Vestel brengt Toshiba oled-tv zonder hdr en met vga en scart uit

De merknaam Toshiba keert terug op de Europese markt voor televisies met verschillende uhdtv's, waaronder een model met oled-scherm die niet over hdr maar wel over scart en vga beschikt. De tv's worden geproduceerd door het Turkse Vestel.

De Toshiba X97-oled van Vestel heeft een beelddiagonaal van 65 inch en aangezien het een uhdtv betreft is de resolutie 3840x2160 pixels. Volgens het bedrijf kan het toestel 99 procent van de dci-p3-kleurruimte weergeven. Niet duidelijk is wat de maximale schermhelderheid is en waarom geen hdr-ondersteuning aanwezig is. Een woordvoerder liet bij de presentatie in Londen weten dat uit onderzoek bleek dat consumenten nog niet warmlopen voor hdr.

Het bedrijf voorziet de tv van een gamemodus waarmee 'een responstijd van minder dan 1ms' geboden wordt, zo luidt de claim. Het is niet duidelijk wat de inputlag is, wat meestal als maatstaf voor gamen gebruikt wordt. Verder is er een Screenshare-optie, die de mogelijkheid geeft het beeld van Android-smartphones en -tablets op de tv weer te geven.

Aan de achterkant zitten vier hdmi-poorten, scart en vga. Het is onbekend op welke software de tv draait. Het model heeft toegang tot Netflix en YouTube; video's kunnen via deze twee apps in 4k-resolutie worden bekeken. Op de afstandsbediening zoals Vestel die toonde is niet alleen een knop voor Netflix aanwezig, maar ook voor 3d. De X97-oled ondersteunt echter geen 3d-weergave. In de uiteindelijke afstandsbediening zal de knop voor 3d niet aanwezig zijn, beloofde de fabrikant.

Toshiba maakt dus niet zelf zijn comeback op de tv-markt in de EU, maar zou wel een hand hebben gehad in het ontwerp. Het Japanse bedrijf, dat in financieel zwaar weer zit en juist veel activiteiten heeft afgestoten, leent alleen zijn merknaam uit aan Vestel. Een vergelijkbare constructie is er bijvoorbeeld bij het Chinese TP Vision, dat de merknaam Philips gebruikt. Begin 2015 stopte Toshiba met de productie van zijn eigen tv's.

De Toshiba X97 moet in september op de markt komen, maar de prijs is nog onbekend. Ook over de overige Toshiba-uhdtv's, de U77- en U67-lcd's, is nog niets bekend.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-06-2017 • 16:26

80 Linkedin

Reacties (80)

80
77
40
9
0
31
Wijzig sortering
Waarom zou je veel geld uitgeven aan een dure UHD OLED TV, om deze vervolgens met Scart of VGA aan te sluiten? Daarmee kun je niet eens Full HD resolutie weergeven.
Daarmee kun je niet eens Full HD resolutie weergeven.
Toch wel: In scart zit ook een component signaal en dat kan 1080p weergeven. In de praktijk zullen niet veel toestellen een FHD signaal op scart zetten inderdaad.
VGA kan tot 2048x1536 en dus is FHD geen probleem.
Component zat oorspronkelijk niet in scart en de ondersteuning ervan is dan ook slecht. Bij verreweg de meeste televisies is scart niet te gebruiken voor hd-signalen..

Leuk voor oude consoles die rgb uitsturen, maar verder heb je er tegenwoordig echt niet veel aan..
Gewoon lekker een oude console en dan upscalen naar 4K :Y)

Waarschijnlijk meer voor backwards compatibility.
Een VGA aansluiting kan Full HD en hoger aan.
Omdat de markt in Turkije en andere voormalig Turkmeense landen misschien 10-13 jaar achter lopen??

Niet sarcastisch bedoeld!!

Meer omdat ik laatst op vakantie ben geweest in Kirgizië en daar werd ook nog vrolijk SCART gebruikt op een platte tv. Ik wist niet wat ik zag...
Vreemd, TV's met USB poortjes waren in Turkije eerder populair dan in Nederland. Ook heeft Turkije al enkele UHD zenders.
Dit is het juiste antwoord. Ook cassette bandjes zijn nog volop in gebruik en te koop in Turkije, wat ik op zich wel iets vind hebben.
Nu bijna alle moderne televisies analoge aansluitingen achterwege laten (met uitzondering van component) is hier ongetwijfeld wel een gat in de markt voor.
Als ze component nog hebben kan je misschien beter een scart naar component adapter kopen ipv je keuze te beperken tot die ene TV die wel nog scart heeft?
Of als leverancier deze meeleveren?
Om je opgenomen vhs/dvd's terug te kunnen kijken?
Om mijn GameCube aan te kunnen sluiten?
De toegevoegde waarde van VGA snap ik ook niet echt, dat lijkt me echt een niche, maar SCART is toch wel een beetje een veelgebruikte oude standaard, zeker voor klassieke consoles. Ik kan me best voorstellen dat je legacy argumenten hebt om dat nog te willen.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 1 juni 2017 17:07]

Ik wilde laatst een apparaat met SCART aansluiten omdat dat de enige aansluiting was die beschikbaar was. Ja zat ik lekker met mijn moderne TV... :/
Waarom zou je veel geld uitgeven aan een dure UHD OLED TV, om deze vervolgens met Scart of VGA aan te sluiten?
Mijn videobanden hebben geen Full-HD kwaliteit en mijn vier VHS videorecorders hebben wel een scart. Een tv met aan /uit, hard /zacht en een scart is dus prima.
Stel ik wil nog eens op mijn gamecube of PS2 spelen, dan heb ik SCART nodig, of component. VGA zijn vergelijkbare situaties voor te bedenken.

En met VGA en Component kan je makkelijk FullHD weer geven...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 1 juni 2017 21:14]

"Op de afstandsbediening is niet alleen een knop voor Netflix aanwezig, maar ook voor 3d. De X97-oled ondersteunt echter geen 3d-weergave."

Bij een dergelijke vermelding in een artikel had ik eigenlijk wel verwacht dat er dan iemand (van de redactie) had uitgezocht wat die knop dan wel doet? Of ben ik dan te veeleisend? Dit is een beetje vreemd zo.
"Er is een knop voor 3D, maar de TV ondersteunt geen 3D"
Het eerste wat mensen willen weten als ze zo'n zin lezen is "Maar waarvoor is die knop dan wel" toch?

Edit: 12 mensen vinden mijn reactie 'offtopic' en 1 persoon vindt het zelfs een '-1' waard. Serieus volgens mij snapt een meerderheid het waarderingssysteem van Tweakers niet..

[Reactie gewijzigd door DonJunior op 2 juni 2017 08:54]

Ik hoor net dat er toch geen 3d-knop op de uiteindelijke afstandsbediening zal zitten.
Het eerste wat mensen willen weten als ze zo'n zin lezen is "Maar waarvoor is die knop dan wel" toch?
Zodat ze maar 1 model afstandsbediening hoeven te produceren. Scheelt in de kosten.
Dat is natuurlijk prima als dat zo is. Maar vermeld dat dan er bij in het artikel. Nu raden we maar wat en misschien klopt er niets van. Toch?
Men vertelde me doodleuk dat er in 2018 een afstandsbediening zonder 3d-knop zou komen...

Pas later werd er verteld dat het toch niet de uiteindelijke remote was die we te zien kregen..

De 3d-knop deed in ieder geval niets toen ik erop drukte, maar de software van de tv was ook nog niet af...
En dat is in m.i. best wel onprofessioneel ongeacht de kosten. En het scheelt ook vragen en verwarringen.
LG doet dit ook met hun b6 oled modellen. Op de afstandsbediening zit een 3d knop terwijl de tv geen 3d doet.
Verwachtte jij veel dan van een 2017 TV met een SCART en VGA aansluiting?...

VGA ok dat kan ik nog wel begrijpen... mits het een VGA OUT is om een projector op aan te sluiten. SCART echter?... man o man wat waren dat nare connectors zeg.
Ik kan me voorstellen dat ook is voor oudere satelietontvangers. Als het bedrijf ook echt mensen van turkse (arabisch, midden oosten) als doelgroep heeft dan kan ik me voorstellen dan een scart aansluiting nog wel handig kan zijn.
Of mijn schoonvader die luistert naar de achternaam 'de Vries'. Enigszins op leeftijd en nog een oude home cinemaset en videorecorder met scart, waarvan hij er na aanschaf van een nieuwe Samsung uhd-tv achterkwam dat hij ze niet meer kon aansluiten. Uiteindelijk word ik in de schoonfamilie altijd ingeschakeld om apparatuur aangesloten en werkend te krijgen, maar ik was nu wel klaar met verloopstekkertjes, uitleggen welke externe aansluitingen hij met verschillende ab's moest selecteren en een resultaat dat een abominabel resultaat zou opleveren. Dus heb ik hem verteld de oude scart-apparatuur de deur uit te gooien en mijn schoonmoeder lief aan te kijken om budget los te krijgen voor een fatsoenlijke versterker met meerdere hdmi-aansluitingem en randapparatuur op hdmi.

Een lang verhaal, maar punt is dat veel mensen er baat bij zullen hebbem dat een dergelijke tv met scart wordt uitgebracht, terwijl die mensen mijns inziens juist nodig moeten overstappen op nieuwe randapparatuur en niet op deze manier geholpen moeten worden om oude meuk te kunnen blijven gebruiken. Scart op een 65" uhd-tv.... 8)7
Ja dat is dan ook precies mijn punt... wat moet je nou met een 65" uhd OLED tv als je m dan met SCART analoog wil gaan lopen aansturen ;(
Werkt prima voor teletekst hoor.

Als je zo'n tv koopt voor films en je wil wel af en toe de kinder/kleinkinderen en videoband laten zien ofzo. Weet ik veel.
hahaha ja want jou (klein)kinderen hebben behoefte aan VHS video's en kijken niet liever netflix op hun tablet... |:(
hun tablet
Opvoeden heet dat. Kids van 2 jaar geef je niet een tablet met een netflix abonnement.

Overigens staat Kikker wel op Netflix, maar dan stream ik dat wel naar de TV.

Overigens hebben mijn grootouders bijvoorbeeld wel nog een VHS speler staan voor de kleinkinderen.
Ja, maar dat zijn kids van 2 jaar. Die douw je een fidgetspinner of barbiepop of zo in hun hand en dan zijn ze zoet.

Ik kan me wél voorstellen dat ouderen wellicht behoefte hebben aan hun oude VHS speler om hun oude videobanden op te kijken (zoals vakantiefilms of bruiloft of zo).. maar ja, als we eerlijk zijn, wie kijkt er nou serieus nog naar hun oude opgenomen materiaal?..
Ook in Nederland kan dit nog voordelen opleveren, mijn ouders hadden Audio / dvd speler nog via scart lopen, tot een maand geleden. Niet iedereen wil als ze een nieuwe TV nodig hebben ook gelijk de hele audio setup moeten vervangen omdat deze nog geen HDMI heeft.
Gemiste kans om geen HDR te ondersteunen wanneer het qua content juist meer en meer toeneemt.
90% procent van de kijkers denkt dat ze HDTV bekijken maar in feite is het HD ready 720P/1080i. Laat staan dat iemand zich druk gaat maken over HDR. Juist goed dat je kunt kiezen. Alleen tweakers en 'freaks' maken zich druk over dit soort specificatie's. Zelfs veel 4K UHD blu-ray is opgepimpte 2K.
Gaat nog jaren duren... En wie weet wat er dan weer in de mode is.
Klopt, zo hadden we een 4K beeldscherm hangen, waar iedereen zeer van onder de indruk was.

Echter speelde het 1080p content af, iedereen was wel overtuigd dat het een stuk betere kwaliteit was, dat 4K.
Er is weinig HDR content, daarnaast is goede HDR behoorlijk duur (local dimming uit mijn hoofd) en is Vestel een budgetmerk.
Oled heeft natuurlijk per definitie local dimming ;)

Maar het zal alsnog wel duurder zijn (licenties? processing?).
Ha ha, ja per pixel ;)

Vind het maar een wazige combi van features. Dan zijn er wel verloopjes om toch van whatever naar je UHD te kunnen. ( vaak wel met iets mindere kwaliteit, maar ja..)

edit:
Oh en local dimming en HDR hebben niet veel met elkaar te maken

[Reactie gewijzigd door Ghost21 op 1 juni 2017 18:21]

OLED biedt gewoon niet zo'n hoge maximale helderheid.
Dat je nes, snes, n64, en GameCube tegelijkertijd met splitscreen wil spelen snap ik nog. Maar wat moet je nog met vga op een tv?
Ideaal om je dreamcast aan te sluiten, die kan vga uitsturen.
Alle OLEDs hebben een hele lage responsetijd. Onder de 1ms. Dat heeft verder weinig met input-lag te maken... Gaat het hier dan dus over 1ms input-lag of responsetijd?

[Reactie gewijzigd door Puck op 1 juni 2017 16:48]

response tijd, die is lager en word gebruikt bij marketing. net als dat veel LCD makers de GtG tijden aanhouden, die zijn immers veel lager.
Dus de hele zin "Het bedrijf voorziet de tv van een gamemodus waarmee 'een responstijd van minder dan 1ms' geboden wordt" slaat nergens op, want het is voor elke modus (minder dan) 1ms, maar door er specifiek gamemodus bij te plaatsen klinkt het alsof het over input-lag gaat. Pure marketing-misleiding inderdaad.
Ook mooi dat Toshiba misschien op deze manier toch een comeback kan maken.
In het verleden een LCD tv gehad van Vestel. Was overigens zeer tevreden over het product.
Ben benieuwd naar de prijs sinds OLED toch best prijzig is.
Ben ik de enige die nog steeds elke keer teleurgesteld naar de afstandsbediening van zo'n TV zit te kijken?

Steeds grotere TVs (en nog steeds prijzig) en dan zo'n afstandsbediening erbij die er uit ziet als een stuk goedkoop, namaak speelgoed.
Hier ook teleurgesteld. Snap ook niet waarom ze niet een app uitbrengen waarbij je via wifi je tv kan bedienen.
Dit kan met praktisch elke tv hoor. Over het nieuwe model van dit bericht is overigens nog helemaal niet bekend of zo'n app er wel of niet gaat komen.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 1 juni 2017 20:00]

Anoniem: 887817
@WinterEFG1 juni 2017 20:29
Je hebt best mooie universele afstandsbedieningen. Ze waren een tijdje best populair.
Maar inderdaad... Daar kunnen ze nog extra punten scoren.

Deze moet je gewoon hebben:
pricewatch: Technaxx SpongeBob TV-Kinderafstandsbediening

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 887817 op 1 juni 2017 20:33]

SCART nog op een 4K TV ? Aannemend dat je daar een analoge TV signaal in stopt, da's dus 4-6x upscaling met alle nadelen van een analoog signaal (ruis, scherpte).

Nu zullen er ongetwijfeld mensen zijn die analoog kijken met een 4K TV... ouch... :+
Laten we hopen dat ze goed ontvangen worden. Samsung kan wel een goede concurrent gebruiken. Heb recent een nieuwe UHD tv van 55" gekocht, van Samsung simpelweg omdat het paneel van Sony niet goed genoeg was en de ervaringen met Philips hopeloos. Ben er blij mee hoor, maar concurrentie is altijd goed.
Daar is geen Toshiba of ander merk voor nodig. Samsung concurreert zichzelf de markt uit door krampachtig vast te houden aan LCD en misleiding *kuch* QLED *kuch*.

Panasonic en LG staan wat mij betreft aan de top op het moment, Sony heeft met de ZD9 en A1E ook hele mooie modellen op de markt staan.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 1 juni 2017 16:43]

Inderdaad, die Qled proeft echt naar misleiding, best zielig eigenlijk om je zo verder te verrijken op de kap van "onwetende" mensen.
Dus deze Vestel zal ongetwijfeld op een hogere trap staan qua beeldkwaliteit dan hun "QLED" en... waarschijnlijk een stuk goedkoper, tja...

[Reactie gewijzigd door hosee op 2 juni 2017 00:08]

De massa boeit OLED, QLED, ULED of FALD niet die kijken naar de prijs en of het ik de kast past.
Wat jij hebt, heb ik ook qua merktrouwheid. Ik heb in de woonkamer een oude Panasonic plasma G15. Super ding maar die is inmiddels 9-10 jaar en een hoop inbrandingsverschijnselen (ondertiteling/tv logo's etc).

Nu twijfel ik tussen de Panasonic 954 en de Sony A1 oled. Ik wacht tot de review van de pana klaar is en dan na de zomer haal ik er een.

Ik moet zeggen dat Sony me ook wel bevalt, heb sinds kort een XD85 in de slaapkamer en voor een LED tv is die nog vrij goed.
Waarom niet gaan voor de LG OLED55B6V, die heeft fantastisch beeld en Dolby Vision, HDR10 en kost de helft wat een Panasonic Viera TX-55EZW954 of Sony Bravia KD-55A1 kost, maar € 1.779,-
Omdat ik extreem goede ervaring heb met Panasonic en nu ook met Sony voor wat betreft motion handling. De chips die Pana/Sony gebruiken in de TV's zijn/lijken net even beter voor mijn gevoel.

Misschien ben ik bevooroordeeld maar vroeger gamede ik bij vrienden en op werk op een LG tv daar keken we ook voetbal op met EK's en interlands en ik ergerde me kapot aan dat beeld. Die motion handling was echt ruk...

Daarnaast heeft de oude LG B6 nog zo'n 3D filter er op zitten wat het beeld donkerder maakt en minder helder wordt. Als laatste, vind ik de Sony en Panasonic mooier vormgegeven (sorry het oog wil ook wat).

Ik wacht de uitgebreide review wel af op Tweakers, ik had Sim laatst een berichtje gestuurd en ze verwachten de Panasonic "op korte termijn". Ik ben er benieuwd.
Ow ok, maar de LG OLED55B6V heeft geen 3D dus heb je daar geen last van, en ik hoef ook absoluut geen 3D, gebruik het toch niet en kost alleen maar duurder om 3D te hebben, had het liefs ook geen smart gedeelte maar daar kan je niet meer om heen, maar ik zal het toch niet gaan gebruiken heb een Mini Media/Console PC.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 juni 2017 01:53]

Aaah ik dacht dat die nog 3D hadden maar goed ik neem hem in overweging. Thanks! =)
Samsung heeft nog geen OLED, dus Samsung is geen concurrent op dit moment.
Beide blijven tv's. Veel consumenten kijken niet naar techniek, laat staan dat ze weten wat oled inhoud
net zoiets als een lada met een ferarri vergelijken... beide auto's, mensen kijken niet naar de techniek
Een goede concurrent voor Samsung nodig?
Ooit van LG gehoord? ;) Maken (de?) beste TV's, naar mijn bescheiden mening!
Is het geen vga en scart IN ?
Ik zat ook te kijken idd
lees als: ... brengt Tv zonder hdr en met vga en scart uit

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee