Project Loon gaat deel van Kenia in 2019 met internetballonnen van 4g voorzien

Project Loon gaat ergens in 2019 middels zijn 'internetballonnen' in ieder geval een deel van Kenia voorzien van een 4g-verbinding. Daarvoor werkt het voormalige bedrijfsonderdeel van Google samen met het Keniaanse telecombedrijf Telkom Kenya.

Het is volgens Telkom de bedoeling dat de ballonnen met name de landelijke gebieden en buitenwijken met een relatief lage bevolkingsdichtheid van een 4g-verbinding gaan voorzien. De samenwerking met Telkom is de eerste commerciële overeenkomst die Loon in Afrika heeft gesloten. Eerder heeft Google-moederbedrijf Alphabet met Project Loon onder meer een 4g-verbinding gerealiseerd voor meer dan 250.000 mensen in Puerto Rico, het land dat vorig jaar door een orkaan zwaar werd getroffen.

Het gaat volgens Telkom nog om een pilot die plaatsvindt in een gebied gelegen in centraal Kenia. Sommigen delen van dit gebied zijn moeilijk van reguliere verbindingen te voorzien, door de aanwezige bergen en het onherbergzame terrein. De exacte gebieden die dekking krijgen door middel van de op 20km hangende en met zonnepanelen uitgeruste ballonnen, wordt in de komende maanden vastgesteld.

Project Loon was voorheen onderdeel van Alphabets experimentele laboratorium X. Alphabet is het moederbedrijf van Google en besloot onlangs om zowel Loon als Wing onder te brengen in zelfstandige ondernemingen met Alphabet als moederbedrijf. Wing is een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van bezorging via drones om daarmee de kosten en de milieu-impact van de transportsector terug te dringen. Google X is Alphabets proeftuin, waarin het bedrijf onderzoekt of projecten tot zelfstandige ondernemingen kunnen leiden.

Telkom Kenya is een telecombedrijf uit Kenia, waar nog twee andere grotere spelers actief zijn: marktleider Safaricom en de Keniaanse afdeling van het Barthi Airtel, een telecombedrijf uit India. Het Keniaanse onderdeel van Airtel probeerde eerder een fusie te bewerkstelligen met Telkom, om daarmee beter de concurrentie met Safaricom aan te kunnen gaan, maar in juni zijn pogingen daartoe afgebroken.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-07-2018 • 12:40

41 Linkedin

Reacties (41)

41
38
30
7
0
5
Wijzig sortering
Helium is beperkt beschikbaar op aarde en is nodig voor bepaalde zeer belangrijke toepassingen.
We 'vergooien' onze helium nogal vlotjes moet ik zeggen. Kan er niets met satellieten gedaan worden?
Ja dat wordt ook al gedaan. Oa door Musk/SpaceX maar ook door OneWeb, waar oa Richard Branson een rol heeft. Dit zijn zogenaamde Low Orbit Satellite netwerken. Deze worden in Low Earth Orbit gebracht en hebben daardoor een veel lagere latency (want dichterbij). Je hebt er wel meer voor nodig om een dekkend netwerk te maken en je hebt line of sight nodig (of een ground station die line of sight heeft en dat omzet in een lokaal netwerk).

Het is overigens eerder geprobeerd door Teledesic (oa Gates) en toen mislukt.

Ik vind solar powered drones (Facebook) trouwens ook nog wel een optie.

@analog_ FB heeft aangegeven om zelf niet door te gaan met de ontwikkeling van de drones zelf, maar het project blijft gewoon actief alleen gaan partners het vliegdeel oppakken.

"we've decided not to design or build our own aircraft any longer, and to close our facility in Bridgwater. Going forward, we'll continue to work with partners like Airbus on HAPS [high altitude platform station] connectivity generally, and on the other technologies needed to make this system work, like flight control computers and high-density batteries."

@CivLord true dat zijn die groudstations waar ik het over heb. Die ontwikkeld oa OneWeb, maar je zou een dergelijk station ook internet kunnen laten krijgen van bv wifi straalverbindingen.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 20 juli 2018 09:39]

FB z'n drones zijn cancelled afgelopen maand. Vermoedelijk niet rendabel genoeg.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 19 juli 2018 18:30]

Boycotten jullie Facebook nog niet ?

Declaration of Independence noemt Facebook hate speech en word verwijdert.
Holocaust ontkenning mag wel gewoon op Facebook en word niet verwijdert, volgens ene Zuckerberg.
Het 'probleem' met internet via de satelliet, is dat je speciale apparatuur nodig hebt. Een standaard mobieltje is niet in staat om (betrouwbaar) een verbinding op te bouwen met satellieten op meer dan 100 km afstand. Ontvangen zou misschien nog kunnen, dat is een kwestie van genoeg outputvermogen van de satelliet, al maakt dat de satelliet weer groter en duurder, maar een mobieltje heeft te weinig outputvermogen om onder normale omstandigheden door de satelliet opgepikt te worden.
Dus je hebt of een speciale satphone nodig, die te duur zijn voor de bevolking van de meeste landen waar internet via de satelliet interessant zou zijn.

