Blue Mammoth Games gaat studio opzetten in Amsterdam

De Amerikaanse gameontwikkelaar Blue Mammoth Games, dat recentelijk vechtspel Brawlhalla uit heeft gebracht, gaat in 2018 een gamestudio in Amsterdam opzetten. Hiermee wil het bedrijf beter in contact komen met Europese gamers en gebruikmaken van de arbeidskrachten die de EU kan leveren.

Blue Mammoth GamesDe studio in Amsterdam gaat volgens GamesIndustry.biz niet alleen bijdragen aan de ontwikkeling van het deze maand uitgebrachte Brawlhalla, maar gaat ook aan nieuwe, onaangekondigde games werken. Daarnaast zal de ontwikkelaar Brawlhalla-toernooien gaan organiseren in Europa, zoals het dat nu ook doet in de VS.

In januari van 2018 wil Blue Mammoth Games de deuren van de nieuwe studio openen. Op dat moment zullen er drie werknemers zijn, maar dit moet uiteindelijk uitgroeien tot 25. De exacte functies bij de studio zijn nog niet bekend. Volgens Steamspy is free-to-play-vechtspel Brawlhalla aanwezig in zeven miljoen Steam libraries. Naast Brawlhalla is Blue Mammoth volgens hun site verantwoordelijk voor browsergame Dungeon Blitz.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-10-2017 • 12:22

53

Reacties (53)

53
40
24
6
1
7
Wijzig sortering
Interessant. Al zou ik wel graag de echte motivatie kennen. Voor de belastingen zullen ze niet naar NL gekomen zijn.
Echte motivatie? De motivatie is volgens mij redelijk duidelijk. In de EU maar ook in Nederland zelf zitten enorm veel mensen die dit niveau makkelijk aan kunnen. Je hoeft niet in san francisco te zitten voor je toptalenten in de daar al verzadigde markt.
Ik weet zeker dat ze hier veel makkelijker aan de juiste resources en mensen kunnen komen. Los daarvan zitten er ook leuke deals financieel gezien in de EU & Nederland..
Ik denk niet dat het die reden heeft. Er is zoveel meer motivatie in het buitenland voor game ontwikkeling dan in Nederland. Wordt haast niet gestimuleerd. Het is echt iets anders waarom ze hier vestigen en bijvoorbeeld niet in Luxembourg waar het vele malen lager is qua belasting.
Het gaat hier juist wel om talent. De loon en vestigingskosten zal voor Europese begrippen hoog zijn door een gamestudio in Amsterdam te hebben. Maar Nederland is hoogopgeleid en we hebben goede hogescholen en universiteiten voor games.

Wil een bedrijf zich hier "vestigen" om belastingen te ontwijken dan huren ze een kantoor, vullen dit kantoor met een kamerplant, koffiemachine en secretaresse en elk kwartaal eet de directie een broodje in Nederland.
https://www.volkskrant.nl...ol-op-nederland~a4522601/
https://thecorrespondent....ies/417639737658-b85252de
https://www.youtube.com/watch?v=Q5PdlXQjt7Y

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 22 juli 2024 14:22]

Arbeidsethos is in NL heel goed hoor. Ik heb gewerkt met Indiërs en hoewel die ook goed hun best doen is het toch een andere cultuur. Er is heel veel verloop in India. Daarbij vergeleken zijn Nederlanders 'honkvast'. Ook willen Indiërs veel strakker geïnstrueerd worden. Er is daar veel meer een hiërarchie. De één is de baas en de ander ondergeschikte. Nederland kent een veel plattere organisatiestuctuur. Een Nederlander zegt ook rustig 'die opdracht is onduidelijk' of 'kunnen we dat niet beter zo doen?'. Een Indiërs zal dan eerder zeggen 'yes boss' en vervolgens een week lang het verkeerde gaan doen. Vervolgens hoor je in de wandelgangen geklaag er over.

Bij ons bedrijf ging het samenwerken met Indiërs nog behoorlijk goed maar er zijn ook heel veel verhalen van totaal mislukte outsourcing projecten. Indiërs zijn wel een stuk goedkoper dan Nederlanders natuurlijk. Maar daar staan wel ook allerlei nadelen tegenover. De infrastructuur is in NL (en in de EU in zijn algemeen) veel beter dan in India. En dan heb ik het niet alleen over wegen en het elektriciteitsnetwerk. Maar onze mensen die naar India gingen kregen een chauffeur en mochten absoluut niet zelf rijden omdat dat niet te verzekeren was. Je waagt gewoon je leven daar door op de weg te gaan.

Maar ook allerlei administratieve / belastingtechnische zaken zijn daar onduidelijk. Zo had ons bedrijf het plan om daar een school te bouwen om iets terug te doen. Heeft een jaar stil gelegen omdat de betreffende vergunningen niet verstrekt werden. Die moet je namelijk 'kopen' door de juiste ambtenaar een zootje steekpenningen toe te schuiven maar dat wilde ons bedrijf per sé niet. Pas na een jaar kwam het project uit die impasse.
Waar zijn die dan? Ik zie in de aftiteling van spellen nooit Indiase programmeurs, ook kom ik ze nooit tegen op mailinglijsten van openbronprojecten.

Ik heb het antwoord voor je: Zo'n "ingenieur" kan zich niet meten het type ingenieur wat we hier kennen.
Is aftiteling leidend ?

Het is maar de vraag indien er iets (deels) outsourced is of individuele personen op een aftiteling komen te staan.

Inderdaad je kunt NL ingenieurs niet vergelijken met die uit India.

Hoeveel NL IT ingenieurs ken je die CEO zijn bij een grote Amerikaans bedrijf?

Sundar Pichai CEO GOOGLE INC born in Madurai, Tamil Nadu, India
Satya Nadella, CEO, Microsoft
Rajeev Suri, CEO and president, Nokia
Shantanu Narayen, CEO, Adobe
Sanjay Jha, CEO, Global Foundries
George Kurian, CEO and president, NetApp

bron:
https://www.gadgetsnow.co...al/photolist/53708174.cms

Men moet stoppen met minachtend te doen over Azie... want links en rechts lopen Aziatische mensen de westerse wereld voorbij... en te roepen dat wij een kennis economie zijn en geniaal etc... is gewoon dom, minachtend en schadelijk.


Tevens vind je in onderstaande link een onderbouwde reden:
Many people don't know but Far Cry 4 levels, vfx and characters for movies like Hulk etc have been designed in India.
Reasons why developers dont make Pc games are as follows.
1. Most of the game developers work for company on salary basis and companies prefer cellphone games. Less time , less risk and more income.
2. Indie developers who mostly do freelance and so. These people actually don't have resource. Even if they have designer, artist and developer team of around 5-7 people it takes upto 8-9 months for a good PC game. Now this is what they can't afford. They cant lose 8 months time because most of them are not rich and have to earn for livelihood.
3. Investors in India mostly invest but they want profit and income out soon. They can't wait for a year for a PC game to be fully developed.
4. Bow about piracy. Actually its not a big problem. It can be taken care off. Because usually developers won't launch PC game by themselves. Marketing and so needs lot of money. So they mostly try to sell it.
bron:
https://www.quora.com/Why...opers-not-making-PC-games
Van al die CEO's is er slechts één volledig in India opgeleid, al die anderen zijn ook in Amerika opgeleid en zouden ongetwijfeld hun baan niet gehad hebben als zij dat niet waren.

Dit bewijst dus eigenlijk maar meer het punt waar dit over begon, het opleidingsniveau in India is niet van dezelfde hoogte als daarbuiten.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat een land met ~17 miljoen inwoners moeite zal hebben te concurreren met een land met ~1.3 miljard mensen. Maar goed, men moet inderdaad niet minachtend zijn over Indiërs (noch over anderen).
Misschien niet heel eerlijk om een land met 1,2 miljard inwoners te vergelijken met een land dat 16 miljoen inwoners heeft op aantal ceo's in IT.. ;)

Overigens ik het met je eens dat Azië nog weleens onderschat wordt. Desondanks denk ik dat wij momenteel nog voorlopen op gebied van onderwijs etc.

Ook kan je meer internationaal talent aantrekken in Amsterdam dan in India.
Ik vergelijk India niet alleen met Nederland, maar met westerse wereld. Zie zinsnede: "Alleen al in India studeren elk jaar een veelvoud meer IT ingenieurs af dan westerse wereld bij elkaar."


Onderwijs?

Nederland komt inderdaad in top 10 lijstjes voor, echter nooit bij eerste 3.
Qua universiteiten geen enkele Nederlandse bij top 50.

Maar goed, het is maar welke parameters je gebruikt om te meten.

Singapore en Finland komen bij meeste lijstjes als eerste (in mijn optiek terecht) als beste eruit.

Als je zelf beetje op leeftijd bent dan zie je dat wat tegenwoordig HAVO nivo is 20 jaar geleden LBO/MAVO c/d was. En wat je tegenwoordig op LBO krijgt je vroeger op basisschool krijgt.

HBO is MBO geworden. Om maar te zwijgen over wat men inhoudelijk leren of hoeveel vakken ze krijgen...

Er is in mijn optiek al tijdje uitholling gaande.
Het is juist het onderwijs specifiek op gebied van game ontwikkeling waar Nederland erg goed scoort. Utrecht heeft met zijn Dutch Game Garden een hub functie als het gaat om aanstormend talent op game development gebied. De Dutch Game Garden is ook onlangs uitgebreid naar het oosten van het land (ik meen Deventer). Het is helemaal niet gek om je dan juist hier te vestigen.

Daarnaast is Nederland vrij soepel met het toelaten van talent uit het buitenland. Als er dus bepaalde functies niet goed door Nederlanders kunnen worden ingevuld kunnen talenten uit het buitenland worden aangewend.

Met de luchthaven in de buurt is het makkelijk om andere (europese) landen te benaderen. En kunnen de buitenlandse talenten makkelijk op familiebezoek.

Ik ben niet de grootste Amsterdam liefhebber. Maar deze voordelen zijn er toch wel degelijk.
Daarnaast is Nederland vrij soepel met het toelaten van talent uit het buitenland
https://www.rijksoverheid...n-buitenlandse-werknemers
Niet om het een of ander, maar wij hebben ook een kenniseconomie en een zeer krachtige in verhouding met de grootte van ons kikkerlandje. Ga maar na, Brainport Eindhoven, Science Park Amsterdam, TU Delft, die allerlei in de wereld toonaangevende projecten doen. Dat gaat wel wat verder dan een spelletjesuitgever.

Overigens vergissen mensen zich ook in het gemiddelde salaris in Nederland. In de ons omringende landen verdient men inmiddels overal meer. Dan heb ik het over Belgie, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Luxemburg, Denemarken. Daarnaast wordt Amsterdam wereldwijd gezien als een zeer prettige plek om te wonen. Kunst, cultuur, uitgaan, gezelligheid en betaalbaar wonen vergeleken met de grote steden in andere landen wordt hoog aangeslagen. In India, wat jij noemt, verdient de gemiddelde burger idd veel minder, maar lageropgeleiden trekken het gemiddelde enorm oplaag. Een programmeur verdient ook daar heel behoorlijk.
Neen, we hebben geen kenniseconomie.

Wij hebben een braindrain economie waarbij belastingbetalers elk jaar tussen een halve en een hele ton subsidie verlenen aan academische studenten zonder daar iets tegen over te stellen.

Vervolgens accepteren wij dat mensen afstuderen op bullshit onderwerpen waar geen waarde in zit voor samenleving/belastingbetaler en waarmee we geen ROI bestaat.

We moeten naar een samenleving waarin we (ipv bedrijfsleven in andere landen) mensen en richting gaan subsidiëren die ook wat (mogelijk) zal opleveren voor samenleving/belastingbetaler zodat er geld terug zal stromen die je dan deels weer kunt investeren.

Wat je nu ziet is dat onze toppers massaal naar buitenland vertrekken en kennis (en terugverdien mogelijkheden) meenemen.

Onze economie is gebouwd op ZZP'ers en MKB, waarvan een leeuwendeel in zakelijke dienstverlening.

Wat denk je wat er gaat gebeuren als AI / machinelearning dat invulling kan geven..... er zal een slachting plaatsvinden in alle niet fysieke dienstverlenende sectoren. En als het niet Nederlandse bedrijf is die dat overneemt, zullen we als samenleving veel fiscale inkomen mislopen.

Ik ben allang blij dat Lodewijk Asscher in zijn robotspeech dit begon te erkennen als nieuwe werkelijkheid.

https://fd.nl/economie-po...-veel-minder-dan-gevreesd
Denk dat deze nederlandse CTO Amazon aardig goed op de kaart heeft gezet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Werner_Vogels
Denk dat deze nederlandse CTO Amazon aardig goed op de kaart heeft gezet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Werner_Vogels
Ik ontken niet (sterker nog schreef al dat ik meer NL-IT'ers in de buiten Nederland ken als binnen) dat er ook Nederlanders zijn die mooie functies bekleden of veel hebben betekend....

Zoals Guido van Rossum
https://nl.wikipedia.org/wiki/Guido_van_Rossum

Maar het is wel uitzondering dat deze als CEO's eindigen.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 14:22]

Maar dan moet je vervolgens talent wel zo ver krijgen dat ze in Luxemburg komen wonen... Amsterdam is wat dat betreft bijzonder buitenlander vriendelijk (en nee ik heb het niet over allochtonen), er wordt toch al veel Engels gesproken. Daardoor kun je dus behalve uit Nederland zelf ook makkelijker recruiten uit omliggende landen.
Financiën in Luxemburg doen betekent niet dat alle medewerkers naar Luxemburg hoeven. ;) Kijk bijvoorbeeld naar steam:
Alongside these changes to the SSA, the company also declared publicly the incorporation of Valve S.a.r.l., a subsidiary based in Luxembourg. Valve set up a physical office in Luxembourg Kirchberg. According to Valve's project manager Mike Dunkle, the location was chosen for eCommerce capabilities and infrastructure, talent acquisition, tax advantages and central geographic location – most major partners are accessible, with 50% within driving distance.
https://en.wikipedia.org/wiki/Valve_Corporation

Overigens zijn allochtonen per definitie 'van elders afkomstig', dus een niet allochtone buitenlander kan niet.

[Reactie gewijzigd door Verwijderd1 op 22 juli 2024 14:22]

Er zijn juist veel bedrijven die naar Nederland komen voor de belastingen, ze hebben deze week nog een onderzoek vrijgegeven dat meer dan de helft van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen een vestiging in Nederland heeft, terwijl die dan niet veel werknemers in dienst hadden in verhoudingen tot bijv Duitsland waar de vestigingen dan ook veel lokale werknemers in dienst hebben.
Dit wijst er dus op dat veel hier zijn gekomen om van de belasting voordelen gebruik te maken.

Laatste tijd word er echter wel steeds meer gezegd dat Nederland hier wat aan gaat ( of moet? ) veranderen vanwege invloed door de EU.

Edit: Rutte-III heeft bijvoorbeeld in het regeerakkoord ook weer aangegeven belastingontwijking via Nederland aan te zullen pakken.

[Reactie gewijzigd door Expendable op 22 juli 2024 14:22]

Leuk ding om op te zoeken: de 'Dutch (of Irish) Sandwich'. Op die manier hebben onder andere Google (en Blizzard voor 25% van hun omzet) zo goed als 0% belasting. Simpel gezegd richt een (veelal Amerikaans) bedrijf twee Nederlandse dochterondernemingen op en geeft dochteronderneming X de rechten tot een product zoals de advertentiemogelijkheden van Google. Onderneming X verleent dan de rechten tot het gebruik van het product aan onderneming Y, die daar dan zogenaamde 'royalties' over betaald. En laat het nou net zo zijn dat royalties in Nederland (en Ierland) belastingvrij zijn in verband met, voor zover ik weet, de muziek en filmindustrie. Het geld van X gaat dan via Bermuda terug naar het Amerikaanse moederbedrijf en zo komt het uiteindelijk op nog geen 2% uit.
Geloof jij Rutte nog dan? Hij had er immers al 6 jaar de tijd voor.
Anoniem: 890159 @Division21 oktober 2017 12:35
En voor de kosten bepaald niet naar Amsterdam. Maar Nederland is voor multinationals belastingtechnisch heel vriendelijk.
Anoniem: 341936 @Division21 oktober 2017 12:36
Nederland heeft een relatief grote indie-scene, en een aantal game-opleidingen waaronder een universitaire in Utrecht. Dat zal er vast mee te maken hebben. Al zie ik ook niet waarom hun motivatie niet de echte zou kunnen zijn.
Amsterdam is een peperdure stad en je vindt er niet meer programmeurs dan in de regio eromheen. Dure kantoren, parkeervergunningen personeel dat in de file staat. Klinkt niet echt als de meest logische plek voor een spelstudio... maar door Amerikaanse ogen gezien ligt dat wellicht anders.
Voor veel Silicon Valley volk is Amsterdam een soort utopia. "Iedereen" fietst, wiet is "legaal", gezondheidszorg "gratis" and wonen "betaalbaar".

Uiteraard is dat allemaal relatief en vergeet men de vele nadelen van Amsterdam. Maar zo werkt dat vaak. Genoeg Nederlanders die een buitenlandse plaats idealiseren zonder er ooit geweest te zijn.
En een groot vliegveld, dat speelt ook mee.
ze krijgen belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers
#wegmetons
goede game ontwikkelaars willen werken in Amsterdam vanwege alles wat Amsterdam te bieden heeft. Voor hen maakt het vaak niet uit of dat het voor Blue Mammoth Games, voor Guerrilla Games of welke ontwikkelaar dan ook is. vandaar dat dit soort bedrijven naar Amsterdam komt.
Anoniem: 890159 @erwinb21 oktober 2017 15:10
goede game ontwikkelaars willen werken in Amsterdam vanwege alles wat Amsterdam te bieden heeft
Misschien zijn game ontwikkelaars een apart slag, maar als ontwikkelaar zou ik voor geen geld (nou ja, als ik er een beroepschaufeur plus limousine met bed van zou kunnen betalen misschien wel) naar Amsterdam gaan. Druk, duur, auto onvriendelijk en sowieso veel te ver weg. In de regio Eindhoven zitten denk ik veel meer technici die daar veelal ook willen blijven.

Zelf ben ik nu de andere kant op gegaan: ik werk nu in Dusseldorf en rij vanuit Nedrland op en neer, dat gaat net qua files. Uiteraard tank ik in Duitsland.
Nee joh! Een beetje hippe gameprogrammeur komt toch op de fiets!?

(edit: het sarcasme ontgaat de mensen een beetje?)

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 22 juli 2024 14:22]

Een programmeur verdient over het algemeen een salaris dat ruim voldoende is om een flinke auto te bezitten. Dus in de regel zullen die niet op de fiets komen.
Onder programmeurs zijn gameprogrammeurs de slechts betaalde plus hoog verloop. Gezien studio worden opgedoekt vaak omdat ze afhankelijk zijn van sucsessen van enkele of paar projecten.
En veel games zijn niet zo sucsesvol in commerciele zin. Daarnaast crunchtime cultuur dus ook slechte werk tijden. Sommige Dev weten niet beter dat zij Crunchtime als iets normaal vinden en dat van zich zelf eisen en hun team.
Utrecht heeft veel meer te bieden op game development gebied.
Vanuit Amsterdam ben je zo in Utrecht met de auto of trein.
Dat is zeker waar. :) Des te meer reden om ook voor game bedrijven in Utrecht te gaan zitten, al zitten hier er al aardig wat.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 22 juli 2024 14:22]

Internationaal gezien heb ik liever Amsterdam op mijn visite kaartje.
Oh yes, wat ben ik blij! Zit nu al op zo'n 700 uur en heb 5 seizoenen lang al top rank gehaald in Brawlhalla, maar nooit naar een toernooi in de VS kunnen gaan.
Leuk nieuws! Speel zelf brawhalla al sinds season 0, hopelijk komen ze en keer met een evenement om langs te komen op hun kantoor :D
Elke student die games wil maken gaat daar een stage sollicitatie naar sturen :9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.