Logitech brengt accessoires voor Xbox Adaptive Controller uit

Logitech G komt met de Adaptive Gaming Kit, een set van knoppen en triggers die aan de Xbox Adaptive Controller gekoppeld kunnen worden. De hulpstukken zijn bedoeld voor gamers met een lichamelijke beperking.

Logitech Adaptive Gaming KitIn de Logitech G Adaptive Gaming Kit zitten drie kleine en drie grote knoppen met mechanische schakelaars. Verder zitten er vier 'lichte aanraaktoetsen' en twee variabele triggers bij de set. Deze bedieningselementen kunnen op de meegeleverde speelmatten gezet worden met klittenband.

De bedieningselementen zijn een uitbreiding voor de Xbox Adaptive Controller die Microsoft vorig jaar uitbracht. Dat is een grote platte controller met negentien 3,5mm-aansluitingen waar accessoires op aangesloten kunnen worden. Iedere input bedient een van de functies van een Xbox-controller.

Logitech heeft voor zijn Adaptive Gaming Kit samengewerkt met Microsofts Inclusive Tech Lab en de organisaties The AbleGamers Charity en SpecialEffect. De set is te koop voor honderd euro. Om er gebruik van te maken is de Xbox Adaptive Controller vereist; die kost negentig euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-11-2019 • 13:06

28

Reacties (28)

28
28
23
4
0
3
Wijzig sortering
Prachtig dat deze optie er tegenwoordig is, begrijp ook de prijs maar moet wel even slikken zijn voor degene die het nodig hebben.
De prijs lijkt trouwens juist best goed te zijn, zie:
…with the idea being that users with various disabilities or needs would buy each one a la carte to add more functionality beyond the XAC and a nearby default Xbox One controller. But it doesn't take long to reach a $99 spending threshold at 3-4 buttons, which barely covers the entirety of a standard game's functions. On a sheer price level, Logitech has done the right thing. Target XAC users will likely need no fewer than four discrete buttons, so you're saving money compared to the rest of the fray by going with Logitech's set.
En ook:
Hence, Microsoft handed Logitech its Rolodex for special-needs gaming researchers and experts, including the UK non-profit Special Effect, a rehab center at Mt. Sinai Hospital, and XAC engineering lead Bryce Johnson. From that point on, Logitech spent the next year designing the controllers while "shaving down the profit margins" to get the bundle's price point to $99.
Bron: Arstechnica.

Dit is een Nederlandse website, dus als iemand problemen met de citaten heeft, kan ik het proberen te vertalen.
Een Elite controller is anders ook 170 euro, dan valt 190 nog wel mee. Aangepaste spullen zijn doorgaans echt nog wel veel duurder.
Een aangepaste gamecontroller krijg je vast niet van je zorgbudget. En mensen die dit soort beperkingen hebben, hebben het meestal al niet breed. Maar gezien de beperkte markt en de ontwikkelingskosten snap ik wel dat het zo duur is. Zelfde met de elite controller. Kleine afzetmarkt en je moet de kosten toch terug verdienen.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 23 juli 2024 15:47]

Met alle respect, maar uiteindelijk is een Xbox gewoon een luxe product en geen levensbehoefte. Mensen die het niet zo breed hebben en daardoor zo'n controller niet kunnen betalen moeten zich afvragen of ze zo'n console überhaupt wel kunnen betalen.

Er zijn genoeg niet-gehandicapte kinderen in gezinnen die het niet breed hebben en daardoor geen Xbox kunnen betalen, uiteindelijk is dat gewoon dezelfde situatie.

Los daarvan is 190 euro helemaal niet zo duur voor zo'n stuk maatwerk hardware.
Je zou eventueel nog kunnen stellen dat gamen voor mensen met lichamelijke beperkingen op sociaal contact niveau bijdraagt.

Een kind uit een gezin dat het niet breed heeft kan nog steeds op straat spelen met vriendjes.

Daarnaast hebben gemeentes soms ook nog wel potjes voor zulke kinderen zodat ze toch bijvoorbeeld op een sport kunnen. Waarom zou er dan geen potje mogen zijn om mensen met lichamelijke beperkingen wat vermaak en interactie met anderen te bieden?

Maar het is wel een lastig onderwerp waarin ik jou stelling best kan begrijpen. Waar ga je op gegeven moment de grens trekken bijvoorbeeld?
Dit kan je ook gebruiken voor de bediening van je OS (met bijvoorbeeld Joy2Key) en is door de aansluitmogelijkheden vreselijk flexibel. Gaming is in principe het hoofddoel (ik zit er zelf aan te denken of het voor simracing nut heeft), maar voor mensen met een beperking is het echt een uitkomst. En eigenlijk zeer betaalbaar gezien de beperkte doelgroep.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 15:47]

Ik snap wel dat het erg veel nut heeft en ik gaf ook aan dat het zeer betaalbaar is voor zo'n stuk maatwerk hardware. Ik ging in op het argument van m3gA over mensen die het niet breed hebben, terwijl er ook genoeg mensen zijn zonder gehandicapte kinderen die het niet breed hebben. Waar moet je dan de grens trekken? :)

Daarnaast startte hij met de opmerking "nodig hebben", terwijl het (uiteindelijk) een extra is en geen eerste levensbehoefte. Er is dus niemand die het "nodig heeft", hooguit levensverbeterend :)

[Reactie gewijzigd door Benedykt op 23 juli 2024 15:47]

Ik kan genoeg redenen bedenken waardoor je dit bij "eerste levensbehoefte" zou kunnen scharen, bij (zwaar) gehandicapte personen (of dit nou kinderen zijn, of zeker net zo belangrijk volwassenen).

Als je 24/7 aan huis gekluisterd bent, en je geen kans hebt op een normaal werkend bestaan, of sociale interactie in de buitenwereld (of nochtans aangewezen bent op anderen wanneer je naar buiten kan), dan kwijn je helemaal weg als je niks om handen heb.

Als je middels dit soort systemen een enigszins nuttige dag invulling aan je leven kan geven, met headsetje erbij waardoor je kunt communiceren met anderen, die jou als "normaal volledig party member" zien, dan kan dit zeker voor je psyche een immens gevoel van vrijheid en volledigheid geven, waardoor je minder in een zwaar sociaal isolement komt, met de daarbij behorende geestelijke problemen bovenop je lichamelijke beperkingen.

Ik zou als zorgverzekering in zo'n geval de complete set XB+XBAC+LG-AGK in ieder geval zó uitdelen, maak je iemand voor € 600,- hartstikke gelukkig (voor zover mogelijk onder de omstandigheden).
Dat kan je zomaar eens binnen een maand terugverdient hebben ook, door 30x anti-depressiva minder hoeven te vergoeden.

[Reactie gewijzigd door zion op 23 juli 2024 15:47]

Je haalt nu vreselijk veel argumenten door elkaar om je punt te maken.
Ten eerste vermoed ik dat m3gA met "nodig hebben" de mensen bedoelt die een aangepaste controller nodig hebben om te kunnen gamen omdat ze de reguliere controller niet kunnen gebruiken. Dat het geen eerste levensbehoefte is zal de gemiddelde gehandicapte een stuk beter snappen dan jij, want als gehandicapte moet je daar al om vechten (je hoeft bijvoorbeeld niet te denken dat er voldoende leefbare woonruimte is voor gehandicapten).

Voor arme mensen kan het, net zoals voor gehandicapten, grote sociale gevolgen hebben om ergens niet aan mee te kunnen doen. Daarom zijn er ook vele initiatieven om die te steunen met subsidies van de overheid (vb1 vb2). Het is helemaal niet onlogisch om dat makkelijker te maken voor gehandicapten, als we arme gezinnen ook al helpen. Over de definitie van levensbehoefte kun je discussieren. Maar je moet voor de grap jezelf eens informeren wat de gevolgen van chronische handicaps zijn. Voor mijn aandoening bijvoorbeeld wordt 40% van de mensen depressief. Is geestelijke gezondheid een eerste levensbehoefte? Gezonde mensen zullen "nee" zeggen, maar als het je realiteit is denk je daar anders over. Elk hulpmiddel dat je geestelijk helpt of uit een isolemewnt haalt helpt daarbij. Zie zions post boven mij voor uitleg.
Bovendien kan een arm persoon/kind een tweedehands en/of vorige generatie console proberen te krijgen voor weinig waarmee die geholpen is. Een gehandicapte heeft die optie niet, immers is de standaard controller dan nog steeds onbruikbaar.

De kosten vallen inderdaad nog wel mee voor een nicheproduct. Zeker voor een zorgproduct. Ik heb eens gezocht naar een voor mij geschikt toetsenbord en die vond ik ook. Prijs: 1300 euro. Ja, met twee nullen. Dus 190 euro is niet zo raar. Maar het punt blijft wel staan dat gehandicapten gemiddeld gezien beduidend minder te besteden hebben en 190 euro wel degelijk onbereikbaar kan zijn. m3gA's punt is dus geheel valide en is verder geen waardeoordeel over of de prijs al dan niet terecht is.
Maar deze controller is niet alleen voor de Xbox, ook Windows 10. En een computer is echt wel een levensbehoefte geworden die je hier ook mee kan bedienen. Als je gehandicapt bent is een smartphone of een tablet misschien wel helemaal geen optie.
Tja, mensen die arbeidsongeschikt zijn hebben het helaas meestal niet breed door onze neoliberale maatschappij. Betekent niet dat ze geen recht hebben om ook wat lol te maken.

Wat we moeten doen is gewoon zorgen dat de inkomensverschillen die zo uit de hand gelopen zijn, teruggedraaid worden.
geen levensbehoefte
Nouja, vaak is dit juist anders voor gehandicapten dan de meesten. Stel je voor dat je maanden (of jaren, of permanent) thuis moet zitten door complicaties van je handicap. Wat ga je dan doen precies? Even lekker een wandeling maken of een naaihobby er bij pakken zit er niet bij. Entertainment is super belangrijk om te zorgen dat mensen niet erg ongelukkig worden of in een depressie terecht raken, en iets prettig kunnen doen met de mogelijkheden die hen nog rest. Entertainment voor mensen met een heftige beperking is alleen geen levensbehoefte als we levensbehoeften zien als wat iemand nodig heeft om technisch gezien niet dood te gaan, en niet wat iemand nodig heeft om een redelijk leven te kunnen leiden. En zelfs daar valt nog wat aan af te dingen met de gevolgen van depressie op de loer.
begrijp ook de prijs maar moet wel even slikken zijn voor degene die het nodig hebben.
De prijs voor dit valt mee ten opzichte van veel ander spul voor mensen met een lichamelijke beperking, zeker omdat het minder vaak verkoopt als reguliere controllers. Als je gamen leuk vindt, dan kan ik mij voorstellen dat dit een duurzame investering kan zijn. Zeker als het lang mee gaat.

Gekeken naar (bedrade) Xbox controller ondersteuning op de PC (sinds de Xbox 360) zit het qua levensduur wel goed.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:47]

Het is ook niet enkel compatible met de Xbox adaptive controller. De aanslutingen die MS gebruikt (en dus nu Logi) zijn volgens de standaard aanslutingen (jack) die al voor andere hulpmiddelen voor gehandycapte mensen gebruikt worden. Zo kan ook alles icm veel al bestaande hulpmiddelen te gebruiken. Wat dat betreft is al heel erg modulair.
Overigens is deze kit heftig goedkoop tov andere hulpmiddelen.
Ik denk dat het ook het verhaal is van een product met lage aantallen die verkocht worden dus om het rendabel te houden moet de prijs wat hoger zijn.
Prachtig! Denk dat er heel veel mensen gebruik van kunnen maken. Mooi dat ook deze mensen makkelijker kunnen gamen.
volgens het filmpje 46 miljoen mensen in USA, dus dat is op zich al een aardige markt.
In de VS leven iets meer dan 300 miljoen mensen. Geloof er helemaal niks van dat 1 op de 6 dermate gehandicapt is dat ze een dergelijke product nodig hebben. Weet niet waar die statistiek precies vandaan komt, maar wellicht is dat elke vorm van ook maar iets wat een handicap is. Dus ook geestelijk, ook slecht zien/horen, of ouderen die slecht te been zijn etc etc.
100 euro vind ik een mooie prijs voor een pakket waar je redelijk veel voor krijgt, je moet je natuurlijk ook bedenken dat dit minder goed verkoopt als bv een muis of normale controller.
dat valt dus wel mee, want de markt van TOBO en muis is aardig verzadigd en daar heb je veel spelers. In deze markt heb je niet zo veel spelers, maar wel veel afnemers (zie filmpje, 46mln in USA)
Ik vind het mooi dat xbox de mogelijkheid geeft om dit soort accesoires te laten maken en daardoor lichamelijk beperkte gamers meer plezier kan laten hebben met games.
Mooi om te zien hoe Microsoft hier mee bezig is.
Naast de controller zelf is er dus aan de verpakking alleen ook meer dan een jaar gewerkt, zodat deze ook geopend kan worden door mensen met een lichamelijke beperking.
https://news.microsoft.co...controller-is-accessible/
Mooi dat hier ook doorontwikkeling op komt.

Grappig trouwens dat onder "lees meer" een link staat naar de Microsoft Xbox One Adaptive Controller met daarbij een afbeelding en "geen prijs bekend" terwijl er boven staat: de Xbox Adaptive Controller vereist; die kost negentig euro. :)
Geweldig product en fantastisch dat Logitech nu inhaakt. Ik hoop dat deze trend zich door zet. Dat de Adaptive controller gewoon een controller kan zijn naast de "gewone" (basis) controller en niet het label "special" krijgt.
Zoals de dame in de video al zegt; "It makes me feel a bit less... special" prachtig.
Ik dacht echt WOW! toen ik dit zag.
Door de spierziekte Duchenne kan ik alleen nog een heel lichte aangepaste knop bedienen. En als je zoals ik van knutselen houd lopen die schakelaars snel in de papieren. Een beetje aangepaste schakelaar kost bij de hulpmiddelenmafia van 80 tot 150 euro. Dus 10 schakelaars voor 100 euro is een koopje.
Zijn er nog stichtingen die donaties nodig hebben om dit bij de doelgroep te brengen? Bv om het te assembleren of uberhaupt aan te bieden? Wellicht dat een aantal tweakers nog een bijdrage kunnen leveren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.