Het Europarlement heeft woensdag een niet-bindende resolutie aangenomen over Europese samenwerking op beveiligingsgebied waarin beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab als 'kwaadaardig' wordt bestempeld.
Het doel van de aangenomen resolutie is het versterken van Europese samenwerking op beveiligingsgebied, omdat gefragmenteerde strategieën de EU kwetsbaar zouden maken voor internetaanvallen, aldus het parlement. De resolutie bevat echter ook een passage over het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky. "Het Europarlement verzoekt de EU een uitgebreide evaluatie uit te voeren van de software, it- en communicatieapparatuur en -infrastructuur die in de instellingen worden gebruikt, om potentieel gevaarlijke programma's en apparatuur uit te sluiten en programma's en apparatuur te verbieden die als kwaadaardig zijn bevestigd, zoals Kaspersky Lab", aldus de resolutie.
Ceo Eugene Kaspersky noemde de resolutie eerder deze week 'een stap achteruit'. Het is onduidelijk waarop de 'bevestiging' van Kaspersky Lab als kwaadaardige partij is gebaseerd. Het document zelf biedt daarvoor geen ondersteunende informatie. De resolutie, die niet bindend is, maar wel invloed kan hebben op beleid, volgt op de beslissing van Nederland om software van Kaspersky Lab in de ban te doen voor de Rijksoverheid. Volgens minister Grapperhaus kan niet worden uitgesloten dat er misbruik van de software wordt gemaakt. Om dit risico in te dammen, wilde het kabinet dat de antivirussoftware van Kaspersky verdwijnt. De VS nam eerder een soortgelijke stap. Kaspersky Lab verplaatste als tegenmaatregel zijn infrastructuur naar Zwitserland.
Dinsdag maakte Kaspersky bovendien bekend dat het een aanklacht heeft ingediend tegen voormalig hoogleraar Willem Vermeend en De Telegraaf, omdat de krant een interview met 'Nieuwsuur-expert' Rian van Rijbroek publiceerde waarin ze claimde in het wifinetwerk van het kantoor van Kaspersky te hebben ingebroken. Volgens het beveiligingsbedrijf is hier geen bewijs voor. Eerder zei het ook al Van Rijbroek te willen aanklagen.
Update, 14-6: De Nederlandse versie van de resolutie is inmiddels beschikbaar. Daarin staat een iets andere tekst dan 'bevestigd', namelijk '[...]waarvan bekend is dat ze kwaadaardig zijn, zoals Kaspersky'. De strekking is hetzelfde.