De meeste systemen voor internet via de satelliet die nu ontwikkeld worden, werken met een kleine terminal die functioneert als GSM-mast. Dan heb je een kastje aan de muur van het lokale postkantoor (of huis van de dorpsoudste) als tussenschakel tussen standaard mobieltjes en satellietsysteem. Door de lage baan van de satellieten kunnen zowel de satellieten als de terminal met bijbehorende satellietantenne eenvoudig en dus relatief goedkoop gehouden worden. (Lage baan is korte afstand en dus relatief laag benodigd vermogen om contact te onderhouden. Dat vertaalt zich in compacte, eenvoudige apparatuur die relatief licht en goedkoop is.)
Dit is een hardnekkige mythe die totaal niet waar is!

https://www.forbes.com/si...it-were-not/#7ed489e113b6

https://www.wired.com/201...shortage-vastly-inflated/

Ja, het kan zo zijn dat helium duurder gaat worden omdat het schaarser wordt, maar als het duurder wordt dan zijn er andere methoden om helium te winnen wat dan opeens lucratief wordt!
Ik wist niet dat Helium beperkt beschikbaar is.. ik dacht altijd dat het een synthetisch gas was.
Weer wat geleerd, thanks!
Helium is een atoom, en heeft atoomgetal 2. Dat wil zeggen dat het het op een na lichtste atoom is van alle atomen die bekend zijn. Alleen waterstof is lichter. Het is ook een edelgas, net als Neon, Argon, Krypton, Xenon, Radon en Oganesson. Edelgassen staan er om bekend dat ze (nagenoeg) inert zijn en dus niet snel reageren met andere stoffen. Daarom is Helium ook zo interessant voor luchtbalonnen. Het is niet brandbaar en dus een heel stuk veiliger dan Waterstof.

En hoewel Helium op aarde relatief beperkt beschikbaar is in pure vorm (slechts 1 op de 200.000 moleculen, dit feitje wel even bij Wikipedia opgehaald), is het (wederom) na waterstof het meest voorkomende element in het universum.
Helium is daarnaast een veel voorkomend bijproduct bij kernreactoren.

[Reactie gewijzigd door walteij op 19 juli 2018 19:36]

Dit artikel op NU.nl vind ik wel interessant. Het stelt dat Texas de grootste helium voorraad ter wereld heeft (of had) en dat het in 2015 verkocht moest zijn om een gat in de begroting te dichten. Hoe de vlag er nu voor hangt kon ik niet direct terugvinden. Overigens komt die voorraad zo te zien voort uit winning uit aardgas (https://en.wikipedia.org/wiki/National_Helium_Reserve).

Ook stelt het NU.nl artikel dat Helium in het huidige tempo (schrijven: 2010) ergens tussen 2040 en 2045 wereldwijd op zou zijn én dat er geen kunstmatige manier is om helium te produceren. Dat laatste is niet waar, de helium-wiki beschrijft dat het middels een kernfusie reactor te genereren is

"Helium kan gesynthetiseerd worden door lithium of boor met zeer snelle protonen te beschieten. Dit komt doordat er bij radioactief verval α-straling vrijkomt, wat heliumkernen zijn"

https://www.nu.nl/wetensc...t-binnen-35-jaar-op-.html
Alleen staat kernfusie nog steeds in de kinderschoenen, helemaal in een gecontroleerde centrale (die er volgens mij nog niet is op grote schaal)
Kernfusie zelf hebben we wel onder de knie.
het probleem is voornamelijk: hoe krijgen we er meer energie uit dan we er in stoppen.
Het maximaal bereik van een 4G mast is 35 km. (bron: http://www.4g.nl/4g-netwerk/). En dan heb je het over een meters hoge paal met meerdere zenders/ontvangers op een stroomnet. Een satelliet op honderden kilometers hoogte met slechts een zonnepaneeltje en een accuutje gaat de aarde qua bereik nooit halen.
Bij een aardse toepassing heb je naast de vrije ruimtedemping ook nog te maken met clutter, reflecties, grote objecten die afschermen etc.
Een satelliet heeft alleen vrije ruimte demping en gaat met een veel minder vermogen gewoon werken.
Het lijkt mij alleen niet handig hier 4G voor te gebruiken, LTE is niet echt geschikt voor satelliet omdat er geen goede methode is om voor de variatie in atmosferische demping te compenseren.
Maar dit ging toch over laaghangende ballonnen ?
Het idee in eerste instantie is om nog gewoon gebruik te maken van 4G stations op aarde die dan een verbinding hebben met een satelliet.

Zo kun je relatief makkelijk op afgelegen plekken internet brengen, maar ook op locaties waar de verbinding niet optimaal is een upgrade verzorgen zonder dat je hele straten gaat openbreken.

Of tzt daadwerkelijk telefoons verbinding hebben met satellieten heb ik mijn twijfels over.
Daar dacht ik dus ook aan. Tegenwoordig zijn satcubs steeds meer een ding die ook in staat moeten zijn om oa 4G te kunnen leveren in low orbit.


Wat als Afrikaanse Unie zelf eens een verantwoordelijkheid oppakt en eens een plan gaat opzetten om dat te gaan bouwen. Zowel sats als lancering zijn een heel stuk goedkoper.
Satteliet internet is schandalig duur, ebruiken wij in een aantal landen waar bijna helemaal geen infratructuur is. (Zuid Soedan, Centraal Afrikaanse republiek). Daarbij is sat signal niet simpel op een mobiel te ontvangen, bvaak het enige internet device dat men heeft). Ooit zelf contact met google opgenomen om te vragen wanneer ze met Loon in Afrika zouden beginnen. Antwoord was toen dat ze dat pas deden als er investeerders waren (we waren welkom om te investren). Veel Afrikaanse landen zien echt het belang van communciatie wel en in veel (voornamelijk landen aan de kust) hebben geinvesteerd in glasvezel en gsm/

Ik begrijp de keuze voor Kenya niet zo, land heeft (voor Afrikaanse begrippen) goede mobiele dekking en 3g is op veel plekken al beschikbaar. Dan zijn er landen in Afrika die w.m.b. eerder in aanmerking zouden komen (DRC bijv.)
Dus ze hebben al veel geinvesteerd in internet en het verbaasdt je dat zr bereid zijn meer te investeren?

Zonder grotere Telcos gaat niemand investeteren tenzij de regering betaald maar dan ontbreekt de lobby om geld los te peuteren vaak
Valt relatief mee, het verhaal dat helium nu al bijn op zou zijn zijn gaat grotendeels terug naar het feit dat de strategische reserve van de VS langzaam leeg raakt.

Helium is nog wel opnieuw aan te boren/maken, dus kritiek is het zeker nog niet.
Anoniem: 310408
@multipasser19 juli 2018 13:49
Goedkoop helium is helaas nog niet zeldzaam maar dat gaat veranderen. Dan zal het gebruik afnemen en er meer bronnen gezocht gaan worden. Voor de belangrijke toepassingen (zoals voor koeling) zal het altijd beschikbaar zijn.

Je hebt dezelfde cyclus gezien met lithium. Was goedkoop, werd toen duurder omdat het minder goed beschikbaar werd. Nu gaat de prijs weer omlaag omdat er volgend jaar weer een groot overschot is omdat er 5 nieuwe grote mijnen opengaan.
En wij proberen de wereld te verbeteren door een van de kostbaarste goederen op aarde er doorheen te jagen (voedsel, medicijnen etc.)

Wil je liever X ton diesel verbranden (graafmachines) en de benodigde materialen voor bekabelde verbindingen?

Natuurlijk is dit waarschijnlijk wel beter voor de economie (creëert banen en houd veel geld in het eigen land) maar wireless verbindingen gebruiken veel minder grondstoffen, over de effecten van radiogolven ga ik liever geen discussie aan.
Zit zo'n ballon dan ergens verankerd aan de grond om te voorkomen dat hij wegdrijft of hoe moet ik dat zien? En voor hoelang blijft zo'n ballon dan in de lucht?
Een balloon blijft ongeveer 100 dagen in de lucht hoewel Google zegt dat dat nu dichter bij 200 dagen is.
Arstechnica
Google could keep the balloons in the air for about five days. Now the average is more than 100 days, with a record of 187.

[Reactie gewijzigd door Rovadodo op 19 juli 2018 13:00]

Anoniem: 310408
@Rovadodo19 juli 2018 13:55
Ja maar niet boven een plek. Daarvoor is een hele reeks ballonnen nodig. In kenia is de verwachte vluchtduur slechts 20 dagen. Daarna moeten ze weer met een vrachtwagen naar het opwindse (is dat een woord?) gebracht worden.
Voor hoelang, of wat de levensduur is kon ik ook niet vinden, maar wat ik wel kon vinden is dat de ballon een heel aantal heliumtanks aan boord heeft om zijn hoogte te reguleren. Zijn positie behoudt hij vervolgens door tussen luchtlagen te wisselen die verschillende richtingen opwaaien.
Wikipedia

[Reactie gewijzigd door danoontjeh op 19 juli 2018 12:49]

Helium. Een van de schaarste, en tevens ook belangrijkste, gassen op aarde. En dat vergooien we naar een project dat zijn levensduur de inzet niet waard maakt.

Natuurlijk verdienen die mensen daar een internet verbinding zoals de rest van de wereld. Maar om daar nou helium voor te gebruiken... Een andere stof in een ballon doen heeft weinig zin, dat snap ik, maar vergeet dat hele ballon idee. We zijn inmiddels zo ver met de techniek dat we bijna de vliegtuigen een 4G signaal kunnen laten verzorgen. Ik zie niet in waarom we niet gewoon wat handigs kunnen bedenken met satellieten en ontvangst stations, kost misschien wat meer maar minder dan helium vergooien. Dat is natuurlijk een beetje de toekomst verpesten.

Dat het verwacht wordt in 2021 te zijn "uitgeput":
The National Reserve is expected to be depleted by 2020, and even if it isn’t, under the current law it will have to shut down operations in 2021. In the meantime, the world is scrambling to find alternative coolants, levitators, and sources of helium.
Moet niet betekenen dat we het maar moeten gebruiken voor van alles tot er niks meer van over is. Dit bevorderd niemand in de zin van voortgang, pure verspilling.
Anoniem: 310408
@sxbrentxs19 juli 2018 14:06
Helium is enorm goedkoop (1000 liter voor 40 euro), pas als de prijs omhoog gaat zal er minder gebruik gemaakt worden en zal Helium op minder lucratieve plekken gewonnen worden. Het zal nooit 'opraken'. Jouw Nationale Reserve is een reliqui uit de tijd dat de US helium gebruikte om radar ballonnen gebruikte en helium daardoor van strategische waarde was. Die voorraad verkopen de Amerikanen nu voor dubbeltjes.

Hoewel zorgwekkend is de situatie lang niet zo ernstig als je wellicht denkt. We moeten wel ophouden met helium ballonnen op Koningsdag. Dat is gewoon op elk terrein slecht.
Je kunt zelfs tanks helium bij de Action kopen om balonnen te vullen. Dat lijkt me meer verspilling dan dit...
Wat ik me dan gelijk afvraag, is wat de levensduur van zo'n ballon is.
Gemiddeld 100 dagen.
Hoe blijven deze ballonnen nu eigenlijk constant op dezelfde hoogte vliegen?

[Reactie gewijzigd door mr.rundvlees op 19 juli 2018 12:51]

Door meer of minder lucht in de ballastzakken te pompen, of door ballast af te werpen. De Loon ballonnen hebben ook een klein hoeveelheid helium in (gecomprimeerde) voorraad maar ik weet niet of ze dat hier gaan gebruiken.

Ze zullen echter behoorlijk verschillende hoogtes gebruiken. De locatie is vele malen belangrijker dan de hoogte. Door de hoogte te wisselen kan je met wat geluk in dezelfde regio blijven.
Een mooi initiatief zo'n ballon na de orkaan op Puerto Rico, maar hoe gaat het met hem tijdens een orkaan (of andere extreme weersomstandigheden)? Nu heb je in Kenia wat minder risico op onverwachte en extreme weersomstandigheden, natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 19 juli 2018 13:34]

Kenia ligt op de evenaar, dus het is het wat wind betreft vrij rustig. Wel ben ik benieuwd hoe het gaat met onweer. Jarenlang er geregeld geweest en vooral gedurende de "long rains" (maart-juni) veel onweer/(horizontale)bliksem meegemaakt, vooral avond en nacht en op grote hoogte omdat de atmosfeer daar dikker is. Zo rond de 10-15 km, dus in de buurt van de ballon.
Ik was laatst nog een paar weken in Kenia en tot in de gekste uithoeken, wildernis en Masaï stammen had je 4g internet van Safaricom.
Tevens betaalt de hele bevolking alles draadloos met Mpesa. Wat een dienst van Safaricom is.

Ik zie hier niet meteen het nut van.

[Reactie gewijzigd door hippy3000 op 20 juli 2018 17:47]

Ballon op 20km? Dan zal je mobieltje lekker snel leeg lopen als hij aan dat netwerk logt, immers het zendvermogen moet aanzienlijk omhoog. (ook voer voor de alu hoedjes, ik weet, maar die discussie ga ik even niet aan verder).
Mag je permanent met een (solar) powerbankje op stap.
Then again, beter energie-vretend bereik dan totaal geen bereik.
Anoniem: 310408
@carnager19 juli 2018 13:58
Nee op 4g maakt dat niet veel uit als er geen hindernissen zijn.
Waarom niet gewoon een mast neerzetten? Zo'n ballon lijkt me nu niet echt vandalisme proof

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee