Futuristisch maar weinig vooruitstrevend, want koning auto is nog altijd dominant aanwezig zie ik.
In Canada kun je net zoals in de USA natuurlijk niets anders verwachten. Men is daar nog individueler ingesteld als hier en zal dus niet snel gebruik maken van gedeeld vervoer. Daarbij zijn afstanden groter dus waar het hier al een probleem is om alles bereikbaar te maken, is dat daar nog veel meer. Je kunt met OV gewoon niet overal komen, laat staan als je ook nog rekening moet houden met verschillende tijdstippen. Ik heb in Tilburg op een industrieterrein gewerkt waar de bus kwam op maandag tot en met vrijdag om 8:00h, 12:00h en 17:00h (of daaromtrend). Ik werkte echter andere uren en andere dagen.
Auto's hebben zo'n enorme inpakt op onze maatschappij dat ik ze langzaamaan als een kanker begin te zien:
Tja, zo is er wel meer als een kanker aan te merken. De impact van treinen is, als je kijkt wat voor vervoerscapaciteit ze opleveren, nog veel erger. Het enige voordeel dat de trein nu heeft is dat deze elektrisch is, dus zelf geen CO
2 uitstoot en mogelijk minder ook fijnstof genereert vanwege het ontbreken van rubber banden. Vanwege het hogere gewicht per reiziger zullen de remmen ook wel weer meer fijnstof veroorzaken als de auto.
- Ze belasten enorm het milieu (ja, ook de elektrische auto's).
Alles belast het milieu, ook koeien, ook jij als je winden laat (dat is ook broeikasgas).
- Ze zijn gevaarlijk (wie dit nuanceert, moet maar eens met één van de zovele ouders van verkeersslachtoffers praten).
Klopt, echter voor de auto hadden we paard-en-wagen en die waren ook niet veilig. Het is ook niet voor niets dat paardrijden de meest gevaarlijke sport is, gevaarlijker als vechtsporten zoals judo, karate, boksen, taekwondo en kickboken, zelfs gevaarlijker als autosport.
- Ze zijn dominant en verpesten het straatbeeld (letterlijk overal staan auto's geparkeerd).
Dat is een kwestie van smaak. Veel mensen vinden het machtig mooi als ze langs de straat een Ferrari of een Mustang tegen komen. Dat dit niet geld voor het merendeel van de auto's is waar, echter als we bij ieder huis een dubbele garage bouwden, dan was ook dat probleem opgelost. Dat is echter iets wat met name de stadsbestuurders nooit hebben gewild. Veel van de huidige problemen met auto's, zoals gebrek aan parkeerplaatsen in de stad, continue opstoppingen in de stad en het als gevolg van de congestie optredende luchtvervuiling had een stuk minder geweest als we vanaf de jaren 60 radicaal onze steden op het gebruik van de auto hadden voorzien. In Amerika is dat in veel buitenwijken wel het geval, maar ook in dat auto-land bij uitstek heeft men dat niet consequent gedaan.
Om dat nu nog te gaan doen is natuurlijk wel een gepasseerd station, we moeten nu gaan vooruitkijken naar hoe we ons land kunnen inrichten om optimaal gebruik te maken van milieuvriendelijke vervoermiddelen. Volgens mij houdt dat echter nog steeds in dat alle binnensteden compleet gesloopt zouden moeten worden en eventueel opnieuw opgebouwd.
- Ze zorgen voor ruimtegebrek (vervang de parkeerstroken door groen en de talloze parkings/garageboxen door gemeenschappelijke tuinen/parken en je hebt direct een groene stad.
Sloop die stad en bouw een nieuwe waarin je veel meer ruimte inlaat voor groen, dat is veel effectiever.
Parkings zijn, met name in de stad, al vaak ondergronds (parkeergarages dus) en ook bij huizen kan dat, het wordt echter slechts gedaan bij de duurdere panden.
- Ze vervoeren mensen inefficiënt (Ik zie files waar iedereen alleen in de auto zit, terwijl al die mensen samen in één bus zouden passen.
Dat auto's inefficiënt gebruikt worden omdat er meestal maar 1 persoon in zit terwijl er 2 of 4 in kunnen is waar. Echter ze vervoeren de mensen wel van plaats 1 waar men wilt zijn naar plaats 2 waar men wilt zijn. Met openbaar vervoer moet je van plaats 1 naar bushalte A, te voet, soms met de fiets en vaak ook gewoon met de auto omdat de afstand te groot is. Dan ga je van bushalte A met de bus naar halte B waarna je weer te voet, met de fiets of met de auto moet naar eindbestemming 2. Is de afstand wat groter en ga je met de trein (ik ken niemand die op het station woont) dan ga je van bushalte A per bus naar treinstation B, vervolgens per trein naar treinstation C en vandaar met de bus weer naar halte D en tenslotte alsnog met auto, fiets of te voet naar eindbestemming 2. Uiteindelijk heb je 2 keer de afstand afgelegd (bus rijd ontzettend om langs diverse haltes, nooit de korste route, treinstations liggen ook niet lags de kortste route) en 3 keer de reistijd gebruikt als met de auto.
- Ze maken mensen lui (in het dorp van mijn ouders gaat 9 op de 10 op zondag naar de bakker met de auto).
Dat lui maken is inderdaad een gevaar, echter er zijn weinig bakkers open op zondag hoor en dan nog, welk alternatief heb je, in de meeste dorpen is er geen bakker meer en rijdt er op zondag ook geen bus meer. Moet je een dorp verder, dan is de afstand voor de fiets al vaak te groot en dus wordt het de auto.
- Ze zorgen voor lawaaihinder (er bestaat volgens mij geen enkele plaats in Vlaanderen waar je een half uur lang geen enkele auto kan horen in de verte, en dan spreek ik nog niet over de lawaaioverlast in de stad).
Klopt, en als de elektrische auto gemeengoed wordt, dan zal dit verbeteren, al is bandengeruis natuurlijk de grootste geluidsbron. Echter de reden dat je overal auto's hoort is gewoon dat we hudjemudje op elkaar wonen. Zou je geen auto horen, dan zou je wel fietsers voorbij zien komen of andere vervoermiddelen.
Tot slot onderschat je de vervoerscapaciteit van de auto. Ja er zit meestal slechts 1 persoon in, maar als de 10% van die personen vanaf maandag in plaats van de auto de trein zou nemen, die trouwens nu meestal al hudjemudje vol zit, dan zou de spoorcapaciteit moeten verdubbelen. Dat laatste is niet te realiseren op korte termijn. Het verdubbelen van alle spoor in België of Nederland kost minstens 10 jaar.
Elektrische shuttlevoertuigen in een aparte wegbedding, (half)overdekte fietssnelwegen en wandelpromenades zijn samen met superefficiënt goederenvervoer (via pijpleidingen met luchtdruk bijvoorbeeld) de toekomst.
Elektrische shuttlevoertuigen op een aparte wegbedding, dat klinkt als OV maar dan elektrisch. Daar wordt al aan gewerkt maar gaat het inherente probleem van OV niet verhelpen, namelijk dat het niet in de individuele vervoersbehoeftes voorziet en dus ook niet in de som van de individuele vervoersbehoeftes.
We roeien best de perceptie "ieder zijn auto" uit, maar helaas steigeren de meeste mensen dan, waardoor we een mentaliteitswijziging nodig hebben.
Als er straks zelfrijdende taxi's zijn en het rijden daarvan is niet veel duurder als zelf auto rijden, dan komt dat vanzelf. Uiteraard kunnen zelfrijdende taxi's niet het onderliggende probleem verhelpen dat iedereen op dezelfde tijd naar zijn werk moet en van zijn werk terug komt. Op de spitsuren ga je jezelf blauw betalen
(dus een eigen auto gaat op die tijden goedkoper zijn) terwijl er steeds onvoldoende capaciteit gaat zijn terwijl al die zelfrijdende taxi's buiten de spitsuren nog steeds ergens geparkeerd moeten worden. Effectief zal dus het aantal auto's niet verminderen. Omdat al die zelfrijdende auto's en taxi's niet geacht worden ergens geparkeerd te worden zal het aantal bestaande parkeerplaatsen verminderen en bijgevolg zullen deze continu leeg door de steden rijden totdat een reiziger ze weer nodig heeft. Al dat zinloze rondrijden veroorzaakt dus nog meer congestie en kost uiteraard ook extra energie.
edit: Voor alle duidelijkheid: ik ben 35 jaar en heb nog nooit de behoefte gevoeld om mijn rijbewijs te halen. Als ik iets moet vervoeren dan vind ik altijd wel iemand die me daarmee kan helpen. Enkel om op reis te gaan, mis ik wel het gevoel van vrijheid dat een auto geeft.
Dan ben je echt de uitzondering die de regel bevestigd. Ja de mensen in de 4 grote steden kunnen toe met het OV, al mopperen die nog het meest dat het slecht is. En jij, op je dorp zal geheid in de problemen komen als je wat ouder wordt en de mensen waarop je steund, zoals je ouders, wegvallen.
edit2: Ik besef ook wel dat mijn betoog wat eenzijdig is en zolang er geen alternatieven zijn (het ov is dat duidelijk niet), blijft het een utopie. Onze huidige maatschappij dwingt mij er zelfs toe dat ik zonder dat ik het eigenlijk wil, toch een auto nodig heb (af en toe kan ik iets niet op mijn cargofiets vervoeren).
Blijkbaar leg jij met je cargofiets zelden grotere afstanden af. Als je 35km naar je werk moet en daar met het OV, daarvoor de dubbele prijs betaalt en er twee of drie keer zo lang over doet (wat je dus 's ochtends en 's middags een uur extra kost) en die uren ook aan de kinderopvang moet betalen (als je die al haalt voor ze sluiten om 18:00h), dan ga je al snel anders piepen. En dan heb ik het nog niet de mogelijkheid besproken als je in de avonduren werkt of in ploegen.
De auto heeft dus zeker in bepaalde omstandigheden wel degelijk zijn nut t.o.v. de fiets en het ov (zeker bij langere afstanden), en dus zie ik het als een noodzakelijk kwaad, maar ik hoop toch dat de toekomst autoloos wordt.
Het probleem is dat we onze maatschappij zo hebben ingericht dat we niet meer zonder de auto kunnen. In de USA is dat trouwens nog sterker. Trouwens ook de vrachtauto telt mee. In onze streek rijdt is er ongeveer voor iedere een tot twee personenauto's ook een vrachtauto op de weg.
Goederenvervoer via pijpen met luchtdruk klinkt mooi maar gaat zulke enorme investeringen vergen dat het niet haalbaar is. Daarbij komt hier hetzelfde bezwaar als bij OV. Ja de grote bedrijven zullen een eigen aansluiting krijgen op de pijpleiding, de kleinere niet. Van het verdeelstation naar die kleinere bedrijven, en intern bij de grotere bedrijven, zullen die goederen nog steeds vervoerd moeten worden, en dat zal snel per vrachtauto gebeuren. Twee keer extra overladen kost echter ook veel en dus zal men al snel kiezen om de auto maar rechtstreeks naar de klant te sturen.
Ik krijg ook de opmerking dat technologie de meeste problemen zal verhelpen, maar jullie vergeten dat dit allemaal tegeniet gedaan wordt doordat er steeds meer auto's bijkomen. Denk dan vooral aan China waar 20 jaar geleden iedereen nog fietste en nu 1,4 miljard mensen de mogelijkheid hebben om een auto te kopen
Klopt, maar dat is inherent aan groeiende welvaart en aan bevolkingsgroei. En met de luchtvervuiling die er in sommige steden is, zowel in China als elders, wil je niet meer gaan fietsen. De troep die je inademt is, vooral door de inspanning die je levert tijdens het fietsen, en het daarmee gepaard gaande dieper inademen op termijn dodelijk. Hoe cru ook, in een auto kun je dit nog langs een filter laten gaan.
die helaas technologisch niet zover staan als de auto's die wij kennen (Geely, Chery, BYD zijn maar een van de zovele Chinese auto's die er rondrijden, maar hier nooit doorheen een crashtest komen).
Vergis je niet hoor, ja qua crashtests zijn die auto's minder, en op veel andere criteria ook, maar ze zijn daar ook hard op weg om auto's elektrisch te maken. Byd is in dat opzicht een grote speler die ook al elektrische bussen levert naar veel westerse landen.
Ook de context, namelijk een stedelijke context, waarin ik het schets is niet uit de lucht gegrepen, aangezien wereldwijd de verstedelijkingsgraad alleen maar toeneemt. In België woont nu al 67% in steden en men voorspelt dat in 2050 de verstedelijkingsgraad in de ontwikkelde landen 86% zal zijn en in ontwikkelingslanden dit 64% zal zijn. Hoe meer mensen in de stad gaan wonen, hoe beter we zo snel mogelijk een degelijk alternatief zoeken voor de auto. Want ook al worden ze zuinig, veilig en milieuvriendelijk, het zullen er met de toenemende verstedelijking simpelweg te veel zijn. We moeten dus echt af van het principe "ieder zijn auto".
Ik zou het anders willen stellen, we moeten zo snel mogelijk af van het allemaal in de stad willen wonen.
Steden kennen op nog veel andere aspecten problemen, grotere als op het platteland. Overigens is volgens de EU vrijwel geheel Nederland niet ruraal, ook niet de gebieden die men nu platteland of agrarisch gebied noemd. Voor Vlaanderen zal dat niet anders zijn, hooguit voor enkele delen van hoog-België.
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 9 november 2017 13:10]