Het team achter de opensource mediaspelersoftware Kodi heeft de release van de eerste officiële alfa-build bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk wanneer de release van de definitieve versie moet plaatsvinden, al zegt het team dat dit in ieder geval 'ergens dit jaar' moet gebeuren.
Martijn Kaijser van het Kodi-team maakt bekend dat de ontwikkeling van versie 17 van Kodi, ook wel bekend als Krypton, in november van vorig jaar op een zijspoor is gezet en dat er toen is begonnen aan versie 18, die de naam Leia draagt. De nieuwe versie is een 'gezonde balans tussen opschoonwerk, nieuwe features en het oplossen van regressies'. De personen die de alfa-build al draaien, zouden los van incidentele problemen een vrij stabiele ervaring hebben, aldus Kaijser in de aankondiging. Een back-up is echter nog steeds aan te raden.
De volledige releasenotes van deze versie zijn te raadplegen, al maakt Kaijser van de gelegenheid gebruik om een aantal highlights te noemen van versie 18. Hij benoemt dat de videospeler een van de grootste veranderingen heeft ondergaan en dat deze is afgesplitst in een eigen component. De speler krijgt nu de hoogste prioriteit boven andere acties zoals menunavigatie als het gaat om gpu- en cpu-kracht. Dat was in het verleden niet mogelijk, aldus Kaijser. Verdere optimalisaties zorgen ervoor dat cpu-belasting is verlaagd.
Op het gebied van drm is het vanaf versie 18 mogelijk om 'met drm beschermde inhoud af te spelen op de manier waarop deze is bedoeld', afhankelijk van de aanwezige hardware en licenties. Er zouden inmiddels verschillende add-ons zijn die al van deze functionaliteit gebruikmaken. Het Kodi-team maakte iets meer dan een jaar geleden bekend dat het overwoog om ondersteuning voor drm in te bouwen in de software. Kodi haakt hiervoor in op de drm die al op systemen aanwezig is, zoals de Content Decryption Module voor Widevine en ReadyPlay in Android en Chrome. In combinatie met add-ons is daarmee afspelen van bijvoorbeeld Netflix en HBO Go mogelijk.
Andere wijzigingen zijn uitgevoerd aan de muziek- en videobibliotheek, die daardoor 'schoner' moeten zijn. Het onderdeel voor live televisie moet volgens de aankondiging stabieler en bruikbaarder zijn. Kodi voor Android heeft ondersteuning voor Google Assistant en veel van de code voor deze versie is herschreven. Ook de Linux-versie is onder handen genomen en maakt nu gebruik van Wayland.
De alfa-builds zijn te vinden op de downloadpagina onder 'development builds'. Voor Android en Windows zijn er bovendien download-add-ons.