Huawei verspreidt bètaversie Android 8.0 voor Huawei P10-smartphones

Huawei is begonnen met het verspreiden van een bètaversie van de Android 8.0-update voor zijn P10 en P10 Plus. Het is onbekend wanneer Huawei de update voor zijn high-end smartphones zal gaan uitbrengen als stabiele versie.

De gesloten bèta is al langer bezig, melden gebruikers op XDA-Developers. Nu is er echter ook een publieke bèta waarvan Android Police een changelog heeft gepubliceerd. Android Oreo brengt de versie van Huaweis eigen softwareschil Emui op 8.0. Daarin zit onder meer een prullenbak voor de galerij, waardoor gebruikers per ongeluk verwijderde foto's makkelijk kunnen terughalen binnen dertig dagen.

Ook komt er een mogelijkheid om twee bluetoothverbindingen tegelijk te onderhouden en zijn er elementen gewijzigd aan het instellingenmenu. Bovendien krijgt de Contacten-applicatie een mogelijkheid om carrièredetails te synchroniseren met LinkedIn.

Daarnaast heeft Huawei de software naar eigen zeggen sneller gemaakt en zit er een zwevend navigatiedock in de software, om de Android-knoppen vanaf elke plek beschikbaar te maken. Huawei bracht de P10 en P10 Plus vorig voorjaar uit. Er was al een Android 8.0-bèta voor de in 2016 verschenen Mate 9.

Productfoto's Huawei P10

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-01-2018 • 08:02

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
28
2
0
8
Wijzig sortering
Voor de mensen die liever de Nederlandse versie hebben van de Beta (I.p.v. de russische)

http://consumer.huawei.com/nl/support/fut/

[Reactie gewijzigd door Gertjuhjan op 15 januari 2018 08:53]

gaan ze nou steeds meer richting het design van de oudere ios versies? tot emui 5 waren de icoontjes toch redelijk flat.
In 7.0 ziet het er zo uit. Geen idee wat de richting van 8.0 gaat zijn.
https://ic.tweakimg.net/i...ginal/1DuF2v3GJq3MNvo.png

Verder is het bewaren van de verwijderde foto's niet nieuw en steekt dit er al in. Vreemd dat het dan nog in de changelog staat vermeld.
Heb tot nu toe alleen maar Huawei toestellen gehad en vond hun design niet slecht maar ben al snel overgestapt op nova launcher prime en gebruik meestal de artius icon pack, juist omdat die icons mij niets deden.
Huawei is goed bezig, @arnoudwokke misschien als dit er is een screenshot plaatsten met de Huawei P10 met de 7.0 versie en de beta 8.0? (Vergelijking) als dat mogelijk is.
Zo goed vind ik Huawei niet bezig hoor. De P9 krijgt geen upgrade naar 8.0 en zo oud is die telefoon niet. Ze doen echt alleen hun laatste versies updaten en dat is toch wel een gemiste kans.
Na wat research zie ik het ja... Mhmm dat is gewoon triest, telefoon zoals de s7 die uit 2016 komt krijgt wel een upgrade naar 8.0.. zoals je zelf zegt gemiste kans dan ja.
Dat van die S7 moeten we ook eerst nog maar eens zien, voor ik het geloof. Ik vind het eigenlijk wel echt lang duren voor Samsung dat eens uit gaat rollen.

Niet dat ik iets mis in 7.0, overigens. En ook de beveiligingsupdates blijven gewoon door komen, uiteraard. Maar Samsung belooft al behoorlijk lang dat het hele OS met de komst van 8.0 een likje verf gaat krijgen en daar ben ik toch wel benieuwd naar.

Toch, ik vind het al dan niet upgraden naar een nieuw OS geen reden om een fabrikant aan of af te vallen. Je koopt een apparaat met een bepaald OS en daar functioneert het 3 jaar later nog mee op de manier waarop het functioneerde toen je hem kocht. Ja, sommige apps haken op een bepaald moment af in de ondersteuning van oude Android versies, maar dat is nooit binnen de (economische) levensduur van een apparaat.

Beveiligingsupdates vind ik het enige wat er toe doet en daarin doet Huawei het (in ieder geval op zijn flagships) tegenwoordig heel behoorlijk.
Even over dat likje verf, het wordt gewoon precies de zelfde ui als die van de s8 en de a serie 2017 lijn.
Als je de beta van de s8 ziet met oreo zijn de verandering op ui gebied niet super groot.
In tegenstelling tot iOS zijn bijna alle apps op Android nog te draaien op Kitkat (4+).
Precies. Maar daar ligt wel het omslagpunt.
Security updates komen wel redelijk op tijd voor de P9 (ik zit nu op dec 2017), dus wat dat betreft zit je best goed bij Huawei. Maar ja, idd geen upgrade naar Oreo is wel jammer. Aan de andere kant, is het al bekend of de P10 ook een update gaat krijgen naar project Treble? Volgens deze Duiste website wel, want anders heb je niet echt veel aan Android 8.0 vind ik.
Ik dacht dat het al eerder door een andere fabrikant bekend was gemaakt (ik geloof Oneplus) dat het niet veilig is om Project Treble OTA te updaten? Had dit ergens gelezen en een snelle Google zegt het volgende: https://www.xda-developer...project-treble-certified/

Ik denk dat vele websites zien als een upgrade naar Android 8.0 als een upgrade naar Project Treble, maar dat hoeft niet.
Ja, ik zie het. Op de website die ik quote staat "Damit sind die grundsätzlichen Voraussetzungen für eine schnelle Versorgung mit Firmwareupdates gegeben." Dat baseren ze dan op het feit dat de Mate 9 en 10 pro die al met Android 8.0 uitgeleverd worden de Treble-check-app doorstaan. Maar dat is dus geen garantie dat de update voor de P10 ook project Treble zal ondersteunen. En aangezien vrijwel alle andere fabrikanten dit weglaten bij hun Android 8.0 update geloof ik er bij Huawei ook niet meer zo in.

Het zou fijn zijn als een mede-tweaker hier een uitspraak over zou kunnen doen (ik snap dat Tweakers.net zelf dit wellicht niet kan omdat ze geen Huawei P10 hebben liggen).

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 15 januari 2018 11:04]

Ik zag op xda een screenshot van oreo-betagebruiker waaruit bleek dat Project treble 'enabled' was op de P10.
Nee, zoals @dutchnltweaker ook zegt. De P10-Lite is ook nog niets van bekend en die wordt nu ook nog als nieuw verkocht.
de P10-Lite krijgt ook geen upgrade iets wat ik nog gekker vindt
wellicht omdat deze kwa hardware dichter bij de P9 ligt ?? geen idee.
Het is dat ik binnenkort kan switchen van smartphone, maar dat is idd een probleem bij Huawei. Amper updates.
Dat huawei niet de laatste versie updaten vind ik een min punt, maar een plus punt is wel dat ze de beveiligings update doorvoeren naar de oudere toestellen. Ik heb een p8 lite uit 2016 ik krijgt nog regelmatig een beveiligingspatch. In tegenstelling van de samsung modellen.
Ik ben NIET erg tevreden over het update beleid van Huawei. Mijn p8Lite 2017 komt ook al niet meer in aanmerking voor de update. Notabene in hetzelfde jaar dat de nieuwe Android versie uitkomt, krijg je al geen update meer. Dat noem ik heel klantonvriendelijk!!!!
En flagships krijgen bij Huawei maar 1 keer een grote update, zo lijkt het. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van tevoren ook niet op de hoogte was van het update beleid, maar dit is wel een reden voor mij om mid-range (en zelfs flagship) toestellen van Huawei niet aan iedere kennis aan te bevelen. Ik vind het oprecht jammer voor jou, maar er is helaas een veel te grote markt die niet eens weet wat 7.0 of 8.0 is. Daarom worden bedrijven hier door het gros van de mensen niet op aangekeken, met als voorwaarde natuurlijk dat de security updates wel lang genoeg blijven komen.
En die security-updates is toch ook waar het om draait? Of een Huawei P8lite nou op 7.0, 7.1 of 8.0 draait is toch totaal irrelevant? Je koopt een toestel met bepaalde functionaliteit en tenzij de fabrikant toekomstige functionaliteit belooft, heb je niets te willen voor wat betreft grote softwareupdates. Alles wat je krijgt is mooi meegenomen, en verder niet zeuren.

Als ik een koelkast koop, verwacht ik toch ook niet dat Whirlpool er na een jaar een ijsmaker in komt bouwen of dat hij in ééns in staat wordt om zichzelf te reinigen?

Sommige mensen doen net alsof het bouwen van zo'n ROM een kwestie is van 2 knopjes indrukken en dat hij dan ineens voor alle toestellen van een fabrikant geschikt is. Zeker gelet op de gemiddelde levensduur van een telefoon, en zeker in de handen van iemand die het wat interesseert wat voor ROM er op draait, is het voor fabrikanten totaal niet interessant om daar tijd in te steken.

Ja, in een perfecte wereld zouden we onze telefoons niet na 1 of 2 jaar willen vervangen, maar dat heeft niets met het OS te maken.
Ik vind de vergelijking met apparaten als koelkasten nooit exact kloppen, maar ik ben het deels met je eens hoor. Als je niet blij bent met hoe de software in elkaar steekt, dan heb je wellicht niet het juiste toestel gekocht. Echter, het kan ook gebeuren dat er in een grote update door optimalisaties opeens langer kan worden gedaan op één acculading. In die gevallen snap ik dan weer heel goed dat mensen graag de laatste updates omtvangen. Immers, accu's krijgen door dagelijks gebruik zeker niet meer capaciteit ;) En dan wil ik graag het vergelijk maken met een elektrische auto. Ik snap dat je hebt gekozen voor een bepaald entertainment systeem, snelheid etc., maar als je door een eerdere (laten we zeggen) slordigheid bij de fabrikant, nu opeens 30 kilometer meer kan rijden, lijkt het wat mij betreft meer op degelijke aftersales dan een toevoeging van extra functies. Mijn standpunt: beveiligingsupdates zijn essentieel, optimalisaties belangrijk en nieuwe functies zijn een leuke toevoeging.

Ik heb geluk gehad dat ik, toevallig vlak na de lancering van de p10 een nieuw toestel nodig had, waardoor ik nu dus wel (minstens) 1 grote update krijg in de vorm van 8.0. Maar dat neemt niet weg dat ik bij een volgende aankoop opnieuw kritisch naar de markt kijk. Er is genoeg keuze. Zowel in midden- als hoog segment zijn er aanbieders die redelijk tot goede trackrecords hebben op het gebied van updates. En daar laat ik deels mijn keuze van afhangen. En, ja, helaas zijn wij Tweakers in de minderheid ;)
Updatebeleid (ook als je het ziet als aftersales) is dan ook onderdeel van je keuze en dat is prima. Een Huawei toestel is gemiddeld ook wel wat goedkoper dan zijn concurrenten op de Westerse markt.
Van Low-end en Mid-end telefoons moet je ook geen sterk updatebeleid verwachten bij Android telefoons. Zeker dat het klantonvriendelijk is, maar helaas kan je tegenwoordig niets beters verwachten, zelfs High-end telefoons (P10 Plus) duren een eeuwigheid voor ze een update krijgen.
Goede zaak, alleen de prullenbak voor de galerij heb ik al tijdje in mijn Huawei P10 zitten. Reuze handig. Items worden dan na 30 dagen automatisch verwijderd. Per foto kan je zien over hoeveel dagen deze wordt verwijderd.
Dat is absoluut niets bijzonders. Dat zit namelijk standaard in Google Foto's, wat zo'n beetje op elke Android-smartphone staat ;).

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 15 januari 2018 09:45]

I know, maar het zit standaard verwerkt in de galerij. Via Google Foto's kan het ook allang, maar dan moet er wel eerst een backup van gemaakt zijn. Zolang dat niet is gedaan, is deze functie wel handig. Tenzij je ook via mobiel netwerk je foto's automatisch laat back-uppen met Google.
Huawei is zeker goed bezig, enige minpuntje hieraan vind ik dan wel dat het daadwerkelijk binnenkrijgen van de update erg lang duurt. Ik heb een Mate 9 en heb tot nog toe nog steeds de Oreo update niet binnen. Erg vreemd, maar desondanks juich ik dit updatebeleid van het updaten van oudere telefoons alleen maar toe! Ergens moet toch geprobeerd worden die consumptiedrang bij electronica als telefoons te verminderen en een slecht updatebeleid helpt daar niet bij.
Ik heb een Mate 8, over 2 weken 2 jaar oud, updates zijn niet echt vlot voor dit model, laatste update patch 1-9-2017. Accu is nu ook helemaal gaar, bij 40% bij normaal gebruik 1% per 1-2 minuten eraf, en bij 30% in 1x naar 20%, en dan in een paar tellen naar 0%. Bij volle lading en normaal gebruik max 12 uur gebruik. Ik koop maar een XiaoMi Max 2 voor 200 Euro ipv een toestel van 700 Euro.
Dan is de jouwe duidelijk defect. Heb mijn Mate 8 ruim 1,5 jaar en die doet het nog perfect. Accu gaat nog steeds 3 dagen mee.
Ja, had ook al een gare accu met een HTC na 2 jaar die ik hiervoor had.
Voor accu's en accessoires geldt een garantietermijn van zes maanden, dat blijft een heikel punt, geen gekke dingen gedaan, niet altijd uren door laten lopen aan de lader, niet helemaal leeg laten lopen, etc.

Zie net een topic op tweakers hierover: [Huawei Mate 8] Batterij loopt vanaf 30% hard leeg
Ik heb deze beta nu geïnstalleerd en merk dat zo'n beetje alle apps soms random afsluiten. Maarja het is dan ook niet voor niets een beta.
Had dan Nexus of pixel gekocht dan was je zeker
Ik heb mij inmiddels ook aangemeld, maar nog geen bevestiging gehad ofzo.
Iemand enig idee hoe lang dit duurt?
Het proces voor de registratie vond ik wel erg makkelijk gaan :)

Ben wel heel benieuwd.
Ik vind het wel een goed initiatief.
Vraagje ik heb de P10 waar de dualsim functionaliteit via firmware is uitgeschakeld, ik mis de functionaliteit wel en ben een echte tweaker dus het jeukt wel om het ongedaan te maken, zijn er mensen die er een nadelig effect aan over hebben gehouden?
Ik heb mijn 09 gerebrand naar 29 en geen nadelen ondervonden. Dual sim werkt heel goed (Vodafone en Youfone). Eerste OTA kwam niet, dus geüpdatet met Firmware Finder. Daarna wel een gewone OTA gehad. Nadelen zijn dat de beta app je niet laat meedoen aan betaprojecten en dat de klantenservice nog denkt dat je een 09 hebt.
Kan je aangeven waar ik deze info kan vinden? Ben zelf ook wel geinteresseerd hierin. Heeft elke P10 V09 deze mogelijkheid?
Ik ga het dan in het weekend doen, hoop dat ik met de Oreo update geen issues krijg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee