Rambus verdwijnt vrijwel geheel van Intel roadmap

De mannen van Electronic Buyers' News hebben de hand te weten leggen op een recente Intel roadmap met daarin een aantal interessante nieuwtjes. Nadat Intel begin dit jaar had aangegeven dat zij een Rambus-only strategie nastreefden, blijkt uit deze nieuwe roadmap dat Intel de support voor Rambus in het komende jaar langzaam wil afbouwen:

A confidential road map obtained by EBN shows Intel Corp. dropping Direct Rambus DRAM from every computing platform but high-end workstations by mid-2001. This would appear to bear out recent comments by Intel president Craig Barrett that the exclusive deal to support the memory interface was “a mistake.” [break] In het derde kwartaal zal er nog maar één chipset zijn die Rambus ondersteunt, namelijk de Tehema-E chipset voor de Pentium 4. Intel wil in de toekomst gebruik gaan maken van DDR, maar doet daarvoor nog wel enkele geschillen met Rambus Inc. oplossen:[/break] The details of the road map are further evidence that the rupture between Intel and memory-design partner Rambus Inc. has widened, even to the point where Intel is planning to introduce a double-data-rate SDRAM-enabled chipset for desktop PCs. Industry sources said the companies are engaged in negotiations over Intel's demand that a clause barring it from fielding its own DDR chipset until 2003 be stricken from its licensing contract with Rambus.

[..] Industry sources believe the chipsets, known as Almador and Brookdale, will be introduced in the middle of next year and will have both single-data-rate and DDR capability. Intel will time the activation of the DDR function according to market conditions, the sources said. [break] Alles goed en wel, maar als Intel pas halverwege volgend jaar met een DDR chipset op de markt komt, liggen ze een half jaar achter op AMD. Intel wil dit probleem opvangen door licenties te nemen op producten van andere fabrikanten:[/break] Earlier this year, Intel approached Micron about the possibility of licensing that company's DDR-equipped Samurai chipset technology, a source close to Micron said. However, the memory-chip maker declined to give Intel an exclusive license because it also wanted to use the Samurai to support the Athlon, according to the source.

Voor de rest van het artikel, waar we door willi op gewezen werden, mag je hierheen klikken.

Door Kees Hoekzema

Serverbeheerder

31-10-2000 • 07:29

39 Linkedin

Bron: EB News

Reacties (39)

39
38
24
4
0
0
Wijzig sortering
't leukste vind ik nog wel dat Intel eerst niet zo blij was met fabrikanten als VIA, omdat die zo veel chipsets verkochten voor Intel-platforms.
Als ik me goed herinner was er zelfs sprake van dat VIA geen licenties meer zou krijgen om voor de PIII chipsets op de markt te brengen.
Nu is dat een beetje omgekeerd en staat of valt de P4 door chipsets van de concurrent.
Als VIA geen leuke chipsets gaat maken voor de P4, dan gaat 'ie goed floppen. In elk geval op de consumenten markt, wat betreft bedrijven kun je zoiets nooit echt voorspellen.
Hmmm, dat hele Rambus-gebeuren zal een duur grapje voor Intel zijn geweest.

Maar zo zie je maar weer, als "het publiek" het niet aantrekkelijk vindt, wordt het ook niks, ook al heet je dan Intel.
Het heeft niet gewerkt met rambus, omdat andere memory-makers geen royalties willen betalen aan hen.
Als Rambus goedkoop was geweest(gewoon gedumpt), hadden wij nu allemaal al Rimmetjes in onze Pc's gehad(nou ja, tenminste de onwetende Intel gebruikers)
Precies, de grotere memorymakers hebben Rambus niet willen ondersteunen, dan wordt het moeilijk. Maar ik verwacht dat Intel zich niet langer laat beperken hierdoor. Ze zitten alweer om de tafel met Rambus om die ***clausule uit het contract te krijgen die verbiedt om een ander geheugentype (DDR) toe te passen tot 2003, volgens de laatste berichten (zie o.a. THG-nieuws). Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als VIA Apollo Pro 266 voor degene die DDR met z'n Pentium wil verenigen.
Windows is heel aantrekklijke voor "het publiek". Ik kan geen anders OS noemen wat gebruiksvriendlijker is (behalve evt. MacOS, staat wat mij betreft op gelijke voet, maar is een veels te duur platform [no flaim intended]).

Of denk je dat je je moeder (een) unix (variant) kan uitleggen? Ik dacht al van niet...
Als je wil SMP-en, moet je bij AMD wel eeerruuug lang wachten. 1,5 jaar na introductie van Athlon nog steeds geen dual-bordjes. Sterker nog: het gaat tot 3e kwartaal 2001duren! Als ik dit bericht moet geloven, tenminste:
www.tomshardware.de/news/nachricht-20001031-1331.html

|:( 8-)
Dat is niet waar Dr. Je kent geen andere omdat niemand anders de kans krijgt hun Os aan de man te brengen. OS2/Warp bijv. dat is naar mijn mening een betere OS. BeOS bijv. die is echt veel beter dan windows op MEDIA gebied( ook op andere trouwens). Games zullen op het zelfde systeem onder BeOS veel beter presteren dan op Windows en dit is bewezen.

Windows is populair en das heel wat anders dan wat jij vertelt. Iets wat populair is is niet per defenitie beter.

Er zijn tal van betere OS-sen maar die hebben gewoon geen brede ondersteuning dus bereiken ze de grote massa niet. wat ik best wel jammer vind, omdat ik best wel belang bij een "desktop" OS heb met SMP ondersteuning.

Als ik daarvoor moet gaan betalen ben ik veel geld kwijt gewoon omdat mijn favoriete programma's niet op andere platvormen beschikbaar zijn. :(
En de gebruiker is onwetend of dom, dat is precies de succes formule van MS
Hier ben ik wel met je eens. Maar interface is goed ?
Omdat je nooit een andere interface hebt gezien ? Er zit gewoon teveel bij windows inbegrepen. De hele installatie is zo groot omdat er allerlij "bagger" mee wordt geleverd die de meeste mensen NOOIT zullen gebruiken maar ALTIJD voor moeten betalen.

Alleen als je wat verstand hebt van OS dan kun je windows "strippen" en wat schijfruimte besparen.
Alles went gewoon, vroeger toen er nog geen "Windows" was werkte men ook met DOS. En dat is net zo als Unix, met commandline werken. Windows is helemaal niet efficient voor Hardware van nu, omdat het een marketing product is die jaar na jaar hergebruikt wordt.

Maar dat is puur mijn persoonlijke mening, en ik kom daarop omdat ik met verschillende OS-sen heb gewerkt. En windows is de enige met een brede ondersteuning en dus veeeeeeeeeeeeeeeeeel software. Bij gebrek aan iets anders moet ik wel. :)
Dr. Cheeks ik vind dat je gelijk hebt. Windows is heel intuitief en stelt de gebruiker geen lastige vragen als het op configureren en installeren aankomt en zo hoort het ook. Een besturingssyteem gebruik je omdat je wat met je hardware wilt gaan doen, niet omdat je besturingssysteem verslaafd bent.

Applicaties zijn de drijvende kracht achter de computer, niet het operatingsystem. Het beste operating system zou een systeem zijn waarvan je niet merkte dat het draaide, maarja zover is het nog niet. Windows komt in de richting. Linux en andere *nix varianten hebben dit langzamerhand ook begrepen en werken nu ook aan easyness en usability. Hele goede ontwikkeling. (En voor de *nix Goeroes... Jammer dan, maar Windows ontnam mij ook mijn DOS-goeroeschap, je went er wel aan)

SMP op de desktop? Linux heeft het al en Microsoft brengt het straks uit in de vorm van Whistler. (Lijkt me sterk dat ze de SMP-Kernel niet mee leveren voor de consumenten, want ze moeten tegenwoordig meer tegen *nix concurreren dan ooit te voren).
Ik ben het wel met Dr. eens.. Wees eerlijk, de interface is goed, het OS is relatief goedkoop. En de gebruiker is onwetend of dom, dat is precies de succes formule van MS, plus dat ze goede promotie hebben gehad, wat de anderen niet hadden...
Tja, die misschien wel, die hebben nog veel meer een monopoly-positie, intel heeft concurrentie.
Als Intel nu ook monopolist zou zijn geweest, dan was die deal met die Samurai chipset niet zo afgelopen, ik ben eig best wel blij dat deze markt nu van een monopoli een oligopoli is geworden :) is alleen maar goed voor ons: intel dropt rambus omdat het slecht verkoopt, als intel monopolist was geweest hadden ze dat niet hoeven doen, en hadden we strax allemaal met rambus gezeten
Heeft meer met marketing en prijs-technische redenen te maken imho.
Rambus is een goed product maar was te duur bij de introductie. :'(
Anoniem: 10358
31 oktober 2000 10:13
Rambus is nu slechter en duurder. Maar SD-RAM heeft minder toekomst dan RD-RAM. Maar dat rambus beter is dan SD-RAM en ontwikkelingen daarvan kan nog een paar jaar duren. Dus nu nog niet interessant.
Ramsjbus is al sinds 1990 bezig met de ontwikkeling van hun geheugentechnologieën. DRDRAM, hun 3e product, blijkt niet snel te zijn op de PC. Geloof het maar: er zal geen interessant Ramsjbus geheugen meer komen. De filosofie achter Ramsjbus is gewoon onjuist gebleken. De sterke punten van Ramsjbus (granularity, power saving) tellen gewoon NIET in de desktop PC, de zwakke punten (hoge prijs door hoge fabricagekosten, hoge latency, lage maximale geheugenhoeveelheid) tellen deste meer.
Rollen omgedraait? Neuh dat nog niet. Wel heeft AMD een heel sterk produkt en misschien een nog veel sterkere met de Mustang straks. Maar zoals BikkelZ al zei. Jan en Truus kopen nog steeds Intel.
Mijn oom kan via zijn baas een pc kopen, en ik zei wat zit daar in dan? Waarop die antwoorde: "een Pentium 3 733 mhz." Ik vroeg of er toevallig ook Athlon beschikbaar waren. Die waren er. Er kon voor hetzelfde geld, of minder een Athlon 800mhz gekocht worden. Maar zowat NIEMAND nam die omdat intel nu eenmaal de naam heeft. Gelukkig heb ik hem die Intel uit zijn hoofd kunnen praten. Maar het is wel een lichtend voorbeeld voor de doorsnee koper.
Xi.
De marketing voorsprong van Intel is zo gigantisch groot dat AMD er nog jaren over zal doen om dat ongedaan te maken. Dat zal niet lukken door alleen een technologische voorsprong te nemen.
Hele volkstammen zijn ondertussen al zo afgericht dat ze bij het woord computer spontaan dat Intel-muziekje in hun hoofd horen. En als ze niet het intel Inside logo op een PC zien staan hebben ze het gevoel dat er iets mist, ook al kunnen ze niet precies zeggen wat :).


* 786562 faraway
Nog even snel mijn aandelen verkopen, die gaan zakken!!!!!!!

Eigenlijk wel jammer, dat RAMBUS verdwijnt, de prestaties vallen tegen en de prijzen zijn hoog. Ze hebben het aan hun zelf te danken. Er moet toch een combinatie van DDRAM en rambus te maken zijn met de goede kanten van beide. Het is tijd dat de geheugenMhzen flink omhoog gaan, als we volgend jaar proc's krijgen richting 2 Ghz. DDRAM op 800 Mhz en een 128 bits databus
Het erge komt dalijk pas met de Pentium 4. Dan kan iemand kiezen tussen een p4-1.3ghz of een p3 1.3ghz en dan kiezen ze voor die p4, die misschien langzamer is dan de P3.. want 4 is meer dan 3. Dus nemen we 4... Met duur geheugen en duur mobo en dure kast...
Dit is inderdaad een reden dat ik soms grapjes maak over intel. Ze verkopen hun spul op zo'n manier waarop ik zeg: tjonge jonge, omdat de meeste mensen niet weten wat het allemaal precies inhoud worden ze "gen**id"
Ehm, intel is heus niet zo stom. ;) als ze de p4 nu gewoon zo snel uitbrengen dat hij de snelste p3 voorblijft hebben ze geen probleem. dan zit er wel een gat qua mhz'en maar da's niet erg. en als 1.3ghz p3 uitkomt zit de p4 wel op 1.7 ghz oid. ;)
Het mooiste stukje vind ik nog:

[quote]
However, the memory-chip maker declined to give Intel an exclusive license because it also wanted to use the Samurai to support the Athlon, according to the source
[/quote

Ik kan me nog goed herinneren dat Intel mobo-fabrikanten zoals Asus de levering van BX-chipsets wilde ontzeggen als ze Athlon MB's gingen bouwen.

Nu is het andersom; "Ahh. please... doe ons jullie chipsetje..." :)

Lang leve een gezonde concurrentie!
Intel is nog steeds dik marktleider hoor.
Ik heb ook computersystemen verkocht tot 1-2 maanden geleden en als je een klant vraagt wat voor computer ze in gedachten hadden dan zeggen de meesten als eerste doodleuk een Pentium 3 processor.

En die P4, daar komt t wel goed mee, misschien maakt Intel zelf wel een DDR chipset, Rambus schudden ze op 1 of andere manier wel van zich af.
En de P3 blijkt idd sneller bij gelijke klok. maar de P3 is al blijven steken op 1Ghz en als de P4 begint bij 1.3 of 1.4Ghz dan is er nix aan de hand.

Ik ben wel heel blij met elke keer die (kleine?) overwinningen die AMD behaalt want zo wordt het tenminste een beetje gezonde concurrentie.
Ik vind die 760 heel erg strak. (heb zelf ook een AMD TB 900@1060)

Maar volgens mij moet AMD nog iets meer geld in imago verbetering steken. Hele mooie TV commercials met zo'n deuntje zoals met de p3.
Dat Intel Inside is echt heel succesvol geweest

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee