Pioneer komt met vinyl-draaitafel met usb-opnamefunctie

Pioneer onthult de DJ PLX-500, een draaitafel voor vinyl met usb-opnamefunctionaliteit. Het apparaat kan direct op actieve speakers worden aangesloten, een losse versterker is niet noodzakelijk. De draaitafel komt in september op de markt voor 349 euro.

Volgens Pioneer krijgt de PLX-500 dezelfde layout als de PLX-1000, die op professionele gebruikers is gericht. De PLX-500 is geschikt voor LP's, maxi's en singles. De snelheid is instelbaar op 33 1/3, 45 of 78 toeren per minuut. Pioneer heeft de draaitafel voorzien van een voorversterker, zodat de speler direct kan worden aangesloten op actieve speakers. De PLX-500 wordt geleverd in een witte en zwarte uitvoering.

Door twee platenspelers te combineren met een mixer, kan het apparaat ook door dj's gebruikt worden. De usb-opnamefunctie moet de draaitafel echter ook interessant maken voor bezitters van vinyl die hun collectie willen digitaliseren. Het opnemen werkt door de PLX-500 aan te sluiten via usb op een pc of Mac. Vervolgens kunnen er met de rekordbox-software wav-bestanden gemaakt worden van de platen die worden afgespeeld.

Pioneer DJ PLX-500Pioneer DJ PLX-500
Pioneer DJ PLX-500Pioneer DJ PLX-500Pioneer DJ PLX-500

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-08-2016 • 15:27

126

Submitter: Reanimator909

Reacties (126)

126
123
68
14
0
32
Wijzig sortering
" Het apparaat kan direct op actieve speakers worden aangesloten, een versterker is niet noodzakelijk." Ehm, is dit niet volkomen logisch aangezien actieve speaker simpelweg inhoudt dat de speaker over z'n eigen versterker beschikt?
Klopt, Het had beter geweest om simpelweg te vermelden dat de draaitafels naast USB ook RCA-out hebben. (tulp-plug)
Deze RCA is echter wel voorversterkt, daardoor denk ik dat men wou zeggen dat er geen phono-preamp/lijnversterker nodig is. Je hebt echter wel nog een versterker nodig om dat RCA weer ter versterken voor een passieve speakerset, danwel de inzet van een actieve speakerset.
Okee, dus dit ding kan dus ook op een 'normale' versterker worden aangesloten? Ik bedoel zo eentje (uit de oude doos inmiddels?) waaop ook je CD-speler, tuner en computer kunnen worden aangesloten. Klopt dat?

Want deze zin is een beetje verwarrend voor me: "Het apparaat kan direct op actieve speakers worden aangesloten, een versterker is niet noodzakelijk."
M.a.w.: een versterker is niet noodzakelijk, maar het kan wel?
Het uitgangssignaal van een MM (moving magnet) cartridge (waarin de naald zit) is zeer zwak. Hiervoor is altijd een separate voorversterker nodig om het signaal op het niveau van "normaal" lijnniveau te krijgen (standaard rca of "tulp" verbinding tussen cd speler, cass. deck enz.).

Normaal gesproken heb je bij gebruik van een platenspeler dus een preamp (voorversterker nodig) of je moet over een eindversterker/receiver beschikken welke een phono preamp ingebouwd heeft. Wat men nu heeft gedaan is de preamp in de platenspeler zelf inbouwen. Nadeel hiervan is dat je zelf nooit kunt upgraden naar een betere, bijv. met buizen.

Daarnaast is het zo dat in de wereld van de platenspelers er naast MM cartridges ook MC (moving coil) versies bestaan. Deze hebben een nóg zwakker uitgangssignaal, maar zijn wel superieur wbt weergave. Bij gebruik van een MC cartridge is een extra preamp nodig, of men gebruikt een zogenaamde "step up" trafo om het signaal een boost te geven. De betere losse preamps hebben een schakelbare MM/MC input.

Daarmee is de kop vh artikel nog steeds onjuist, gezien "een versterker is niet noodzakelijk" moet worden "een VOORversterker is niet nodig" (bij gebruik van een MM cartridge).

Om het verhaal nog verwarrender te maken: er bestaan ook zogenaamde high output MC cartridges, zoals de Denon DL-110. Is een instap mc cartridge, klinkt aardig, in ieder geval een stuk beter dan alle MM zooi. Een "high output" MC cartridge heeft ongeveer eenzelfde output als een MM versie, dus superieure kwaliteit zonder een 2e preamp benodigd. Maar de "echte" MC (low output) elementen zijn het allermooiste, zoals de Denon DL-103.

Wbt dj gebruik: is veelal MM zooi met zeer hoge naalddruk, heeft weinig met geluidskwaliteit te maken. Moet vooral mishandeling aankunnen.

Wie geinteresseerd is in hifi phono, Project maakt nog leuk spul: http://www.project-audio....ic&cat=turntables&lang=en

[Reactie gewijzigd door terradrone op 22 juli 2024 22:06]

Upgraden naar een betere pre-amp is wel zeker mogelijk, er zit net zoals bij de LP120 van Audio Technica een switch op om de ingebouwde pre-amp te bypassen.
Niet alleen is het signaal van alleen een naald van de pick-up heel zwak, het geluid moet ook nog aangepast worden.
Dat wil zeggen, er moet een filter toegepast worden om de boel weer goed te laten klinken.
De RIAA Recording Curve moet weer ongedaan gemaakt worden voordat je het gaat afspelen.
Doe je dat niet, dan klinkt het geluid heel schel en ontbreekt het laag.

Deze correctie is toegepast omdat de lage tonen eigenlijk een veel bredere groef nodig hebben om met dezelfde intensiteit te kunnen worden afgespeeld als hogere frequenties.
Om dit te compenseren moet er zowel bij de opname als bij het afspelen een correctie plaatsvinden.
Die correctie doet een 'phono preamp' ook voor je.
Dat is in principe eenzelfde uitgang als een CD-speler, tuner of cassettedeck.
Een platenspeler geeft normaliter een veel zwakker audiosignaal af dan voornoemde apparaten. Daarom worden "normale" platenspelers altijd op een gecorrigeerde phono-ingang aangesloten.

Deze platenspeler heeft dus en ingebouwde PHONO-versterker. Dus niet eentje waar speakers op aangeloten kunnen worden... ;)

Dat is een vorm van VOORversterking (voordat het naar de versterker gaat dus)
Niet te verwaren met een ander soort voorversterker, veelal in combi met 1 of meerdere eindverstekers (watts). Deze worden gebruikt (door liefhebbers, zoals ikzelf) om een verdere scheiding (storing, brom, etc) te maken tussen (fragiel) ingangs-signaal en de daadwerkelijke eind-versterking (veel stroom/veldwerkingen).

Op een voorversterker, ookwel pre-amp, kunne dus ook actieve speakers worden aangesloten.
Volgens mij wel. Er word gesproken over een voorversterker, dus je kan er dan ten alle tijden een eindversterker aanpluggen.
Wat "roughtodacor" boven je aangeeft. Actieve speakers hebben al een versterker aan boord.. vandaar de naam 'actieve speakers'. Het is een beetje onhandig geformuleerd door tweakers.
Okee, dus dit ding kan dus ook op een 'normale' versterker worden aangesloten?
Om je vraag te beantwoorden, ja, dat is precies de bedoeling.

Het artiekel is erg warrig geschreven en lijk op een reclamefolder geinterpreteerd door een leek. Beetje triest.

Waar het op neerkomt is dat alle RIA equalizing en voorversterking in het apparaat zit en dat er gewoon line uitgangen op zitten. Je steekt het dus in dezelfde analoge inputs als waar je cd spelers en dergelijken in zou steken.

Waarom in het artiekel het verhaal van actieve speakers erbij wordt gehaald is mij een raadsel. Het klinkt zo random omdat je het ding meestal via een mengpaneel of versterker gaat aansluiten en bijna nooit direct op een set speakers wilt hebben.
Ik denk dat ze bedoelen dat een voorversterker met RIAA correctie niet nodig is (zoals gebruikelijk is bij platenspelers). maw, er komt gewoon een line signaal uit, met vlakke frequentie response.

[Reactie gewijzigd door borft op 22 juli 2024 22:06]

Klopt, maar dan zit je wel met een probleem als je computer al op de actieve speakers is aangesloten. Dan moet je dus steeds wisselen tussen je draaitafel en je PC. Hmmmm. Niet zo handig toch? Of je moet alles op een mengpaneel zetten...
Beetje muziek fanaat die zoiets als dit koopt heeft wel een mengtafeltje over.
Een beetje muziekfanaat heeft al lang een vergelijkbaar iets. Zo heb ik zelf al jaren een digitale recorder die kan opnemen vanaf elke bron. Met ondersteuning voor usb, flash, sd en hd... niets nieuws onder de zon dus en totaal nutteloos. Enkel interessant voor iemand die geen platenspeler meer heeft en zijn oude collectie wil digitaliseren..dat zal geen hele grote markt meer zijn.
Want omdat jij alles al hebt is het compleet nutteloos. Het is niet mogelijk dat er mensen zijn die bijvoorbeeld net willen beginnen met dit soort spul en dit wellicht een interresante optie vinden, want jij hebt immers alles al.

Verder in het nieuws: micla blijkt het centrum van het universum te zijn.
Wat een belachelijke reactie. Mischien moet je mijn reactie nog een keer lezen voordat je onzin praat. Ik geef toch duidelijk aan dat het maar een zeer kleine markt kan bedienen? Dat bevestig je in je eigen reactie ook nog eens..

Over het centrum van het universum gesproken....
Deze platenspeler is enkel voor de DJ bedoelt. Het is in feite een remake/spirituele opvolger van de bekende Technics SL-1200. Ik wacht misschien een jaartje of 1-2 na release om te upgraden van mijn Reloop RP2000´s als het apparaat echt voor lange termijn is gebouwd.
Nee, je computer kun je via usb aansluiten, maar door de voorversterker in de speler ook op een aux ingang, net wat mooier klinkt..
Hangt er van af of je zelf de volume wilt regelen of altijd op line-out volume luistert :)
Niet helemaal volgens mij, maar je hebt het bij platenspelers over een voorversterker.
Het komt hier op neer dat je geen VOORversterker (PhonoPREamp) nodig hebt om het signaal van de naald te versterken, voordat je naar de versterker of actieve speakers gaat. De voorversterking gebeurt al in de speler zelf.

