? Linux in z'n geheel? MacOS? Dus tot dezelfde vraag, is Windows de grootste omdat ze nu nog zo goed zijn, of omdat ze nu nog steeds zo groot zijn?
Toeval bestaat niet zegt men altijd, maar dat deze personen "Page" en "Bin" heten is toch op z'n minst frappant ;)

In ieder geval gefeliciteerd Google!!!

[Reactie gewijzigd door rmberendsen op 27 september 2018 16:01]

Toeval bestaat niet zegt men altijd, maar dat deze personen "Page" en "Bin" heten is toch op z'n minst frappant ;)
FYI: Google viert twintigste verjaardag: "BRin", niet "Bin"
Nu je het zegt... Dat is ook zo... Ergens diep in een achterkamertje van mijn hersenen wist ik dat ook wel.... Nam het zonet gewoon domweg over uit de tekst hierboven ;)
nog altijd dankbaar
Mwah, dankbaar? Eerder geval noodzaak.

Natuurlijk best interessant te zien hoe een bedrijf in 20 jaar zo groot kan worden, maar waarin inmiddels een meer negatieve kant begint te overheersen. Soms zeggen mensen dan wel, maar waar hadden we nu geweest zonder Google? Eerlijk, dat had ik best wel eens willen weten. Waar concurrentie en kwaliteit bepalend waren voor marktaandeel, niet het simpel opkopen of overal tussenwringen dat je er niet meer omheen kan. Dat opzicht is het wel het bedrijf wat imho de enige is waar je absoluut niet omheen kan (buiten overheid/belastingdienst), je nagenoeg niet zonder Google 'normaal' internet kan gebruiken.
Waar concurrentie en kwaliteit bepalend waren voor marktaandeel
Dat is net de reden dat ze nu een quasi-monopolie hebben. Er is geen andere zoekmachine die het beter doet.
Er is niets wat je tegenhoud om toch iets anders te gebruiken, maar mensen doen het blijkbaar niet
niet het simpel opkopen
Wat is daar mis mee? Elke groot bedrijf doet dat.
of overal tussenwringen dat je er niet meer omheen kan.
Care to explain?
Dat opzicht is het wel het bedrijf wat imho de enige is waar je absoluut niet omheen kan (buiten overheid/belastingdienst), je nagenoeg niet zonder Google 'normaal' internet kan gebruiken.
Tuurlijk kan dat wel. Niemand verplicht je 1 enkele dienst van hen af te nemen.
Er zijn genoeg redenen tot bezorgdheid over google maar er zijn alternatieven voor elk van hun diensten (meestal minder goed, maar ik zie niet in hoe je dat google kan kwalijk nemen)
Dat is net de reden dat ze nu een quasi-monopolie hebben. Er is geen andere zoekmachine die het beter doet.
Niet beter kan, daar zit een verschil. Natuurlijk zijn er voorbeelden van bedrijven die in een semi-monopolie de markt induiken en groot worden, zelfs op de Nederlandse retailmarkt al diverse, maar voor elke daarvan, zijn er ook 20 omgevallen, ongeacht of ze nu wel of niet beter waren. Natuurlijk is het makkelijk te zeggen, ze zijn de beste, dus de grootste, of je kan omdraaien, doordat zij de grootste zijn, zijn zij automatisch de beste; er is niemand die vanuit niets op hetzelfde niveau kan concurreren. Yahoo, duckduck, vroeger altavista, bing, op punten zijn ze soms beter (afbeeldingen bv), soms niet, maar door het 'soms niet' zijn ze per definitie 'slechter' dan Google.
Tuurlijk kan dat wel. Niemand verplicht je 1 enkele dienst van hen af te nemen.
Ik neem niets van 'hun' af, YouTube hebben ze opgekocht (zit ik in principe toch inprivate op, ik kijk enkel video's), er is nagenoeg geen website zonder scripts van hun adsense. Android kan met beetje creativiteit een heel eind, maar ben je wel afhankelijk van eventuele rombakkers om aangepaste versies te vinden (simpel freezen doet meer kwaad dan good).

No king rules forever, en het is bijzonder wat ze in 20 jaar hebben kunnen doen, zeker als 'opgegroeid sinds de eerste dag van het internet', is het bijzonder te zien hoe internet in krap 30 jaar is veranderd, maar lang niet altijd in positieve zin.
Zelfs de offline dino heeft vandaag een feestmuts op!
You made me do it, maar geen feest-muts op mijn dino in mijn Chrome...
Jawel na 100 meter pak je een taart en dan heb je een feestmuts
Die feestmuts had de dino begin september al op. Bij het uitbrengen van chrome 69 bestond chrome 10 jaar en was de gelegenheid voor de muts.
The cake surely is a lie.
Heb je wel die taart gepakt?
Op naar de volgende twintig jaar! Ben benieuwd hoeveel er dan zal veranderen.
wellicht een google blieb ;)
Gefeliciteerd, voor Google zelf dan. Voor de mensheid is dat maar de vraag.......

Hotbot, Altavista, yahoo, ze hebben het nakijken gehad. Dan hebben ze het toch goed gedaan!
En dat zijn dan nog de grootte jongnes. Wat me de vele kleintjes die je in de vorige eeuw had?
Altavista en Yahoo (wat een indringende cookiewall zeg!) ken ik wel, Hotbot is nieuw voor mij. Zij beweren (tegenwoordig?) dat zij zich op privacy richten - zijn zij dan een leuk alternatief voor bijvoorbeeld DuckDuckGo?

@Blokker_1999: Door de opmerking van @rookie no. 1 zocht ik (via google :'() naar altavista en kwam daarbij op een website die op altavista lijkt; alvista. Zij verwijzen naar een hoop search engines. Wellicht leuk om je eens in te verdiepen.

[Reactie gewijzigd door Luftbanana op 28 september 2018 08:50]

Hoe zijn de kleuren van het Google logo ontstaan? De kleuren komen heel erg overeen met de kleuren van de LEGO blokjes die zijn gebruik als computer kast..;)
Als dat zo is, dan heeft LEGO onbewust een beetje bijgedragen aan het ontstaan van het zo bekende logo.
Dat moest ik even opzoeken met Google. :P
"There were a lot of different color iterations", says Ruth Kedar, the graphic designer who developed the now-famous logo. "We ended up with the primary colors, but instead of having the pattern go in order, we put a secondary color on the L, which brought back the idea that Google doesn't follow the rules."
bron: https://www.wired.com/200...ogos/?slide=8&slideView=3

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee