@
Gaardenier deze informatie is niet correct. Een aantal Garmins (oa.de Vivoactive en Fenix 5) kunnen de optische HRM informatie doorsturen naar andere devices (broadcast ANT+). Kost uiteraard wel weer wat meer stroom als je dat doet.
Polar heeft een tijd vastgehouden aan analoge communicatie met haar borstbanden. Die ongecodeerde banden werken nu over het algemeen ook niet meer in de sportschool of bij sportcentra waar ze bijvoorbeeld Wattbikes hebben staan (o.a. voor inspanningstesten). Ongecodeerd betekent namelijk enerzijds dat je wel makkelijk een koppeling kan maken met één fitness toestel maar als er meerdere zijn dan wordt het lastig om te bepalen welke borstband bij welke persoon / apparaat hoort. Daar heeft BLE of ANT+ geen last van maar je moet wel weer iets meer doen om de koppeling correct te laten verlopen.
Waar baseer je je mening over de betrouwbaarheid op? Eigen ervaring of onafhankelijke review? De optische HRM bij de nieuwste sporthorloges van o.a. GARMIN (o.a. Fenix 5, Forerunner 935) zijn juist heel erg goed. Ik gebruik optisch in combinatie met een HRM-band. Bij (hard)lopen is er eigenlijk geen verschil in nauwkeurigheid ook niet op hogere snelheden of geaccidenteerd terrein. Wel loopt de optische meeting een seconde of wat achter. Dat komt omdat de borstband op de hartspier meet en de optische sensor de bloeddoorstroming in de aders op je pols. De veranderende hartslag heeft wat tijd nodig om bij je pols te komen. Dat is voor veel sportsituaties niet echt een probleem behalve als je heel specifiek onder een bepaalde hartslaggrens wil blijven bij een relatief korte en felle versnelling. Maar dat voel je meestal eerder aan je benen dan aan je "te hoge" hartslag
Naast de eigen ervaring wordt dit ook bevestigd door anderen (zie o.a.
https://www.dcrainmaker.c...-fenix5-5s-5x-review.html)
Er zijn ook nogal wat reviews die aangeven dat de optische hartslag minder goed werkt op de racefiets, en dan met name op hogere snelheden. Dat blijkt in de praktijk nogal per persoon af te hangen. En dan met name hoe je je stuur vasthoudt. Sommige personen knikken hun pols nogal bij het vasthouden of specifiek bij het aanzetten waardoor de sensor verder van de huid komt óf een extra huidplooi voorgeschoteld krijgt. Ik heb er zelf over het algemeen geen last van. Maar degene die dit vaker overkomt kunnen door het horloge tijdens het fietsen aan de binnenkant van de pols te dragen dit over het algemeen afdoende oplossen.
Hartslag meting in het water tijdens het zwemmen blijft wel een dingetje zowel optisch maar eigenlijk ook bij de hartslagbanden. Voor het meten van gemiddeldes prima maar voor realtime monitoring minder.
Dan over het opladen. Regelmatig sporten betekent ook regelmatig onder de douche (mogen niet sporters overigens ook doen

). Hoewel de meeste sporthorloges waterdicht zijn en je er dus goed mee onder de douche kan, kies ik er voor om hem dan juist zo nu en dan een aan de lader te leggen. De ervaring leert dat je per douche- / scheerbeurt + aankleden genoeg verse lading er in kan gooien om het horloge vol genoeg kan houden (ruim boven de 60% batterij). Maar ook hier is het denk ik wel weer een kwestie van kwaliteit versus prijs. Net als bij de goedkope(re) Chinese laptops wil batterijperformance nog wel eens de zwakke schakel zijn en niet zo zeer de rekenkracht. Geldt ook voor de goedkope sporthorloges /fitness trackers (zoals fitbit charge HR) versus de A-merken zoals Garmin vrees ik (wederom eigen ervaring)