VRT gaat serie in 4k streamen

De Vlaamse omroep VRT gaat het sketchprogramma Loslopend wild & gevogelte in 4k streamen op zijn platform vrt.nu. Het gaat om een test waarbij het vierde seizoen van de VRT-serie volgend jaar in de resolutie via internet wordt aangeboden.

Het is de eerste keer dat een VRT-serie in 4k wordt uitgezonden, meldt de VRT bij de aankondiging van de vierde serie van Loslopend wild & gevogelte. De serie start op 9 januari, maar niet bekend is of dan ook direct de 4k-streams beschikbaar zijn.

Volgens de producent van het programma met sketches stegen de productiekosten met 10 procent door het gebruik van 4k-camera's. "Twee jaar geleden al kwam Sandbox naar ons om een draaidag in 4k op te nemen. Dat was geslaagd en daarna vroegen ze om een hele reeks te doen", aldus producent Riet de Prins tegen Belga.

In de Benelux komt streaming 4k-video mondjesmaat meer beschikbaar. Netflix en Amazon Prime bieden de resolutie al bij geselecteerde video's. In Nederland geeft de NPO Uitzending Gemist in 570p door en in 1080p tegen betaling. De NPO investeert niet in 4k en bekijkt 'de behoefte van het publiek', zei een woordvoerder vorig jaar tegen Media Magazine.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-12-2017 • 10:19

78 Linkedin

Reacties (78)

78
71
38
3
0
22
Wijzig sortering
Ik maak vaak gebruik van vrt.nu. Vind het een super platform met een breed aanbod.
Tip: Er bestaat ook een plugin voor kodi waarmee je vrt.nu kan kijken :)
Ik kan gewoon niet meer zonder VRT.nu sinds ik dat ontdekt heb.

:)
Ik heb als Nederlander vanuit Nederland laatst ook het gehele seizoen van Loch Ness via VRT.nu zitten kijken op mijn iPad. Ik had eerder al een keer een account aangemaakt via Facebook en dat werkt vrij aardig. Ik hoop dat de VRT Nu app snel beschikbaar komt (te bizar dat die er nog niet was/is) en hopelijk dan ook in de Nederlandse App Store verschijnt. Al is die kans wellicht klein aangezien een serie als Loch Ness ook in Nederland door RTL wordt uitgezonden momenteel.
Loch Ness is te kijken op Videoland, het platform van RTL nederland.
Vrtnu is ind een goeie site. Ik wacht op een goede vrtnu app om te kunnen casten naar chromecast.
Je kan toch gewoon vanuit de website vrt.nu de videos stromen naar de chromecast? Je krijgt de optie tijdens het afspelen. Al vaak gebruikt...

[Reactie gewijzigd door Quacko op 8 december 2017 08:49]

Via een browser die dat ondersteund gaat dat ind. Op iphone gebruik ik daarvoor de app TV Cast, gebruikte ik vroeger ook voor NPO. Is omslachtiger dan eigen app (nu NPO een app heeft kan ik die gebruiken, veel handiger :-))
Als ze alle andere content op vrt.nu al eens eerst aanbieden in 720p of 1080p...
Geweldig platform maar 360p (of soms 540p) is echt belachelijk laag.
Was net naar hier gekomen om exact dit te melden. Resolutie is laag en de kwaliteit van de codering trekt ook op niet veel. Dat ze eerst daar maar eens aan werken.
ik dacht idd dat het hogere resolutie was omdat de bestanden zo groot waren, maar ligt dus aan slechte codering...
NPO, leest u even mee...?
Goh, veel andere content op vrt.nu is ook gewoon 360 of 540p, dus je kan dit eerder zien als een stunt om publiek naar hun streaming-platform te trekken. (Dit zegt natuurlijk niks over te toekomst van het HD materiaal, maar van mijn part kunnen ze beter eerst beginnen met bestaande videos op 720 of 1080 te laten streamen)
Dat is niet altijd mogelijk, een groot deel van de content op vrt.nu is indertijd op SD kwaliteit opgenomen
Ja daarbij begrijp ik het volledig. Maar ook nieuwere series zijn vaak niet in 'hoge resolutie' beschikbaar :/
Dat was ook mijn eerste bedenking.
als je weet dat gewone digitale uitzendingen maximum in 720p/1080i door de providers worden aangeboden op digiboxen, dan ben je blij dat die beperkende factor er uit kan gehaald worden. 1 device 1 purpose is al een tijdje achterhaald.
Wat niet beschikbaar is in hogere resolutie heeft ook geen zin om in hogere resolutie te laten streamen.. En voor zover ik begrijp zijn bij de vrt de hogere resolutie streams wel gewoon gratis, in tegenstelling tot bij ons de NPO.
Waarom? Je weet ook dat diezelfde NPO in financieel zwaar weer zit. Want we willen er niks aan betalen maar verwachten wel van alles en nog wat..
Nee hoor, we verwachten er helemaal niet van alles en nog wat van.. ok, ik verwacht degelijke programma's, maar het meeste wat er getoond wordt is gewoon pure pulp en wat mij betreft mag de NPO gereduceerd worden tot alleen nog de NOS, laat de rest maar over gaan naar de commerciele zenders, meeste programma's horen daar sowieso thuis (en zijn ook nog eens van dezelfde productiemaatschappijen). Dus er moet zeker niet meer geld daar naar toe, wat mij betreft kan het zelfs dus helemaal opgedoekt worden want het heeft toch geen toegevoegde waarde meer boven de commerciele zenders.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 6 december 2017 14:29]

