Google brengt 'opslagcleaner' voor Android uit

Google heeft een eigen app voor Android uitgebracht, waarmee gebruikers ruimte kunnen vrijmaken op de opslag van de smartphone. Veel fabrikanten leverden al zo'n app mee. De naam Files Go wijst erop dat het gaat om een Android Go-app.

Het gaat vooralsnog om een bètaversie, blijkt uit de listing in de Play Store. Eerder publiceerde Android Police al over de app, die toen nog nergens online te vinden was. De meest onderscheidende functie van de bestandsbeheerder is dat het een lokaal netwerk kan opzetten met andere gebruikers van de app om snel bestanden te delen.

Daarnaast kan Files Go de cache van apps legen om zo ruimte vrij te maken op de opslag. Het lijkt erop dat Google de app heeft gemaakt voor Android Go, de variant van het mobiele besturingssysteem dat gaat draaien op telefoons met weinig geheugen en opslag.

Het is voor het eerst dat de zoekgigant een app heeft gemaakt die dienst doet als 'cleaner'. Andere fabrikanten als Samsung, Huawei en Xiaomi leveren dat soort apps al langer mee met hun toestellen. Vooral op laaggeprijsde telefoons is de opslag vaak nog beperkt tot 8GB of 16GB, waardoor gebruikers snel behoefte krijgen om meer ruimte te maken.

Google Files Go

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-11-2017 • 08:53

108

Reacties (108)

108
107
47
7
0
46
Wijzig sortering
triest dat zulke apps nodig zijn. een beetje volwassen OS moet dit zelf kunnen.
Het automatisch verwijderen van bestanden ed. (ookal zijn ze duplicaat) hoort een systeem nooit zelf te doen als je het mij vraagt. Via dit soort apps kun je zelf kiezen wat weg gaat.
Daar ben ik het dus niet mee eens. Ik vind dat een OS zichzelf moet kunnen onderhouden door de tijdelijke bestanden automatisch op te ruimen. Een extreem voorbeeld is Windows die dus niet opruimt en je systeem automatisch vol laat lopen door o.a. niet te verwijderen updatebestanden en tempfiles die niet verwijderd worden. Als een gebruiker slechts op een knopje druk in een app (wat misschien 90% van de gebruikers zal doen), wat is dan het verschil met een systeem die dat automatisch voor je doet?
Dat er troep vol loopt komt sowieso niet door het OS maar door de app makers dus....
Een duplicaat kun je gewoon twee pointers geven, en bij mutatie een delta.
Denk aan een soort 7zip maar dan op filesysteem niveau.
Professioneel heet zo iets deduplicatie storage, duik je in de techniek, dan zie je dat de logica gewoon public domain is en redelijk goed zelf op te zetten op een Linux bak met degelijke open source code (degelijk in de zin van al jaren in onderhoud door community, and well understood).

Die logica hoeft niet op objectniveau (bestandsniveau), kan ook per cluster of setje clusters bijvoorbeeld. Zorg wel dat je dit fout tolerant opzet!!

[Reactie gewijzigd door djwice op 25 juli 2024 21:54]

Wat is dan precies je OS en wat is een app? Als ik windows op een pc zet en er zit notepad of rekenmachine bij, is dat dan iets van het OS of is het een app? Persoonlijk heb ik liever een lichter OS en losse apps voor zaken die ik nodig vind.

Overigens heeft de playstore al tijden een functie om oude apps op te ruimen als je telefoon vol raakt en ook google photos heeft een foto opruim functie die ze eerst naar google stuurt voor backup (als je dat zelf wilt).

edit: en zoals iemand hierboven schreef doet android dit ook al zelf tegenwoordig (opruimen data)

[Reactie gewijzigd door Drexz op 25 juli 2024 21:54]

Apple doet het automatisch als je te weinig ruimte hebt, je foto's naar online verplaatsen (althans, dat ging zo op de telefoon van een vriendin). Wat een gedoe was dat om achter te komen. En om back-ups te kunnen maken. Super ingewikkeld en onhandig, en uiteindelijk kon je nog niet specifieke foto's back-uppen.
Ik doe het zelf ook automatisch, maar vrij omslachtig. Dropbox maakt een backup van al mijn foto's, in de originele kwaliteit.

Maar omdat dropbox niet zoveel ruimte heeft verplaats is dagelijks (bij booten) op mijn desktop alle foto's naar stack (daar heb ik 1TB).

Misschien kan stack het ook direct inmiddels, ik heb deze oplossing al een tijdje zo draaien en het werkt eigenlijk prima.

Ik had mij fotos een tijdje in google foto's maar die raakte ook steeds voller. Ik backup fotos ook nog wel naar google maar dan in lagere kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Drexz op 25 juli 2024 21:54]

Dat klinkt best wel handig! Is Stack dat ene van Trans IP of zo? Werkt dat verder chill? Misschien moet ik dat ook. Heb je trouwens al getest of dat Stack werkt met Synchronize Ultimate op Android? Zo ja, kan hij direct back-ups vanaf je telefoon maken.
Offtopic, Ik neem aan dat je de gratis variant van Stack bedoelt. Dat is alleen een backup als je ergens anders ook de foto's hebt staan geloof ik. Zoals ik begreep biedt de gratis variant namelijk geen backup mogelijkheden voor je bestanden. Dus als je bestanden op de server van stack corrupt raken ben je de Sjaak.
Welk OS doet dit tegenwoordig zelf dan?
windows, ios, tenminste, in mijn ervaring doen die dat wel goed. android maakt van je opslag en ook van je sd 1 grote zooi.
windows? als Windows iets niet doet is het je Temp folder weg gooien automatisch. (maar niet te spreken over winsxs folder )
ik heb het dan over windows phone/windows 10 mobile, aangezien het hier over een mobiel os gaat.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 25 juli 2024 21:54]

Windows Phone/Mobile gooit ook niet automatisch de temp map leeg.
Mijn Galaxy S6 heeft standaard een app die 'apparaatonderhoud' heet, deze maakt je opslag en geheugen schoon en apps die veel op de achtergrond uitvoeren zet hij in sluipstand.
Mijn Galaxy S6 heeft standaard een app die 'apparaatonderhoud' heet, deze maakt je opslag en geheugen schoon en apps die veel op de achtergrond uitvoeren zet hij in sluipstand.
maar dat is geen OS onderdeel, dat is zeer waarschijnlijk gewoon een stukje software die samsung meelevert met hun 'schil'
Het is inderdaad een los stukje software van Samsung (blijkbaar van Clean Master), het staat op meerdere Samsung apparaten die ik heb. Het ding gooit de applicatie cache leeg en verwijdert foto's van apps als whatsapp/slack/etc.
Het gooit geen foto's van Whatsapp of Slack weg, in mijn ervaring.
Het verwijdert foto's van WhatsApp, Slack etc? Denk niet dat dat heel erg gewenst is..
Je moet eerst foto's markeren door erop te tikken en daarna kan je pas verwijderen. Er wordt niets gelijk automatisch verwijderd, die app laat je er heel vrij in.

(App zelf getest!)
In hoever doet het os het in jouw geval? Het is een app welke Samsung alvast voor jou geïnstalleerd heeft in plaats van dat google jou nu de keuze geeft.
en dat is dus weer een extra app, en het os doet dat dus nog steeds niet.
Ja windows is veeel ouder en daar moet je ook de temp regelmatig handmatig leeg maken. (om nog maar te zwijgen van de "speciale folders" zoals winsxs.
Offtopic natuurlijk, maar Mescalino, leg eens uit hoe je de WinSxS folder opschoont?
Met dism kun je wel het een en ander doen, zie ook de uitleg van Microsoft
En installatiecache die niet opgeruimd wordt wanneer niet meer nodig. In Windows 10 zijn er weer problemen met de zoekindex bijgekomen aldus terugkomende meldingen. Nee, Windows ruimt zichzelf niet op. iOS doet aan opruiming wanneer nodig (ruimtegebrek voor app of film). Dan worden caches van apps geleegd.
hop de knuppel in het hoenderhok: vanaf Sierra OS. :P

https://www.cultofmac.com...e-mac-cleaning-tools/amp/

[Reactie gewijzigd door vj_slof op 25 juli 2024 21:54]

klopt, maar dit zou een OS zelf moeten regelen. niet de eind gebruiker. dingen als App-cache etc moet een OS zelf na verloop moeten legen. dat er aparte apps voor nodig zijn, slaat nergens op. want een gros van mensen heeft hier geen weet van.

[Reactie gewijzigd door stefanxxx511 op 25 juli 2024 21:54]

Tuurlijk niet, als de telefoon zelf alles op moet ruimen moet daar een groot algoritme voor komen want iedere app slaat zijn troep (cache ed.) anders op. Het gewone "cache geheugen" van die apps kun je clearen ja, maar dat hoort als je het mij vraagt ook niet automatisch, daar wil je complete controle over hebben. Als het allemaal automatisch moet doe je het gewoon via een appje en tasker, maar dit soort dingen moet je niet in het OS drukken en bij mensen door de strot douwen.
Dat dit niet automatisch gebeurd is in mijn ogen erg onlogisch. Ik ben zelf een W10M gebruiker maar ik heb ook een Android systeem. Mijn android systeem heeft minder apps maar wel meer geheugen en geheugen tekort. Ik kan geen apps meer updaten vanwege dit geheugen gebrek.
Door dit artikel kom ik erachter dat ik dit dus zelf moet opruimen. Ik ben een tech persoon dus laat staan wat de gemiddelde Nederlander hier van weet.

Zojuist een reiniging gedaan met ccleaner, kon 5GB aan cache worden verwijderd waar ik een telefoon met 10GB totale vrij beschikbare ruimte heb. De helft was dus cache.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 25 juli 2024 21:54]

Ja daar heb ik nooit last van en nu weet je het. Veel gebruikers zouden hun facebook wachtwoord oid. moeten in typen als de cache wordt gecleared en de meeste leeken verwachten dat ze ingelogd blijven.
eentje die vj_slof blijkbaar aan het ontwikkelen is...
Het is maar hoe je het bekijkt, maar iOS (en macOS) ruimte gecachte zaken automatisch op mits het gelezen/gekeken is, of in iCloud als backup is.
En dan krijg je weer mensen die liever hun eigen software gebruiken etc etc. Ofwel, het is nooit goed.
Mij maakt het niet uit. Zit er een goed stukje software in, prima dan gebruik ik dat. Is er wat beters, gebruik ik dat. Is er niks, dan zoek ik er een programma voor.
t zit volgens mij ook gewoon in Android tegenwoordig...vind het eigenlijk een beetje overbodige app!
Nee, dat zit niet standaard in Android. Onder andere Samsung heeft dit in hun schil geïmplementeerd, dat heet "apparaatonderhoud".
Niet het OS maar de debiele apps zelf moeten hun zooi achter hun rug opruimen.

Google's apps maken zich daaraan nog het meest schuldig. Pas was de flash van de telefoon vol. Dat was omdat de google play store 600MB aan "cache" data in gebruik had, en ook waren er 300MB verborgen bestanden in de DCIM folder geplaatst. Geen idee waarom, maar door die op te ruimen was de helft van de flash weer beschikbaar.

Nog stommer is het dat al dit soort ongewenste zooi perse in de interne flash gepropt moet worden. Waarom niet gewoon op de 32GB SD kaart...
Daar hebben we Cleaner eXtreme al voor in gebruik.

En als smartphone fabrikanten al die bloatware eens achterwege laten, dan is dit niet eens nodig.
Ook een kale Android installatie neemt veel ruimte in, zo'n 7GB. Een paar basale apps er bij (facebook, whatsapp, candy crush, etc) en het gaat heel hard met opslagruimte...
Dat klopt totaal niet. AOSP zelf is maar rond de 250-350MB, door gapps komt er hooguit 750mb bij, geen idee waar je die 7GB vandaan haalt. Touchwiz roms zijn misschien wel 7GB.
Het ligt aan de partitionering van het geheugen. Sommige telefoons pakken een flink aantal GBs alleen voor /system en kwakken de apps op een losse ernaast. Even geen cijfers paraat maar ik heb met herpartioneren op mijn S3 2GB erbij gesnabbeld in de Android 4 tijd.
Ik weet ook niet waar alle ruimte blijft.. maar op een Nokia 5 met stock Android 7 heb je niet meer dan 10GB vrije ruimte. Het lijkt wel hoe meer opslag een telefoon heeft hoe meer er standaard al in gebruik is.
Dit komt door de indeling van partities (mounts). Vaak word er een (te groot) stuk gereserveerd voor het systeem (/system). Al die ruimte is dus in principe onbruikbaar voor de consument (met root kan je /system alsnog als opslag gebruiken maar ik denk dat er maar weinig mensen zijn die dat doen). Beetje jammer dat ze dit niet wat efficiënter indelen. Daarnaast gaat er ook een aantal GB naar /cache. en deze "partitie" word ook zelden door Android, apps of games gebruikt. Dan snap je waar de ruimte naar toe gaat.
Dit probleem heeft Apple opgelost met APFS.
Space Sharing allows multiple file systems to share the same underlying free space on a physical volume. Unlike rigid partitioning schemes that pre-allocate a fixed amount of space for each file system, APFS-formatted volumes can grow and shrink without volume repartitioning.
https://developer.apple.c...9-CH5-DontLinkElementID_6

Geen idee of een linux file system dit ook doet en of dit wellicht in de toekomst naar Android komt.
Linux heeft allerlei filesystemen die kunnen groeien zoals beschreven, evenals virtuele block devices waarmee je bovenstaande feature zou kunnen implementeren. Ook is het vrij eenvoudig om runtime een reeds geformatteerde partitie nog aan te passen.

Ik vraag me dan wel af wat het nut van die partitionering is, kun je net zogoed de hele disk gebruik en directories maken.

Google kiest in Android vaak allerlei rare eigen oplossingen. Zo kan mijn Android telefoon geen ext4 filesystemen mounten, wat het standaard Linux filesysteem is.
De standaard apps hebben een vaste versie. Updates voor de apps zijn gewoon een tweede installatie van diezelfde app, daarmee verdubbelt de hoeveelheid benodigde ruimte.
Hierdoor krijg je dus dat hoe ouder je image software versie is, hoe meer ruimte het kost om gewoon de standaard apps te gebruiken.
Als je de image zou kunnen updaten, dan heb je heel wat updates daar al in verwerkt zitten en scheelt dat weer ruimte.
Updates voor de apps zijn gewoon een tweede installatie van diezelfde app, daarmee verdubbelt de hoeveelheid benodigde ruimte.
Dat is toch ook niet handig? De standaard apps zouden niet (allemaal) in de systeempartitie moeten zitten. Kun je ze als bonus ook gewoon helemaal verwijderen..
Ik zou het zelf helemaal niet erg vinden als je op een nieuwe telefoon eerst GApps uit de store moet halen, kost niet meer tijd dan nu het updaten. Alleen kan je de apps dan pas gebruiken als de update voltooid is en nu kan dat al als je aan het updaten bent.

De meeste mensen zullen echter meer voordeel zien in het feit dat een factory reset een werkend systeem met apps oplevert, ook al zijn ze iets verouderd.
Een factory reset zou die apps toch gewoon, optioneel, automatisch kunnen installeren?
Dan kan je dus alleen een factory reset doen met een internet verbinding. Lekker als je telefoon kuren begint te vertonen als je ergens bent waar je geen wifi hebt en geen data bundel.
Is een internetverbinding niet sowieso al vereist?

De meeste apps zijn zonder internetverbinding ook niet echt bruikbaar dus die kun je ook pas installeren als er wel een internetverbinding is.
De meeste apps zeker wel, maar in het buitenland met een beperkte databundel kan je bijvoorbeeld prima je mail lezen zonder dat je de gmail app update. Maar heel GApps updaten of moeten downladen en je bent zo door je bundel heen.

De laatste keer dat ik een factory reset deed op een Android telefoon was omdat de dialer app niet meer op wilde starten. Ik was thuis, dus heb meteen alles bijgewerkt, maar het zal je maar onderweg gebeuren.

Het is gewoon heel handig om een werkend basis systeem altijd achter de hand te hebben. Of zelfs een dubbele versie, zodat je kan upgraden terwijl je de andere install upgrade.
Het is gewoon heel handig om een werkend basis systeem altijd achter de hand te hebben.
Een factory reset zou voor de reset alle apps ergens kunnen archiveren zodat ze na de rest ook zonder internetverbinding weer geinstalleerd kunnen worden.
Dat kan niet, want die apps zouden de reden kunnen zijn dat het systeem gereset moet worden. Dan moet je de apk opslaan bij installeren, maar dan neemt alles dus toch al dubbele ruimte in en zie ik het voordeel tov het huidige systeem niet meer.
het is niet zo dat hoe ouder je image is hoe meer ruimte het kost, de standaard apps staan in system, dus daar zie je niks van terug in je normale opslag. als je dan een update installeert van zo'n app, dan ga je dat zien, maar dan maakt het niks uit welke versie er standaard op zit en hoe groot die is.
Kijk maar eens naar de system images van Android. Die zijn helemaal niet zo groot ;)
m'n pixel heeft 6.5gb in gebruik als systeem.
In gebruik of gereserveerd? Ik denk namelijk dat het dat laatste is, die ruimte is gereserveerd.
hmm dat weet ik niet precies. Bij storage > system staat er gewoon system include files used to run Android. Hoe dan ook is het ruimte waar ik niks mee kan
Ik kan het momenteel niet testen maar "du -sh /system" in terminal emulator / ADB shell zou dit moeten tonen, mocht het niet werken dan zou je het via busybox kunnen proberen "busybox du -sh /system". Zo kom je erachter wat het daadwerkelijke formaat van het systeem is.
Storage > System = 4,64 GB
du -sh /system = 1,1 GB

Ik kan de system partitie met 3GB verkleinen?
ook omdat die dat a/b systeem heeft
Touchwiz is meestal ook maar een gig of wat meer. Meeste downloads zijn nog geen twee gig en dat is ook de standaard. Men doet altijd alsof je gigantisch veel bloatware bij Touchwiz krijgt, maar dat valt reuze mee.
Dat klopt totaal niet. AOSP zelf is maar rond de 250-350MB, door gapps komt er hooguit 750mb bij, geen idee waar je die 7GB vandaan haalt. Touchwiz roms zijn misschien wel 7GB.
Jij heb het over de grootte van het firmware bestand, na installatie is alles wel groter. Google apps(opengapps) kan oplopen tot bijna een 1 GB, dat is de download, ik durf dan nog niet te zeggen hoe groot het is al alles geinstalleerd is.
Ik draai ook LineageOS, zo'n 325 MB in download, en heb toch een partitie waar zo'n 10 GB is gebruikt. OpenGAPPS nano is zo'n 185 MB dat is alleen maar playstore and services, maar zal na installatie ook wel wat groter zijn.
Tenminste dit is wat ik ziet in een console via 'df -h' commando.
/dev/fuse/ 15G 10G 4.9G (size used available)
Toch knap dat ik LineageOs dan kan installeren op een Motorola G (Falcon) met maar 8GB aan opslagruimte en dan zelfs nog meer dan 4GB overhoud...
Ik zeg nergens dat het niet zou kunnen, ik reageer slechts op de reactie dat aosp maar 250-350 MB groot is en dat dat alleen maar de firmware download is. Sterker nog, de /data mount heeft nog maar een grote 0,5 GB vrij dat ik op moet letten wat ik installeer, anders kan ik niet meer update gezien de lineageos_update directory daar ook in zit en zo'n update alweer zo'n 325 MB groot is en nog wat vrije ruimte nodig heeft om te updaten. Als ik de update niet zou verwijderen kan ik een volgende keer al niet meer updaten.
Maar als jij dit alles uit kan leggen, dan hoor ik het graag hoe het precies zit? :)
Ik heb zelf de Moto g5 plus en die heeft stock android. Volgens m'n telefoon neemt het Android-besturingssysteem 7,41 gb in. Nou heeft de telefoon 32gb opslag -7gb voor Android zelf = 25gb over - 5 a 6gb die ik erop heb staan voor alle apps die ik nodig heb (als de cache niet is gewist, als ik deze wel wis, dan is het 4 à 5 gb) is nog steeds 19 à 20 gb die ik niet benut.

Met een 32gb telefoon, voor iemand die amper spelletjes op z'n telefoon speelt, is het goed te doen. Maar als Android 7.0 ook 7gb inneemt op 16gb telefoons, dan wordt het wat krapjes qua opslag.
Dan heb jij toch iets geks gedaan met je kale android, want ik zit nog niet eens op een halve gigabyte met me totale install(geen gapps etc)
Dat google eens doet zoals Apple en ons ook de keuze laat om stock apps te verwijderen zoals bv gmail enzz
Bij Apple zit je juist aan apps vast die je niet kan verwijderen dus staat alles in een apart mapje. Sinds kort kun je wel een aantal apps verwijderen maar lang niet alles.
Bij Android kon je al langere tijd apps verwijderen of uitschakelen.
Probleem voor sommigen is dat je niet alles kan verwijderen.
En als smartphone fabrikanten al die bloatware eens achterwege laten, dan is dit niet eens nodig.
Dan zijn de foons ook meteen een stuk duurder omdat die bloatware helpt de kosten te dekken.
Definieer een stuk duurder.. zoveel levert die bloatware echt niet op. Het is gewoon reclame.
Denk aan de deal tussen samsung en microsoft, waarbij de eerste apps van de laatste mee levert. Ik weet natuurlijk niet hoeveel geld daarmee gemoeid is, zeker gezien het gerucht dat het het gevolg is van een conflict over het betalen van bepaalde rechten door samsung.

Nu zal dat per telefoon geen schokkend bedrag zijn, maar bijgeleverde apps kunnen wel degelijk geld/besparingen opleveren.
Voorbeeld: je verkoopt 1,000,000 foons, carpware is 10 cent per app, en je hebt 10 apps, da's wel $1,000,000.
If you ask the hardware makers why they install this stuff, they'll tell you that they do it because they are offering you extra value. They're lying. They do it because they're paid to install it by the companies who make it. Unless the company you are buying from is Apple, profits are razor thin and the hardware makers are happy to install junk onto new systems in exchange for a few bucks.
http://www.zdnet.com/arti...what-you-can-do-about-it/
Manufacturers usually pre-load programs on their PCs and laptops as a means to lower the cost of the device. On the flipside, it can be potentially lucrative for the developers of these programs. They hope that by being on your system when you buy it you’ll use the program, possibly download more of their software, and maybe even pay a subscription fee.
http://www.zdnet.com/arti...what-you-can-do-about-it/
Je kan mij niet wijs maken dat een telefoon was een lanceerprijs van €900 heeft dat het niet kostendekkend is. Het is gewoon een manier om zoveel mogelijk winst uit een toestel te proppen. Prima dat ze dat willen, maar geef de gebruiker dan de mogelijkkheid te bloadware te kunnen verwijderen.

Zoals op mijn s8+ is het onmogelijk Facebook te verwijderen. Stel: ik wil geen Facebook, waarom moet zo iets dan perse erop blijven staan.
[...]

Dan zijn de foons ook meteen een stuk duurder omdat die bloatware helpt de kosten te dekken.
Daar is niks mis mee, laat mensen maar voelen dat een smartphone geen 100 euro artikel is..
Hoe eerder we van die ultra budget zooi (incl slechte/niet bestaande support en crappy kwaliteit) afzijn, hoe beter
Dat vind ik wel een heel slecht argument: Er zijn momenteel juist vooral budget aanbieders die kale Android versies meegeven, dus zonder bloatware.
Als een fabrikant als Samsung gewoon adoptable storage van een SD kaart zou toelaten, of zou toelaten dat alle of meer apps op SD kunnen worden geinstalleerd zouden dit soort trucjes niet nodig hoeven zijn.

Ik heb recentelijk een galaxy J7 2017 16GB gekocht en die blijft meldingen geven dat hij vol zit. Maar als hij al vol bloatware zit en je 50% van de apps niet eens naar SD kunt verplaatsen (bv whatsapp, here maps en spotify) kun je daar ook op een gegeven moment weinig meer aan doen.

Verder een top telefoon, maar dit is wel een punt van ergernis. Beter kun je de bron aanpakken dan dit soort trucjes te hoeven bedenken.
of gewoon minimaal 32gb leveren
Ben benieuwd hoe Google's eigen cleaner het doet tegenover SD maid (pro) Dit is wel de beste cleaner die er is, wil je 100% gebruik maken van de app, dan moet je root toegang hebben op je telefoon. Gelukkig is dat voor mij geen probleem.

-edit. Waarom is dit een 0 score (off topic) post? Soms snap ik het echt niet..

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 25 juli 2024 21:54]

Ik denk dat het vooral gericht is op mensen die niet zo handig met technologie zijn. Dit zijn precies de soort apps die ik mijn moeder zou aanraden, omdat ze zo simpel zijn.
Daar hebben we SD Maid al voor, die pakt tenminste ook de externe SD-kaart aan èn schoont de databases op.
https://play.google.com/s...id=eu.thedarken.sdm&hl=en
https://play.google.com/s...darken.sdm.unlocker&hl=en
Dit is een workaround voor 2 fundamentele problemen in Android:

1) De incorrecte indeling van systeem, boot, data en user partities en de onmogelijkheid (zonder root en zonder out-of-the-box) om die indeling te veranderen.

Bij de meeste nieuwe telefoons zijn de systeempartities groter dan het werkelijk gebruik ervan.

Als Google nou eens een opslagtechnologie ontwikkeld waarin de partities "groeien" of "slinken" aan de hand van het gebruik, heb je al een hoop minder klagende mensen. En bloatware weggooien loont meer terwijl bloatware toevoegen wordt bestraft. En mensen die hun smartphone moeten rooten om voor het upgraden naar een ROM met een nieuwere versie van Android hun systeempartites moeten vergroten.

2) Data (=troep) van verwijderde apps worden niet weggegooid.

Open eens voor de grap je /Android/data op je internal storage (en je external storage) en je nekharen gaan recht overeind staan. Je kunt dit enkel oplossen door vóór dat je de app verwijderd via Instellingen>Apps>{eenApp}>AppInfo>Opslagruimte de troep verwijderen.

Idealiter zou Android bij het verwijderen van een app de gebruiker moeten vragen om alle gegevens van die app te verwijderen ipv enkel de app.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 25 juli 2024 21:54]

Nou ik zit met een huawei y360 en dat kreng draait 4.4.2 en ik blijf maar geziek houden met geen ruimte voor apps enz. Ik kan alleen messenger app op de externe sd zetten.
In bestandsbeheer kan ik niet vinden wat nou precies de ruimte inneemt, en er zijn maar verdomd weinig clean apps die de telefoon ondersteunen
iemand nog tips, hij blijft zeuren onvoldoende ruimte, en dan krijg ik een optie om whatsapp te verwijderen bijvoorbeeld. waar zit hem dit nu in dan?
Je zou je app-data cache kunnen verwijderen. Kan meestal zo: instellingen > opslag > "gegevens met cacheopslag" aantikken > "verwijderen?" > "ok".
Verrek, dat is een goeie thanks man.
Ja ik zat daar al te kijken en te klikken, maar ik kon daar weinig. en op de cache had ik nog niet getikt, die staat onder sd-kaart dus ik dacht die moet ik niet hebben, maar hij maakt ook ruimte vrij bij de de 'telefoongeheugen' En ik heb nu daar ook dik 600MB vrij haha, (ipv 180MB) en de melding 'te weinig opslag is weg'
Danm 2 jaar in file-manager > in whatsapp > fotos zitten wissen, en dit was de oplossing.
Dank dank me nichtje blij weer.
Ja heel heel heeel erg bedankt dan, tjonge wat goed, want ze kan haar apps nu eindelijk installeren en updaten. (was zelfs na een fabrieks herstel steeds weer dit geziek, na 3 apps te installen al)
Dus app-installatie-cache was het probleem.
Let er wel op dat je dit zo nu en dan moet doen. :)
Ja zeker, en het is ook gelijk het enige wat nodig is.
Cleaner niet meer nodig nu haha
Dus plusje graag voor ons( jou), zodat iedereen dit leest

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 25 juli 2024 21:54]

Misschien SD maid proberen? Die app verwijdert vrijwel elke onnodige file. Zou veel kunnen schelen
Ik had graag gezien ze het voorbeeld van Apple volgden google en de andere fabrikanten. Bij Apple kan je de stock Apps verwijderen. Had ik graag bij goolge en Samsung gezien.
die worden slechts verstopt, probeer er maar weer eens één te installeren, dat gebeurd praktisch instantaan.
Ik heb de app even geinstalleerd, maar hij komt vooral met de whatsapp images, dubbele afbeeldingen en dat soort dingen op de proppen. Tja die kan ik via de gallery ook verwijderen.
Cache data kun je al via de instellingen van Android verwijderen. Dus als je een app moet maken om een iets wat je via instellingen kan doen heb je de instellingen niet logisch gemaakt ;)

Had gehoopt dat hij wat dieper zou zoeken. Heb zelf het idee dat apps data achterlaten die niet onder cahce valt, en dus blijft staan na opschonen.
Ik heb de app even geinstalleerd, maar hij komt vooral met de whatsapp images, dubbele afbeeldingen en dat soort dingen op de proppen. Tja die kan ik via de gallery ook verwijderen.
Cache data kun je al via de instellingen van Android verwijderen. Dus als je een app moet maken om een iets wat je via instellingen kan doen heb je de instellingen niet logisch gemaakt ;)

Had gehoopt dat hij wat dieper zou zoeken. Heb zelf het idee dat apps data achterlaten die niet onder cahce valt, en dus blijft staan na opschonen.
Dat vind ik knap hoor, als jij tussen je honderden (al dan niet duizenden voor sommigen) foto's meteen weet welke afbeelding(en) je dubbel hebt. Alhoewel Google Photos daar ook gewoon een standaard functie voor heeft. Om duplicaten te verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 25 juli 2024 21:54]

Kan je deze app dan al downloaden ? I, heb op Android go gezocht maar niks gevonden.
Wordt er ook niet meer systeem partitieruimte gereserveerd zodat grote updates gedaan kunnen worden zonder de lopende versie te wijzigen?
Op die manier is er geen man overboord als de update halverwege ergens mis gaat.
Dit gebeurt inderdaad als je toestel een A/B partitie heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.