Hacker George Hotz introduceert dongel voor vergaren autodata

George Hotz brengt een universele interface voor auto's uit voor 88 dollar. Met de dongel kunnen technici inzicht krijgen in autodata. Tegelijk met de hardware publiceert de hacker software voor het interpreteren van de data en het kunnen communiceren met de auto.

De dongel draagt de naam Panda en wordt aangesloten op de obd II-poort van auto's. Deze on-board diagnostics-interface zit op alle auto's van na 1996. De Panda ondersteunt de can-, lin- en gmlan-protocollen voor autonetwerken. De interface beschikt over wifi en usb en kan daarnaast smartphones opladen.

Het is de eerste hardware die George Hotz, bekend onder zijn hackeralias geohot, uitbrengt na het schrappen van de Comma One-kit om auto's autonoom rijdend te maken. Dat gebeurde eind vorig jaar na kritiek en eisen van de verkeersveiligheidscommissie Nhtsa.

Hotz schrijft dat hij bij aanvang van zijn plannen voor een zelfbouwkit voor autonome auto's tegen het probleem aanliep dat het verkrijgen van autodata duur, omslachtig en nodeloos complex was, terwijl de hoeveelheid verkregen informatie ook nog eens beperkt was. Daarop bouwde hij zijn eigen interface, die uiteindelijk tot de Panda leidde.

De dongel is compatibel met enkele apps van Comma.ai, zoals het project van Hotz heet. Zo is er de dashcam-app chffr, die beelden van dashcams en data van alle sensoren kan analyseren. Met pandacan kan via usb of wifi de can- en lin-bus benaderd worden met zowel lees- als schrijftoegang. De driving agent openpilot biedt de mogelijkheid om met de auto te communiceren en het stuur, gas en de remmen te bedienen. Daarnaast is er de can-anaysetool cabana. Deze tool interpreteert de gegevens van de sensoren en signalen in autonetwerken. Volgens Hotz zijn er maar weinig tools die dit goed doen. Hij noemt alleen CANalyzer, waar een prijskaartje van tienduizend dollar aan hangt.

Comma.ai geeft Panda's weg aan ontwikkelaars die een actieve bijdrage aan het project leveren. In de losse verkoop kost de dongel 88 dollar. Over een maand begint de levering. Hotz richt zich met de Panda op mede-hackers en andere technici.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-07-2017 • 16:11

81 Linkedin

Reacties (81)

Wijzig sortering
Deze on-board diagnostics-interface zit op alle auto's van na 1996.
Alleen in de VS. In Nederland pas vanaf 2001 voor benzine en 2004 voor diesel verplicht.
Mijn Yaris uit 2000 heeft er bijvoorbeeld geen.
Voor Android is er een gratis app waar je de lokatie van de OBD2-connector in zo ongeveer elke auto kunt vinden. En ik kan vast verklappen dat je Yaris uit 2000 er ook in staat! :)

Waar is mijn OBD2-connector?
Voor Android is er een gratis app waar je de lokatie van de OBD2-connector in zo ongeveer elke auto kunt vinden. En ik kan vast verklappen dat je Yaris uit 2000 er ook in staat! :)

Waar is mijn OBD2-connector?
De connector is heel vaak wel aanwezig, maar de protocollen zijn pas vanaf 2001 gestandaardiseerd in Europa. Daarvoor had iedere autofabrikant een beetje zijn eigen variant op OBD.

VAG heeft bijvoorbeeld ook al sinds de jaren 90 een eigen OBD-achtige aansluiting maar die kun je alleen uitlezen met speciale VAG hardware.
Dat is allemaal niet waar. Ik begrijp de verwarring van meeste mensen wel maar er zijn een paar fundamentele dingen die meeste niet weten en dus ook door elkaar halen. Je hebt meerdere standaarden en over de jaren zijn die standaarden ook gereviseerd waardoor oudere weer niet werken met nieuwere etc. etc. etc.

Je hebt ODB-1, ODB-1.5, ODB2 en EODB. ODB1 en 1.5 waren nooit officiële standaarden, ODB-1 is een soort verzamelnaam voor alles wat voor ODB-2 kwam. De naam ODB-1 werd pas gebruikt toen ODB-2 zin intreden deed.

ODB-2 werd in 1988 ontwikkeld en werd in 1996 verplicht in Amerika. ODB-2 werd daarmee ook op de rest van de wereld geïntroduceerd omdat het onzin is om 2 aparte systemen te gebruiken. Vanaf 1996 zijn bijna alle auto's uitgerust met een ODB-2 connector.

in 2001 werd de Europese variant geïntroduceerd, EODB. Deze is qua stekker, protocol en elektrische signaal gelijk aan ODB-2. Het grote verschil tussen ODB-2 en EODB is dat ODB-2 spreekt over Daignostic Trouble Code's (DTC's) en bij EODB spreekt over faultcodes. Er is een hele lijst aan gestandaardiseerde DTC's en faultcodes. Het hele probleem met EODB was dat het zwaar leunde op ODB-2, in zoverre dat de tweede cijfer van een code met een 0 of 1 aangeeft of de code EODB compliant is. IN de begin jaren gebeurde het ook wel eens dat de fabrikant geen tijd had gehad om een bepaalde module te testen en dat probleem oploste door te verwijzen naar ODB-2 met een 1tje in de code.

Naast de standaard codes is er ook meer als voldoende ruimte voor een fabrikant om custom codes aan te maken.

Buiten dat gebeurt het ook dat de fabrikant zelf andere signalen toevoegt op de connector, destijds waren meeste pinnen leeg. ODB was in eerste instantie helemaal niet bedoelt voor de doeleinden waar het nu voor wordt gebruikt. Het was een tool om motordiagnoses uit te voeren zodat de uitstoot van een auto over de gehele levenstermijn van een auto onderhouden kon worden, een milieu maatregel dus. Fabrikanten hebben allerlei dingen eraan toegevoegd zodat het ook mogelijk wordt om een auto te programmeren en om andere signalen uit te lezen. Er bestaat zelfs een onofficiële EODB-2 standaard waarbij de E staat voor Enhanced.

Dat ODB-2 en EODB connectoren hetzelfde zijn hielp natuurlijk ook niet echt, mensen probeerde ODB-2 apparatuur aan te sluiten op een EODB auto en kregen alleen rare codes te zien. Afwijkingen in implementaties qua timing en dat soort dingen kan er ook toe leiden dat het helemaal niet werkt.

Dit alles bij elkaar leiden er toe dat er veel verwarring was en nog steeds is (maar goed de gewone burger hoeft dat allemaal niet te weten, dus who cares) over waar die connector voor is en wat hij allemaal kan. Omdat er gebruik werd gemaakt van customcodes of extra pinnen werd er al heel snel gezegd dat je voor elk merk een speciaal apparaatje nodig had. Das was natuurlijk niet zo, als je de extra functionaliteit wil benaderen of customcodes wil interpreteren ben je aangewezen op de fabrikant, als je puur foutcodes wil uitlezen dan is inprincipe een EODB lezen en een boekje met foutcodes al genoeg.

VAG heeft vanaf 96 een ODB-2 stekker in de auto, of het protocol wat er achter zit ODB-2, EODB, JODB of ADR is dat moet maar even blijken maar inprincipe zijn deze allemaal compatibel met elkaar. Hetzelfde geldt voor de Yaris.
Thnx

Top uitleg

Maar de vraag, gaan we dat ding kopen en hebben we er wat aan
Ik heb het er voor over, maar het moet wel werken

(Outlander phev)
Nou, de vraag is maar waar je hem voor gaat gebruiken. Als je Alleen data inzichtelijk wil maken en wat extra metertjes wil op je dashbord dan kan je tegenwoordig al een goedkope bluetooth dongle kopen. Zoek maar eens op ELM327 dan vindt je er genoeg.

Ik noem maar wat:

https://www.aliexpress.co...8101536&SearchText=ELM327

https://www.bol.com/nl/s/...l/sc/media_all/index.html

Die kan je dan weer gebruiken samen met een Android of iOS app zoals Torque, Dash, ODB Doctor, EOBD Facile of Engine link (om een paar te noemen).

Je moet zelf maar in de appstores zoeken, ik ben te lui om naar al die apps te linken, hier de links naar Torque Lite en Torque Pro.

Torque Pro icm een goedkope ELM327 adapter ben je al klaar voor max 20 euro en kan je mooi alles uitlezen.

GeoHotz staat er bekend voor dat hij soms een andere kijk heeft op de realiteit en misschien dingen wat rooskleuriger neerzet dan dat ze zijn. Als zijn adapter daadwerkelijk met de andere netwerken kan communiceren en als je echt van plan bent om dat te gebruiken dan is 88 dollar een goede deal. Alleen het wachten is dan natuurlijk op software ondersteuning vanuit Geo Hotz want uitlezen van ODB2 en EODB is een makkie, toegang tot andere systemen weer niet. Alles in de auto is encrypted dus hij zou per model opzoek moeten gaan naar kwetsbaarheden. Iets waar veel criminelen ook mee bezig zijn overigens. Geo Hotz is een slimme jongen maar het maar even blijken hoe nuttig zijn kastje is.
De verschil met die van Hotz is dat die volledig toegang geeft en dan kan koppelen via wifi/bt. En dat je ook data weg kun schrijven.

Je kunt dan dus ook foutcodes uitschakelen. Wat door de dealers bij onderhoud gebeurd.

En dingen kunt gaan besturen. Remmen/Stuur(bekrachtiging)/Radio/etc/etc.

Eigenlijk zijn alle nieuwere auto's gereed voor Auto-pilot. Ze missen allen omgevingssensoren.

Een Volvo met adaptive cruise control en parkeersensoren heeft eigenlijk evenveel sensoren als de eerste Tesla's alleen de software integratie mist. Diverse front camera's (geen toegang voor de gebruiker) voor collision warning en lanedeparture. Een front radar. Twee side radars achter (Voor dode hoek waarschuwing en bij achteruit uitparkeren). En dan heb je ook nog de parkeercamera's voor en achter.

Helaas allemaal losse systemen die niet geïntegreerd zijn, iets wat Tesla dus wel gedaan heeft. Alle fabrikanten en leveranciers hebben andere waarden be alle onderdelen. En zonder documentatie is het moeilijk terug te halen wat alle codes zijn.

http://hackaday.com/2017/...the-peugeot-207s-can-bus/

Hotz probeert dus van alle auto zo veel mogelijk van deze data te verkrijgen om dus voor alle auto's één oplossing te kunnen maken.

Om zoiets te maken moet je dus gaan vechten met fabrikanten en overheden. Dat is een gevecht aan twee kanten. Die eerste partij wil helemaal niet meewerken. Want die informatie maakt hun eigen goedgekeurde garages interessanter. Dus hiermee probeerd Hotz de fabrikanten buiten spel te zetten.

Voor ons een mogelijkheid voor (semi)autonoom rijden en eigen onafhankelijk onderhoud in bestaande auto's zonder verplichting een nieuwe auto te moeten kopen.
een mooie uitleg,
het is alleen EOBD aangezien het een European On Board Diagnostic is
of OBD voor amerikaanse.
Wat betreft de wet heb je gelijk, maar je Yaris uit 2000 hoort wel degelijk de poort te hebben, de Yaris uit '99 heeft het namelijk ook.
Mijn oude civic uit 1999 had er ook een dus wat je zegt klopt niet helemaal.
Was aan de fabrikant zelf om te kiezen of ze dat wilde doen (vanaf 2001 en 2004 waren ze het pas verplicht!. Mijn e36 uit 99 en 97 hadden het niet, mijn alfa uit 2002 en jaguar uit 2001 wel.

Euro Bmw's kregen pas vanaf de E46 een OBD 2 aansluiting, dit geld voor veel andere merken ook. terwijl een E36 die voor de amerikaanse markt was gemaakt hem al wel had vanaf 96.

Dus het klopt wel wat hij zegt.

[Reactie gewijzigd door sjepper op 7 juli 2017 19:30]

Neehoor mijn e36 coupe uit 95 had het ook ,was een dikke stekker die ergens voor als je de motorkap opende vandaar de boardcomputer in het middenconsole.
Dat is OBD 1 deze dingen werken op OBD 2 dat is de verplichting ook.
Ik had en heb in beide E36's ook OBD 1 dat is de ronde stekker, daar kun je hem ook mee uitlezen idd maar is veel minder uitgebreid, en niet relevant voor dit product.

[Reactie gewijzigd door sjepper op 7 juli 2017 23:01]

nee hij geeft alleen aan wanneer het verplicht was in nederland. Maar hetgene wat hij quote gaat over de beschikbaarheid, en er zijn dus genoeg autos van voor 2001 met odb2.

Dus wat hij zegt klopt misschien maar hetgene wat hij quote gaat ergens anders over.
zit op alle auto's
Dat is inderdaad incorrect, enkel zoals hij zegt in de US was dit sinds 1996 een verplichting (dus alle auto's), maar EU en JPN kwamen pas later, dat tot 2001/2004 het een optie was, maar dus lang niet _alle_ auto's dit hebben sinds 1996.
Golf IV 2000 heeft er inderdaad geen.
Echt wel, mijn Golf III uit 97 had er ook eentje, bij de Golf IV zit die dacht ik in het middendeel van je dashboard bij je asbak / radio.
Dat is geen OBD-II maar een speciale VAG-COM poort die alleen met Volkswagen apparatuur werkt.
VCDS (Vag-com diagnostic software) is een meer uitgebreid software pakket van Volkswagen Group waarmee je wat meer kan aapassen (onder meer je ECU) dan bij OBDII. Maar de poort zelf is hetzelfde, dus gewoon een OBDII connector aansluiten en VCDS op je PC.
Afhankelijk van type auto en motor. De Golf III van True is blijkbaar wel compatibel met OBD-II, terwijl ik met een Seat Toledo uit hetzelfde bouwjaar heb gereden met een 2.0 benzine motor (zelfde motor als in de Golf III GTI) en daar zat alleen een Volkswagen-specifieke aansluiting op, geen OBD.

Met een aangepaste OBD adapter kreeg ik hem ook niet uitgelezen.

Zelfs het aanwezig zijn van een OBD connector hoeft nog niks te zeggen: Mijn huidige Ford Focus (bouwjaar 2000) heeft op die stekker wel een Ford-bus zitten maar niets wat compatibel is met OBD. Ik heb hem met een ELM327 dongel proberen uit te lezen maar kreeg nergens signaal op terug, terwijl de stekker wel gewoon netjes past.

Vanaf bouwjaar 2001 is OBD-II / EOBD verplicht.
Ja omdat OBDII verplicht is geworden hebben ze natuurlijk die poort genomen voor beide, ipv twee aparte poorten te installeren
De J1962 connector was mid jaren 80 namelijk al als standaard bepaald voor 'auto diagnostic' poort, maar ze waren allemaal vrij hun 'eigen' protocol er op loslaten. Het was meer het punt dat er al zo'n connector inzat, dat ODB2 deze als standaard poort heeft opgenomen (en later dus EU en JPN)
'speciaal' en 'alleen met', toch kon ik gewoon foutcodes uitlezen en wijzigen met een kabel van nog geen twee tientjes. Wellicht dat het inderdaad geen ODBII is maar zo heel bijzonder vond ik het niet.
Mijn Golf IV uit 2001 had wel een poort. Wel goed verstopt ;).
Echt wel, die ik had uit 1999 is zo aangepast namelijk. Gewoon via de OBD. (1.9 TDI comford line)
Verschilt voor 2001 per motor. Maar ga toch twijfelen. Waar zat ie bij jou?
Achter het kapje onder de luchtinstelknoppen.

Google "OBD Golf 4" op afbreeldingeb en je ziet het precies..

[Reactie gewijzigd door Kram Nelook op 9 juli 2017 00:06]

Gevonden! Een andere site zei dat ie niet had, gezien het jaartal geloofde ik dat.
Kijk eens bij je linker knie, auto uit 2000 zonder odb lijkt me sterk, al is het alleen maar voor het injectiesysteem. Ken geen auto waar het niet op zit na 1997, simpelweg dat ze anders hun auto''s niet gebouwd kregen.

Yaris is 1999-20005
http://www.outilsobdfacil...onnector-obd/Toyota-Yaris

Lijkt me sterk dat ze voor NL markt het achterwegen laten, dat drukt nu niet echt de kosten.

Al vanaf midden jaren 80 zaten er de voorgangers op als de voertuigen waren voorzien van elektronisch aangestuurde injectiesysteem zoals het welbekende LH jetronic van Bosch.
Heb dit ooit actief gebruikt in een Ford Ka. De externe interface was Bluetooth, waarmee ik vervolgens met een Nokia N810 analyses kon maken (o.a. van snelheid en benzinegebruik). Later erachter gekomen waarom de accu een paar keer per jaar leeg was (ANWB moeten bellen enzo). Nieuwe accu was niet de oplossing. Uiteindelijk was de oorzaak die ODB2 naar Bluetooth converter. Dus ik zou niet zo snel meer er 24/7 iets aan hangen.
Zeer benieuwd wat de logingrate is van zo'n ding, als je nonstop alle PIDs gaat uitlezen zal dat gok een update per seconde worden. Zal genoeg zijn voor analyse, maar snap niet wat er zo speciaal is aan deze dongle, als er al duizenden op de markt zijn die dit kunnen. Misschien dat hij instapt op de moderne protocollen mbt autopiloot etc, ik gebruik zelf al jaren EvoScan en die heeft behoorlijk gedetaileerde informatie. Betaalbaar, maar is wel een project wat al bijna 20 jaar loopt.

Goed, het is een leuke 'kleine' markt waar cijfer-freaks zich helemaal los kunnen laten gaan, maar het doel voor de consument is er niet echt.
Deze on-board diagnostics-interface zit op alle auto's van na 1996
Niet helemaal, 1996 was verplichting vanuit US auto's, in 2001 was het pas in Europa verplicht (EODB), de jaren daarop werd dit pas een verplichting in andere landen (zoals Japan in 2003 met JODB). In de tussentijd kreeg je ook eigen 'protocollen', Subaru had tot 2004 wel een odb2 poort, maar gebruikte bv z'n eigen SSM protocol, werd daarna pas ODB2.

Het grootste verschil met die ODB2 zut uit china is veelal de veel lagere loggingrate (trage roms), maar een Traxis Openport kan tot afaik 10 PIDS nagenoeg realtime weergeven, dat was mijn standaard met ooit de poging mijn dashboard 'digitaal' te maken (ipv analoge meters).

De rest van die dingen zijn uitsluitend om op je android of iPhone toestel wat leuke dingen te zien, snelheid of revs, maar veelal met vertraging of interpolatie omdat zo'n ding maar ~5-10sym/sec kan halen.

Edit, kolere zie ik nu pas:
Support for J2534 on Windows and ELM327 emulation coming shortly
Dat ding kan nog niet eens wat zo'n $10 ding van ebay kan, erger nog, je moet dus geluk hebben dat hier dus uberhaubt software voor gaat komen. Mensen die bv een Torque of variant 'realtime' hun auto willen uitlezen, dit gaat dus nog niet eens werken met dit ding. ELM327 is zo'n beetje DE standaard qua interface, leuk dat je allemaal eigen zut bedenkt, maar zonder ELM327 zie ik weinig reden dat iemand zo'n ding uberhaubt koopt.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 8 juli 2017 00:18]

...maar snap niet wat er zo speciaal is aan deze dongle, als er al duizenden op de markt zijn die dit kunnen.
Maar met deze kan dit menneke geld verdienen aan _uw_ data als u hem €80 betaalt toch? De bestaande hebben deze 'unieke feature' niet. Hij wil gewoon Google en Facebook achterna met 'mass behavioral tracking', data is het nieuwe goud en als u hem betaalt mag u dat voor hem mi(j)nen. Als het hem een beetje lukt kan hij ze later 'gratis' weggeven zoals bij Android en foto-opslag van Facebook.
+1Anoniem: 120539
7 juli 2017 16:20
Staan de diverse Chinese webshops en eBay niet vol met dit soort dingen? (voor weinig?)
Of zit het unieke hier vooral in de software?
De hardware kan je voor een paar euro maken. De software kost manjaren om goed te krijgen. Met name omdat een auto vrij veel data stuurt, waarvan er ook een veel parameters zijn welke je moet opvragen of aan moet zetten. En daar komen de proprietary parameters nog bij, per merk, per auto.

Daarom kost de oplossing van Vector waar naar gelinkt word ook meer dan tien duizend euro. De hardware kun je misschien al krijgen voor ~200, maar de software die erbij hoort gaat voor een onvoorstelbaar bedrag. Mede door de complexiteit en de kleine markt.

Een concurrent is Kvaser, hun hardware kost ~275 euro, maar zij verkopen er geen software bij. Daarvoor moet je bij derden zijn. Hun hardware en driver is wel uitmuntend, en zeker aan te raden mocht je met CAN bus aan de slag gaan.
Daarom kost de oplossing van Vector waar naar gelinkt word ook meer dan tien duizend euro.
Let erop dat je met Canalyzer (wat ook nog eens het "budget" pakket van Vector is) standaard niks kunt. Het interpreteert zo uit de doos niks. Wat er wel mee kan is met de databanken van de fabrikanten de hele bus inzichtelijk maken. De tools van Vector zijn zo ongeveer de norm in de Europese autoindustrie.
Met name omdat een auto vrij veel data stuurt, waarvan er ook een veel parameters zijn welke je moet opvragen of aan moet zetten. En daar komen de proprietary parameters nog bij, per merk, per auto.
Er zal toch wel een Yang model zijn voor mijn Ford Mondeo ? Zodat ik met Netconf de deuren van m'ne wagen open kan doen ?

Of ben ik voor mijn oude auto afhankelijk van proprietary MIBs ? Nee hè.


:)
(Ik zal wel weer op -1 worden gemod door clueless mods die nog nooit van Netconf of SNMP hebben gehoord. Technische grapjes worden hier niet gewaardeerd !).

[Reactie gewijzigd door 280562 op 7 juli 2017 18:12]

Ik denk eerder dat het neerkomt op het zo off-topic zijn dat het ongewenst is: "Wat is nou eigenlijk de bijdrage en sluit deze aan op het onderwerp?". Is een klein beetje het punt van de "-1".
Misschien dat er iemand om kon lachen.
Het was zeker een on-topic grapje.

Om netwerk apparatuur te managen, zijn er verschillende standaarden. Bv SNMP (Simple Network Management Protocol). Of het moderne Netconf.

Dat zijn slechts procotollen voor de syntax van de communicatie met je router of switch. De semantiek wordt weer ergens anders beschreven. Bij SNMP heet dat een MIB (Management Information BGP), die geschreven is in ASN.1. Bij Netconf heet dat een Yang-model, dat geschreven is in Yang. Er zijn meerdere MIBs en Yang-models. Sommige zijn standaarden, die door alle vendors worden ondersteund. Andere models of MIBs zijn prorietary en worden gemaakt door de vendor. En kunnen dus allerlei vendor-specifieke informatie bevatten.

Het probleem gebied is dus precies hetzelfde als waar we het hier over hebben wat betreft autos.

Als auto-fabrikanten gewoon Netconf hadden ondersteund, dat was de software waar we hier over hebben een stuk makkelijker geweest.
Automotive is allemaal proprietary of dure standaarden. Kijk maar eens bij SAE.org.
Dat geloof ik graag.

In alle industrieen proberen vendors om hun proprietary crap er door te drukken. Microsoft was natuurlijk het grootste voorbeeld. Hun klanten moeten de vendors pushen om hun interfaces te standariseren. Dat gebeurd wel me networking (iedereen doet TCP/IP, etc), met computers (langzaam wordt de hele wereld Unix). Maar dus niet met autos. Tijd dat iemand ze eens op de vingers tikt.
je krijgt een -1 voor je vooroordeel, de rest is prima
Omdat die geen goede apps hebben, of heb je een suggestie? :-P
Die verbinden vaak middels standaard-apps als Torque of Piston. Waarschijnlijk minder goed dan dit in elkaar gezet, maar zeker niet zo waardeloos als sommige software van chinese makelij.
Het werkt blijkbaar voor alle auto's, maar ik neem aan dat vele merken hun eigen sausje over de ondersteunde protocollen hebben gegooid. Mogelijk dat het pas echt interessant wordt wanneer die stuk voor stuk gereverse engineerd worden en aan de Cabana software wordt toegevoegd?
Check bijvoorbeeld de TomTom Curfer. Dat werkt ook via de OBD2 poort. Dat een hacker dit nu doet maakt het nieuws blijkbaar, maar er zijn verschillende bedrijven bezig om dat soort dingen te maken inclusief een tool/app

edit: moet er dan wel bijzeggen dat deze meer gericht is op tweakers.

[Reactie gewijzigd door Original_Dutch op 7 juli 2017 16:21]

Heet dat niet tuners in de autowereld?
maar dat is wel ingewikkeld. Ik denk dat de protocollen over de bus zelf nog wel meevallen. Maar alle verschillende onderdelen, dat is een andere zaak. Hetzelfde zie je bv voor VAG auto's. Daar is software voor beschikbaar (wel prijzig) waarmee je zelf eindeloos kan aanpassen. Maar dat verschilt zelf per model soms vrij veel dat het zeker tussen merken onderling volgens mij een soep is. De ontwikkelaars van die software hebben er echt jaren in moeten steken om te komen tot de software die ze nu hebben. (werkt wel degelijk moet ik zeggen)
Uiteraard hebben de fabrikanten hun eigen sausje en die verschillen vaak zelfs per model. Er is verplichte standaard ODB2 data (om storingzoeken door universele garages mogelijk te maken). Dat is niet zinloos maar wel relatief beperkt. Dat reverse engineeren wat je noem valt, met de vele signalen die soms ook nog eens over transportprotocollen gaan, bepaald niet mee.
Een deel van de data is openbaar moet namelijk aan het protocol voldoen. Echter veel date kan niet (goed) geinterpreteerd worden zonder de uitlezer /software van de fabrikant.

ELM 327 Chip die in veel tools zit om de OBD2 Bus uit te lezen wordt veel door particulieren gebruikt. Er is ook veel namaak rummer vanuit China op de markt. Deze werken niet zo goed en zijn gebaseerd op oudere versies van de ELM chip.

Torque is een App voor Adroid die hiermee overweg kan. Is wel aardig als je een auto heb van na 2001 Dan is een OBD2 verplicht (Board computer). Kan allerlij stats van je Auto Moter, Remmen Airco uitlezen.
Ik heb al anderhalf jaar een Kiwi3 van PLX, via KickStarter. Leuk, om je snelheid en toerental op je iPhone te zien ...
Want dat zie je niet al op je dashboard 8)7
vandaar de ...
Maar verder kun je alle data uitlezen die op de OBDII gezet wordt, dus met een goede app kun je daar best iets leuks mee. Wel oppassen met data schrijven naar je auto, lijkt me.
Klinkt als een technische versie van de TomTom Curfer, alhoewel die gericht is op het in kaart brengen van je rijstijl, kan je er ook beperkt gegevens mee uitlezen

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 7 juli 2017 16:21]

Interessant product. Alleen jammer van dit:

"TomTom CURFER is not compatible with hybrid electric and full electric vehicles."

Niet van deze tijd, lijkt me.
De vraag is of deze dat dan wel is, gezien ze van dezelfde techniek gebruik maken. Zal wel iets met de electro motor te maken hebben en de andere eigenschappen dat die heeft ten opzichte van een brandstofmotor.
Lijkt wel op ANWB connected: https://www.anwb.nl/auto/connected/anwb-connected

Alleen is dit natuurlijk vanuit een andere samenstelling gedaan, deze man was eerder in het nieuws met het autonoom maken van de auto. Het lijkt me dan voor hem ook een goudmijn als hij de data terug kan krijgen van de gebruikers.
Deze on-board diagnostics-interface zit op alle auto's van na 1996.
Leuk overgenomen, maar wie wat meer van auto's weet weet dat dit helemaal niet waar is. Er zijn tig uitzonderingen waarbij dit niet het geval is.
Zeer interesante materie...

Zou een stukje hardware als dit ook gebruikt kunnen worden om de feeds van ingebouwde camera's in auto's te kunnen uitlezen ? ( om zodoende geen dashcam aan te hoeven schaffen bijvoorbeeld )
0Anoniem: 310408
7 juli 2017 17:43
Beste tweakers.net, omdat de naam van de ceo Hotz en we die kennen van belachelijke claims over automobiele automobielen en de reacties gelijk een peuter als het fout loopt, betekent nog niet dat een $9 dongle en aan app nieuws is. Voor zover we kunnen zien is er niet aparts aan deze applicatie, niets wat niet door enkele zeer volwassen apps al gedaan word.

Het kan zijn dat Hotz een aantal protocollen van autofirma's gehacked heeft en meer data kan uitlezen. Dat zou illegaal zijn en daarom nieuws. Ik zou echter op gewacht hebben totdat hij weer onderuit gaat voor het nieuwswaardig was.

(En ik praat uit ervaring, rij al maanden rond met een rood airbag lampje in een 911. Dichtstbijzijnde garage met de software die dit kan uitzetten is 300 km weg en dan vraagt Porsche 112 euro om te zien dat de sensor door grote hitte een verkeerd signaal heeft gegeven en te klikken op de het reset buttontje. Tot mijn verbazing is dit geen probleem voor de keuring omdat de airbag zelf gewoon werkt.

Ik heb heel wat software om met auto's te kunnen praten en maak mijn eigen 'maps', maar hoe sommige firma's met dit soort protocollen omgaat is gelijk absurd. De software is vaak gekoppeld aan een specifieke laptop waar niets aan veranderd mag worden. Zie ik Windows 95 ook nog eens een keer!
Een brandend airbag lampje wordt je auto niet op afgekeurd, echter krijg je wel een aantekening op je keuringsrapport dat het airbag systeem niet juist functioneert en dit wordt ook geregistreerd bij het RDW.

Houd er rekening mee dat verzekeringen wel eens moeilijk doen bij letselschade als jouw airbag niet juist werkt, je blijft verantwoordelijk voor je voertuig.
geldt alleen voor auto's vanaf 2004
Melding wordt alleen in de praktijk (bijna) nooit gedaan. Ik had ook een Auto waar bij het lampje branden, nooit wat over gehoord/geregistreerd/genoteerd na het uitvoeren van APK's.
Keurmeester is verplicht op het re registreren. Er staan zelf strafpunten op voor de keurmeester als het voertuig in de steekproef van het RDW valt en de melding niet is gedaan. Dus in de praktijk wordt dit over het algemeen wel geregistreerd.
Maar alleen vanaf 2004 wordt die melding gedaan, net als een 3e remlicht, doet die t niet. Prima wordt als reflector beschouwd als het voertuig van voor 2001 is.

Oke is je auto van voor april 1992 en je gordels achterin zijn versleten, je hebt nooit passagiers. Dr uit en het is prima.

Heb je geen knipperlichten voor 1968, ook prima. En ga zo door.

Bouwjaar en verplicht stelling is cruciaal.
Verzekeringsfraude? ik vind dat lampje gewoon irritant. En met dat relais werkt mijn airbag ook gewoon weer.... Zie niet waarom dit fraude is, meer bushman mechanic en een goedkope oplossing waardoor het geheel weer werkt.

[Reactie gewijzigd door sjepper op 8 juli 2017 12:20]

Weer lekker letterlijk het commentaar aan het lezen..... maar een vette knipoogsmiley niet snappen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee