Apple komt met update voor Boot Camp-audiodriver die speakers kapot kan maken

Apple heeft een update uitgebracht voor de audiodriver in Boot Camp, de software waarmee MacBook-gebruikers Windows kunnen draaien. Door een fout in de driver konden speakers rare geluiden gaan maken en zelfs kapot gaan bij het draaien van Windows 10.

De update verhelpt het probleem voor nieuwe gebruikers, maar de driver kan de speakers die hardwarematig stuk zijn uiteraard niet repareren, vermeldt Apple Insider. De driver zou bij gebruikers die Boot Camp de afgelopen dagen hebben geïnstalleerd automatisch op het systeem moeten staan en anders krijgen gebruikers een notificatie dat de update klaar staat. De problemen treden op bij de nieuwe MacBook Pro, waarvan nieuwe modellen dit najaar uitkomen. Volgens een forumtopic bij MacRumors gaat het voornamelijk om het 15"-model met Touch Bar.

Het probleem met de speakers in Boot Camp zorgde ervoor dat gebruikers onder Windows op willekeurige momenten ploffen hoorden. In sommige gevallen verdwenen de problemen zodra gebruikers Boot Camp afsloten, maar in andere gevallen bleken de speakers beschadigd.

Een mogelijke oplossing voor gebruikers die zeker willen zijn is Windows altijd opstarten met een headset in de 3,5mm-jack. Alle geluiden gaan dan via de headset en niet via de speakers van de laptop, waardoor het probleem niet kan optreden. Omdat de problemen alleen op zijn getreden in Boot Camp, is het gebruiken van andere software voor het draaien van Windows, zoals Parallels, een oplossing. Apple heeft geen officiële verklaring gegeven over het probleem, dat zich sinds de release van de nieuwe MacBook Pro lijkt voor te doen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-11-2016 • 20:03

85 Linkedin

Submitter: Anoniem: 193142

Reacties (85)

Wijzig sortering
Hoe vaak mag ik het nog zeggen?

Geen bootcamp gebruiken MAAR Parallels of Vmware Fusion!!!!
Bootcamp was 10 jr geleden prima, nu raakt het kant nog wal met alle mooie en snelle hardware specificaties die naadloos gevirtualiseerd Windows naast je mac laat draaien.

Geen last van driver flauwekul, het werkt altijd en je kan het tegelijk draaien!


Bootcamp....leuk for je fitness, niet voor je mac.
@itlee

Serieus geen idee waar je het over hebt... ik draai bootcamp al jaren en werkt prima.
Ik draai bootcamp t.b.v. m´n muziek applicaties en dat werkt voor geen meter in Parallels of Fusion.
Daarnaast gebruik ik veel zware grafische applicaties en game ik zelfs af en toe in Bootcamp.

Mijn ervaring, in veel gevallen zijn die 2 opties nog steeds niet dé oplossing en zoiezo niet als je gebruik maakt van applicaties zoals Ableton, Cubase en externe audio hardware. (Access Virus Ti2 in Parallels of Fusion? vergeet het maar... dat werkt ruk)
Dan werkt Bootcamp prima zonder problemen.

@ed800
Goed dat Apple de audio driver heeft gefixed maar inderdaad wel een beetje jammer dat dit iets te laat is voor wat mensen.

[Reactie gewijzigd door systemshock op 1 december 2016 08:50]

Gezien het een driver-screwup van Apple was vind ik dat dit onder garantie gerepareerd moet worden.
Eens... Fout van Apple
Een door Apple aangeboden stuk software hoort gewoon te werken. Het hoort zeker geen enkele schade aan hardware te doen.

Dat jij al vaak een ongefundeerde mening hebt herhaald, doet niets af aan het feit dat defecte hardware door een driverfout totaal onacceptabel is.
Performance onder Parallels of Fusion is niet te vergelijken met native (BootCamp), heb bijv, wel eens een I/O test gedaan (IOMeter met schrijf intensief profiel) die native 160.000 IOPs deed en gevirtualiseerd ongeveer 9.000. Leuk voor de de typische Apple gebruiker die heel af en toe een Windows app nodig heeft voor een korte/kleine taak. Voor zwaardere applicaties of langdurig gebruik naar mijn mening niet geschikt ook vanwege de nadelige effecten op de accu (snel leeg).

