BitTorrent is overgenomen door bedenker van Tron-cryptovaluta

Ondernemer Justin Sun, die achter de cryptovaluta Tron zit, heeft met zijn Tron Foundation het bedrijf BitTorrent en daarmee ook µTorrent overgenomen. BitTorrent liet eerder al weten dat Sun interesse had in het bedrijf van het achterliggende protocol.

Beide bedrijven hebben weinig informatie gegeven over de overname, zo is onduidelijk hoeveel Sun voor BitTorrent heeft betaald. Eerder was al wel duidelijk dat Sun interesse had in de overname van BitTorrent; daar zou naar verluidt een bedrag van 140 miljoen dollar voor zijn betaald. Dat komt omgerekend neer op ongeveer 120 miljoen euro.

Volgens het officiële bericht zal BitTorrent vanuit Trons nieuwe locatie in San Francisco blijven opereren. BitTorrent meldt dat het een 'robuuste ondersteuning' zal leveren aan Trons wereldwijde zakelijke ontwikkelingen en samenwerkingen, maar dat het tegelijkertijd ook door kan gaan met zijn 'visie voor het grootste wereldwijde gedecentraliseerde ecosysteem'.

Sun zegt dat hij met de integratie van BitTorrent 'het internet wil bevrijden van de wurggreep van grote bedrijven'. Ook wil hij met de overname datarechten teruggeven aan het individu en een visie van een gratis, transparant, gedecentraliseerd netwerk om de wereld met elkaar te verbinden, nieuw leven inblazen.

Vermoedelijk heeft Sun BitTorrent in ieder geval ook overgenomen voor de verdere ontwikkeling van BitSwap. Dit is een onderdeel van de p2p-netwerklaag dat is gebaseerd op BitTorrent. Tron bestaat volgens een whitepaper uit verschillende lagen: bovenop zit de laag van applicaties die gebruikers draaien en daaronder zit het blockchaingedeelte. Daar weer onder zit de p2p-datalaag en een netwerklaag. Hoe de technologie achter het BitTorrent-protocol precies wordt geïntegreerd met die van Tron, is onduidelijk.

Justin Sun is de bedenker van het in populariteit toenemende Tron-platform. Met dit platform richt de Tron-stichting zich op de verspreiding van entertainment en een decentraal netwerk voor de bijbehorende data. BitTorrent is het bedrijf van het achterliggende, gelijknamige protocol dat in 2001 is gecreëerd. De bedenker hiervan is Bram Cohen; hij is inmiddels de ceo van Chia, een platform voor cryptovaluta. BitTorrent heeft weliswaar inkomsten gegenereerd met het bundelen van software en advertenties in zijn µTorrent-client, maar de eigen plannen om zich te ontpoppen als een commercieel netwerk voor de verspreiding van audio en video zijn nooit echt uit de verf gekomen.

Door Joris Jansen

Redacteur

24-07-2018 • 12:35

46

Submitter: dilan

Reacties (46)

46
43
26
4
0
5
Wijzig sortering
Waarom is BitTorrent eigenlijk 120M waard? Is er een verdienmodel, of koop je enkel de IP? Als het om het tweede gaat, kan dit dan het einde van een open BitTorrent model betekenen?
BitTorrent wordt regelmatig ingehuurd voor het ontwerpen van peer-to-peer netwerken voor content distributie van grote spelers. Ondermeer het distributiesysteem op Steam is mede ontworpen door BitTorrent als ik het goed heb. Dat wil niet zeggen dat de eindgebruiker mee moet uploaden, eerder over de manier waarop de last tussen de verschillende servers gedeeld wordt.
Facebook gebruikt BitTorrent ook voor deployments. De hele site wordt met HipHip gecombineerd van PHP naar een enkele binary van 1GB. Om deze goed uit te kunnen rollen wisselt het datacenter deze binary ook peer-to-peer uit. Anders zou alle belasting op de distributieserver komen te liggen.
Blizzard Battle.net gebruikt ook al vele jaren BitTorrent (IIRC sinds eind vorig decennia) maar je kunt ook HTTP gebruiken.

Wat hier wordt gekocht is de IP en de in-house expertise. In het artikel van T.net gaat het bovendien over een techniek dat een verlengstuk is van het originele BitTorrent.
BitTorrent wordt regelmatig ingehuurd
Bron?

Dat iets gebaseerd is op BT betekent natuurlijk niet dat BT.com is ingehuurd..
Een van de redenen die hier nog niet genoemd is waarom Bittorrent 120 miljoen dollar waard zou zijn, is de zeer lucratieve advertentiemarkt die Bittorrent zelf in huis heeft..

Volgens een TorrentFreak.com-artikel uit eind 2015
laat het bedrijf meer dan 200 miljoen advertenties per dag zien. Aangezien het een oud artikel is en omdat de online advertentiemarkt alleen maar gegroeid is, verwacht ik dat dat aantal nu vele malen hoger ligt..
BitTorrent Inc, the parent company of the popular file-sharing client uTorrent, serves more than 200 million advertisements per day through its software. But despite the dazzling numbers, overall revenue is relatively modest as the ad rates are far from premium.

[Reactie gewijzigd door Ynst2003 op 22 juli 2024 23:34]

Waarom kan Tron dit overnemen is een beter vraag denk ik, BitTorrent heeft tenminste een serieuze praktische toepassing en een goed verdienmodel. Dat kan je van Tron niet echt zeggen, behalve dat ze een hoop geld opgehaald hebben met de ICO.
Je beantwoord je eigen vraag een beetje, ze hebben veel geld verdiend met de ICO en de pieken in Januari. Dus waarom ze het kunnen overnemen is simpel, ze hebben er het geld voor.

Waarom ze het willen is het grote mysterie, Tron spreekt van dat ze idd ook het ondersteunen van een torrent achtig netwerk waar mensen elkaar voor data kunnen betalen met TRX ambieeren. Maar zowat elke ICO heeft dit soort vage plannen. Mischien is dit een poging van Tron om het wat concreter te maken en de prijs van de eigen token omhoog te drijven.

Eerder op de dag stonden ze 10% in de plus.
Buiten alle plannen die Justin Sun naar buiten heeft gebracht waarom hij de techniek van Bittorrent interessant vindt, is het gewoon een goedlopend bedrijf (BitTorrent Inc.). Het 'bedrijf' TRON kan zo maar in 1 klap niets meer waard zijn omdat de crypto-/blockchainmarkt zeer onstabiel en nog in de kinderschoenen staat.

Met deze aankoop heeft hij van 'niets', iets gemaakt.
Met 'niets' verwijs ik naar de TRON-techniek. Ik weet wat de mogelijkheden zijn, maar het is nog lastig vast te stellen wat nu écht de waarde van dat bedrijf is..
De BitTorrent client heeft advertenties in de gratis versie en een betaalde versie zonder advertenties met enkele extra features.

En ze bundelen ook andere troep met hun software mee. Trojans en bloatware..
Anoniem: 636203 @Omega24 juli 2018 13:24
Ah Trojans, da's handig. :)
Binnenkort dus Tronjans na deze overname 8)7
Daarom gebruik ik dus nog steeds Utorrent 1.8.1 of 1.8.2, geen advertenties.
Ik torrent niet veel maar als ik het wel doe dan gebruik ik altijd Transmission. Een simpel open source programmaatje.
Met het BitTorrent protocol is ook de syncsoftware Resilio Sync gemaakt (heette eerder Bittorrent Sync). Dit gebruik ik dagelijks voor snelle en betrouwbare decentrale synchronisatie.

https://www.resilio.com/

Het is de vraag of Resilio ook onder de overname valt. De website van Resilio Inc geeft niets aan. Het pb van Sun zegt ook niets over Resilio.. Ik hoop dat ik mijn data veilig kan blijven synchroniseren met Resilio want die Sun lijkt mij niet het meest betrouwbare type.

[Reactie gewijzigd door HDoc op 22 juli 2024 23:34]

BT sync heb ik vroeger ook gebruikt toen het nog BT sync heette. Toen ze echter ineens allerlei beperkingen gingen opleggen aan niet-betalende gebruikers en weigerden hun protocol en/of software te open sourcen ben ik er snel weer mee gestopt. Het grote voordeel zou juist moeten zijn dat je niet van externe partijen afhankelijk bent (zoals Dropbox, Google, MS etc.), dus dan is dat soort gezeik wel het laatste wat je wil.

Gelukkig is er een echt open source alternatief: Syncthing. En die gebruik ik intussen al verschillende jaren met veel plezier voor synchronisatie tussen meerdere computers en NASsen.
Tja ik ben gelijk gaan betalen omdat ik het een fijne optie vond dus ik had er geen problemen mee. Het werkt nog steeds aardig goed alhoewel ik de laatste tijd vaker problemen heb dat de verschillende nodes elkaar niet goed kunnen vinden. Er is kennelijk ook altijd een tracker server in het spel en die is lang niet altijd even goed te benaderen met door bijvoorbeeld een laptop.

Zal Syncthing ook eens proberen.
Als je al het negatieve nieuws omtrent Tron hoort dan heb ik weinig hoop..
Tja, om eerlijk te zijn had ik ook weinig hoop meer in Bittorrent dus dat past wel goed bij elkaar. Gelukkig zijn er voor zowel Crypto als torrenting genoeg goede alternatieven :)
Al moet gezegd worden dan het Bittorrent protocol voor het versturen van grote hoeveelheden data eigenlijk niet heel veel concurrentie heeft, de meeste andere protocollen leveren allemaal features in, of geen checksums, of geen blocking, of geen multiple hosts. Het is het eigenlijk allemaal net niet. Vooral het inherent goede gedrag op een slechte verbinding (denk long & fat networks) is lastig in een ander protocol te hebben.
Het bedrijf Bittorrent is echter niet het torrentprotocol. Dit tweede is open en er bestaan veel alternatieven voor het programma van Bittorrent.
Inderdaad, volgens mij hebben de snel-geld-suffertjes van Tron zich hierop verkeken: bittorent met zijn clientsoftware utorrent is al jaren (sinds ze spamsoftware in de set-up meeinstalleren) niet zo heel populair meer...en er zijn inmiddels genoeg goede alternatieven.
Maar 120 miljoen cashen voor oude software is netjes voor de makers van utorrent.

[Reactie gewijzigd door DeArmeStudent op 22 juli 2024 23:34]

Zoals hierboven gezegd is het Bittorrent-programma waarschijnlijk niet de reden voor deze overname. Ze schijnen vaak te werken aan bedrijfsoplossingen. Niet enkel qua torrentingtechnologie, maar hun algemene kennis over dataverbindingen. O.A. distributie binnen Facebook-datacenters, volgens reacties op dit bericht.
Ze leidde overigens wel vaak wijzigingsefforts en dergelijke. Dat geeft meer controle dan het lijkt.
Het protocol is ondertussen best oud, is er helemaal niks nieuwers? Je zou denken dat de grote internetbedrijven interesse in een alternatief zouden hebben.
Oud is niet een synoniem voor slecht of achterhaald, het is een bewezen peer to peer protocol. Ik snap het erg goed dat men niet het wiel opnieuw wil uitvinden.
En mensen vergeten vaak dat je software kan updaten...
Anoniem: 63672 24 juli 2018 12:54
En met dit artikel in mijn achterhoofd, kijk ik met argusogen naar een eventueel nieuw product van deze club...
TRON kun je niet minen, dus...
Geen CLU waar je het over hebt :+

Wow mensen... -1 Dit is een verwijzing naar de film tron. Weinig humor hiero

[Reactie gewijzigd door Dj Neo Ziggy op 22 juli 2024 23:34]

TRON is een PoS token en dus niet mineable.

Edit: Ow, en ik het serieus uitleggen. :P Ik kijk nooit films, dus kon het niet plaatsen haha.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 22 juli 2024 23:34]

Waar heb ik dit allemaal eerder gezien?

Kazaa :/
Dat waren nog eens tijden. Toen kazaa ineens allemaal spyware en reclame instopte was het snel gedaan
nog een reden om dus µTorrent niet meer te vertrouwen. Ze hebben er ooit al eens een cryptominer in gestoken, na deze overname zou het wel eens "per ongeluk" opnieuw kunnen gebeuren.
Mooi een scam een "legale" business maken!. Dank voor al jullie TRX donaties :)
Op wat baseer je dat Tron een scam is?
Bittorrent is iig geen scam, wellicht bedoel je Tron. In theorie is Bittorrent niets anders dan een bestanden-uitwisselingsmedium. Het feit dat er doorgaans illegale bestanden daar uitgewisseld wordt is moeilijk de bedenker aan te rekenen. Tenzij je in die rare nieuwe Amerikaanse wetten allemaal gelooft, je weet wel, dezelfde wetten die tot de inbeslagname/het opdoeken van sites als backpage en craigslist erotica hebben geleid.

Maar als dit offtopic is, laten we ermee ophouden, jij begon iig ermee 😀
Anoniem: 636203 @Dubbelklik24 juli 2018 13:25
In other news: Bitcoin begint nu opvallen hard te stijgen.

Gisteren keek ik nog en stond het onder de $8000, vandaag zie ik het in een paar minuten $100 stijgen.
"dead cat bounce" noemen we zo iets als je de gehele grafiek bekijkt.

[Reactie gewijzigd door dylan111111 op 22 juli 2024 23:34]

Anoniem: 636203 @dylan11111124 juli 2018 13:43
Als de koers tot boven de $10.000 stijgt dan hoor je het weer op het nieuws.
Tron zijn whitepaper is een en al copy paste.

https://www.trustnodes.co...epaper-copied-plagiarized

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 22 juli 2024 23:34]

Het bittorrent protocol is toch van veel eerder dan 2011?
of mis ik hier iets?

edit:
vind net op wikipedia dat de orgineele uit 2001 is typo mischien?
https://en.wikipedia.org/wiki/BitTorrent_(software)

[Reactie gewijzigd door Darth Dre op 22 juli 2024 23:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.