Althans, voor zover ik begrijp hoe bit-coin werkt.
Nou, het is eerder dat je de basisprincipes van een economie niet helemaal begrijpt.
Hoe kan iets waar er meer van bijkomt, meer waard worden

. Dat staat haaks op de werkelijkheid. Als men geld (of bitcoins zo je wilt) bijdrukt, dan wordt het juist mínder waard. Er komt immers meer in omloop om dezelfde economische waarde te representeren, dus de waarde per eenheid neemt af. Anders gezegd, als alle banken besluiten om alle schulden en tegoeden met 10 te vermenigvuldigen, dan doet dat niets met jouw koopkracht - want de waarde van de euro keldert dan gewoon met een factor 10. Je krijgt misschien 10x zoveel euro's betaald voor je arbeid, maar een brood kost net zo goed ook 10x zoveel.
Dat de bitcoin koers nu zo hard aan het stijgen is, heeft helemaal niets met mining te maken. Het heeft er juist mee te maken dat de vraag ernaar zo groot is, terwijl het een schaars goed is. Er worden bij lange na niet genoeg nieuwe bitcoins gemined om aan die vraag te kunnen voldoen, en dus stijgt de prijs.
Bitcoins kun je het beste vergelijken met goud, niet met geld. Goud is al sinds de oudheid het perfecte ruilmiddel en opslag van waarde: het is schaars, het vergaat niet en het is makkelijk op te delen (en dat het mooi glimt heeft natuurlijk ook wel een psychologische invloed gehad met de acceptatie ervan, maar is feitelijk niet zo relevant). Natuurlijk is goud ook zinnig als grondstof voor technologie en sieraden, maar de huidige waarde van goud komt vooral uit het feit dat het als opslag van waarde wordt gebruikt. Dit is een belangrijk punt om te realiseren: de waarde van goud wordt zo goed als alleen bepaald door vraag en aanbod.
Bitcoin voldoet feitelijk aan al die eigenschappen. Natuurlijk kun je het argument maken dat, hoewel bitcoins zelf schaars zijn, blockchain technologie dat niet is en iedereen zijn eigen munt kan beginnen. Dat is zonder meer waar, maar een blockchain is waardeloos als er geen netwerk van miners achter zit. Bitcoin geniet als first mover dus een enorm voordeel. En daarom staat bitcoin nu op $14k, en die duizend andere coins die sindsdien uit de grond zijn gestampt niet. En zit er ook daadwerkelijk een economie achter.
En de banken hebben dan toch nog in ieder geval voor een deel echte waarde in bezit
De gouden standaard is allang afgeschaft. Geld is alleen maar iets waard omdat wij vinden dat het dat waard is (net als met goud en bitcoin, dus). Het voordeel van geld is dat het daadwerkelijk een grote economie representeert. Je krijgt je salaris in euro's. Je moet je belasting betalen in euro's. Je kan bij de bakker brood kopen met euro's. Wat een brood vandaag kost, zal het morgen nog steeds wel kosten. Die zekerheid is onderdeel wat geld zijn waarde geeft. Er zijn natuurlijk voorbeelden te over dat dat ook mis kan gaan (zie Zimbabwe en Venezuela, waar je te maken hebt (gehad) met hyperinflatie omdat de overheid enorme hoeveelheden aan geld bijdrukt en men, frappant genoeg, hun heil zoekt in cryptocurrencies).
[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 22:32]