Er zijn ook een heleboel gebruikers (ik bijvoorbeeld) die OSX helemaal niet gebruiken en altijd via BootCamp werken.
Nieuwste processoren van Intel ondersteunen VT-d (Skylake en later) waarmee het prestatie probleem van virulisatie wordt aangepakt. De hardware wordt daarmee een stuk directer aangesproken waardoor o.a. de IO problematiek en de performance problemen met videokaarten worden opgelost.

Nu heb ik geen Macbook met een Skylake cpu erin (sterker nog ik heb een Surface Pro 2). Is er iemand die daar wel naar heeft gekeken?
Performance onder Parallels of Fusion is niet te vergelijken met native (BootCamp), heb bijv, wel eens een I/O test gedaan (IOMeter met schrijf intensief profiel) die native 160.000 IOPs deed en gevirtualiseerd ongeveer 9.000.
Prachtig, maar totaal zinloos op een laptop of een macpro...of wat voor desktop/laptop dan ook.
lekker 160.000iops draaien, lang volhouden ben je zo door je cellen van je storage heen.

daarnaast is het zo dat 9000 io al serieus veel is en je met een sata raid 5 dat al niet snel zal halen. (en random io al helemaal niet) dus ik zie t nut er niet van in en al helemaal niet op t gebied van dagelijks gebruik (virtueel of bootcamp) tov gebruik van parallels / fusion.
Probeer je WiFi hardware maar eens direct aan te roepen in een VM. Good luck.
Anoniem: 651643
@willyb1 december 2016 09:47
Maar goed, waarom zou je dat willen?

Ik kan me zo even geen use case bedenken hiervoor.
Dat kan in principe ook mits je een VT-d cpu hebt. Dan komt de volgende "maar". Je hebt ook virtualisatie software nodig die PCI passthrough ondersteund. Bij mijn weten is er 1 desktop variant geweest en dat was een speciale parralels versie. Maar in ESX / Xen etc kan het standaard.
Wat is dit voor onzin? Een virtualisatie omgeving performt altijd slechter dan een native installatie vooral bij IO intensieve applicaties. Gaming bv werkt zo goed als niet bijvoorbeeld. Het probleem is dat Apple gewoon heel slecht werk levert als het om bootcamp ondersteuning gaat. Ik maak mijn installaties zelf. Ik laat bootcamp de partitie resizen zodat windows erop past en vervolgens maak ik mijn eigen installatie disk. Probleem in het verleden was dat MACs al heel lang UEFI waren en dat een zelf gemaakte USB installer bv dit meestal niet was. Zeker bij windows 7 was dat het geval. Nu met windows 10 is dit gemeengoed en werkt een mac bijna out of the box. Het enige wat ik er manueel bijinstalleer is de thunderbolt driver om de updates binnen te halen maar vanaf dan gaat alles automatisch. Dus jouw statement is wel een beetje achterhaald want vroeger was het een drama idd. Zeker als de usb installer fouten bevatte.

Maar even ontopic. Dat de driver de speaker kapot kan maken is volgens mij nog meer klinkklare onzin. Iedere speaker kan eigenlijk maar stuk gaan onder 2 condities. 1) DC op de spreekspoel of 2) overbelasting.
Beide gevallen gaan volgens mij niet op. 1) De versterkers gebruikt in de mac apparatuur zijn niet in staat deze speakers over te belasten, 2) DC is ontkoppeld. Zie hier C6 en C8 iedere versterker werkt zo.

... na het bekijken van de video denk ik dat mijn stelling 1) niet opgaat. De amplifier is dus wel degelijk op te blazen. Er is echter volgens mij geen bewijs dat het echt door de driver of uberhaubt door bootcamp komt. Het prbleem is onder deze conditie geconstateerd en verder bevestigd dat het probleem er onder MacOS nog steeds was. Als ik zo al die issues optel van de MBP 2016 moet je die echt niet kopen...

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 1 december 2016 10:58]

Hier wordt het vrij uitgebreid besproken. Prima dat er dus snel een Fix is.

https://youtu.be/vh-TdgfSNLs
Problemen met geluid, poppen ed dateren al van eerder dan net. Minstens een maand, eigenlijk vanaf begin levering MBP2016 begrijp ik.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 30 november 2016 21:14]

Tja, de macbook "pro" begint wel een nachtmerrie te worden voor apple.... Eerst viel iedereen over het ene poortje waar je allemaal adapters bij moest kopen, vervolgens zijn er machines die met artifacts kampen(lijkt mij erg zorgelijk over lange termijn). En nu speakers die kapot gaan door geluid.
Hoho, de speakers gaan kapot als je bootcamp gebruikt. Hoeveel van de mac gebruikers doet dit? Ik denk dat de meeste mensen gewoon Parallels oid gebruiken.
Mensen die dus Boot Camp gebruiken misschien :?
Ja ...hoeveel mensen zijn dit? Mensen met de nieuwe MacBook die dit ook voor bootcamp gebruiken en audio afspelen? Er word dramatisch over gedaan terwijl dit waarschijnlijk maar een kleine doelgroep raakt..
Het wijst echter niet alleen op een driverfout. Zeker in de positie dat apple verkeerd is het eigenlijk verdomd makkelijk om safeguards te implementeren als ze het (blijkbaar) niet willen testen. Denk aan een lullige zekering e.d. als je een product van begin tot eind ontwerpt is het eigenlijk zot als het zich op 100% volume uberhaupt kapot kan blazen.
Inderdaad wellicht niet de massa, maar veel mensen die ik ken en een Mac hebben gebruiken Bootcamp, al zijn dat wel weer voornamelijk mensen die muziek produceren.
Hmm, Tsja dan is het wel extra lullig :P
Ik heb op mijn blog een methode beschreven om de AMD GPU drivers onder bootcamp te updaten. Deze wordt meer dan 100x per dag bekeken en ca 10x per dag gedownload...
Ik wacht op een app die ditzelfde even simuleren kan.
Ik ben benieuwd, zou het mogelijk zijn on de speakers te breken met enkel een te hard, specifiek geluid?
Alleen als je het volume veel te hard zet.
Maar met een serie snel opvolgende geluiden met flink verschillende frequenties kan je een speaker zo slopen.
Dus in theorie kan ik een filmpje op [website] zetten, met heel zacht geluid aan het begin.

Dan gaan mensen hun geluid omhoog zetten, en daarna opeens volop die frequenties en opvolgende geluiden d'r doorheen mixen?

Dat is wachten op het vervolg: "Facebook filmpje sloopt speakers Mac Book Pro"
Theoretisch ja.
Nu zal in het algemeen de driver dit afkappen om de speakers te beschermen.
Een speaker kan in principe door 2 dingen gesloopt worden :
1) Veel te hoge spanning erop (cq veel te hard)

2) Te snelle frequentie-veranderingen waardoor de conus het niet meer bij houd. Hoe groter de speaker hoe slechter ie hier tegen kan.
Daarom heb je bij goede versterkers ook aparte kanalen voor de tweeters, speakers en subwoofer ;)
Zodat de subwoofer niet de hoge frequenties bedoeld voor tweeters voor zijn rekening krijgt.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 1 december 2016 11:25]

Hoe gaat een "driver" dit afkappen? Een driver is in mijn optiek gewoon een speaker, dus een magneet met spoel(en) die de conus in beweging brengen en een "spider" om het zooitje te centreren/terug op z'n plek te brengen. Daar zit, afaik, geen beveiliging op?
dus deze driver maakt de speakers stuk? :+
De driver maakt de driver van de speaker kapot. :')
Anoniem: 474132
@rammes30 november 2016 20:05
De titel zegt het dus is het waar, ik klikte er gelijk op! :)
LoL
Mannetje-met-de-hamer die even van achteruit op de conen in gaat lopen hameren...
Een mogelijke oplossing voor gebruikers die zeker willen zijn is Windows altijd opstarten met een headset in de 3,5mm-jack.
Zeker willen zijn van... dat de speakers niet kapot gaan neem ik aan? Maar gaat dan niet simpelweg je headset kapot i.p.v. de speakers?
Dat was ook mijn eerste gedachte. Mogelijk kan het nog liggen aan het gekozen outputkanaal?
Hahaha, dat zou een stunt zijn.

Maar blijkt die 3,5mm jack toch nog nuttig te zijn.
Nee, de gemiddelde Chinese koptelefoon van $2 is robuuster dan de speakers die Apple inbouwt. Maar mocht je toevallig een maandagmorgen modelletje hebben, dan ben je nog steeds maar $2 kwijt.
Hoe je het ook wendt of keert, een laptop met kapotte speakers is niet fijn.
Het is maar goed dat ze de 3,5" jack niet weggelaten hebben dan... :9
En hoe zit dat dan met VLC player? Ik meen ooit gelezen te hebben dat dit speakers kan beschadigen. Dit vanwege het feit dat het geluid veel harder afgespeeld kan worden dan wenselijk is voor het aansturen van de speakers...
Vlc past gain toe. Als je een degelijke soundcard hebt resulteert dat niet in pieken die elke rca-ingang zouden doen ploffen, laat staan de dac zelf zou doen ploffen als een ander uiterste, zowel is er simpelweg een ernstige ontwerpfout gemaakt....

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 1 december 2016 08:19]

Ook al zou dat gebeuren, is het nog aan jezelf te danken. Je moet immers het volume handmatig opschroeven.
Gebruik gelukkig alleen parallels. Wel mooi geluid die speakers dus hou het liefst ook zo :)
Geen probleem, de defecte speakers vallen onder garantie?...
Ze mogen dan wel onder garantie vallen, maar als jij net 2000 euro hebt uitgegeven voor een laptop dan wil je niet dat je die enkele dagen later alweer mag inleveren voor onbepaalde tijd om te laten herstellen. Zelfs met een laptop van 500 euro wil je dat niet. Je koopt zoiets omdat je het nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 30 november 2016 20:17]

Gebogen schermen ook? Apple en garantie is nogal eens een slechte combinatie. Ineens hoor je na 2 jaar oid dat er eindelijk een oplossing is en dan moet je nog betalen ook...
Ik vraag me af of dat dan een Cirrus Logic driver geweest zal zijn, als Apple die chips nog steeds gebruikt dan. Geplof zou het uit- en inschakelen van de versterker of chip kunnen zijn, wat zou kunnen gebeuren door verkeerde power saving opties.
Die power savings opties waar je het nu over hebt, werden ook aangehaald bij het video artifect verhaal. Toeval?
Hmm, misschien. Was dat ook een probleem binnen Windows?
Nee, moet je hier maar eens kijken: http://forums.macrumors.c...and-new-mbp-2016.2015545/ . Mensen hebben hele aparte artifacts, sommige zijn nog best mooi :P, maar absoluut onwenselijk. Maar het power savings verhaal zou natuurlijk kunnen, met een kleine batterij is elke mAh meegenomen.
Hmm, lijkt niet perse op een power saving probleem. Misschien eerder een graphics driver van Apple, of een binary support module van Intel, of anders zelfs een hardware fabricage of ontwerpfout, hoewel een ontwerpfout eerder zou leiden tot problemen tijdens productie testruns, dus dat zou al wel afgevangen worden.

Wat wel zou kunnen en als je een beetje ver zoekt ook power saving gerelateerd kan zijn is dat de GPU of het geheugen voor de GPU te laag geklokt wordt of van te weinig stroom voorzien wordt, maar dat is dan eerder hardware power saving dan software waarbij je bijv. kan kiezen om de GPU in standby te zetten o.i.d.
Wat wel zou kunnen en als je een beetje ver zoekt ook power saving gerelateerd kan zijn is dat de GPU of het geheugen voor de GPU te laag geklokt wordt of van te weinig stroom voorzien wordt, maar dat is dan eerder hardware power saving dan software waarbij je bijv. kan kiezen om de GPU in standby te zetten o.i.d.
Ja aan zoiets dacht ik inderdaad!
Heeft iemand enig idee hoe deze update binnenkomt?
Ik krijg via Apple update via windows namelijk niets door en via de appstore op Mac Os ook niet...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee