Total War: Rome II krijgt Empire Divided-dlc

Creative Assembly brengt vier jaar na de release van Total War: Rome II een nieuw uitbreidingspakket uit voor het spel. Het campagnepakket voor Total War: Rome II heet Empire Divided en bevat nieuwe 'heroïsche' facties en culturen.

Empire Divided speelt zich af in de periode vanaf 270 na Christus, waarin het Romeinse Rijk in crisis zit door economische tegenspoed en interne conflicten. Onder andere het Perzische rijk van de Sassaniden probeert gebruik te maken van de verzwakte positie.

De dlc brengt nieuwe campagne-elementen naar het spel, zoals cults en plagen. Daarnaast zijn er tien facties over vijf culturen, bekende leiders uit die tijd en nieuwe gebouwen. Wat facties betreft zijn er 'heroïsche' klassen, die niet dood kunnen gaan en verhalende campagnes hebben rond enkele leiders.

Creative Assembly maakt Empire Divided 30 november beschikbaar voor 17 euro. Tegelijk kondigt het bedrijf de gratis Power & Politics-update aan, die het politieke systeem uitbreidt voor Rome II, inclusief alle dlc, op Caesar in Gaul na. Op woensdag start de open bèta hiervoor. De ontwikkelaar zegt het spel uit 2013 nog uit te willen breiden omdat er nog veel spelers zijn, er interessante tijden in het Romeinse Rijk waren die nog niet aanwezig waren in het spel en het een mogelijkheid biedt om verbeteringen door te voeren.

Total War: Rome II Empire Divided
Total War: Rome II Empire DividedTotal War: Rome II Empire DividedTotal War: Rome II Empire DividedTotal War: Rome II Empire Divided

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-11-2017 • 18:29

31

Reacties (31)

31
31
17
2
0
4
Wijzig sortering
De vraag is of de game nu ook eens fatsoenlijke optimalisaties gaat krijgen. Draait namelijk nog steeds voor geen ene meter op een R7 1700 en een RX Vega 56...


Verder is dit wel een interessante periode waar nooit eens aandacht voor is in games. We zitten hier midden in de totale chaos van de 3de eeuw, waar vrijwel elk jaar er meerdere Princeps regeerde, die constant met elkaar in oorlog waren. (eerste onder de gelijken, Romeinen noemde zichzelf toen nog geen koning. Dat was zeer tegen Romeinse tradities in. Het was een belediging om Rex genoemd te worden. )

Dat proces ging van 235 tot en met 284 toen Diocletianus aan de macht kwam en de stabiliteit in het rijk wist te herstellen. Dit door een complete, herorganisatie van het bestuur van het rijk. Qua religieuze sekten, tja er waren er nogal wat. Je had bijvoorbeeld Sol Invictus, maar in de chaos was er een sekte die enorm om zich heen greep, het christendom. Dat gaat ook zeker terugkomen, want Diocletianus heeft ook behoorlijk ingezet op vervolging van christenen.

Binnen de context van de periode waren deze ook te begrijpen. Tussen de chaos van verschillende prettenten, enorme uitbraken van influenza, instorting van de Pax Romana en de interne handel die het rijk zoveel middelen en macht had opgeleverd. De levensstandaarden zakte in, en het gevoel dat de goden de Romeinen hadden verlaten en strafte kwam sterk op. Zeker de vroege christenen, die vaak principieel weigerde te dienen als soldaat in het leger, of te offeren aan de goden moesten het ontzien. Polytheïstische godsdiensten hebben over het algemeen overeen dat de goden wezens waren die gevoed moesten worden. Worden ze niet gevoed dan nemen ze wraak op de mensen om ervoor te zorgen dat ze weer offers krijgen. De consequentie van niet offeren zou lange rampspoed zijn totdat de goden zouden sterven. Dat probeerde ze te voorkomen.

Kwam er ook nog eens een enorme en bewuste devaluatie van zilver en goud, dus de muntstukken kleiner maken of vermengen met andere metalen, om soldaten maar te kunnen betalen. Dat werd ook een vicieuze cirkel. Dan zijn er ook nog de eerste ontwikkelingen van landgebondenheid van de gewone boeren in ruil voor bescherming, waarmee het systeem van horigheid begon te ontstaan.

Al met al een zeer interessante periode om eens diepen in te duiken. :)

[Reactie gewijzigd door DaniëlWW2 op 23 juli 2024 19:11]

Bedankt voor de geschiedenis les :D ;) .

Ik heb zojuist het spel aangeschaft. Omdat ik toch wel benieuwd ben. De Griekse en Romeinse tijd vind ik voor spellen de beste tijd om in af te spelen. (Ook voor boeken maar okey)

En je heeft aan dat TW niet best loopt met ryzen.. dan zal het voor mij r7 1700 en rx 580 niet veel beter worden..

[Reactie gewijzigd door Derekboy2000 op 23 juli 2024 19:11]

Met mijn GTX580 nog altijd geen enkel probleem. Soms is new niet altijd best ;)
Het gaat ook om de processor waar het niet lekker op loopt
Is dat niet vaker AMD kwaaltje, of zou dat met voorbedachte rade zijn.
euhm we hebben het over een 4 jaar oude spel wat ge-optimaliseerd is voor de processors van toen de 1055 socket volgens mij. het zal een kwestie van tijd zijn voordat hij(voor mij een zij) het wel correct aankan
Ja dat is waar, ik heb een 2600K dus vandaar geen problemen.
Tja, heeft mijn inmiddels afgeronde studie nog ergens voor gediend. :P
Verder belooft het weinig goeds voor prestaties. Zeker de campaign map is gewoon waardeloos geoptimaliseerd. :/
Dan word het desnoods mijn game laptop afstoffen. Op i7-6700hq moet het wel kunnen lijkt me ;)

En geschiedenis is altijd de studie die ik wou maar ook tegelijkertijd niet. Ik ben een boekenwurm voor leesboeken niet voor school :D (iedereen vond me altijd al een nerd dat ik teveel wist over Griekse en Romeinse mythologien. En aardig wat over hoe en wat met welke veldslagen.)

[Reactie gewijzigd door Derekboy2000 op 23 juli 2024 19:11]

Ik vind dat het juist behoorlijk goed optimaliseerd is (i7 4770k, RX570), Attila:TW, dat is pas een ramp hoe modern en duur je GPU ook moge zijn: alles gebeurt op de CPU, en nog slecht verdeeld ook.

Persoonlijk had ik liever de periode Trajanus, Domitianus, Hadrianus maar dit is niks minder boeiend :)

[Reactie gewijzigd door Ekstergroen op 23 juli 2024 19:11]

Maar dat is Haswell. De game draait best goed op Haswell, maar voor geen ene meter Ryzen. Ryzen is ook nog eens een snellere CPU dan Haswell. Ik zakte regelmatig door de 20 fps barrière terwijl mijn GPU niet eens 50% load haalt. :(
Ja maar je kan het ze niet kwalijk nemen: Ryzen bestond toen nog niet eens in naam.
Er zijn ook strips die zich in de Romeinse tijd afspelen als je dat interessant vindt, zoals Vae Victis!, Alex, De Adelaars van Rome, Murena en natuurlijk Asterix & Obelix. Er zullen 'r nog wel meer zijn maar dit is alles wat ik zo snel weet. Maar echt de moeite waard, zoek gewoon eens de dichtsbijzende stripwinkel op :D Er zit een hele goeie in Utrecht die heet Blunder (Oudegracht 203) https://www.stripwinkelblunder.nl/ (kun je er meteen een dagje Utrecht van maken) Vlakbij, zo'n beetje schuin tegenover zit De Strip- en Lektuurshop (Oudegracht 194).

Als je er toch bent, naast Blunder zit een grieks restaurant en dáárnaast zit een zeer sfeervolle gamewinkel genaamd 't Lab. Denk krakende houten vloer, lange tafels voor bord- en kaartspellen en een huiskat die daar gewoon op de tafel of balie zit. En vergeet de Games Workshop winkel niet, Zakkendragerssteeg 7.

Euh... ik dwaal een beetje af, excuus :+
Draait namelijk nog steeds voor geen ene meter op een R7 1700 en een RX Vega 56
Ligt het probleem daarvan niet gewoon bij (de drivers van) AMD?

Op een jarenoude nVidia-kaart op mijn laptop draait het namelijk als een tierelier op maximale instellingen.
Nee, princeps. Dat is latijn...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Princeps
Ik vrees toch dat het *Principes is, vanwege het feit dat we het hier hebben over 'meerdere *Principes'. Princeps gaat namelijk volgens de derde declinatie, oftewel: Princeps, principis, principi, principem, principe. Het meervoud van Princips is dan ook Principes.

[Reactie gewijzigd door TheTreeWalker op 23 juli 2024 19:11]

Ik gebruik Princeps alleen als overkoepelend begrip waarmee tegenwoordig de status van een Romeinse heerser, voor de invoering van de Tetrarchie door Diocletianus word geïllustreerd. Komt nog eens bij dat Principes al een gebruikte term is voor de tweede rang van Romeinse zware infanterie.
Ik vind je post goed, hoor! Maar het zou toch echt principes moeten zijn in jouw tekst, want je gebruikt het woord als meervoud:
waar vrijwel elk jaar er meerdere Princeps regeerde[n]
Ik heb nog een vraagje over influenza, de gewone griep: hoezo veroorzaakte die toen opeens veel meer doden dan normaal?

Dat het begin van de horigheid toen ontstond, wist ik niet (maar klinkt wel logisch). Waren het dan voormalige slaven, die nu weliswaar niet meer verkocht konden worden, maar het land niet mochten verlaten?

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 19:11]

Het liep door elkaar heen qua slaven, wat we nu horigen noemen en vrije boeren. Die groepen waren juridisch natuurlijk afwijkend, maar in de praktijk begon dat verschil te verdwijnen. Wederom was het Diocletianus die hier grotendeels verantwoordelijk voor was. Eerst puur een belastingmaatregel, die behoorlijke effecten had. Als jij als boer (coloni) die een stuk land, landgebonden wordt, en vervolgens je meeste rechten verliest, dan ben je afhankelijk geworden van de landeigenaar. Zeker als je ook nog eens in de schulden komt door veel te hoge belastingen.

Dit systeem kwam ook op omdat de enorme plantages van de eeuwen ervoor uit de mode vielen, en vervangen werden voor landgoeden. De tijden dat een generaal zoals Caesar in een paar jaar, naar schatting een miljoen slaven maakte tijdens zijn Gallische oorlogen waren voorbij. De verschuiving naar een systeem van boeren die het land huurde en bewerkte was al begonnen, en ging hiermee verder.

Uiteindelijk verdween de status van slaaf ook uit West-Europa, en werden vrije boeren een zeldzaamheid. Vrije boeren hadden hun eigen land en beschikte over hun eigen huis en velden, maar waren ook dienstplichtig.

Influenza dan. Tja, die ziekte was er altijd wel, maar kon redelijk in bedwang worden gehouden in de welvarende steden van de eerste twee eeuwen na Christus. Het is een ziekte die net zoals bijvoorbeeld de pest, voornamelijk toeslaat bij zwakkere mensen, en baat heeft bij slechte hygiëne voor verspreiding. In de chaos van de derde eeuw waren steden al leeg aan het lopen door een gebrek aan voedsel, en influenza helpt dan niet.
Oh, dus je bedoelt het niet in de manier van "er meerdere Romeinse keizers regeerde"? Dan is het wellicht wat logischer. Dank je voor de opheldering.

Dat kan zo zijn, maar een, of beter gezegd één, infanterist van de tweede rang in het Romeinse leger zou dan hoe heten? Daarbij komt dat er soms meerdere betekenissen kunnen zijn voor één term. Zo ver ik weet komen de 'principes', soldaten van tweede rang van Romeinse zware infanterie, niet meer voor na de reformaties die Marius in 107 v. Chr. had doorgevoerd, terwijl de term princeps, grofweg dragend de betekenis van keizer, pas na 27 v. Chr werd gebruikt.
Bedankt voor de tip en les geschiedenis!

Studie geschiedenis gevolgd? ;p
Goed verhaal, maar wat moet ik verstaan onder "prettenten"?
Ik ben heel benieuwd. Octavianus wilde geen dictator zijn, maar noemde zichzelf princeps ofwel eerste burger. Dacht ik...
Het tijdperk dat nu aan bod komt zal zeker een grotere uitdaging zijn dan de eerdere. Leuk dat ze er nog aan werken na zoveel tijd.
Het tijdperk, ook wel genoemd het Principaat.
Ik ben een beste fan van de total war series al zeg ik t zelf. Heb me heel lang heel veel vermaakt met Rome 2.
Leuk dat ze hier een nieuwe DLC voor uit brengen. Als ik het zo hoor lijkt mij 17 euro wel een redelijke prijs.

Ben benieuwd ;)
Ik had Rome 2 net terug geïnstalleerd na de geruchten van de laatste tijd.

Warhammer is wel mooi, maar het spelen met de 'Heroes' in RPG-stijl beviel mij totaal niet. Dus ik ben hier heel blij mee. Laat de Historisch titels maar komen CA :)

Edit: Hoewel... :/
These narrative focussed campaigns will also have specific tech trees built around those characters and you will also be able to recruit specific units for them as well. On top of all of this, these characters will not die in battle and will only be reduced to the wounded state.

In Pre-order trouwens 15,29€
http://store.steampowered..._ROME_II__Empire_Divided/

[Reactie gewijzigd door JanAd op 23 juli 2024 19:11]

... Nog steeds geen family tree?
Dat vind ik een groot gemis in Rome. Het zat in Attila en lijkt me niet moeilijk om te backporten. Wat jammer, zeg!
Hopelijk voegen ze alle quality of life improvements uit de recentere games ook toe, weet niet exact hoeveel er missen in Rome II ten aanzien van total war : warhammer II, maar shogun 2 voelt bijvoorbeeld al erg oud aan door het gebrek van een aantal functies wat betreft unit movement. Ben benieuwd.
Voor de mensen die de stream gemist hebben, met meer uitleg:
Deel 1: https://youtu.be/SnvtDoUiytM
Deel 2: https://youtu.be/rBF9v82cbh8

Aangezien het niet meer op twitch staat.
Gaaf! Ga ik zeker spelen, ik hoop zo dat de Politics dlc op het attila systeem lijkt... Maar goed we gaan t zien. Begin meteen maar aan Rtw3 haha.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.