Stephen Hawking is overleden

De Britse natuurkundige Stephen Hawking is woensdagochtend in zijn huis in Cambridge overleden. Hij is 76 jaar geworden. Hawking werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van zwarte gaten en de naar hem vernoemde hawkingstraling.

Volgens de BBC is Hawking woensdag in de ochtend vredig gestorven. Hawking was een van de bekendste wetenschappers van deze tijd en hij speelde een voorname rol op het gebied van toegepaste wiskunde, kosmologie en theoretische natuurkunde.

Hawking deed veel onderzoek naar de oerknal en zwarte gaten. In de jaren zestig ontwikkelde hij samen met Roger Penrose de theorie dat de algemene relativiteitstheorie van Einstein met zich meebrengt dat een uitdijend heelal uit een toestand van oneindige dichtheid moet zijn ontstaan: een singulariteit. Hij onderbouwde verder onder andere de theorie dat zwarte gaten straling uitzenden als gevolg van quantumeffecten, waarna deze straling naar hem vernoemd werd.

Al in de jaren zestig werd bij Hawking amyotrofe laterale sclerose of ALS geconstateerd en de verwachting was dat de Brit niet oud zou worden. Ook toen hij in een rolstoel terechtkwam en in de jaren tachtig bij een operatie zijn stembanden doorgesneden werden, bleef hij echter doorwerken. Hawking communiceerde vervolgens via een computer met geavanceerd spraaksysteem die in zijn rolstoel ingebouwd was. Tot aan zijn laatste jaren bleef Hawking betrokken bij de wetenschap en sprak zich onder andere uit over de rol van technologie op ons leven, de opkomst van kunstmatige intelligentie en de noodzaak andere planeten te bezoeken.

De natuurkundige schreef diverse bestsellers, waaronder Het Heelal en Het Universum. Daarnaast verscheen hij in diverse televisieseries zoals Star Trek: The Next Generation en The Big Bang Theory, alsook als tekenfilmfiguur in onder andere The Simpsons, Futurama en Family Guy. In 2014 verscheen een film over het leven van Hawking, The Theory of Everything, die gebaseerd is op het verslag van Jane Hawking over haar leven met hem, vastgelegd in Travelling to Infinity: My life with Stephen.

Stephen Hawking

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-03-2018 • 07:45

272

Submitter: mjk303

Reacties (272)

272
240
153
4
0
25
Wijzig sortering
"We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special."

R.I.P.
Een groot man die in één adem mag worden genoemd met Galilei, Newton, Einstein, etc.
Sorry, maar je geeft Hawking daarmee veel te veel credit. Ik zou zelf zeggen dat Newton en Einstein op eenzame hoogte staan. Galilei komt in tier 2 met een tiental anderen zoals Maxwell en Heisenberg, en daarna komt pas de tier met Hawking.
Is dit nu een moment om hier over te gaan mekkeren?
Stephen Hawking is een groot wetenschapper die door heel veel mensen bewonderd wordt. Ondanks zijn slopende ziekte ALS heeft hij toch nog een respectabele leeftijd bereikt. Ik heb dan ook echt heel veel respect voor die man!
Voor sommige helaas wel, Stephen Hawking is overleden en het gaat gelijk over andere en waar ze thuis horen (tieren). Ik vind het geweldig dat hij met die ziekte toch heel lang nog zijn ding heeft kunnen wat hij leuk vond: wetenschap. Qua wetenschap weet ik niet veel, maar ik had wel veel bewondering voor hem. Net als jij heb ik ook heel veel respect voor hem!
Niet alleen dat , maar puur met je hersens leven en deze in die omvang te gebruiken is uitzonderlijk , voor velen is het al moeilijk om één hersens cel te gebruiken , laat staan 50 jaar gekluisterd te zijn aan een rolstoel en zulke baan brekende ontdekkingen gedaan te hebben is uitzonderlijk.

Rest In Peace Mr Stephen Hawking
Als je gewoon kijkt naar die invloed die Hawkings op de wetenschap heeft gehad, is die plaats naast Einstein en Newton verdient.

Naast het onderzoek wat hij allemaal verricht heeft, is Hawking enorm belangrijk geweest om de wetenschap bij het publiek te brengen.

We zijn nu Carl Sagan en Stephen Hawking kwijt. Gelukkig hebben we Neil Tyson nog. Hopelijk staan er meer op.
Anoniem: 1034877 @batjes14 maart 2018 09:59
Neil Tyson ;( Die gast is best wel overrated.
De waarheid ligt waarschijnlijk weer eens in het midden. Het is een feit dat de moslim wereld van 700 tot 1300 stevig bijgedragen heeft aan de wetenschap, dat wetenschap in de tijd in die landen bloeide. En dat dit vanuit de Westerse optiek best onderbelicht is gebleven. Maar je kan ook overbelichten.

In die tijd, 700 tot 1300, werd in het Oosten meer maar vooral vrijer aan wetenschap gedaan dan in het Westen. Niet dat in het Westen in die tijd geen wetenschap werd bedreven, maar vervolging van ketters he, dat beperkt toch. Al kan je in een beperkte door religie ingeperkte scope ook belangrijke dingen ontdekken (bril, mechanische klok, verbetering papierproductie - allemaal zaken die De Kerk ten goede komen) maar dat terzijde. De grote lijnen zijn zoals ze zijn. Ook al zijn er christenen die beweren dat de middeleeuwen helemaal niet zo donker waren en daarbij voor het gemak de inquisitie maar even vergeten, da's ook een pijnlijk onderwerp he.

Ik denk dat het belangrijke verhaal vooral is dat in landen waar regering en religie de wetenschap de ruimte geven, en waarin men andere culturen met openheid tegemoet treedt, over de hele linie de meest baanbrekende ontdekkingen worden gedaan. En dat mogen best wat landen heden ten dage in hun zak steken!
Je haalt hier wetenschap en techniek door elkaar. De bril en mechanische klokken zijn techniek, geen wetenschap. Techniek was een stuk minder omstreden. Astronomie was wetenschap, en wél omstreden.

De verwarring is wel enigzins begrijpelijk, want de twee gebieden waren destijds niet benoemd, laat staan gescheiden. Maar het onderscheid helpt wel om nu te begrijpen waarom de Paus destijds niet op alle zaken gelijk reageeerde.

Het klopt op zich wel dat de moslims destijds geen vijand van de wetenschap maakten. Ze hadden genoeg échte vijanden.
Naming Rights. verplichte kost over beschavingen en wetenschap. :)

[Reactie gewijzigd door locke960 op 23 juli 2024 06:46]

De wetenschap bloeide daar lang voordat de islam in beeld kwam. Het bleef een aardige tijd bloeien -ondanks- de "religie".

En je mag één keer raden op welk moment de wetenschap daar tot een grinding halt kwam ... Toen de religie écht totalitair werd doorgevoerd.

We hebben dus helemaal niks aan die religie te danken

[Reactie gewijzigd door VOODOO_WILLIE op 23 juli 2024 06:46]

We hebben dus helemaal niks aan die religie te danken
Het is een subtiel verschil, maar de claim was niet "wetenschap heeft veel aan islam te danken" maar "wetenschap heeft veel aan islamieten te danken". Net zoals niemand zegt dat de wetenschap vooruit geholpen wordt door ALS, terwijl we wel enorme voortgang gemaakt hebben dankzij iemand die toevallig ALS had.
Het is inderdaad een subtiel verschil maar eigenlijk ook weer niet. Bovendien gaat je vergelijking wel een klein beetje scheef.

Er bestaan namelijk geen moslims zonder islam maar er bestaan wél wetenschappers zonder ALS.

Ik heb nog nooit iemand zien of horen beweren dat we de klassieke mechanica te danken hebben aan "de christenen" of dat we de relativiteitstheorie te danken hebben aan "de katholieken".

En dat is zeer terecht. De overgrote meerderheid van christenen heeft namelijk helemaal niks te maken met wetenschap. Net als dat de overgrote meerderheid van de katholieken dat niet heeft. Net als dat de overgrote meerderheid van ongelovigen dat niet heeft. En net als dat de overgrote meerderheid van de moslims dat dus ook niet heeft.

De wetenschappelijke ontwikkelingen en vooruitgang zijn geen verdienste van welke religie of religieuze groepering dan ook.

De uitdrukkelijke opmerking "aan moslims te danken" heeft dan dus maar één doel en dat is het ophemelen van de religie.
Er bestaan namelijk geen moslims zonder islam maar er bestaan wél wetenschappers zonder ALS.
Ik denk dat je het punt niet snapt; er bestaan geen moslims zonder islam, maar wél wetenschappers zonder (of juist met) islam.
Ik heb nog nooit iemand zien of horen beweren dat we de klassieke mechanica te danken hebben aan "de christenen" of dat we de relativiteitstheorie te danken hebben aan "de katholieken".
We hebben de relativiteitstheorie inderdaad niet de danken aan het Katholieke geloof, maar wel aan een katholiek (of nou ja, in werkelijkheid was Einstein joods... en geloofde niet in een God...).
De uitdrukkelijke opmerking "aan moslims te danken" heeft dan dus maar één doel en dat is het ophemelen van de religie.
Ik weet niet waarom je daar aanhalingstekens omheen zet; dat is geen citaat, je bent zelf de eerste die die opmerking maakt. Wat JurGor zei was "Het is een feit dat de moslim wereld van 700 tot 1300 stevig bijgedragen heeft aan de wetenschap". Waarbij "moslim wereld" een geografische betekenis heeft; het deel van de wereld waar (in die periode) voornamelijk moslims woonden. Er wordt niet geclaimd dat de wetenschappelijk bijdragen ook maar iets te maken hadden met het feit dat ze van moslims kwamen; de betekenis van de zin verandert niet echt als je er in plaats van "moslimwereld" bijvoorbeeld "Midden Oosten" van maakt (het is alleen minder correct, omdat er ook wetenschappelijke vooruitgang werd geboekt in de moslimwereld buiten het Midden Oosten).

Overigens is het wel zo dat de Islam zelf wel degelijk de drijvende kracht is achter een (klein?) deel van de vooruitgang. Vanwege het verbod op het gebruik van gezichten (of mensen in het algemeen!?) in de kunst worden moskeeën voornamelijk versierd met vlakvullingen; geometrie is een onderdeel van de wiskunde. In hoeverre voortgang in de astronomie voortkomt uit "we zijn gewoon nieuwsgierig" of juist uit de drang om de datums voor religieuze feesten te bepalen, dat kan ik je niet vertellen.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 06:46]

9/10 afleveringen gingen eigenlijk over westerse mensen, 1 stukje over moslims en je valt hem af?

Je kunt Neil Tyson veel kwalijk nemen, maar hij is alles behalve policor en vind afkomst onbelangrijk.
Ja, zo was copernicus niet de eerste maar een of andere moslim en er zijn meer voorbeelden, maar met name vanwege de claim dat de Wright brothers niet de uitvinders van het vliegtuig waren, maar een of andere gekke moslim die met vleugeltjes op zijn rug van een toren sprong. Hier haakte ik echt af. :/

[Reactie gewijzigd door poktor op 23 juli 2024 06:46]

Geen idee waar je dat vandaan hebt, maar het is niet Cosmos: Spacetime Odyssey.

1 aflevering gaat over de Golden age of Science in de islam, en daar gaat het over Ibn al-Haytham (Alhazen) en dat gaat over het optische, niet vlucht.

Verder heel duidelijk in waar de arabische wereld van destijds zijn sporen heeft achter gelaten, algebra, alcohol, alchemie, etc. Dat het de arabic numeral vanuit India naar het westen overgehaald hebben, het concept van 0 introduceerde en dat we veel sterren met een reden naar hun Arabische naam noemen. En daar is geen woord van gelogen.

Hier overzicht van alle wetenschappers die in Cosmos Spacetime Odyssey besproken/benoemt worden. slechts 1 moslim. Serieus dat je daar over valt?
Niemand heeft wetenschap zo naar het brede publiek weten te brengen zoals Tyson dit kan, vanuit een legitieme basis.

Dat zijn bijdrage aan de wetenschap inhoudelijk minder significant is maakt niet dat hij overrated is.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 06:46]

Klopt op zich, al zou ik het niet overrated noemen, hij heeft de respect ook wel verdient. Hoe hij de wetenschap naar het publiek brengt doet ie beter dan wie dan ook.
Niet te vergelijken.

Neil doet docus die niet ter vermaak gemaakt worden, Cosmos is een mooi voorbeeld. Maar hij doet nog wel veel meer. Spreekt ook een boel audio boeken in, spreekt over de hele wereld met mensen op beursen en andere evenementen.

Die man kan voor huidige jeugd nog wel eens de stem van -natuur-wetenschap worden zoals Hawking (en Sagan) dat voor mij eigenlijk was.
Sorry hoor maar Hawkings met Einstein vergelijken gaat me toch te ver. Hawkings is niet eens een schim van Einstein. Het gaat hier niet om de populariteitsprijs he.

Ik vind ze trouwens moeilijk te vergelijken met elkaar.
Ik keek meer naar de totale invloed. Einstein staat een beetje eenzaam bovenaan, maar er komen er een paar in de buurt en Hawking is daar wel 1 van. Wat misschien mee speelt dat Hawking voor lange tijd (onze tijd) ook een beetje eenzaam bovenaan stond.
Plus het feit dat hij ALS heeft en in een rolstoel zit en er nog zo oud mee is geworden, dat heeft ook veel bijgedragen.
Bijgedragen aan zijn status dat hij ondanks deze vreselijke ziekte alsnog zó veel heeft bereikt.
Die man had nog zo veel meer kunnen bereiken. Wie weet wat hij ons nog meer had kunnen bieden.

Maar we mogen tevreden zijn met wat we hebben gekregen.
Neil deGrasse Tyson? Nee toch?
Waarom niet? Die man heeft zijn natuurkunde strepen echt wel verdient met een prima indrukwekkende carriere, de protoge van Carl Sagan. Weet waar hij het over heeft, en heeft een goede narrator stem.

Liever zo iemand de stem van de natuurwetenschappen dan 1 of andere hipster dwaas die de ballen verstand heeft waar die het over heeft. Er zijn maar weinig mensen die de wetenschap goed weten over te brengen aan het publiek.

Verder vind ik het persoonlijk een top gozer.
Daar heb je dan eigenlijk wel weer gelijk in, alleen zijn wetenschappelijke carrière stelt volgens mij niet veel voor maar ik kan het mis hebben.
Verder vind ik iedereen die de wetenschap promoot topmensen.
Als ik lees wat je zeg, baseer jij de 'belangrijkheid' van wetenschappers voornamelijk op hun bekendheid bij het public, danwel hun Charisma.

Hawkings heeft hele belangrijke zaken in het verleden gedaan, maar de laatste jaren heeft hij toch ook wat rare uitspraken gedaan. Niet dat iemand daar ook maar wat over durfde te zeggen want ja het is Hawkings.

Bij Hawkings is zijn bekendheid waarschijnlijk voor een groot deel ook juist door zijn levensverhaal met ALS, niet omdat hij de Einstein van nu is.

Nogmaals, hij heeft belangrijke zaken gedaan, maar hij past absoluut niet naast Einstein, Newton of Tesla.
Wellicht is het nu een beetje sentiment wat meespeelt en heb je gelijk hoor, maar ikzelf denk niet zo in tiers.
De volgende generatie wetenschappers bouwt op de experimenten en uitkomsten van de huidige. Dat is altijd zo geweest.
Newton en Einstein zijn een klasse apart en hebben ons een stap verder geholpen. Niet doordat ze direct goed begrepen werden, maar doordat ze heel analytisch te werk gingen.
De h-index van Einstein na al die jaren is 108, daarmee staat hij nu rond plaats 1500. Hawkings rond plaats 1000, daarmee zou je kunnen zeggen dat de bijdrage aan nieuw onderzoek van Hawkings dat van Einstein overstijgt. En dat is een prestatie van formaat.
Maar nog belangrijker: Wat Hawings heel goed heeft gedaan is dat hij zijn theorie altijd is blijven uitleggen aan de rest van de wereld. Daarin bevindt hij zich in de top van de wetenschap en gedroeg hij zich als een groot mens.
De h-index; more citation needed? ;)

Einstein, Galileo, Newton, DaVinci, Tesla, Curie, Hawking, enz, etc, usw; het zijn allemaal grootheden in hun eigen vakgebied en tijd. Net als ik. :)
De h-index van Einstein is zo laag omdat je'm niet hieft te citeren. Een groot deel van zijn werk mag als basiskennis verondersteld worden (voor de doelgroep van natuurkundige wetenschappelijke publicaties). Pythagoras wordt ook niet geciteerd.
Dat is toch ook mijn betoog. Alleen niet omdat het basiskennis is, maar omdat er al door velen op is doorgebouwd. Dat Pythagoras niet wordt geciteerd is omdat hij nooit in een peer reviewed journal heeft geschreven }:O
Pardon?
Het zijn allemaal flinke bollebozen bij elkaar
Ieder in zijn tijd waren ze legendarisch
Newton stond op eenzame hoogte, Einstein heeft op een eenzame hoogte gestaan (zoals jij dat aangeeft)
En Stephan in onze tijd, staat op een eenzame hoogte

Nu wil ik daaraan wel toevoegen
Alle mannen, zijn wel vergezeld tijdens deze "eenzame" hoogte
Stond wel een compleet team achter deze mannen

Wat mij op de volgende gedachten brengt

Wie neemt de nalatenschap over?
Who carry on his legacy?
Al die info, die hij nog hij nog in zijn hoofd had zitten.....is dat op papier gezet
Zulke dingen lijkt mij interessant
Galilei hoort absoluut thuis in tier 1. Hij was namelijk de allereerste die daadwerkelijk experimenten tot uitvoering bracht om voorspellingen te toetsen. Daarmee is hij onmiskenbaar de vader van de wetenschap.
Nou... Ibn Hayyan was Galilei bijna 1000 jaar voor in het experimenteel toetsen van een stelling. Het belang van Galilei, zeker wanneer we kijken naar wetenschappelijke methodiek, is uiteraard enorm, maar de vader van de wetenschap? Dat lijkt me ietsje overdreven. ;)
Persoonlijk vind ik dat je al deze mensen niet met elkaar kunt vergelijken en al helemaal niet in een apart laatje kunt plaatsen.

Galilei heeft een aantal zaken ontdekt die toen zwaar tegen het geloof van de kerk in gingen en daardoor vervolgd werd. met wat hij ontdekte zijn anderen verder gegaan.
Dit geldt ook voor newton, Einstein en Hawking.
En Hawking zei zelf al dat iedere wetenschapper staat op de schouders van zijn voorganger en iets toe voegt aan het geheel zodat de wetenschap op zich weer een stukje verder komt.
Hoeveel waarde jij hecht aan wat iemand toe voegt is niet belangrijk.
Iemand die weinig toe voegt maar wel iets cruciaal's kan meer waarde hebben dan iemand die veel toe voegt maar dan wel in kleine stukjes.

Waar ik Hawking vooral om respecteer is dat hij ondanks ALS zo lang is blijven leven en geheel op theoretische wijze zoveel hij kon heeft bij gedragen aan de natuur- en sterrenkunde.
Mee eens, verder niets mis mee natuurlijk en de man zal alsnog gemist worden.
Dat is Relatief. Vraag maar eens aan een klas: wie is de volgende Einstein. Iedereen die zijn hand op steekt moet je naar huis sturen! }> :P
Goed dat je het even zegt. Er is die Star Trek aflevering waarin bedoelt als grap Hawking zit te kaarten met Einstein en Newton. Onder die grap zit natuurlijk het feit dat er een heel fout beeld wordt geschapen..alsof Hawking evenveel gepresteerd zou hebben op zijn vakgebied als Einstein en Newton. Laten we eerlijk zijn: Minderwaardigheids complex alert :+
http://www.startrek.com/database_article/hawking

Laat ik ook nog even het Quora thread
Does Stephen Hawking rank among the greatest scientists of all time? toevoegen...blijkbaar niet..
https://www.quora.com/Doe...st-scientists-of-all-time

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 23 juli 2024 06:46]

Heb je gemist aan wat Hawking leed?

Hij zat verlamd in een rolstoel zijn hele leven, dan zijn je mogelijkheden ook minder om jezelf te ontplooien.

Wellicht had hij gewoon dezelfde niveau als Einstein kunnen bereiken.
Sorry, maar je geeft Hawking daarmee veel te veel credit.
... en dat beweer je over de eerste mens die een kosmologische theorie poneerde die relativiteit en kwantummechanica wist te combineren...?
Dat zijn latere theorieën wat meer 'out there' waren, spreekt juist boekdelen over hoe flexibel de geest was die dat immobiele lichaam herbergde.

Zijn rol in astrofysica valt niet te overschatten.
Vaak wordt een van de grootste wetenschappers vergeten in dit rijtje. Men heeft het vaak over Einstein, Newton, maar de naam Nikola Tesla wordt vaak erbuiten gelaten. Voor mij hoort hij bij de top drie. Gelukkig is er een automerk naar hem vernoemd.
uhh en Da Vinci dan?
Was dat niet de man van DC-stromen?
Staat vooral bekend om te verkopen, maar wat heeft die uitgevonden? Schroefdraad?
Dank u voor de ronde schroefdraad op E27 en E14.

Van wie komt nu de gloeilamp?
Op 21 oktober 1879 brandde zijn gloeilamp met koolstofvezel voor het eerst.[8] Hij was echter niet de eerste met het idee van een gloeilamp, de gloeilamp werd namelijk bedacht in 1806 door Humphry Davy.[9] Ten opzichte van de bestaande verlichtingsbronnen in die tijd, zoals olielampen en kaarsen, was het een hele vooruitgang. Hoewel zijn eerste lamp het maar een paar uur uithield, lukte het hem later lampen te maken met een veel langere levensduur.

Om zijn uitvinding bekend te maken aan het New Yorkse publiek, bedacht Edison een publiciteitsstunt. Op oudejaarsavond 1879 liet hij rondom Menlo Park tientallen gloeilampen branden als feestversiering. Al snel daarna werd zijn gloeilamp een commercieel succes; in 1881 richtte hij de Edison Lamp Company op en begon de grootschalige serieproductie. Om in ieder huis zijn gloeilamp te laten branden legde Edison tevens de complete elektrotechnische infrastructuur aan.

In tegenstelling van wat velen denken was niet Edison de eerste uitvinder van de gloeilamp. Heinrich Göbel – een uit Duitsland afkomstige Amerikaanse immigrant – claimde dat hij in 1854 reeds een gloeilamp had gemaakt. Göbel was echter zijn tijd vooruit en kon door het ontbreken van een economische elektriciteitsbron zijn belangrijke uitvinding niet in de praktijk brengen. Edison pakte het bestaand idee later op, verbeterde het procedé, en maakte er een werkend en bruikbaar product van.

Toen hij probeerde zijn uitvinding in het Verenigd Koninkrijk te patenteren bleek dat de Engelsman Joseph Swan – onafhankelijk van Edison – enkele maanden eerder de gloeilamp ook had uitgevonden en gepatenteerd. In eerste instantie probeerde Edison Swan te beschuldigen van plagiaat, maar de Britse justitie verwierp dit.[10] Later legden ze hun juridische geschil bij en richtten ze in 1884 de Edison & Swan United Electric Company op.

In 1891 kwam de toen 28-jarige Henry Ford bij Edison Illuminating Company werken. Ford was toen al bezig met het ontwerp van zijn auto, en het was Thomas Edison zelf die Ford, met de vuist op tafel slaande, aanmoedigde om een autofabriek te starten.[bron?]
Ik las dit op Reddit, geen idee of het waar is.

Stephen Hawking was born on the same date that Galileo died, and died on the same date that Einstein was born.
Dat heeft hij zelft gezegd. iets met 300 jaar na galileo geboren (ketter dat beweerde dat de aarde om de zon draait) en yeah einstein klopt in principe ook
Anoniem: 181786 @Acers2k14 maart 2018 20:52
Galileo werd door zijn medewetenschappers afgewezen om zijn theorie dat de zon het centrum van het universum was. Ook die theorie bleek later nonsens.
Data kloppen, 1e is 8 januari, tweede 14 maart.
Toen ik het hoorde op het nieuws vanochtend was het toch een en kleine schok. Gezien zijn prestaties mogen we (de mensheid) in onze handjes knijpen dat die ondanks zijn slopende ziekte het zolang heeft vol gehouden. Jammer dat die zijn grote wens niet in vervulling heeft kunnen laten gaan. De ruimte ingaan.
Mijn eerste gedachte was "ik ben benieuwd naar de aflevering van The Big Bang Theory"

Zouden de schrijvers hier rekening mee gehouden hebben ?
Ze hebben Dr. Proton wel geëerd vorig jaar
dr proton is een fictioneel karakter (verzonnen door de makers van the big bang theory) gespeeld door de nog altijd levende bob newhart...
Dat weet ik, maar het effect is er niet minder om, een held die overlijdt ...
Vooral omdat Sheldon zo idolaat is van Hawking
Ja, een fictief persoon hetzelfde niveau geven als een Hawking. Beetje vreemd vind ik dat wel.
Ik verwacht van wel. Op alle sociale kanalen van CBS, incl die van de acteurs, was een foto van de crew met hem te zien als herdenking.

R.I.P.
Triest dat mensen bij het overlijden van een man als Hawking als eerste denken aan hoe hun favoriete televisieserie hier aandacht aan gaat besteden :'( alsof het belangrijkste wat de man gedaan heeft in zijn leven en cameo in een middelmatige comedie serie is geweest

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 23 juli 2024 06:46]

Nee... er wordt óók aan die serie gedacht.
Juist de serie die hem eert als de groot wetenschapper, die Hawking was !

Maar vele reakties hier gaan ook rechtstreeks over wat een groot wetenschapper de man was en hoe hij gevochten heeft tegen zijn ziekte.

Er wordt dus zeker niet als eerste aan The Big Bang Theorie gedacht en al helemaal niet alléén aan hem als cameo.
Waarom triest? Iedereen heeft zo zijn eigen manier om het nieuws te verwerken of niet? Is past triest dat je andere mensen oordeelt terwijl ze gewoon iets positiefs melden.
En dan vergeten de meeste hier nog een van de eerste grote tv series die “wetenschap” hoog had staan en Hawking eerde: Dexter’s lab :+
Kwa ziektebeeld heeft hij het erg lang kunnen uithouden. Helaas is een van de grote denkers/ wetenschappers van onze tijd heengegaan, rust in vrede.
Klopt inderdaad. Toen het op z'n eenentwintigste werd geconstateerd dat hij ALS had, hadden de dokters hem 2 jaar gegeven. Hij heeft dat 25 keer langer volgehouden.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 23 juli 2024 06:46]

M’n eerste reactie toen ik het las....
“Ah, nee, shit zeg”
Vaarwel Stephen, mijn wens voor jou is dat je nu het hele universum begrijpt.
Mooie verwachting. Reken ik zelf ook op.
Respect voor de man die "Fuck you" zei tegen z'n ziekte! Z'n boek 'Een korte geschiedenis van de tijd' gelezen. Als je wilt weten hoe het grote geheel in elkaar steekt... lezen!
Mijn advies is: Haal de Engelse versie.
Twee aanraders op Netflix:

- The Theory of Everything (Hollywoodfilm over het leven van Hawking)
- Into the Universe with Stephen Hawkings (minseries over het heelal, geschreven door Hawking)

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 06:46]

Ik opende net even de netflix app maar "Into the Universe with Stephen Hawking" is niet in Nederland verkrijgbaar lijkt het. Toch jammer.
Beiden zonder S. Het is Steven Hawking.. niet Hawkings (voordat mensen zich een ongeluk gaan zoeken op Netflix) ;) \

Edit: Dank @greyfox1987 .. het is inderdaad Stephen. Lekker andere mensen corrigeren en het dan zelf fout doen... goed bezig Don.

[Reactie gewijzigd door DonJunior op 23 juli 2024 06:46]

Stephen* (voordat mensen zich een ongeluk gaan zoeken op Netflix) :-)
hahahaha ja goed punt. Scherp.

[Reactie gewijzigd door DonJunior op 23 juli 2024 06:46]

Doe dan ook gelijk Stephen met ph in plaats van een v...
Edit: Dank @greyfox1987 .. het is inderdaad Stephen. Lekker andere mensen corrigeren en het dan zelf fout doen... goed bezig Don.

Muphry's law kent geen genade.

[Reactie gewijzigd door burne op 23 juli 2024 06:46]

RIP een grootheid in de wetenschap is heen gegaan.
We mogen blij zijn dat hij de uitzondering op de regel heeft gevormd met zijn aandoening heeft hij een behoorlijk respectabele leeftijd weten te bereiken.

Maar toch ook jammer dat hij overleden is. Rust in Vrede Dr. Hawking, we hebben een hoop door u mogen leren!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.