Echter is het niet zo heel speciaal. Het heeft gewoon een interne geluidskaart. De ondertussen ZEER oude Numark TTX had dit ookal. Interne voorversterking als je wou en USB output...
Ehm, is dit niet volkomen logisch
Nee, een normale draaitafel heeft dit niet.
Vroegah kwam er uit een draaitafel alleen het geluid zoals dat op de plaat staat. En dat is op een bepaalde manier ge-equalized omdat het op die manier beter op de plaat kan worden geperst.
Alleen klinkt dat voor geen meter. Al het laag is eruit gezogen en je hoort een schril geluid.
Vervolgens zat er op je versterker een tegen-equalizer die het allemaal weer rechttrekt (allemaal volgens afspraak, sluit dus als het goed is aan op wat er uit de speler komt). En dan krijg je normaal geluid.

En deze heeft dat dus ingebouwt. Op zich wel slim, maarw zeker geen standaard op draaitafels.
Je kunt dit dus ook niet aansluiten op een draaitafelingang op een mengpaneel. Wel op een normale line ingang.
Benieuwd of dit dan iets is dat een beetje behoorlijke kwaliteit levert. De meeste recensies die ik lees van vergelijkbare apparaten zijn niet bepaald lovend over de kwaliteit. Maar dit is natuurlijk wel Pioneer.... :)
In principe hangt het meeste van de kwaliteit af aan welk element je erop hebt zitten en hoe stabiel je motortje draait. Dat laatste zit negen van de 10 keer wel goed met Pioneer. Dat eerste heb je zelf in de hand.Ik zag in de link het volgende:
Drawing on our heritage in making high-quality decks, the PLX-500 inherits the layout of the PLX-1000 professional turntable and produces warm, clear analogue sound. The high-torque deck is ideal for scratching and comes with everything you need including a cartridge, stylus and slipmat, […]
Dat warme in het geluid is handig voor als je veel elektronische muziek met een diepe bass afspeelt.

De USB doet verder geen afbraak aan het geluid. Ik weet even niet af het uitmaakt wat voor een geluidskaart in je systeem zit. Denk van wel.

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 22 juli 2024 22:06]

De USB doet verder geen afbraak aan het geluid. Ik weet even niet af het uitmaakt wat voor een geluidskaart in je systeem zit. Denk van wel.
Op het USB stuk kan weldegelijk kwaliteitsverlies optreden zoals Dorstlesser hieronder (of hierboven) al aangeeft. De output van de platenspeler zelf is analoog, dus de ADC (analog digital converter) maakt er een digitaal signaal van wat je computer kan 'lezen'. Die ADC is in principe een halve geluidskaart (die bevatten ook nog een DAC --> digital analog converter) waardoor je de geluidskaart in je pc niet nodig hebt.

Maar stel dat je toevallig een ongelofelijk goede geluidskaart in je pc hebt zitten, kan je ervoor te kiezen om de voorversterker van de Pioneer te gebruiken en met je eigen ADC op te nemen door de tulpuitgang, en wil je het helemaal enthousiast aanpakken kan je omschakelen naar Phono out waardoor je zelfs een eigen voorversterker kan gebruiken, al zou ik zeker voor het laatste doel een andere tafel overwegen ;) .

Ik zie net dat Dorstlesser een edit heeft gedaan met ongeveer dezelfde info, dus hoewel ik iets eerder was is deze dubbel xD

[Reactie gewijzigd door Ultrapc op 22 juli 2024 22:06]

Ja zoiets dacht ik al.

Ik zelf heb absoluut geen behoefte aan een USB draaitafel. Zelf heb ik gewoon een HiFi systeem staan. En bij een maat van me als we dan zijn dj set met vinyl willen opnemen pakken we de rec out van het mengpaneel. En dan gaat met RCA naar een 3,5mm jack naar de aux in van de computer. Is voor een DJ set meer dan voldoende.
Er zitten dan natuurlijk wel wat schakels tussen die eventueel voor signaalverlies of ruis kunnen veroorzaken maar dat hoeft geen probleem te zijn. Verder is de kwaliteit dus afhankelijk van wat er achter dat line-in poortje op je computer zit :) .
Ik zou toch wel even kijken of je daar een geluidskaartje voor kunt gebruiken. Als jullie een on-board ding gebruiken dan lijdt de geluidskwaliteit daar vrijwel zeker onder. Zelfs een relatief goedkoop geluidskaartje is vaak vele malen beter dan whatever je hebt met een 3.5mm ingang.
Sommige macs zijn daar weer een uitzondering op en leveren redelijk goed geluid over die ingang. Maar bij pc's is het meestal diep triest en wil je naar een losse audio interface.

Magoed, tis ook maar net hoeveel je over hebt voor je hobby. :)
Op het USB stuk kan weldegelijk kwaliteitsverlies optreden zoals Dorstlesser hieronder (of hierboven) al aangeeft
De ADC zit voor het USB gedeelte, op het USB gedeelte zelf vind geen kwaliteitsverlies plaats.
Natuurlijk helemaal waar, met het usb stuk doelde ik dan ook meer op alle hardware die ervoor zorgt dat er een digitale output uit die usb komt. Inclusief de ADC dus en daar treed altijd kwaliteitsverlies op.

je hebt gelijk dat het er niet helemaal duidelijk stond hoor, ik snap de verwarring :)
>De USB doet verder geen afbraak aan het geluid. Ik weet even niet af het uitmaakt wat voor een geluidskaart in je systeem zit.

Dat kan tegenvallen. Wil je dat je collectie echt mooi gedigitaliseerd wordt, dan heb je een goede ADC nodig, en die heb je waarschijnlijk niet binnen dit budget. Je zal hier heus je platenverzameling wel 'aardig' klinkend mee op je PC krijgen, maar je zal hoogstwaarschijnlijk wel hoorbaar kwaliteitsverlies ondervinden.

De geluidskaart maakt overigens niet uit; de verwerking naar digitaal is al door de platenspeler gedaan. Wil je beter resulaat, dan kan je beter investeren in een goede platenspeler, met goed element en goede voorversterker, en deze aan een goede geluidskaart hangen, maar dan ben je zo een paar duizend euro armer... Dus voor mensen met een budget is dit een prima oplossing, al vraag ik me af welke kostbare platen je wil digitaliseren die niet al digitaal zijn uitgegeven en die je dus zo van internet kan plukken in betere kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 22 juli 2024 22:06]

Ze hebben het niet over Burr-brown, en tempratuur controlled crystal, zal ook wel niet dan.
Zolang de ADC in de tafel zelf zit met alle vibraties... zal het nooit super worden. Of het ESS / Burr-browns of multibit, dsd whatever is wat dan ook. Maar het is een handige bijkomstigheid. Sowieso alle pure analoge signalen naar digitaal is al kwaliteitsverlies in theorie. In praktijk hoeft dat niet natuurlijk.

En daarnaast inderdaad, als het een digitale master op LP is, ... tja :-)
Een AD-converter, wat simpelweg een omzetting van electrische signalen doet, heeft geen last van vibraties. ;)
Euhmm je hebt klokken nodig :-) en die zijn analoog, en die zijn trillings gevoelig. Niet zoveel als elemebten en cd spelers, maar het heeft absoluut effect 😉
Een doorsnee crystal oscilator heeft een accelleratie gevoeligheid van de orde 10^-9/g. De draaitafel met geweld op de grond kwakken zal het kristal misschien in de 10^-6 range krijgen. De meeste kristallen hebben van nature al jitter in dit domein, de temperatuur jitter is meestal zo rond de 50ppm (parts per million, hier orde 10^-5 dus).

Ja, kristallen reageren op trilling. Maar niet op een wijze die enig effect op de geluidskwaliteit zal hebben.

Om het verhaal maar meteen voort te zetten, de ADC dicht bij de bron hebben levert minder ruis van analoge lijnen op. De meeste ruis en verstoring zitten al op de plaat zelf, en komen voort uit de technologie, veel meer dan 75dB S/N hoef je van een platenspeler niet te verwachten. Een 16-bit ADC is dus prima geschikt voor deze taak, voordat iemand over 24-bit begint te zwammen.
Dus voor mensen met een budget is dit een prima oplossing, al vraag ik me af welke kostbare platen je wil digitaliseren die niet al digitaal zijn uitgegeven en die je dus zo van internet kan plukken in betere kwaliteit.
Kwaliteit is relatief. Platen worden anders gemastered dan cd's.
Die digitaal uitgegeven nummers klinken dus ook anders dan de voor plaat gemasterde versies. Vandaar dat het, met name bij dansmuziek, wel degelijk zin heeft om je platen te digitaliseren.

Verder is dit helemaal niet zo'n budgetding hoor. De high-end (audiofielen) platenspelermarkt is vrij overdreven en dat is eigenlijk gewoon zonde van je geld.

Verder impliceer je dat de DAC die in deze speler zit niet goed is. Maar goede omzetting is tegenwoordig helemaal niet zo duur.
Ja, je kan altijd beter, je kan ook een stereo dac van een paar duizend euro kopen. De vraag is of je daar echt iets aan hebt.

Wil je dus echt weten hoe goed de DAC is die hierin zit dan zul je het een keer moeten luisteren en niet speculeren en onnodig blind up-marketen.

