Sony komt met Android-projector die 23"-'touchscreen' toont

Sony heeft op de jaarlijkse smartphonebeurs in Barcelona een projector aangekondigd, die een aanraakgevoelige 23"-projectie op verschillende oppervlaktes kan tonen. De Xperia Touch draait op Android 7 en moet in de lente in Europa beschikbaar komen.

Het apparaat meet 69x134x143mm en kan projecteren met diagonalen tussen de 23 en 80 inch met een resolutie van 1366x768 pixels. Het 'touchscreen' heeft tien aanraakgevoelige punten en kan op een horizontaal vlak voor de projector getoond worden, maar ook op een verticaal vlak. Zo is het apparaat bijvoorbeeld te gebruiken als een Android-tablet. Voor detectie maakt het systeem gebruik van een infraroodsensor. De aanraakfunctie werkt alleen bij de 23"-projectie.

Het apparaat is compatibel met Remote Play voor de PS4, waarmee de console op afstand te bedienen is. De Xperia Touch weegt iets minder dan een kilo en beschikt over 32GB aan opslag, die uit te breiden is met een micro-sd-kaart. De projector heeft een onbekende soc aan boord en heeft 3GB lpddr3-geheugen. Verder zijn wifi-ac, een usb-c-aansluiting, bluetooh 4.2, nfc en een hdmi-aansluiting aanwezig.

De SXRD-projector biedt een contrastverhouding van 4000:1 en kan 100 lumen opbrengen. De prijs van de projector, die Sony eerder al toonde, komt neer op 1500 euro.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

27-02-2017 • 14:55

50 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (50)

Wijzig sortering
Het is een leuk apparaatje en ik heb er een half jaar geleden mee mogen spelen. De prijs vind ik redelijk hoog, persoonlijk had ik de prijs onder de €1000 verwacht. Onlangs werd ik verrast door een project die onder ander in Nederland bekend staat onder Tovertafel. Dat is wellicht eerder gericht op bedrijven, dan consumenten, maar het principe van een beamer, aanraakgevoelige oppervlakte en apps maakt het redelijk hetzelfde.

Hier 2 video's die ik heb gebruikt in mijn blog over de Sony Projector tijdens de IFA.

https://youtu.be/FfCWMIDaFoY
https://youtu.be/w6PuJKK2FjY
1500 euro vind ik wel belachelijk voor een 100 lumen projectortje. Leuke gadget, maar niet het geld waard.
Even relativeren; inderdaad aan de dure kant maar het is dan ook zeker niet enkel een 'projectortje', er zit een systeem in. Daarnaast is 100 lumen niet veel voor een traditionele projector, maar bij deze korte projectieafstand en klein projectievlak in veel situaties voldoende. Lichtafval werkt kwadratisch (projectie-afstand x2 = lichtafval x2^2) dus daar heeft dit apparaat beperkt last van.

Denk dat je in dit geval zeker meer betaalt omdat het 1st-gen-achtige tech is, daar betaal je altijd extra voor. Leuk voor early adopters, en ik denk dat we (verbeterde versies van) deze tech zeker terug zullen gaan zien in huishoudens, kantoren en scholen.
Het blijft een klein projectortje met een SoC. Dat hoeft echt niet zo duur te zijn. Een handige DIY-er zou dit kunnen bouwen of een Chinees bedrijf. Sterker nog, recent zijn er veel mods geweest van Raspberry Pi's die worden toegevoegd aan projectors. Commerciele projectors hebben tegenwoordig ook al aardig wat smartfunctionaliteit. De enige echte toevoeging is het cameraatje. Dus leuk idee, maar compleet overprijsd. Je bent dan beter af met een tablet of beeldscherm met embedded PC. Dit is geen state of the art techniek en ik vind die prijs dus te hoog.

Ze zullen dan ook wel weinig units wegzetten; kan je je dan ook afvragen hoe het gaat met het updaten van het OS en eventuele ondersteuning van apps.
Dat je beter af bent met een tablet of beeldscherm met embedded PC is toch echt jouw mening, dus daar kan ik niets op afdingen. Ik wilde enkel een relativerende kanttekening maken.

Dat een handige DIY-er of een Chinees bedrijf een goedkopere variant hierop kan bouwen, neemt niet weg dat dit product bestaansrecht heeft. Zeker als 1st-gen tech die de toon zet voor toekomstige, goedkopere en betere producten met vergelijkbare functionaliteit.
Elk product heeft bestaansrecht. Het is ook inderdaad mijn mening dat het te duur is, net zoals het jouw mening is dat de prijs gerechtvaardigd is.
Als jij graag dit product wilt kopen, ben je daar compleet vrij in.

Zeker als 1st-gen tech die de toon zet voor toekomstige, goedkopere en betere producten met vergelijkbare functionaliteit.

Als de 1ste generatie de prijs ontzettend hoog zet en weinig toevoegt, draagt dat erg weinig bij.
Onze retorica gaat langs elkaar heen. Ik laat het hierbij :)
Tuk heeft gewoon gelijk. Jij doet het product tekort door het een kleine projector te noemen. Technisch maar vooral functioneel is het veel meer dan dat.
Het is een €1200 kostend touchscreen op je muur of tafel. Voor dat geld koop ik liever een daadwerkelijk 10 point multi touch screen.
Kan je een voorbeeld noemen?
Elo heeft een enorm scala aan industriële touchscreens: https://www.elotouch.com/touchscreen-signage

In alle soorten en maten en ook geschikte voor bijvoorbeeld ziekenhuizen: https://www.elotouch.com/touchscreen-monitors.html

Deze zijn er dan ook redelijk goedkoop: pricewatch: Elo Touchsystems 2002L Zwart
pricewatch: Elo Touchsystems 2201L (E497002) Zwart

Ook op 23" en groter: pricewatch: Elo Touchsystems IntelliTouch Zwart
pricewatch: Elo Touchsystems 2794L Zwart.

Zit je nog steeds binnen budget, maar heb je wel een veel betere totaal ervaring. De systemen van ELO zijn specifiek ingericht voor enterprise omgevingen. Daar is dus ook MDM fatsoenlijk bijvoorbeeld.
Ja precies. En als je iets niet nodig hebt in enterprise omgevingen dan is het wel android TV waar nog geen enkele nuttige app voor is laat staan met deze beperkte touchscreen support.

Nee de applicaties van Elo zijn voor enterprise echt kilometers verder gevorderd. En voor €600 kan je er dan ook nog eens een fatsoenlijk systeem bijkopen.
In de video van Sony zie ik een jongetje van een jaar of 10. Ik weet niet bij welke enterprises jij je tijd gesleten hebt, maar ik ken er weinig met werknemers jonger dan 16. McDonalds wellicht? Dit product is duidelijk gericht op consumenten die voor een laagdrempelige kant-en-klaar oplossing kiezen.
En dat is dus precies mijn punt. Dit ding heeft niets te zoeken in winkels of bedrijven.

N ik ga echt geen 1500 ballen neerleggen voor een matige projector als dit.
Ik denk voor sommige toepassingen dat zo een projector nog wel nuttiger kan zijn dan een beeldscherm. Bijvoorbeeld in de keuken zoals dat ikea concept: https://www.engadget.com/...kea-concept-kitchen-2025/
Ik denk ook niet dat we dit apparaat moeten plaatsen in de consumentenmarkt. Dit is interessant voor winkels, scholen, plekken waar veel verschillende gebruikers interactie met op dit moment een PC of tablet hebben.

Voor die doelgroep is een dergelijke beamer helemaal niet zoveel duurder dan een fatsoenlijke tablet, laat staan van dezelfde grootte. Bovendien heb je een totaaloplossing omdat het Android draait: met een webbrowser en/of app kan je een hele mooie digitale klantenervaring neerzetten.
Zonder het gevaar dat je binnen een maand je scherm vol met krassen hebt zitten.
Je muur vol met krassen is wel leuk xD

Maar even serieus ik vind dit nog best een cool apparaat. Als het inderdaad ook een beamer is dat een beetje low watts continu draaiende kan zijn en je er niet met 5000 branduren al doorheen zit. Is het best een geinig ding om inderdaad als sketch/presentatie bordje op kantoor te hebben staan.
Voor zakelijk gebruik nette prijs. En juist daar is een dergelijke projector van meerwaarde. In een thuissituatie zie ik een touch functionaliteit vooral als leuke gadget. Maar in het bedrijfsleven, in winkels, ziekenhuizen, scholen, etcetera is het een heel mooie, nuttige toevoeging.
In al die gevallen is 23" wel een klein beetje aan de kleine kant vind je ook niet?
Nee, waarom? Wel als het gaat om traditioneel projecteren van beelden op scherm of muur. Maar bijvoorbeeld projecteren op vloer of bureau is het perfect voor (en dat is volgens mij ook waar Sony het voor bedoeld heeft).
Omdat short throw en dat werkt in winkelpanden met hoge plafonds niet op vloeren en tafels. ik weet niet wat de projectieafstand is op die 23" maar het zal niet heel vee zijn.

Daarnaast, Hoe zet je zo'n ding hufterproof vast op een tafel of vloer?
Zo ik het begrijp moet hij inderdaad op een werkvlak komen te staan. Op kantoren, scholen etc. is hufterproef niet van toepassing (als het goed is). In bv. winkels mogelijk wel. Kwestie van een simpel kastje eromheen bouwen toch? Zie meer dan genoeg mogelijkheden voor nuttige toepassingen.

In het onderwijs natuurlijk geweldige mobiele toevoeging op het smartboard. In ziekenhuizen en dergelijke kan het eveneens ingezet worden voor educatie maar ook vermaak. Op kantoren kun je samen een beeld bekijken en beïnvloeden dat op de vergadertafel geprojecteerd is. En in winkels is het een leuke gadget waarop bv. de nieuwste aanbiedingen geprojecteerd worden of waarop een digitale paspop oid te zien is die met de diverse kleding te kleden is....

Zie ook wel mogelijkheden het ding op de muur te monteren... Heb je ineens een redelijk touchscreen dat toegepast kan worden op iedere willekeurige muur. Ook hier is dit redelijk gemakkelijk hufterproef te maken volgens mij (in tegenstelling tot het ophangen van een touchscreen - blijft een stuk kwetsbaarder).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 28 februari 2017 11:31]

Misschien wordt het eens tijd dat jullie je met z'n allen eens verdiepen in de systemen van ELO.

Dergelijke touchscreens met paspop dingen zijn er namelijk al lang. En ja die zijn hufterproof. Digital signage is al jaren een vak apart en Elo heeft dit heel goed geregeld. Deze apparaten worden ook al jaren gebruikt als kassa systemen en uitbreiden met extra schermen is dan ook heel eenvoudig dankzij MDM en auto provisioning.

Het maken van een "paspop app" voor android neemt dusdanig veel meerwerk met zich mee dat het geheel zoveel meer kost dat je net zo goed €2K kunt investeren in zo'n apparaat, omdat je dan nog geld overhoud.

Ook in het onderwijs zie ik nog niet zo snel een voordeel voor een apparaat als dit juist omdat het android draait. De meeste applicaties draaien onder windows en zijn daarmee dus niet geschikt voor een apparaat als dit tenzij je de touchcontroller via usb aan kunt sluiten op een ander systeem en dr projector gewoon als projector kunt gebruiken.

Wat wel vergeten wordt zijn namelijk de onderhoudskosten en aanschaf van applicaties. Nou zal dit een led beamer zijn waarvan de lamp dus wel even meekan, maar met deze helderheid zie je echt bijna niets overdag. Zeker niet in goed verlichtte ruimtes op scholen, bedrijven en winkelvloeren.

Voor thuis is het dus leuk en daar lijkt het apparaat ook heel erg op gericht te zijn, maar voor bedrijven en openbare ruimtes zie ik het niet gebeuren.

Voor de consument is het dan weer ontzetten veel geld voor een apparaat als dit.
Vind het er wel innovatief uitzien, dit kan wel de dingen mogelijk maken wat je wel eens in films ziet zoals projectie op je muur etc.

Ach het begin is er, had ik een grote beurs ging ik hem aanschaffen
Dit is dan ook wel echt een nieuw en uniek product, ik weet niet zo 123 een ander product die praktisch hetzelfde is.
Als het aanslaat dan komen er ook andere fabrikanten die dit of een soortgelijk iets gaan maken maar dan hoogstwaarschijnlijk voor een lagere prijs.
Het is misschien een prijzig product, maar naar mijn idee ook innovatief. Een surface tafel (die je in winkels ziet) kost een veelvoud doordat je dan ook betaalt voor het scherm. In bijvoorbeeld het onderwijs heb je smartboards die ook vrij prijzig zijn.

Dit is dus een relatief betaalbare surface interface. De vraag is vooral of het in de praktijk ook lekker werkt. Als het niet doet wat het moet doen is het een idioot dure Android pc.

Wat ik me ook afvraag is hoe je een videogesprek begint. Open je m op 23" stand en gaat hij dan automatisch naar groter formaat waarbij touch niet mogelijk is? En switcht de projector terug naar touch-formaat als het gesprek stopt?

[Reactie gewijzigd door Framoes op 27 februari 2017 15:12]

Nee, dit is een heruitvinding van wat er al jaren aan projectie-touch beschikbaar is, maar nog steeds hetzelfde probleem heeft: herkenning. Omdat de sensor vanuit 1 oogpunt wordt gemeten, zit je nog steeds met situaties dat hij je duim achter je vingers niet herkent, of dat er drops zitten bij multi-touch.

De surface tafel (of welke grote tafel-tablet) heeft de sensoren in het scherm zelf zitten, dat maakt het systeem zoveel meer accurater.
In veel gebruiksscenario's binnen de context van dit apparaat is dat slechts een beperkt probleem. Veruit de meestgebruikte multi-touch gesture is pinch-to-zoom en die werkt dan enkel niet goed als je pinched op zo'n manier dat je twee vingers in 1 lijn staan ten opzichte van IR-sensor. Dat vind ik een overzichtelijke beperking van de technologie, die op haar beurt vele evidente voordelen heeft boven een tafel-tablet.

Neemt niet weg dat het in bepaalde gevallen een dealbreaker kan zijn.
Het deed mij idd aan zo'n geprojecteerd toetsenbord denken, die niet al te snel/nauwkeurig zijn.
had een reactie moeten zijn...

origineel:
de doelgroep is naar mijn idee vooral een plek waar dit wenselijk is.

Zie een speelplek van een ziekenhuis waar kinderen met van alles en nog wat over de schermen heen gaan...

zie een bouwmarkt waar mensen mensen een gang willen opzoeken of een product willen samenstellen.

een winkel waar je kleding kan bestellen.


kijk eens voor de lol wat een 23" tablet kost

vergeet niet dat het touch-opervlak nu ook hufterprof is geworden en dus niet meer kapot kan.

[Reactie gewijzigd door JBVisual op 27 februari 2017 15:05]

Ik vind het een aantrekkelijk apparaat. Als hier een tweede iteratie op komt die iets goedkoper is, dan zal ik dit zeker in overweging nemen.
Ze verkopen het wel goed in het filmpje. Als het niet zo duur zou zijn zou ik het (na testen) zelf ook wel overwegen. In de toekomst zal het sowieso wel meer van dit gaan worden.
Grappig ding wel! Het ziet er in ieder geval leuk uit.

Ik twijfel alleen een beetje aan de gebruikswijze. Volgens mij werkt het niet vanuit alle hoeken even goed. Als je handen immers achterelkaar staan, dan ziet de sensor één van de twee handen niet.

Maar goed, als interactief prikbord aan de muur, vind ik het best een geinig idee.
Alleen niet voor dit geld natuurlijk.
Hoe wordt dit nu geprojecteerd?

want als je voor het scherm staat, schijnt hij toch op dat object zoals een gewone projector.
lijkt me erg lastig als je iets aan het tekenen bent en je arm komt voor de lamp te hangen.
Leuk product, maar ik moet gelijk aan smart-tv's denken. Een jaar, misschien twee of drie, en daarna geen updates meer. Er is vast een markt voor, maar zelf zou ik voor het geld een andere projector kopen.
Deed me meteen denken aan "tovertafel".

https://www.youtube.com/watch?v=oCV1iXrmjkM

1500 euro zal waarschijnlijk een stuk goedkoper zijn als "Tovertafel" dus voor meer verzorgingscentra betaalbaar.

Ook zal oppervlak groter worden en uiteraard goedkoper worden, een prijs van reguliere beamer + 100 euro moet mogelijk zijn.

Ook voor creche's in kinderspeelhoek voor kinderen, lobby van bedrijven zie ik wel toepassing voor zo'n beamer oplossing.

Als camera in zit kan je b.v. kleding projecteren etc... legio mogelijkheden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee