Om te beginnen gebruiken ook klassieke CISC-processoren microcode, en is dat ook wel aangevoerd als "defining feature" van CISC, dus om dat als "ja maar het is echt RISC hoor, want microcode" te willen beargumenteren is een beetje vreemd
De eerste generaties CISC processoren executeerden CISC wél als CISC.
Ja, maar ze hadden zelf ook microcode. Wat dat betekent? Ga maar eens kijken naar bijvoorbeeld de "magic-1" zelfgeknutselde CPU. Dat ding is opgebouwd uit "~200 74 series TTL chips", en heeft ook microcode.
De x86 instructieset is nog steeds CISC of op zijn minst sterk CISC georienteerd,
Dit is waar.
doch intern is Intel/AMD dat al sinds de K5 generatie niet meer CISC.
En dit is pure marketeering. Oneigenlijk want technisch gezien heb je er helemaal niets aan. Minder zelfs, want je weet zeker dat je minder prestaties per transistor terugziet, vergeleken met een architectuur zonder die flessehals.
Oh en ik denk dat je niet de amd k5 maar de intel pentium pro bedoelt, daar was die discussie over als ik het me goed herinner. Maargoed, 1993, 1995, dat is waar jouw "anno 2017"-argument vandaankomt. Het was toen oneigenlijk, en het is nu niet minder oneigenlijk.
Het verschil tussen CISC en RISC kun je verder niet alleen bespreken in context van de processor, maar ook in complexiteit van de compiler. Dat zjn namelijk twee kanten van hetzelfde muntstuk. Er is geen enkel compiler voor AMD64/x86 die nog code genegeerd die die complexe tranditionele CISC instructies gebruikt.
Lijkt me dat een compiler nog steeds gewoon de meest efficiente instructies pakt die met het minste gedoe gedaan krijgt wat'ie nodig heeft. Als dat een "CISCy" instructie is dan pakt'ie die. Scheelt om te beginnen registerdruk.
En hier zien we het grote verschil tussen x86 en AMD64: x86 heeft 8 registers, waarvan 4 algemeen inzetbaar (32bit mode EAX, ECX, EDX, EBX) en de andere vier dus niet, of iig minder (ESP en EBP stack en frame pointer, ESI en EDI, string index registers). AMD64 heeft die allemaal tot 64bit uitgebreid en er nog eens acht bijgedaan. Dat betekent dat je compiler dus (8+8-4=) 12 registers vrij te kiezen heeft, dat is dan dus drie keer zo veel. Verdubbeling registerfile, verdriedubbeling algemeen inzetbare registers. (Er was een prijs, natuurlijk, maar die details laat ik maar even als huiswerk.)
Dat betekent dat je compiler veel meer met registers kan doen en dus minder naar het (veel langzamere) geheugen moet grijpen. Dus zullen er minder instructies van de vorm "OP mem,reg" en meer van de vorm "OP reg,reg" te zien zijn... maar nog steeds worden die neergezet naargelang de noodzaak, niet omdat je ze uitelkaar hebt kunnen trekken in simpelere instructies. Integendeel, er komen alleen maar steeds meer nog ingewikkeldere instructies bij.
Daarvoor in de plaats zie je dat bijvoorkeur - zoals bij RISC gebruikelijk - men operaties opbreekt in meer elementaire instructies.
Een typische RISC architectuur kan
of een geheugentoegang
of een ALU- of andere operatie. x86/AMD64 kan dat combineren, en waarom instructies niet gebruiken als ze er wel zijn? Nouja, goed, als andere instructiecombinaties sneller zijn, dan pak je die. Zo gebruikt er niemand de x86 instructie "loop" omdat die wel lekker kort is maar twee andere instructies zijn samen wel langer maar ze doen hetzelfde en zijn gewoon sneller, dus pakken we die.
Als je intern gaat kijken, overigens, dan zijn allerlei separaat gecodeerde instructies (insn a, insn b, in die volgorde, voor zekere insn a en insn b) voor de x86/AMD64 machinerie achter de schermen eigenlijk stiekem toch één instructie want dan kunnen ze er wat performance extra uit persen. Dus volgens jouw redenering zijn moderne processors CISCer dan CISC.
Denk aan worteltrekken, sinus berekenen, etc.
Die schuif je zoveel mogelijk door naar de ondertussen al een tijdje ingebouwde coprocessor. Of een van die andere extensies.
Het verschil tussen CISC en RISIC is een historisch verschil dat tegenwoordig enkel nog een leerzame plaats heeft in de schoolboeken om concepten te begrijpen.
Dat denk ik niet. Dat "moderne" processoren er een zooitje van bakken mag zo zijn, maar het idee achter "RISC", mits goed uitgevoerd, is nog steeds krachtig. Maarja, dan moet je niet in marketeeringpraatjes geloven.
Dus complete onzin is wat ik schreef zeker niet

Je komt met een vreselijk gedateerd stukje marketeering wat een schadelijk gedachtenspinsel neerzet. Dat is niet alleen onzin, dat is gevaarlijke onzin.
Wil je beter schetsen wat je denkt, laat dan dat marketingpraatje varen en probeer het opnieuw.