Nederlandse toezichthouder doet invallen bij datingsites met nepprofielen

De Autoriteit Consument & Markt heeft invallen gedaan bij bedrijven achter datingsites met nepprofielen waar bezoekers per ontvangen bericht moeten betalen. De toezichthouder onderzoekt of er sprake is van misleiding of dat er andere regels worden overtreden.

Bij welke bedrijven er invallen zijn gedaan, maakt de ACM niet bekend. Ook kan de toezichthouder nog niets zeggen over de uitkomsten of wanneer het onderzoek is afgerond. Het gaat om bedrijven die datingwebsites onderhouden waarop bezoekers per bericht betalen. Volgens de toezichthouder weten bezoekers vaak niet dat het om nepprofielen gaat met chatoperators die voor de verstuurde berichten betaald krijgen.

De ACM zegt dergelijke websites te onderzoeken omdat de bezoekers veelal 'kwetsbare consumenten' zijn. Die betalen veel geld voor dergelijke diensten en krijgen niet de ontmoeting die ze verwachten. Op de datingwebsites staat veelal wel genoemd dat er sprake kan zijn van nepprofielen. De toezichthouder heeft een pagina op ConsuWijzer gezet die consumenten moet helpen om dergelijke sites te herkennen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-04-2018 • 09:03

129 Linkedin

Reacties (129)

129
123
77
7
0
37
Wijzig sortering
De Autoriteit Consument & Markt heeft invallen gedaan bij bedrijven achter datingsites met nepprofielen waar bezoekers per ontvangen bericht moeten betalen. De toezichthouder onderzoekt of er sprake is van misleiding of dat er andere regels worden overtreden.
Ik zou me niet voor kunnen stellen dat het niet om misleiding zou gaan. Het is toch echt te triest dat je als datingsite geld wilt verdienen van mensen die (serieus) op zoek zijn naar een relatie of iets door ze aan het lijntje te houden en te laten betalen voor iets dat niet echt is, of althans nooit echt wordt.
Ik heb ooit nog gewerkt voor een internetbedrijf en die boden onder andere short sms codes aan, mobile gateways, enz
Op een dag kwam een een man in maatpak (met wat tatoes in de nek) en een redelijk corpulente vrouw. Ze wouden een bedrijfje opstarten, nl een sms dating app.
Ik bespaar de verdere details.
Maar wij boden dus een paar sms shortcodes aan, gaven hen een programma om alle binnenkomende sms te beantwoorden en sms te versturen. De vrouw ging die sms'en beantwoorden.
Perfect legaal allemaal en een klant erbij.
Een kleine site met een paar foto's, een paar krantenadvertenties met profielen, etc.
Per sms verstuurd/ontvangen naar die short sms code kostte 1 euro. Je kan je de gevolgen al inbeelden, een paar:
- een man die belde om het nummer te blokkeren daar hij een factuur had van +1000 euro! (veel sms'en ontvangen/verstuurd!). Natuurlijk bleef "Erica" berichten sturen ook als hij niet stuurde. We konden dat niet blokkeren daar hij zelf naar zijn provider moest bellen of een stop sms versturen naar het nummer.
- een andere man die belde omdat hij "Natascha" wou spreken -> ik vertelde hem moest je Natascha in het echt zien, zou je nooit meer bellen of sms'en :)
- enz.

Honderden verhalen kan ik je vertellen, en het is niet anders met de dating sites. Ze bestaan allemaal nog.

En btw je kan op het net een kant en klare oplossing + code + registratie + fake users + ... vinden om een dating site te openen. Betaal een paar euro, koop het hosting, plaats het erop en klaar is kees. Het geld stroomt mooi binnen.

Edit: typo. En Ik heb zelf mijn vrouw via een dating website gevonden, Al 5 jaar samen en een huis aan het bouwen. Dus er zijn ook goede sites tussen ook al ben ik er zeker van dat er de site waar wij op waren ook nepprofielen had. En als man minder betalen dan een vrouw op de site was ook mooi meegenomen :X

[Reactie gewijzigd door eYaTed op 20 april 2018 09:46]

Je vergeet wel een belangrijke zin uit het bericht : "Op de datingwebsites staat veelal wel genoemd dat er sprake kan zijn van nepprofielen."
Is het dan nog steeds misleiding?
Je vergeet wel een belangrijke zin uit het bericht : "Op de datingwebsites staat veelal wel genoemd dat er sprake kan zijn van nepprofielen."
Is het dan nog steeds misleiding?
De grote vraag is wie achter de nep-profielen zit.

Het wordt nu gebracht als iets incidenteels waar je in eerste instantie denkt aan externe partijen. Zoiets gebeurt altijd en als eigenaar an een dergelijke site kan je dat niet helemaal kwalijk worden genomen. Enigste wat je kunt is maatregelen nemen om het tot een minimum te brengen.


Anders wordt het wanneer de eigenaar direct of indirect valse profielen toevoegd. De volgende vraag is of een externe partij het medium misbruikt voor oplichting. Etc, etc.


ACM doet zelden invallen behalve als het om veel geld draait,
dus er speelde waarschijnlijk meer dan alleen ‘valse profielen’.
Hiernaast kan het ACM er ook rekening mee houden hoe het er staat. Het maakt wel uit of iets ergens op pagina 18 staat van de algemene voorwaarden of voorop de website dikgedrukt.

Als je reclame is "Vind hier de liefde van je leven". Als dan je product eigenlijk is "Praat nu met een chatbot", dan is dat alsnog misleiding. Ook al staat dat mogelijk ergens anders duidelijk vermeld.
[...]
De grote vraag is wie achter de nep-profielen zit.
Wie anders, Dotan!
De grote vraag is wie achter de nep-profielen zit.

Ik denk Dotan , die heeft daar ervaring mee
Dit was van de week nog in De Monitor van de KRO-NCRV. In Nederland is het dan technisch gezien “in orde”, maar in Denemarken, waar eenzelfde programma werd gemaakt, is het dat niet: daar moet zoiets duidelijk, prominent op de site vermeld staan en is het niet voldoende dit te verstoppen in de kleine lettertjes van een disclaimer. Zou wat mij betreft hier ook moeten.
FYI: Een link met achtergronden over de ondernemers achter dit soort datingsites: http://www.quotenet.nl/Ni...eve-datingwebsites-213743
De vraag is hoe duidelijk dat er staat.
De volgende vraag is zelf al staat er een nepprofiel dan moet er ook duidelijk staan dat als je berichten daarvan krijgt de berichten ook niet echt zijn.
Je betaald immers voor die berichten dus mag je verwachten dat ze echt zijn.

Wat men moet onderzoeken is ook de hoeveelheid aan nep profielen. Hoe meer des te meer er sprake is van oplichting.
Hoeveel? Ik gok op een getal dicht bij 100%.

Als daar al echte vrouwen zitten dan worden die niet benaderd door echte mannen maar door 'een knappe Amerikaanse soldaat die geld nodig heeft omdat hij de oorlogsbuit moet veiligstellen die hij van de Taliban heeft gestolen'.

Want dat is wel een onderliggende factor: als mensen keer op keer op keer door zulke websites worden opgelicht is dat deels omdat ze zwakzinnig zijn, maar vaak ook omdat 'het echte aanbod ze tegenvalt'.

In de pickup-artist hoek zitten gefrustreerde mensen die liever geld blijven betalen dan wat harde waarheden onder ogen zien over hun marktwaarde op de datingmarkt (en dan vervolgens oftewel hun marktwaarde verhogen door bijv te gaan sporten, oftewel hun eisen voor een partner omlaag te stellen)
Ik sprak ooit een meisje die een account had op zo’n site en die werd echt overspoeld door (echte) mannen. Juist omdat zij een van de weinige echte vrouwelijke accounthebbers was. Dus geen vage soldatenverhalen voor haar
Ik beheer een erotisch platform (zonder fake profielen..) en precies wat jij hier aangeeft is vaak een groot probleem. Sommige sites laten mannen betalen om vrouwen een bericht te sturen om dit probleem te verminderen, hier wordt dus ook flink aan verdiend, maar dit lost niet het probleem op want men betaald toch wel. Wij hanteren een systeem waarbij je eerst vrienden van elkaar moet zijn voordat je elkaar berichten mag sturen (of de gebruiker configureert in het profiel dat iedereen berichten mag sturen). Zo heb je het dus enigszins zelf in de hand.

[Reactie gewijzigd door aKeY op 20 april 2018 12:31]

Ik beheer een erotisch platform (zonder fake profielen..) en precies wat jij hier aangeeft is vaak een groot probleem. Sommige sites laten mannen betalen om vrouwen een bericht te sturen om dit probleem te verminderen, hier wordt dus ook flink aan verdiend, maar dit lost niet het probleem op want men betaald toch wel.
Eén van de grootste issues bij erotische dating-platformen is simpelweg de verhouding tussen mannen en vrouwen die extreem scheef is omdat er veel meer mannen op zoek zijn naar een vlug sekscontact, of daar eerder een datingplatform voor gebruiken. Als je dan als vrouw op zo'n site registreert word je gelijk belaagd met berichten van anonieme profielen (of soms nog erger, dickpics) alleen maar omdat je 'vrouw' in je profiel hebt staan.

Ik weet niet hoe jullie dat verhoudings-probleem precies oplossen maar het is wel één van de oorzaken van het ontstaan van dit soort nep-sites, gewoon inspelen op de instinctieve reactie dat er kans is op een snelle wip.
Het verhoudingsprobleem valt niet op te lossen, het is eenmaal een feit dat er meer mannen dan vrouwen zijn die zoals je zelf ook aangaf gebruik maken van dergelijke diensten.

Het voordeel van ons platform is dat dit niet "op de snelle wip" is gericht maar een sociaal platform is voor de langere termijn. Maargoed, om te voorkomen dat hordes mannen een aantal vrouwen lastig vallen moet je eerst bevriend met elkaar zijn voordat je elkaar berichten kunt sturen. En valt iemand je op een andere manier lastig (b.v. spammen op je tijdlijn) dan kan die persoon geblokkeerd worden zodat alle activiteiten van deze persoon niet meer zichtbaar zijn voor degene die lastig wordt gevallen. De persoon kan tevens worden gerapporteerd aan een beheerder.
Dat klinkt eigenlijk alsof je gewoon beheerder bent bij een site als FetLife, wat niet bedoeld is als dating-site maar meer als (seksualiteit- en kink-gericht) social network. Tuurlijk kan dat voor dates gebruikt worden, maar net zoals met Facebook is dat niet het primaire doel van de site. ;)
Ik ben geen beheerder van FL, maar ik run een eigen soortgelijk netwerk (met een breder publiek, dus niet alleen BDSM en kink als onderwerp..). In de context is het inderdaad niet direct een dating site, maar we hebben uiteraard met dezelfde onderwerpen en de bijhorende problemen te maken.
Dus bij 50% nepprofielen is het wel acceptabel?
Een rechter zal bepalen wat acceptabel is lijkt me.

Ik denk eerder aan 1 of 2% nep recht echt. Maar het zal wel heel veel hoger zijn.
Ah dus als jij de sexlijn belt verwacht je ook dat het echt is.... Dit is gewoon een vorm van die sexlijn..
Als je datingsite wil vergelijken met sex lijn is dat jou vergelijking. een vergelijking die de plant misslaat.

Dating, betekend in mijn ogen nog steeds ontmoeten. wiki ziet het ook zo: https://nl.wikipedia.org/wiki/Daten

Het doel van een datingsite is ontmoeten. Met nep profielen is een ontmoeting echter nooit mogelijk. Je betaald dan voor berichten waarvan vaststaat dat je de nepper nooit zal ontmoeten. Dat is gewoon de boel bedonderen.
De meeste datingsites waar het hier om draait zijn duidelijk gewoon sexsites hoor.
Juridisch gezien mogelijk niet, moreel gezien wel. Dit soort zaken staat vaak in disclaimers e.d. weggemoffeld, waarvan iedereen eigenlijk op zijn vingers kan natellen dat de gemiddelde gebruiker die niet leest.
Daar kom je misschien in het Amerikaans of Brits rechtssysteem nog mee weg ("Tja edelachtbare, dan had de eiser maar pagina 345, lid 3, sectie 5a moeten lezen, daar staat het toch duidelijk in lettergrootte 4 afgedrukt") maar een Nederlandse rechter past ook het principe van 'redelijkheid en billijkheid' toe, wat we in niet-juridische taal gewoon gezond boerenverstand noemen. Als je tig pagina's aan kleine letters moet doorlezen om er achter te komen dat je wordt genept, dan is dat gewoon oplichterij,
Gelukkig maar, bedankt voor de toevoeging! Hopelijk worden deze praktijken dus ook goed aangepakt.
Staat wel in kleine lettertjes, maar wel vaak al gewoon op de hoofdpagina onderin, dus niet weggewerkt in een hoop blah blah tekst. Vergelijkbaar met de texten die verplicht zijn bij betaalde 0900 nummers.
Staat wel in kleine lettertjes, maar wel vaak al gewoon op de hoofdpagina onderin, dus niet weggewerkt in een hoop blah blah tekst. Vergelijkbaar met de texten die verplicht zijn bij betaalde 0900 nummers.
Het is dus maar net de vraag of de rechter dat 'redelijk' genoeg vindt. Ik verwacht het eerlijk gezegd niet, anders had de ACM ook weinig rechtsgrond om tot een inval over te gaan.
Laten we er niet omheen draaien: de mensen die zulke sites opzetten zijn zich bewust van hun doelpubliek, en het feit dat ze zich specifiek richten op mensen die wanhopig op zoek zijn naar menselijk contact en bereid zijn om te betalen per bericht (dat is echt niet standaard immers).

Dus of er nu ergens op de site staat "misschien zijn er wel een paar nepprofielen", het is een van de ergste vormen van misleiding en misbruik van emoties die je kunt doen, en ik hoop dat ze dat keihard aanpakken.

En ter info: Ashley Madison, de referentie in dit domein, bleek niet een paar fake profieltjes te hebben, het was gewoon 90% nep, en de rest was mannen die betaalden voor berichten. Kans is groot dat dat hier identiek hetzelfde is. (https://splinternews.com/...e-fembots-on-t-1793860003)
Ergste vorm van misleiding en misbruik van emoties? Je hebt een punt, maar wat met alle andere sites met nep reviews over een product, of koop/boek nu dit product/reis/hotelkamer want het is de laatste, de opgeslagen cookies waar je 's middags een vlucht/reis zoekt en 's avonds er weer op gaat en de prijs is ineens aangepast, ... allemaal gelinkt aan emoties, toch? Is dat allemaal niet misleidend en misbruik van ?
Deze sites pakken we hard aan maar de grote bekende sites laat men gerust hun gang verder doen?
Let wel, ik ben van mening dat dit goed is dat we ze aanpakken, maar trek de lijn eens door naar al die andere aub.
Het grote verschil met deze "datingsites" en nep-vergelijkers is dat de nep-vergelijkers geen product aanbieden maar alleen een bestaand product doorverkopen.

Deze nep-datingsites doen niets anders dan goedgelovige gebruikers een enome worst voor houden en ze valse hoop geven zodat ze nog een keer een kwartje in de fruitautomaat gooien, maar er wordt geen feitelijk product aangeboden. "Hoop" is nou eenmaal geen product.
Als ik om mijn webwinkel zet dat de producten die er op staan niet allemaal bestaan dan ben ik niet strafbaar bezig? Dacht het niet!
Die site bestaat al een heet Kickstarter :)
Dat is het meer een lootbox :+ ook verboden! :Y)
Het is als grapje bedoelt, maar feitelijk is het dan wel zo. Je weet dus nooit of je met een echt persoon spreekt die je in 't echt zou kunnen daten. Wat voor idioot verdien model is dat? Loterijen en datingsites zijn twee verschillende zaken. Ik vind het echt smerig.

[Reactie gewijzigd door iAR op 20 april 2018 09:14]

Dan blijft het nog steeds een trieste zaak
Ja. Tenzij het groot op de homepage staat. Maar waarschijnlijker is dat het ergens verstopt staat in de algemene voorwaarden, waarvan beide partijen (kunnen) weten dat deze niet gelezen worden.

Naar consumenten toe moeten (algemene) voorwaarden redelijk zijn en, met name kwetsbare, consumenten laten betalen voor een dienst die je niet levert is niet redelijk. Als bedrijf wordt van je verwacht dat als je met kwetsbare groepen werkt je extra voorzichtig bent. Deze groep wordt gelokt met "Vind de partner die bij jou past" en niet met "Chat met een computer". Als het eerste beloofd wordt maar het tweede het geval is, dan is dat zeker misleiding.

Consumenten hebben in tegenstelling tot bedrijven veel meer bescherming en rechten. Zelfs al tekent de consument voor dergelijke voorwaarden, dan nog zijn deze voorwaarden pas geldig wanneer het echt vaststaat dat de consument hiervan op de hoogte was, of dat je redelijkerwijs ervan uit had mogen gaan dat dit het geval was.

[Reactie gewijzigd door kipppertje op 20 april 2018 09:24]

Je vergeet wel een belangrijke zin uit het bericht : "Op de datingwebsites staat veelal wel genoemd dat er sprake kan zijn van nepprofielen."
Is het dan nog steeds misleiding?
Als dat zo is kun je je natuurlijk gaan afvragen waarom je überhaupt een profiel op zo'n site zou willen hebben :/ tenzij je natuurlijk niet serieus op zoek bent naar een date, maar wat doe je dan op een dating site? :P
Terechte opmerking. Dit geeft aan dat het blijkbaar voor velen niet duidelijk is dat er sprake kan zijn van nepprofielen.
Daar komt nog eens bij dat veel van die sites een doelgroep hebben van mannen die op zoek zijn naar een "spannende date", wat dus feitelijk seksdates inhoudt. De nep-profielen zijn dan ook vaak voorzien van pikante foto's en dito teksten.

Genoeg lui bij wie dan het bovenste brein uitgeschakeld wordt en het onderste brein het overneemt, op het minste sprankje hoop dat ze kans maken op een leuk nachtje stoeien met een sexy dame.
Het hangt er vanaf hoe je dat meldt. Als er een grote rode box in beeld staat, die je moet wegklikken net als de cookie shit, en daarin staat letterlijk uitgelegd dat er gebruik wordt gemaakt van nepprofielen en chatoperators die met jou berichten gaan uitwisselen voor geld...ja, dan heb je een punt. Maar ik heb het donkerbruine vermoeden dat het er niet zo duidelijk staat. En nog een beetje verstopt ook.

Hoe dan ook, een wanstaltige praktijk natuurlijk. Wat is de toegevoegde waarde van een nepcontact als er nooit een ontmoeting of relatie uit kan voortvloeien op een datingsite? Ik zie dat niet. Ik kan me ook geen enkele (zelfs juridische) verantwoording hiervoor bedenken, anders dan de zakken vullen van de uitbater. Nou is geld verdienen geen schande. Ik probeer het ook. Maar ik verschijn daadwerkelijk op mijn werk en voer daadwerkelijk handelingen uit. Ik stuur geen nepberichten en maak ook geen gebruik van een bot om te doen alsof ik werk.

Wat mij betreft: beboeten, vervolgen en sluiten die site.
als men in een station aankondigt dat er zich zakkenrollers in het station bevinden en het spoorwegpersoneel besteelt je is het dan nog diefstal?


er is een groot verschil tussen "hey pas op, er zitten flauwe grappenmakers/scammers nepprofielen te gebruiken op onze site" en "hey pas op, wij beheren nepprofielen op onze site om gericht geld uit jullie zakken te kloppen"
Nou ik als ik lees dat er sprake is van nepprofielen op een site. Dan ga ik er van uit dat ze de site een beetje opgeleukt hebben. Maar niet dat die nepprofielen gaan communiceren. Overigens zou ik er zelf wel vermoedelijk snel genoeg achter komen hoe het werkt.
Probeer het eens uit en deel je ervaringen zou ik zeggen...
Denk je dat je het verschil merkt tussen een echt persoon of een nepprofiel aangemaakt en beheerd door de beheerders?
Laat ik het anders formuleren. Ik denk dat ik eerder een echt persoon als neoprofiel zou identificeren dan andersom.
Dat zal vast wel ergens weggestopt in de algemene voorwaarden vermeld staan. Maar dat neemt niet weg dat er sprake van misleiding kan zijn als dit niet verder duidelijk vermeld staat.

@iAmRenzo Natuurlijk trap je er niet in. En ik ook niet. Je trapt vast ook niet in die fake-Microsoft telefoontjes uit India (nee, je houdt ze juist lekker lang aan de lijn en zorgt er wel voor dat ze je computer niet in kunnen; althans: dat doe ik). Maar wij zijn natuurlijk niet de gemiddelde internetter. Het is goed dat ACM voor de groep die helaas wel in dit soort geintjes trapt, optreedt. Wat mij betreft hard aanpakken.
Er is een verschil tussen melden dat er mogelijks fake profielen aanwezig zijn - dat kan immers gewoon een realiteit zijn - of als bedrijf zelf actief de valse profielen aanleveren (of passief aantrekken). In dat laatste geval is de clausule, wat mij betreft, misleiding.

Juridisch kun je daar dan misschien een entertainend steekspel rond houden voor de rechtbank, iedereen met een beetje gezond verstand weet gewoon dat dit donkere praktijken zijn. Niet?

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 20 april 2018 10:47]

Professioneel cat fishing dus. :+

Maar treurig dat je op zo'n manier aan je inkomsten moet komen. Ook al staat het erbij vermeld dat het om fake-profielen gaat, het is natuurlijk pure oplichting. Dan heb ik veel meer respect voor de ooit door Menno Buch opgezette telefoon sexlijnen. Daarbij wist je van tevoren dat je een fake iemand aan de lijn kreeg. ;)

[Reactie gewijzigd door sjaool op 20 april 2018 10:56]

Is het dan nog steeds misleiding?
Hoe het juridisch zit laat ik aan (de advocaten van) de ACM over, maar gevoelsmatig vraag je daar "is het misleiding als ik in mijn voorwaarden vermeldt dat ik een oplichter ben?". Ik zou hopen dat we daarmee alleen bevestigen wat we al wisten (dat niemand ooit de kleine lettertjes leest) maar het niet accepteren als voldoende excuus om iemand alles te laten doen waar ie zin in heeft. Met andere woorden, zelfs als ze daarmee de aanklacht "misleiding" voorkomen, dan hoop ik dat ze alsnog aangepakt worden voor "oplichting". Want serieus, kun jij een geldige reden bedenken voor zelfs maar het tolereren van nep-profielen? Om het nog maar helemaal niet te hebben over een eigenaar die zelf de "uitbater" is van de nep-profielen op zijn site...
Dat staat enkel diep verborgen in de algemene voorwaarden, en ook nog een keer heel cryptisch omschreven.

Ik meen dat het gaat om iets als "deze dienst is alleen voor entertainment". Zodra je dat tegenkomt in de algemene voorwaarden weet je dat er nepprofielen kunnen staan.

Gelukkig zelf nooit geld aan kwijtgeraakt maar ik snap de verleiding.
Er is volgens mij nog wel een verschil tussen een nep profiel van een troll die vanuit (ziekelijke) humor een eenzaam persoon trolt waar het platform zelf niet actief aan bijdraagt en deze profielen verwijdert of een bedrijf die uit winstoogmerk nepprofielen opzet om zo extra geld te genereren.

Dus waar word je nu voor gewaarschuwd???
Als een webwinkel zou zeggen dat er wellicht een foutief product geleverd kan worden betekend dat nog niet meteen dat ze dat zelf opzettelijk mogen doen.
Maar in welke context?

Geven zij daarmee aan dat er mensen zijn die een profiel aanmaken, maar dat de ingevoerde gegevens niet per definitie op waarheid berust zijn, of geven zij daarmee aan dat zij zelf nepprofielen aanmaken en je willens en wetens met die zelf gemaakte nepprofielen berichten sturen en je dat vervolgens in rekening brengen?

Dat is namelijk een wereld van verschil.

Dat mensen zelf niet naar "waarheid" hun profiel invullen, is vrij logisch, al was het alleen al omdat sommige aso types zichzelf juist heel sociaal vinden of a-muzikale types zich heel muzikaal vinden :D
Of dat ze hun anonimiteit pas willen doorbreken als het digitaal daadwerkelijk "klikt".
In deze context kan je hooguit vaststellen dat het bedrijf geen garanties kan geven dat de identiteit en de ingevulde gegevens 100% kloppen of zelfs helemaal nep zijn.

Wat mij betreft is het in het geval dat het bedrijf de genoemde nepberichten vanuit bedrijfsmatig gemaakte nepprofielen zelf stuurt veel ernstiger dan misleiding nl: Oplichting.
Dat het staat ergens betekent nog steeds niet dat het mag. Laten we goud verkopen en dan zeggen dat sommige ringen wel nep kunnen zijn... betekent niet dat het mag als je kenbaar maakt dat je hen potentieel belazerd.
Zolang je als bezoeker niet weet welke profielen echt of nep zijn is het onmogelijk te weten of je met een echt iemand praat en er een gerede kans bestaat daadwerkelijk af te spreken.
Dit is dus weldegelijk oplichting.
Hangt ervan af of deze nepprofielen gemaakt werden door medewerkers van de datingsite zélf of niet.

Stel dat ik op zo'n datingsite, als bij wijze van grap, een (nep)profiel aanmaak om wat rond te dolen en wat gek te doen. Dan is het niet echt misleiding.

Stel dat medewerkers van die site nepprofielen aanmaken en zo leden opzadelen met hoge kosten door hen nepberichten (en valse hoop) op echte afspraakjes te maken. Dat is wél misleiding.
Want om deze berichten te kunnen lezen, moet je als lid betalen (en is echt niet goedkoop!)

De vermelding in de algemene voorwaarden dat er mogelijk nepprofielen kunnen bestaan op de datingsite doet er eigenlijk niet toe. Het is dan aan de datingsite om deze zo veel mogelijk nepprofielen op te sporen en te verwijderen. Indien de nepprofielen werden gemaakt door de datingsite zelf, overtreden zo hun eigen voorwaarden én de wet op handelspraktijken. En volgens mij gaat het bij de invallen van de toezichthouder vooral om deze laatste gevallen.
Het is zeker triest, echter valt vaak in de disclaimers te lezen dat er fictieve profielen worden gebruikt. Er is namelijk hier een TV-programma over geweest. Ook zo'n vent die duizenden euro's had uitgegeven aan zo'n hertje, die naderhand helemaal niet bleek te bestaan. Op de website werd echter vermeld dat er ook fictieve profielen werden gebruikt.

Misschien scheer ik het nu iets te veel over 1 kam, maar meestal bestaan de gebruikers van deze sites uit geile oudere (40+) mannen wanhopigen of teleurgestelden mannen die sociaal net wat minder zijn met de vrouwen en graag wat exotisch en spannends willen en op zoek naar een metgezel. Daarbij lezen ze niet en gaan ze er gelijk vol op in. Met een beetje gezond verstand moet je toch wel kunnen bedenken dat als jij 55 bent, werkloos, kaal of grijs, weinig geld en niet moeders mooiste (sorry voor deze verwoording, probeer niemand te beledigen), er niet zomaar een lekker wijf online op jou zit te wachten om lekker met je te chatten. Zeker niet als je ook nog eens 2,50 moet betalen per bericht ;)

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 20 april 2018 09:18]

En hoe zit dat dan in het echt, als een volwassene jou steeds misleid en hoop geeft aan een man van 40+
En jij steeds betaald, en weer de hoop toegespeeld krijgt, het zijn woorden en teskten, het staat op papier, ze beloven jou toch iets zwart op wit, of in je app, en als jij daar jaren voor betaald, dan ben je opeens dom en een oude viezerik, ik kan je vertellen ik heb nu dit aan mijn vinger hangen en ben inmiddels 4000 euro lichter, Maar ze belooft mij toch dingen als ik voor haar zorg, en in dit geval is het een echte vrouw. (in de echte wereld, niet via een site)

Hoe zit dit dan, en hoe zit het dan als ze jou gewoon op de kwalificatie te oud zet opeens.
Das toch pure oplichting!! en hard te maken, daar is niets fictief aan.
het geld is ook niet fictief toch?

maar ik zou niet weten waar te beginnen, ze blijven maar beloven dat je het geld terug krijgt, of een "het komt goed" waar moet je beginnen voor eerherstel, want om seks gaat het niet hoor als je 4000 armer bent, dus om dat dan door de maatschappij ondersteund goed te keuren(van had je maar niet zo dom moeten zijn) is zot.

ik bedoel je bent nerd en niet knap en je bent hopeloos, nou dan is dit toch schande dat die meiden(of sites) door de maatschappij(mening) ondersteund worden dit te doen

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 20 april 2018 11:10]

misleid/verleid.. Op deze websites wordt bijna altijd vermeldt dat het fictieve profielen zijn. Dat jij er in trapt maakt niet van jou een oude viezerik. Dat jij er in trapt maakt van jou wel iemand die goedgelovig is, niet goed leest en dus zich makkelijk laat misleiden, maar misschien ook wel makkelijk misleid WILT worden.

Helemaal los daarvan, zijn het vaak gewoon wat oudere mannen die graag exotische en spannende relaties kunnen hebben, vaak met aziatische vrouwen. Dat is geen beschuldiging, maar algemeen gegeven.

Ik ben het ook zeker met je eens, het pure oplichting en het is misbruik maken van andere mensen hun karakter of interesses. Maar dat mag blijkbaar...
Dat mag dus niet! komop je bent nep, je verkoopt nep spul, en je zegt in het begin dat het misschien iets wordt, het bevat fictieve profielen, dat suggereerde ook dat er echte zijn. dus je geeft hoop, verkoopt hoop, en dan praat je met een mens, die jou zwart op wit dingen beloofd.

Of het is echt, of het is nep, het kan niet nep echt zijn, en ook niet echt nep. geld is geld, en suggesties doen is dan niet zomaar iets. op een gegeven moment overschrijd je een grens, en zou de site eens mogen zeggen dat ze nep zijn en jou geld niet meer willen. maar ze gaan door met oplichten ten koste van mensen.

dat mag toch gewoon niet, of ben ik nou gek?
Daar gaan we nu achter komen. De uitslag van dit onderzoek van ACM zal ongetwijfeld op Tweakers komen :) We wachten af!

ps. Ja, ik hoop dat dat inderdaad hierna niet meer mag. Dat zal een boel emotioneel leed schelen. Maar dan zijn dat alleen Nederlandse websites die dit doen. Mensen vinden dan wel weer een buitelandse site waar het nog wel mag... ICT recht is vaag, want mogen die websites dan wel in Nederland worden bezocht / online zijn?

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 20 april 2018 09:59]

Ja en het erge is, dat mijn probleem niet via een site is, maar in het echt, en de maatschappij keurt mij af, in dit geheel, en ik ben ook nog de pineut want ze brand je helemaal af en suggereerde dat je haar wat gedaan hebt. Ze gaat echt te ver, en je ziet dit niet aankomen hoor, maar ze hebben back-up van de maatschappij, alsof het "goed gedaan meisje, hij is dom" is.

Nee ben dr helemaal zat van, ben een goeie man, en dan word je zoo erg getergd, en uitgedaagd, ik kan dr wel schieten, maar dat snapt iedereen wel opeens. (niet dat ik dat doe, want ik ga dit ook via de wet aanpakken. dus ik wacht dit af, this toch smaad en laster in dit geval)

Geen idee, maar belofte zwart op wit gaat over grenzen heen, dacht ik.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 20 april 2018 10:16]

Ik denk dat het alleen mag als er prominent op de site staat vermeld dat er sprake kan zijn van nepprofielen. Niet alleen in de kleine lettertjes. Vergelijk het met telefoonaanbieders die een abonnement promoten met 'onbeperkt bellen'. En dan in de kleine letters staat dat onbeperkt niet onbeperkt is, maar er een maximum van x per maand geldt. Kan niet door de beugel, want de hoofduiting luidt anders. Zo is het ook bij dating-sites. De suggestie wordt gewekt dat je contact hebt met echte vrouwen, terwijl dat niet zo blijkt te zijn. En als het er om eentje gaat is dat nog wel goed te praten. Maar gaat het om een flink deel, dan is er mijns inziens sprake van misleiding. En ik denk ook ACM's inziens. Dus je bent niet gek.
1 lekker wijf? Meld je eens aan op zo'n site en vul in dat je in een of ander gehucht woont. Na een paar dagen heb je dan meer berichten van lekkere wijven die bij jou in het dorp zeggen te wonen dan dat het dorp aan inwoners heeft. En dit allemaal zonder ook maar iets over jezelf te vermelden buiten een naam en je woonplaats.

Dat je foto's krijgt met overduidelijk niet-nederlandse stopcontacten, of inrichting uit de jaren 80, wasmachines in de keuken en andere on-Nederlandse achtergronden doet natuurlijk ook geen belletje rinkelen.

Het feit dat zulke sites dan ook nog eens actief reclame maken zoals second love en nova mora maakt het nog erger.

Maar goed, uitstekend natuurlijk dat hier actief tegen opgetreden wordt.
Ik ken wel wat mensen met de wasmachine in de keuken hoor! Maar zonder gekkigheid, precies dat soort hints vallen die mensen gewoon niet op of ze willen het niet zien. Waarschijnlijk is het vooral dat laatste.

Ik vind het ook bizar dat er reclame wordt gemaakt voor dingen zoals second love. Eerst hoor je iedereen klagen dat er zoveel scheidingen zijn maar reclame om vreemd te gaan is dood normaal, jaaa... daar gaat iets mis.
Je zou "geile oude mannen van 40+" ook kunnen omschrijven als (wanhopig) op zoek naar een metgezel. Niet dat je hen perse in bescherming moet nemen en hun naïviteit moet voeden maar kom op: ze gaan naar een datingsite, niet naar een webcamsite.

/edit: quotes, want niet mijn uitspraak (@Nijl)

[Reactie gewijzigd door iAR op 20 april 2018 10:47]

@Qlusivenl
Ik vraag me af waarom dat "geile oude" er nu perse bij gezet moet worden ...... dat is zo denigrerend voor die mensen??!!

Veelal zijn het mannen die alleen en vaak eenzaam zijn of iemand verloren hebben, misschien wel ziek en niet de mogelijkheid hebben om op een normale manier iemand te vinden ... ook is dating via het web nu gewoon gemeengoed geworden dus niets verkeerds aan om iemand proberen te vinden op die manier....

Als het echte geile mannen waren dan gingen ze wel naar een porno/webcamsite ... Blijkbaar ben jij de 40 nog niet gepasseerd.. maar geloof me met een beetje mazzel kom je ooit wel zover! Eens kijken hoe je er dan over denkt mocht je dan nog niet iemand aan je zijde hebben ....

En ja, ik ben gelukkig zelf al voorzien :D
Dat was mijn strekking ook (dus ik denk dat je op de verkeerde persoon reageert).

Ik denk overigens wel, en dat zei Qlusivenl ook, dat als je als 55plusser aandacht krijgt van een mooie 30iger dat je wel erg naief/wanhopig kunt (!) zijn dat je de warnings niet ziet. Desalniettemin: ik vind het nog steeds smerig dat je die mensen misleid met niet bestaande profielen.
Ja mijn excuses daarvoor, heb het inmiddels gecorrigeerd ..
Veelal zijn het mannen die alleen en vaak eenzaam zijn of iemand verloren hebben, misschien wel ziek en niet de mogelijkheid hebben om op een normale manier iemand te vinden
Ook dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Iemand maakt gebruik van een datingsite omdat het gewoon een van de manieren is om iemand te ontmoeten. Dat hoeft helemaal geen zielig persoon te zijn die niemand kan vinden. Definiëer 'op een normale manier' ontmoeten? Wat is dat?

Het is bovendien 'makkelijker' dan de traditionele (klinkt al een stuk beter dan normaal) manieren zoals naar het café, theater of ook de contactadvertenties in de krant (analoge datingsite zeg maar) of via vrienden. Via een datingsite kun je makkelijker iemand 'uitzoeken' die naar jouw idee goed bij je past ipv lukraak op iemand af stappen die er leuk uitziet of toevallig naast je zit. Het is wat gerichter zoeken zeg maar.
Dat stigma van dat het een abnormale manier van partner zoeken is vind ik inmiddels wel een beetje achterhaald. Ik zie en hoor het steeds vaker voorbij komen, ook voor jonge mensen die nog volop in het uitgaansleven zitten. Wat volgens mij een van de redenen is dat een 40+ voor een datingsite kiest. Als je niet meer in dat circuit zit door een scheiding oid, is zo'n site laagdrempeliger dan alleen de kroeg in gaan.
Op alles en iedereen is wel een uitzondering daarom staat er ook "veelal" ... iedereen heeft zo zijn/haar eigen reden/redenen waarom men hiervoor kiest ..
Dat het makkelijker is ben ik helemaal met je eens, meer en meer wordt / kan vanuit huis geregeld worden tegenwoordig.
Met "op een normale manier" bedoel ik; ergens naar toe gaan om iemand direct fysiek (proberen) te ontmoeten, vroeger waren dat bijvoorbeeld de kermissen/schuttersfeesten, dansscholen, evenementen, discotheken e.d., nu is daar nog online dating bijgekomen... ik heb overigens niet gezegd dat online dating een abnormale manier is .. het is gewoon een van de manieren om contact te maken....
ik heb overigens niet gezegd dat online dating een abnormale manier is
Ik weet niet of het onder muggeziften valt, maar je impliceert het door te stellen dat de traditionele manieren de 'normale manieren' zijn. Dan is online daten de abnormale manier zeg maar :+
Lees het dan svp nog eens en dan wat beter ... lijkt mij inderdaad op muggenziften, want ik geef juist aan dat het online daten een normale manier is !!
Zo beter? :) Het is denk ik in geen gevallen goed, er is altijd wel iemand die zich verkeerd aangesproken voelt. Maar ik ben liever realist dan optimist (of illusionist. Alhoewel dat wel gaaf zou zijn)
Ach, betalen voor het gezelschap van een prostituee, of van een chat operator, is het zo anders? Ik gok dat er zat mensen zijn die doorhebben dat het nep is, maar toch die aandacht verlangen (mensen kicken al op een notificatie van een app of honderden likes waar ze zelf voor betalen).
Ja, dat is anders. Omdat je dan 100% zeker weet dat je een uur gezelschap hebt voor een x prijs.
Op die site weet je het niet of hij/zij echt is. Je wordt verleid om berichten te blijven sturen, die chicks zijn gewiekst. Je speelt eigenlijk met (denk ik vooral) wanhopige mannen die op zoek zijn naar aandacht. Maar die wel gekozen hebben voor een datingsite en niet voor een babbelbox!
Je weet wel dat het nep is als de site zich aan de regels (van ACM) houd, er staat dan namelijk een waarschuwing op de site zoals op een pakje sigaretten (witte achtergrond met dikke zwarte rand, en bepaalde lettergrootte/font), daarnaast moet bij aanmelding in 1 van de eerste SMSjes staan dat het fake profielen betreft.

Dus ja wat willen die mensen die dan toch door gaan volgens jou? Ik denk gewoon aandacht en dat krijgen ze ook ;)
Verschil is dat als je naar een prostituee gaat je betaald en iets krijgt.
In dit geval ben je op zoek naar contact, met het doel iemand te ontmoeten, daar betaal je voor maar je krijgt geen echt contact en dat zal er nooit komen.

Bij een chat operator is het doel een chat en vooruit het beeld kan een slanke blonde enz zijn terwijl de operator het tegendeel is. Het doel is echter chat en jou fantasie.

Bij daten, het woord zegt het als gaat het om ontmoeten, dat is het doel. Dat doel bereik je dus nooit met netprofielen. Als je niet wil daten maar chatten ga je naar een chat site maar niet een datingsite.
Ik ben het volledig met je eens. Echter in de praktijk kunnen ze het met de kleine regeltjes juridisch gewoon maken. Het nou volgens de wet mag het toch gewoon waar dit soort ondernemingen zich achter verschuilen.

Ik vraag me af of je jezelf s'avonds voor de spiegel in de ogen kan kijken als je eigenaar bent van zo'n onderneming. Ik niet in ieder geval.
Ik zou mezelf ook niet aan kunnen kijken. Maar de wereld zit vol met mensen die dat geen probleem vinden. Je kunt er zelfs president mee worden.

Als je als organisatie zoveel kleine lettertjes nodig hebt dan ben je mijn inziens met de verkeerde dingen bezig.
daarom is het voor criminelen een makkelijke manier om geld te verdienen. laatst was een kennis van mij opgelicht door iemand die speelgoed voor kinderen verkocht op marktplaats. In de wereld wordt er (vies) geld verdient aan wapens waar duizenden mensen vervolgens slachtoffer van worden. In India en China worden medicijnen gemaakt waarvan het afval gedumpt wordt. medewekers en omwonden worden daardoor ernstig ziek en lokale overheden knijpen een oogje toe.

Dat er hier misbruik gemaakt wordt van de situatie om geld aan verdienen verbaasd mij dus helemaal niets. al met al de wereld is best verrot. Gellukig zijn er genoeg ondernemers die het beste voor hebben met hun medewerkes, klanten en business en doen veelal mooie dingen.
Op marktplaats gebeurt niets anders. Dat daar nog nooit iets aan gedaan is...
In mijn ogen, wordt er hier al een aanname gedaan die onjuist is:
[...]
Het is toch echt te triest dat je als datingsite geld wilt verdienen van mensen die (serieus) op zoek zijn naar een relatie.....
Dit zijn geen ondernemers, wiens ideaal het samenbrengen van mensen met een relatiebehoefte is.
Dit zijn ondernemers, die een businessmodel gebruiken, wat tegen het moreel en ethisch aanvaardbare aan schuurt.
De mensen die zich inschrijven op een dergelijke site, zijn vaak de mensen die irl minder snel een partner zullen vinden, vanwege het feit dat ze te onzeker zijn, of minder goede communicatie skills bezitten, of om welke reden dan ook. Voor een grote groep mensen is het contact leggen via zo'n site een minder grote drempel, dan dat bijvoorbeeld in de kroeg of in de supermarkt te doen.
Juist door fake profielen aan te maken, in de wetenschap dat je hierdoor meer geld zult verdienen aan de kwetsbaarheid van andere personen, vind ik verwerpelijk en zou door de overheid/toezichthouder keihard aangepakt moeten worden. Zeker als ze dan ook nog het argument gebruiken: 'Maar het staat toch op de site vermeld (in de veel te kleine lettertjes, die niemand leest)?'

Omdat iets wettelijk mag, wil nog niet zeggen dat het juist is....
Weleens kleine lettertjes gelezen op die troep die 's nachts op TV te zien is ?

Met goede TV net aan te lezen maar daar staat ook dat het om fictieve profielen gaat.
Ik ben echt zo blij dat dit soort sites en mensen die dit beheren keihard worden aangepakt. Ik ben een paar jaar geleden een erotisch platform begonnen (niet direct een dating site, meer een community) om te bewijzen dat het ook op een andere manier kan: een transparant netwerk met echte profielen. Momenteel betaal ik nu nog alles uit eigen zak (om de infrastructuur draaiende te houden), maar als de kosten me teveel worden wordt er een nette manier geïntroduceerd om in de kosten te kunnen voorzien zonder dat mensen worden opgelicht (lees: fake content en profielen). Mijn motto is hierbij, bewijs je eerst als platform, zorg voor een echte userbase en dus voldoende bezoekers en bekijk daarna de mogelijkheden om een inkomstenbron te genereren.

[Reactie gewijzigd door aKeY op 20 april 2018 11:42]

Voor wie geintresseerd is, de monitor (KRO-NCRV) heeft over dit onderwerp een paar aflevering gemaakt. hierbij de link naar de laatste van 17 april.
Gisteren toevallig teruggekeken. Best wel treurig eigenlijk die kerels die worden geportretteerd, wel stoer dat ze het durven om op TV te komen. Een oude kerel door een hersenbloeding in een rolstoel gekomen, woont in een zorgcentrum denkt daadwerkelijk te kunnen afspreken met de mooiste vrouwen.

Achja, wellicht krijgt die persoon er toch een fijn gevoel van. Dat iemand hem 'leuk vindt'.

Wat mij betreft kunnen dat soort dingen allemaal opgedoekt worden, het stomme is vaak dat ze net binnen de grenzen van de wet opereren.
"Achja, wellicht krijgt die persoon er toch een fijn gevoel van. Dat iemand hem 'leuk vindt'." ik denk dat je daar precies de spijker op de kop slaat. Als je zo eenzaam bent dan is elke vorm van aandacht welkom. Dat maakt het denk ik ook zo moeilijk voor deze groep mensen om te stoppen, ondanks dat ze doorhebben dat ze worden misleid.
Ik heb je een +2 gegeven, niet eens omdat je post zo informatief is, maar wel omdat het een heel, heel belangrijk punt aanstipt. Zelf heb ik hersenletsel opgelopen en ben ik gehandicapt en ik kan je vertellen dat er geen vrouw op zit te wachten om met mij te gaan daten.

Nu ben ik geen lid van een datingsite, maar ik merk wel dat de lat voor aandacht steeds lager wordt. De gemiddelde man krijgt een goed gevoel van een flirt, maar als je dat nooit meemaakt dan ga je dat ergens anders zoeken. Het menselijke brein heeft nou eenmaal behoefte aan een vorm van verlangen. En zo'n site, nep of niet, voorziet in die behoefte.

Is dat dan een gouden randje aan het probleem? Nee. Deze sites hebben maar één doel en dat is hun zwakke doelgroep zoveel mogelijk geld aftroggelen. Net zoals oplichters met mooie praatjes naar seniorenflats gaan en loverboys naieve tienermeisjes uitzoeken. Wat de slachtoffergroep kwetsbaar(der) maakt is dat er geen alternatief is. Een eenzaam persoon kan vaak nergens anders terecht voor de behoefte, en dus wint zo'n site het van de logica. In ieder geval bij de mensen die gevoel voor verstand zetten (en geloof me, dat zijn er meer dan je denkt).

De overheid heeft mijns inziens wel de taak om deze groep te beschermen tegen het uitgeven van (te) veel geld. In die zin zit het niet ver bij gokken vandaan. Er worden wel wetten bedacht, maar de handhaving boeit de overheid niet. Sluit je telefoonnummer en postadres af en meld je opnieuw aan bij de kvk met een andere bedrijfsnaam en je mag vrolijk verder gaan.
Dank je voor het delen van je verhaal! (ik kan helaas deze reactie niet mod.,hierbij +3)
Toch hoop ik dat er wel een vrouw op je zit te wachten, al lijkt mij die zoektocht allesbehalve makkelijk..

Ik deel je mening dat de overheid hier een belangrijke taak heeft om via wet- en regelgeving hard in te grijpen. Hopelijk zal dit op termijn ook het kaf van het koren scheiden en blijven er betrouwbare datingsites over. Want zoals je beschrijft is daar wel degelijk behoefte aan.
Zelf heb ik hersenletsel opgelopen en ben ik gehandicapt en ik kan je vertellen dat er geen vrouw op zit te wachten om met mij te gaan daten.
Op elke potje past een dekseltje.

Door niet kenbaar te maken dat je beschikbaar bent en je te.ontrekken van fysieke sociale activiteiten zal je het inderdaad voor jezelf lastiger maken.

En in deze oppervlakkige tijd waarin we leven is naasten liefde ondergeschikt aan fake leven geportretteerd op sociale media komt het niet vanzelf goed.

Bovendien wil je niets met egocentrisch sekreet (spreek uit ervaring :) )
De uitzending van De Monitor heeft zeker invloed op gehad op (de timing van) deze invallen. Zie ook dit nieuwsbericht op de website van De Monitor en hun eerste uitzending over dit onderwerp van 27 februari 2018. Een aanrader om te kijken.

[Reactie gewijzigd door MediQ op 20 april 2018 09:54]

Goed. Dit was nodig ook. Hopelijk is de situatie op de Belgische en Nederlandse datingsites niet zo erg als "Ashley Madison" in de States.
Door een hack van hun database kon men zien hoeveel valse profielen er waren (link): She initially found that only roughly 12,000 of the 5.5 million registered female accounts were used on a regular basis, equal to 3 in every 1000, or less than 1%. The remaining were used only one time, the day they were registered. She also found that a very high number of the women's accounts were created from the same IP address suggesting there were many fake accounts. She found women checked email messages very infrequently: for every 1 time a woman checked her email, 13,585 men checked theirs. Only 9,700 of the 5 million female account had ever replied to a message, compared to the 5.9 million men who would do the same. She concluded that, "The women's accounts show so little activity that they might as well not be there"
Gezien het nieuwsbericht verwacht ik dat de situatie net zo erg zal zijn als uit je quote. Ik vraag me wel af waarom iemand überhaupt zou betalen voor 'communicatie' met een profiel.
Wat een cijfers. Dat lijkt toch meer op belazeren dan op een serieuze datingsite
Betalen per ontvangen bericht, dan moet je toch zelf ook wel achter de oren gaan krabben.
Bewust mensen oplichten, opsluiten, punt. Wordt tijd dat dat soort praktijken allemaal erg strafbaar wordt. Zelfde geld voor telefoon oplichters, en/of ook lui die extra rekenen voor doorlussen van bellers naar de belasting telefoon, sommigen noemen dit zelfs slim ondernemen, nou bs gewoon oplichting en diefstal. Wel sleepwet onzin maar hier kunnen ze al jaren geen wet tegen bedenken.
Misschien zou het beter zijn om deze bedrijven niet te beschermen, geef gewoon de namen vrij.
Vind het erg slap dat deze bedrijven worden beschermd door de toezichthouder, terwijl de gebruikers nog steeds niet weten of ze wel/niet op een betrouwbare site zitten.
Ik denk dat die namen uiteindelijk wel openbaar worden gemaakt. Maar pas na goed onderzoek, want stel een site is wel legit dan maak je misschien met dit artikel kapot terwijl dat onterecht is (achteraf).
Meeste zijn sowieso oplichters.. 3 maanden betaald en hooguit 1 bericht per maand en misschien is mn profiel 10x bekeken in de maand. Betaling stopgezet dus werd het automatisch een niet-betalend-profiel en binnen 2 dagen was mn profiel opeens 76x bekeken en had ik 4 berichten.. waarvoor ik dus zou moeten betalen om te te kunnen lezen.

Eigenlijk zou ik aangifte moeten doen.
Je begrijpt niet hoe fake sites werken :)
Die sturen je juist heel veel berichten per dag want dat is kassa
Het verhaal van de mainstream dating sites. Ik mag hopen dat hier een flinke beerput opengaat en heb tegelijk medelijden met de mensen die erin getrapt zijn.

Het is geen onbekend gegeven dat deze grote sites medewerkers in dienst hebben om middels nep profielen klanten aan het lijntje te houden, kan zo snel even de bron van een artikel hierover niet meer vinden.

Het opvallende is dan ook nog eens dat je na bezoeken van dergelijke sites ineens op FB benaderd wordt door schoonheden voorzien van full options, al of dan niet met aanbiedingen van grote diamanten.

Ik maakte er altijd een sport van die oplichters zo lang mogelijk aan het lijntje te houden om ze vervolgens keihard af te branden, maar ook dat terzijde.
Tja, ben benieuwd hoe aangedikt ze het hebben.
Als enorme oplichterij zoals AstroTV en dergelijken gewoon uitgezonden mag worden (“advies van mediums” is geautomatiseerd systeem, kost €6 voor 2 smsjes die je terugkrijgt.) met die gescripte verhaaltjes en eerste klas charlatans rechtstreeks op de buis, dan zou je denken dat een “datingsite” met nepprofielen ook wel okee is. :+
Het is dan beiden “entertainment” he, dus waarom t een wel mag en t ander niet zou mij een raadsel zijn. Het is beiden eigenlijk dezelfde vorm van oplichting die al jarenlang toegestaan is.

Waarom dan datingsites aanpakken en niet ff t mediapark binnenstebuiten keren? :P
Denk dat je dan veel meer gedupeerden kan vinden, voor zover zij zichzelf als gedupeerd beschouwen anyway.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee