VRT start 1 augustus test met mobiele app voor NU-videodienst

De VRT start 1 augustus een bètatest met zijn mobiele app voor het NU-videoplatform. Vanaf die datum kunnen Vlamingen de app uitproberen voor het mobiel kijken naar VRT-uitzendingen en het terugkijken van programma's.

Volgens de VRT is de bèta-testversie van de VRT NU-app al in een vergevorderd stadium en is de pilot bedoeld om de laatste oneffenheden glad te strijken. De omroeporganisatie introduceerde het NU-videoplatform voor de browser in januari 2017 en beloofde toen dat apps zouden volgen.

"Dat project heeft het voorbije jaar vertraging gekend", meldt de VRT nu. De organisatie zou veel verzoeken om de mobiele apps ontvangen hebben. Er hebben 1,2 miljoen Vlamingen een account aangemaakt voor het NU-platform.

Met die dienst kunnen gebruikers de kanalen Eén, Canvas en Ketnet rechtstreeks bekijken en programma's terugkijken die al uitgezonden zijn. De dienst zendt uit in een maximale resolutie van 540p.

VRT app

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-07-2018 • 15:28

41 Linkedin

Reacties (42)

42
42
35
2
0
7
Wijzig sortering
Vorige maand had ik nog een onofficiële app hiervoor gedownload uit de Play Store, een week nadat ik ze geïnstalleerd had was het plots verplicht om een account aan te maken en in te loggen in de app. Volgens de ontwikkelaar werd dit opgelegd door de VRT dus ik had er wel begrip voor. Echter, nog geen week later was de app verwijderd uit de Play Store ... nu snap ik waarom :).

Ik hoop op een goed werkende app want die onofficiële app werkte eigenlijk wel goed, zou jammer zijn moest de officiële app dat niet doen, maar zo gaat dat dikwijls wel. Hoop ook dat het allemaal gratis blijft en zonder reclame, want zo is het immers ook op de site.
Die app was de mijne, en was verwijderd zonder uitleg. Na navraag bij klantendienst opgebeld door projectverantwoordelijke, die uitleg gaf waarom het niet kon en dat ze aan eigen app werkten (oa negeren Regiolock, niet vereisen login) gaat in tegen Europese contracten, waarbij Europa 40% van de producties sponsort (oid, lang geleden).

Verwijderd uit de appstore, wel nog gedoogd. Hoorde nog een android tv app bij ook. Als je ze terug wilt is APK te vinden op github. Bevat bugs (Ontwikkeling is gestopt, Chromecast is niet ondersteund maar je kan de stream openen met een app naar keuze en dus indirect casten)

https://github.com/open-vrt/vrtnu-android
Ik gebruik jouw app al enige tijd en werkt prima (veel rapper om te navigeren). Alleen, rechtstreeks kijken lukt niet meer. Het scherm blijft zwart.
De github repository is niet langer beschikbaar op vraag van de VRT. Algemeen beleid bij de VRT en gebruik van 'vrt' in de naam werden hierbij als redenen gegeven. Vriendelijke telefoon van de verantwoordelijke, dat wel (mail juridische dienst komt er nog aan).

@xshredx geeft al aan dat de officiële applicatie minder goed werkt, wat ik al gevreesd had. Ik hoop dat men alsnog terug komt op deze beslissing en 3rd party apps (onder voorwaarden) gaat toelaten. Extreme kwaliteit staat niet voorop voor de VRT (hoge kosten voor de laatste loodjes tegenover wat t opbrengt), dus zelfs hoe graag de ontwikkelaars iets hoogwaardig willen afleveren is de kans groot dat ergens een manager kiest om te besparen en weigert.
De officiële app (nu in test) werkt wel redelijk om op een device video te kijken (met wel een heel erg lage kwaliteit van streaming), maar minder goed dan de onofficiële app die je had. En da's wel heel erg spijtig. De onofficiële apps waren ook native Android applicaties, waarvan ook een goeie Android TV versie voorzien kon worden, enzovoort. De officiële van vrt is een React Native-based app, waar Android behoorlijk stiefmoederlijk behandeld wordt: redelijk 'rough around the edges', geen Android TV meer, geen deftige tablet UI, geen downloaden van content om bv. kinderen op de achterbank te entertainen of om iets offline te kunnen downloaden voor de treinrit richting werk, ...
Hopelijk goed uitgewerkt (chromecast,...) , ook al moet ik zeggen dat de mobiele website ook zeer werkt.

Hopelijk upgraden ze ook de resolutie van 540p naar 1080p want dit is toch echt van 15j geleden...
De gratis variant van de NPO biedt ook "slechts" 540p aan. Prima om mee te chomecasten hoor. De betaalde variant biedt overigens wel 1080p aan.
Allerlei NPO-dingen zijn gewoon gratis in 1080p beschikbaar hoor? Ik keek Zondag met Lubach altijd in 1080p terug.
Het overgrote deel van het on demand kijken wordt gedaan op kleinere schermen, zoals smartphones en tablets. De beeldkwaliteit van NPO Start (576p) is geschikt voor dit soort schermen. Mocht je onze uitzendingen graag bekijken in een hogere kwaliteit, dan kun je voor € 2,95 euro per maand een abonnement nemen op NPO Start Plus. De uitzendingen zijn hier beschikbaar in HD (1080p).

Het in HD uitzenden van de miljoenen streams die maandelijks bij de NPO worden opgevraagd, is voor het gratis NPO Start financieel niet haalbaar. De benodigde investeringen in streaming- en opslagcapaciteit zouden ten koste gaan van de programma's. We kiezen er liever voor dat geld te blijven investeren in de programmering. Aan mensen die toch graag willen kijken in HD, bieden we NPO Start Plus aan. Het abonnementsgeld dat wordt betaald voor NPO Start Plus wordt deels gebruikt om de uitzendingen op NPO Start Plus in HD kwaliteit aan te bieden.
Bron.
Misschien is het veranderd sinds een paar maanden of zijn er uitzonderingen voor bepaalde programma's? Of voor Chromecast? Het is hoe dan ook zeker 1080p geweest waarin ik heb gekeken, meer dan 720p!

Bron: mijn ogen :+

NB: opslagcapaciteit? Voor de betaalde versie slaan ze het toch ook op? En ik neem aan dat ze het niet 2x opslaan?
Ik vind het best meevallen. Dat is gelijkwaardig aan de kwaliteit van een dvd, en ook die kijk ik nog regelmatig. Uiteraard ziet 1080p of hoger er beter en scherper uit, maar het is niet meteen noodzakelijk. Ik ben al lang blij dat ik op een eenvoudige manier eens iets kan (her)bekijken, live tv kijken doe ik al lang niet meer.
Als ik het goed heb zendt vrt sinds het WK uit op 720p. Ervoor vond ik de kwaliteit iets te beperkt, nu is het oke. Enkel jammer van de vele artefacten in het beeld, als gevolg van de compressie neem ik aan. Wij kijken echter altijd tv via vrtnu en eigenlijk volstaat dit inderdaad.
Hopelijk goed uitgewerkt (chromecast,...)

Hopelijk niet zoals bij de StuBru app, eerst wel chromecast, dan bij volgende update niet meer....
De mobiele website werkt nu zeer goed. Ook met chromecast. 540 valt best goed mee om gewoon naar 'thuis', 'fc de kampioenen' of 'het journaal' te kijken.
En nu ook kan je alle voetbalwedstrijden van het WK bekijken. Resolutie is stukken beter dan al die online streamingsites vol reclame...

Nu hebben ze wel eens een test gedaan met 4K (kwestie van direct te overdrijven), maar dan met een dom tv programma. Had men beter met BBC planet earth gedaan :-)
Als het 540p is met een fatsoenlijke bitrate, kan het beter zijn dan de gemiddelde 1080p stream.
Inderdaad, het ziet er gewoon goed uit, beter dan dvd zelfs.
En hopelijk werkt het ook rechtstreeks op mijn android TV
Hopelijk, maar als het niet werkt kun je het wel toevoegen in Kodi, die werkt wel op Android TV ;-)
Als je niet vies bent van zelf te compileren kan je hier mijn onofficiële android TV app vinden: https://gitlab.com/wdullaer/vplayer

Je moet, net zoals voor de kodi plugin, eerst aanmelden op de site en een paswoord aanmaken.

Ik ben nog bezig met het toevoegen van globale search, live TV en oreo homescreen channels.

Ik ga het niet op de play store zetten, want VRT laat alle onofficiële apps offline halen.
Ik hoop tegen het einde van de maand via gitlab ook apk'tjes te kunnen aanbieden.
Je kan nu ook apk's downloaden vanop gitlab om te sideloaden op je Android TV device.
Is een zeer leuke dienst. Ik voegde dit toe aan Kodi en kan meteen alle streams starten. De kwaliteit is afdoende.
Kodi ja? Nice.

Hoe heb je die toegevoegd? Is daar een (officiele) addon voor of heb je de stream linkjes?

(Maak zelf veel gebruik van kodi maar gebruik 0,0 linaire tv dus geen idee welke mogelijkheden er exact zijn. Voor de NPO 1,2,3 livestreams heb ik Retrospect in gebruik)
Er is een addon voor, niet officieel maar werkt wel goed :-)

Linkje: https://kodi.tv/addon/plugins-video-add-ons/vrt-nu-0
Niet verkeerd. Is die op IP basis afgeschermd (regio lock) of heb je een account of iets nodig? Anders wel de moeite waard om een keer uit te testen (desnoods even de VPN op belgie instellen)
Je moet even een account aanmaken op de website https://www.vrt.be/vrtnu/
Inloggen kan via Gmail, Facebook of een e-mailadres. Ik weet niet of er een regioban opzit.

Edit: net even opgezocht.

Iedereen met een domicilie in België die zich registreert kan gebruik maken van VRT NU. Wanneer u bij de registratie uw Belgisch adres doorgeeft kunt u zonder beperkingen gebruik maken van VRT NU in de EU. En met beperkingen in de rest van de wereld. VRT volgt hiermee de regelgeving rond portabiliteit van programma’s.

Meer details hierover leest u op https://www.vrt.be/nl/heb...e-programma-s-herbekijke/

[Reactie gewijzigd door Aegir81 op 6 juli 2018 16:01]

Ik vermoed enkel voor niet-eigen producties een regioban, en die lijkt goed mee te vallen:

copy/paste van hun website:
Dit programma kan je enkel in de EU bekijken
lees meer
lees meer
Ik heb al vaker via Facebook login gebruik gemaakt om videos via VRTNu website te kijken en zelfs te casten met Chromecast naar tv in Nederland als Nederlander. Dit alles werkt vrij goed ook met bijvoorbeeld Engelse of Scandinavische series. Ik hoop dan ook dat de app ook in de Nederlandse iOS App Store beschikbaar komt al vrees is dat dit kans klein is.
De dienst zendt uit in een maximale resolutie van 540p.
Wat hebben die media organisaties toch met potato resoluties? 720p is toch wel een minimum tegenwoordig.

Het lijkt wel of ze niet eens meer proberen... Niemand kijkt nog tv?
Gewoonlijk een combinatie van kosten en rechten. 720p en 1080p vereisen nog steeds een stevig hogere bitrate dan 540p, en voor een gratis dienst kan dat stevig zijn. En qua rechten: veel content owners stellen véél hogere eisen aan restricties genre DRM en geoblocking eens je op 720p of hoger zit.
En qua rechten: veel content owners stellen véél hogere eisen aan restricties genre DRM en geoblocking eens je op 720p of hoger zit.

Dit! Is de eerste echte goede reden die ik gelezen heb.

Thanks!
Voor de eigen producties een archiefje met rechtstreekse links aub. De rest doen de studenten en communities wel. Er zijn evenveel closed players als omroepen, dat is toch ronduit belachelijk.

[Reactie gewijzigd door sam_vde op 6 juli 2018 15:45]

Zou dit geen rechtenkwestie zijn? De rechten van aangekochte uitzendingen zijn bijv. specifiek voor België. Het is dan niet de bedoeling dat anderen kunnen 'gratis' meekijken.

Het is inderdaad geen vereenvoudiging voor de gebruikers als alles in een eigen app zit, maar beter een app dan geen app ;-)
Vandaar: "eigen producties".

Het nieuws, actualiteit, duiding, zelf geproduceerde fictie e.d. zou toch geen probleem mogen zijn.
Ben een beta tester, de app werkt idd vlot met amper nog problemen. Kwaliteit(bitrate en resolutie) is idd aan de lage kant, zeker als je hem cast naar een 65 inch 4k TV...
En je zit op tweakers en zou die apk niet eens delen? :p
De dienst zendt uit in een maximale resolutie van 540p
Oh wow... Zou je op kleine telefoons nog zeggen 'dat zie je toch niet', 6inch of tablet size ga je dit wel behoorlijk merken. Gok dat het ergens een kostenafweging is om deze lagere resolutie te kiezen?
hopelijk gebruiken ze de native video player op iOS en niet die uit de Sporza apps
Laten we hopen op een Apple TV app.
Android is leuk maar zijn meer platformen.

Overigens zendt VRT ook al proefstreams uit in 4K.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee