Nederlandse pionier halfgeleiderindustrie Arthur del Prado overleden

Arthur del Prado, de oprichter van ASM, mede-oprichter van ASML en de grondlegger van de productie van computerchips, is op vrijdag 9 september overleden op 84-jarige leeftijd. Zijn nabestaanden maken dat op zaterdag bekend via overlijdensadvertenties.

Ook op de website van ASM treedt het bedrijf nu naar buiten met het overlijden van Del Prado. De in Nederlands-Indië geboren Del Prado richtte in 1968 in Bilthoven Advanced Semiconductor Materials op. Het bedrijf was een van de eerste in Europa die zich bezighielden met de halfgeleiderindustrie. Del Prado is te danken voor de introductie van de 'chipbakovens', ook wel vapor deposition furnaces, die tegenwoordig wereldwijd in gebruik zijn bij bedrijven als Intel. Ook voor de assemblage van chips ontwikkelde hij machines. In 1984 richtte Del Prado samen met Philips ASML op, tegenwoordig een wereldleider in het bouwen van machines die chips kunnen maken.

Del Prado heeft in de Tweede Wereldoorlog een tijd in een Japans concentratiekamp vastgezeten. Na zijn bevrijding verhuisde hij naar Nederland, waarna hij HTS Chemie studeerde in Enschede, economie in Amsterdam en een tijd bedrijfskunde aan Harvard. Del Prado werd in 2009 geslagen tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn prestaties voor de Nederlandse economie en halfgeleiderindustrie. Tot mei van dit jaar was Prado nog actief als voorzitter van ASM Pacific Technology, een dochterbedrijf gevestigd in Singapore. Sinds 2008 staat zijn zoon, Chuck del Prado, aan het hoofd van ASM International.

Arthur del Prado

Foto: ASM

Door Mark Hendrikman

Redacteur

17-09-2016 • 15:38

22

Submitter: A4553

Reacties (22)

22
22
10
0
0
0
Wijzig sortering
Nou rust in vrede zou ik zeggen. Jammer dat tweakers daar geen Polder Pioniers aflevering van heeft gemaakt.

Was vast wel interessant geweest.
Wie weet een aflevering postuum? (Idee)
Mja, het leuke van Polder Pioniers is dat zij zelf ook aan het woord zijn ;(
genoeg uitspraken van deze.pionier te vinden. En er zijn genoeg mensen die jaren met hem hebben gewerkt om er een mooie aflevering van te maken.
Ik vind deze man persoonlijk een van de grote jongens in de ICT-geschiedenis. In 2015 had ASML 70 tot 90% marktaandeel (afhankelijk van de type machines) in handen. Kun je nagaan in hoeveel apparaten om je heen chips zitten die door een machine van ASML zijn gebakken.

Ik vind dit bedrijf de trots van de Nederlandse IT-industrie en misschien wel een van de vaandeldragers van het totale Nederlandse bedrijfsleven. Deze man heeft aan de wieg gestaan van ASMI, welke samen met een divisie van Philips later is samen gegaan tot ASML. De rest is geschiedenis.

Rust zacht Arthur. Wat mij betreft mag hier postuum inderdaad een polder pionier-film van gemaakt worden.
Deze man heeft aan de wieg gestaan van ASMI, welke samen met een divisie van Philips later is samen gegaan tot ASML
ASMI (ASM International) is niet met een divisie van Philips samengegaan tot ASML. ASMI bestaat nog steeds en is gevestigd in Almere. Het is het moederbedrijf van ASM Europe, wat furnaces maakt voor de halfgeleiderindustrie. Zeg maar 'ovens' waarin door middel van processen als deposition (inbrengen/opdampen van andere materialen als silicium) een van de vele stappen in het maken van microchips wordt uitgevoerd. Onder ASMI vallen ook vestigingen in Amerika en Azie, ieder met een specifieke technologie.
ASMI staat dus helemaal los van ASML, met een eigen directie, en een eigen beursnotering.
En zo zijn er vele constructies binnen het bedrijfsleven.
Samen een bedrijf opzetten betekend niet een samengaan van die bedrijven.

En zo wordt het ook niet in het artikel vermeld.

Er staat namelijk dat Del Prado samen met Philips ASML oprichte.
Dus ik snap je reactie op het artikel niet.

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 18:59]

offtopic:
Het is geen reactie op het artikel van hem, want zo staat het er inderdaad in, het is een reactie op het commentaar daarboven zoals gequote ;)


R.i.p.
Dat krijg je van Wikipedia kopiëren: bedankt voor deze nuttige aanvullingen :)
'Het bedrijf was de eerste in Europa die zich bezighield met de halfgeleiderindustrie. '

In de jaren 50 maakte oa. Philips al germanium diodes en transistors, dus die tekst klopt niet.
/off topic
Het wordt steeds erger op deze site, onvolledige info, feitelijke onjuistheden, zelden snel ratificeren. Wat een amateurclub.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 22 juli 2024 18:59]

Gelukkig hebben ze voor dit soort verbeter suggesties een 'Feedback' onder de titel van elk artikel.
Zwaargewicht in de industrie weg; die we dankbaar mogen zijn voor zijn bijdragen, mooi dat hier aandacht aan besteed wordt :)
Sterkte aan de nabestaanden.
Beste geschiedenis deze man. Straks even verder lezen, lijkt me een boeiend levensverhaal. Jammer dat ook de groten ons moeten ontvallen.
Sterkte aan de nabestaanden
Ik weet dat het logisch is dat de generatie die aan de wieg van de microprocessoren stonden ons nu gaan ontvallen maar wat een verlies ook deze keer weer.

On a sort of related note, fascinerend dat Tweakers expliciet aangeeft dat de heer del Padro Nederlands-Indisch was. Mijn opa en oma kwamen ook uit Nederlands Indië maar die werden des duivels als je ze Nederlands-Indisch noemde. Ze waren "Nederlanders godverdomme". Mijn persoonlijke ervaring is dat de meeste zo niet alle mensen met een Nederlands-Indische achtergrond dit zo ervaren*.

Was dit een bewuste keuze van de heer del Prado om zich als Nederlands-Indisch te identificeren?
Ik kan het namelijk niet terug vinden en anders zou het wel eens goed bedoeld maar behoorlijk kwetsend kunnen zijn. (Na het verlies van Nederlands-Indië werden veel Nederlanders die uit de kolonie afkomstig waren namelijk met de nek aangekeken. Hun Nederlands-Indische achtergrond werd regelmatig gebruikt als reden waarom ze bijvoorbeeld beperkt stemrecht zouden moeten hebben ook al waren ze op papier gewoon volledig Nederlander)

*met de uitzondering van de Moluksegemeenschap die zich expliciet Molukker voelen
** gewijzigd/verduidelijkt na aanleiding van reactie van Wessee

[Reactie gewijzigd door QQ2 op 22 juli 2024 18:59]

Ik weet niet hoor, ik ben trots op mijn gemengde afkomt. Ik voel me dus ook Indisch en ik geef mijn kinderen dit later ook mee. Zo denken echt heel veel indo's die ik ken. Ik vind het dus mooi dat zijn roots worden benoemd. Side note inderdaad, niet echt een discussie voor tweakers. ;)

[Reactie gewijzigd door Wessee op 22 juli 2024 18:59]

Ik had het niet duidelijk verwoord, dank je wel voor jouw reactie.
Het ging mij er om dat hij expliciet als Nederlands Indisch wordt opgevoerd, als of het zijn nationaliteit was.
Dat klopt niet maar velen die uit Nederlands Indie terug kwamen met de nek werden aangekeken om dat ze geen volledig burger zouden zijn.

Dat gezegd hebbende wil ik natuurlijk geen afbreuk doen aan zijn achtergrond, (of die van jou of die van mij)
Nee, ik snap je helemaal. Ze waren geen Indonesiër, geen Nederlander, geen nasi, geen aardappelen. Ze zijn rijsttafel, en hopelijk weten ze nu dat dat niets is om je voor te schamen. :)
Ik weet niet hoor, ik ben trots op mijn gemengde afkomt. Ik voel me dus ook Indisch en ik geef mijn kinderen dit later ook mee.
Ik herken dit helemaal van de Indo's in mijn omgeving. Trots op hun roots en dragen het graag uit. Ik denk dat het met name iets van de oudere generatie is om je vooral Nederlander te noemen.
Anoniem: 145867 @Wessee18 september 2016 17:54
Ik ben kom ook ergens uit oostenrijk en polen en weet ik veel wat erin mijn bloed zit als ik terug ga. Boeit mij helemaal niks. Want uiteindelijk kwamen we allemaal ergens waarschijnlijk uit afrika vandaan. Wees trots op de mensheid in plaats van allerlei kampen creëren en discriminatie vergroten. Geef dat je kinderen mee en de wereld zal een stuk beter zijn.
Ik creëer helemaal geen kampen, daar ben jij nu mee bezig. Ik ben nou eenmaal met een gemengde cultuur opgegroeid, een cultuur met als basis twee verschillende. Ik vind zo'n antwoord van jou altijd zo repetitief en dooddoenend. Alsof andere mensen last hebben van wat ik doe of waar ik voor kies. Kom volgend jaar anders eens gezellig naar de Tong Tong Fair. ;)

[Reactie gewijzigd door Wessee op 22 juli 2024 18:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.