Ik zat laatst de bekendmaking van de dj's voor het glazenhuis Serious Request van NPO 3fm te kijken via de stream op mn 4k tv. Wat een slechte kwaliteit! Dus ik mail de NPO met de vraag of ze die stream met Serious Request niet in HD of 4k kunnen uitzenden en dat ik daar dan 5 euro voor HD of 10 euro voor 4k voor zou willen betalen, eventueel dat een deel van dat geld dan naar Serious Request kan gaan, want ik vind die stream dus echt niet om aan te zien.
Antwoord: het is niet mogelijk die stream in betere kwaliteit te maken en de kwaliteit is ook gewoon goed...

Nee, ik mail voor de grap dat ik de kwaliteit om te huilen vind. Wat een pannenkoeken
Betalen voor onzin dat al gratis moet zijn omdat we er al veel te veel voor betalen.. heel 3FM is gewoon commerciele zooi en hoort helemaal niet meer in het publieke stelsel thuis.
Als we toch maar een beetje aan het roeptoeteren zijn; alles zou gratis moeten zijn en niemand zou meer moeten hoeven werken, want eigenlijk kan al het werk wat we doen geautomatiseerd gedaan worden.

Tot die tijd zou ik best wel voor alleen serious request een betere kwaliteit stream willen en daarvoor willen betalen.
Natuurlijk gaan ze met je bijdrage van 10 euro (waarvan de "overschot" nog mag afgestaan worden) de nodige 4K-camera's kunnen kopen die nodig zijn voor het maken van die beelden.

Euhm, niet dus.
U had het dus over uw eigen grap?
Ik snap je reactie niet. Ik had gevraagd om HD stream, dus 720p of 1080p, want de 576p stream met veel te veel compressie is slecht te kijken op een 55 inch 4k tv.
Ik kan me niet voorstellen dat hun camera's nog SD zijn.

Ze hebben dit jaar overigens ook een 360 graden camera erbij en als je die kiest kom je op een 4k YouTube stream uit. Alle andere streams zijn nog steeds 576p maar de compressie lijkt iets minder agressief te staan, dus ziet er ietsjes beter blijkbaar uit
Top dit, wel jammer dat het een sketch programma is en niet het volgende zondagavond drama.
bij de NPO hebben ze echt een kip en ei principe....als er geen content is..kopen mensen geen 4k TV's...maar als er (volgens de NPO) dus geen 4k TV verkocht worden...gaan ze ook niet opnemen in 4k....tis echt triest! maarja dat wisten we al over de NPO!
570p = prehistorie (Nu dit programma in 4k ???? dat is weggegooid geld)
Liever geld voor kwalitatieve programma's in de huidge 1080 dan 4k.

Dit soort shit maakt dat ik haast nooit TV kijk. Er zijn betere vrijetijdsbestedingen dan een uurtje nobraining.

[Reactie gewijzigd door shadow1967 op 6 december 2017 11:13]

Wit wijntje?

Dit vond ik ook nog wel grappig: https://www.youtube.com/watch?v=HLCP57TQc-Q

[Reactie gewijzigd door biglia op 6 december 2017 13:02]

Anoniem: 30722
6 december 2017 10:27
Mooi voor de belgen! Tijd dat we in Nederland ook meer 4K krijgen...
En uitzendinggemist, dat is inderdaad een schande met hun 570p...
4K tot daar aan toe. Laten we eerst even op het niveau van 2010 komen en 1080P aanbieden.
het wordt al aageboden in FHD...alleen wel tegen betaling....jammergenoeg snappen ze bij de NPO echt niet hoe het werkt!
Sjah, als ze steeds minder van de overheid krijgen, dan proberen ze het geld wel ergens anders vandaan te halen.
Misschien moeten ze minder uitgeven in plaats van meer proberen binnen te harken. 3 zenders + tig radiostations is gewoon te duur voor het huidige budget. Ik zou zeggen dat het tijd wordt om daar iets aan te doen.
Jammergenoeg snapt de rest van Nederland niet dat dingen geld kosten en dat meer / ander content aanbieden en bezuinigen niet samen gaan..
er kan best 1 TV zender weg...en een stuk of wat radiozenders mogen ook weg...komt er genoeg geld vrij om alles in 4k op te nemen!
Ik denk dat je je daar aardig in vergist.. maar goed dat is een heel andere discussie.
als er minder uitzenduren zijn (2 zenders ipv 3) krijgen de omroepen minder geld...derhalve houdt de NPO over! en simpelweg ALLE presentatoren ed...max Balkenende norm en geen cent meer...scheelt ook weer tonnen!
4K is een serieuze investering maar is waarschijnlijk maar een paar % van de jaarlijkse inkomsten, paar zenders weg doen levert zeker een besparing op. Grootste kostenpost blijven in mijn ogen nog altijd de enorme gebouwen waar NPO en omroepen op het duurste stukje Nederland in zitten en de enorme hoeveelheid mensen die er werken. Denk dat geen enkele comerciele partije op die manier kan werken.

Denk dat ze er ook goed aan zouden doen om een naar het model van de BBC te kijken, geen omroepen meer. En zendtijd binnen een spectrum (cultuur, sport) beschikbaar stellen met subsidie voor iedereen met een goed idee. En de productie van grote evenementen en het nieuws in samen werking met de NOS te doen die eigenlijk om effiecientie reden ook in de NPO zou moeten opgaan.
Helemaal mee eens. Voor veel content moet je extra betalen, is gewoon een boete om 1080 te mogen kijken. Erg jammer, dus 4k zal nog langer duren. Een jaar of tien maar dan moet het wel echt de moeite waard zijn. En dat zie ik op de huidige lcd schermen niet gebeuren. Oled is dan eigenlijk een must, maar dan MOET je naar 55 inch.

Zelf ben ik zeer tevreden met mij 37 inch 1080 scherm. En zolang die niet stuk gaat komt er niets anders. Moet wel zeggen dat de prijzen nu wel wat leuker beginnen te worden, dus misschien. Als het dan maar niet verplicht een SMART tv moet worden. Maak hem zelf wel smart. HDMI oversteken klaar:-)
Volgende stap: een app voor de ps4 😇
En nu nog een app met chromecastondersteuning.
Vanuit chrome op android kan je vrtnu perfect casten naar je chromecast. Maak een linkje aan van de vrtnu-pagina via " toevoegen aan startscherm", en je hebt een vrtnu-(pseudo)appje.
Via iOS werkt dat ook vrij aardig als je via de in-app browsers van apps als Video TV cast for Chromecast of Video TV cast Pro Google Cast (met vreselijk veel irrante popups, zelfs na betaling, maar t werkt wel) en Tubio naar de VRT.nu site gaat en inlog doet en serie aanklikt.

[Reactie gewijzigd door funrider op 6 december 2017 13:49]

Ik had EZCast en tvcast al geprobeerd, maar daar doet de video helemaal niks als ik op Play druk. Straks jouw suggesties eens proberen.

Edit: blijkbaar zijn het de apps die ik dus al heb en die niet werken.

[Reactie gewijzigd door kippewit op 6 december 2017 17:46]

Ik weet dat het sowieso werkt in de Video TV cast Pro app want daar heb ik het eerder in gebruikt. Je moet wel via de app naar de site gaan van VRT.nu en inloggen (ik gebruik een Facebook account) en dan afspelen en de video doorzetten naar de Chromecast door de link onderin te klikken. Ik zal het deze week weer eens proberen.

Ik blijf het overigens onbegrijpelijk vinden dat die VRT nu app er nog steeds niet is anno December '17. Het is te hopen dat deze er nog dit jaar komt zoals ze op de site beloven en dat deze hopelijk ook Chromecast heeft zodat deze omslachtige werkwijze niet nodig is als ie al werkt.

[Reactie gewijzigd door funrider op 11 december 2017 14:11]

Heb inderdaad ontdekt dat ik eerst moet inloggen, want inloggen na de video werkt niet. En ik kan enkel inloggen met een e-mailadres, bij inloggen met Facebook blijft hij eeuwig doorverwijzen.
Ik zal kijken of ik deze week een mogelijkheid zie om het weer eens uit te proberen.
ik druk op play maar er gebeurd niks 8)7


:9~
Al die reacties over 4K TV en het gezeur over zenders die geen 4K verzenden. Who cares? Wordt een serie beter omdat je nu iets scherper beeld hebt?
Yup! Kijk maar eens Marvell of Marco Polo series in 4k :)
Marvell, mannen in spandex kijken? Daar is redtube voor.

Marco Polo nog niet gezien, maar dat wordt toch maar een 1080ptje tenzij jij de overstap naar 4k betaald :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee