'OM onderzoekt omkoping Google-topman voor locatiekeuze datacenter' - update

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de omkoping van ex-Google-topman Simon Tusha. De Nederlandse vastgoedman Rudy Stroink zou hem hebben omgekocht voor een bedrag van 1,7 miljoen euro om het datacenter van Google in de Groningse Eemshaven aan te leggen.

Het Financieele Dagblad schrijft op basis van eigen onderzoek dat het OM een dagvaarding tegen Stroink heeft uitgebracht en dat hij volgende week samen met zijn vrouw voor de rechtbank moet verschijnen. Zij worden beiden verdacht van onder andere omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. In het OM-onderzoek is de ex-Google-topman aangemerkt als lid van die criminele organisatie. Hij zou tussen juli 2008 en maart 2010 betalingen hebben ontvangen van Stroink, wiens bedrijven bij de bouw van het datacenter zijn betrokken. Destijds was Tusha verantwoordelijk voor de locatiekeuze van Googles datacentra, aldus de krant.

Tusha zou eerder in een Amerikaanse rechtszaak hebben bekend dat hij belastingfraude pleegde door geen inkomstenbelasting over het ontvangen geld te betalen. Uit de processtukken van die zaak is volgens de krant duidelijk op te maken dat Tusha in totaal tien betalingen ontving via tussenpersonen en bedrijven. Uit diezelfde stukken zou bovendien blijken dat de ex-Google-topman zich in het VK eveneens heeft laten omkopen voor een bedrag van 1,5 miljoen dollar. Daarbij ging het om de locatiekeuze van een Brits datacentrum. Tusha werkte tot 2009 bij Google.

De bouw van het Google-datacenter in de Eemshaven omvat een investering van ongeveer 600 miljoen euro, zo bleek eerder. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal op 6 december aanwezig zijn bij de opening van het nieuwe complex.

Update, 10:13: In een reactie laat Google weten dat Tusha niet betrokken was bij de gesprekken over het huidige datacenter. Deze startten nadat hij het bedrijf had verlaten. Daarnaast is het bedrijf van Stroink niet betrokken bij de investeringen rond het project of de bouw van het datacenter. Google zegt verder het onderzoek van het OM te steunen.

Situatieschets datacentrum Eemshaven Schets van het datacenter

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

24-11-2016 • 09:00

158

Reacties (158)

158
149
71
5
1
25
Wijzig sortering
Groningen is eigenlijk wel een goede keuze als het gaat qua ruimte. In het midden van Nederland heb je niet echt veel ruimte meer om een data center te maken. Daarnaast zou het ook wel weer goed zijn voor de economie en werkgelegenheid in regio Groningen.

Ook komt er dan een datacenter van Google in Nederland wat eigenlijk ook goed is, aangezien er veel commotie is dat je data ergens anders staat en dat er dan andere regels gelden.

Kan er niet op internationale schaal, regels worden afgesproken m.b.t. het houden van data e.d.?
Al lijkt het mij slimmer om datacentra boven NAP neer te zetten, echter is dat in de praktijk meestal niet het geval. Dus als er iets mis gaat met de dijken ben je een hoop data kwijt.
Dan zou je alleen nog maar datacentra in de Limburgse heuvels, delen van Noord-Brabant, Gelderland en Overijsel neer kunnen zetten... De rest van Nederland zou potentieel kunnen overstromen. En laat nu een heel groot deel van de datacentra in de Randstad staan... En daar is energie heel duur en ruimte nog duurder.

Groningen heeft gewoon voordelen voor een datacenter: backbone, ruimte, energie. En dan met name groene energie (= windmolens).
http://www.google.com/green/energy/
Groningen heeft gewoon voordelen voor een datacenter: backbone, ruimte, energie. En dan met name groene energie (= windmolens).
http://www.google.com/green/energy/
Groene energie? Het aandeel "groene" energie in de Eemshaven is nihil in vergelijking met wat er omgezet wordt mbv gas en (binnenkort) kolencentrales aldaar. Zeker wanneer de wind niet waait.

Nog even los van het feit dat die windmolens hele prima "groen = goed" marketing hebben, maar in de praktijk vooral (behalve veel geld) veel natuur kapot maken: http://nmfgroningen.nl/ni...adelijk-natuur-landschap/
Ik woon in noord-oost Groningen, ik kijk tegen die vreselijke nieuwe centrale aan. Er staan ook heel veel windmolens naast. Ik moet zeggen dat ik die windmolens liever zie dan die enorme rookpluim uit die nieuwe RDW centrale. Voeg daar het licht wat er op die centrale staat nog maar even bij. Die windmolens worden niet verlicht, daar zit alleen een lichtje bovenop. De lichtkoepel van de energie centrale kan je al van kilometers ver zien.
Ik woon in noord-oost Groningen, ik kijk tegen die vreselijke nieuwe centrale aan. Er staan ook heel veel windmolens naast. Ik moet zeggen dat ik die windmolens liever zie dan die enorme rookpluim uit die nieuwe RDW centrale. Voeg daar het licht wat er op die centrale staat nog maar even bij. Die windmolens worden niet verlicht, daar zit alleen een lichtje bovenop. De lichtkoepel van de energie centrale kan je al van kilometers ver zien.
Als je met windmolens net zoveel energie zou willen opwekken dan er uit die centrales komt, dan zouden de windmolens waarschijnlijk letterlijk tot in je achtertuin moeten komen te staan.

Ik gok dat je dan toch liever die grotere centrales hebt die vele ordes grootte efficiënter zijn qua omgezette energie per km2 gebruikte grond oppervlak.
In Limburg kan de Maas ook overstromen, zelfs in Brabant heeft de a2 bij Vught jaren geleden weken onderwater gestaan.(daar zit nu ook een DC in de buurt). De truc is hem juist om het risico te erkennen en je daar op voor te bereiden.

Zelfs het uitwijkcentrum van KPN staat in Lelystad, http://www.uitwijkinfo.nl/
Ja, dat kan, en zo zijn er ook nog wel andere rivieren die kunnen overstromen. Die choke points zijn lang en breed bekend. Je gaat ook geen DC bij Borgharen of Itteren neerzetten. Terwijl Vodafone Maastricht nog nooit is ondergelopen. Doemscenarios over NAP en half Limburg onder water zijn niet heel erg realistisch.
Volgens iedereen hier heet het binnenkort Limburg aan Zee. :9

"Onze Gouverneur dient zich toch maar eens in de discussie van plaatsing van datacenters te mengen."

[Reactie gewijzigd door Balder© op 22 juli 2024 23:18]

de leveringszekerheid van energie is voor datacenters veel belangrijker dan de prijs van energie. dus het liefst bij twee energie centrales in de buurt
grondprijs is in limburg te duur of je moet bovenop de mijngangen willen bouwen of een oud industrie trein afbreken.
Aangenomen dat de getallen op deze website gebaseerd op NAP zijn, is de locatie op 1,38m NAP: http://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/ met een >3m hoge dijk voor de Waddenzee.

Ja, we hebben polders in Groningen. Nee, niet alles ligt onder NAP. Noord en Zuid Holland kunnen er ook flink wat van hoor!
Ok, dan moet het niet vloed worden, maar Noord en Zuid Holland vallen inderdaad ook af, ik zegt het juist omdat er al te veel datacentra onder water staan, wat voor mij geen logische keuze is. En dan mag je wel een back-up hebben, maar het lijkt mij toch slim om er voor te zorgen dat je 2 (of meer) vertrouwde locaties hebt.
Vloed zorgt slechts voor 54 centimeter verschil met eb. NAP is een gemiddelde tussen eb en vloed, dus zou in theorie 27 cm boven NAP droog moeten zijn. Ik denk dat ze op 1,38 m ruim voldoende hoog zitten.
"Voor het gemak wordt het NAP vaak gelijkgesteld aan het gemiddeld zeeniveau. Historisch ligt het NAP echter dichter bij het gemiddelde hoogwaterniveau in het IJ voor de afsluiting in 1872."

Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Normaal_Amsterdams_Peil
Ik zou dan binnenkort eens uit je luie stoel komen en diverse kustplaatsen aandoen. In Vlissingen, Hansweert bijvoorbeeld, maar ook Antwerpen of Krammer ga jij echt 2meter water boven je hoofd krijgen mocht je bij eb je voetjes laten staan. Zelfs rotterdam heeft al 1.25 verschil in de binnenhavens.
Hoezo vallen noord en zuid Holland af?
Microsoft bouwt vast niet voor niks een gigantische data center in Middenmeer:
nieuws: Microsoft bouwt 'gigantisch' datacenter in Nederland
Er zullen wel meer factoren meespelen behalve het NAP.
En met een investering van ruim 2 miljard is het wel andere koek dan de 600 miljoen die Google in Groningen pompt.

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 22 juli 2024 23:18]

Microsoft heeft een Datacenter Sustainability Strategie waar het aan wil voldoen.
Middenmeer sloot daar goed bij aan, goedkope grond en afnemers voor de warmte.
Alle kassen zitten daar aan een ringleiding waar warmte van afgenomen kan worden naar behoefte, Microsoft komt daar op aangesloten.
Ook al zijn de meeste bedrijven zelfvoorzienend (fail safe) qua warmte en elektra, voor hen is het een rekensommetje of de warmte en elektra van het net komt en ze terugleveren of dat er gasturbines draaien voor eigen gebruik.

En voor MS is Middenmeer natuurlijk gewoon een buitenwijk van Amsterdam.........op een steenworp afstand.
Vlakbij waar een van de grootste internetknooppunten zit, het belangrijkste knooppunt van Nederland dat +5 Tbps aan kan.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 22 juli 2024 23:18]

Ik denk dat Google wel 2 datacenters heeft die boven NAP staan ;)
Met slechts boven NAP ben je er nog niet. De dijken (welke dijken ? Er zijn zoveel, allemaal andere hoogtes en weerstand afhankelijk van de beschermingsgraad in het gebied, in Randstad is de leidraad van RWS, 1:10000 , in Groningen is de beschermingsgraad minder, ik zou de kaart erbij moeten pakken voor exacte locaties, maar het is ongeveer tussen 1:1000 en 1:250) breken niet door op NAP of zelfs hoogtes van NAP +15 m.

Je zou je gebouw dan op waterhoogte moeten bouwen van de storm height (of storm surge, misschien is deze wel extreem gezien surging niet meer zal optreden zover in land). Deze hoogte is erg hoog maar je kan gewoon op pootjes bouwen. Kan het water er ook makkelijker langsstromen en heb je na de storm minder residuele schade. Houdt rekening met veel meer dan NAP +10 m.

En hoe zit het met de stroomvoorziening? Vergeet niet dat het energienet uitvalt dus je moet je eigen stroomvoorziening hebben. Je kan je servers wel beschermen tegen waterschade door ze hoog neer te zetten maar ze vallen wel uit.

Andere woorden. Vertrouw op de dijken. You have no other choice.
Een datacenter is meestal gebouwd als een bunker. Waterdicht bouwen is dan niet zo heel veel extra werk.
Onderwater bouwen is wel een goede manier om ze zaak koel te houden. Dus de uitspraak van Cruyf kan je ook hier toepassen.
Is dat zo ?

Meeste DC's in Nederland zijn nooit als dedicated DC gebouwd en die dat wel zijn, of gebouwen die omgebouwd zijn (nieuwe vloer ivm draagkracht) zijn zeker geen waterdichte bunkers.

Bovendien ook al zou je een waterdicht gebouw hebben of bunker op TERP hebben staan of een hoogste verdieping van kantoorflat. Je zit met randvoorwaarden. Als je personeel niet naar DC kan komen, wegen en energie bedrijven onderwater staan, heb je een ander probleem.
Ik werk zelf naast een dijk. Ons (bedrijfs)datacenter is op zeenivo. De kans op overstroming is bij ons reeel en daarom draait er twee verdiepingen hoger een redundant systeem mee in een soort kluisruimte (wij noemen het de kelder) die we wel waterdicht kunnen afsluiten en met eigen noodstroom. Als het goed is blijft dat een week gewoon doorwerken, zelfs als het helemaal onderwater staat. Over water kan je er nog met een boot naartoe, dus een weg is niet echt nodig. Voor de rest van het personeel is het wel jammer, want hun kantoren lopen het eerst onder water en die zijn dus alles kwijt wat niet op de server staat.

Voor een groot DC is de energievoorziening natuurlijk snel een probleem, maar als er een backup is de via ondergrondse kabels energie levert van een centrale die nog wel op droge grond staat is er nog steed geen acuut probleem.

Hoe de bestaande DC's gebouwd zijn is niet relevant. Het gebouw moet nog gebouwd worden en een nieuw DC wordt over het algemeen "Bom proof" gebouwd. Waterdicht is dan een optie, eventueel met een nood toegang op het dak. In een DC werkt overigens maar weinig personeel.
Voor de komende 50 jaar wordt niet verwacht dat de Eemshaven onder de waterspiegel komt te liggen. Tegen die tijd is het gebouw al afgeschreven. Misschien kan het datacenter bij een extreme omstandigheid tijdelijk natte voeten krijgen, maar dat is wel met noodcenario's op te vangen.

Verder maakt de aanwezigheid van een grote internet Backbone, een energiecentrale en een overvloed aan koelwater de Eemshaven wel een aantrekkelijke lokatie.
Rekening houden met een overstromingsscenario en ernaar handelen om je gebouw waterdicht te maken en de horizontale klap op te vangen is niet echt rendabel. De vloedgolf van de overstroming heeft ook nog impuls die hij aan de gevel zal willen doorgeven dus je moet ook extra liggers hiervoor in je ontwerp opnemen (meestal houden we alleen rekening met windbelasting en geen vloedgolf belasting).

Veel interessanter is gewoon te verzekeren. De premie is waarschijnlijk ook dragelijker dan een enorme shock in je P&L voor het waterdicht maken (Kosten, hoog tot zeer hoog, afhankelijk van wat je kiest)

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 22 juli 2024 23:18]

Het opvangen van een horizontale schok is alleen nodig wanneer er een extreme vloedgolf tegen het gebouw slaat. Dat gaat in de Eemshaven niet gebeuren. De Waddeneilanden en de ondiepe wadden zee voorkomen dat. Een Tsunami op de Noordzee is ook niet mogelijk. Daarvoor is de Noordzee zelf veel te ondiep.

Met betonnen muren van 40/50 cm dik en een aantal steunberen kom je als een heel eind. Het dak moet ook zwaarder uitgevoerd worden als normaal, maar met wat extra steunen is dat wel op te vangen.

De bouwplannen van het Google DS ken ik niet, maar die van Microsoft in Noord Holland wel. Dat moet een bomproof gebouwd worden, wat zonder veel moeite een kruisraket kan weerstaan. Gebouw ligt onder NAP en wordt waterdicht afsluitbaar. Er wordt zelfs vanuit gegaan dat het gebouw met enige regelmaat natte voeten krijgt.
Het dak moet 3m onder water kunnen staan. Personeel kan dan niet meer binnen, maar de aperatuur kan ook zonder personeel gewoon doordraaien. Microsoft gaat ervan uit dat een calamiteit van max. 6 weken geen problemen zal opleveren.
Een Tsunami is niet mogelijk omdat er geen actieve breuklijnen zijn in de Atlantische Oceaan die Tsunami's veroorzaken. De vlakheid van de Waddenzee is minder relevant (wrijving is wel groter bij odiepe delen maar nog steeds minder dan land, weliswaar fungeert het als een zeer uitgestrekt bufferzone). Daarnaast is de belasting van een Tsunami veel te weinig om een normaal gebouw (die goed gebouwd is te beschadigen). Een Tsunami heeft betrekkelijk weinig impuls ten opzichte van andere golven. Een Tsunami's gevaar is dat hij erg lang is. Het water stijgt en blijft er lang liggen en hij komt zonder waarschuwing want hij is op diep water onherkenbaar (Niet alle translaties veroorzaken een Tsunami waardoor tot de dag van vandaag geen goede waarschuwingssysteem bestaat voor zelfs Japan, Technologisch zeker niet achtergesteld). De impulsoverdracht van een tsunami is weinig vergeleken met andere vloedgolven. Maar dit terzijde.

Ik geloof niks van 6 weken doordraaien. Hebben ze ook een energiecentrale daarin staan ? Dat zal wel nodig zijn want van buiten komt er geen stroom meer.

Dat het gebouw waterdicht is geloof ik niet. Tenzij het een bunker ontwerp heeft. Dus geen ramen, geen buitendeuren (behalve de ingang), geen nooduitgangen (1 ingang en uitgang). Maar ik ken het gebouw niet goed genoeg. Geen deuren en ramen is nodig voor het waterdicht maken.

Hoe hebben ze de waterdichtheid getest ? Een cocon, vullen met water eromheen en vervolgens naar lekkages zoeken ? Ik denk het niet.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 22 juli 2024 23:18]

Google heeft een redundant systeem, die gaan echt niet data op 1 plek op slaan. De kans dat er hardware stuk gaat is veel groter dan dat de dijk door breekt.
De kans dat dijken doorbreken is vele malen hoger dan dat er door hardware uitval DC op zijn gat gaat.
De kans dat ergens de stroom uitvalt en de NSA's het begeven is ook groot. Beide gaan een keer gebeuren. De vraag is vooral of de dijken of de NSA het eerder begeven en daar zou ik nog geen weddenschap op willen leggen. Wel op het feit dat Google hier droog blijft.
Al lijkt het mij slimmer om datacentra boven NAP neer te zetten, echter is dat in de praktijk meestal niet het geval. Dus als er iets mis gaat met de dijken ben je een hoop data kwijt.
Volgens de hoogte kaart van Nederland ligt Eemshaven boven NAP 1-2 meter.

Het zijn vooral Noord en Zuid-Holland en de polders in het IJsselmeer die heel ver onder NAP liggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 22 juli 2024 23:18]

Overigens heeft KPN ook een datacentrum in almere, wat dus lachend onder NAP ligt. Dit probleem overkomen zij door de onderste X etages waterdicht te kunnen laten zijn en door het centrum bevoorraadbaar te maken via boot op Y meter hoogte
Wel ideale vorm wat waterkoeling dan :+
zit vast met hele lange betonnen palen in de zandbodem.. Die gaat niet drijven.
Anoniem: 112442 @bilbob24 november 2016 12:38
zit vast met hele lange betonnen palen in de zandbodem.. Die gaat niet drijven.
Ik ben geen bouwkundige. Maar mij lijkt niet dat dat een goede oplossing is. Palen worden in de bouw vooral gebruikt om lasten op te vangen. Hun trekkracht is meestal niet zo goed. Zeker als de palen niet via staal goed aan de rest van het gebouw verbind.

Het zal KPN sowieso waarschijnlijk niet boeien want als dat probleem op zou treden heeft Nederland grotere problemen.
Dan is een gedeelte van de Nederlandse bevolking in gevaar.
ik ben ook geen bouwkundige maar neem wel aan dat ze hun badkuip goed hebben vastgemaakt..
Anoniem: 112442 @bilbob24 november 2016 13:22
ik ben ook geen bouwkundige maar neem wel aan dat ze hun badkuip goed hebben vastgemaakt..
Kortom je ben ook maar aan het raden. Ik vroeg een bouwkundige om raad.
Je hebt geluk. Ben toevallig structural engineer voor waterbouwkundige constructies.

Ik twijfel of het echt waterdicht is voor de onderste etages want je hebt duizenden joints die je zal moeten dichten en de kosten hiervan kunnen behoorlijk uit de pan reizen. Het testen op waterdichtheid is ook vrij lastig voor het gebouw. Veel simpler ( en goedkoper) zou het zijn het gebouw op pootjes te bouwen of alle kritieke functies en servers op de hogere etages neer te zetten en de onderste verdiepingen te laten vollopen.

Over de fundering. Inundatie zal hem waarschijnlijk grotendeels vernietigen maar als dit niet gebeurd heb je wat extra masa nodig of trekpalen ( deze zijn veelal afhankelijk van de wrijvingsweerstand en hebben geen conusweerstand voor trek, dus veel nodig en duur). Je kan ze helpen door de massa van de funderingsbalken te vergroten (wat niet zo duur is). Tevens zitten meeste gebouwen al in het grondwater dus drijven ze in principe allemaal maar hun opwaartse kracht is veel minder. De kelder waterdicht maken kost ook minder want geen ramen, vaak ter plastse gestort en gewapend beton.
met zoveel joints zal het toch wel high genoeg zijn :+
Op Tweakers!
Op Tweakers zitten mensen van allerlei pluimage.
je vroeg helemaal niet om een bouwkundige..
afdeling civiele techniek meldt zich.
Tunnels zouden van zichzelf ook opdrijven zonder maatregelen. palen en een een meter(s) dikke betonvloer doen hierbij wonderen. Waterdichtheid hoeft hierbij geen probleem te zijn.
Voor een Tunnel en een gebouw zijn er andere eisen. Eentje heeft ramen die open moeten kunnen. De andere niet.

Theoretisch is het allemaal mogelijk maar kosten $$$$$$
Als het waterpijl stijgt en je de onderste verdiepingen helemaal waterdicht hebt geïsoleerd (hoe je dit ook hebt gedaan) neemt de massa van de verplaatste vloeistof toe en Fopw=Massa verplaatste vloeistof*g.

Neem een basketbal (voetbal werkt niet zo goed). Dompel het half onder in je badkuip (gevuld uiteraard). Neem dezelfde basketbal en dompel het helemaal onder. In het tweede geval zal je veel meer spierkracht moeten gebruiken de bal onder te houden.

Maar ik voel dat je aan het trollen ben.
Anoniem: 112442 @sebazs24 november 2016 14:49
Wanneer het waterpeil stijgt wordt de opwaartse druk juist minder, dus opdrijven is echt onzin 8)7 . #offtopic
LOL.
Het waterpeil buiten stijgt, niet binnen?

Welk cijfer had je voor natuurkunde?

Hier wat links.
Elke kelder wil wel omhoog komen als grondwater stijgt
Afdeling:Natuurkunde/Inleiding in de natuurkunde/Druk/Opwaartse kracht
Dat of je zet de servers op de 1ste etage.
Hier in Almere staat bijvoorbeeld een datacentrum van ik geloof IBM.
Gebouw staat op poten waardoor je er onder kan parkeren en de servers droog staan.
In Amsterdam staat een gebouw waar zelf een aanmeerhaven aan vast zit zodat de aggregaten van brandstof voorzien kunnen worden mocht het echt heel erg mis gaan.

Als de grond echt veel goedkoper is in Groningen en de connectiviteit perfect zijn er genoeg opties om het NAP probleem op te vangen :-)
Drielandenpunt in Limburg is hoogste punt van Nederland.

En het is er een paar graden koeler dan op NAP.

Maar je hebt grote investeringen nodig om voldoende energie en connectivity daarheen te krijgen.

Grotten zijn ook goed, die zijn boven NAP, van nature koel en bestand tegen inslag van uit de lucht vallende vliegtuigen en bommen. (dat eerste is een argument bij redundantie)
Een grot is dan wel van nature koel maar de vraag is wat daar van overblijft als je er een DC dagelijks zijn megawatten aan warmte in laat stouwen, je kan niet alle warmte afvoeren. Als die grot eenmaal warmer wordt krijg je hem ook moeilijker weer koel.

In Londen loopt de ondergrondse op een diepte waarvan je zou verwachten dat die koel blijft, maar doordat er continue mensen en apparatuur warmte in lozen is het daar geleidelijk aan steeds warmer geworden. Je kan niet alles wegventileren, veel van de warmte wordt in de rotswand/tunnelwand opgenomen. Ik denk dat dat ook voor een mergelgrot geldt.
Drielandenpunt in Limburg is hoogste punt van Nederland.

En het is er een paar graden koeler dan op NAP.

Maar je hebt grote investeringen nodig om voldoende energie en connectivity daarheen te krijgen.
Je kunt er wel Energie reduncy uit drie landen krijgen.
Grotten zijn ook goed, die zijn boven NAP, van nature koel en bestand tegen inslag van uit de lucht vallende vliegtuigen en bommen. (dat eerste is een argument bij redundantie)
Maar het nadeel dat het erg vochtig is. En wat het effect is als de mergel uitdroogt, ik weet niet of het krimpt, door warmte van de servers?
Ik ben er geweest heb geen hoogspanningsleidingen uit drie landen zien lopen.

> 25MW doe je niet door het uitrollen van een haspeltje.


Vocht kan je extern gebruiken voor afvoer van warmte. Je gaat geen losse racks direct in grot zetten.
Ik ben er geweest heb geen hoogspanningsleidingen uit drie landen zien lopen.

> 25MW doe je niet door het uitrollen van een haspeltje.
Net alsof de kabels naar het Googel data center al lagen.
Vocht kan je extern gebruiken voor afvoer van warmte. Je gaat geen losse racks direct in grot zetten.
Vocht? Water ja. Vocht is na verloop van tijd weg.
[...]


Net alsof de kabels naar het Googel data center al lagen.
Och. Er staan wel een paar energiecentrale's (waarvan een deel kolencentrale's welke al gesloten zijn/worden). Bovendien maakt Google gebruik van een tiental windmolens, goed voor 62MW, die in de buurt geplaatst zijn/worden.
[...]

Och. Er staan wel een paar energiecentrale's (waarvan een deel kolencentrale's welke al gesloten zijn/worden). Bovendien maakt Google gebruik van een tiental windmolens, goed voor 62MW, die in de buurt geplaatst zijn/worden.
Daar gaat het niet over.
Het gaat erom dat @totaalgeenhard dat het zei dat de kabel niet gemakkelijk gelegd kunnen worden.

Natuurlijk kun je bij de zee efficiëntere windmolens inzetten., vanwege sterke wind op zee dan land. Maar zoals gezegd dat heeft niet met @totaalgeenhard zij reactie te maken.
Of je een paar kilometer moet aanleggen of tientallen is in alle opzichten een groot verschil. (vergunningen, kosten etc..)
Hoogspanning is geen probleem want er liggen vlak in de buurt grote steden,Aken en Luik, waar over en weer stroom wordt geleverd aan de diverse netten als er een tekort zou zijn en in Heerlen, wat tegen Kerkrade ligt is er een nieuw grensoverschrijdend industrieterrein met Duitsland en denk je dat er daar geen hoogspanning is !
Als alles onder NAP overstroomt is,zijn jouw vakantie foto's in de cloud wel mijn laaste zorgen.
Al lijkt het mij slimmer om datacentra boven NAP neer te zetten, echter is dat in de praktijk meestal niet het geval. Dus als er iets mis gaat met de dijken ben je een hoop data kwijt.
[ironie]
Google is vooruit ziend hoor, ze zetten in op zeewater koeling, zo kunnen ze hen DC op het droge bouwen en straks gebruik maken van water koeling
[/ironie]
Dan zou je toch voor Zuid Limburg kunnen kiezen bv op het nieuwe industriecomplex van de Gemeente Kerkrade waar Nederlandse en Duitse bedrijven zich kunnen vestigen in dit Nederlands-Duits project waar ook nog ruim plaats is en boven het NAP ligt.
Je denkt toch niet serieus dat bedrijven als Google unieke data in 1 datacenter opslaan zonder redundantie en back-ups?
Is ook, ik weet ook niet hoe ik de 'criminiele organisatie' moet interpreteren hier. Het klinkt meteen alsof er wapens, drugs en mensenhandel aan te pas komen, maar ik geloof in deze context dat het gaat over 'corrupte topmannen' die dit soort dealtjes sluiten om hun beslissing een bepaalde kant op te laten gaan.

Ik zie het dan zo; er zou vast toch al een datacenter ergens in de Benelux komen, iemand in Groningen zag z'n kans schoon en heeft er (op illegale wijze) voor gezorgd dat de keus daarop zou vallen. Had ie dat niet gedaan, was het misschien alsnog wel gebeurd omdat het wellicht de beste optie was.
Dat is gewoon Artikel 140 Wetboek van Strafrecht.
"Deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven".

Dat heeft verder niets te maken met wat voor strafbare feiten dat zijn, het gaat er om dat je deelneemt aan een organisatie die als doel heeft het plegen van strafbare feiten.

Een bedrijf dat een strafbaar feit pleegt (bijv. het dumpen van afval) is nog geen criminele organisatie omdat ze voor een ander doel zijn opgericht (het produceren van product X). Een organisatie die is opgericht om tegen betaling afval illegaal te dumpen kan wel een criminele organisatie zijn.

In dit geval zal de aanklacht draaien om het runnen van een organisatie die speciaal was opgezet om mensen om te kopen.
Ter aanvulling: organisatie in de meest losse zin van het woord. Het is dus niet zo dat het gehele bedrijf in een klap een criminele organisatie is.
Als het om Google gaat, dan zijn diverse mensen hier het waarschijnlijk niet met je eens. ;)
En hoe zit het dan met de aardbevingen?
Daar liggen ze bij Google niet wakker van. Silicon Valley ligt zef in een gebied waar aardbevingen regelmatig voorkomen. De kans op een sterke aardbeving (6+) in Groningen is nihil, in Silicon valley 100%. Dan heb je het niet eens over 6+, maar 8+ en dat kan morgen gebeuren, maar ook nog 100 jaar op zich laten wachten.
Klopt. Het soort aardbevingen wat hier groot nieuws is (2-3) haalt in Californië niet eens het lokale nieuws. Vanuit dat perspectief is Nederland een derde-wereld land, waarin gebouwen zo ongeveer spontaan uit elkaar vallen.
Klopt. Het soort aardbevingen wat hier groot nieuws is (2-3) haalt in Californië niet eens het lokale nieuws. Vanuit dat perspectief is Nederland een derde-wereld land, waarin gebouwen zo ongeveer spontaan uit elkaar vallen.
Onzin, Nederland kent vrijwel geen natuurlijke aarbevingen, waarom zou je veel geld investeren in iets dat nooit is voorgekomen? De huidige aarbevingen in Groningen zijn allemaal de schuld van de gasboringen, is niets natuurlijks aan. De huizen die er nu van uit elkaar vallen zijn allemaal gebouwd voordat de gevolgen van de gaswinning bekend waren.

Of moeten we maar een 10 meter hoge dijk om Nederland gaan bouwen omdat we anders achterlopen op Tsunami-bescherming? 8)7
Dan ben je niet goed ingelicht want in Zuid Limburg loopt wel een breuklijn en hebben wij wel natuurlijke aardbevingen gehad,6.2, en Google maar eens op de Gemeente Montfort Limburg waar er veel schade is geleden buiten de schade die Zuid Limburg heden ten dage noch bestaat door de kolenwinning, en daardoor de bodem zakt en daardoor waterleidingen breken en nu nog scheuren in woningen veroorzaken maar als je die schade vergoed wil krijgen dan moet je een zwaar gevecht aangaan met het mijnwezen,kijk maar naar de Noordelijke provincies.
Het heuvelachtige en mooie Zuid-Limburg zijn de uitlopers van de Belgische Ardennen waarlangs deze breuklijn loopt en denk verder maar eens aan het winkelcentrum het Loon in Heerlen dat compleet is gesloopt omdat het aan het verzakken was maar kon er niet bewezen worden dat dit door de mijnbouw kwam na diverse onderzoekingen maar ik heb hier wel mijn bedenkingen bij.
We hebben 50 miljard uitgegeven aan een hoge dijk rondom Nederland! Dat was ook niet voor niets. Tsunami's hebben we niet, maar wel gewone stormen in combinatie met een trechtervormige Noordzee. En ja, dat is zeker on-topic, want zonder die 50 miljard was de Eemshaven risico-gebied geweest.

Wat betreft "geld uitgeven voor aardbevingen" - we hebben het hier over schokjes van 2-3 op de schaal van Richter, en die is exponentieel. Silicon Valley is gebouwd om 6 zonder problemen te doorstaan, dat is dus 1000 maal meer energie dan een 3-tje. Dan moet wél je bijzondere en dure maatregelen nemen; hier volstaat simpelweg een degelijk ontwerp.
Voor zover ik het weet, zijn de meeste data centers wel beschermd tegen kleine bevingen, dus dat moet wel goed zitten. Hier een linkje met uitleg over de 'isolatie' van een data center tegen bevingen.
Zeker die kleine aardbevingen in Groningen kun je prima je ontwerp op aanpassen. Bovendien heeft de Eemshaven minder last van aardbevingen dan Slochteren en omgeving.
Als Groningen geen goede lokatie was geweest had omkopen geen zin gehad. Tusha beslist heus niet alleen over de lokatie van een datacenter. Als hij aan zou komen met een belachelijke lokatie ergens midden in een woestijn, ver van de snelle internetkabels en stroomvoorziening, dan wordt hij door heel zijn staf uitgelachen en binnen een dag wordt hij er door Google uitgesmeten.
De Eemshaven ligt pal naast een belangrijke internationale internetverbindig, naast een energiecentrale en de grond is er goedkoop. Helemaal uiniek hoeft dat niet te zijn, maar met wat smeergeld op de eigen rekening wordt de lokatie wel extra aantrekklijk om net dat beetje extra moeite te doen alle neuzen richting Groningen te laten wijzen.
Als Groningen geen goede lokatie was geweest had omkopen geen zin gehad. Tusha beslist heus niet alleen over de lokatie van een datacenter. Als hij aan zou komen met een belachelijke lokatie ergens midden in een woestijn, ver van de snelle internetkabels en stroomvoorziening, dan wordt hij door heel zijn staf uitgelachen en binnen een dag wordt hij er door Google uitgesmeten.
De Eemshaven ligt pal naast een belangrijke internationale internetverbindig, naast een energiecentrale en de grond is er goedkoop. Helemaal uiniek hoeft dat niet te zijn, maar met wat smeergeld op de eigen rekening wordt de lokatie wel extra aantrekklijk om net dat beetje extra moeite te doen alle neuzen richting Groningen te laten wijzen.
Ik keur sowieso in geen enkel geval corroptie goed, het zou IMO zwaarder bestraft moeten worden.

Maar Nederland is het heel erg moeilijk om iets in de provicie te krijgen en te houden.
Ik heb het gevoel dat de randstad, misschien gunstige voorwaarden, er heel erg aan trekt om daar de bedrijven te krijgen.

Denk aan Ziggo, Vodafone etc.
Philips kan ik me een klein beetje voorstellen i.v.m. het Damrak. Aangezien het internationale hoofdkantoor is. Voor Ziggo en en Vodafone NL niet omdat het beide B.V.s zijn van een internationale onderneming.

Aan de kosten en het personeel kan het niet liggen. Personeel en personeelskosten zijn veel lager en het pand zou ook goedkoper moeten zijn gezien de vastgoedprijzen in de provincie vs de Randstad.
Als Schiphol claimt de motor van de Nederlandse economie te zijn, dan hebben ze wel enigzins een punt. Jouw twee voorbeelden, Ziggo en Vodafone, zijn juist ómdat het dochters van multinationals zijn, 2 bedrijven die in de buurt van Schiphol willen zitten.
Ruimte? Als je bedoelt dat daardoor de grondprijzen laag zijn heb je een (zwak) punt. Redenen zijn voornamelijk goedkope stroom van die nutteloze nieuwe kolencentrale en de aansluiting op de backbone die daar aan land komt.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 23:18]

Nutteloos? Hij levert toch energie, dan heeft hij toch nut?
We hebben in nederland een energie overschot.. van die nieuwe gascentrale draait er maar 1 van de 3 generatoren en soms zelfs geen 1.. puur prestige werk omdat Mitsubishi ook in Europa wil laten zien dat ze Centrales bouwen. Het enige nut dat ie zou kunnen hebben is waneer je een oude koolcetrale had uitgeschakeld omdat deze nieuwe een zuiniger techniek heeft kwa uitstoot.

[Reactie gewijzigd door Finger op 22 juli 2024 23:18]

Logisch dat die gascentrale zelden draait - gascentrales zijn er nu juist voor piekmomenten.

Het probleem met duurzame energie is niet het aanbod, maar de leveringszekerheid. Voor elke Gigawatt aan windmolens heb je een dure gascentrale als backup nodig.
Die staan zo lang stil dat ze niet eens direct aan kunnen als backup heb ik me laten vertellen door de baas daar bij de oplevering. Vanwege de aantasting door de zoute zee lucht.

[Reactie gewijzigd door Finger op 22 juli 2024 23:18]

Dan is de gascentrale nutteloos, niet de kolencentrale.

We hebben oa een energie overschot omdat we bruinkoolstroom importeren uit Duitsland. Nog vervuilender dan een oude kolencentrale. Zou goed zijn om dat te stoppen en de gascentrales te laten produceren. Voor milieu en werkgelegenheid.
Beide centrales zijn in principe kolen/gas centrales. Kolen worden eerst vergast en op dat gas stoken ze. Alleen door alle protesten van oa greenpeace hebben ze bij de Nuon Centrale er voor gekozen om eerst af te zien van die vergas installatie en op aardgas te gaan draaien. Ook omdat fase 2 van de bouw door het overschot niet door ging.

[Reactie gewijzigd door Finger op 22 juli 2024 23:18]

Exporteer maar wat naar België, volgens onze politiekers hebben we een tekort ;)
En het terugdringen van het CO accoord in de lucht,politiek, en daardoor maakt het deze kolencentrale overbodig/nutteloos.
Ja maar dan moet Google het weer aanpassen de regels etc. Of ze dat willen doen? Mensen moeten toch wel hun diensten gebruiken.
Het artikel gaat over omkoping,corrupte vastgoed criminelen e.d.en jij vind het blijkbaar geen punt omdat de locatie goed uitkomt!??Ik blijf me verbazen om dit soort reacties...
Grootste reden voor deze locatie is volgens mij de zekerheid op een energie voorziening.
Daarnaast lopen er trans-Atlantische datakabel ergens in die buurt.
Haha..ja ongelofelijk ze willen blijkbaar niet zien wat er staat??Niet alleen gamezfreak maar bijna iedere reactie hier!Verbazingwekkend hoe mensen reageren .....
Als het OM eens alle inkopers van bedrijven en (semi) overheid eens zou doorlichten komen ze er ook achter dat nepotisme ook in Nederland gewoon is.

Gunnen van orders is niet alleen maar op basis van prijs/kwaliteit/leveringsvoorwaarden.

Om e.a. reden letten grote organisaties niet op en vertrouwen ze hun inkopers blind, terwijl ze vaak in een paar minuten (b.v. via tweakers pricewatch) kunnen zien dat ze veels te veel betalen.

Ik heb wel eens gezien dat inkoop 10x meer werd betaald dan retail inclusief bezorgkosten. En daarover vragen stellen is men niet van gediend.
Natuurlijk speelt er naast de kale prijs nog een heel andere aspecten mee.
Hoelang garandeert deze leverancier service? Hoe snel is de service?
Hoelang houd de leverancier onderdelen op voorraad.
Leveren ze op precies het tijdstip dat jij wenst?
Is het een betrouwbare partner?
Al die aspecten kunnen de prijs enorm opdrijven, maar zijn in het bedrijfsleven erg belangrijk.

Maar dat is inderdaad nog geen reden niet het werk van je inkopers steekproefsgewijs te controleren.
Als je het over service hebt, klopt je relaas wel enigszins. Maar het gaat over producten en aanhouden van een paar spares is goedkoper dan telkens tot 10x zoveel betalen.

Je kunt beter eerste week van elk nieuwjaar op bezoek gaan bij je inkopers, om te zien of er geen nieuwe TV of andere zaken in hun huis staan :)

Bij grote inkopen van miljoenen valt een extra marge van een paar ton die gedeeltelijk bij inkoper terecht komt niet op.
Ik begrijp het hele probleem niet, dit is toch iets dat zich afspeelt tussen commerciele partijen. Ik zie hier niet echt iets in van omkoping, dit zijn gewoon de normaalste zaken. Als het nu ging om een ambtenaar die smeergeld aannam, dan was het een ander verhaal. Maar bedrijven geven elkaar heel vaak 'cadeautjes' om zo de ander te paaien in de hoop om de opdracht te krijgen.
Een verschil is dat het hier kennelijk niet op bedrijfsniveau ging, maar dat er een werknemer achter de rug van zijn werkgever om, ook zonder belastingaangifte te doen, geld aannam.
Er wordt mij totaal niet duidelijk uit dit stuk waarom dit een zaak van het OM is. Dit is toch een zaak voor Google om te onderzoeken?
Waarom zou Google dat, welliswaar een zoekmachine exploiteert maar geen onderzoeksinstantie is, onderzoek doen naar omkoping door een Nederlandse zakenman. De betreffende Google manager werkt al sinds 2009 niet meer voor Google. Google als onderneming is hierin vooralsnog geen parij.
Waarom zou men geen onderzoek mogen doen? Blijkbaar heeft deze ex-medewerker, in de tijd dat hij bij Google werkte, steekpenningen aangenomen. Dan zou ik als ex-werkgever toch wel willen weten hoe de vork in de steel zit en of hij het bedrijf niet nog meer schade heeft berokkend.
Google mag zeker onderzoek doen naar hun interne situatie. Maar de zaak met betrekking tot de Nederlandse zakenman is er 1 van het OM, daar heeft Google niks mee te maken.
Heeft Google waarschijnlijk een onder-zoekmachine voor gemaakt....... ;)
Misschien is het hoofdonderzoek wel die naar de criminele organisatie waar Stroink en z'n vrouw lid van zijn. Als je dan geldstromen gaat volgen kom je blijkbaar ook uit bij de ex-Google-topman, en dat is nieuwswaardig.
Ik denk dat je gelijk hebt, maar het artikel zou dit wat mij betreft wat duidelijker mogen zijn. Het is een enkel zinnetje met een verwijzing naar ‘die’ criminele organisatie waar hij ‘lid’ van is.
Omkoping is volgens mij gewoon strafbaar, ook wanneer het private bedrijven betreft. Daarnaast is er wel meer aan de hand:
"Ze worden verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie."
Van: http://www.telegraaf.nl/d...open_Google-topman__.html
Haha dat is juist de taak van het OM. Ze kunnen mensen aanklagen als ze verdacht worden van strafbare feiten.
Omkoping is altijd een zaak van het OM. Het is namelijk illegaal.
Weet je wat een rechtsstaat is? Of ga jij als er iets van je gestolen wordt naar je moeder ipv de politie? |:(
Broertje, de taak van het OM is juist om strafbare feiten op te sporen en eventueel mensen te vervolgen. Daar is geen aangifte van iemand voor nodig.
Als een projectontwikkelaar geld geeft aan een persoon binnen een bedrijf om zijn keuze te beïnvloeden strafbaar is, dan begrijp ik dat. Ik heb geen rechten gestudeerd, dus vandaar mijn vraag.
Want je mag pas iets illegaals onderzoeken als er aangifte van is gedaan :?
Als een projectontwikkelaar geld geeft aan een persoon binnen een bedrijf om zijn keuze te beïnvloeden illegaal is, dan begrijp ik dat. Ik heb geen rechten gestudeerd, dus vandaar mijn vraag.
Er is een verschil tussen civiel recht en strafrecht. Deze stap is volkomen logisch, je vraag lokt dan ook dergelijke antwoorden uit.
Even googlen en je hebt je antwoord.
Bedrijven waar groot geld is,is ook groot criminaliteit,het is een feit.Alleen mensen zijn te naief om daarover na te denken
Anoniem: 112442 @ToxicR924 november 2016 09:43
Bedrijven waar groot geld is,is ook groot criminaliteit,het is een feit.Alleen mensen zijn te naief om daarover na te denken
Als je het nieuws volg, heb ik het gevoel da vastgoed er in oververtegenwoordigd is.
En in sommige gevallen zelfs verweven met de onderwereld.
Joh niks aluhoedje, ToxicR9 geeft een argument waarom dit een zaak voor het OM is, ongeacht dat zijn argument een beetje subjectiviteit bevat.
De Eemshaven is volgens mij gekozen omdat de omstandigheden daar ‘vrij’ goed zijn. Er is genoeg energie (3 centrales), het datacenter kan gekoeld worden met zeewater en er ligt een internetkabel die ons verbindt met de Verenigde Staten. Dit heb ik ervan begrepen. Vader woont in de buurt :)

Edit.

Ik weet dat veel (grote) gebouwen tegenwoordig 'aardbevingsbestendig' worden gemaakt, ik weet niet of dat hier ook het geval is. De Eemshaven is voortdurend bezig met bouwen, lijkt me dat er wel rekening wordt gehouden met al die bevingen.

[Reactie gewijzigd door gangstahh op 22 juli 2024 23:18]

Geen nieuws van vandaag,. http://www.post-gazette.c...tive/stories/201605200229

Niet alleen in Groningen en er zijn natuurlijk altijd 2 partijen voor nodig, de ontavnger is net zo schuldig als de gever.

In Nederland zou hij worden veroordeeld als lid van een criminlele organisatie }>

Hij dacht natuurlijk wat is 1,5 miljoen op 600 Miljoen en daarvoor moet ik ook nog met mijn poten in de groningse klei staan.en Zuckenberg niet. wat is het toch oneerlijk verdeeld. Dat zal ik even rechtzetten. :(

[Reactie gewijzigd door Jermak op 22 juli 2024 23:18]

Omkoping is gewoon altijd aan criminele activiteit, zowel voor Stroink als voor de ex-Google topman.
Het heeft zich afgespeeld in Nederland, dus moet het OM onderzoeken.

[Reactie gewijzigd door Compaen op 22 juli 2024 23:18]

Groningen is desondanks een prima keuze voor een datacentrum. Er ligt al een onderzeese internetkabel, er zitten al elektriciteitscentrales in de Eemshaven. En er is ruimte. Beter kan bijna niet.

Nederland zou van Groningen de Silicon Valley van Europa moeten maken. De infrastructuur ligt er al, en er is ruimte zat. De perfecte manier om de kenniseconomie van Nederland een zetje te geven, Nederland internationaal een belangrijke plek te geven, en ook direct Groningen wat minder achtergelegen gebied te maken. Als de overheid nou ook inzag dat hier een enorme kans voor het grijpen ligt...
"Silicon Valley maken" - er zijn zo'n 30 Europese overheden die dat willen, en ze falen allemaal. Het blijkt nauwelijks te plannen. De overheid kan op z'n best faciliteren. Maar de belangrijkste factor die bedrijven aantrekt is andere hi-tech bedrijven.

Nu moet er meteen bij worden gezegd dat Nederland het niet eens zo slecht doet - Eindhoven is waarschijnlijk de beste benadering van Silicon Valley die er in Europa is. Maar dat is niet dankzij de overheid, dat is het gevolg van Philips. De overheid werkt daar nauwelijks aan mee.

(Voorbeeldje: Eindhoven heeft nog steeds geen snelweg ring, de snelweg Eindhoven-Helmond is geïsoleerd van de rest van het Nederlandse snelwegnet, terwijl Eindhoven wel een belangrijk knooppunt is richting het Roergebied.)
Anoniem: 725174 24 november 2016 09:25
Ja mensen, ook in Nederland komt corruptie voor!
Ja mensen, ook in Nederland komt corruptie voor!
Ik denk zelfs meer dan je denkt.
Daar zouden de journalisten een keer onderzoek naar moeten doen.

Tevens worden zaken toegestaan die IMO niet toegestaan moeten worden. dat ex ministers snoep baantje bij bedrijven krijgen. Dan vraag je je als burger af of die niet al van te voren bekokstooft was?
Is het niet juist de bedoeling dat ex-ministers het bedrijfsleven ingaan? Dan belasten ze de samenleving niet meer door wachtgelden te ontvangen.
Anoniem: 112442 @mashell24 november 2016 11:38
Is het niet juist de bedoeling dat ex-ministers het bedrijfsleven ingaan? Dan belasten ze de samenleving niet meer door wachtgelden te ontvangen.
Maar het lijkt er op dit moment op dat de belangen van hun toekomstige werkgever behartig worden.

Zie bijvoorbeeld: Maxime Verhagen
Na de politiek
Verhagen wordt adviseur van VDL Groep uit Eindhoven, zo liet de eigenaar van dit industriële conglomeraat in januari 2013 desgevraagd weten. In 2012 had hij zich als minister van EZ intensief bemoeid met een overname door VDL.
Ook wordt Verhagen lobbyist, ambassadeur en adviseur voor de provincie Limburg.
Of dit allemaal in het belang van Nederland is?

Eerlijk gezegd heb ik liever dan Ministers wel wachtgeld ontvangen voor bijvoorbeeld 10 jaar dan dat ze direct binnen het bedrijfsleven mogen gaan werken.

Op zich zou ik er ook geen moeite mee hebben als ze bij echte non-profit organisaties zouden gaan werken.
Of dit allemaal in het belang van Nederland is?
In een land waarin we het polderen (gameznlijk overleg, comprimis als doel) als iets goed beschouwen is dat dus goed voor Nederland. Ik zie eerlijk gezegd het bezwaar helemaal niet. Op lobby werk draait de politiek, op die manier wordt de politiek geinfomeerd over de verschillende belangen die er zijn. En dan kun je je afvragen of bedrijven zo niet een te grote invloed op de politiek krijgen maar burgers lobbien ook, door hun belangenorganisaties, door de politiekpartijen en in ultimo door hun keuze in het stemhokje.
Ook een politicus is een vrij man en mag dus in het bedrijfleven gaan werken, iemand na een politeke carriere (die soms onder het mom van verantwoordelijkhied nemen voor iets wat je als politicus niet zelf gedaan hebt kan eindigen) veroordelen tot 10 jaar thuis zitten met wachtgeld vind ik inhumaan. En met het oog op overheidsfinanciering ook uiterst onwenselijk.
Anoniem: 112442 @mashell24 november 2016 13:17
[...]

In een land waarin we het polderen (gameznlijk overleg, comprimis als doel) als iets goed beschouwen is dat dus goed voor Nederland. Ik zie eerlijk gezegd het bezwaar helemaal niet. Op lobby werk draait de politiek, op die manier wordt de politiek geinfomeerd over de verschillende belangen die er zijn. En dan kun je je afvragen of bedrijven zo niet een te grote invloed op de politiek krijgen maar burgers lobbien ook, door hun belangenorganisaties, door de politiekpartijen en in ultimo door hun keuze in het stemhokje.
Ook een politicus is een vrij man en mag dus in het bedrijfleven gaan werken, iemand na een politeke carriere (die soms onder het mom van verantwoordelijkhied nemen voor iets wat je als politicus niet zelf gedaan hebt kan eindigen) veroordelen tot 10 jaar thuis zitten met wachtgeld vind ik inhumaan. En met het oog op overheidsfinanciering ook uiterst onwenselijk.
Ik deel die menig niet. Want hierdoor zal een minister sneller de belangen van de bedrijven behartigen dan die van de burger.
Dat zie je ook dat dat meestal gebeurt denk aan de ZZPer en de flexibiliteit etc.
Het is toch goed dat nu eindelijk de schijnzelfstandigheid van ZZPers wordt aangepakt. Er zijn massa's mensen ongewild naar het ZZP schap geduwd. Die komen krap aan rond, lopen bergen risico en de werkgevers zijn de lachende 3e. Dat kon zo niet doorgaan.
Want hierdoor zal een minister sneller de belangen van de bedrijven behartigen dan die van de burger.
De ex-minister is een burger! Een burger met misschien nog wat connecties uit het verleden maar een doodnormale burger die vrij is te doen wat hij wil. Als hij zijn kennis en ervaring kan inzetten voor het bedrijfsleven is dat goed voor de economie en daarmee voor Nederland.
Anoniem: 112442 @mashell24 november 2016 13:37
Het is toch goed dat nu eindelijk de schijnzelfstandigheid van ZZPers wordt aangepakt. Er zijn massa's mensen ongewild naar het ZZP schap geduwd. Die komen krap aan rond, lopen bergen risico en de werkgevers zijn de lachende 3e. Dat kon zo niet doorgaan.
Ik vind dat de ZZPer nooit had moeten kunnen bestaan, zeker niet in de laagbetaalde banen, zoals de bouw.
[...]

De ex-minister is een burger! Een burger met misschien nog wat connecties uit het verleden maar een doodnormale burger die vrij is te doen wat hij wil. Als hij zijn kennis en ervaring kan inzetten voor het bedrijfsleven is dat goed voor de economie en daarmee voor Nederland.
Die menig deel ik helemaal niet. het is geen gewone burger. Her is en burger die mogelijk als minister beïnvloedbaar was en een belangrijke lobby kring had.

Ik ben geen fan van Trump, maar daar ziet Trump het IMO beter. Een ex parlementslid mag 5 jaar een lobby baan hebben.
Trump administration will ban lobbyists, enact five-year lobbying ban after leaving government
De reden dat ik vind dat een politicus weer terug moet kunnen naar het bedrijfsleven is om te zorgen dat je goede kwaliteit politici krijgt. Als je namelijk 10 jaar wachtgeld zou krijgen wordt het wel erg aantrekkelijk om minister/burgemeeste/wethouder te worden, er willens en wetens een potje van te maken (als je geen talent hebt gebeurt dat gewoon, hoef je niet eens opzet voor te plegen) en dan lekker te gaan luieren.

[Reactie gewijzigd door mashell op 22 juli 2024 23:18]

Anoniem: 112442 @mashell24 november 2016 13:57
De reden dat ik vind dat een politicus weer terug moet kunnen naar het bedrijfsleven is om te zorgen dat je goede kwaliteit politici krijgt. Als je namelijk 10 jaar wachtgeld zou krijgen wordt het wel erg aantrekkelijk om minister/burgemeeste/wethouder te worden, er willens en wetens een potje van te maken (als je geen talent hebt gebeurt dat gewoon, hoef je niet eens opzet voor te plegen) en dan lekker te gaan luieren.
Hij kan ook op een post gaan werken waar hij helemaal niet mee te maken had.
Dat zal voor een minister van binnenlandse en Economische zaken moeilijk zijn.

Tevens zouden ministers ook bij staats organisaties zoals het AFM, NMa, RIVM etc kunnen werken voordat ze terug in het bedrijfsleven gaan.
Ik ben met je eens dat dat prima mag en dat zo in elk geval de schijn van belangenverstrengelingen verkomen wordt. Maar wat we ook niet moeten hebben is dat er functies gecreerd moeten worden voor uitgerangeerde politici (ahum). Dan maar liever het bedrijfsleven in. Dat een eurocommisaris bij een crisis veroorzakende bank aan de slag gaat dat kan niet maar dat iemand als Balkenende een soort mascotte wordt van een accountantsfirma wordt is prima.
Daar zouden de journalisten een keer onderzoek naar moeten doen.
Uit het artikel:
Het Financiële dagblad schrijft op basis van eigen onderzoek
Leuk hé een regel kopiëren en daar op reageren.


Ik schreef:
Ja mensen, ook in Nederland komt corruptie voor!

Ik denk zelfs meer dan je denkt.
Daar zouden de journalisten een keer onderzoek naar moeten doen.
als reactie op.
Ja mensen, ook in Nederland komt corruptie voor!
Het gaat over corruptie algemene corruptie en hoe dat in de Nederlandse samenleving verweven is. Niet alleen dit geval.
Vooral met dit soort zaken is corruptie ernstig, want wie gebruikt tegenwoordig nou niet het web?
Ergens natuurlijk wel een dingetje dit. Nu is het omkoperij om een bouwlocatie, maar om dan door te gaan naar omkoperij om persoonsgegevens etc lijkt dan oppeens een hele kleine stap. Lijkt me een flinke klap voor het Google imago en o.a. Ik ga toch weer net iets sceptischer naar Google kijken, al ben ik groot fan van hun diensten. Lastig, lastig, lastig...
maar om dan door te gaan naar omkoperij om persoonsgegevens etc lijkt dan oppeens een hele kleine stap.
Ik rijd wel eens te hard. Is het voor mij dan ook een kleine stap om straalbezopen achter het stuur te kruipen?

Volgens mij is die link ongeveer net zo logisch als de link die jij maakt.
Volgens mij is de link tussen omkoopbaar zijn en zo dingen in je bedrijf manipuleren of omkoopbaar zijn en zo dingen in je bedrijf doorspelen groter dan de link tussen iets te hard rijden en straalbezopen achter het stuur stappen....maar goed.

Het gaat erom dat deze man blijkbaar voor genoeg geld zijn en Google's fatsoen aan de kant zet. Dat is gevaarlijk, want google heeft bijzonder veel info over vrijwel iedereen...
Voor Google is het een enorme schade-post als een groot deel van hun gegevens op straat komt te liggen. Of uberhaubt aan één concurent wordt gelekt. Dat loopt direct in de honderden miljoenen. De kip met de gouden eieren (data) wordt goed bewaakt.

Daarnaast is het een compleet andere afdeling. Dit gaat om de afdeling die de bouw van data-centra regelt. Die kunnen niet bij de data van de gebruikers.
Daar heb je natuurlijk een punt. Maar toch is het denk ik voor veel mensen schrikken dat er ook bij een bedrijf als Google, wat het toch moet hebben van een gigantisch vertrouwen van al zijn miljarden klanten, omkoping plaatsvindt. Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen toch wel even reden is om op het achterhoofd te krabben met de vraag of Google wel de juiste keuze is om AL hun persoonlijke data bij te stallen.
A: Het was niet zomaar een medewerker. 'ex-Google-topman' uit het artikel.
B: Maakt natuurlijk niet uit of het de CEO was of iemand anders, het gaat erom dat niet alleen de CEO bij hele gevoelige info kan, dus een mannetje onder hem is net zo'n groot probleem als de CEO zelf, aangezien het niet uitmaakt via welke weg de data op straat komt te liggen.
A: Het was niet zomaar een medewerker. 'ex-Google-topman' uit het artikel.
B: Maakt natuurlijk niet uit of het de CEO was of iemand anders, het gaat erom dat niet alleen de CEO bij hele gevoelige info kan, dus een mannetje onder hem is net zo'n groot probleem als de CEO zelf, aangezien het niet uitmaakt via welke weg de data op straat komt te liggen.
Tav A: Natuurlijk is het geen gewone medewerker een gewone medewerker kan en mag zoiets niet beslissen. Maar het was geen CEO wat ik al gezegd heb.
Tav B: Ik vraag me af war je deze opmerking op gebaseerd. Ik heb niets in de richting gezegd.
Ik zei:
Het was een Google medewerker die dit gedaan heeft. Het is de vraag of de CEO van Google dit wist?
Als de ex medewerking mag beslissen waar een gebouw gebouwd mag hij dat mogelijk ma melding aan de CEO beslissen.
Dat hij steekgeld gehad heeft zal hij de CEO natuurlijk niet vertellen. daarom zal de CEO dat niet weten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.