Android P-versie Wear OS schakelt bluetooth uit nadat gebruiker horloge afdoet

De komende versie van Wear OS, het voormalige Android Wear, zal wifi en bluetooth gaan uitschakelen als de gebruiker het horloge een tijdje niet om heeft. Dat moet de accu van horloges sparen. Google baseert de nieuwe versie van Wear OS op Android P.

Apps kunnen bovendien op Wear OS niet langer op de achtergrond draaien, meldt Google. Om de accu verder te sparen zal alleen de geselecteerde watchface op de achtergrond gebruik kunnen maken van de processor. Apps die niet actief zijn, mogen niet langer starten. Apps kunnen wel op de achtergrond draaien als het horloge aan of op de lader ligt.

Het uitschakelen van bluetooth als het horloge detecteert dat de gebruiker het niet draagt, gebeurt na enige tijd. Dat blijkt uit de release notes. Hetzelfde geldt voor de eventueel aanwezige mobiele internetverbinding van het horloge.

Google ondersteunt met de preview alleen de Huawei Watch 2, blijkt uit de images die ontwikkelaars kunnen downloaden. Dat valt op, omdat Google met LG samenwerkte voor de Watch Style en Watch Sport. Dat waren de eerste horloges met Android Wear 2.0.

Android Wear heet sinds twee weken Wear OS. Daarmee wil Google duidelijk maken dat horloges met het besturingssysteem niet alleen werken met Android-telefoons, maar ook met iPhones. Een op de drie nieuwe gebruikers van Wear OS in 2017 gebruikte een iPhone.

Wear OS op Huawei Watch 2

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-03-2018 • 20:20

46

Reacties (46)

46
46
17
1
0
28
Wijzig sortering
Apps kunnen niet meer werken op de achtergrond.
Hoe zit dit met de fit apps en de hartslagmeter dan? Ik heb een smartwatch om mezelf te “monitoren”.
Lijkt me sterk dat ze zo blind zijn dat ze apps voor hartslagmeters ook blokkeren. Maar zo klinkt het idd wel.

Ik snap alleen niet waarom het zo gesloten moet zijn, en de keuze weghalen bij de gebruiker. Waarom niet gewoon in de instellingen optie een optie maken; Geen apps op de achtergrond draaien, die je zelf aan of uit kan zetten..

Smartwatches zijn al hebbedingetjes voor de mensen die er affiniteit mee hebben. Geef ze dan ook de vrijheid.
Waarom niet gewoon in de instellingen optie een optie maken
Omdat je dan verdrinkt in opties. Dat is niet leuk voor
  • de ontwikkelaar (die alle mogelijke combinaties moet ondersteunen)
  • de testafdeling (omdat die alle mogelijke combinaties moet testen)
  • de gebruiker (in de eerste plaats omdat hij dan niet snapt waarom zijn horloge zich anders gedraagt dan die van vrienden/uitleg op internet, ten tweede omdat hij betaald voor de ontwikkelaars en testers en ten derde omdat uiteindelijk niet alle combinaties goed getest blijken
Het is populair om te denken dat iedere vorm van afwijkend gedrag een optie moet zijn, maar iedereen die wel eens een complex stuk software heeft moeten configureren, bijvoorbeeld (om maar wat te noemen) Active Directory, weet dat al die extra opties die 90% van de gebruikers niet nodig heeft, alleen maar in de weg zitten. En iedereen die ooit professioneels software heeft geprobeerd te testen krijgt er helemaal nachtmerries van.
Omdat meer keuze niet altijd goed is, voor meer info: lees "The Paradox of Choice".
Ik heb het boek niet gelezen, dus misschien heb ik het mis. Maar volgens mij gaat die paradox meer over consumers die te veel keus krijgen in producten. Dus meer de keus in smartwatches en niet de opties binnen smartwatches.
Dit is de reden dat supermarkten de duurdere producten op ooghoogte zetten en de huismerken op de bottom shelf.
En meer het idee dat mensen niet gelukkiger worden door te veel keus, omdat ze in de meeste gevallen niet het 'perfecte' product krijgen.

Maar keuze is ook lang niet altijd slecht..
Ik vind juist het probleem dat ontwikkelaars de systemen te gesloten maken. Klopt, het product wordt daardoor makkelijker te maken en vooral te testen, maar in de praktijk wordt het product bijna nooit goedkoper door deze oorzaak. Ik heb nog nooit het argument gezien, ja we hebben een optie weggehaald dus het is iets goedkoper.. mooi voorbeeld bijvoorbeeld het verdwijnen van de 3.5mm headphone jack in smartphones.
En juist een smartwatch, een product voor de tech-liefhebbers, zou hier minder beperkingen in moeten hebben.

Het is gewoon een richting waar producenten naar toe gaan, waarschijnlijk vooral omdat het time-efficient moet zijn. En voor veel gebruikers misschien een goede optie, omdat ze minder aan een product stuk kunnen maken. Maar voor bepaalde producten vind ik het niet de goede richting.
Ik heb het boek niet gelezen, dus misschien heb ik het mis. Maar volgens mij gaat die paradox meer over consumers die te veel keus krijgen in producten. Dus meer de keus in smartwatches en niet de opties binnen smartwatches.
Deels waar, maar zonder al te diep in de details in te gaan speelt dit op veel vlakken een rol. Het boek is overigens best een aanrader, leest makkelijk weg in de trein.
Maar keuze is ook lang niet altijd slecht..
Ik vind juist het probleem dat ontwikkelaars de systemen te gesloten maken. Klopt, het product wordt daardoor makkelijker te maken en vooral te testen, maar in de praktijk wordt het product bijna nooit goedkoper door deze oorzaak. Ik heb nog nooit het argument gezien, ja we hebben een optie weggehaald dus het is iets goedkoper.. mooi voorbeeld bijvoorbeeld het verdwijnen van de 3.5mm headphone jack in smartphones.
En juist een smartwatch, een product voor de tech-liefhebbers, zou hier minder beperkingen in moeten hebben.
Het gaat er ook niet om of het product goedkoper wordt maar juist beter aansluit bij de gebruiker. Ik vind de jack (hoe leuk ook gevonden, en ja, breng hem terug) niet zo'n sterk voorbeeld. Laten we een klassiekertje opentrekken. Mac OS:

Mac OS is niet ontworpen om heel customizable te zijn, dit gaat niet of moeilijk en veel zaken zijn een vast gegeven. Dit maakt aan de ene kant dat de mogelijkheden qua inrichting zoals jij het wil zeer beperkt zijn. Aan de andere kant werkt alles heel voorspelbaar (het is immers overal hetzelfde) wat voor veel gebruikers rustig werkt.

Als developer had ik (op andere niet relevante redenen na) prima voor een Linux bak (zelfs Windows had gekund maar is voor mij niet handig vanwege niet relevante redenen) kunnen kiezen. Meer shell mogelijkheden, betere support voor bepaalde tooling maar ergens vind ik het gewoon fijn dat er 1 interface is in plaats van GTK (insert versie nummer), QT (insert versienummer) of welke toolkit dan ook. Dat Apple die keuze niet alleen voor mij, maar ook developers heeft gemaakt vind ik persoonlijk erg fijn, ik denk immers al de hele dag na over hoe dingen moeten werken. De keuze dat ik AirPlay moet gebruiken i.p.v. MiraCast vind ik dan weer vet #%^...

Het bovenstaande beschrijft mijn persoonlijke use case waar ik het zelf prettig vind om een bepaalde keuze niet te hoeven maken. Andere zullen dat wel fijn vinden (hoeveel keus is echter ook nog relevant). Dit is een afweging van hoe een fabrikant zijn producten ziet, die afweging wordt gemaakt op factoren zoals o.a.:

- Hoe moet de gebruiker het product (en merk) ervaren.

Maar ook.

- Wat zijn de technische implicaties van de keuze.
- Is de gebruiker bekwaam genoeg om dit keuze te kunnen maken.

Google is een techbedrijf, maar de producten hier zijn voor de massamarkt. Die zullen misschien (zelf met hulp text) niet doorhebben dat achtergrondprocessen ervoor zorgen dat het apparaat langzamer wordt en de accu minder lang meegaat. Of dat bluetooth ook effect heeft op de batterijduur. Voor Google is het echter wel belangrijk dat het product als deugdelijk wordt ervaren, al met al een verdedigbare reden om de keuze voor de gebruiker te maken.
Ik vraag me ook af hoe het dan zit met muziek apps :?
Misschien bedoelen ze met op achtergrond draaien, apps die geen notificatie tonen?
Dat heb je toch niet nodig wanneer je je horloge niet meer draagt?
Het lijkt mij dat de apps automatisch weer starten wanneer je het horloge om doet.
niet dus, ze hebben het erover dat bluetooth uitgaat als je het horloge af doet, en dat alle apps behalve je watchface niet meer op de achtergrond draaien, behalve als je het horloge oplaad
volgens google:
Limited background activity: To improve power, apps will no longer be allowed to run in the background unless the watch is on the charger. Developers should note that Wear OS is going further with Android's app standby feature than some other form factors. Exceptions to this include watch faces and complications that the user currently has selected. This feature will be rolled out gradually in the developer preview, so you may not see it immediately on your device, but should build your apps accordingly by removing background services.
als je zulke apps als complication insteld blijven ze wel draaien.
Dat kan toch niet met alle apps?
dat klopt. je zult dus maar een aantal apps kunnen laten monitoren
horloge detecteert dat de gebruiker het niet draagt...

een fit app heeft dan toch niets te monitoren? Of begrijp ik je opmerking niet?
Dat gaat over de bluetooth die uitschakelt.
Het niet op de achtergrond mogen draaien van apps geld altijd (net als bij de nieuwe Android telefoons)
Ja, Bluetooth, dat nekt de accu van je smart-watch. Mijn Amazfit bip kan 50 dagen met 1 acculading doen, inclusief Bluetooth. Deze apparaten zullen nu wellicht een dag of 6 meegaan op 1 lading, wat voor mij nog steeds onacceptabel is
De grootste killer van de accu is nog altijd het display. Zeker wanneer je gebruik maakt van een always on display functie.

Maar het uitschakelen van bluetooth bij het niet dragen is natuurlijk altijd goed voor de accu. Alle kleine beetjes helpen. Verwacht echter niet dat je er dagen langer mee kan doen. Daarvoor verbruikt bluetooth echt te weinig stroom...
Ik vind het een onzinnige feature. Snapt Google eigenlijk hoe een smartwatch functioneert? Als ik mijn smartwatch niet aan heb is hij aan't opladen dus heb je totaal niks aan zo'n feature.
Goh, minder vervuiling in de 2.4GHz band en dus een stap naar betere Wifi in drukbevolkte gebieden? :D :+
Ik heb mijn watch nooit af, alleen tijdens het opladen. Horloge is volgens mij ook bedoeld om te dragen en niet ergens neer te leggen natuurlijk :) Deze wijziging qua bluetooth zal dus niet enorm veel verschil maken denk ik.
Ik heb mijn Gear S3 ook altijd om, als ik ga douchen doe ik hem even af, kan die dan helemaal opladen en kan ik er weer twee of drie dagen mee.
Exact, mijn standby tijd doet het hem. Ik heb mijn LG Watch Urbane ongeveer 8 tot 10 uur per dag om met always on, dat betekent dat hij dus gemiddeld 14 uur per dag op standby staat en dus eigenlijk alleen maar bluetooth en wifi aan heeft staan. Dit zou de accuduur misschien wel met 1 of 2 dagen kunnen verlengen! Helaas ben ik bang dat deze smartwatch de update niet meer zal krijgen..
Grootste accu killer blijft het display. Bluetooth doet niet zoveel.

Mijn 2,5 jaar oude Pebble Time Steel gaat nog steeds 7+ dagen mee, voornamelijk door het e-inkt display wat alleen stroom gebruikt bij updates. 's nachts zet ik hem wel in vliegtuigmodus om dat beetje stroom te besparen, maar ik denk niet dat dat veel helpt. Groter voordeel zal zijn dat dat settings scherm de klok niet bevat, dus zijn er ~8 uur lang geen 'updates' van het scherm.

Grote nadeel van die moderne/andere smartwatches vindt ik dan ook de fancy oled schermen die de batterij leeg trekken en je met een accuduur van max 1 dag zit. Durf te wedden dat een Android Wear OS horloge met e-inkt scherm ook zo een aantal dagen mee zou gaan.
Ik ben zelf ook een gebruiker van een Pebble Steel, indien je de nieuwste firmware hebt en je het apparaat op standaardinstellingen hebt staan heeft de Pebble deze functie al.
Na 30 minuten geen beweging gaat de Pebble op slaapstand en verbreekt deze de verbinding.
Haha, nee joh, dat halen moderne smartwatches nog niet eens. Volgens mij is 2 dagen al een enorme prestatie, maar realistischer is een dag, als je hem ook daadwerkelijk af en toe gebruikt. Voor een accuduur van een week moest je de apparaten van Pebble hebben, maar helaas zijn die failliet verkocht aan Fitbit. Dat was de enige smartwatch die ik ooit heb overwogen: de Pebble Time 2. Ik had ze zelfs gebackt op Kickstarter, maar het kwam er uiteindelijk niet van en ik kreeg mijn geld terug.

Zo'n oled-ding hoef ik niet. Zelfs mijn smartphone gaat langer mee op een acculading dan zo'n smartwatch en een horloge dat dagelijks aan de lader moet vind ik alleen maar lastig.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Grrrrrene28 maart 2018 21:24
Zou je eens naar de Amazfit Bip kunnen kijken, zoals @Brammos85 ook aangeeft.

Die heeft een standby tijd van ongeveer 45 dagen en zelf doe ik er 25 tot 30 dagen mee. Heeft notificaties, GPS, stopwatch, hartslagmeter en nog veel meer. En niet te vergeten een always-on display.

Wil je er meer over weten zou je mijn review eens door kunnen nemen: productreview: Xiaomi Huami Amazfit Bip Zwart (Zwart) review door rens-br.
Als ik het zo zie, dan is het scherm van de Amazfit wel van een veel lagere kwaliteit dat de OLED schermen in de meeste smart watches.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Jeroenneman29 maart 2018 08:45
Dat klopt zeker, maar je zal ergens op moeten bezuinigen.
Hij kost dan ook maar een fractie van die horloges.

Ik heb een Amazfit Stratos. Deze heeft een transflective LCD scherm waardoor hij zonder backlight goed te zien is door omgevings licht. Een groot voordeel is dat hij dus beter leesbaar word naarmate er meer licht is in tegenstelling tot gewone OLED en LCD schermen. Ideaal als je in de zon staat er mee. En 's avond zet je de backlight aan.

Daarmee haal ik 5 dagen op een accu lading met sleep tracking en bluetooth.
De Ionic doet bij mij zo'n 5 dagen.
Ligt er aan wat je er mee doet, ik gebruik elke dag GPS en dan kan je er rond anderhalve week mee doen.
En mijn garmin fenix 5 gemiddeld 20 dagen met 1 lading. Minder fancy scherm maar wel een volledige smartwatch. Topper! Blij dat ik m'n gear S2 kon verkopen, wat een ellende met max 2 dagen accu!
Bluetooth LE verbruikt bijna niks.

[Reactie gewijzigd door faim op 28 juli 2024 07:50]

Kunnen ze niet beter het horloge in standby laten gaan als je hem niet om hebt? Dat lijkt mij meer effect hebben dan dit.
Overigens is er maar 1 situatie dat ik mijn smarwatch afdoe en dat is als die op de oplader gaat...
Soms gebruik ik de sleep tracker, waarbij mijn horloge via Bluetooth samenwerkt met de app op m'n telefoon. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat tijdens het slapen dan de verbinding wordt verbroken. Maar dat zal wel ondervangen zijn en wellicht ook handmatig geblokkeerd kunnen worden, neem ik aan. :z
Je heb hem dan toch om? Of wat mis ik hier?
Tijdens het slapen beweeg ik nog minder dan overdag....waardoor het horloge m.i. wel eens zou kunnen "denken" dat ie niet om m'n pols hangt.
neem aan dat dit mede met de sensoren in het horloge gebeurt, niet enkel beweging?
Ja, o.a. de HRM van het horloge levert daarvoor data aan de app. Zolang die app actief is, zal de Bluetooth verbinding tussen het horloge en de telefoon waarschijnlijk ook actief blijven.
mag ik wel hopen inderdaad, de melding 'apps mogen niet meer op de achtergrond draaien' is echter wel licht verontrustend
Ik zie zelf ook niet veel vooruitgang hiermee.
Als ik mijn horloge uitdoe dan is dit voor aan de lader te gaan voornamelijk. En dan gaat hij ook op flight mode.
Alleen voor bij het trainen (een geklede Diesel smartwatch) doe ik hem ook uit. Maar dan gaat die 1,5 uur het ook niet maken. Ik haal nu al altijd het einde van de dag met meer dan 30% over.
Alleen wanneer ik uitga of voor het werk reis en hem pas om 3-4 uur 's nachts aan de lader doe is hij wel eens op.
Anyway, wel goed dat ze Wear OS niet vergeten zijn!
vind dit niet echt handig, mijn horloge is of om, of op de lader, beide gevallen wil ik alsnog de connectie behouden en notificaties zien (zodat mijn telefoon in mijn zak kan blijven).

Ik doe hem nooit af zonder de lader, maar de enige momenten dat ik me dit voorstel is als ik ergens overnacht zonder oplader oid, en dan zet ik hem uiteraard gewoon uit.
Hm. Ik vind het niet zo'n spectaculair nieuws. Er zijn jammer genoeg meer wijzigingen nodig aan WearOS als men wil dat het aanslaat. Zo mis ik nog steeds mijn pebble. Die sloeg jaren geleden al de nagel op de kop qua UX, terwijl mijn huidige WearOS watch bijlange niet zo snappy en intuïtief aanvoelt.
Lijkt me heel goed ik doe dit in de nacht nu altijd handmatig omdat ik en stroom wil sparen en de straling wil verminderen. Maar helaas krijgt mijn LG G watch dit niet meer, al werkt wear os 2.0 ook aardig goed.
Nice! Maar goed, m'n Zenwatch 2 ondersteunt die niet volgensmij -_- zelfs de Zenwatch 3, die nog geneens zO oud is
Ik heb nu Wear OS 2.10 op mijn Zenwatch 2. Wie weet wat er nog kan gebeuren :)
Ja das waar, heb ik ook, maar das gewoon de naam veranderd, de volgende updates krijgen we miss niet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.