Microsoft presenteert modulaire Xbox-controller voor mindervaliden

Microsoft heeft zijn Xbox Adaptive Controller aangekondigd. De platte controller is bedoeld voor gebruikers die door een fysieke beperking niet goed met een normale controller overweg kunnen en kan uitgebreid worden met allerlei accessoires.

De platte controller heeft twee grote platte programmeerbare knoppen, maar aan de achterkant zit ook een hele rij 3,5mm-aansluitingen, waar losse accessoires van derden op aangesloten kunnen worden om knoppen te simuleren. Dat maakt het mogelijk om gepersonaliseerde controllers en knoppen aan te sluiten, die bijvoorbeeld met een voet of mond bediend kunnen worden.

De Xbox Adaptive Controller is geschikt voor de Xbox One-console, maar kan ook in combinatie met een pc gebruikt worden. Microsoft heeft de hardware ontwikkeld in samenwerking met organisaties zoals de AbleGamers Charity en de Cerebral Palsy Foundation. Ook heeft Microsoft mindervalide gamers betrokken bij de ontwikkeling.

Het is mogelijk om de Adaptive Controller te gebruiken in samenwerking met een gewone controller met de al bestaande copilotfunctie. Daarbij worden twee controllers gekoppeld tot één virtueel exemplaar en kunnen twee spelers samen een spel besturen.

Microsoft gaat de Xbox Adaptive Controller later dit jaar verkopen voor 100 dollar. Een europrijs is nog niet bekendgemaakt. Het bedrijf heeft een uitgebreide blog online gezet met daarin verhalen van mindervalide gamers en voorbeelden van hoe de controller gebruikt kan worden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-05-2018 • 08:43

128 Linkedin

Lees meer

Reacties (128)

128
110
100
26
0
0
Wijzig sortering
Dit noem ik nou innovatie, en nog eens betaalbaar en mooi ook :) Vaak zijn spullen voor minder-validen erg duur en/of lelijk.
Dat niet alleen, het ziet eruit of hier ook heel goed over is nagedacht. Geen raar gedoe met vier aansluitingen waar je verschillende knoppen op aan kunt sluiten (apparaat openschroeven en klooien met jumpers om in te stellen welke knop), maar gewoon een hele rij aansluitingen, één per knop. Met zowel ernaast als erboven een icoontje, zodat je kabeltjes altijd meteen in de juiste aansluiting kunt prikken, zowel erachter zittend, als voor de speler zelf. Als de makers van accessoires met meerdere knoppen zo lief zijn om hun knoppen en de bijbehorende stekkertjes te kleur-coderen, dan is het helemaal handig. Voor zover ik kan beoordelen aan de hand van de foto's is dit echt een "volwaardig" product, waarbij niet is bezuinigd op gebruiksgemak. Ik ben lang niet altijd blij met Microsoft, maar ere wie ere toekomt, het lijkt erop dat ze hier echt prima werk geleverd hebben.
Die 100,- is neem ik aan alleen voor de controller, niet voor alles wat je er nog moet bijkopen om het aan te passen aan je situatie. Dus per individu zal de prijs waarschijnlijk sterk verschillen.
Dan nog is 100 echt rete weinig vergeleken met andere aanpassingen of middelen die voor minderinvaliden zijn gemaakt. Het is meestal gewoon niet te betalen.
Dat is zeker waar, maar bedenk wel dat er geen gestandaardiseerde manier was om dit soort controllers te maken en was het allemaal specialistisch handwerk. Deze nieuwe controller biedt een standaard en een framework voor het maken van oplossingen, wat de prijs en toegankelijkheid sterk zal verbeteren
Vanochtend was er ook een item op BBC. Deel van de mensen heeft al 'accessoires' om bepaalde dingen in huis aan te sturen. Idee is dat ze die nu ook gebruiken om te gamen, betekent dat er niet altijd iets nieuws aangeschaft hoeft te worden.
Ja erg netjes, kunnen zij ook eindelijk spellen met een Xbox One, wat voor ons de normaalste zaak is.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 mei 2018 14:56]

moet je even wat videos kijken van minder-valideren met aangepaste controllers... plakband, 3d printers en/of blote draadjes zijn geen uitzondering
Op een goed afgewerkt product. Degelijke behuizing, aansluitingen voor verschillende statieven aan de achterkant, standaard aansluitingen waar veel knoppen kant en klaar ingeprikt kunnen worden zonder te hoeven solderen. Misschien esthetisch een beetje een warmhoudplaatje maar zoals @Gamebuster al aangeeft een gigantische vooruitgang ten opzichte van wat nu gangbaar is.
Niet alleen voor mindevaliden ....

Ik zie hier best wel wat in, om je eigen controllers aan te kunnen passen.
dmv 3.5"jacks externe knoppen toevoegen .. usbaansluitingen voor thumb/joysticks

Het heeft wel degelijk modbaarheid
waarschijnlijk is hij van hetzelfde goedkope plastic gemaakt als de gewone controllers. Daar verbaasde ik me nogal over.
Ik verbaas me erover dat je het 'goedkope' plastic noemt. Bevalt de kleur niet of zo?
Die (Xbox) controllers zijn van een behoorlijk slagvast kunststof gemaakt, want: bestand tegen kinderen. Al aardig wat controllers tegen de grond zien knallen zonder enige breuk en nog altijd even goed werkend.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 17 mei 2018 12:26]

Ik mijn ogen is dit echt top nieuws.
Ik repareer/verkoop nu 18 jaar rolstoelen en geloof me als ik zeg dat dit echt revolutionair is.
100$? Daar koop je nog geen losse knop voor op een rolstoel.

Op 1 van de top-down foto’s zie je 2 ronde knoppen liggen naast elkaar.
Daar zit een 3.5mm stekker aan die je dus voor een hoop toepassingen kunt gebruiken.
Er zijn behoorlijk veel rolstoel onderdelen waar je een 3.5mm stekker in kwijt kunt (lees: omgevingsbedieningen, externe afstandsbedieningen, spraakcomputers etc.) dus top dat Microsoft voor een standaard kiest hier.

Ik kan niet wachten om er 1 te kopen en dit bij klanten uit te proberen!
Even voor de duidelijkheid, voor die $100 heb je het witte kastje (controller), en niet all extra's die je op de achterkant kan aansluiten ("devices sold separately").
Ja dat weet ik :)
Maar geloof me dat dat echt geen geld is hiervoor.
Er zijn zat rolstoel gebruikers die al 1 of meerdere knoppen in huis hebben, en die kunnen dus hierin geprikt worden.

Wat ook gewoon fijn is, is dat dit ding er top uitziet.
Je wil niet weten hoeveel MacGyver oplossingen ik tegen kom, met bossen kabels, 500 tiewraps en dan maar hopen dat je niet ergens een kabelbreuk hebt want dan kan de hele boel weer los.

Nogmaals: kan niet wachten om hier mee aan de slag te gaan.
Dus alsnik het goed begrijp ga jij bij invaliden thuis een oplossing bedenken zodat die mensen op een xbox kunnen spelen?

Als ik jou reacties lees kom het op mij meer over alsof microsoft een universele controller heeft gemaakt voor in het dagelijks leven van een persoon met een handicap, terwijl het artikel volgens mij gaat over de mogelijkheden voor gehandicapten om makkelijker te kunnen gamen op een xbox (of windows pc)
Ik bedenk inderdaad (o.a.) oplossingen zodat mensen in een rolstoel makkelijker gebruik kunnen maken van de pc/mobiele telefoon/tablet.

Sorry als het niet helemaal duidelijk was, maar ik bedoel dus inderdaad het bedienen van een pc.
Als je je pc fatsoenlijk kunt bedienen, is dat voor een hoop mensen een uitkomst: niet alleen gamen, maar communicatie in het algemeen, email, Facebook.

Ik werk bij een rolstoel fabrikant en heb veel interesse in het toepassen van simpele, goedkope mogelijkheden die te koop zijn op de markt. I.p.v. veel dure en lompe aanpassingen die er nu soms aangeboden worden. Vandaar mijn interesse in dit ding: goedkoop, ziet er goed uit, maakt gebruik van standaard 3.5mm jacks.

[Reactie gewijzigd door mickeyhouse op 17 mei 2018 11:30]

En volgens mij kan je xbox controllers ook op windows gebruiken, dus je ziet niet per se alleen aan xbox vast, ik vind dit ook echt erg tof.
Idd ook een mooie oplossing voor dingen zoals Android en idd PC's!
Met de 360 iig wel. Steam controllers kun je ook op Windows gebruiken. Ik plug dan de dongel van het verlengsnoer van de Steam Link in een USB hub en klaar. Steam controllers kun je binnenkort zelfs over standaard BT gebruiken.
Ah ok. Bedankt voor de uitleg :)

Goed bezig 👌🏻
..en als je zelf gaat sleutelen aan je rolstoel (die al snel meer kost als een nieuwe sportwagen) heb je kans dat je verzekering vervalt. Denk dat dit een redelijk oplossing is en misschien nog wel breder in gezet gaat worden net als dat Kinect een goedkope multi-purpose camera is.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 17 mei 2018 10:39]

ik heb er sowieso al vier in gebruik op mijn rolstoel
Anoniem: 159816
@Henk Poley17 mei 2018 09:41
Ja, dat is dus nog steeds extreem goedkoop.
Dit is ook zeer interessant voor niet minder valide. De mogelijkheden voor custom apparatuur wordt hiermee zo gigantisch groot :D

Denk aan custom pedals voor racegames/flightgames. Variaties op muis/tobo aansluitingen voor console etc. Cockpit setups (elite dangerous bijv)

Denk dat hier best veel mensen mee bezig gaan om te kijken hoever ze de mogelijkheden kunnen pushen
Dan moet het wel analoge input ondersteunen. Niet 1 of 0. Als het alleen 1/0 (yes/no) begrijpt is het toch nog wat beperkt en niet te gebruiken voor pedalen.

We zullen zien.
Ars Technica weet in hun artikel te melden dat een gedeelte van de inputs ook analoge inputs ondersteunt. Dat zou dus helemaal goed moeten komen.
Als toevoeging:
Gabi Michel, a senior Xbox hardware program manager and a major member of the XAC team, told Ars that a few of the 3.5mm ports support an "analog" range of joystick and trigger presses as well.
bron

[Reactie gewijzigd door Heedless op 18 mei 2018 00:55]

De standaard triggers doen dat ook, dus het lijkt mij dat minimaal die poorten dat ook via de jack's zullen ondersteunen.
Vet interessant voor automatisering ook :). Ik heb ooit eens een controller uit elkaar geschroefd en de knoppen gehotwired met een Teensy (de Teensy zich voor laten doen als een USB controller kreeg ik niet voor elkaar, je moet de authenticatie dan relayen naar een originele controller maar dat lijkt timinggevoelig en de USB stack van de Teensy is maar half geïmplementeerd).

Alleen jammer dat de sticks hiermee niet analoog zijn te regelen. Althans, ik zie daar geen jacks voor, maar wel voor X1 en X2. Iemand enig idee waar die aansluitingen voor zijn?
Je hebt links en rechts een usb port voor de thumbsticks.
Geen idee of het daarmee analoog te regelen is overigens.

[Reactie gewijzigd door Puc van S. op 17 mei 2018 09:05]

Dat is dus niet analoog ;). Had makkelijk gekund met een stereo aansluiting.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 17 mei 2018 09:06]

Je kunt toch wel een analoog signaal converteren naar digitaal en dat over USB sturen?
Je kunt toch wel een analoog signaal converteren naar digitaal en dat over USB sturen?
Je hebt iets nodig dat zich voordoet als een joystick USB device, en dat wellicht ook nog eens keer twee als de Xbox Controller maar 1 stick per USB aansluiting ondersteunt. Natuurlijk kan het, maar als je al over een microcontroller beschikt om alle overige buttons aan te sturen, dan is het jammer dat je daarnaast nog 1 of 2 andere USB devices voor nodig hebt, terwijl de ondersteuning van 2 sticks over 2 stereo 3,5mm aansluiting natuurlijk extreem simpel is.

Maar goed, zoals gezegd, misschien kan het wel. Het is me nog niet duidelijk waar de X1 en X2 aansluitingen voor zijn. Misschien ondersteunen ze analoge signalen en kun je ze mappen op de assen.
Dit is voor mij super interessant. Ikzelf mis mijn linkerhand en ik zit inderdaad met de huidige controlers best wel wat te friemelen. Ik ga dit zeker proberen en kijken of ik de schoulderknoppen met mijn voeten of iets dergelijks kan doen.

Heel, heel goede innovatie van MS! Chapeau!
Anoniem: 181786
17 mei 2018 09:48
Zeer goed dat Microsoft zich zo inzet voor een kleine doelgroep. Het lijkt me dat dit is opgezet vanuit een ideaal en niet vanuit winstbejag. Fijn dat er bedrijven zijn die goed draaien en zich dan ook inzetten voor mindervaliden zonder daar winst op te willen maken.
Klopt helemaal
And like any other area of the company, Xbox was expected to operate within financial constraints. An adaptive controller wouldn't necessarily generate a significant return on investment. But it was important to Microsoft's goal of making gaming more accessible to people with disabilities, and it spoke directly to the company's mission, implemented under CEO Satya Nadella, to enable every person and organization on the planet to achieve more.
bron: Microsoft Stories
Sorry, maar waar haal je vandaan dat er geen winst-gedachte achter zit?

Ik vind het zonder meer een prima idee en juich het alleen maar toe, maar ik zie geen reden om aan te nemen dat MS niet vooraf een analyse heeft gedaan om te zien wat erop verdiend kan worden. Misschien niet direct op dit apparaat zelf, maar alsnog wel op extra verkopen aan Xboxen en games.
Het valt beide kanten op niet te bewijzen, maar als je gehandicapt bent dan weet je snel genoeg hoe weinig voorzieningen er zijn. En dan hoeft het niet over complexe dingen te gaan waar veel R&D voor nodig is, maar ook veel simpele dingen bestaan niet als off the shelf product. Of het gaat vier keer over de kop qua prijs, want 'gehandicapten hebben geen keus'. €100,- is relatief heel goedkoop.

Vergeet niet dat het niet alleen de R&D en materialen zijn waar MS nu in investeert, maar ook fabrieksruimte, -machines, retailkanaalgebruik, support die geleverd moet worden, etc. En dat doen ze zeker niet gratis, natuurlijk. Maar ze hadden ook kunnen kiezen voor de ontwikkeling van een nieuwe Xbox Elite Pro Plus controller met Custom Skins (tm) of zo, waar ze ongetwijfeld een hogere winstmarge op kunnen halen.

Dus, als gehandicapte, waardeer ik zeer zeker hun inzet. Of ze er nou geld mee verdienen of niet.
CEO Satya Nadella heeft zelf een zoon, Zain, die al zijn hele leven in een rolstoel zit door ik meen complicaties bij zijn geboorte. Daardoor heeft hij ook een extra drive om met zijn producten rekening te houden met mindervaliden. Heel stuk over gelezen in zijn boek. Interessant om te lezen overigens.
MS heeft sinds hun imperium een heel sterk "Iets terug geven" gedachte. Technologie, materiaal, ideeen, standaarden. Niet normaal hoeveel gebruik we allemaal maken van wat de MS Research af gerolt is.

MS investeert een deel van hun R&D budget in om een boel ontzettend dure of slecht werkende technieken voor gehandicapten een stuk toegankelijker en goedkoper te maken.

https://www.microsoft.com/en-us/accessibility

https://www.microsoft.com/en-us/research/group/ability/

Zoals @twiFight ook al aangeeft, het zorgt allemaal wel voor extra overhead op MS, maar dit is vrij minimaal.De kosten hiervan verdwijnen ergens in de statistieke afwijkingen. Dit is nadat het ontworpen is, aan die kant weinig anders dan een extra controller, op de tig die ze al hebben(gehad). Hierdoor is dat ding ook zo goedkoop, de research kosten zitten er niet in verwerkt.

Verder op die winst-gedachte, die zit hem in het "Wie goed doet, die goed ontmoet" en het lijkt voor MS de laatste jaren zijn vruchten af te werpen, het bedrijf is nog nooit zo weinig gehaat geweest in zijn gehele bestaan.
Het lijkt erop dat de enige opoffering de analoge triggers zijn. Die kan je hiermee volgens mij alleen digitaal aansturen. Voor veel spellen maakt dit niet uit.

Overigens waren de ABXY en dergelijke knoppen van de originele Xbox controller (en mogelijk van de 360) ook analoog. Je kon er de diepte/hardheid van de ingedrukte knop ermee meten. Volgens mij is dat nauwelijks gebruikt.
Ze zijn heus niet over één nacht ijs gegaan. Een aantal van de inputs werken ook met analoge signalen dus daar is ook gewoon aan gedacht.
bron

[Reactie gewijzigd door Heedless op 18 mei 2018 00:58]

Waarom zouden de triggers niet analoog kunnen werken? Is dat een aanname die je maakt of heb je meer info? Ik was al druk op zoek naar een handleiding maar ik kon m niet vinden. Er is geen reden waarom het niet zou kunnen werken met een dergelijke aansluiting.

De buttons waren vanaf de 360 trouwens al niet meer analoog idd. Alleen RT/LT is nog analoog.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 17 mei 2018 10:02]

Alle 3.5mm jacks die telefoons kwijt waren. Hier zijn ze dus!! De stiekemerds ;)
Dat gaat het wel erg lastig maken om (het touchscreen van) je telefoon te gebruiken als knop voor deze controller. :+

Maar even serieus, zou het niet mogelijk zijn om op je telefoon een speciale app te draaien die (afhankelijk van "iets" wat je met je telefoon doet) een speciaal "geluid"-signaal op de 3,5mm-jack zet? Je zou bijvoorbeeld de draaiing van de telefoon (gemeten met kompas) en ... ehm, iets anders (??) samen gebruiken als een analoge stick. Het zal vast niet voor alle games werken, dat geef ik meteen toe, maar er zullen vast een aantal games zijn waarvoor het goed (snel, makkelijk en nauwkeurig) genoeg is, toch?
Mij lijkt het dat de 3.5mm jacks in de Microsoft controller een Voltage leveren door een pool van de jack en dat een knop het electrische circuit sluit en daardoor de stroom weer terug komt in de Microsoft controller die dit vervolgens detecteerd.

Als je je headphone jack erop aansluit kunnen er een aantal dingen gebeuren:
1. Je headphone jack in je telefoon gaat gelijk kapot omdat hij min of meer geelectrocuteerd wordt
2. Er gebeurd gewoon helemaal niks, maar het werkt ook niet
3. Door je DAC in je telefoon een spanning te laten leveren kan de Microsoft controller dat wellicht zien als een druk op een knop.

Uitproberen waard wellicht, maar ik denk toch dat optie 1 en 2 het meest voor de hand liggen.
1. Je headphone jack in je telefoon gaat gelijk kapot omdat hij min of meer geelectrocuteerd wordt
Die valt (naar ik mag hopen) af: 3.5mm wordt niet alleen gebruikt voor koptelefoons (of, in het algemeen, luidsprekers), maar ook voor microfoons. Als je een aansluiting kunt slopen door er (per ongeluk, of uit nieuwsgierigheid of het werkt) een microfoon op aan te sluiten, dan zou ik dat een zeer slecht ontwerp vinden.

En voor de duidelijkheid, ik beweer niet dat dit zou werken, de opmerking "zou het niet mogelijk zijn om" was letterlijk zo bedoeld; ik ben benieuwd of het zou werken.
Uiteraard, maar ik weet niet of die Microsoft controller gewoon 12 Volt potentiaalverschil op de pinnen heeft staan, en dat is vrij hoog voor een DAC / ADC
Ik kan me niet voorstellen dat die controller 12v gebruikt, lijkt mij onnodig hoog met inderdaad goede kans op slopen van dingen die je inplugt?
Maja 5 volt lijkt mij een goeie kanshebber. Stel er word 5 volt gebruikt omdat er gewoon 'domme' knoppen aangesloten worden, dan zal die 5 volt het nogsteeds "winnen" van jouw 1 a 1.5 volt DAC..
Yep, dat is waar. Te hoog is te hoog ;)
Die jacks hebben ze natuurlijk over kunnen nemen voor een kleine prijs van Apple, die heeft ze toch over... }>
Ik wist dat iemand een grap zou maken over de 3.5mm poorten.
Goed dat ze er een foto bij hebben gezet waar de controller wordt gebruikt, met een mens voor de schaal. Ik dacht dat de controller een stuk kleiner was!

Mooie ontwikkeling dat het mogelijk maakt voor mensen met een beperking toch te gamen, alhoewel dit natuurlijk niet iedereen met een beperking zal helpen. Want iedere beperking is uniek. Maar het is in ieder geval een goed begin waarbij zowel de console fabrikanten als spelontwikkelaars een nieuwe, en betere mindset zullen krijgen. Het zal ongetwijfeld worden verbeterd wanneer dit op de markt verschijnt.

Voor de mensen die vinden dat games onzin zijn: dit soort ontwikkelingen dragen natuurlijk ook bij het verbeteren van het besturen van andere dingen, al is het 'maar' een TV of een koffiezet apparaat. Alleen maar hulde voor het toegankelijker maken van techniek!

[Reactie gewijzigd door 110124 op 17 mei 2018 08:56]

Volgens mij werkt die wel goed mer iedere beperking, tenzij er niets is. Dit is een basis apparaat, kan zo worden gebruikt maar je kan er vervolgens alles op aansluiten en instellen. Je kan er dan ook iedere type accesoire op aansluiten.
alhoewel dit natuurlijk niet iedereen met een beperking zal helpen. Want iedere beperking is uniek.
Net daarom is dit zo schitterend, het is compleet moduleerbaar. Zelfs mensen die NIKS zijn met de controller op zich (bvb personen zonder armen) kunnen extra modules erop aansluiten om toch volledig aangepast aan hun beperking te kunnen gamen. Mooi toch? En ok, het is niet goedkoop, $100 en dan nog alle losse modules, maar tot nu toe hadden ze enkel maar keuze uit een volledig custom made controller, en diegene die ik zag was dan met gesoldeerde draden die uit de controller kwamen naar extra stukken... Het zag er allemaal fragiel uit, en duuuuuur...

Soit, ik hoop dat dit voor veel mensen een toegang is tot de wondere werelden van Gamen... En eigenlijk kan dit wel verder doorgetrokken worden naar gewoon dagdagelijks gebruik voor computeren in het algemeen...

P.S.: ik weet dat er altijd mensen met een beperking zullen zijn die hier weinig mee zijn, idd elke beperking is uniek en sommige personen met beperking zullen uit de boot vallen, maar toch zullen héééél veel mensen hiermee uit de voeten kunnen.
Net daarom is dit zo schitterend, het is compleet moduleerbaar. Zelfs mensen die NIKS zijn met de controller op zich (bvb personen zonder armen) kunnen extra modules erop aansluiten om toch volledig aangepast aan hun beperking te kunnen gamen.
Mijn excuus, je hebt natuurlijk helemaal gelijk! Ik las hier misschien een beetje overheen :)

Dan zijn de mogelijkheden dus (bijna) oneindig, en kan er door middel van deze 'basis' controller mooi verder ontwikkeld worden.
Erg gaaf dit! Ik wist ook niet van het bestaan van de CoPilot functie, dat lijkt me erg handig om mijn dochter van 4 een handje te helpen als ze probeert de auto op de baan te houden in Forza :)
Probeer het uit, het is al een tijdje geleden uitgebracht en actief op alle One versies.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee