Onaangekondigde smartwatch Samsung Gear Sport duikt op

Een nog onaangekondigde wearable met de naam Samsung Gear Sport verscheen onlangs bij de Amerikaanse marktwaakhond FCC. Gezien de bijgevoegde afbeeldingen en de naamgeving gaat het waarschijnlijk om een smartwatch met fitnesstoepassingen.

Uit de documentatie bij de Amerikaanse FCC blijkt dat het nog onaangekondigde apparaat het modelnummer SM-R600 krijgt, en als modelnaam wordt de Gear Sport genoemd, zo ontdekte de website Android Headlines.

Verder bevat de documentatie nauwelijks informatie over de specificaties en over de gebruikte software. Wel zijn er afbeeldingen beschikbaar, en uit de vormgeving blijkt dat het gaat om een smartwatch, en dat er waarschijnlijk een hartslagsensor is ingebouwd. Overigens noemt de FCC de Gear Sport een 'polsapparaat'.

Door de naamgeving Gear Sport is het aannemelijk dat Samsung de nieuwe smartwatch als een fitnessaparaat op de markt wil brengen. Eerder deed de fabrikant juist dat met slimme armbandjes, zoals de Gear Fit-serie.

Gezien de registratie bij de FCC is Samsung waarschijnlijk al vergevorderd in de ontwikkeling. Op 23 augustus houdt Samsung zijn Unpacked-evenement en het is mogelijk dat de Gear Sport daar zijn opwachting maakt.

Samsung Gear Sport FCC

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

12-08-2017 • 12:05

33

Reacties (33)

33
33
12
4
1
19
Wijzig sortering
Denk eerder dat introductie een weekje later op IFA zal plaatsvinden. Daar werden de vorige Gear horloges (Galaxy Gear) (S2) (S3) ook officieel geïntroduceerd. Op Unpacked de 23e zal het eerder over de Note 8 gaan. Gezien het Note 7 debacle zullen pers en publiek vermoedelijk weinig aandacht hebben voor een smartwatch, en voor een nieuwe lijn is dat wel wenselijk.

[Reactie gewijzigd door whetstone op 22 juli 2024 19:28]

Inderdaad! Daarom vroeg ik ook elke keer als er Samsung/Wearable nieuws was of er iets van een nieuwe Gear bekend was. (Zelfs Evan Blass/ Roland Quandt etc. hadden nog niks gehoord.) Hopelijk komt er nu wel een nieuwe Gear in Augustus :D
Veel - niet sport - smart watches ontberen helaas ANT+ ondersteuning. Zie https://www.thisisant.com/
BLE / Bluetooth Smart dringt nog maar beperkt door in de sport markt. Hoewel je tegenwoordig wel steeds vaker BLE & ANT+ ondersteuning ziet. Nadeel van BLE is dat er maar 1 pair tegelijk actief kan zijn. Dus je BLE hartslagmeter kan maar met 1 device tegelijk verbonden zijn. ANT+ kent die beperking niet. Een triatleet die van zijn fiets (HRM => fietscomputer) overstapt naar het lopen (HRM => horloge) wordt zo veel beter bediend. Een soort gelijk probleem ontstaat ook als je sensorinformatie op je fiets (bijv. cadans, power) zowel op je fietscomputer wil tonen tijdens de rit en op je telefoon wil opslaan voor latere analyse met bijv. strava.
ANT+ ondersteunt anders dan Bluetooth ook mesh netwerken. Wat gezien het korte bereik van de low energy sensoren (en dus kort bereik) in wat complexere situaties zoals bij realtime teamsport analyse of op een zeilboot.

Naast bovenstaande zie je dat "echte sporthorloges" vaak ook nog interessante software aan boord hebben die "realtime" analyse kunnen doen op de aangeboden data. Dat zou in principe ook moeten kunnen op een reguliere android wear horloge middels downloaden van een specifieke app. Echter in de sporthorloges is die op de specifieke hardware geoptimaliseerd. Zowel qua het draaien van de software (loopt soepeler) als qua gebruik van de knoppen. (Top)sporters hebben niet veel behoefte aan allerlei touchscreens en lastige menu opties in een wedstrijd of zware training situatie kan ik je uit eigen ervaring vertellen 8)7

Overigens de sport watches worden ook steeds stijlvoller (zie Garmin Fenix 5S bijvoorbeeld).
Zo waar dit.

Wil je een serieus sporthorloge dan kun je het hele aanbod van de mobieltjesfabrikanten, zonder enig onderzoek, gewoon links laten liggen.

Garmin, Suunto, Polar en eventueel TomTom zijn dan de betere keuzes.
Ook wel interessant zijn
https://www.stryd.com
http://shft.run (realtime coach)
Voor puur hardlopers wel ja. Hardlopen is voor mij maar bijzaak en als ik loop is het onder omstandigheden waar ik hetgeen deze apparaten meten, het minst belangrijk vindt.

Ik zit meestal op de fiets (2x in de week) of sportschool (3x in de week). Voor hardlopen blijft dan weinig tijd over.
De vraag die belangrijker is:
- Tot heden is er geen enkele smartwatch in staat om zónder bijkomende borstband, je hartslag naar fitnesstoestellen te sturen. Bij Polar kan je zelfs je oude T-31 of T-34 borstbanden weggooien, want die werken wél met fitnesstoestellen, maar zelfs niét in samenwerking met de duurdere sporthorloges van het merk. Je moet dan het laatste nieuwe type borstband bijkopen.
Eigenlijk zet men dus eerder een stap terug, dan vooruit.
Vroeger had je sowieso een borstband nodig, die zond dan een signaal naar fitnesstoestel en/of sporthorloge.
Wie dacht dat een sporthorloge de borstband kan vervangen is eraan voor de moeite.
Waar is de vooruitgang in feite? De meting aan de pols blijkt dus in feite niet betrouwbaar genoeg te zijn. Zeker niet om definitief de borstband te kunnen weggooien. Bovendien ook nog betrekkelijk dikwijls op te laden. Waarbij je ofwel inactief bent ofwel bv aan je pc werkt.
Misschien toch nog even wachten als je geen vroegeling bent?
@Gaardenier deze informatie is niet correct. Een aantal Garmins (oa.de Vivoactive en Fenix 5) kunnen de optische HRM informatie doorsturen naar andere devices (broadcast ANT+). Kost uiteraard wel weer wat meer stroom als je dat doet.
Polar heeft een tijd vastgehouden aan analoge communicatie met haar borstbanden. Die ongecodeerde banden werken nu over het algemeen ook niet meer in de sportschool of bij sportcentra waar ze bijvoorbeeld Wattbikes hebben staan (o.a. voor inspanningstesten). Ongecodeerd betekent namelijk enerzijds dat je wel makkelijk een koppeling kan maken met één fitness toestel maar als er meerdere zijn dan wordt het lastig om te bepalen welke borstband bij welke persoon / apparaat hoort. Daar heeft BLE of ANT+ geen last van maar je moet wel weer iets meer doen om de koppeling correct te laten verlopen.

Waar baseer je je mening over de betrouwbaarheid op? Eigen ervaring of onafhankelijke review? De optische HRM bij de nieuwste sporthorloges van o.a. GARMIN (o.a. Fenix 5, Forerunner 935) zijn juist heel erg goed. Ik gebruik optisch in combinatie met een HRM-band. Bij (hard)lopen is er eigenlijk geen verschil in nauwkeurigheid ook niet op hogere snelheden of geaccidenteerd terrein. Wel loopt de optische meeting een seconde of wat achter. Dat komt omdat de borstband op de hartspier meet en de optische sensor de bloeddoorstroming in de aders op je pols. De veranderende hartslag heeft wat tijd nodig om bij je pols te komen. Dat is voor veel sportsituaties niet echt een probleem behalve als je heel specifiek onder een bepaalde hartslaggrens wil blijven bij een relatief korte en felle versnelling. Maar dat voel je meestal eerder aan je benen dan aan je "te hoge" hartslag :'(
Naast de eigen ervaring wordt dit ook bevestigd door anderen (zie o.a. https://www.dcrainmaker.c...-fenix5-5s-5x-review.html)

Er zijn ook nogal wat reviews die aangeven dat de optische hartslag minder goed werkt op de racefiets, en dan met name op hogere snelheden. Dat blijkt in de praktijk nogal per persoon af te hangen. En dan met name hoe je je stuur vasthoudt. Sommige personen knikken hun pols nogal bij het vasthouden of specifiek bij het aanzetten waardoor de sensor verder van de huid komt óf een extra huidplooi voorgeschoteld krijgt. Ik heb er zelf over het algemeen geen last van. Maar degene die dit vaker overkomt kunnen door het horloge tijdens het fietsen aan de binnenkant van de pols te dragen dit over het algemeen afdoende oplossen.
Hartslag meting in het water tijdens het zwemmen blijft wel een dingetje zowel optisch maar eigenlijk ook bij de hartslagbanden. Voor het meten van gemiddeldes prima maar voor realtime monitoring minder.

Dan over het opladen. Regelmatig sporten betekent ook regelmatig onder de douche (mogen niet sporters overigens ook doen O-) ). Hoewel de meeste sporthorloges waterdicht zijn en je er dus goed mee onder de douche kan, kies ik er voor om hem dan juist zo nu en dan een aan de lader te leggen. De ervaring leert dat je per douche- / scheerbeurt + aankleden genoeg verse lading er in kan gooien om het horloge vol genoeg kan houden (ruim boven de 60% batterij). Maar ook hier is het denk ik wel weer een kwestie van kwaliteit versus prijs. Net als bij de goedkope(re) Chinese laptops wil batterijperformance nog wel eens de zwakke schakel zijn en niet zo zeer de rekenkracht. Geldt ook voor de goedkope sporthorloges /fitness trackers (zoals fitbit charge HR) versus de A-merken zoals Garmin vrees ik (wederom eigen ervaring)
De vraag die belangrijker is:
- Tot heden is er geen enkele smartwatch in staat om zónder bijkomende borstband, je hartslag naar fitnesstoestellen te sturen. Bij Polar kan je zelfs je oude T-31 of T-34 borstbanden weggooien, want die werken wél met fitnesstoestellen, maar zelfs niét in samenwerking met de duurdere sporthorloges van het merk. Je moet dan het laatste nieuwe type borstband bijkopen.
Eigenlijk zet men dus eerder een stap terug, dan vooruit.
Vroeger had je sowieso een borstband nodig, die zond dan een signaal naar fitnesstoestel en/of sporthorloge.
Wie dacht dat een sporthorloge de borstband kan vervangen is eraan voor de moeite.
Waar is de vooruitgang in feite? De meting aan de pols blijkt dus in feite niet betrouwbaar genoeg te zijn. Zeker niet om definitief de borstband te kunnen weggooien. Bovendien ook nog betrekkelijk dikwijls op te laden. Waarbij je ofwel inactief bent ofwel bv aan je pc werkt.
Misschien toch nog even wachten als je geen vroegeling bent?
Mooi verhaal, maar mbt de nauwkeurigheid van de hartslagmeter op een watch ben ik het niet mee eens. Een tijdje terug heb ik in het ziekenhuis gelegen en lag aan de apparatuur waaronder hartslag. Ik heb voor de gein eens een paar keer mijn horloge vergeleken met het apparaat van het ziekenhuis. Geen enkele keer zat mijn horloge er naast. Ook de sensor op mijn smartphone bijv. gaf exact dezelfde resultaten. Ook het zuurstofgehalte wat ik kan meten met mijn smartphone. De sensors in wearables zijn volgens mij dik in orde en best betrouwbaar.
Als je stil ligt zijn ze misschien redelijk accuraat, geen idee eigenlijk want in die setting kijk ik er nooit op.

Maar op de fiets, tijdens het fitnessen of tijdens het hardlopen zijn de momenten dat je ze nodig hebt. En dan is een borstband zo veel beter.
Ja klopt in het algemeen wel, maar die optische meting wordt wel steeds beter. Maar ik geef toe dat voor lopen en fietsen de hartslagband nog wel een streepje voor heeft bij hoge intensiteit trainingen. Anderzijds heb ik daar ook wel weer een paar keer mindere ervaringen gehad omdat de HRM-band ineens geen goed contact met de huid maakte. Meestal te veel zweet (zout) op de opnamevlakken. Soms zakt hij ook wel eens af en moet je het elastiek weer bijstellen. 8)7
Met een goede HRM band heb ik dat nog nooit meegemaakt. Grootste nadeel van een borstband vind ik dat het, zeker met fietsen en hardlopen, gewoon niet fijn zit.

Maar goed, met fietsen zit mijn horloge om mijn stuur. Dan heb ik niet zo veel aan de optische meting, want mijn fiets heeft geen hartslag :D. Dus dan heb ik mijn borstband om en die werkt prima. Bij hardlopen en fitness vertrouw ik op mijn pols, feitelijk klopt dat dan niet helemaal, maar met wat ervaring kom je ook een heel eind.
De vraag die belangrijker is:
- Tot heden is er geen enkele smartwatch in staat om zónder bijkomende borstband, je hartslag naar fitnesstoestellen te sturen
De Apple Watch kan vanaf WatchOS 4 wel verbinding maken met toestellen die NFC gebruiken. Al weet ik nog niet ik hoeverre hartslag informatie kan worden gedeeld.
Afstand is bij NFC te klein om bijv. per seconde hartslag informatie over te dragen tussen HRm-band en horloge. Idem voor bijv. powermeter sensor op je fietscrank naar fietscomputer of sporthorloge.
De Garmin Vivoactive (bijvoorbeeld) kan zijn hartslagregistratie gewoon doorsturen naar een ander apparaat.
Gewoon uit nieuwsgierigheid. Waarom zou iemand een dedicated sporthorloge kopen als je ook een volwaardige smartwatch kunt kopen die er (over het algemeen) stijlvoller uitziet? Ik heb dit nog nooit begrepen en ben heel benieuwd naar de redenatie om bv een TomTom horloge te kopen.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 22 juli 2024 19:28]

Omdat een volwaardige smartwatch waardeloos is als sporthorloge.
Dat is dus precies de vraag die ik beantwoord probeer te krijgen. Ik zie niet in waarom. Aangezien de hardware overeenkomt en de software op smartwatches in principe geavanceerder kán dan op de sporthorloges. Dus enlighten me:)
Het is deels software en deels hardware en daarnaast ook nog eens de combinatie.
Software: bepaalde sport gerelateerde analyses zoals FTP-bepaling, HRV-bepaling, VO2max bepaling, berekenen van trainings effect (aeroob, anaeroob), berekenen herstelstijd etc worden in licentie meegeleverd op het sporthorloge (bijv. door firstbeat) en is goed geintegreerd met de aanwezige (of gekoppelde) sensoren. Die software zou in principe met een generieke gebruikersinterface ook als app kunnen draaien op bijv. een telefoon (maar dat is meestal geen handig device bij het sporten). Het is soms als widget voor android wear geschikt voor OEM's. Blijkbaar is het voor die licentiegegevers (vaak spin off van een universiteit of kennisinstituut) niet aantrekkelijk om zich rechtstreeks tot de consumentenmarkt te richten maar dat aan de OEM over te laten.
Hardware: de meeste generieke smart watches ontberen ondersteuning voor ANT+ (zie andere post) en als ze al (via BLE) in principe de communicatie met een externe sensor ondersteunen dan blijft dat bij een hartslagmeter. De profielen om een power meter / torque frequency meter, cadans meter, zuurstof saturatie meter te kunnen uitlezen ontbreken.
Combinatie hardware / software: sporters zijn bezig met sporten (trainen of wedstrijd) en kunnen niet teveel bezig zijn met verschillende app-jes, menu's, swipes en double-clicks etc. De software functionaliteit moet dus op een optimale wijze afgebeeld worden op de beschikbare hardware (knoppen en scherm). En eigenlijk andersom, de hardware uitvoering moet optimaal zijn vormgegeven voor datgene wat je er tijdens het sporten mee wil kunnen doen. Ooit wel eens gebeurd geprobeerd om tijdens een 10km loop op tempo 4 min/km je Apple Watch zo ver te krijgen dat ie je snel je verteld hoe dicht je op je lactaatdrempel zit?
Ik vind de Garmin Fenix 5 serie er toch echt wel stijlvol uitzien.
Qua sport mogelijkheden vele malen uitgebreider dan de huidige Smart watches, ook de mate van instelbaarheid daarvan (datavelden, gegevens analyse etc). Voor iemand die 1x in de week zijn eigen hardlooprondje loopt voegt dat misschien niet zo veel toe, maar de wat fanatiekere sporter ziet daar echt de meerwaarde wel van in.
Ook is een touchscreen tijdens het sporten totaal niet handig en de accu gaat makkelijk een week mee inclusief een aantal uur sporten met GPS en sensoren aan uiteraard en de hele week door de standaard smart watch functies.
Kan een runkeeper app oid niet ook dergelijke functionaliteit aanbieden dan? Ik begrijp nog niet helemaal hoe de functionaliteit precies afwijkt. Je zou zeggen; software maakt hier het verschil en smartwatches hebben apps ergo dat verschil moet op te lossen zijn.
Batterijduur even daargelaten.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 22 juli 2024 19:28]

... Je zou zeggen; software maakt hier het verschil en smartwatches hebben apps ergo dat verschil moet op te lossen zijn.
Sporthorloges hebben ook apps en downloadable widgets hoor :)
Ja bij het aspect apps vraag ik me serieus af hoelang dit platform ondersteund zal blijven. Je hebt al de grote spelers Android Wear en Apple WatchOS. Dan nog Samsung, TomTom, Garmin en dán komt Fitbit er nog eens bij en wat al niet meer. Developers zitten er niet op te wachten om voor zoveel verschillende OS’es te ontwikkelen.
Garmin Fenix is wel heel erg dik wat mij betreft.
En ik snap niet zo goed waarom een touch screen totaal niet handig zou zijn? Misschien vanwege zweet op je vingers? Maar zelfs dan nog, als ik niet sport wil ik hem ook kunnen gebruiken!
Als ik nou echt een topsporter was, dan zou ik misschien een apart horloge willen hebben voor het sporten, maar nu niet.
Dat is denk ik ook de echte overweging. Ben je fanatiek sporter of topsporter dan is de aanvullende en goed geïntegreerde specifieke sportfunctionaliteit de moeite waard om daarvoor een sporthorloge aan te schaffen. Anders dan vroeger kan je dat tegenwoordig ook makkelijker dragen in het dagelijkse leven maar het blijven vrij grote klokjes.
Maar tja als ik naar sommige gewone "old school" horloges kijk dan hebben die steeds vaker ook enorme afmetingen. Het is ook maar een beetje waar je van houdt.

Overigens:
Samsung Gear S3: 46,1 x 49,1 x 12,9
Garmin Fenix 5S: 42 x 42 x 15
twee millimeter dikker incl. HRM-sensor, maar 4 resp 7mm minder groot... en een scherm wat altijd aan staat en in de zon afleesbaar is...

Oh ja Gear Fit 2: 52 x 25 x 12

[Reactie gewijzigd door Leaky op 22 juli 2024 19:28]

Tjah de Apple Watch heddt gewoon een onderwater modus. Schhakelt het touchscreen tijdelijk uit. Een eenvoudig overkombaar probleem dus...
Bij sommigen is het vorm over functie en bij andere functie over vorm. Een compromis zou bijvoorbeeld een Louis Vuitton Smartwatch, Tag Heuer Connected of ander (kleding/horloge) merk smartwatch zijn.
Ja leuk,
een horloge van duizenden euro's wat je na 2 jaar gewoon kunt wegsmijten.
lachwekkend genoeg biedt Tag dan aan om er een mechanisch caliber in te monteren voor een extra prijs van over de 2000 euro.

Koop dan meteen een Meistersinger
Zie ook mijn reactie hierboven!
Oh, ben erg benieuwd! Ik heb zelf vorig jaar uiteindelijk de (iets goedkopere) Gear Fit 2 gekocht, omdat de Samsung Gear S3 niet de mogelijkheden had die ik wilde. Maar die ronde menustructuur en de uiterlijk van de S# vind ik wel erg mooi! :)

[Reactie gewijzigd door Martao op 22 juli 2024 19:28]

Anoniem: 459533 12 augustus 2017 12:48
Of hun doen wel allemaal aankondigingen om het publiek te overdonderen. Kijk maar naar Apple met het WWDC conference. Was alleen maar oeh en ahh. Dit is niet lelijk bedoelt want ik keek er zelf ook naar :*)
Ik gebruik het woord niet graag, maar WWDC is toch wel dé plek waar je bijna enkel Apple fanboys zal vinden.
Ik vind de producten en filosofie van Apple zeer goed, maar wat daar plaatsvind tart toch de verbeelding, lijkt wel een sekte.

Het zal trouwens niet zo lang duren vooraleer de specs van dit horloge bekend zullen geraken, er zijn al presentaties over gedaan bij enkele distributeurs...
WWDC is de developers conference en daar leren developers over nieuwe functionaliteiten die hen in staat stellen nog betere apps te maken. Logisch dat ze daar enthousiast van worden. En ja ze ontwikkelen voor iOS.
En om mensen die enthousiast worden van bv ARkit tot een sekte te rekenen. Dan bombardeer je iedereen die ooit ergens enthousiast over is tot een sektelid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.