Dell heeft introductie oledmonitor met 4k-resolutie geschrapt

De Ultrasharp 30 Oled die Dell tijdens de CES 2016 aankondigde, komt definitief niet op de markt. Dell liet vorig jaar weten dat het scherm in juni moest verschijnen, maar het product bleef afwezig. Het scherm voldeed niet aan de verwachtingen.

De Ultrasharp 30 Oled UP3017Q was een van de blikvangers van Dell tijdens de CES 2016. Het scherm gebruikte usb type-c voor stroom en input van video en de responstijd zou 0,1ms bedragen. Verder beschikte het model over hdmi 2.0 en displayport 1.2 en ging het om een 120Hz-scherm. De oledmonitor had eind juni moeten verschijnen voor 5000 dollar. Zoals enkele tweakers bij de aankondiging van Dells 8k-monitor met lcd vorige week al constateerden, is de Ultrasharp 30 Oled echter nooit op de markt gekomen.

Op navraag van Tweakers laat Dell weten dat de marktintroductie van het beeldscherm wereldwijd geschrapt is. Een reden geeft het bedrijf niet, maar de Franse site Les Numeriques heeft op de CES-stand vernomen dat de oled-Ultrasharp simpelweg niet aan de verwachtingen voldeed. Onder andere zou de kleurweergave onder bepaalde kijkhoeken niet goed zijn geweest.

Voor zover bekend was de Ultrasharp 30 Oled de enige tot nu toe aangekondigde oledmonitor. Wel verschijnen er steeds meer oled-tv's en zijn er enkele laptops met oledpanelen, naast de smartphones en tablets die met deze schermtechnologie zijn uitgerust. Niet bekend is of Dell eraan werkt om de tekortkomingen van de Ultrasharp Oled te verhelpen voor een eventuele opvolger.

Dell UltraSharp 30 OLEDDell UltraSharp 30 OLED

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-01-2017 • 15:52

95

Reacties (95)

95
94
31
5
1
59
Wijzig sortering
Het grootste probleem zal waarschijnlijk toch burn-in geweest zijn. Voor een TV is het allemaal niet zo spannend, maar OLED panelen zijn gewoon nog niet geschikt om statische content voor een langere tijd weer te geven. Ik kijk al heel lang uit naar een OLED monitor voor grafische bewerkingen, maar ik zie het voorlopig nog niet gebeuren.
Precies wat ik even wilde vermelden. Er zijn op internet echt honderden voorbeelden inclusief plaatjes te vinden van telefoons met AMOLED (ook OLED) schermen die licht tot behoorlijk zijn ingebrand omdat ze te lang een statisch scherm hebben weergegeven. Nu is dat met recentere generaties panelen wel beter geworden maar het probleem is niet volledig opgelost. Daarbij moet vermeld worden dat de schermen van telefoons vaak maar enkele minuten achter elkaar aan staan en er vaak van scherminhoud gewisseld wordt. Bij een computermonitor daarentegen staat toch vaak de taakbalk van het scherm 8 uur achter elkaar te branden, net zoals het sluitknopje rechtsboven en andere elementen die vaak uren achter elkaar op dezelfde plaats staan. De taakbalk kun je natuurlijk automatisch verbergen maar probeer dat maar eens met alle statische elementen te doen, bijna geen beginnen aan. Als het scherm gevoelig is voor inbranden moet je er uiteindelijk toch aan geloven.

Ook bij OLED TV's zijn er voorbeelden van lichtjes ingebrande (of minder erg image retention) zenderlogo's e.d.

Hier enkele voorbeelden van hoe burn-in (of op z'n best image retention) eruit kan zien bij OLED/AMOLED schermen:
http://cdn2.alphr.com/sit..._204439.jpg?itok=nw4M47G-
https://www.google.nl/img...wgmKAkwCQ&iact=mrc&uact=8
https://www.google.nl/img...whnKD8wPw&iact=mrc&uact=8

Er zitten belangrijke technische verschillen tussen verscheidene OLED/AMOLED panelen waardoor ze niet allemaal even gevoelig zijn voor burn-in / retention, maar zelfs met de allerbeste kun je problemen krijgen als ze 8 uur per dag een statisch element weergeven. En als je 5000 euro uitgeeft aan een nieuwe Dell monitor zit je daar toch niet op te wachten.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 22 juli 2024 14:34]

Volgens LG is er geen sprake van inbranden bij OLED.

Andyk125 in 'reviews: Samsungs QLED-televisies: quantum dots in de strijd teg...

"Op verschillende websites staat dat OLED tv's gevoelig zijn voor inbranden. Volgens LG is dit niet waar. In alle OLED tv's zit een mechanisme dat inbranden tegengaat. Het scherm wordt zo nu en dan gereset door een soort digitale zeem. Elk OLED lampje gaat terug naar zijn basisinstellingen. Als je de tv vervolgens gebruikt, verdwijnt het ingebrande beeld vanzelf.'

https://www.tvstore.nl/advies/mythes-over-oled-tv.html
Dat is natuurlijk gewoon een verkooppraatje.

Bij Plasma TV's hebben ze in het verleden ook gezegd dat ze niet inbranden maar die staan er toch echt wel berucht om.

Ik geloof best dat er een stukje software ingebouwd zit wat het zo veel mogelijk probeerd tegen te gaan. Dit was bij Plasma namelijk ook al zo. Maar als je dagen achter elkaar hetzelfde logo op dezelfde plek laat staan (of bijvoorbeeld de windows taakbalk) dan krijg je echt wel last van inbranden.
Misschien moeten we het dan van een iets technischer standpunt bekijken; Inbranden van oled wil niets anders zeggen dan afbraak van de organische laag die het licht verzorgt. Er zijn simpelweg op een gegeven moment minder moleculen aanwezig die licht geven. Aangezien elke subpixel, zijn eigen lichtbron is, zal de wear enkel evenredig verlopen als elke subpixel ongeveer evenlang aangestaan heeft.

Onevenredig aan laten staan van subpixels is te compenseren door de subpixel wat harder te laten branden, mocht die onderpresteren ten opzichte van de rest, of net andersom.

Voor zover mijn info reikt wordt er momenteel niet bijgehouden hoeveel tijd een subpixel aanstaat om hiervoor te compenseren, of dat de spreiding tussen de subpixels van dezelfde kleur te groot is om hier fatsoenlijk voor te compenseren.

Oplossing 1 is bijhouden en herkalibreren van subpixels door de "aan" tijd evenredig te houden voor elke subpixel, desnoods met een anti-inbrand tijd waarbij het scherm enkel de subpixels laat branden die extra "inbranding" nodig hebben.

Oplossing 2 is stabielere moleculen (of plastic, als het een PLED betreft) en vooral zuiverdere stoffen. Een willekeurige impurity kan met voldoende stroom en tijd een reactie aangaan met het fragiele kleurmolecuultje waardoor dat ene molecuul uit elkaar valt niet meer werkt. Maargoed, het principe blijft dat je stroom dwars door een fragiel molecuul jaagt. Electronen komen in een hogere baan terecht en vallen dan terug op grondpositie. Het energieverschil tussen de hogere baan en het grond nivo geeft o.a. licht. Zo'n aangeslagen electron kan natuurlijk ook reageren met iets anders, en bovendien eenvoudiger in aangeslagen toestand dan in de grondtoestand. Eigenlijk druk je zo'n o-led molecuul elke keer als er licht uit komt, ook tegen zijn eigen afbraak aan. Bijzonder dat die schermen dan toch zo lang mee gaan eigenlijk :)
Mooi verhaal, maar LG gebruikt alleen maar witte OLED's met daarvoor een dunne film met de kleuren voor de pixels.
Samsung gebruikt wel OLED's met verschillende kleuren en laten de meeste AMOLED schermen in telefoons nou van Samsung zijn (die inbranden) en de OLED TV's van LG.
Dus ik kan me best voorstellen dat de TV's van LG niet of minder gevoelig zijn voor inbranden.
Anoniem: 828527 @Fabbie11 januari 2017 08:55
Een LG P-OLED scherm verkleurt niet wanneer je er hard op druk, Samsung AMOLED verkleurt wel.
Dus persoonlijk heeft LG geen witte P-OLED verlichting maar heeft Samsung witte AMOLED verlichting.

Ik heb een LG G Flex 2 en MS Lumia 650 en mijn broertje een Samsung Galaxy S7 Edge.

Ook repareer ik smartphones, Samsung AMOLED kan je niet buigen want dan gaan ze kapot en scheuren ze.
LG P-OLED scherm kan je buigen zonder dat het kapot gaat.

Of breek een LG G Flex (2) en MS Lumia 650 OLED scherm, dan werken ze amper en zijn ze onleesbaar.
Breek Samsung hun AMOLED scherm en ze zijn nog leesbaar.
Witte OLEDs zijn minder relevant. Waar de crux zit, is het feit dat elke pixel een eigen lichtbron heeft. Of dat nu elke pixel of elke subpixel heeft maakt niet zoveel uit. Zolang de ene pixel meer gebruikt wordt dan een ander, zal er ook meer wear op een pixel zitten, dan op een andere.

Het verschil tussen een LG Oled en een Samsung Oled met inbranding heeft meer te maken met een evenredige inbranding voor alle kleuren indien het een LG betreft, en onevenredige inbranding bij samsung omdat bij logo's en taakbalken slechts 1 of twee van de subpixels fanatiek staan te branden.

Dat je daar in een TV minder last van hebt kan ik best begrijpen. Een monitor staat voornamelijk een statisch beeld te projecteren, een TV eigenlijk zelden. Ik ben dan wel benieuwd of LG een soort softwarealgoritme heeft dat statische beelden als logo's detecteert en daarvoor probeert te compenseren tijdens zijn schoonveegacties. Of dat zelfs doet tijdens het TV kijken, door het logo minder fel te laten branden of iets in die trend.
Mijn Panasonic plasma heeft echter nergens last van gehad en die heb ik heel wat uurtjes als pc scherm gebruikt (in de huiskamer gewoon wel). Image retention wel ja, maar dat trekt vrij snel weg. Burn in heb ik nooit ontdekt.
Tjah, als je TV's verkoopt voor bedragen van 2000 euro tot 20000 euro wil je natuurlijk niet dat de technologie achter die TV's (OLED) een negatief imago gaat krijgen. Dus ieder verhaal van inbranding of image retention probeer je dan zo klein mogelijk te houden. De LG OLED TV's zijn wel degelijk nog een beetje gevoelig voor image retention en burn-in, ik zou ze niet graag als computermonitor gebruiken waar dan bijvoorbeeld 10 uur achter elkaar een menuutje van een statistisch programma / office-programma e.d. in beeld staat.

Maar wat ik hierboven al zei is dat er belangrijke technische verschillen tussen verscheidene OLED panelen kunnen zitten. De LG OLED TV's maken gebruik van witte LEDs plus een kleurenfilter, wat minder gevoelig voor inbranding en retention blijkt te zijn dan het gebruik van RGB LEDs. Ook zijn de latere generatie's LG OLED TV's minder gevoelig hiervoor dan de eerdere generaties.
Er zijn inderdaad technieken om inbrand tegen tegen te gaan, een van de technieken is om alle pixels evenredig omlaag te schroeven om dezelfde lichtopbrengst als de ingebrande pixels, kortom, de totale lichtopbrengst/contrast gaat omlaag (maar je ziet in ieder geval geen individuele pixels meer).... Dus tuurlijk zijn er truukjes voor, maar zijn alleen maar lapmiddelen.

Als je googled op Oled Burnin, eerste resultaat in Google gaat notabene over een LG oled scherm, dat toch echt wel inbrandt.
fundamenteel is er wel een soort van inbrand probleem boj oleds. de pixels zelf geven licht en naar mate ze langer gebrand hebben worden ze minder fel. en laat je op een bepaalde plek altijd een rood vlak zien dan zal rood op die plek minder fel worden waardoor je een omgekeerde burnin krijgt. hoe lang dit duurt kan natuurlijk enorm gaan varieren. maar op het moment dat je 8 uur per dag een taakbalk weergeeft kan dit best een probleem worden.
LG maakt gebruik van wit leds met een kleurfilter. Hierdoor zal een subkleur nooit minder fel worden dan een andere subkleur. Blauw slijt namelijk harder dan rood (moet meer spanning op een blauwe led staan) en dat probleem los je ook op door witte leds te gebruiken ipv drie kleuren. LG heeft hier patent op en dat is ook de reden waarom andere fabrikanten weinig oled tv's maken: die moeten met drie kleuren werken waarbij blauw harder slijt.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 22 juli 2024 14:34]

Anoniem: 828527 @Luuk198311 januari 2017 09:04
LG gebruikt geen kleurfilter, wel zover ik weet niet want mijn LG G Flex 2 had dat niet en mijn OLED tv van LG verkleurt niet wanneer ik er op druk wat voor mij er op wijst dat er geen kleur filter.
Tja, je kunt ook gewoon op internet lezen wat mensen met verstand van schermtechnologie erover te zeggen hebben. Dan hoef je ook niet zo hard op je scherm te drukken dat dingen kapot gaan ;)
Klinkt als dat een oled zichzelf kan regenereren. Deze zal dan ook nooit stuk gaan en een leven lang mee moeten gaan. Tja marketing is soms zo mooi, zeker als ze er een mooi verhaaltje van maken.

Bij de massa klinkt dat mooi en het gaat er in als koek.
De massa laat deze met het oog op de prijsstelling nog even aan zich voorbij gaan ;)
Anoniem: 828527 @bbob11 januari 2017 09:00
OLED gaat keihard stuk wanneer het scherm kapot gaat.
Ik heb beiden mijn LG G Flex 2 en mijn MS Lumia 650 hun scherm gebroken en ze waren compleet onleesbaar.
De context hier is inbranden, of meer algemeen: slijtage. Gewoon de constructie kapot maken is heel wat anders. Een Mercedes diesel haalt de 1 miljoen kilometers ook niet als je 'm voor die tijd tegen een boom rijdt, en die gloeilamp met oneindige levensduur die Philips al jaren voor iedereen verborgen houdt, brandt ook niet meer nadat je 'm op de grond hebt laten vallen...
ah komen we weer met dit broodje aap verhaal. LG gebruikt andere oled technieken dan wat gebruikt word met mobile devices in hun tv/ monitor schermen.

[Reactie gewijzigd door peschinl op 22 juli 2024 14:34]

En daarom is het een broodje aap verhaal? Er staat nota bene in de post waar je op reageert:

Er zitten belangrijke technische verschillen tussen verscheidene OLED/AMOLED panelen waardoor ze niet allemaal even gevoelig zijn voor burn-in / retention, maar zelfs met de allerbeste kun je problemen krijgen als ze 8 uur per dag een statisch element weergeven. En als je 5000 euro uitgeeft aan een nieuwe Dell monitor zit je daar toch niet op te wachten.

En een aantal posts eronder heb ik nog geschreven:

Maar wat ik hierboven al zei is dat er belangrijke technische verschillen tussen verscheidene OLED panelen kunnen zitten. De LG OLED TV's maken gebruik van witte LEDs plus een kleurenfilter, wat minder gevoelig voor inbranding en retention blijkt te zijn dan het gebruik van RGB LEDs. Ook zijn de latere generatie's LG OLED TV's minder gevoelig hiervoor dan de eerdere generaties.

Je moet ook onthouden dat het onderwerp van deze thread een Dell computermonitor is en geen LG TV. Bij het gebruik van een scherm als computermonitor staan er bijzonder vaak statische elementen in beeld en kan zelfs het minder erge verschijnsel image retention al een groot probleem zijn. Stel dat je 5 uren achter elkaar met hetzelfde statistische programma hebt gewerkt, met één menuutje dat altijd op dezelfde plaats staat, en zodra je overschakelt naar een ander programma zie je dat menuutje dan nog gedeeltelijk staan. Dan is het heel fijn dat het weer beter wordt indien je de monitor even uitzet en aanzet of gewoon enkele uren wacht, maar dan ondervind je toch hinder. En wie wil dat nou als je net 5000 euro hebt uitgegeven aan een nieuwe Dell monitor?
Toch heeft hij wel een punt. Je geeft zelf namelijk voorbeelden van inbranden op telefoons en hangt daar de conclusie aan dat OLED niet geschikt is voor monitoren. Het feit dat Samsung en Dell geen duurzame OLED panelen kunnen maken betekent niet dat OLED niet gebruikt zou kunnen worden voor monitoren.

Het broodje aap gedeelte was misschien overdreven, maar ik denk niet dat foto's van ingebrande AMOLED schermen aantonen dat de techniek niet geschikt is voor monitoren, aangezien er al duurzamere OLED panelen op de markt zijn.
Juist wel. Mobiele telefoons hebben net als PC schermen vaak dezelfde content op de zelfde plek.

LG TV's zijn ook AMOLED en AMOLED is gewoon OLED zoals dat nu gangbaar is. Dat zegt niets over RGB OLED of witte OLED met filter.
Het punt blijft dat er appels met peren worden vergeleken. Een Samsung OLED paneel is gewoon niet hetzelfde als een LG OLED paneel. Het is niet voor niets zo dat alle OLED tv's die op het moment gepresenteerd worden panelen van LG gebruiken, die techniek is gewoon superieur.

Ik zeg niet dat LG panelen niet inbranden. Maar inbrandingen op een Samsung telefoon zeggen nul komma nul over het wel of niet inbranden van LG panelen.
LG is superieur in kleurstabiliteit op de lange duur omdat ze geen drie kleuren gelijk hoeven te houden, wit is misschien net wat efficienter/helderder en de prijs is gunstig.

Verder verliezen de pixels net als bij Samsung gewoon per stuk helderheid bij gebruik dus ervaringen bij mobiel laten uitstekend de pijnpunten van OLEDd in het algemeen zien.

Met bewegend beeld gaat het wel goed, maar in de winkel heb ik gewoon TV's gezien die duidelijk ingebrand waren. (totaal verkeerde demomateriaal, foutmeldingen, BR menu, statische content dus die juist bij PC gebruik vaak voorkomt)

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 22 juli 2024 14:34]

Voor zo ver bekend is bij mij is LG zo goed als enige leverancier van OLED op het moment en dit zou dan ook vast in de dell monitor hebben gezeten.
Maar goed het klopt inderdaad dat het organische component van OLED(dus ook AMOLED) langzaam verslechterd en bij lange weergave van eenzelfde kleur waas achter kan laten.
Ik kan me er dus in vinden dat het mogelijk niet verstandig is om dit te doen bij een systeem dat overduidelijk bedoeld is om veel gebruikt te worden en dus ook veel de taakbalk zal weergeven. Bij een telefoon is dit echter niet aan de orde. Je hebt hier nooit langer dan een x aantal minuten je telefoon op hetzelfde scherm staan. Sterker nog de meeste telefoons zetten heel snel het scherm vanzelf uit. Ikzelf gebruik 10 minuten waar ik hem vaak op uit laat timen en heb zoals verwacht nergens last van. Een optie zou dan ook zijn om de taakbalk automatisch te verbergen zodat dit element niet constant in beeld is. Echter zou ik een scherm als deze gebruiken om bijvoorbeeld te Photoshoppen en dan wil je inderdaad niet je UI volledig af kunnen lezen wanneer Photoshop niet geopend is. Mogelijk dus een verstandige keuze van Dell ;).

[Reactie gewijzigd door Freedox op 22 juli 2024 14:34]

Anoniem: 828527 @Freedox11 januari 2017 09:09
Als ik mijn LG OLED te lang op hetzelfde beeld laat staan zie ik in een split second dat hij refreshed, hij word heel snel fel wit en gaat dan terug, ik dacht dat het met de TV te maken had dat hij kapot was maar mijn LG G Flex 2 en MS Lumia 650 doen precies hetzelfde.
Sony maakt ook professionele oled schermen voor de cinema markt, hoe zit t daar dan mee? Geen probleem vanwege bewegende beelden?
Met bewegend beeld heb je et inderdaad veel minder (en veel minder duidelijk) last van. Statische content is funest. Bij de LG OLED TV's kon je in de winkel soms de foutmeldingen gewoon lezen.
Het is slijtage van het organische component bij deze technieken. Deze vind dus altijd plaats maar is bij stilstaand beeld schijnbaar erg hevig. Zoals al aangegeven wordt dit probleem gemitigeerd door softwarematige trucjes. Waar trouwens niks mis mee is. Een SSD zou zonder goede controller software ook binnen no-time onbruikbaar zijn. Bij beide apparaten is ook het gedrag van de consument op invloed op de levensduur. Ga je constant schrijven naar je SSD, dan zijn de FGT's snel versleten. Doe je dat niet dan gaat ze lang mee. Laat je je telefoon de hele dag met het scherm aan opladen, dan is je scherm snel versleten. Uiteraard geld dit net zo goed voor LCD alleen gaat hier gewoon de hele backlight kapot na verloop van tijd.
Dat van het laatste plaatje had ik vreemd genoeg bij mijn tweedehandse Galaxy S2.
Anoniem: 828527 @NaoPb11 januari 2017 09:13
Tot de S5 hadden ze tot zover ik weet AMOLED verlichting en geen AMOLED scherm.
Mijn Galaxy K(S5) Zoom had dat namelijk en die verkleurde als ik er hard op drukte wat duid op een LCD.
Want mijn LG G Flex 2 en MS Lumia 650 kan ik hard op drukken en het gebeurt gewoon niet.
Daarom vind ik het eigenlijk deste vreemder. Want ik dacht dat de LCD's van die tijd niet zoveel last hadden van inbranding.

Ik kreeg het gevoel dat mijn oude telefoon telefoon dagen moet hebben aan gestaan met het scherm aan en een toetsenbord in beeld.
Vorige week weer is de telefoon van mijn schoonmoeder gebruikt. Dit is een Galaxy S5 uit 2015, waarbij ik in Chrome erachter kwam dat je zo duidelijk zag dat de contouren van het toetsenbord in het scherm waren gebrand.. :o

Op een gekleurde pagina/app zag je niks. Maar in een leeg (wit) browser scherm zag je het overduidelijk. Ik was het nog nooit bij telefoons eerder tegen gekomen.
Pakte laatst een Samsung tablet van een displaytafel in de mediamarkt op en daar zat burn in. Best wel zichtbaar. Hoewel mijn vrouw heeft dezelfde tablet en daar is nog niets zichtbaar. Maar op de displaytabel speelt continue een video af, met heel prominent Samsung logo op dezelfde plaats. En daar zat de burn. Denk dat dit al na maanden optreed.
AMOLED is ook gewoon OLED; Samsung market hun schermen met OLED techniek onder de naam AMOLED, en het is ze getuige o.a. jouw reactie goed gelukt om dat te branden.

Tip: om inbranden op telefoons tegen te gaan is het verstandig om donkere thema's te gebruiken waar mogelijk, en ook een donkere wallpaper. Ik gebruik zelf altijd voornamelijk zwart, ook omdat het fijner is aan de ogen ’s avonds.

Jammer overigens van dit scherm, ik stel het kopen van een nieuwe monitor al eg lang uit omdat ik erg graag een OLED scherm wil. Met dit soort berichten vraag ik me alleen af of ze er uberhaupt wel gaan komen.. De kans dat er een andere techniek komt die wel geschikt is voor monitoren, betaalbaar is en ook perfecte zwartweergave/contrast heeft schat ik vrij klein..
Er is geen verschil tussen AMOLED en OLED, dat is gewoon hetzelfde.
Tuurlijk zijn er hele belangrijke technische verschillen tussen de panelen. De AMOLED schermen in telefoons gebruiken vaak een PenTile matrix met een RGBG layout. LG gebruikt in haar OLED TV's alleen maar witte LEDs plus een kleurenfilter.
Nee, het is hetzelfde. De benaming heeft niets met de kleurfilters te maken.
Er zijn natuurlijk wel veel huishoudens waar bijvoorbeeld NL 1 (sport) hele dagen aan staat. Brand dat logo niet in dan?
Als dat het enige is wat er gekeken wordt, dan zal het op ten duur zeker inbranden ja. Hoewel ik echter niet over iemand zijn/haar kijkgedrag mag oordelen, zou het zonde zijn om een OLED TV te kopen voor alleen NL 1.
Logos zijn om die reden vaak een klein beetje doorzichtig.
En dat helpt. Het blijft een statische afbeelding dat kan inbranden.
Als die doorzichtig is veranderen de pixels continue, dus dat helpt inderdaad ;)
Het is niet compleet transparant. Er zijn altijd statische elementen aanwezig.
In het geval van NPO1 bestaat het zenderlogo enkel uit transparante en semi-transparante elementen.
Maar wel steeds op dezelfde plek altijd lichter (?). Het zal dus langzamer gaan maar wel gewoon gebeuren. TV inbrandeffect is vaak een vlek op de plek van de logo's. Ze verspringen soms een beetje en meerdere zenders door elkaar. Door dat blurry effect valt het meestal niet op, alleen op egale kleurvlakken.

Dat was met mijn ervaring met plasma iig.
Vroeger was het NPO1 / Nederland 1 logo gewoon knalrood zonder enige transparantie. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, maar er staan ook omroeplogo's in beeld en die zijn vaak niet transparant. Zo heeft BNN bijvoorbeeld gewoon nog een knalrood logo zonder enige transparantie. Het logo van omroep MAX is ook niet transparant. Kijk je 5 uur achter elkaar naar wielrennen dan staan ook heel vaak dezelfde dingen op dezelfde plek.
En waarom zijn er anders dan wel laptops met oledschermen? Als laptops oledschermen hebben, kunnen er toch ook oled PC monitoren?
Bij mij sowieso nooit (de TV gaat gewoon uit als ik het huis uitga) en als dat toch zou gebeuren dan is inbranden een reële kans. Nu zijn OLED TV's echt niet zomaar ingebrand (ik heb er zelf eentje), een statisch beeld dat 2 uur lang op heeft gestaan is echt nog wel weg te poetsen, maar je moet een OLED TV gewoon niet als een PC monitor gebruiken, dat is vragen om problemen.
Ik gebruik een LG OLED als scherm en tot nu toe geen problemen.
Als het beeld te lang op hetzelfde staat gaat hij refreshen, Ik dacht 1st dat mijn tv kapot was omdat hij heel snel de kleur wit liet zien totdat ik er achter kwam dat mijn LG G Flex 2 en MS Lumia 650 dat ook doen.
Blijkbaar volgens LG medewerker is dat om burn in tegen te gaan.
PS: Alle scherm beveiligingen staan aan bij mij.
Wut? Ik hoop toch niet vaak...
Ik vraag het maar even aan u gezien u de eerste bent, maar heeft het dan weinig zin om een Alienware 13 te halen inclusief OLED paneel? Gezien ik een student ben en de laptop ga gebruiken voor school heb ik weinig behoefte aan een dure "probleemlaptop". Want ik concludeer dan een soort van uit uw reactie dat het voor mij als ik bijvoorbeeld in Windows server bezig ben er weinig vernieuwing op het scherm zal zijn. (gezien de pixels afzonderlijk worden aangestuurd)
ze zijn voor zover ik weet de eerste nu met OLED. Hoe inbranden van de laptop in praktijk uitpakt moeten we dus nog even afwachten.

Als studie laptop zou ik er zeker twee keer over nadenken. De vaste elementen zoals startbalk, taakbalk, browsertabs etc gaan waarschijnlijk problemen geven.

Voor media en games (of mediabewerking en relatief snel vervangen) lijkt het me wel fantastisch.
Hmm ja precies dat dacht ik dus ook, zeker gezien de laptop gemiddeld 8 uur per doordeweekse dag gebruikt zal worden gezien hij als game pc replacement en school laptop dient
Persoonlijk zou ik het nog niet aandurven en dat komt hoofdzakelijk door mijn eigen ervaring met de OLED techniek. Ik zou heeeel graag een laptop of een losse monitor met een OLED paneel willen, maar de techniek is gewoon nog niet geschikt voor statische beelden.
Anoniem: 828527 @Inoble11 januari 2017 09:23
Het is boet zo erg als je denkt.
Ik gebruik een LG OLED tv en heb er nog niet last van gehad en hij is 2 jaar en word minstens 8 uur per dag gebruikt.
Ik gebruik hem dan ook voor gaming.

Voor gaming is OLED perfect, voor statische beelden zou ik het niet durven.

En als je hem op school gebruikt hoef je er biet bang voor te zijn, zodra je het scherm uit zet om bijvoorbeeld klas te wisselen zijn alle pixels refreshed.
En toch werk ik hier op een Alienware 13 Oled van Dell.
Ik hoop uiteraard van harte dat het scherm naar verloop van tijd geen burn-in zal vertonen. Laat ons weten hoe het er over een jaar voorstaat en wie weet koop ik er dan ook eentje!
Ik hoop het ook! Ik moet wel zeggen dat er een Tobi Eye tracking op zit. Van zodra ik achter de laptop weg ga, gaat het scherm uit. Nuja, ik doe er geen 8 uur tekstverwerking op. Oled zou ik niet willen omruilen. Het is zo zalig om op te werken. Laat staan gamen.
Kan iemand even uitleggen wat die €5000 kostprijs rechtvaardigt? Wellicht zijn tijd vooruit, maar LG bijvoorbeeld heeft ook een vergelijkbaar scherm en kost maar een kwart. De nieuwe LG ultraFine 's ism Apple kosten zelfs maar een vijfde..
Early adopter zijn van een techniek die voor het eerst in monitoren gebruikt gaat worden? Lijkt me vrij logisch dat de eerste generatie vrij duur gaat worden. Je betaalt ook voor de R&D die erin zit.
OLED, met de bijbehorende voordelen zoals response tijden (weg ghosting). LG heeft dit niet en zeker niet voor een kwart van de prijs. De LG monitoren nu zijn allemaal een LCD variant.

Dit is niet te vergelijken met LCD :).

@hieronder, omdat de persoon waar ik op reageer die heeft gezien en in prijs vergelijkt.

[Reactie gewijzigd door Epsilon op 22 juli 2024 14:34]

Waarom heb je het ineens over LCD?
Dell maakt de displaypanels zelf niet hoor, koopt ze ook in, ook vaak bij LG, dus het kan best zijn dat het wel een panel van LG is geweest.
Omdat als je geld genoeg hebt je gewoon het mooiste wilt en dan is 5K niks.
Behalve de meningen die hierboven al staan zal ook de productieaantallen een ding zijn. 30" 4K OLED panelen zijn veel minder gevraagd dan de 55" en 65" panelen. Dat maakt het gewoon veel duurder. Daarbij zullen de yields veel lager liggen bij LCD en het is cutting-edge technologie...
Als het schrappen van deze monitor is gedaan omdat de prestatie tegen viel vind ik dat wel knap van dell. _/-\o_
Ze kunnen ook het product uitbrengen en geld proberen te vangen. Hoop dat hij dan wel door ontwikkeld wordt zodat ze wel een goede monitor kunnen uitbrengen
Als het schrappen van deze monitor is gedaan omdat de prestatie tegen viel vind ik dat wel knap van dell. _/-\o_
Ze kunnen ook het product uitbrengen en geld proberen te vangen. Hoop dat hij dan wel door ontwikkeld wordt zodat ze wel een goede monitor kunnen uitbrengen
Die paar centen willen vangen voor een slecht product?
Heel onverstandig. Nadien is alles van Dell slecht (volgens de teleurgestelde klant). Die belazer je maar één keer... Dell is dan een inferieur merk geworden.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Knoop dat goed in je oren.
Genoeg bedrijven die het toch proberen...
Maar die hebben niet (meer) de reputatie van Dell. En bestaan over een tijdje waarschijnlijk helemaal niet meer.

Een computer en het internet die vergeten nóóit...
Zoek even op Dell TB15 en je weet dat Dell het soms ook gewoon doet hoor. Vaak komt het door slecht of onvoldoende testen van een product. Time-to-market is dan leading, maar voor een OLED scherm geldt dat minder. Dit had een imagobuilder moeten zijn en dan moet het gewoon goed zijn. Ik denk dat geen enkel bedrijf willens en wetens een dramatisch product op de markt wil zetten.
....heb nog wel lijstje van Dell productne die om te janken zijn, ons hebben ze als zakelijkeklant verloren, en prive moet ik er ook niets meer van hebben.
En welke merken gebruiken jullie nu? elk merk heeft slechte producten
Dell monitoren staan anders wel bekend om hun degelijkheid en kwaliteit.
Over het algemeen ben ik redelijk te spreken over Dell (al 15 jaar). Dit soort bedrijven moet je sowieso afrekenen op hun pro-lijn en niet op hun consumerspul van bedenkelijke kwaliteit. Het grootste issue is dat alles tegenwoordig via Central Point loopt en niet meer direct bij Dell. Alleen heel grote accounts kunnen nog maar rechtstreeks bij Dell inkopen.
Ik had een Acer laptop die 4 keer in 1 jaar kapot is gegaan.
Ik had meerdere Dell producten die pas na 4 jaar kapot gingen.
Dell heeft mij altijd als een goede klant behandeld, ik heb nu een Dell Inspiron 7559 wat niet echt top kwaliteit is, hij was 1 keer kapot gegaan, het display deed het niet meer en het was mijn eigen fout.
En het werd gewoon vervangen ondanks dat ik de SSD had vervangen voor een NVMe SSD en de HDD door een SATA SSD en ik heb nog steeds garantie.
:9~
Jammer, geeft me wel extra tijd om nog even te sparen voor eerst een OLED tv en dan een OLED monitor (UHD/4K uiteraard).
Hopelijk is tegen die tijd de nieuwe HDMI standaard ook klaar.

Edit: Een standaard voor TV's die 10bit, UHD/4k, >59,9hz, Chroma 4:4:4 en HDR mogelijk maakt. Zou liever DP op TV's zien maar dat is vrees ik een utopie.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 22 juli 2024 14:34]

Welke nieuwe HDMI standaard bedoel je?

Edit: je bedoeld denk ik hdmi 2.1

[Reactie gewijzigd door gjmi op 22 juli 2024 14:34]

Dank jullie, dit is goede eigen content. _/-\o_
En sinds wanneer heeft een OLED paneel last van kleurweergave problemen onder kijkhoek ? Dat is me in de winkels nog niet opgevallen ( TV's dan )
Juist, dat is wel iets wat je aan het denken zet (mij in iedergeval), misschien is OLED toch niet zo zaligmakend (in bepaalde omstandigheden) als velen doen geloven.
Samsung AMOLED heeft last van veranderende kleurweergave (Samsung Galaxy S6 Edge+).
Mijn LG OLED schermen zie ik geen veranderende kleuren (LG G Flex 2).
Dan schrap ik die 8K van dit jaar maar weer van m'n verlanglijstje af.

Ben benieuwd of het dan niet gewoon frankenstein modellen zijn van R&D om te dienen als brand marketing op beurzen als CES.
In de autoindustrie zijn concept cars heel gewoon. Worden ook ingezet om meningen te peilen. Als een grote meerdeheid roept, lelijk, te duur, onhandig dan weet je dat je een anderr kant op moet. Kan best zijn dat men dit voor electronica ook doet. Als er 10.000en mensen bij Dell hadden gevraagd wanneer dat scherm leverbaar was had het voor Dell misschien wel interessanter geweest om er aan door te ontwikkelen.
Dat is een IPS LCD scherm, geen OLED.
Dan blijf ik nog wat langer met mijn Dell 2000FP werken, tot er eindelijk eens een OLED monitor uitkomt
Is het niet wat om de schermen minder fel te maken, met daarnaast anti burn-in technieken, zodat van inbranden sowieso geen sprake kan zijn? Ik vind het zo jammer dat ze er nog niet zijn, met name een Ultrawide in OLED met HDR zou prachtig zijn.
Al is er geen inbrand probleem, volgens mij hebben ze vooralsnog te kampen met snel verouderen van de pixels, waardoor ze al gauw hun volledige felheid verliezen.. Ben benieuwd of zo'n scherm na een paar jaar nog net zo goed werkt qua kleurwaardes/felheid als een LCD-LED Monitor.

Een telefoon kan je redelijk snel vervangen, high end monitoren zoals dit horen toch wel 4-6 jaar mee te kunnen gaan....

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 22 juli 2024 14:34]

Ik heb Panasonic Neo-Plasma en LG OLED schermen.
De kleuren zien er nog steeds als nieuw uit omdat ik het niet lang bloodstel aan statische beelden.
Ik gebruikte de Neo-Plasma en gebruik nu de OLED voor gaming.
Tja, de zogenaamde oplossing is pixel displacement, maar voor een scherm dat o.a. met Windows wordt gebruikt zie ik dat dus niet gebeuren. De operating systems zijn gewoon niet OLED aware.

Zelfs al zou dat wel zo zijn is dat gewoon een waardeloze 'oplossing' en is het alleen ideaal als je AFK bent imho, anders erger je je er dood aan.

Wat dat betreft ben je dus net zo 'goed' af met een screen saver.

Wat wel weer vreemd is, sinds OLED elke pixel apart aandrijft zou je denken dat er wel wat gespeeld kan worden met de felheid, sowiezo hebben zwart waardes het minder te verduren.

Ik denk dat er meer achter zit dan alleen een burn-in probleem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.