Google Maps is niet opnieuw beschikbaar in China - update

In dit artikel stond oorspronkelijk dat Google een Chinese website geopend waarop Maps toegankelijk is. Dat bleek achteraf al enige jaren het geval. Dit artikel is daarop aangepast.

China vlag fpaUpdate, dinsdag; Google ontkent dat er wijzigingen zijn in het aanbod van zijn Chinese diensten. De webversie bestond al jaren en er is geen iOS-app. Het artikel is daarop aangepast. Het originele artikel staat hieronder.

Chinese gebruikers kunnen echter nog niet gebruikmaken van alle functionaliteiten van Maps. Als iPhone-bezitters de navigatiefunctie van de app willen gebruiken, blijkt dat ze automatisch worden doorgestuurd naar een app van het bedrijf AutoNavi, een navigatiebedrijf van het Chinese Alibaba. Mogelijk heeft Google gebruikgemaakt van data van dit bedrijf voor zijn eigen Chinese app.

De herintroductie van Google Maps is opvallend, omdat sinds 2010 in China de meeste diensten van Google zijn geblokkeerd. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei markeert het opnieuw uitbrengen van Google Maps het startpunt voor een hernieuwde samenwerking tussen Google en de Chinese overheid op het vlak van kunstmatige intelligentie.

China heeft de ambitie om in 2025 een wereldleider te worden op gebied van ai en dat biedt mogelijkheden voor Google, bijvoorbeeld voor ai-diensten bij bijvoorbeeld zelfrijdende auto's. Volgens een niet nader genoemde leidinggevende van een Chinees internetbedrijf hebben Google en de Chinese overheid hun onenigheid over Googles zoekmachine en YouTube terzijde geschoven ten faveure van een samenwerking op het gebied van ai.

Onlangs bleek dat China omgerekend zo'n 1,76 miljard euro investeert in een regio voor bedrijven die onderzoek doen naar kunstmatige intelligentie. China heeft ook Google kunnen interesseren voor Chinese investeringen in kunstmatige intelligentie: Google maakte in december vorig jaar bekend een ai-lab te openen in Beijing.

Door Joris Jansen

Redacteur

16-01-2018 • 07:15

54

Reacties (54)

54
50
28
2
0
15
Wijzig sortering
Moet je de kaart van China eens vergelijken op google.cn/maps en google.com/maps. Zoek de verschillen. Triest dat Google hier aan meewerkt.
Wat moet er dan opvallen/anders zijn?
Ik heb even gekeken en ik denk dat hij die flinke streep om de 'South China Sea' doelt, die China zich probeert toe te eigenen. Op de Chinese Google Maps lijkt het inderdaad of die van China is.

En ook de stippellijn tussen China en Noord-Korea, terwijl die tussen China en alle andere landen een dichte lijn is.

Beiden vind ik inderdaad ook behoorlijk dubieus.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 20:31]

Iets meer inzoomen. De grens tussen Noord Korea en China is een stippellijn omdat het een rivier is.
Dit doet Google Maps bij veel grensrivieren. Niet alleen in China.

[Reactie gewijzigd door Kenzi op 25 juli 2024 20:31]

Google doet dit in heel veel conflict gebieden. Bekijk bijvoorbeeld de Krim eens op de Russische en Oekraïnse maps.
Bij Indie en Bangladesh zijn er ook nogal wat verschillen.

Ik vraag me af wat er met Noor-Korea aan de hand is. China erkent het toch in elke geval als land aan, of niet?
Zoals eerder vermeld gebruikt China voor Google Maps een ander coördinatensysteem. Vergelijk maar het stratenpatroon op de de westerse Google Maps https://www.google.nl/map...!3d22.198745!4d113.543873 met de Chinese Google Maps http://www.google.cn/maps...45188,1478m/data=!3m1!1e3.
Op de westerse Google Maps liggen de Chinese wegen verkeerd (in het water), in de Chinese liggen de wegen van Macau in het water.
En zoom eens uit vanaf hier en kijk wat er met het land gebeurd: http://www.google.cn/maps...580296,739m/data=!3m1!1e3
Wow, die kaarten zijn onbruikbaar! Ook de Chinese versie heeft delen van straten in het water liggen. Hoe kan er zoveel verschil zitten in de verschillende zoom niveaus van de satalietkaarten?

Edit: ik heb even op mijn telefoon met Apple maps rondgekeken en kan daar nergens dit soort gekkigheid vinden. Is Google de enige die daar last van heeft?

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 25 juli 2024 20:31]

Anoniem: 1024635 15 januari 2018 21:41
Google Maps is nooit weggeweest uit China. Het zit daar alleen onder een andere URL: ditu.google.cn. Kennelijk zijn de apps nu eindelijk aangepast om daar gebruik van te maken wanneer je in China bent.
In China zat je er via vpn altijd 3 blokken naast... er zijn gelukkig goede offline (Google Maps offline doet het niet) alternatieven, maar eigenlijk vind ik Google Maps nog altijd de fijnste...
Maps wil het wel offline doen maar dan moet je van tevoren even de kaart downloaden van het gebied waar je je gaat begeven
Als je probeerde offline maps te downloaden van China kreeg je vaak de melding dat dit niet beschikbaar was in Google Maps.
Dan download je die via de VPN en doe je het daarna offline? :P

Edit: verkeerde emoticon

[Reactie gewijzigd door MrFax op 25 juli 2024 20:31]

VPN of zelfs als je in een ander land bent lukte het niet.

Op zich ook niet zo erg. Google Maps had veel last van GPS afwijking, vrijwel geen bedrijven / organisaties locaties, slechte ondersteuning van Chinees, geen plattegronden van shopping malls (als een mall 7 verdiepingen heeft wil je soms wel een plattegrond), OV vaak niet up to date of tijden verkeerd.
Amaps of Baidu Maps is voor praktische doeleinden veel beter in China.
Kan ook niet. Bepaalde landen (zoals China) staan dergelijke functies niet toe en daar werkt Google aan mee. Zelfs als je vanuit Nederland een stukje kaart van China probeert te downloaden lukt dat dus niet.
Dat klopt niet. ditu.google.cn was ook niet bereikbaar vanuit China. Het enige verschil is dat deze site gebruik maakt van China's rare coördinatensysteem.

Bovendien is ditu.google.cn gewoon de oude naam van google.cn/maps.
Anoniem: 1024635 @Jeoh15 januari 2018 22:14
Kan niet anders dan zeggen dat ik ditu al jaren gebruik en nooit problemen heb ondervonden. De servers staan ook gewoon in China, dus ik zou niet weten waarom ze niet zouden werken?
maps.google.cn en translate.google.cn werkt gewoon in China
Maar het shift probleem blijft: https://en.wikipedia.org/...phic_data_in_China#GCJ-02
De kracht en macht van CHINA!
Je laat het klinken alsof het iets engs is.
Als expat in China is dit voor mij wel echt een uitkomst. De enige fatsoenlijke kaartenaanbieder in China is Baidu, maar die is enkel in het Chinees en voor mij dus niet te begrijpen.

Er is alleen wel een flinke kanttekening. Ik heb Google Maps nu even geprobeerd maar het lijkt er op dat ze nog altijd de oude kaarten gebruiken van voor de blokkade. Sinds die tijd is de infrastructuur in China enorm veranderd, dus de kaarten zijn extreem out-dated. Zo ontbreken in mijn stad de helft van de metrolijnen nog. Hopelijk komt er dus ook spoedig een update, ander hebben westerlingen er nog steeds weinig aan. Vooral voor toeristen die niet beter weten en blind vertrouwen op Google Maps kan het behoorlijk problematisch zijn.

Edit (post-update): Er is wel degelijk iets veranderd, want ik ben nu hier in China in staat om maps.google.cn te bereiken, wat eerder niet mogelijk was. Tevens is er geen ~300m offset meer tussen de satelliet beelden en wegenkaart.

Edit2 (post-update): Na een discussie met een aantal collegas blijkt dat de maps.google.cn blokkade regio afhankelijk was (zoals bij meerdere blokkades hier). In Shanghai is maps.google.cn bijvoorbeeld altijd bereikbaar geweest, maar in Suzhou niet. Dat ik er nu wel bij kan geeft in ieder geval goede hoop.

[Reactie gewijzigd door roelst1 op 25 juli 2024 20:31]

Nu spelen ze met de duivel. China heeft niks met internet-vrijheden op.
Geen enkele overheid heeft wat met internetvrijheden op. Netneutraliteit? Niet in de VS. The Pirate Bay gemakkelijk bezoeken om te controleren waarom de rechterlijke macht denkt dat het geblokkeerd moet worden? Niet mogelijk in Nederland.

'Internetvrijheid' is pas interessant als men eraan kan verdienen in een monopolie-achtige structuur (VS: Comcast, China: Tencent).

De reden waarom partijen als Facebook end-to-end encryption implementeren is niet omdat zij zo erg het beste op hebben met hun gebruikers. Het is omdat het hun in een goed daglicht zet en er geen reden is om over te stappen naar een ander product. Ook kunnen anderen dan geen misbruik maken van de informatie in chats die Facebook wel op andere manieren binnen krijgt, bijvoorbeeld... Facebook! En niet te vergeten dat zij controle hebben over de gebruikte applicatie. ;)

Voor Google geldt hetzelfde. Zij werken voor geld. Goed en slecht zijn termen waar de grote investeerders niets mee doen. Wel "winst" en "risico's".

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 20:31]

Geen enkele overheid heeft wat met internetvrijheden op
Klopt, zeker waar. Maar je kan je internet-vrijheid in China echt niet vergelijken met het westen. Is van volstrekt andere orde. Zie bijv ook:
China has been awarded the dubious title of the country with the world’s worst internet freedoms, taking top spot for the third consecutive year over the likes of Syria and Iran, according to a new report.
https://www.ft.com/conten...15-11e7-ab18-7a9fb7d6163e
'China perkt internetvrijheid verder in: anoniem posten mag niet meer'
https://nos.nl/artikel/21...posten-mag-niet-meer.html

Je vraagt je echt af wat Google met z'n "Don't be evil" daar ooit te zoeken heeft.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 25 juli 2024 20:31]

Ik praat wat China doet absoluut niet goed. Wel geef ik aan dat Google niet discrimineert in met wie zij zaken doen. Vroeger zouden Nederlanders gezegd hebben dat zij een VOC-mentaliteit hanteren, en Google er nog voor bewonderen ook.

Je blijft op "don't be evil" hameren. Je weet wat een marketingkreet is? Je weet het verschil tussen wat een bedrijf verkoopt en wat een bedrijf doet? Je weet dat termen als 'goed' en 'kwaad' volledig subjectief zijn?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 20:31]

"Don't be evil" is van origine niet een loos statement. Het stamt uit een tijd waarin Microsoft nog oppermachtig was en steevast misbruik maakte van zijn marktpositie.

De slogan is letterlijk een antwoord daarop, en de eerste jaren van Google werd dat ook waargemaakt. Google als "good guy" tegenhanger.

Daar is nu niets meer van over, het omgekeerde is waar.
China is gewoon een verdomd grote markt. Als bedrijf doe je graag wat water bij de wijn om daar maar een klein deel van mee te kunnen pikken.
De mensen in China hebben ook steeds meer te besteden, dus vriendjes blijven met de overheid en wie weet kan je dan ook daar de zelf rijdende auto's (of de technologie daarvan) verkopen.
Vergeet niet dat Nederland een tapland is.
Ik denk dat ze zoveel nieuwe data kunnen minen daar.
Ik geniet van volle teugen internet vrijheid die je niet hebt in westerse wereld...

Piratebay?
Streaming?

Enige wat ik mis is hoe erg je vast zit aan facebook/google...
Dan gooi ik elke week vpn open...

Google maps was al sinds vorig jaar weer beschikbaar... het is niet zo goed als baidu/Amap hier in China. Zodra ik het vasteland verlaat... direct googlemaps....
Google maps was al sinds vorig jaar weer beschikbaar...
Na oktober dan? Toen was Google Maps nog niet beschikbaar toen ik zelf in China was.
De website heeft al langere tijd gewerkt, de app niet.
“Netneutraliteit? Niet in de VS.”

Dat moeten we nog zien. Er is een stemming in de senaat afgedwongen, en de vraag is nog maar of daar een meerderheid voor het afschaffen te vinden is. ;)
Hey, die had ik gemist! Dank je.

Bron:
http://www.chicagotribune...-vote-20180109-story.html

En een typisch Amerikaans spelletje als jij niet doet wat ik wil stem ik niet op je: https://votefornetneutrality.com
Dat zou in Nederland zo niet werken, denk ik. Ze halen in ieder geval alles uit de kast. Nu nog een paar dissidente Republikeinen...
Google moet winst maken en haar investeerders tevreden houden. En met pingpong diplomatie valt meer te bereiken dan isoleren.

Genoeg mis met China en de censuur, wel investeren ze waar het telt: AI, schone energie en onderwijs.

[Reactie gewijzigd door dudee op 25 juli 2024 20:31]

En ondertussen vervuilen ze het milieu als geen andere. Kijk naar de gifmeren door de ontginning van neodymium waar onze 'schone' windmolens op draaien. Of de yangtze rivier waar niks meer leeft.

De enige reden dat ze investeren in die dingen is omdat dat goede business is op dit moment. Niks nobels aan.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 20:31]

Niet alleen goede business, gewoon echt een bittere noodzaak. De vervuiling is soms zo sterk dat deze levensbedreigend is. Wat heb je aan het zijn van de fabriek van de wereld als je het afvoerputje van de wereld bent, in een onleefbaar gebied?

Ook investeringen in AI en onderwijs zijn broodnodig. China begrijpt dat een paar honderd miljoen laaggeschooldde arbeiders niet echt future proof is.
Want in onze westerse wereld is vervuiling natuurlijk nooit een issue geweest....

De enige reden dat we investeren in groene dingen is omdat dat goede business is op dit moment. Niks nobels aan.
Inderdaad, uit niets onstaat niet ineens iets. Europa heeft deze problemen ook gehad. Ik ben blij dat China eindelijk maatregelen neemt want nobel of niet, ze begrijpen allemaal dat die 'mist' niet gezond is en dat er verandering moet komen.

Maar dat is OT
Anoniem: 890159 @dudee15 januari 2018 21:46
De laatste 2 zijn zeker relevant maar AI moet eerst eens bewijzen dat het meer is dan de zoveelste modekreet.
Anoniem: 636203 @dudee16 januari 2018 06:18
Ik denk dat het een hopeloze zaak is, want China gaat Google nooit meer toelaten. Men heeft al een 'home grown champion' namelijk Baidu, en men wil geen westerse invloed via de achterdeur.

Dus als China dit doet dan doen ze het alleen maar om er zelf beter van te worden. Google hoeft echt niet te denken dat dit een eerste stap is richting het weer toelaten van alle Google services. Als ze dat denken dan zijn ze gewoon dom.
Heb je de zin in het artikel over AI wel gelezen?
De strekking van het artikel is veranderd, maar wat ik begrijp wil Google gaan investeren in AI in China.

Dit moet je zien in de context dat Google goede sier te probeert te maken met de Chinese overheid in de hoop dat ze in de toekomst weer worden toegelaten. Ik roep dus dat dit ijdele hoop is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 25 juli 2024 20:31]

Zie het als censuur, zie het als beschermen van eigen burgers. Dat laatste mogen ze hier in Europa wel eens wat van leren. Als puntje op paaltje komt, wint een overheid het altijd.
Zie het als het instandhouden van de machtsstructuur v/d overheid.
Dat moeten die mensen allemaal zelf weten, zie het als soevereiniteit, daar ga ik verder niet over. Waar het mij om gaat is iets totaal anders, maar dat had je niet begrepen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 25 juli 2024 20:31]

Nou zeg.
Anoniem: 1026227 @CyberMania15 januari 2018 21:29
Niet alleen Google. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse bedrijven als Apple, Microsoft en LinkedIn.

China is een mega markt en niet 1 bedrijf laat die markt aan zich voorbijgaan door niet te voldoen aan de eisen van de Chinese overheid.
Jullie doen precies of China zo erg is. Als je zaken wilt doen met Amerika moet je ook aan eisen van de Amerikaanse overheid voldoen. Rusland heeft ook bepaalde eisen. In China lijkt het mij tenminste duidelijk wat je wel en niet mag doen. In een (schijn) democratie is dat moeilijker.

Enigste verschil is dat we in de media meer gewezen worden op de eisen van China en niet die van Amerika. Al onze bedrijfsgeheimen worden gewoon geanalyseerd door de Amerikanen. GPS dat gratis is om te gebruiken is ook niet zomaar een cadeau. Daarom dat je op Russische wateren bijvoorbeeld naar een russisch gps systeem moet overschakelen omdat ze niet willen dat de Amerikanen weten hoeveel verkeer er op hun waterwegen zijn.
GPS dat gratis is om te gebruiken is ook niet zomaar een cadeau. Daarom dat je op Russische wateren bijvoorbeeld naar een russisch gps systeem moet overschakelen omdat ze niet willen dat de Amerikanen weten hoeveel verkeer er op hun waterwegen zijn.
GPS is eenrichtingsverkeer. En het verkeer kunnen ze toch wel zien. Met AIS, of desnoods met een beeldsatteliet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 20:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.