Het Openbaar Ministerie onderzoekt de omkoping van ex-Google-topman Simon Tusha. De Nederlandse vastgoedman Rudy Stroink zou hem hebben omgekocht voor een bedrag van 1,7 miljoen euro om het datacenter van Google in de Groningse Eemshaven aan te leggen.
Het Financieele Dagblad schrijft op basis van eigen onderzoek dat het OM een dagvaarding tegen Stroink heeft uitgebracht en dat hij volgende week samen met zijn vrouw voor de rechtbank moet verschijnen. Zij worden beiden verdacht van onder andere omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. In het OM-onderzoek is de ex-Google-topman aangemerkt als lid van die criminele organisatie. Hij zou tussen juli 2008 en maart 2010 betalingen hebben ontvangen van Stroink, wiens bedrijven bij de bouw van het datacenter zijn betrokken. Destijds was Tusha verantwoordelijk voor de locatiekeuze van Googles datacentra, aldus de krant.
Tusha zou eerder in een Amerikaanse rechtszaak hebben bekend dat hij belastingfraude pleegde door geen inkomstenbelasting over het ontvangen geld te betalen. Uit de processtukken van die zaak is volgens de krant duidelijk op te maken dat Tusha in totaal tien betalingen ontving via tussenpersonen en bedrijven. Uit diezelfde stukken zou bovendien blijken dat de ex-Google-topman zich in het VK eveneens heeft laten omkopen voor een bedrag van 1,5 miljoen dollar. Daarbij ging het om de locatiekeuze van een Brits datacentrum. Tusha werkte tot 2009 bij Google.
De bouw van het Google-datacenter in de Eemshaven omvat een investering van ongeveer 600 miljoen euro, zo bleek eerder. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal op 6 december aanwezig zijn bij de opening van het nieuwe complex.
Update, 10:13: In een reactie laat Google weten dat Tusha niet betrokken was bij de gesprekken over het huidige datacenter. Deze startten nadat hij het bedrijf had verlaten. Daarnaast is het bedrijf van Stroink niet betrokken bij de investeringen rond het project of de bouw van het datacenter. Google zegt verder het onderzoek van het OM te steunen.