OnePlus 2 krijgt geen update naar Android Nougat

OnePlus heeft bevestigd dat het zijn smartphone OnePlus 2 geen update gaat geven naar Android Nougat, met versienummer 7. Dat is in tegenspraak met eerdere berichten, waarbij het bedrijf juist aangaf wel een update te zullen uitbrengen.

De Chinese smartphonefabrikant maakte het nieuws bekend in een interview met Android Authority. Volgens een woordvoerder van OnePlus is de reden voor het niet uitbrengen van de update dat het bedrijf 'tijdens het maken van de OnePlus 2 niet de infrastructuur voor het maken van software had, die het nu heeft'. Daar weidde de woordvoerder verder niet over uit.

Aanvankelijk had OnePlus juist beloofd dat de smartphone twee jaar lang aan ondersteuning zou krijgen op het gebied van nieuwe Android-versies. Ook heeft de Chinese fabrikant in een eerder stadium aangegeven dat er aan de softwareupdate zou worden gewerkt. Gebruikers klaagden al eerder over gebroken beloftes van OnePlus op het gebied van updates, en werden er al vermoedens geuit over het niet uitbrengen van de Nougat-update voor de OnePlus 2.

OnePlus 2

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

11-06-2017 • 12:17

365

Reacties (365)

365
357
203
13
3
48
Wijzig sortering
Besef wel dat de oneplus 2 in augustus 2015 uit kwam en nougat in augustus 2016; Marshmallow kwam uit in oktober 2015. De oneplus 2 heeft buiten incrementals alleen een update gehad naar een OS dat 2 maanden na release uit is gebracht door Google. Oneplus heeft hiermee een record neergezet voor slechtste software support ooit voor een high end toestel.
Tjah hier geld ook weer de regel "you get what you pay for"

Je kan wel heel goedkoop een smartphone kopen en de rest van de wereld uitlachen omdat die "teveel betalen" maar uiteindelijk zal je ergens in moeten leveren.

En dat is dus hierop.
Mijn Nexus 5X uit 2014 2015 wordt nog keurig van updates voorzien. Het probleem is hier niet dat de telefoon niet meer geüpdate wordt, maar dat de belofte van het uitbrengen van updates niet waar gemaakt wordt.

edit:
De Nexus kwam uit in 2015. Ik heb eerder getwijfled voor de aankoop van de Moto X die wel uit 2014 kwam. Vandaar dat ik de jaren door elkaar heb gehaald.

[Reactie gewijzigd door Rubyrubyruby op 23 juli 2024 22:57]

Ja vind je het gek? Je hebt het over een Nexus.

En uiteindelijk vind ik ook dat het de schuld van Google is, die moesten voor een meer uniform OS zorgen dat makkelijk te updaten is.
Ik krijg hier om eerlijk te zijn een beetje een Windows vs OS gevoel bij. Waar MS nog lang legacy support gaf waar je je seriele scanner nog in je computer kon prikken was de product line van Apple hetgeen waar enkel support voor bestond. Dat maakt het allemaal toch wel een stuk eenvoudiger.

Bij Android wordt het nog moeilijker waar Google Android zelf levert echter het aan de fabrikanten is om hun mobiel te updaten. Er zijn duizenden verschillende Androids en een half dozijn iPhones die qua hardware ook nog eens erg vergelijkbaar zijn. Dat maakt het wederom toch wel een heel ander verhaal.

Ik weet zelf niet waarom bepaalde fabrikanten deze updates niet kunnen uitrollen. Wellicht is het allemaal toch net even wat moeilijker dan even je Windows bakkie updaten. Ze hebben er alle baat bij om die miljoenen mobieltjes te supporten en toch gebeurd het niet. Dat dit goed is, zeker niet maar om het zomaar af te schrijven op Google vind ik wel erg makkelijk.
Het grootste probleem hier in heeft Google wel degelijk zelf gemaakt: OEMs mogen Android aanpassen. Niet alleen maar wat applicaties pre-installen (zoals bij Windows op je PC het geval is), maar daadwerkelijk in functionaliteit, de launcher, het OTA-updateproces etc. Dat is veel ingrijpender dan wat met Windows ooit het geval is geweest.

Bij Microsoft mag je niets aan Windows veranderen, waardoor het een stuk makkelijker te patchen is. Bij Android heeft vrijwel iedere OEM een eigen variant. Dát beleid is wat het onmogelijk maakt, en dat beleid komt vanuit Google. Ze hadden immers íets nodig om het aantrekkelijk te maken te gebruiken...
Dat zie je toch echt verkeerd. De fabrikanten hebben alle financiële motivatie om hun devices zo kort mogelijk te supporten. Er is namelijk geen grote penalty onder het gewone volk, die vindt het over het algemeen allemaal wel best. Tel daarbij op dat het de fabrikanten geld kost om nieuwe updates te ontwikkelen en je ziet exact waarom ze devices niet langer supporten (een enkel geval van een EOL SOC bv de Snapdragon 810).
Het OS is uniform, de kernel is uniform, alleen de hardware is dat niet en daar mag je bedrijven als TI Qualcom, en MediaTek voor afschieten. Maar zelfs als zij wel met updates komen, dan moet je bij google gaan klagen, die heeft de mogelijkheid om zijn macht te gebruiken om toestellen zonder updates te weren uit de playstore, of zelfs helemaal geen 'google android' toe te staan.

nu (ik geloof met android 8), gaat google daar eindelijk mee aan de slag, in de hoop dat google zelfs de rom voor je kan updaten zonder dat de provider / OEM based software aangepast wordt... buggs in android zullen dan voortaan door google worden gepatched en niet meer afhankelijk zijn van het beleid van je OEM.

het grootste probleem, deze aanpak komt ongeveer 100 jaar te laat.
De 5x is gelanceerd in september 2015 (niet 2014!) en zit dus nog binnen de twee jaar die Google rekent voor updates. Daarnaast volgen er nog security patches tot minimaal drie jaar na de release.
De Nexus 5X is uitgebracht in het najaar van 201, niet 2014.
Op voorwaarde dat de updates degelijk uitgevoerd worden. De laatste perikelen bij de update van Apple met gekende batterijproblemen was huilen met de pet op. Bovendien is een update naar nougat niet altijd een must voor velen.
Weet niet hoor maar mijn iPad mini2 krijgt nog regelmatig updates, en ik wordt er niet vrolijk van. Traag als dikke shit. Terwijl dat ding een paar jaar geleden nog retro snel was. Dus altijd maar regelmatig updates ontvangen heeft ook zijn negatieve kanten..
De mini2 is vergelijkbaar met de iPad Air, ook van oktober 2013, en die is beslist nog niet traag. Okee, na de A7 zijn inmiddels de A8, A9 en A10 cpu's gekomen, maar de A7 krijgt nog gewoon iOS 11 (maar niet alle features). Geen enkele reden om een nieuwe te kopen als je geen zin hebt. En misschien komt er ook geen nieuwe mini meer na de mini4.

Als je 'market share' (~85%-15%) vs. 'active users' (~2/3-1/3) van Android en iOS tegen elkaar afzet, dan zie je dat iOS apparaten veel langer gebruikt worden dan android apparaten: https://www.netmarketshar...2017&qpnp=1&qptimeframe=Y.
Als Apple de iPad niet meer had ondersteund dan was het ook niet in orde. Ik heb zelf ook een iPad mini2. Toen wij deze aanschafte had ik een 5s, dan voel een mini2 vlot aan. Nu inmiddels een 6s en dan voelt die mini2 heel traag aan. Mijn vriendin vond het maar gek, stapt vervolgens over op een iPhone 7 en ervaart precies hetzelfde.

Uiteindelijk kunnen ze hardware niet updaten. Er wordt vaak gezegd dat Apple de toestellen langzamer maakt op nieuwe te kopen, ik denk dat dat niet klopt. Dan zullen ze wel stoppen met updaten.

Hier hebben verschillende performance testen onderwerpen aan iPhone 5 draaiende op IOS 6 tot en met 10.

https://youtu.be/gf_Bb6ygwKc

[Reactie gewijzigd door Dashlane op 23 juli 2024 22:57]

Interessante video, met speciaal een iOS6-iPhone bewaard voor de vergelijkings-test! iOS10 is nauwelijks langzamer dan iOS6 dus, op dezelfde hardware.

Helaas is e.e.a. maar zijdelings gerelateerd aan het onderwerp van Android-updates, maar toch bedankt voor de link.
Heb je m wel geupdate naar ios 10.3.x? Die maakt de ipad/iphone een flink stuk vlugger door hun nieuwe filesystem (APFS). Heeft mijn iphone 6 plus in ieder geval goed gedaan die update.

On topic: was dit niet enigszins te verwachten? Ik bedoel het is android (niks ten nadele van android, want dat OS is top). Fabrikanten van smartphones die android leveren staan er niet om bekend lange support te bieden voor hun toestellen en zeker niet de bedrijven die meer dan 1 toestel per jaar uitbrengen (want fabrikant wil verdienen aan de nieuwe toestellen). OnePlus heeft de afgelopen 3 jaar al 6 toestellen uitgebracht en tbh vind ik een jaarlijkse update een beter model (misschien niet zakelijk gezien maar zeker wel kijkend naar de consument). Ik snap eigenlijk ook niet waarom het zoveel toestellen in zo’n korte tijd op de markt heeft willen zetten. Ze hebben/hadden de naam om killer specs te hebben voor een killer prijsje. Dat was hun selling point. Maar nu blijkt dus dat alleen de hardware killer mag zijn en de software niet. Ik ben dan ook meer van de bedrijven die verticaal specialiseren en niet horizontaal. (Dat wil zeggen dat ze 1 product maken die extreem goed is ipv meerdere producten die “matig” zijn). Jammer dit weer en wederom een reden om niet over te stappen op android (met uitzondering van Nexus toestellen of wellicht de Pixel).
Ik heb hem ook en ik merkte dat hij traag werd als hij constant bijna vol stond, wat niet zo gek is met maar 16GB.

Overigens was hij na de installatie van iOS 10 echt een dag of twee niet vooruit te branden terwijl hij nu weer steeds sneller wordt per update. Apple mag best duidelijk zijn dat het OS tijdelijk even druk is met indexeren van plaatjes en dat soort zaken.
Dit is wel iets wat vaker gezegd word over Apple producten met de implicatie dat ze het expres doen zodat men een nieuw Apple product gaat kopen
Bij mij werkt het iig niet. Geen iPad meer voor mij.
Mijn iPhone 5 voelt anders sneller aan als bij release. Maar je moet ook niet binnnen 24 uur updaten. Maar gewoon even wachten tot de problemen opgelost zijn.
Een patch is toch juist om problemen op te lossen?
Een patch/nieuwe versie kan om problemen op te lossen. Maar wordt 9/10 gebruikt om nieuwe features toe te voegen. En diekunnen natuurlijk ook problemen met zich mee brengen. En die lossen ze binnen enkele dagen op.
Een paar jaar geleden, hij stamt uit 2013 (eind) en draait op iPhone 5S hardware, we zijn 4 jaar verder, technisch is hij afgeschreven en na iOS 11 zal het ook ophouden ook voor de 5S overigens.

Heb onderlaatst de mijne ook weggedaan, werd voor mijn gevoel ook trager, maar goed zit er naast met een 7+ dus ja dan kan je vergelijken en dan is hij inderdaad trager, maar niet onwerkbaar
"Terwijl dat ding een paar jaar geleden nog retro snel was" Retro snel, is dat snel naar de maatstaven van het verleden? :)
Haha, wel een mooie typo. Lang leve de auto correctie. Zonder gekheid, ik heb liever een langzame ipad mét security patches dan een snelle phone zonder patches. Overigens heb ik nooit gesnapt waarom een nieuw OS persé langzamer zou moeten zijn dan de voorganger. Ja, extra toeters en bellen, maar als je die uit zou kunnen zetten zou ios 10 zelfs sneller kunnen zijn dan ios 7 ofzo. Maar ja dat willen ze natuurlijk niet want dan verkoop je geen nieuwe hardware meer. Jammer dat de echte open source telefoons niks worden want dan zou je net als bij de desktops geen last van trager wordende shit hebben. (ubuntu 16.04 op de laptop is nog net zo vlot als 10.04 toen ik hem net had)
Wel, de nieuwere versies van Android werken juist sneller dan hun voorgangers op dezelfde hardware. Als je ooit experimenteert met custom roms op oudere hardware kom je er al vaak achter dat fabrikanten meestal gewoon van slechte wil zijn en het niet aan Google zelf ligt.

Ik denk gewoon dat OnePlus wil dat je de 3T en de 5 koopt om eerlijk te zijn.
De 3T was juist recent uit de verkoop gehaald. Ze willen alleen de 5 nog verkopen
Heeft ook terdege te maken met het feit dat er ook nog een boel te halen viel qua performance. Je ziet dat Android meer en meer richting iOS schuift qua beperken achtergrond activiteit. Toch verbaas ik me er over dat een Samsung Edge 7 gewoon af fabriek hapert bij scrollen.
ik merk het zelfs bij de s8, het is niet zo dat het echt hapert, maar ik merk wel degelijk verschil in snelheid e.d. als ik mijn huawei p9 lite ernaast leg. zoiets zou je toch niet verwachten met een telefoon uit 2016 van 300 euro en eentje uit 2017 van 800 euro of meer.

dit was al zo toen ik mn eerste smartphone van samsung had, de galaxy s advance. custom rom erop gezet, en werd gelijk een stuk sneller.
de software die samsung over android heen zet maakt het os echt trager.
het is nu wel een stuk beter geworden, maar als huawei met emui een betere performance haalt op midrange telefoons dan samsung met touchwiz/grace ui op high end telefoons, dan vraag ik me af hoe dat kan.
Een Samsung telefoon heeft altijd heel veel rekenkracht. Dat heeft hij nodig om de zware software te draaien: de TouchWiz interface.

Samsung is ook slecht met updates, en traag.
haha ja sorry, autocorrectie heeft humor ;)
Xiaomi update de toestellen zo ongeveer elke week, dus ik weet niet waar je het over hebt. Ik heb in het verleden met samsung toestellen veel minder updates gehad.

[Reactie gewijzigd door ikdedinges op 23 juli 2024 22:57]

De Miui versie, niet zozeer de versie van Android.
De MIUI-versie én regelmatig het security patch level van Android.

Je kunt voor €100-150 telefoons importeren die zowel veel betere hardware áls software support hebben dan telefoons in de prijscategorie in Europa (die categorie heeft zelfs bijna geen software support in Europa...). Xiaomi's Redmi 1S kostte omgerekend minder dan €100 (heel ruim genomen €150 na importheffing en BTW) in 2014 en die kun je nog gewoon updaten naar een Android patch level uit 2017 én de laatste versie van MIUI, hoewel deze onderhuids het stokoude Android 4.4 draait. En de Redmi 1S is een low end model van ze. Hun high end Mi 2 uit 2012 (hardware vergelijkbaar met de Nexus 4) krijgt ook nog patches en MIUI features.

Software support is een moeilijk onderwerp, maar ik vind zelf dat Xiaomi veel punten verdient op dat onderwerp. En ze patchen Android-versies heus wel: de Xiaomi Mi4C uit 2015 importeerde ik begin dit jaar voor ~€105 en kon hem eerder dit jaar updaten naar (onderhuids) Android 7.0.

Als Xiaomi dit kan, zou OnePlus - met het enorme BBK-imperium achter zich, minder custom software én een veel kleiner aanbod van toestellen - dat met twee vingers in de neus moeten kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door DCK op 23 juli 2024 22:57]

De grootste uitdaging met Xiaomi is echter het gebrek aan goede dekking / ondersteuning van de netwerken hier met hun meeste modellen. Was dat in orde geweest had de markt er best wel eens anders uit kunnen zien.
Het is de moeite waard om hier te noemen dat met wat getweak aan modemsettings Xiaomi-toestellen met een Qualcomm-processor (dat zijn sowieso de enigen die de moeite waard zijn) álle banden ondersteunen die T-Mobile in Nederland gebruikt. Sommige toestellen (zoals de nieuwste Mi 6) ondersteunen die banden zelfs out of the box.

Als je geen T-Mobile wilt of kunt gebruiken, dan hebben Xiaomi-toestellen volledige 2G en 3G-dekking, maar ontbreekt het aan de langeafstandsband van 4G (m.u.v. de global Mi Note 2) . Dat is inderdaad een vervelende om te missen, afhankelijk van op welke plekken je woont en komt.

Maar het is best mogelijk om in Nederland een goedkope Chinese telefoon met een lange updatecyclus te hebben én volledig bereik te hebben.
tmobile- en in nog grotere mate vodafone 3g en kpn 3g netwerken zijn te beroerd om over naar huis te schrijven. Ik snap oprecht niet hoe men hier xiami toestellen kan aanraden, zonder fatsoenlijke 4g dekking ben je nergens 4g is namelijk het enige netwerk dat ECHT dekking bied hier.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 22:57]

Dan zoek je toch gewoon naar Xiaomi telefoons die de juiste frequenties ondersteunen. Het voornaamste probleem op 4G is het gebrek aan ondersteuning voor band 20, wat bij de meeste toestellen het geval is.

Van sommige van die toestellen is er echter een versie die wel ondersteuning voor deze band heeft (bv de Xiaomi Redmi Note 4 met snapdragon 625).

Wanneer je daarop let heb je dus geen probleem met een fatsoenlijke 4G dekking.
Xiaomi heeft van een aantal telefoons een versie met LTE band 20. Dus volledige​ 4G ondersteuning in NL/EU. Het is wel even uitzoeken bij xiaomi.
VoLTE met importtelefoons kan je wel vergeten, want die moeten allemaal eerst gecertificeerd worden(providers hebben een whitelist).
Heb je wat meer informatie over het getweak van die modemsettings? Heb je er zelf ervaring mee en heb je een eigen Xiaomi toestel waar je LTE band 20 hebt kunnen enablen?

Ikzelf heb een Xiaomi Mi5S (met Qualcomm) maar heb nog geen correct werkende informatie hierover kunnen vinden, dus ben zeker geinteresseerd.

Voor de Mi5 is de connector voor band 20 zelfs niet aangesloten, dus zelfs als je het softwarematig aan de praat krijgt zal het niet werken : http://www.mediafire.com/file/5prv5fvkb64ewe0/Xiaomi+Mi+5+Schematics+diagram.pdf

Meestal heb ik wel goede ontvangst, ook binnenshuis, maar als het nog beter kan, is het uiteraard steeds welkom.

[Reactie gewijzigd door blinchik op 23 juli 2024 22:57]

Ik heb het niet over band 20 / 800 MHz. Hoewel die in het modem 'te unlocken is', heb je speciale hardware nodig om die te gebruiken. De band unlocken betekent niet je hem kunt gebruiken.

De band waar ik het over heb is band 8 / 900MHz die T-Mobile als surrogaat langeafstandsband gebruikt. Die is wél softwarematig te unlocken, als ie niet al geunlockt is.
De grootste uitdaging met Xiaomi is echter het gebrek aan goede dekking / ondersteuning van de netwerken hier met hun meeste modellen. Was dat in orde geweest had de markt er best wel eens anders uit kunnen zien.
wat heeft het kiezen van een simkaart te maken met het kopen van een toestel>?
Het heeft niets met de simkaart te maken maar met de antennes in de smartphone. Sommige ondersteunen namelijk de band/frequentie niet dat we in europa gebruiken
Telefoons die niet voor de Europese markt bedoeld zijn kunnen een modem/software in zich hebben die niet met de frequenties in Nederland werken. Het is daarom bij dat soort telefoons handig om te controleren welke frequenties door welke providers in gebruik zijn en welke de telefoon​ ondersteunt.
Ook Xiaomi is niet heilig op het gebied van software ondersteuning. Ik denk dat menig MiPad (1e generatie) bezitter daar over mee kan spreken.
Beloofde Miui features bleven uit, upgrades bleven uit en sporadische updates. Xiaomi heeft de eerste MiPad laten vallen als een baksteen.
En dat het bij telefoons beter gaat is vooral door het gepush vanuit de community te danken
Het is echter een groot verschil tussen updaten van een android versie en een skin+patches, bij het updaten van android komt een update van de kernel bij kijken, waarvoor ook een update van de meeste drivers nodig is, die niet altijd geleverd worden door hardwarefabrikanten (SD800/801/805 kregen geen officiele drivers voor nougat)
Xiaomi is ook niet echt heilig. Ja, je krijgt software updates maar de echte problemen raken ze nooit aan en de Android versies verneuken ze naar eigen voorkeur. Zo heeft de redmi note 3 pro nog steeds geen Camera2Api, dat terwijl een custom ROM dat wel gewoon heeft. Ook implementeren ze een eigen Dose versie waardoor apps vaak heel raar gaan reageren, zeer als je apparaten op afstand probeert te besturen (chromecast). Ook zie je regelmatig dingen breken bij een global release.

Xiaomi is het voorbeeld van moeilijk doen, geen oplossing bieden maar gewoon wat extra nutteloze features erin plempen.

Neemt niet weg dat OPO hier echt serieuze steken laat vallen.
Laten we vanaf nu afspreken dat een update, een patch/verbetering is binnen de huidige Android versie is en een upgrade een geheel nieuwe Android versie betekend? Uiteindelijk zal dat voor iedereen straks geheel duidelijk zijn en de fabrikant kan zich ook eenvoudiger aan zijn afspraken houden.
Hierdoor kunnen ze aangeven dat ze minimaal 3 jaar updates beloven (patches) en minimaal 2 upgrades uitvoeren in de eerste 2 jaar.
Waarom niet minimaal 1 upgrade? Daarmee voorkom je dat een fabrikant een telefoon nu met Android 6 uitbrengt en ermee stom na de upgrade van Android 7.
ja lekker continue veredelde betas draaien op je telefoon.
ik draai gewoon de stables maargoed :)
ik geef alleen aan dat ze elke week een update uitbrengen en dat sommige fabrikanten hier nog wat van kunnen leren.
Ik heb de Redmi 4x (global Rom) nu twee maanden en heb nog geen update gezien...
Mijn Redmi note 3, heb zelf global rom erop geinstalleerd, krijgt de ene na de andere update.
Draait er zeker een niet originele rom op.
Veel aanbieders installeren een soortvan custom rom met bloatware enz. Die dus ook niet geupdate kan worden OTA of via de updater app.
vaak wordt er een eu versie geinstalleerd, met playstore en nederlandse taalinstellingen, en juist zonder de bloatware die op de global roms vaak wel zit (een aantal standaard apps van xiaomi die buiten china e.d. niet heel nuttig zijn)
global rom soms met aanpassingen voor inderdaad nederlandse taal. ze installeren niet de xiaomi.eu versie. in sommige roms verstoppen ze zelfs malware.
de xiaomi mi4 die ik heb gehad had wel de xiaomi.eu versie, en dat werd ook vermeld bij de webshop
ik heb op mn Redmi 2 custom software van de leverancier gehad. evenals mn Mi4i en mn mipad1 + 2 en mn Redmi Note 3 zat zonder aanpassingen in de doos. en de Mi5S Plus die ik nu heb stond ook geen xiaomi.eu rom op maar een zelf aangepaste versie van MIUI.
ik draai op mn toestellen ook xiaomi.eu, maar als de doos open is geweest en ze hebben iets met het apparaat gedaan flash ik hem toch eerst zelf naar een originele versie van MIUI en daarna xiaomi.eu.
het zijn mooie goedkope toestellen maar die leveranciers vertrouw ik voor geen meter.
het is inderdaad wel iets waar je op moet letten, maar dat is, voor mij tenminste, de moeite waard. zelf had ik er vrij snel windows op gezet
Voor zover ik weet wel, er is echt geen enkele shop-meuk te vinden.
Anoniem: 583079 @ikdedinges11 juni 2017 18:08
Exact: het werkt dus eigenlijk ook voor geen meter bij Xiaomi, omdat je niet weet wat je eigenlijk koopt, tenzij je je echt verdiept in de materie.
Het lijkt me aardig logisch dat je je een beetje verdiept in de materie als je een telefoon uit china bestelt. Er zijn ook genoeg fora die daarbij kunnen helpen.
Anoniem: 583079 @ikdedinges12 juni 2017 08:12
Je vergelijking met Samsung en 'dat je meer updates krijgt bij Xiaomi' houdt dus niet echt steek. Blijkt nog maar eens dat goedkoop betekent dat alle kosten naar de hardware gaan en dat je qua software support op niet veel moet rekenen, of het allemaal zelf mag uitzoeken.
software support heeft toch niks te maken met shops die custom roms installeren zodat je geen OTA's meer krijgt? xiaomi ondersteunt alsnog de telefoons langer. Heb jij ooit MIUI gedraaid? er zitten meer aanpassingen in dan in de schil van samsung, dus je verkondigd onzin.
Ok, dus je hebt een Xiaomi telefoon gekocht die sinds november 2016 op de markt is en je doet hem weg omdat hij 3 maanden na de release nog geen upgrade heeft gehad, maar wel talloze updates heeft mogen ontvangen? Dan heb je je niet goed laten informeren door de veel reviews die o.a. op Tweakers beschikbaar zijn.

Ik zou graag willen weten welke dingen je in Miui mist die je wel bij een Android 7.1 telefoon zou hebben. Veel features die Android 7.1 hebben, zijn vaak al beschikbaar in Miui. Dit komt door die talloze patches/updates. Mede daardoor is het Android patchlevel zo snel beschikbaar. Onstabiel zou ik de Redmi 4 eigenlijk niet eens willen noemen, wellicht was dat alleen de eerste 2 maanden na de release.

Maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd welk patchlevel je HTC M8 momenteel heeft. De Redmi 4 (Pro) had op 6 april een Android patchlevel van 1 maart.
De Redmi 4X had op 11 mei een Android patchlevel van 1 april.
Beide telefoons waren voorzien van Android 6.01. Voor de Redmi 4X wordt momenteel gewerkt aan Android 7.
p.s. het gaat hier om budget phones van zo'n €100-130,- vs jouw telefoon van zo'n €650,-

Ik wil hier niet zeggen dat je voor een Xiaomi moet gaan, maar het is wel goed om te weten wat de achtergrond is van een product voordat je het koopt. You get what you pay for, geldt dus niet echt voor Xiaomi, maar het lijkt zo wel voor OnePlus te gelden.
Wat voor klachten hoor je dan? Als er één smartphone fabrikant is die fatsoenlijk opstelt tegen over de consument dan is het Apple wel. 5s, gelanceerd in 2013 gaat gewoon naar IOS 11. Het upgrade/update beleid van Apple vind ik veruit de beste.
en dan gaat de performance ook omlaag, tenminste, dat merkte ik in ios 10 op een ipad 4 wel. dat zijn juist dingen die je niet wilt, laat ze dan gewoon updates bieden in de vorm van patches, als die nodig zijn, en geen complete upgrades.
@mjz2cool

https://www.youtube.com/watch?v=gf_Bb6ygwKc

Ik denk dat performance verlies vooral een beleving is in plaats van een feit. Alles om je heen wordt sneller, alleen dezelfde iPad blijft dezelfde hardware houden.

@ikdedinges
Wat voor oude Apps? Dat ligt niet bij IOS, ik heb zelf een phillips smartte app. Werkt, alleen Apple geeft aan dat ze de werking niet kunnen garanderen omdat Phillips er niet naar om kijkt. Als het onveilig is dan knikkert Apple hem wel eruit.
nee, ik heb een stuk of 18 van die dingen moeten klaarmaken voor een school, en van ios 9 naar 10 merkte ik zeker wel performance verlies, ik had daar verder niks wat sneller is voor vergelijking. vooral bij die widgets haperde het scrollen merkbaar
@mjz2cool

Misschien de eerste versie geweest. Later zijn er weer updates geweest die dat verholpen hebben. Zoals in het filmpje te zien is, geen performance verlies.
wat mjz2cool zegt + dat oude apps niet meer werken.
oude apps, dat ligt dan aan de ontwikkelaar, ik weet niet het het met ios zit, maar ik neem aan dat ios geen verouderde functionaliteit/api's blijft gebruiken die bepaalde oude apps misschien gebruiken?
Onzin. Dit is puur de schuld van Oneplus en heeft niets te maken met goedkopere telefoons in het algemeen.

Neem bijvoorbeeld een goedkope Wileyfox, die krijgt wel een update naar Nougat.
Wileyfox toestellen zijn verschrikkelijk. Mijn moeder heeft een Wileyfox. het lichtje van de terug knop is al kapot en het toestel is ook al 2 keer gewoon uitgevallen. Kon hem alleen weer aankrijgen door te booten in recovery. Power users kunnen hier wel mee om gaan. Mijn moeder niet.
1 defect toestel is het hetzelfde dat alle toestellen verschrikkelijk zijn.

Wileyfox maakt goed spul en ze leveren tenminste updates naar Nougat. Niet voor niets beste uit de test bij tweakers.
Er zijn meer mensen met dezelfde issue

https://forum.xda-develop...ry-drained-t3268924/page2 (Einde van de thread staat de issue en de fix)

http://uk.businessinsider...K&IR=T/#the-key-details-1. (Nog een voorbeeld)
Ik heb zelf met mijn eerste Wileyfox problemen gehad en uitstekende support gekregen. Heb een nieuw toestel ontvangen (Storm) in ruil voor de oude welke ze gebruikten om het probleem te onderzoeken.

Ik heb het hierbij over de Nederlandse tak van Wileyfox. De Engelse tak (waar het bedrijf gevestigd is) heeft een redelijk slechte support inderdaad. Vreemd eigenlijk.
Natuurlijk vind je negatieve ervaringen online als je gaat zoeken. Van welk bedrijf niet. Je hebt gewoon garantie dus no big deal.

De fabrikant reageert snel en vlot, zelfs hier op tweakers. Redelijk uniek.

Wileyfox maakt mooi spul dat ze ook nog eens lang supporten.
[Wileyfox Swift] Ervaringen en Discussie

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 23 juli 2024 22:57]

Anoniem: 890159 @Dark_man11 juni 2017 14:13
En blij toe (als ik het toestel zou hebben). Zolang Xposed nog niet werkt onder Android 7 blijf ik fijn op 6 zitten. Er wordt wel aan gewerkt, en als ik de technische uitleg begrijp zal de sprong van7 naar 8 weer veel makkelijker zijn. Hier is wat rovo89 er zelf van zegt: https://forum.xda-develop...read.php?t=3034811&page=5
Mijn Honor 5c van april 2016 heeft hier een update naar Android 7 gekregen.

Toestel van 200 euro.
Dat mag je toch wel mininaal verwachten van een toestel van 2016?
Van 200 euro? Dat is bij een gemiddeld ander merk niet waar.
Jawel hoor, 200 euro is nog redelijk prijzig.
Mijn honor 5c heeft gewoon een update gekregen naar android 7..

Ding heeft ook maar 200 euro gekost.. Nooit meer verwacht deze update te krijgen..

Dus het kan zeker wel als de fabrikant er de moeite er voor wilt doen.
Onzin want de opo hun goedkoopste toestel heeft nogsteeds de nieuwste updates. Tja de opt is een miskleun ja maar dat gebeurt ook bij de grotere jongens waar je het dubbele bedrag voor betaald
lol. inleveren op wat op een OS? een artificiele update van iets dat niet echt nodig is?
Het is geen IOS dat je perse moet updaten omdat anders de helft van de apps niet meer werken.... om nadien 10 keer trager te zijn.

Heel de miserie van Oneplus is begonnen met de stopzetting van samenwerking met cyanogen. Hun eigen OS uit te moeten brengen etc.

Het is simpel koop je een Oneplus omdat dit toestel wel degelijk steeds een goede prijs kwaliteit heeft ga dan nu gewoon naar lineage OS.

Trouwens. One plus zijn steeds telefoons die je enkel via web kan kopen, het is dus een heel ander soort toestel dan de meeste sterk marketing gedreven prullen die je in de winkel kan kopen. Als je dan mee wil zijn met de "hype" of de manier van werken van deze leverancier hou je dan zelf ook op de hoogte van de technologie. Kan je dat niet ga dan gewoon de consument uithangen en koop braafjes als een hondje aan de lits een fruitje of een andere veel te dure telefoon en kom er een jaarje later dan de oneplus ook op uit dat de support er ook niet meer is.....

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 22:57]

Over welke vertraging van iOS heb jij het eigenlijk?

Die vertraging die noodzakelijkerwijs pas optreedt bij 2 of 3 jaar oudw iPhone's? Ja vind je het gek? Die hebben minder RAM, nogal logisch dan dat een 2 of 3 generatie nieuwer OS de boel dan vertraagt.

Bij Android/Samsung is het helemaal bizar, ik heb de update naar Android 7.0 geinstalleerd op mijn S7 en geloof het of niet zelfs whatsapp werkt trager, ik moet 5 of 6 keer op de terug knop drukken en pas bij de 5e of 6e input reageert de app.

Dit gebeurt ook bij Skype/messenger enz.

Lekkere update dan...
en waarom zou je moeten inleveren op de belofte van updates?
Niet helemaal akkoord:

Bij de "You get what you pay for " waren updates beloofd gedurende de 2 jaren na release.
Dat maakt dit dus bedrieglijke reclame.

Nu is het wel zo dat je wel altijd ergens zal moeten inboeten wanneer je met marges en prijzen gaat spelen, maar dan is het ook aan het bedrijf om hierover te communiceren.
Er zijn tal van samsung,htc, lg, huawei toestellen rond de 350euro die zelfs nooit een update hebben gehad en bleven steken op release versie...
Maar enkel bij oneplus is dit plots een probleem blijkbaar.

Oneplus doet het goed met de oneplus 3, al tal van updates, en ook android O komt op de 3.
Das nog maar de vraag. Vorig jaar beloofde men dat de op2 Android 7 zou krijgen. En wat blijkt mooi niet. Zou me niets verbazen als volgend jaar de 3 en 3t geen Android 8 krijgen.
100% zeker dat de oneplus 3 android O gaat krijgen.
Als je ziet hoe snel updates volgen. Android 7.0 en 7.1 waren vrij snel beschikbaar.

Het is inderdaad fout dat de oneplus 2 die update niet krijgt.
Maar ben het bashen op oneplus wat beu omdat net zij wel nog redelijk met updates mee zijn itt 99% van de andere merken in die prijsklasse.

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 23 juli 2024 22:57]

Is er uberhaupt 1 android fabrikant die enige stabiliteit kent m.b.t. het update van de software voor zijn of haar hardware?
Nexus/Pixel telefoons doen het vrij goed qua updates ;)
en android one telefoons
Telefoonmakers zijn geen softwaremakers, dat blijkt maar weer eens. Een telefoon in elkaar laten plakken in een fabriek met anti-zelfmoordnetten is toch een andere tak van sport dan een hele afdeling met dure mensen hebben die je telefoons up-to-date houden.
Nee hoor. Dat deed oppo met de find 7.
Na de release heeft het een paar software updates gehad. Na 6 maanden geen enkel update meer.
Mijn smartphone van EUR 180 uit 2015 heeft de volgende cyclus al doorgemaakt: 5.1 > 6.0 > 7.1.1.
En van 7.1.1 heb ik de 2e patch (Mei) ook al binnen, en Juni zal volgende week wel komen.

Dit kan dus wel voor EUR <200.
Welk toestel is dat dan, die wil ik ook wel 😂😂
High end toestel? Ik dacht dat iedereen er prat op ging dat het de helft goedkoper was dan een iPhone. Voor een high end toestel betaal je een high end prijs.

Als iets te goed klinkt om waar te zijn dan mag je er zeker van zijn dat het niet waar is toch?
Het USP van One plus was juist de scherpe prijs voor high end specs. Dus dan wordt je ook als high end toestel beoordeeld hè ; )

Los van de gebrekkige verkrijgbaarheid en garantie komt hier nu dus ook software ondersteuning bij.
Specs maken nog geen high end toestel. Wanneer gaan Tweakers lezers dat nu eindelijk eens snappen? Je kan niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Toch blijven veel lezers hier denken dat het wel mogelijk is terwijl ze telkens weer met hun smoel tegen de muur lopen ;)
Dus volgens jou is een toestel alleen high end als er premium prijzen a la Apple en Samsung voor worden gevraagd? Dream on... Ja die lage prijs moet ergens vandaan komen, maar dat maakt het niet opeens mid-end.
Nee prijs heeft daar niks mee te maken. Kwaliteit op alle fronten heeft daar mee te maken. Ik vind Samsung ook geen high end omdat het teveel zaken toevoegt die niet goed zijn uitgewerkt. Samsung probeert zo snel mogelijk iets op de makt te zetten en boet daardoor bijna altijd in aan kwaliteit dus is dat geen high end voor mij.

Kwaliteit kost natuurlijk altijd meer maar het is niet omdat iets duur is dat het ook automatisch kwaliteit is.
Het is geen high end toestel. Wel qua specs, maar niet qua prijs. Sony Xperia SP heeft denk ik nog een record van slechtste software support voor een mid range toestel.
Higend gaat over de onderdelen waaruit een smartphone bestaat.
De prijs zegt er niets over. Al betaal je meestal flink voor Highend.
De Oneplus 2 was ook qua onderdelen niet high-end. De Oneplus 3 en 5 hebben beide een flagship SoC van een wezenlijk nieuwe generatie in het kwartaal dat die net nieuw op de markt verschijnen. De Oneplus 2 en 2X hadden het gewoon allemaal net niet. Blijft zonde, ook slecht van Oneplus dat ze hun toezeggingen hierin niet waarmaken, maar de Oneplus 2 heeft nooit de wauw factor van de One en 3 gehad qua specificaties.
De Oneplus 2 had met zn Snapdragon 810 wel degelijk het topmodel.
De Oneplus X was een midranger. De 2X bestaat niet.
Die 2X was een typo, had X moeten zijn inderdaad. De Snapdragon 810 zoals die in de Oneplus 2 zit heeft bekende oververhittingsproblemen en slurpte accu. Daar had Oneplus nooit voor moeten kiezen, Samsung heeft het onding terecht gepasseerd voor de S6. Een SoC met dat soort gebreken kan nooit voor high-end doorgaan natuurlijk. Zo'n misbaksel wil Qualcomm ook snel vergeten, blijft een zwart schaap met hun naam erop.

Hoe Oneplus ooit heeft willen beloven dat ze daar lang updates voor zouden blijven maken snap ik ook niet met aanvullend ook nog software ellende, zal wel marketing wanhoop geweest zijn. LG G Flex 2 zelfde verhaal trouwens, ook ooit beloofd, maar nooit waargemaakt, ook een Snapdragon 810. De HTC M9 wel gelukkig, maar later dan oorspronkelijk gepland. Er is weinig liefde voor phones met een 810 lijkt het.
Wat had Oneplus dan moeten doen? Voor de midrange sd808 kiezen? Samsung verkoopt zijn Exynos niet zo makkelijk.

Het falen van de sd810 zal zeker voor problemen hebben gezorgd.
Ik denk de Snapdragon 808 zoals LG ook gekozen heeft voor de G4. Wegens SoC problemen op dat moment geen telefoon uitbrengen was ook nog een optie geweest en dan all-in gaan op het ontwikkeltraject voor de volgende generatie met de Snapdragon 820, wat wel een compleet succes is geworden. Achteraf is te makkelijk praten natuurlijk, maar de 810 is gewoon ongelukkig. Het lijkt hoe dan ook breder dan enkel OnePlus wil ik vooral aangeven, de S6 is nog levendig en de even oude LG G4 krijgt wel een Android 7 upgrade. Het is allemaal erg unfair naar de consument die een telefoon met een 810 gekocht heeft bij een merk anders dan HTC, voor die laatste alle lof om het dan toch wel te doen overigens.
Besef wel dat de oneplus 2 in augustus 2015 uit kwam en nougat in augustus 2016; Marshmallow kwam uit in oktober 2015. De oneplus 2 heeft buiten incrementals alleen een update gehad naar een OS dat 2 maanden na release uit is gebracht door Google. Oneplus heeft hiermee een record neergezet voor slechtste software support ooit voor een high end toestel.
Hoe zit het met het aantal bugs in de allerlaatste update voor de Oneplus Two?

Persoolijk vindt ik het namelijk een veel prettiger systeem dat versie X gewoon uitontwikkeld wordt in plaats van dat er elke keer weer naar een nieuwe versie met weer nieuwe bugs wordt gupdate. Zo ging dat namelijk precies met de Oneplus One (4.x>5x>5.x>6.x). Daar is nog nooit een built gehad zonder problemen. Wat mij betreft hadden ze hun energie beter kunnen besteden in het uitontwikkelen van 4.x en/of 5.x
Ja, nou mijn iPhone 6s ook uit 2015 krijgt gewoon nog updates naar iOS 11 die later dit jaar uit moet komen. Android telefoons hebben gewoon een slechte update 'track record'.
Ahum..
EDIT by Moderators 10 June 2017:
http://www.androidauthori...-update-oneplus-2-779029/ This article cites no sources except forum posts. To the best of our knowledge, there is still no official statement from OnePlus. Please take the article with a grain of salt.


Bron: https://forums.oneplus.ne...read-about-nougat.496159/

[Reactie gewijzigd door jnsvr op 23 juli 2024 22:57]

Zijn dit truuks/smoezen om de komende OnePlus 5 te pushen?
"When we built the OnePlus 2 we didn't have the software infrastructure team in place we do now." Die heb je nu dus wel, lijkt mij alle redenen om updates alsnog door te voeren. Je belooft updates over een periode van twee jaar, dus dan weet je van te voren dat je dit ook kunt waarmaken en richt je daar je infrastructuur op in..!!

Voor mij toch een extra reden om me te beraden of ik de OnePlus 5 wel aan zal schaffen. Welke smoezen zijn er als over twee jaar een eventuele OnePlus 7 komt. Of moet ik om de twee jaar €500+ uitgeven aan een foon?
Van een bedrijf dat €500+ voor een foon vraagt mag je toch wel iets eisen?
De pest is dat er in deze prijsrange geen alternatieven zijn met high-end specs of het moet bijv. de LG G6 zijn die reeds fors in prijs is gedaald. Toegegeven SD821 ipv SD835.

Ben echt niet vies van rooten en er een rom op te zetten. Mijn Samsung Galaxy Note 2 gaat nu 5 jaar mee dankzij allerlei roms en met nog de originele accu. Echt vloeiend is ie echter niet meer te noemen.
Ga er maar vanuit dat ze binnenkort ook 600 en daarna 700 euro zullen vragen.

Dat was de hele opzet van OnePlus en mensen op tweakers lijken dat zelfs niet te begrijpen.

Ze mochten de eerste OnePlus ook niet teveel van verkopen omdat ze daar door de lage prijs verlies op maakten, men dacht dat het een nieuwe fabrikant was die constant toestellen voor lage prijzen zou verkopen maar dat kan helemaal niet.

Daarom kon je het ook alleen kopen met een invite, het was zelfs niet de bedoeling dat je meerdere telefoons kon kopen want de naam OnePlus moest zoveel mogelijk verspreid worden door de hele wereld.
Ze zijn duurder geworden, ja. Maar een iphone, een galaxy S, een LG Gx, HTC xx zijn ook allemaal duurder geworden.
Vroeger had je een iphone voor 600-650euro, tegenwoordig betaal je tegen de 800...
Procentueel is oneplus eigenlijk niet verduurd.

PS: Oneplus duurste toestel is momenteel 430EUR, de Oneplus3 400EUR. De oneplus 2 waar het over gaat kostte 350EUR
Dus zin van: voor 500+ mag je wel iets verwachten is overdreven

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 23 juli 2024 22:57]

De prijsstijging bij OnePlus heeft niets te maken met de prijsstijging bij de concurrentie.

De procentuele prijsstijging bij OnePlus heb je bij de andere merken niet.

En als je nu dus dit updatebeleid meeweegt betaal je dus meer voor minder, en dan heb ik het niet eens over dat je niet naar een normale winkel kunt voor je garantie waardoor je wekenlang je toestel kwijt bent.
Het heeft er alles mee te maken. Zolang er 200-300$ verschil blijft tussen de oneplus en de flagship phones, kunnen ze gerust hun prijs meeverhogen.
Nee hoor, de verkoopcijfers van de telefoons van 700 - 800 euro overtreffen vele malen de verkoopcijfers van OnePlus.

OnePlus heeft gewoon het geluk dat de hype gedeeltelijk werkt maar de consument is ook niet dom, op een gegeven moment houdt het op en kan je niet meer gaan vragen dan wat de consument bereid is uit te geven ongeacht wat je er allemaal in stopt.

Want hoeveel bekendheid het merk ook krijgt, het kan niet tippen aan de naam van Samsung of Apple.
Anoniem: 902873 @dieter8711 juni 2017 20:38
We leven nu ook in een tijd waar de euro bijna net zoveel waard is als de USD. De tijd waar jij oversteekt was de Euro nog 1.45 Dollar ipv 1.06 Dollar. Die klaar heeft ook flink meegespeeld in de prijsstijgingen in vrijwel iedere sector
Dus... de dollar is enkel gestegen voor apple en co en niet voor oneplus?
Anoniem: 902873 @dieter8711 juni 2017 20:53
De OnePlus 5 gaat ook 500 euro en meer kosten dus jawel. Ook OnePlus loopt prijsstijgingen door te voeren. Verschil is wel dat Apple een 4-5 jarig update beleid hanteert.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 902873 op 23 juli 2024 22:57]

Dat heeft nu letterlijk niets te maken met mijn post...
Mijn punt is dat flagship smartphones over de jaren heen algemeen duurder zijn geworden. Dat Oneplus zijn prijs mee verhoogd is dus niet onlogisch?
Anoniem: 902873 @dieter8711 juni 2017 22:20
Jawel dat heeft er heel veel mee te maken. Ik leg jouw uit waarom prijzen stijgen en je doet net alsof OP dat niet doet.
???
Jij legt mij woorden in de mond.

OP volgt gewoon net zoals de rest. Wisselkoers geldt voor iedereen.
Ik reageerde op een reactie die zei dat oneplus toestellen duurder zijn geworden doorheen de tijd... Dat is inderdaad zo, net zoals alle andere toestellen
Anoniem: 902873 @dieter8711 juni 2017 22:41
Dus... de dollar is enkel gestegen voor apple en co en niet voor oneplus?
Dit zijn jouw woorden.
Wow sommige mensen snappen echt geen sarcasme..
Anoniem: 902873 @dieter8711 juni 2017 22:48
Oke sorry. Ik was echt onder de impressie dat dit een oprechte vraag was. Mijn excuses.
en na 4-5 jaar gaat hij voor geen meter meer vooruit.... dan zit je daar met je updates
Anoniem: 902873 @d3x12 juni 2017 10:34
heb je daar bewijs van
haha bewijs van trage IOS devices. uit welke wereld kom je?

probeer eens een google met "slow en IOS" en het staat vol. trouwens al de ipad versies die ik tot nu toe gehad heb hebben er allemaal last van.
Anoniem: 902873 @d3x12 juni 2017 12:58
Ik vind jouw bewering vreemd omdat veel reviewers Apples nieuwe APFS filesystem hebben getest en juist zagen dat de iPhone 5S en iPad soortgelijke juist sneller werden. Daarom zet ik vraagtekens bij jouw verhaal.
typische reviews van lege systemen.....
Anoniem: 902873 @d3x12 juni 2017 17:20
Dat is dus niet de discussie. Dit bewijst gewoon dat jou claim dat ze trager worden door een update niet klopt. Je moet eens kijken naar een Android telefoon na 2 jaar zonder updates en eens kijken wat er gebeurt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 902873 op 23 juli 2024 22:57]

We leven nu ook in een tijd waar de euro bijna net zoveel waard is als de USD. De tijd waar jij oversteekt was de Euro nog 1.45 Dollar ipv 1.06 Dollar. Die klaar heeft ook flink meegespeeld in de prijsstijgingen in vrijwel iedere sector
Koers lijkt me niet echt een rol te spelen in deze. Dus als de eurokoers weer stijgt, kost een iPhone ineens 500 euro, daar geloof ik echt helemaal niets van hoor.

De belangrijkste oorzaak van de prijsstijging van smartphones in zijn algemeen is volgens mij de grotere schermen en steeds geavanceerdere techniek. Innovatie kost ook geld. ;)
Idd. Het probleem is alleen dat mensen alleen maar kijken naar de prijs, en niet naar de koopkracht van dat geld. (Procentueel moet denk ik relatief zijn ;) )
Het niet veel verkopen van de OnePlus One was niet vanwege verlies op de telefoon, maar vanwege de kleine productiecapaciteit. OnePlus heeft hier nog steeds soms problemen mee, omdat ze sneller zijn gegroeid dan gedacht. Hierdoor is de voorraad soms op. Ook moest OnePlus met de One uitkijken dat ze niet met een te grote voorraad bleven zitten. Hierdoor werden de invites uitgegeven op basis van de voorraad die er op dat moment was. Op die manier konden ze de lage prijs hanteren. Er zijn namelijk geen telefoons verloren gegaan. Ze zijn allemaal verkocht, terwijl grote bedrijven als Apple en Samsung waarschijnlijk nog met een oude voorraad zitten, die ze moeten compenseren met een hogere prijs. En ja, de prijzen van OnePlus gaan omhoog, maar die van Samsung, Apple en LG ook. Alle onderdelen worden duurder, de klant wil meer, en dat kost ook meer. Bovendien heeft OnePlus in Europa bijna geen concurrenten met zo'n lage prijs, waardoor ze die zelf kunnen bepalen. Maar ze moeten de prijs ook wel omhoog gooien, want AMOLED is duurder dan LCD, de camera is duurder, aluminium is duurder dan plastic etc.
Ook hebben ze nu een eigen software team, terwijl ze eerst gebruikt maakten van het niet altijd even stabiele CyanogenOS. En meer werknemers kosten ook meer geld.
De hogere prijs is dus goed te verklaren. En als jij mij een telefoon kan laten zien die goed in Europa te koop is met dezelfde specs als de OnePlus 5 voor een betere prijs, doe dat dan maar. Graag zelfs.
Dat is dus echt onzin, ze maakten er verlies op en dus wilden ze niet teveel ervan verkopen.

Je kan toch niet beweren dat gangbare onderdelen moeilijk te krijgen zijn?

We hebben het hier over China, daar kopieren ze een toestel en brengen het in de winkel voordat het origineel uit is.

Er is echt geen enkel probleem met productiecapaciteit hoor, zelfs bij Apple heb je alleen de eerste paar weken even een tekort maar dat duur maar een paar weken en Apple verkoopt vele malen meer dan OnePlus en het zijn juist hele andere onderdelen die Applr gebruikt.

Bovendien is OnePlus onderdeel van Oppo en die zijn een van de grootste van China, als Oppo dus al moeite heeft om zulke kleine aantallen te produceren dan hadden ze nooit zo groot kunnen worden.

Overigens is dit de eerste keer dat ik over een productiecapaciteit probleem hoor bij OnePlus, dat is echt gewoon verzonnen door iemand.
Ik zeg niet dat gangbare onderdelen moeilijk te verkrijgen zijn, maar dat de prijs van de onderdelen de afgelopen jaren gewoon flink gestegen is.

En als OnePlus geen kleine productiecapaciteit zou hebben, waarom is de 3 (T) dan al 3 keer 'out of stock' geweest. En is de Dash Charge Car Charger dan ook zo lang 'out of stock' geweest.

OnePlus is inderdaad onderdeel van Oppo, maar heeft naar mijn weten gewoon een eigen fabriek.

Ik denk echt niet dat OnePlus verlies draaide op de One, maar dat ze een extreem kleine marge hadden en het niet wilden riskeren dat ze met een voorraad bleven zitten, en dat ze mensen een exclusief gevoeld wilden geven in plaats van dat ze moesten zeggen dat de One 'out of stock' was.

De invites hebben ze bij de 2 in het begin ook nog toegepast en daarna niet meer.
Vrijwel niemand heeft een eigen fabriek, bijna alles wordt uitbesteed aan bedrijven als Foxconn.

Ga er maar gewoon vanuit dat OnePlus verlies maakte op de eerste OnePlus.

Je kan als bedrijf zijnde je bedrijfsvoering niet uitvoeren met de angst dat je gaat zitten met voorraad.

Want als OnePlus bang was dat ze met 100.000 telefoons teveel zouden zitten blijft die risico ook als ze groter worden.

Je kan als je groeit en 50 miljoen telefoons verkoopt ook een voorraad van 10 miljoen overhouden.

Dat kan nooit de reden zijn om de productie niet op te voeren.

En het uitverkopen van een telefoon is niet het bewijs dat de productiecapaciteit klein is.

Zelfs onbekende Chinese merken kunnen voldoende toestellen leveren.

Tekorten zijn altijd de schuld van de fabrikant ongeacht de reden, en al helemaal als je gangbare onderdelen gebruikt.

Als je het zou hebben over specifieke onderdelen die voor OnePlus worden geproduceerd zou ik het nog begrijpen maar dat heb je niet.

Apple is de enige die zelf specifieke SOC's laten produceren en zelfs hun komen niet in de problemen ongeacht de enorme hoeveelheden die ze verkopen.
Volgens mij snap jij mij niet.
Ze waren bang om met een voorraad te blijven zitten, omdat ze een zo kleine marge hadden en dan wel verlies zouden draaien. En je zegt dat onbekende Chinese fabrikanten wel genoeg toestellen kunnen leveren, maar als zij maar 10.000 klanten hebben terwijl OnePlus er 1 miljoen heeft maakt dat ook verschil
Ja maar hoe kom jij erbij dat ze bang waren om met een voorraad te zitten?

Lijkt me dat je dat risico sowieso hebt en nooit kunt uitsluiten.

En met een bedrijf als Oppo achter je lijkt het met sterk dat ze bang zijn om zogenaamd risico's te nemen.

Het is gewoon zo dat er nauwelijks marge op een toestel van 300 euro kan zitten, het was gewoon 1 grote reclame stunt.

Ze hebben gewoon die hele telefoon als reclame gebruikt en eventuele verlies als marketing uitgaven gezien.

In het beste geval hadden ze er een paar tientjes winst op gemaakt maar daar doe je het niet voor.
Volgens mij gaan ze niet meteen de hoofdprijs vragen maar denk ik idd dat de OnePlus 5 op €600 gaat zitten, hoewel dat nog koffiedik kijken is.
Met nu wel de infrastructuur hebben impliceren ze dat de OnePlus foons steeds populairder worden, dus meer verkopen en dat ze daarom de prijs kunnen verhogen.

Huawei bracht aanvankelijk ook bang for the buck foons en vragen momenteel de hoofdprijs, gewoon omdat dat kan.
Klopt ik heb afgelopen week lineage os op mijn op2 gezet. Ook ik had zoiets eens kijken of mijn op2 die update krijgt dan koop ik een op5 en houd deze als. Reserve. Ik vind een belofte breken in dit geval soort van besodemieterd worden. En dat. Doe. Je bij mij maar een keer
Als ze dat maar een keer kunnen flikken bij je, waarom zou je dan nog een toestel van ze halen?
Kiezen met je geld, als je het niet goed vind hoe ze het doen, niets meer van kopen dan....
Als consument moet je dit toch eigenlijk niet accepteren. Het is dat je op geen mogelijkheid iets kan doen tegen de fabrikanten, maar iedere fabrikant zou eigenlijk eens op zijn bek moeten gaan, of een tik op de vingers krijgen. Of het nu samsung is die toestellen verkoopt die na 1 jaar dusdanig achteruit gaan dat ze soms onbruikbaar zijn (heb 9 toestellen gehad van samsung, gebeurde bij allemaal), of apple die ieder jaar doet alsof hun nieuwe iPhone wereldvernieuwend is, maar eigenlijk troep is met dikke bezels, scherm wat niet meer anno 2017 is, geen vrijgegeven nfc chip, een hoofdprijs voor een telefoon (zelf heb ik de 7plus, dus ik doe er ook aan mee). En ook de software updates bij Oneplus zijn niet wat je hoort te verwachten. Een telefoon van 450-1129 eu mag je toch verwachten dat hij 5 jaar mee kan. Maar dat is wat fabrikanten niet willen. Je koopt vanzelf een nieuwe als die traag wordt. Overigens doet apple dat nog netjes met software updates. Echt de hele telecom industrie zou moeten veranderen. Als consument mag je een goed toestel verwachten dat minimaal 3 jaar mee gaat (bij normaal gebruik) en toch wel 5 jaar software ondersteuning krijgt (in hoeverre de hardware dat aankan). Ook de garantie is puur arrogantie, bij elk bedrijf. Voetbal teams krijg telefoons gratis omdat het telecom bedrijf de club suport, terwijl die spelers toch nooit met een huawei of samsung lopen want iPhone is wat ze allemaal hebben, terwijl de betalende klant moeite moet doen om zijn kapotte telefoon onder garantie vergoed te krijgen want ja je bent niet zuinig geweest,
NFCKit? Truetone displays? Ik zie alle LCD panels nog prima werken na jaren terwijl veel OLEDs vlekkerige rare kleuren krijgen.

Het ontwerp van de 6/7 generatie trok me trouwens ook niet. Het design van de 4 en 5 was prachtig. Hopelijk is de 8 weer een telefoon die er als een mooi en spannend stuk techniek uit ziet.

Het probleem met updates is in Windows al jaren opgelost voor veel diversere hardware. Geen excuus mogelijk voor Google.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 23 juli 2024 22:57]

Wanneer dringt het nou eens door dat dit niet aan google ligt, maar aan de hardware leveranciers. Google is juist druk bezig hier wat aan te doen.
Je mag me wel omlaag voten maar Android is gewoon systematisch stuk qua updates en die hardwareleverancier zou er überhaupt niks mee te maken mogen hebben. Een Vista computer kan 10 jaar later zo hoed als altijd nog Windows 10 draaien. Volgens mij bestond Android ten tijde van Vista nog niet eens.

Google heeft Android gewoon compleet verkeerd opgezet in de haast met een iOS concurrent te komen. Microsoft zou tot op de grond afgebrand zijn als ze gedurfd hadden op dat vlak zoiets slechts op te leveren.

Windows en iOS zijn gewoon fundamenteel beter opgezet qua drivermodel en hoeven daarom helemaal niet te wachten op medewerking van Samsung of qualcomm om een update uit te rollen.

Het heeft onder andere te maken met de keuze voor de Linux kernel, maar ook gewoon slechte keuzes van Google zelf. Maar ze hebben er 80% marktaandeel mee veroverd dus een probleem is het niet voor ze.
Het model is toch een keuze geweest van Google. Google heeft gekozen om het hele systeem als een statische image in elkaar te laten zitten in tegenstelling tot pakketgebaseerde systemen zoals veel desktop/serverdistributies. Bij een pakketgebaseerd systeem zou een fabrikant veel makkelijker de customizations in een beperkt gedeelte van de code kunnen houden en wordt code delen tussen toestellen ook makkelijker.

De wereld heeft een mobiele chipleverancier nodig die al zijn drivers open source maakt. Als er een schaap over de dam is, volgen er meer.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 22:57]

Anoniem: 902873 @doom7111 juni 2017 21:08
Google zou ook gewoon Android zo aan kunnen passen zoals Ubuntu Distributies dat doen.Z zien er allemaal anders uit maar krijgen allemaal updates van dezelfdeUbuntu Servers. Dus jawel het ligt ook aan Google.
Anoniem: 890159 @drusloos11 juni 2017 14:29
Fabrikanten gaan hierom niet op hun bek omdat de meeste mensen er niets om geven. Pas als de Android versie zo oud is dat WhatsApp niet meer werkt gaat men klagen.
Vind het erg jammer. De Oneplus2 is behalve de gare USB-C 2.0 implementatie een erg prettige telefoon.

Maar het updatebeleid is gewoon niet in orde. Had er best hoop op als "frisse" nieuwe fabrikant, maar het mocht niet zo zijn.

Eerlijk gezegd weet ik niet of ik nog een nieuwe Oneplus zou kopen. Vooral het feit dat er maanden omheen is gedraaid is verre van netjes.
De oneplus 3 heeft ook nog usb 2.0 hoor...
Ongetwijfeld, maar sluit maar eens een USB OTG kabel aan. Origineel is niet te krijgen en al het andere werkt niet.

Geen idee hoe dat op de +3 zit. Maar de Nexus 5x van m'n vrouw heeft dezelfde SOC en werkt prima.
oh de op2 heeft de micro usb otg manier, nee de op3 heeft wel usb type c otg (waar ik een nieuwe kabel voor moest kopen)
Anoniem: 367951 @Mojo11 juni 2017 12:41
Ook toen de 1+2 net uit was heeft de software slechts zeer buggy gewerkt, zoals het heet worden van de telefoon in stand-by en liet steeds maanden op zich wachten. Het updatebeleid is inderdaad niet alleen om te huilen, maar ook de communicatie. Jammer dat ze wel een goede prijs/(hardware)kwaliteit verhouding hebben, waardoor ik toch weer ga twijfelen.
De OP2 heeft een SD810 iirc, dat was een rampsoc.
Niet dat ik het goed wil spreken maar andere fabrikanten zijn helaas net zo erg. Gelukkig draait Lineage aardig op de OnePlus 2, dus als power user (de meeste OnePlus users?) kan je gewoon vooruit.
Hoe oud is dit toestel? Voor perspectief?
11 augustus 2015 werd hij voor t eerst verkocht, op 17 juli 2015 aangekondigd!
Een Nougat kwam uit op 22 augustus 2016... Vrij dramatisch dat de telefoon na net een jaar kan fluiten naar updates.
Samsung is niet veel beter wat betreft software-update's. Maar ze vragen wel de hoofdprijs.

Android is gewoon nog steeds een drama als het om software-update's gaat.
Net geen 2 jaar
Voor volledig prespectief moet je er ook even bij vermelden dat dit 2de uitgebrachte toestel (en eerste toestel met eigen software) van een startup door dezelfde startup als een dwaling in hun groeispurt gezien werd en dat het volledige softwareteam erachter in 2016 opgestapt/vervangen is. OxygenOS is (half) geboren op de OP2 maar heeft een lange weg afgelegd naar de status die het vandaag heeft binnen Android op de OP3(T).

Gezien de geschiedenis van de OP2, de beperkte resources en het toch al toegeven dat men fouten gemaakt heeft bij de OP2 is het begrijpelijk dat men zo snel die OP2 wil vergeten.

Het was vanuit marketing gezien natuurlijk slimmer om gefrustreerde OP2 gebruikers die weigeren niet-officiële Nougat te draaien een kortingsbon aan te bieden op de OP5 bv. Al werkt het ook wel om die meute te negeren, er is toch genoeg hype rond het nieuwe toestel.

Over de OP3(T) is men dan weer fier en wordt het bedrijf stilaan meer volwassen. Het zou een foute aanname uit de korte geschiedenis van Oneplus af te leiden dat men de OP3(T) dezelfde stiefmoederlijke behandeling gaat geven.

[Reactie gewijzigd door anessie op 23 juli 2024 22:57]

OnePlus is niet bepaald een start-up, want Oppo zorgde voor een groot gedeelte van de internationale organisatie.

Als Samsung een subbrand opstart en de netwerken daarvan mag gebruiken. Is die subbrand dan een start-up of een dochter onderneming?
Tjah dat is wat Pei & Lau aanhalen.

OPPO is trouwens ook gewoon een dochter van BBK Electronics. Vind het verder een rare uitspraak want OPPO was/is niet bezig in US&EU.

[Reactie gewijzigd door anessie op 23 juli 2024 22:57]

De audio divisie van Oppo is best wel groot in de UK. Op die manier kunnen ze gebruik maken van de (voor hun bekende) Europese warehouses, wetgevingen, etc. Ze hoefden niet vanaf de start te beginnen, maar hoefde "alleen" een nieuw product en naam aan het portfolio toe te voegen.

(uiteraard gaat het niet zo makkelijk als ik schets, maar het is voor echte starters een stuk lastiger om voet op Europese bodem te zetten inc. de juiste regelgevingen voor onze landen.)
uhm, de Oppo Find 5 was gewoon te koop in de US. Sterker nog Oppo is al sinds 2004 actief in de US en heeft er kantoren en fabrieken.
Waarom zouden ze de OP2 dan willen vergeten? Met een nieuw team kun je deze juist van de goede OxygenOS software, zoals op de OP3(T) aanwezig is, voorzien. Dan ben je gelijk van alle negativiteit eromheen af.
Resources en kosten, weegt duidelijk niet op om een toestelletje uit 2015 in de 2de helft van 2017 te gaan bijwerken als je intussen 3 nieuwe highend toestellen hebt sindsdien.
Binnenkort is iedereen die OP2 en het gezeur erover toch vergeten.
Hoe zit het met de X? Deze lijkt helemaal vergeten te zijn
X krijgt sowieso geen officieel Nougat wegens de chipset. Geen enkel Snapdragon 800/801 apparaat zal officieel Nougat krijgen.
Anoniem: 367951 @Frietsaus11 juni 2017 12:38
Het was wel de keuze van OnePlus om een verouderde chip te gebruiken, wetende dat dit zou kunnen gebeuren. Ergo is het ook OnePlus dat zich weer niet aan zijn afspraak heeft gehouden.

Edit, offtopic? Veel meer ontopic dan dit kan niet, of je het met me eens bent is irrelevant...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 367951 op 23 juli 2024 22:57]

En ook weer een keuze van de klant om een toestel te kopen met dit type chip. De X is vziw de budgetlijn.
Anoniem: 367951 @Accretion11 juni 2017 13:21
De klant moet worden gezien als onwetende koper. Die ziet een leuke telefoon met een updatetermijn van 2 jaar. 1+ weet dat het dit niet kan waarmaken, maar de klant weet dat niet.
En hoe komt een onwetende koper bij het "onbekende" merk oneplus??
Doordat sommige mensen het denken te snappen en onwetende mensen merken als OnePlus aanpraat. Daar gaat t fout.
Ik denk dat het daar inderdaad fout gaat. Het resultaat is echter hetzelfde.
OnePlus telefoons worden in Nederland inderdaad niet vaak door onwetende personen gekocht, maar in bijvoorbeeld India (en in mindere mate Rusland) is het een razend populair merk. Dit komt natuurlijk door de relatief lage prijs van de toestellen, waardoor mensen met een minder groot inkomen toch veel 'bang for the buck' kunnen scoren.
OnePlus is enorm gehyped dus ik gok dat het minder “onbekend” is dan dat het lijkt. Overigens zijn er in mijn omgeving alleen mensen van rond de 40 die zo’n ding hebben en het verder gehyped hebben aan hun vrienden/kennissen/collega’s. En zien doet vaak kopen, en als een collega ziet dat het toestel met zulke specs voor die lage prijs weggaat dan kun je er donder op zeggen dat er zeker een aantal het gaat proberen.

Ik hou het meeste nieuws in de tech wereld wel bij, maar toen de oneplus one aangekondigd werd heb ik dit compleet gemist en heb ik de “hype” aan moeten horen van mijn atechnische klanten die er helemaal over door het dolle gingen.
"De klant moet worden gezien als onwetende koper."

Ik weet niet hoe jij de wereld ziet. Ik begrijp dat er een ethiek is e.d.

Maar klanten zijn 'ik weet het altijd beter' of 'ik ben volledig onwetend'.

Fabrikanten zouden verplicht dienen te worden om een telefoon van de nodige beveiligingsupdates te voorzien gedurende een periode van 5 jaar.
Dan weet je wat je krijgt, nl. een 'veilige' telefoon voor 5 jaar.
Features zouden actief dienen te blijven vanaf introductie tot die 5 jaar. Nieuwe features zouden mogen worden weggelaten.
Dat krijg je dus echt nooit, zelfs duurzame merken als fairphone zitten nog op marshmallow.
Volgens mij heeft zelfs windows geen volledig support voor 5 jaar
10% zit nu op nougat, dus dat zegt denk ik een hoop. En ik weet niet of hier custom roms bij worden meegeteld. Misschien is dat ook nog wel 1-2% van de gebruikers op nougat.
Budgetlijn die werd geadverteerd als een chique telefoon met glas en metaal.
Een telefoon van € 299,- is geen budgetlijn, maar mid-range. Vooral voor een telefoon die alleen via een webshop te koop is. Bij een budget telefoon denk ik aan telefoons tot max €180,- zoiets als de originele Moto G serie.

De telefoon was al verouderd bij de release. De Snapdragon 801 zat 1,5 jaar eerder al in de flagship telefoons. Niet elke gebruiker wist dat op dat momen. Veel mensen op Tweakers waren daar natuurlijk wel van op de hoogte. De OnePlus X werd eigenlijk al na 9 maanden aan de kant gezet. Dat kwam mede doordat ze toen al aankondigden om geen opvolger meer uit te brengen.
Mensen vinden het lastig om een score te hangen aan een reactie. Sterker nog jet gros heeft geen idee van de betekenis. Het valt me steeds vaker op dat er verkeerde ratings gegeven worden. Het is jammer dat Tweakers hier niet eens een keer naar kijkt want het is soms echt storend. Mensen geven al snel een negatieve waardering als ze het ergens niet mee eens zijn. Dat is niet de bedoeling
Anoniem: 367951 @DonJunior11 juni 2017 13:52
Ik ben het helemaal met je eens. De boost-knop wil nog wel eens helpen maar die heeft ook een beperkte werking.
Ook ik kan me daar in vinden. Het aantal downmods die ik gekregen heb enkel en alleen omdat mensen er een andere mening op na houden is stuitend. In het systeem staat dan ook nergens dat het de bedoeling is dat je mensen modereert op eigen mening.

De keuzes zijn namelijk:
- +3 spotlight
- +2 informatief
- +1 on topic
- +0 off topic/informatief
- -1 ongewenst

Voor heel veel tweakers is het modsysteem eerder dit:
- +3 ik ben het totaal met je eens
- +2 ik ben het met je eens
- +1 ben het op zich wel met je eens
- +0 ben het niet met je eens, maar vind een min één ook weer niet kunnen
- -1 ja dat is jouw mening, ik vind van niet

Jammer dat het zo moet en dat mensen dingen niet objectief kunnen beoordelen. Is dan ook gelijk de reden dat ik voor videoscheidsrechters ben in iedere sport. Dan houdt dat subjectieve “ik heb een mening en daar moet iedereen het maar mee eens zijn” een keer op.

Edit: dit is zwaar off topic, dus deze post zou +0 of -1 moeten krijgen. Waarbij ik de -1 echt iets vind voor reacties die echt niet kunnen. Maar ook daar zullen mensen wel een mening over hebben :P.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 23 juli 2024 22:57]

Anoniem: 367951 @jimzz11 juni 2017 16:19
Dat is inderdaad hoe het praktisch werkt op deze site ;)

-1 zou alleen voor reacties moeten zijn die werkelijk ongewenst zijn. Off-topic blaat zoals wij nu doen hoort daar dus niet bij. Maar ook als je mijn reactie op Frietsaus hierboven ziet, zie je 13 stemmen voor ongewenst op mijn reactie - :?

Zoals het nu gaat is dit systeem om te huilen.
En het ergste is dat hier door zoveel tweakers over geklaagd wordt, die mensen die dus aan meningmodden doen lezen dit ook, maar ze hebben er gewoon schijt aan. Want ze zullen en moeten hun mening kwijt. (Jammer alleen dat die mensen nooit de boel toelichten in een reactie).

Ik gok dat die mensen ook heel vaak reageren op facebook posts en dergelijke.
toch niks mis met -1 krijgen? heel vaak zijn dit de meest komische reacties ^^
voordat ik naar reactie ga selecteer ik altijd optie -1, want juist deze wil ik graag lezen :)
Daar ben ik het op zich wel met je eens ;). Ik vouw die ook open want ik vind ze ook vaak grappig. Maar goed t geeft dan wel aan dat veel mensen niet tegen een grapje kunnen.

Of ze moeten -1 hernoemen naar grappig ipv ongewenst :P

Edit: kijk hier zie je het voorbeeld weer van zware meningmoddertjes, jouw off topic opmerking over -1 krijgt zelfs een +2 van mensen. Ik zeg dat ik het er mee eens ben en ik krijg -1. Haha

[Reactie gewijzigd door jimzz op 23 juli 2024 22:57]

Anoniem: 367951 @jimzz11 juni 2017 17:43
Meningmodders is er een leuke term voor :P
Ik dacht wel dat de moderaties gecontroleerd worden. Zouden op deze manier de meningmodders er niet makkelijk tussenuit gehaald kunnen worden?
Zow.. ik zie dat dit 'modereer' onderwerp leeft.
Ook ik heb maar liefst 9x een -1 moderatie mogen ontvangen en daarentegen ook 3x een +3.
Ik wilde dit melden in het FM moderatie topic maar er waren er al meer dan één voor mij:
Mening-modders / moderatie-systeem

Lijkt me mooi als Tweakers hier eens een keer onderzoek op doet.
Er zijn mensen die faardoor geen punten meer mogen geven.
Ik laat altijd alles zien in een thread en negeer de moderaties. Jammer dat je dat als guest niet standaard zo kunt instellen.
Daarom kunnen ze beter ook een like/dislike knop maken. Net zoals mensen vroeger op Facebook een post gingen liken als er iemand was begraven....

En ja dit is off-topic. Ik beledig niemand.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 23 juli 2024 22:57]

en ook dat is weer raar argument van Oneplus, want met LineageOS heb ik mijn OneX toch fijn op Android 7.1.2 zitten...
Ben bang dat daar geen update voor komt. Zoals @Thonz draai ik ook LineageOS en dat werkt perfect, maar het is zeker niet netjes van ze.
Lineage werkt inderdaad goed, tot Google met dit soort 'geintjes' kwamen: https://www.reddit.com/r/...pp_isnt_going_to_install/
Gewoon Magisk er na flashen en MagiskHide aanzetten. Google bekijkt of je Safetynet getriggerd wordt. Dat kun je omzeilen met MagiskHide.

Het is compleet open source en brengt ook gelijk root met zich mee.
Let wel op dat je magisk ook iedere keer flasht bij een update van Lineage!
"Let wel op dat je magisk ook iedere keer flasht bij een update van Lineage!"

Dit is dus al een duidelijke reden waarom weinig mensen dit zullen installeren / gebruiken. Leg dit maar eens aan een leek uit. Die Zal zeggen: "Een telefoon behoort naar mijn mening gewoon te werken en op normale wijze updates te kunnen installeren".

On topic: De OnePlus X kan geen Android 7.0 krijgen vanwege zijn processor, die niet door Google is gecertificeerd om 7.0 officieel te krijgen.
"Let wel op dat je magisk ook iedere keer flasht bij een update van Lineage!"

Dit is dus al een duidelijke reden waarom weinig mensen dit zullen installeren / gebruiken. Leg dit maar eens aan een leek uit. Die Zal zeggen: "Een telefoon behoort naar mijn mening gewoon te werken en op normale wijze updates te kunnen installeren".
Als jij SuperSU of vergelijkbare root solutions flasht zul je dit altijd moeten doen. Om toch gebruik te kunnen maken van root zonder de /systeem partitie te mounten wordt er door de scripts van Magisk en SuperSU een image bestand geplaatst in /data waar door middel van symlinks de /system partitie aangepast kan worden. Om deze image bestanden bij startup werkend te krijgen moet er in de init (het script dat de partities laat bij het opstarten van je telefoon) de image files toegevoegd worden. Dit bestand bevindt zich in de /boot partitie die bij iedere update overschreven wordt.

Verder is het flashen van updates van custom roms ontzettend makkelijk. Zelfs als je je er niet te veel in verdiept.
On topic: De OnePlus X kan geen Android 7.0 krijgen vanwege zijn processor, die niet door Google is gecertificeerd om 7.0 officieel te krijgen.
Google's CTS is alleen van toepassing op nieuwe telefoons die de Play Store moeten krijgen. Normaal als de hardware het toe laat zou je er gewoon updates voor moeten kunnen maken, maar als de chipfabrikant (in dit geval qualcomm) geen board support package voor de desbetreffende android versie meegeeft dan kan google er vrij weinig mee. Dit zou uiteindelijk verholpen moeten worden met Treble. Beetje jammer dat ze dit niet eerder in hebben gevoerd.

Kijk maar naar nvidia met hun shield tablet, die draait ook gewoon officieel nougat....

[Reactie gewijzigd door jja2000 op 23 juli 2024 22:57]

Verder is het flashen van updates van custom roms ontzettend makkelijk. Zelfs als je je er niet te veel in verdiept.
Ik vind het geklooi en ik ben nog redelijk handig met dit soort dingen. Ik kan m'n vriendin (die een Oneplus X had) echt niet vertellen dat ze maar even een ROM moet flashen. Sterker nog: ik zou aan 80% van m'n vrienden eerst moeten uitleggen wat een ROM en flashen is.
+1, ik ervaar precies hetzelfde om mij heen, en vind dit ook de grootste vergissing die door IT'ers wordt gemaakt.

Voor het gros van de mensen is het werken met technologie helemaal niet zo "ontzettend makkelijk". Zij zien het als een doorn in het oog. Het zo begrijpelijk mogelijk uitleggen van dingen helpt al een heel stuk, maar voor echt technische dingen als flashen gaat ook dat helaas niet helpen. Flashen is nou eenmaal iets waar een gewoon persoon nooit aan zal denken.

Overigens: voor de mensen die inderdaad al root hebben en dus bekend met deze wereld zijn, kan het flashen van iets extra's uiteraard wel.
Rom, gapps (arm of arm64, ligt aan het apparaat), magisk en twrp downloaden. Telefoon aansluiten aan computer, telefoon in fastboot zetten dmv power+vol-down. cmd openen. Daarna fastboot oem unlock. Volume knoppen gebruiken om ja te selecteren voor de wipe. Wachten, terug naar fastboot, fastboot flash recovery twrp.img. Naar recovery booten. In twrp de wipe knop aantikken, advanced wipe en alle partities selecteren (behalve usb-otg of sdcard wanneer van toepassing). Wachten, daarna rebooten naar recovery. Op de computer adb push lineage.zip /sdcard, dit hetzelfde doen voor de gapps zip en de magisk zip. Daarna op de telefoon install, lineage.zip, add another zip file, gapps.zip, add another zip file, magisk en dan install.


Dit is beknopt hoe het gaat, 9/10 keer wanneer je dit volgt gaat het goed.
1. Rom, gapps (arm of arm64, ligt aan het apparaat), magisk en twrp downloaden.
2. Telefoon aansluiten aan computer
3. Telefoon in fastboot zetten dmv power+vol-down.
4. cmd openen.
5. Daarna fastboot oem unlock.
6. Volume knoppen gebruiken om ja te selecteren voor de wipe.
7. Wachten
8. terug naar fastboot
9. fastboot flash recovery twrp.img.
10. Naar recovery booten.
11. In twrp de wipe knop aantikken
12. advanced wipe en alle partities selecteren (behalve usb-otg of sdcard wanneer van toepassing).
13. Wachten
14. daarna rebooten naar recovery.
15. Op de computer adb push lineage.zip /sdcard
16. dit hetzelfde doen voor de gapps zip en de magisk zip. -
17. Daarna op de telefoon install, lineage.zip, add another zip file, gapps.zip, add another zip file, magisk en dan install.

Dit zijn 17 stappen die zelfs voor mij, als iemand met technische affiniteit, niet allemaal begrijpelijk zijn.

Voor iemand zonder die affiniteit, die gewoon een telefoon wil welke iig veiligheidsupdates krijgt is dit wartaal. En zoals @Marc H ook zegt: niet iedere Tweaker tweakt hetzelfde.

Net als dat ene persoon z'n meubels bij Ikea haalt (of een duurdere winkel die het geïnstalleerd levert) en de ander liever iets zelf bouwt. Het is maar net of je het onnodige moeite of een leuke klus vindt.
Enerzijds noemen ze zich hier allemaal 'tweakers', maar een custom rom flashen is plots rocket science en onaanvaardbaar... Ach tweakers.net is toch al lang niet meer wat het was...
De Tweakers lukt het prima, maar 'de vriendin van en 80% van de vrienden' wil gewoon een update systeem dat goed werkt en lang updates blijft geven af fabriek, lijkt me niet onredelijk? Of moet letterlijk iedereen maar Tweaker worden ook al ben je honderd jaar oud en zelf devices gaan flashen om nog aan wat updates te komen?
Voor Tweakers niet, maar voor vrijwel alle andere mensen wel. Dat was ook mijn punt.

Daarnaast zijn er ook Tweakers die af en toe willen dat iets zonder al te veel geklooi werkt zoals beloofd door de fabrikant.
Niet iedere tweaker tweakt hetzelfde ;)

De een tweakt computers, de ander smartphones.

Voor mij is een smartphone een stuk gereedschap dat moet werken. 'Even' een andere custom rom flashen, zie ik mijzelf ook niet even doen.

Of wil jij beweren dat ik geen tweaker ben?

[Reactie gewijzigd door Marc H op 23 juli 2024 22:57]

Voor ons is het wel aanvaardbaar, maar voor de anderen (lees: niet-tweakers) is het nog wel rocket science. Dat zal denk ik ook nog lang zo blijven...
Zulke mensen draaien ook geen Lineage maar gewoon de standaard rom die er bij hoort en hebben dat probleem dus ook niet.
Dit is dus al een duidelijke reden waarom weinig mensen dit zullen installeren / gebruiken. Leg dit maar eens aan een leek uit. Die Zal zeggen: "Een telefoon behoort naar mijn mening gewoon te werken en op normale wijze updates te kunnen installeren".
Je hoeft ook niet te flashen, dan werkt alles in principe nog (niet voor eeuwig maar zeker nog jaren), of je flashed wel en dan loop je tegen die dingen op waar ze het boven jou over hebben. Een bewuste keus die niet iedereen zal kiezen, zeker waar, maar dat maakt niet uit. Mensen die het alternatief kiezen (geen custom zooi flashen), die hebben toch ook geen probleem dat Netflix het niet doet ;)
Anoniem: 420148 @Rob11 juni 2017 12:30
Wat heeft dat met Google te maken? Dat is een keuze van Netflix. Als Google anti-Lineage was, hadden ze alle Google Apps/Services kunnen vernaggelen, dus geen Maps/Keep/Play meer wanneer ze detecteren dat je op Lineage zit of root hebt.
Google maakt de keus wel mogelijk. Als ze helemaal niet aanbieden te selecteren in het Play distributiekanaal of een toestel rooted was zou dit zo niet kunnen.

Aan de andere kant, dan zou Netflix misschien echt lastig gaan doen zoals Pokemon Go. Nu download je de Netflix apk van apkmirror en die checkt vervolgens niks meer.
Netflix checkt wel degelijk meer. Ik kan sinds kort zelfs met magisk hide geen netflix meer kijken omdat er kennelijk verder gekeken wordt. Error 5.2, en daar helpt zelfs het weggooien van de liboemcrypto niet meer tegen. Safetynet is gewoon passed en playstore certified. Netflix is een kleine oorlog begonnen lijkt het.
Apart want ik heb Netflix via apkmirror gedownload en de app draait prima op een custom rom en root. Als Netflix zelf ook nog eens zou controleren (zoals bv Pokemon Go) krijg je de app niet eens gestart. Al draai ik wel nog op SuperSu en geen Magisk.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 23 juli 2024 22:57]

Als netflix controleert kan er gebeuren wat netflix zelf wil natuurlijk. En ik mag alles, behalve daadwerkelijk kijken.
Wat natuurlijk heel goed kan is dat de check die ze doen bij de ene rom beter lukt dan bij de andere. Het type toestel zal daar ook nog wel iets mee te maken hebben.
Dat zal goed kunnen, maar dacht echt dat de check alleen in de Playstore was en niet in de app zelf. Maar hoop wel dat niet meer apps gebruik gaan maken van SafetyNet ed. In sommige gevallen snap ik dat ze geen toestellen ondersteunen die de check niet doorkomen (zoals bank apps en Android Pay) maar niet alles. Misschien heeft het te maken dat je tegenwoordig films kan downloaden in Netflix.
Anoniem: 890159 @Pogostokje11 juni 2017 15:17
Nou doei Netflix, hallo Pirate Bay. :)
Ik heb op de mijne de nieuwste versie van lineageOS draaien. Werkt als een zonnetje
Werkt Netflix dan nog, ik meen ergens gelezen te hebben dat Netflix alleen werkt op 'officiële' Roms
je kunt de netflix apk via apkmirror downloaden en installeren. Dit is exact dezelfde versie als in de store staat.
Het ging mccpi natuurlijk om het feit dat Netflix een Google certificaat "opvraagt" bij inloggen. En die heeft een custom rom niet standaard aan bord.

nieuws: Netflix blokkeert Android-gebruikers met roottoegang en custom roms

[Reactie gewijzigd door loki504 op 23 juli 2024 22:57]

Dat certificaat is alleen gebaseerd op safetynet. Als je Magisk over je lineage updates heen flasht en dan magiskhide aanzet (+ een reboot) dan kun je als het goed is Netflix weer vinden in de playstore.
Je google playstore moet ook weer 'certified' zijn, in sommige gevallen pakt hij dat niet direkt en moet je ook nog even de data wissen van de playstore en dan rebooten.
Ik heb de Unicorn blood rom samen met Masisk en ik kan nog steeds zonder problemen naar netflix kijken :)
Anoniem: 881621 11 juni 2017 17:00
ja godver. dit pik ik echt niet van ze. Eerst beloven dat er updates komen en dan het toch niet doen. Kunnen we geen actie tegen ze beginnen? ik ben in ieder geval helemaal klaar met Oneplus en koop wel een ander merk in de toekomst.
Ehm nee, anders dan geen oneplus telefoons meer kopen kan je geen moer doen hiertegen
Heb je een rechtshulpverzekering? Dan zou ik ze eens bellen of je de verkoper niet in gebreke kan stellen. Je hebt niet gekregen waar je voor hebt betaald.
Succes met bewijzen dat je betaald hebt voor een update naar Android Nougat.
Als je ergens een nieuwsbericht of interview kan vinden waarin iemand van OP zegt dat er een update komt is dat genoeg.
Sterker nog, ik denk dat je zelfs zonder zo'n belofte kan stellen dat je er bij een smartphone van uit mag dat er (minstens) 2 jaar software-updates komen, dat is van essentieel belang.
Een auto waarvan je de olie niet kan verversen zou ook geen stand houden bij de rechter; om een auto te gebruiken mag je redelijkerwijs verwachten dat je de olie kan verversen. Het is niet nodig om dat expliciet in het aankoopcontract vast te leggen; ieder redelijk mens gaat er van uit dat je de olie kan verversen.

Er zou wat verwarring kunnen zijn over wat je van een telefoon mag verwachten. De meeste telefoons zijn slecht (iig als het om support gaat) dus kun je "verwachten" dat support voor jouw telefoon ook slecht is, maar ik zou het daar niet bij laten. Om het weer op auto's te gooien: iedereen weet dat tweedehandsautohandelaren een onbetrouwbare reputatie hebben. Dat betekent echter nog niet dat ze je ook mogen oplichten omdat je dat had kunnen verwachten.

PS. Ondanks mijn grote bek heb ik zelf ook een stuk niet-ondersteunde hardware in m'n zak zitten. Doe zoals ik zeg, niet zoals ik doe! ;)
Het is nogal een stap om een of ander wazig Chinees bedrijf aan te klagen, dat snap ik zelf maar al te goed. Wat dat betreft is het wat makkelijker als ze vanuit Nederland/Europa verkopen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 22:57]

Ik betwijfel het. Het is niet alsof OP geen software updates heeft geleverd, alleen waren die updates niet op basis van de laatst beschikbare Android versie.

Voor wat betreft je analogie, je loopt niet tegen ernstige problemen aan als de software niet op basis van de laatste Android versie draait, daarentegen als je je olie niet kan verversen kan dat uiteindelijk motorschade tot gevolg hebben.

Het is niet netjes van OP tegenover de OP2 gebruikers, maar het is niet alsof het draaien van software op basis van de laatste Android versie essentieel is voor de functionaliteit van het toestel.
De laatste versie is inderdaad niet nodig, zolang het maar veilig is. Wat mij betreft is het niet nodig om achteraf nieuwe features toe te voegen aan een telefoon. Wel noodzakelijk is dat beveiligingsproblemen worden opgelost.
Ik durf niet te zeggen hoe het precies ziet met de OP2, als die inderdaad regelmatig security fixes krijgt dan is het wat mij betreft goed genoeg. Als het OS echter onveilig is geworden dan is wat mij betreft de hele telefoon waardeloos geworden.

Dat alles los van eventuele beloftes voor nieuwere Android-versies. Dat is niet netjes en als je kan aantonen dat die upgrades wel beloofd zijn (voordat je de telefoon kocht) dan lijkt het me dat je recht hebt op een vergoeding. Ofwel (een deel van) je geld terug, ofwel een vervangende telefoon die wel veilig is, of misschien kan iemand nog een oplossing bedenken. Beloofd is beloofd, en en belofte (mondeling, schriftelijk, of hoe dan ook) is gewoon rechtsgeldig.
OP heeft op voorhand niks beloofd. Ik geef je win kansen weinig kans, maar iedereen is vrij om het te proberen.
OP heeft op voorhand niks beloofd. Ik geef je win kansen weinig kans, maar iedereen is vrij om het te proberen.
Ik weet zelf niet of ze iets beloofd hebben en, zo ja, wat ze dan beloofd hebben. Op grond van de reacties in dit topic kreeg ik de indruk dat die belofte wel gedaan is.
Als ze inderdaad niks hebben beloofd en wel netjes security updates hebben uitgebracht dan hebben ze wat mij betreft gedaan wat nodig is.

Misschien niet zo netjes tegen de klanten die, terecht of niet, verwachtten dat zo'n telefoon wel een upgrade zou krijgen.
Anoniem: 474132 11 juni 2017 12:38
Kanttekening: toestel kreeg een 8 in de tweakers review, update beleid kennelijk niet meegewogen!

reviews: OnePlus 2: grote beloftes deels ingelost
Tijdens het testen gaat het niet om het update beleid van het desbetreffende bedrijf, maar om hoe het gehele product werkt.

Dat een product na een tijd geen update meer krijgt door het update beleid is jammer, maar dat heeft niks te maken met de review van een product.
Dat een product na een tijd geen update meer krijgt door het update beleid is jammer, maar dat heeft niks te maken met de review van een product.
Je mag verwachten dat een telefoon het minstens 3 jaar doet. Je mag dus ook minstens 3 jaar updates verwachten! Fabrikanten moeten dus ook minstens 3 jaar updates beloven, en fabrikanten die dat niet doen, of die herhaaldelijk hun beloftes niet nakomen, moeten op duurzaamheid / toekomstbestendigheid een onvoldoende krijgen. Aan eenieder de keus hoe zwaar die onvoldoende meetelt.

En fabrikanten die hun telefoons niet updaten, dat is niet "jammer", maar dat is een enorme desinvestering. Een toestel van €450 kost €150 per jaar als je 'm 3 jaar gebruikt en er daarna niks meer voor terugkrijgt. Wanneer je na een jaar geen updates meer krijgt, dan kost hetzelfde toestel €450 per jaar: hij is ineens afgeschreven. Oké, stel je vindt iemand die 'm voor €100 wil kopen, dan schrijf je "slechts" €350 af in dat ene jaar.
Hij doet het ook 3 jaar, langer waarschijnlijk. Zonder updates, dat wel, maar hij blijft het gewoon doen hoor.
Hij doet het ook 3 jaar, langer waarschijnlijk. Zonder updates, dat wel, maar hij blijft het gewoon doen hoor.
Ik kan mijzelf herhalen. Ik geloof best dat-ie het 3 jaar doet. Ik had al eerder gezegd dat de hardware goed is. Dat is het probleem niet. Alleen 3 jaar veilig werken, dat gaat niet zonder updates!
Natuurlijk wel. Zolang je niet alles van vage sites installeert zonder enige gezond verstand controle, of een aanvalsoppervlak hebt in de categorie Julian Assange of Edward Snowden, loop je vrijwel geen risico. Iets risico loop je toch, je hebt altijd kans dat iemand een zero-day vind.
De meeste mensen installeren apps uit de Play Store.

Met zero-days loopt iedereen risico's, alleen bij een systeem dat bijgewerkt wordt, zijn die binnen een paar dagen gefixt (iOS, Windows Mobile, Windows, macOS). Bij Android duurt dat minimaal een maand (na Google moeten er nog 58 bedrijven een plasje over doen). Bij One Plus zijn zero-day kwetsbaarheden meteen all-day for eternity kwetsbaarheden!
Er is een verschil tussen het toestel gebruiken en updates krijgen.
Je kan verwachten dat je een toestel minstens 3 jaar kan gebruiken, maar je kan niet verwachten dat deze toestel voor dezelfde aantal jaren updates blijft krijgen.

Er zijn veel apparaten die jarenlang worden gebruikt, betekent dat dat deze voor al die jaren updates moeten krijgen? Nee.

Vele nemen geen telefoon vanwege het update beleid, maar vanwege het product zelf. Als ze daar 4 jaar mee doen en slechts 1-2 jaar updates krijgen, dat maakt hun echt niks uit, zolang het product maar blijft functioneren. Dit is geen desinvestering, ze blijven immers het product nog jaren gebruiken.
Er is een verschil tussen het toestel gebruiken en updates krijgen.
Klopt.
Er zijn veel apparaten die jarenlang worden gebruikt, betekent dat dat deze voor al die jaren updates moeten krijgen? Nee.
Ook dat klopt! Ik zal mijn broodrooster niet van updates voorzien, en mijn tv ook niet. Deze tv, ooit verkocht als smart tv, wordt tegenwoordig als domme tv gebruikt. En daar is-ie goed in!

Mijn tv zit niet op internet, en vormt daardoor geen veiligheidsbedreiging. Jouw telefoon zit op het internet, en op jouw netwerk thuis, en is daardoor een enorme bedreiging voor je veiligheid.

Ik geloof best dat-ie het 3 jaar doet. Ik had al eerder gezegd dat de hardware goed is. Dat is het probleem niet. Alleen 3 jaar veilig werken, dat gaat niet zonder updates!
Tijdens het testen gaat het niet om het update beleid van het desbetreffende bedrijf, maar om hoe het gehele product werkt.

Dat een product na een tijd geen update meer krijgt door het update beleid is jammer, maar dat heeft niks te maken met de review van een product.
Ok, voor een review is het geen probleem dat het upgrade beleid geen invloed heeft op de beoordeling (tweakers kan immers niet in de toekomst kijken), maar is het mogelijk om in de pricewatch een extra kolom te maken waar er een soort van 'update beleid score' staat?

Maar eigenlijk zou de EU ervoor moeten zorgen dat er een wet komt die fabrikanten verplicht om minstens 4 jaar ondersteuning te geven na de release datum en die release datum duidelijk op de verpakking te vermelden (groot en leesbaar, niet in van die piep kleine onleesbare letters). Nu fabrikanten alles kost wat kost 'smart' willen maken omdat dat goed is voor de marketing van hun brol wordt een deftig upgrade beleid zéér belangrijk.
Hoe hadden ze dat destijds moeten weten?
Anoniem: 474132 @418O211 juni 2017 12:53
Inherent nadeel van (chinese?) Android OEMS. De onzekerheid mbt update beleid is niet meegewogen. Dat is toch wel verwijtbaar?

Eventueel schaal je het onder het kopje 'duurzaamheid'.

Geen uitspraak over update beleid door fabrikant? -> punt aftrek. Uitspraak over updatebeleid door fabrikant maar korter dan 2 jaar -> punt aftrek. Uitspraak over updatebeleid door fabrikant langer dan 3 jaar -> punt er bij.

Schending van eerdere uitspraken mbt updatebeleid? -> 3 punten aftrek voor nieuwe telefoons. En aparte alinea in de conclusie en het paragraafje over de software in de review dat e.e.a. toelicht en aankoop van de telefoon _ontraadt_ ivm onbetrouwbaarheid van de fabrikant. Dit zgn. "shitlisten" zou nu dus met oneplus moeten gebeuren.

Uitdaging voor persgroep/tweakers.net: reviewsamples blijven ontvangen, marketing gelden blijven ontvangen van shitlisted fabrikant. Niet onoplosbaar en wel transparant naar de consument/tweaker. Echter, uiteindelijk zal zo de fabrikant duurzaamheid hoger in het vaandel verheffen met meer tevreden consumenten tot gevolg. Valkuil: impact tweakers.net is gering andere vergelijkingsites moeten ook mee om het voelbaar te maken voor fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 23 juli 2024 22:57]

Met de voorganger van de 2 ging het wel goed en dat was destijds de enige referentie
Zijn de Samsungs en LGs van de wereld heel veel beter dan? En dan hun toestellen van +/- €300 waar je nooit wat over hoord, niet de flagships.
Die zijn (helaas) net zo erg!

Wil je jarenlang updates op je telefoon, dan zit je vast aan Apple en Microsoft. Alleen stelt Microsoft tegenwoordig helaas niks meer voor.
De markt past zich aan aan wat de consument wil. En die geeft dus blijkbaar niks om software updates.
Zeker wel. Consumenten geven bij telefoons juist vaak heel veel om updates, vaak weten ze niet eens waarom ze updates willen en willen ze updates for the sake of updates, terwijl ze niet eens weten wat er beter/slechter aan is.

Er is nergens zoveel gezeik over, overal op internet en van noobs tot experts, over het waardeloze updatebeleid van Android fabrikanten en de slechte beveiliging van veel toestellen die nog geen 2 jaar oud zijn.
Google heeft voor dat laatste wat stappen ondernomen, maar dan moet de fabrikant toch alsnog meewerken. Dat gebeurt niet, en zo blijft Android zeer onbetrouwbaar. Behalve voor de hobbyist die zelf de updates wel regelt, maar daardoor kan je nu bepaalde functies en apps verliezen. :+
Zeker niet.
Normaal consument geeft niet om updates, natuurlijk als je het uitlegt zijn ze er blij mee maar paar dagen later zijn ze het weer vergeten.

Mooi voorbeeld is webview op android die via de store geüpdate woord.
Alleen maar onzin commentaar als bloatware, is niet nodig of kan het niet verwijderen.
wat ze weer horen van mensen die er geen verstand van hebben.
Als je kijkt hoeveel gezeik er is als er geen update komt, geeft dat toch een ander beeld. (En ja, mensen nemen liever moeite om te zeiken dan iets positiefs te zeggen) Als je dan vraagt waarom ze de update eigenlijk willen hebben, dan weten ze het vaak niet. Updates zijn wel degelijk belangrijk, zeker security patches, maar t verschil tussen majors kent de meerderheid niet. Toch willen ze het, want het is weer nieuwer en nieuwer is blijkbaar altijd beter.
Ik heb dan toch echt wel andere ervaringen. Als ik mensen op het werk of in mijn vriendenkring hoor. De meesten weten niet eens dat er zoiets is als updates voor een telefoon. En het maakt ze ook niet uit, zolang ze kunnen bellen, appen en facebooken zijn ze vaak al blij.
Die review is dan ook een jaar oud, beetje jammer dat je tweakers zo afschilderd. Aanpassen heeft geen nut, niemand leest die review nog voor je met dit punt komt.
Anoniem: 474132 @Nox11 juni 2017 13:15
Er zit een hiaat in die review wat het hoge cijfer verklaart: het update beleid van de fabrikant wordt onbesproken gelaten. Ik vind dat toch we verwijtbaar hoor, en ik wil ook eens laten zien dat tweakers reviews niet heillig zijn. Stel je hebt je gebaseerd op die review en destijds koos je voor een spiksplinter nieuwe oneplus-2 ipv een refurbished iPhone 5s, dan voel je je toch wel in je hemd gezet dat je nu geen updates meer krijgt voor je oneplus-2. Daar had toch best wel iets over in de review gestaan mogen hebben.

Men gaat in detail in op specs en 'bezel/schermverhoudingen' e.d. maar een aspect wat er echt toe doet, het update beleid, wordt onbesproken gelaten.

Men zou een lopend gemiddelde kunnen bijhouden van de minimale updatetijd van de fabrikant op basis van gewogen verkochtte aantallen en een vergelijkbaar cijfer op basis van uitspraken van de fabrikant. Het eerste cijfer kan men vergelijken met andere vendors en het tweede cijfer vergeleken met het eerste is een maat voor de betrouwbaarheid van de fabrikant. Maak hier dan een lijstje van in rangorde van fabrikanten en gebruik de relatieve positie in de lijst als belangrijke input voor de review score.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 23 juli 2024 22:57]

Tweakers kan niet in de toekomst kijken. Tweakers kan niet zien of in de toekomst er wel/geen updates uit komen. Tweakers kan geen onderbouwd verslag doen, zij kunnen enkel zeggen dat het in het verleden niet goed ging. Maar als je dat gaat meewegen ben je onzin aan het schrijven. Tweakers heeft wel ergens een artikel staan geloof ik.
Anoniem: 474132 @Nox11 juni 2017 13:32
Je gooit wel heel makkelijk de handdoek in de ring, je kunt toch eenvoudig vaststellen dat het update beleid van Apple veel beter is dan dat van een willekeurig Android OEM?

Tweakers.net kan daar toch iets mee doen in de beoordeling? Wat ik nu altijd bij iPhone reviews zie staan is lage scherm/bezel ratio en hoge prijs. Ja, maar je hebt wel garantie op minimaal 3 jaar updates met iOS. Dus je doet veel langer met je telefoon (duurzaamheid) en dat maakt de prijs over de jaren heen bezien weer lager.

Software updates is zo'n beetje de belangrijkste eigenschap van een telefoon (duurzaamheid, security) en ik zie er -niets- van terug in tweakers.net reviews qua beoordeling. Het is in elk geval iets waar meer de nadruk op moet komen te liggen en dat zal ook wel gebeuren zodra Android een beter update-baar OS is geworden (zijn ze nu mee bezig).
Software updates is zo'n beetje de belangrijkste eigenschap van een telefoon
Dat is jouw persoonlijke mening. De meeste mensen (zeker buiten tweakers) geven daar helemaal niks om. En zelf blijf ik ook op Android 6 zitten zolang Xposed niet werkt op 7+. Dat mensen een toestel zouden wegdoen vanwege een Android versie die een nummer achterloopt is voor demeeste mensen een belachelijk idee.
Ook oude androidversies kunnen secure worden gehouden met patches. Dat is imho wat de fabrikant moet beloven. De ene major update is redelijk vanzelfsprekend, maar een nieuwe versie houdt in dat er veel drivers aangepast moeten worden wat veel geld kost. OP is eenmaal de prijsgerichte flagshipkillers aan het maken, die 200-300 euro goedkoper moet ergens vandaan komen. OP heeft ook tweakers als doelgroep, niet enkel de consument. Toestellen zijn immers eenvoudig te unlocken en vrij basic android.

En tweakers kán gewoon niet in de toekomst kijken. Ja Apple heeft een beter updatebeleid maar tweakers kan niet zeggen dat Apple die updates goed uitvoerd en blijft uitvoeren. Idem voor android producenten, die kunnen prima nog na 2 jaar updates uitbrengen maar zich er ook niet aan houden. OP heeft een belofte gemaakt voor de 2 maar als de OP5 nu een punt aftrek zou krijgen bij een review omdat ze voor de OP2 geen update hebben uitgebracht? Je kan het vermelden in de geschreven review en het is aan de lezer om dat punt op waarde te schatten, het is en blijft gokken met het updatebeleid.
... want Tweakers kan in de toekomst kijken bij hun reviews?
Zie ook de forumpost van @Anonymoussaurus van een week geleden, over een email waarin de klantenservice van OnePlus precies dit aankondigt. En de melding op 29 mei op XDA.

Verder natuurlijk jammer voor de bezitters van de OnePlus Two. Lijkt erop dat ook OnePlus het dominante businessmodel van de branche overneemt, zoals we dat van Samsung kennen: hoge doorloopsnelheid, beperkte houdbaarheid.

[Reactie gewijzigd door arnovos op 23 juli 2024 22:57]

Dat is immers de enige manier om geld te (blijven) verdienen als bedrijf.. steeds nieuwe , iets betere, toestellen uitgeven..

updates kosten alleen maar geld uiteindelijk
En toch laat Apple zien dat vijf jaar software support winstgevend is, met 1 à 2 modellen per jaar. Je moet alleen wel wíllen werken op die manier.
En het dubbele vragen van oneplus. Van die miljarden extra winst kan er idd meer support af.
Klopt. En je punt is?

Toch fijn dat @k995 zijn punt nog even expliciet maakt. Dan weet je tenminste waarover je discussiëert.

[Reactie gewijzigd door arnovos op 23 juli 2024 22:57]

Het is niet enkel een kwestie van willen maar ook kunnen.

Een onbekend merk kan niet eventjes hopen dat enkele miljoenen hun nieuwe heel dure smartphone gaan kopen het is dus geen levensvatbaar model.

Apple deed dit trouwens ook niet altijd hoor. iphone 4s is verkocht tot 2016 wanneer de ondersteuning stopte kocht je die dan had je enkele maanden support. En in tegenstelling tot oneplus geen enkele mogelijkheid om een alternatieve rom te instaleren.

4 of 3g was niet veel verschillend .
Is een custom ROM een optie die het bedrijf aanbiedt ter compensatie of een oplossing die enthousiaste gebruikers (geconfronteerd met abrupte end of life) zelf bedenken? En die "oplossing" moet dan een adequate vervanging zijn voor software die binnen no-time niet meer wordt ondersteund. Nog los van de technische knowhow die je nodig hebt om te flashen en het probleem met closed-source onderdelen van de software.

Het verschil met Apple is dat die vervolgens steeds langer ondersteuning zijn gaan leveren, tegen de heersende opvattingen in.

En wat betreft het starten: was Apple een grote speler bij de uitbrengen van de eerste iPhone? Nee. Maar nu ze wél marktaandeel hebben, kun je gerust zeggen dat je software, hardware en fatsoenlijke support krijgt voor veel geld. Blijkbaar is dat voor OnePlus te lastig en richt die zich op de markt van duur-lijkende telefoons met alleen goede hardware. Nou ja, dat was bij de OnePlus Two ook niet helemaal waar. En dus geen software die het lang volhoudt...
Dat je wat kennis moet hebben om een custom ROM te.instaleren maakt weinig uit, je kan het tenminste nog.

En ja Apple was een groot gekend high end bedrijf dat risico kan nemen. Oneplus was dat niet.

En nogmaals Apple deed dit de eerste versies ook niet zelfs al hadden ze veel meer marktaandeel en inkomen dan oneplus. Pas na 4s begonnen ze dit te doen. Apple is een uniek geval dat je niet zomaar kan doortrekken naar anderen niet omdat ze niet willen maar omdat de.mzrkt nu eenmaal.niet Oz eenvoudig is als jij denkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.