Toshiba stopt eigen ontwikkeling en levering consumenten-tv's wereldwijd

Toshiba trekt zich wat betreft ontwikkeling en levering terug uit de wereldwijde markt voor consumenten-tv's. In april dit jaar wil Toshiba wereldwijd overgestapt zijn op een structuur waarbij tv's van andere fabrikanten onder de Toshiba-merknaam verkocht worden, behalve in Japan.

"Toshiba is van plan zijn business voor consumenten-tv's in andere regio's dan Japan om te vormen en daarbij de ontwikkeling en verkoop te vervangen door een licentiestructuur" laat het Japanse concern weten. In april dit jaar moet deze verandering van strategie een feit zijn en het concern hoopt dan de onderhandelingen met potentiële kandidaten die eigen tv's onder de Toshiba-merknaam gaan verkopen afgerond te hebben.

Noord-Amerika is de eerste regio waarin Toshiba de nieuwe structuur hanteert. Toshiba heeft zich afgelopen jaren met goedkopere tv's op de markt in Noord-Amerika gericht en ook reorganisaties doorgevoerd om de kosten terug te brengen. Onder druk van de toegenomen concurrentie en afnemende groei op de tv-markt kiest het concern nu voor een licentiemodel. De ontwikkeling en levering wordt daarbij vanaf maart dit jaar uitbesteed aan het Taiwanese Compal.

Toshiba is niet de eerste fabrikant die hier toe overgaat. Sharp-tv's worden in Europa sinds vorig jaar september geproduceerd door de Slowaakse fabrikant UMC en in de VS zijn Panasonic-televisies afkomstig van Sanyo en Funai. De tv's die onder de merknaam Philips worden verkocht, worden gemaakt door TP Vision.

Toshiba begon naar eigen zeggen in 1928 met de ontwikkeling van tv-technologie. In 1953 produceerde Toshiba zijn eerste zwart-wit-tv en in 1957 volgde de eerste kleuren-tv van het bedrijf.

Toshiba tv's geschiedenisToshiba tv's geschiedenis

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-01-2015 • 09:06

63

Reacties (63)

63
63
33
1
0
17
Wijzig sortering
Nou weer een speler weg, jammer, net als bij Philips en genoemde andere merken komt er een duistere fabrikant met eigen technologie en plakt Toshiba erop of Philips, vaak betekent het een achteruitgang van het product, waar je op een gegeven moment toch niet meer je naam op wilt plakken lijkt me
Zo duister is dat bij Philips niet, die hebben gewoon een joint-venture met TPV Technology gesloten waarin ze nog 30% aandelen hebben. Qua kwaliteit is er sindsdien niet echt wat te merken geweest.

Wat je wel ziet is dat de traditionele grote elektronica concerns, die eerst werkelijk alles maakten waar maar een stekker aan zat, zich vanwege de concurrentie nu gaan specialiseren. De meerwaarde zit 'm daarnaast vooral in de naam en die wordt met dit soort constructies nog vermarkt.
Volgens mij heeft Philips niks meer te maken met die TV's. Daarbij zeggen aandelen ook helemaal niks, want het is nog steeds een compleet ander bedrijf wat de televisies nu maakt, waar ze dan 30% aandelen in gekocht hadden. De oorspronkelijke Philips productielijnen hebben er niks mee te maken. In die zin is het gewoon het naampje op een ander product. (En zoals hieronder al gezegd: de aandelen hebben ze alweer van de hand gedaan blijkbaar).

Trouwens toch best opvallend dat Toshiba in eigen land NIET overgaat op dit licentiemodel. Is het dan echt nog lucratief om voor 1 markt zelf de TVs nog te fabriceren?
Trouwens toch best opvallend dat Toshiba in eigen land NIET overgaat op dit licentiemodel. Is het dan echt nog lucratief om voor 1 markt zelf de TVs nog te fabriceren?
Helemaal niet opvallend. In Japan hebben Japanse fabrikanten een veel groter marktaandeel dus is het rendabeler om daar nog eigen producten op de markt te zetten.

In Europa speelt Toshiba een rol in de marge, zeker bij consumenten TV's.
Vergelijk het met Sony die zijn Vaio laptops alleen nog in Japan verkoopt.
Ik hoor heel andere dingen over de kwaliteit van Philips ;)
Die was voordat ze stopten met zelf televisies maken ook al niet super.
Niet zo degelijk als de Duitsers.
Ik sprak ooit een oude electronicus die zei: "Een Philips TV repareren betekent in de praktijk een bende slechte solderingen opnieuw aanbrengen".
Slechte solderingen kom je tegen in alle moderne apparatuur, heeft weinig met kwaliteit te maken, maar alles met milieu-eisen. Tegenwoordig mag geen loodsoldeer meer gebruikt worden, wat betekent dat solderingen een stuk harder en minder flexibeler worden. Stop je dat nu in een apparaat dat veel warmteschommelingen (grote televisie, spelcomputer, videokaart) of veel trillingen (wasmachine) krijgt te verduren , dan snap je ook dat zo'n soldeerverbinding veel eerder breekt dan een ouderwetse loodhoudende soldeerverbinding.
Ik doelde op het verleden met loodsoldeer, beeldbuizen en hoogspanningsgedeelten.
Die 30% aandelen heeft Philips vorig jaar verkocht.
Dat er niets te merken is geweest, is logisch. Kijk je naar de situatie van voor de samenwerking, dan zie je dat ze toestellen t/m de 4000-reeks grotendeels bij TPV betrokken (en voor die tijd ook bij TCL). In de 5000-reeks zat ook wel Philips. In de laatste 2 tot 3 jaar is dat geleidelijk opgeschoven, nu kom je Philps techniek tegen vanaf achterin de 7900-reeks.

Er verandert dus langzaam iets, en zou je goed naar het middensegment kijken dan zie je waarschijnlijk wel een paar verschillen, maar echt opvallen doet dat logischerwijs niet.
Ja en neen. Soms wordt de ontwikkeling en productie afgestoten en ondergebracht in een nieuw bedrijf. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met Philips en TPVision. Dan heb je voor een stuk nog dezelfde mensen die hetzelfde product maken. Al vallen er bij zo'n operatie vroeg of laat toch ontslagen of vertrekken er mensen.
(gereageerd op verkeerde post dankzij herorderning)

[Reactie gewijzigd door Grauw op 26 juli 2024 12:19]

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet eens wist dat ze TVs maakten, als je niet tegen de concurrentie op kan, dan is het een natuurlijk verschijnsel om daarmee te stoppen.
Voor Toshiba zal het dan ook alleen maar een enorme kosten post zijn.
Dat je niet wist dat ze TV's maakte vind ik toch wel een beetje erg }:O
Ze maakte prima TV's maar de promotie / reclame eromheen was dermate triest (daarom wist je er ook niet van ;) )
Of het prima TVs waren weet ik eigenlijk niet. Maar dat ze in Duitsland vooral bij de supermarkt te koop stonden zorgde niet voor een "goede naam".
Ga er maar vanuit dat een Japans merk altijd wel goed is.

Japanners zijn perfectionisten en dat zie je ook terug in hun producten.
Ga er maar vanuit dat een Japans merk altijd wel goed is.
Ik ben opgegroeid in de 80er jaren en toen was er Yoko. Dat was verschrikkelijk slecht, ook helemaal niet Japans maar wilde met de naam wel Japans aan doen.
Ja die merk ken ik.

Maar in Japan is het beschamend als je slecht werk aflevert.

Directeuren bieden dan publiekelijk hun excuses aan.

Soms plegen ze zelfs zelfmoord.
Anoniem: 562971 @mashell30 januari 2015 18:31
Ik werkte bij het winkelconcern THIE en daar verkocht men Goldstar, ja die heet tegenwoordig LG = Lucky Goldstar en het blijft troep!
Yoko was een merk wat bedacht was door de importeur, en was Chinees, en kon zich absoluut niet meten met Japanse merken zoals Sony, JVC, Panasonic en Toshiba.

Als je genoeg zooi uit China besteld, kan je namelijk gewoon jouw eigen merk op drukken. Dit zie je met veel merken zoals Princess en Bestron.
Het Yoko dat jij bedoelt was dus zoals je al zegt niet Chinees, maar Nederlands. Gevestigd in Halfweg (NH). Wel werd langzamerhand steeds meer uit China gehaald, maar vooral in de eerste tijd ook uit Japan, Taiwan, Korea, enz. Zou me niet verbazen als er zelfs nog wel eens wat Europees tussen heeft gezeten, maar dat zal ook vroeger al zeldzaam zijn geweest.

Er is trouwens ook nog een Japans bedrijf Yoko, maar die zaten niet in dezelfde productgroep voor zover tot nu toe bekend (HF en/of meetapparatuur).
Dat zeg ik! Yoko was door de NL importeur als merk bedacht en kocht chinezen ( en eerder Taiwanese, Koreaanse en Japanse ) meuk en plakte daar een eigen merk op.

Er is overigens wel een tijd geweest dat het nog goedkoop was om in Japan te produceren. Ze zijn later pas echt begonnen met innoveren.
Vergeet dat maar. De goedkope (supermarkt-)modellen werden gewoon bij Vestel ingekocht. Net als andere Japanners ook wel deden voor de Europese markt.
Dat bevestigt toch juist mijn punt?

Als het in Japan wordt gemaakt kan je er vanuitgaan dat het gewoon kwalitatief goed is.

Als het wordt ingekocht tjah, dat is misschien wel een beslissing van een Japans bedrijf maar dus niet een authentiek in Japan geprpoduceerd apparaat.
Klopt, ik las jouw commentaar meer als "koop Japanse merken", aangezien de meeste mensen het onderscheid tussen merk en fabrikant niet maken.

Ik zie het wel, maar hoe zie je als leek het verschil tussen een Japans merkapparaat dat "made in China" is naar ontwerp van en onder supervisie van het moederbedrijf, en een Japans merkapparaat dat "made in China" is naar ontwerp van de werkelijke fabrikant (OEM/ODM) en vaak kwalitatief een stuk minder?

Ook Japanse merken die in Europa gefabriceerd zijn kennen dit probleem. Zo had JVC in Engeland een eigen fabriek, maar ze kochten ook toestellen in van Onwa die ook uit Engeland kwamen maar kwalitatief niet mee konden komen. Tegenwoordig geldt dit vooral voor merktoestellen die bij Vestel vandaan komen, maar dat is makkelijker: geen enkele Japanse of West-Europese fabrikant heeft een eigen fabriek in Turkije (Grundig telt niet mee).
Dat ze bij de supermarkt staan komt inderdaad door de nietbestaande reclames van Toshiba, zoals Arctif schreef. Ik heb er zelf eentje van een jaar of 10 oud, één van de eerst budget 37" Toshiba HD-ready LCDs. Ondanks dat het ding zo oud is staat ie nog elke dag aan en mankeert er niets aan. De beeldkwaliteit is misschien niet zo imposant (zeker vergeleken met nu), maar voor die tijd, en voor de tijd dat hij al meegaat was het een koopje.
Ze maken prima TV's, maar wel met slecht software en zeer slecht support qua updates.

Qua smart TV's kunnen ze niet concurreren met Samsung en LG.
Zonde, nu gaat er een vaag (ja ik zie de naam staan hoor) mee aan de slag en plakt Toshiba erop.
Vaag? Dat zegt meer iets over jou dan over Compal :P
Compal is een van de grotere ODM's die allerlei computer-, smartphone en tv-apparatuur voor andere 'fabrikanten' maakt. Ze zitten in de top 5 notebookproducenten wereldwijd, samen met Quanta Computer, Wistron, Inventec en Asustek Computer. Onder andere Dell is een grote klant van hen. Je kent waarschijnlijk wel Asustek Computer, maar dat is dan alleen omdat die onder het eigen merk Asus een reeks producten uitbrengt (en daarnaast ook een hoop voor andere bedrijven produceert).

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 26 juli 2024 12:19]

In de bruingoedontwikkeling is het een vaag bedrijf, lees de zoveelste monitorfabrikant die denkt dat een televisie maken niet wezenlijk verschilt van een monitor maken. TPV heeft dat op enig moment wel ontdekt, vandaar dat ze zuinig zijn op de voormalige Philips-staf die wel weet hoe je een TV bouwt.
Jaar of 5 geleden een toshiba 32"gekocht omdat dat één van de weinige was met en directe subwoofer uitgang waar het volume met de tv meeging. Prima tv verder.
Hetzelfde als wat Philips doet met o.a. TP Vision dus. Of dat nou een succes is voor Philips weet ik niet...
Maar Toshiba zit in de Japan Display joint venture met Sony en Hitachi, ik zou zeggen voeg daar Sharp en Panasonic aan toe (die weten ook geen raad meer met hun tv divisie) en misschien kunnen ze dan opboksen tegen het geweld van LG en Samsung.

Gelukkig is de Japanse Yen ook significant minder waard t.o.v. 2-3 jaar geleden dus dat moet Japanse producten weer populair (lees goedkoper) kunnen maken.
De televisieafdeling van Toshiba heeft bij mijn weten nooit in Japan Display gezeten. De trend is juist de laatste jaren geweest om componentenfabrieken en apparatenfabrieken los te koppelen.
Anoniem: 155704 30 januari 2015 09:53
Philips TV's in de US zijn afkomstig van Funai (net zoals Magnavox, Emerson en Sylvania), Philips TV's hier, Rusland, Azië en zuid Amerika zijn TPV.
Bijna goed. Philips TV's hier zijn TP Vision. TPV is het moederbedrijf en eigenaar van een aantal van de fabrieken.
Erg jammer, ben al zo'n 8 jaar de trotse eigenaar van een 57z3030db en mocht deze het begeven had ik m'n zinnen gezet op een nieuwe toshiba.
Anoniem: 636203 30 januari 2015 11:37
Ik dacht dat Toshiba allang gestopt was met TV's. In Europa heb ik al heel lang geen Toshiba TV's meer gezien. Ik wist wel dat ze nog in Japan verkocht werden.

Die Japanse fabrikanten hebben een rijke historie maar ze zijn allemaal ten onder gegaan door de waardestijging van de Yen in de jaren 90. Alleen de autofabrikanten floreren nog maar dat komt omdat Westerse landen ook auto's willen maken en dus zijn hun prijzen nog concurrerend.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 26 juli 2024 12:19]

Dus omdat Westerse landen geen tv's meer maken, stoppen de Japanners er ook mee?
Wat betreft electornica kan niemand met China concurreren omdat die veel goedkoper produceren. Nou zouden Westerse en Japanse bedrijven in China kunnen produceren (wat ook gebeurt) maar de Japanners hebben de pech vanwege hun oorlogsverleden dat ze niet gepruimd worden in China. Westerse bedrijven hebben consumenten electronica gewoon opgegeven en richten zich op meer winstgevende activitetien.

Auto's zijn echter zo arbeids- en kapitaal intensief dat westerse landen deze hoe dan ook willen blijven produceren. De Japanners kunnen daarom op autogebied wel concurreren want hun prijzen zijn vergelijkbaar met westerse auto's.

China produceert nog geen kwalitatief goede auto's die men hier wil hebben, maar dat kan in de toekomst veranderen. De Japanners zijn immers ook begonnen met kopieeren van westerse auto's.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 26 juli 2024 12:19]

Veel Japanse merkproducten worden wel degelijk ook in China geproduceerd. Net zoals veel Taiwanese merkproducten in China worden geproduceerd. Chinezen zijn te pragmatisch om zich door een oorlogje hier of daar te laten storen als ze ergens aan kunnen verdienen.

@hieronder: ik ging vooral op je eerste alinea in.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 juli 2024 12:19]

In de rest van de wereld buiten China verkopen Japanse auto's veel beter. In Afrika en Zuid-Amerika zijn bijna geen Europese auto's te vinden, omdat Japanse auto's veel betrouwbaarder zijn. Je ziet in Afrika vrijwel geen Land Rovers meer maar alleen nog Toyota Land Cruisers.

In China verkopen westerse fabrikanten relatief meer dan Japanse merken omdat Chinezen liever geen Japanse auto's willen.
Anoniem: 649359 30 januari 2015 12:37
Toshiba heeft echt mega veel verschillende soorten TV's die verkrijgbaar zijn bij o.a. MediaMarkt en Foto Klein. Zo hebben zij op de IFA (geloof 2,5 a 3 jaar geleden) de eerste 4K tv laten zien en daarnaast hadden ze ook de eerste 3DTV zonder bril. Feitelijk zal er niet veel veranderen net zoals bij Philips. Een licentie zal je vast niet zomaar krijgen lijkt mij :)
Licenties krijg je juist wel zomaar. Zie bijvoorbeeld Funai dat een licentie heeft om voor Philips TV's te bouwen in de VS.
De meeste schermen zijn steeds meer in China gemaakt. Nu nog 5-10 jaren afwachten en waarschijnlijk zal Samsung net zoals Toshiba en Sony ook naar licentie modellen stappen :) en je hoeft niet zo straak royalties in China betalen ;)
Dat heb ik even gemist. Aan wie heeft Sony zijn televisieproductie in licensie gegeven?

Edit: misschien bedoel je dat Sony zijn aandeel in de joint-venture 'SLCD' om panelen te maken (dat zijn onderdelen, en zeker geen televisietoestellen) aan Samsung heeft overgedaan. Net zoals vroeger de meeste beeldbuisfabrieken niets met televisiefabrieken van doen hadden, hooguit dat ze soms van hetzelfde concern waren en natuurlijk dat ze als toeleverancier werkten voor een veelheid aan televisiefabrieken (zelfs Sony liet een deel van de productie van Trinitronbuizen aan minstens 1 onderaannemer over: Standard Elektrik Lorenz, onderdeel van ITT en later van Nokia, beeldbuizenfabriek na terugtrekken van Nokia aan Panasonic verkocht).

P.S. Om verwarring in dit soort gevallen te voorkomen, adviseer ik om de term scherm in de meest voorkomende gevallen alleen maar te gebruiken voor doeken waar je op projecteert. Een televisie heeft een paneel, een oude televisie een beeldbuis. Een monitor of televisie noem je hooguit een toestel of een apparaat (in het Engels ook wel "set"). als je het niet over monitor of televisie wilt hebben.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 juli 2024 12:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.