Buiten dat denk ik dat whatever er in dit ding zit al vele malen beter is dan 99.99% van wat mensen in hun laptops of on-board geluidskaarten hebben zitten. Het is dus belangrijk te realiseren dat de meeste mensen beter de USB kunnen gebruiken dan het spul analoog op hun pc aansluiten.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 22 juli 2024 22:06]

Ik denk dat je volledig gelijk hebt; €350,- is geen habbekrats en ik denk dat ik tijdens het typen daar in m'n hoofd misschien per ongeluk een euro of 100/150 van had afgetrokken. Je zal er inderdaad zelf naar moeten luisteren om te bepalen hoe goed hij klinkt. Desalniettemin kan ik niet aan de veronderstelling ontsnappen dat deze apparatuur je opnames hoorbaar zullen verkleuren. Persoonlijk zou ik, als ik €350 uit ga geven aan een pickup, een model kiezen wat het beste geluid levert, zonder verdere toeters en bellen.
Die digitaal uitgegeven nummers klinken dus ook anders dan de voor plaat gemasterde versies Vandaar dat het, met name bij dansmuziek, wel degelijk zin heeft om je platen te digitaliseren.
Ik vraag me toch af wanneer het nuttig is; als je de LP hebt liggen, dan speel je die toch af? Een digitalisatie daarvan zal uit je telefoon of laptop niet zo goed klinken (zoals je zelf ook al min of meer aangeeft), en de benadering van de analoge master is dan natuurlijk ook minder. Het lijkt me, om kort te gaan, nogal een investering van geld en tijd om zelf opnames te gaan maken die een fractie dichter in de buurt komen van het origineel, terwijl je het origineel al hebt.

Wat voor dansmuziek bedoel je trouwens? In de meeste clubs wordt de muziek nou toch niet bepaald getrouw afgespeeld.
Ik vraag me toch af wanneer het nuttig is; als je de LP hebt liggen, dan speel je die toch af?
Digitaal is in sommige gevallen gewoon een stuk practischer. Ik denk dan met name aan DJ's.
Als je je vinyl digitaal opneemt dan blijven de typische vinyl-karakteristieken gewoon behouden (goede digitale apparatuur is vrij perfect wat dat betreft).

En dan heb je vervolgens de geluidseigenschappen van vinyl maar kun je het verder helemaal opnemen in een digitale workflow (zoals al je muziek op een usb-stickie hebben i.p.v. zeulen met een bak met platen).
Wat voor dansmuziek bedoel je trouwens? In de meeste clubs wordt de muziek nou toch niet bepaald getrouw afgespeeld.
Alle dansmuziek.
En het gaat inderdaad niet om getrouwe reproductie. Vinyl is vaak gemastered om in een clubsituatie (die vaak absoluut geen getrouwe weergave heeft, vaak mono is en vaak enorme acoustische problemen heeft) beter te presteren. Dit heeft grotendeels te maken met de beperkingen van het medium zelf die dan voordelen opleveren op een PA.
Ik weet even niet af het uitmaakt wat voor een geluidskaart in je systeem zit. Denk van wel.
Een geluidskaart in de pc is niet noodzakelijk, via USB komt de muziek digitaal binnen en kan zo ook verder bewerkt worden. Het is wel handig om een geluidskaart in/aan de pc te hebben om (tussentijds) het resultaat te beluisteren.
Het is wel handig om een geluidskaart in/aan de pc te hebben om (tussentijds) het resultaat te beluisteren.
Voor tussentijds luisteren kun je natuurlijk ook je pc op de versterker aansluiten en het de versterker laten doen. Door de usb naar de versterker te jagen, al dan niet via spdif.

Maar het gaat over de platenspeler.
Dat warme in het geluid is handig ...
Oh, dan kun jij me vast wel uitleggen wat "warm geluid" is. Want ik heb geen idee wat "warm geluid" is.
Over het algemeen: Anders gemastered, meer vervorming.
Inderdaad. Ik zou graag beginnen met vinyl, maar het gedoe met losse voorversterkers en hoge prijzen houden me tegen.
Er zijn al zeer goede platenspelers voor minder dan deze prijs. En een voorversterker hoeft ook niet duur te zijn. Of zoek een platenspeler met een line-out. Het kan trouwens ook zo maar zijn dat je eindversterker/reciever een phono ingang heeft. Dan hoef je in principe dus niet eens een voorversterker te hebben. Let wel: de meeste phono ingangen zijn meestal alleen voor MM cardrigdes en niet voor MC.

Het is een leuke hobby.

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 22 juli 2024 22:06]

Tja, het is maar wat voor eisen je stelt natuurlijk. Ik heb bij de kringloop voor €5,- een pickup opgehaald, bij de speciaalzaak een nieuwe naald voor €20,- en bij de lokale electronicaboer een voorversterker voor €9,95. Niet echt een enorme investering, luister er al jaren met veel plezier naar.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 22 juli 2024 22:06]

Ik zou gewoon goedkoop beginnen; je kan altijd uitbreiden. Begin met een goede versterker, daar heb je ook voor de rest van je muziekbronnen (CDs, PC, Smartphone..) wat aan. Goede tweedehands versterkers staan vanaf €50,- overal op marktplaats. Lees even wat recensies van oude versterkers uit de jaren 80/90 en koop er één met een phono ingang, kost niks extra's en dan weet je zeker dat je voor altijd toekomstvast bent. Ik heb twee jaar terug een Pioneer vlaggenschip (A757) gekocht in geweldige staat voor €250,-.

Een fijne platenspeler hoeft niet duur te zijn; voor €100,- of minder heb je al een leuke, nieuwe speler van bv. het inmiddels Nederlandse Lenco, maar verwacht daar geen wonderen van. Voor een beetje kwaliteit loopt de prijs al snel op (topkwaliteit geluid kan al vanaf €300 ofzo, al zal je dan niet altijd de functionaliteit krijgen die je misschien zou willen). Oude platenspelers vertonen vaak gebreken, en gewilde oude modellen zijn vaak net zo duur of duurder dan huidige hi-fi modellen.

De hobby is ook je apparatuur gaandeweg uit te breiden als je een koopje tegenkomt of als je wat gespaard hebt. Zelf heb ik jaren een goedkope nieuwe Lenco gebruikt. Later heb ik van mijn overleden opa een oude Zwitserse Lenco geërfd; een Cadillac onder de platenspelers. En zo heb ik voor een habbekrats nu een waar hi-fi systeem :)
Het is niet alleen dat. Een goede HIFI naald is ook van belang. Met vinyl kan je zo duur gaan als je budget toelaat. Ik heb zelf nog een Technics SL1210 MK2 gekocht, met deze PreAmp waar ik zeer tevreden over ben (130euro) http://www.rega.co.uk/fono-mini-a2d.html

De naald die ik heb is wel +300euro maar de sound is zo helder... Mensen verschieten ervan soms dat het vinyl is. Totaaaal niet te vergelijken met een DJ naald. Audio Technica At 150 MLX - Micro Linear

Spijtig genoeg zie ik nu net dat deze discontinued is :( mss moet ik er nog snel eentje op de kop tikken bij een verdeler die ze nog op stok hebben.
Ik heb nog wel een kennis in Californie die een Yuca (cactus) in zijn tuin heeft waar hij naalden van gebruikt voor z'n platenspeler. De zachte naalden zijn precies goed voor 78-toeren en beschadigen de oude platen veel minder dan een stalen naald. Je moet ze wel vaak vervangen, maar dat is geen probleem, ze groeten vanzelf weer aan.
Anoniem: 221563 @Red hot3 augustus 2016 16:00
De platenspeler die hier op kantoor staat is gewoon zo'n ding van onder de 100 euro die ook bluetooth, usb, cd's en radio ondersteund en met ingebakken speakers. Voor een audiofiel zal het vreselijk zijn vermoed ik, maar voor normaal gebruik prima :)
Daar speel je je platen met stuk waarschijnlijk. Sommige van die prullen hebben zelfs vaste naald en die ziet er niet uit... Zonde van je vinyl.
Ik heb al twee platenspelers (en voorversterkers enzo) naar de milieustraat gebracht omdat niemand ze wou hebben, zelfs niet voor nop.
Nou, de PLX-1000 heeft blijkbaar nogal wat last van feedback, ben benieuwd of dit dan ook voor z'n minder professionele broertje geldt:
https://www.youtube.com/watch?v=mNzMcH2ZbtU
De PLX 500 heeft er waarschijnlijk nog meer last van.

Slightly more heavy (we suspect some of the isolation weight in the PLX-1000 is missing on the 500)
Lower tolerance for wow + flutter (0.15% or less WRMS on PLX-500, 0.1% or less on PLX-100)

http://djtechtools.com/20...-turntable-built-usb-dvs/
Inderdaad. Ook ik ben benieuwd naar reviews.

Hoewel ik de vraagprijs nog steeds behoorlijk hoog vind, is die wellicht te verantwoorden voor iemand die met Vinyl wil beginnen en die de USB mogelijkheid ook wel interessant vindt. En hij is goedkoper dan de PS-HX500 van Sony (die als USP het "rippen naar high-res audio via USB" claimt).

MITS hij dan inderdaad wel beter is dan de prullen van "ion" of "Lenco" (dat volgens mij weinig meer met het 'oude' Lenco te maken heeft).
"Het apparaat kan direct op actieve speakers worden aangesloten, een versterker is niet noodzakelijk."

Dat kan gelukkig (bijna) elk apparaat, bij actieve speakers zit de versterker namelijk in de speaker. En de draaitafels van de laatste jaren hebben bijna allemaal (de super-oems iig wel, Synq Xtrm-1 enz.) een voorversterker aan boord, waardoor er een normale line-output gebruikt kan worden. Dit zijn absoluut geen unieke features.

De grote vraag voor (thuis) DJ's is of deze speler zich staande houdt tegenover een super-oem.

[Reactie gewijzigd door Raling op 22 juli 2024 22:06]

Wat is een "super-oem"?
Grappig dat iedereen de review die ik +/_ 10 jaar geleden schreef nog steeds weet te vinden :-P
aboutdj was gewoon de standaard site voor dj apparatuur geneuzel en onderlinge verkoop. Menig uur op de site gezeten.
Een tiental jaar geleden is er een draaitafelmodel geintroduceerd dat technisch in alle opzichten beter was dan de tot-dan-toe standaard SL1200 voor een fractie van de prijs.
Dit model is door verschillende fabrikanten uitgebracht waaronder de Synq Xtrm-1. Intern zijn ze gelijk, enkel het uiterlijk verschilt tussen de fabrikanten.

De meeste van die modellen hadden (toen al) een keuze tussen traditionele phono-output, of alvast voorversterkte line-output. Sommige hadden zelfs een digitale uitgang(Stanton)

[Reactie gewijzigd door Adion op 22 juli 2024 22:06]

Ik kreeg ook direct een facepalm moment. Duidelijk weer een slechte vertaling of interpretatie van het oorspronkelijk persbericht : "The PLX-500 is ready to use straight out of the box thanks to its line output, which lets you plug it into your sound system or powered speakers with no need for an external amplifier."

De essentie is hier dus inderdaad de Line Out, en dan heb je vanzelf wel dat het zowel op actieve speakers als normale amps met een Line In kan gebruikt worden (zonder de nood voor een speciale Phono In).
Betekent: geen voorversterker nodig want Line-out ipv Phono-out. Vertaling/bedoeling is prima van het artikel.

[Reactie gewijzigd door Whatson op 22 juli 2024 22:06]

De essentie is toch echt wel de Line Out, en niet de actieve speakers. Het tweede is gewoon een gevolg van het eerste. Nu lijkt het alsof je de draaitafel specifiek met actieve speakers moet gebruiken, terwijl je ze in om het even welke Line In kunt pluggen (audio interface bvb).
Eh? Platenspelers hebben traditioneel een voorversterker nodig.
Traditioneel ja, maar zoals hieronder genoemd is de super-oem al zo'n 10 jaar voorzien van een switch waarmee je kunt kiezen tussen line-out en phono.
Anoniem: 630165 3 augustus 2016 15:41
Ik ben zeer benieuwd. Hoop ten eerste dat de mechanica net zo degelijk is als bij de technics SL1200. Digitaliseren doe ik liever via een degelijke converter, meeste AD/DA converters op dit soort apparaten zijn om te huilen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 630165 op 22 juli 2024 22:06]

Ik denk dat je een Technics SL1200 wil zeggen.
Ik heb toevallig een SL-1200 staan voor reparatie en bij mij staat er toch echt Technics op ;) . Betreft de ADC heb je gelijk, al zou het me van Pioneer tegenvallen als er rommel in zou zitten.
Zeer spijtig, de Pioneers komen echt helemaal niet in de buurt van een Technics SL-1200mk2-mk6, SL-1600mk2/1700mk2/1800mk2 serie in bouw kwaliteit. De Wow en Flutter, Signal-to-Noise Ratio zijn echt ondermaats! Deze PLX-500 maar slecht een Signal-to-Noise Ratio van -50db.

Technics SL-xxxx MK2

Wow and flutter: 0.025% WRMS
Signal-to-Noise Ratio: -78dB

Laten we het nog niet over de pitch fader en overige electronica intern hebben van deze Pioneers.

Zie 13:08 https://www.youtube.com/watch?v=mNzMcH2ZbtU

Je kan dus nog steeds beter een 2e hands originele Technics SL kopen is mijn advies.

[Reactie gewijzigd door Dutchman01 op 22 juli 2024 22:06]

Anoniem: 287804 3 augustus 2016 15:58
Wat me het meest opvalt is de 78 toeren.. da's wel heeeeeeeeeeeeeel erg oud. En ik geloof niet dat je hier een bakelieten plaat op kunt leggen. Vindt de naald niet leuk maar de plaat ook niet (die gelijk wat dieper gesneden is). Lang geleden, bij de ziekenomroep, hadden we een speciaal element voor 78 toeren, en had niet het lef om de gewone elementen er voor te gebruiken!

Of is er nu nog iemand die nog wat klassiekers meemixt in zijn set? :9
Ik gok dat die 78 toeren functie er is juist om oude plaatjes te digitaliseren. (Of dit een goede manier is is een andere zaak.)
Je hebt nog steeds een speciaal elememt nodig dacht ik.
Ooit zag ik op een HCC-dag software die pretendeerde normale platen op 78 tpm te rippen.
Dus ach, het zit niet in de weg.
Afgezien van het feit dat je geen aparte koppelstukjes hoeft te gebruiken (RCA -> 3.5mm, tenzij je een geluidskaart heb met meteen RCA aansluitingen erop verwerkt), Wat voor meerwaarde heeft het om via USB op te nemen? Hoe zit het met de geluidskwaliteit verschil met USB t.o.v. RCA?
Hoe zit het met de geluidskwaliteit verschil met USB t.o.v. RCA?
Goed, USB geeft namelijk 100% data door, zonder verlies :P
De kwaliteit van het geluid zal bepaald worden door de interne ADC (analoog-digitaalomzetter) van de speler.
[...]

Goed, USB geeft namelijk 100% data door, zonder verlies :P
Dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Bij het doorgeven van geluid (naar USB boxen of geluidskaart) of video over USB gaat het in Isochroon modus. Daar zit geen handshake op. Als een pakketje verminkt aankomt heb je immers toch geen tijd om opnieuw te zenden.

Dit gaat de andere kant op, dus theoretisch zou het device kunnen bufferen. Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren, dan lopen de verschillende audiouitgangen uit de pas.
Je hebt helemaal gelijk. Het is makkelijker inderdaad

Maar persoonlijk is het echt wel leuk om met vinyl bezig te zijn. Het zoeken naar de juiste startgroef van een nummer. Het kiezen wat je ook alweer wilde afspelen. De hoezen bekijken en met die hoes in je achterhoofd luisteren naar de muziek. Eventueel lekker meeblèren met de lyrics die bij sommige artiesten op de innersleeve staan. Dan lekker wegdromen om na een kwartier tot half uur weer ruw wakker gemaakt te worden met "oja, een plaat. Ik moet hem omdraaien". In een tijdperk waarbij alles via een scherm of internet gaat. Is het best lekker om eens analoog bezig te zijn.
Wie koopt deze mechanische rommel nou nog?
Het feit dat steeds grotere artiesten LP's uitbrengen van hun nieuwste albums. Het feit dat reissue's van albums uit de jaren 80/90 meteen goed verkocht worden. Lijkt mij, dat er voldoende mensen zijn die deze "mechanische rommel" kopen.

En als je DJ's bedoelt: persoonlijk heb ik meer respect voor een DJ die met platen aan het draaien is dan een DJ die zijn liedjes in waveform op elkaar kan afstemmen.

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 22 juli 2024 22:06]

Liefhebbers van vinyl. En ja, dat gaat bij mij ook nog een keer in de woonkamer komen. Veel gaver dan een mp3-speler oid.
Dj's (turntablists) die met tijdcode willen draaien bv, da t wil je niet met een CDJ
En luisteren jullie wel eens goed?
De vraag is of jij wel goed luistert.
Vinyl is vaak heel anders gemastered (o.a. meer getuned voor clubs en andere PA's) waardoor het vaak anders klinkt dan bijvoorbeeld cd.
Op een plaat hoor je tenminste nog elk muziekinstrument, bij mp3tjes is alles zo gecomprimeerd dat je de helft al niet meer hoort, zo erg is dat gefilterd...
Daarom noemt ArtGod ook FLAC bestanden waarbij je die filtering niet hebt.
Daarom noemt ArtGod ook FLAC bestanden waarbij je die filtering niet hebt.
Dat hangt er ook maar vanaf. Als die flac van een gecomprimeerde cd komt, heb je het probleem ook te pakken. Vanaf een lp kan ik nog met 24/96 beginnen en gaan filteren en rotzooien. En ja, daarna kun je er alsnog flac of mp3 van maken.
FLAC kan je zelfs in 24-bit / 192 Khz formaat krijgen (bij o.a. HDTracks) welke identiek zijn aan de originele master tape geluidstechisch, inclusief de dynamiek.

Bij platen heb je last van wow & flutter, rumble, cross-talk, channel seperation, intermodulaiton distortion en ik kan nog wel even doorgaan.
Anoniem: 636203 @oef!3 augustus 2016 19:45
Omdat het uiteindelijk om de geluidskwaliteit gaat, je wil de muziek horen zoals het door te artiest bedoeld was, in elk geval identiek aan de master tape. Dat is niet mogelijk met een mechanisch systeem met al zijn beperkingen.

Het gemak vind ik een additioneel pluspunt. Ik kan nu al mijn CD's op slechts 1 SD kaartje kwijt waarbij de geluidskwaliteit identiek is aan de CD. Wat kan daar nou tegenop?

Het enige positieve wat ik aan LP's kan noemen is dat de kaften groter zijn en dat je het artwork beter kan zien. Dan zal men hoge resolutie PNG'tjes moeten toevoegen aan het audio bestand.
Het is maar net hoe de desbetreffende CD is gemastered. Ik heb LP's die gigantisch veel beter klinken dat de CD. Ik heb ook CD's, die gigantisch veel beter klinken dan de LP. Mij boeit heel dat geneuzel over 24bit /192Khz niets. Of het nu FLAC, OGG, MP3 of WAV is, interesseert mij ook vrij weinig. Het zegt vrij nl. vrij weinig als de masterer er met de pet naar heeft gegooid en dat gebeurt nog vrij vaak (loudness wars anyone?).

Ik verzamel al 30 jaar vinyl en niet zozeer omdat het beter klinkt, want in de jaren 90-00 waren de LP's om te huilen qua kwaliteit, maar omdat ik het gewoon leuk vind. Niemand komt een lekker pilsje pakken en naar je enorme FLAC collectie kijken. Dat gebeurt (bij mij) wel met LP's en dan draaien we lekker wat plaatjes die helemaal niet op FLAC te vinden zijn. Ja, ik gebruik gewoon Spotify en ja ik heb ook MP3 / FLAC en vooral omdat het inderdaad handig is onderweg ;).

FF nog ontopic: Deze Pioneer springt gewoon mee op de vinyl-hype-train. Standaard DJ-achtige OEM tafel, die niets bijzonders is. Leuk om mee te beginnen, als je gewoon lekker plaatjes wil draaien en toch beter geluid wil dan die Crosley muk.
IMO gaat muziek niet om geluidskwaliteit maar om beleving. Dat betekent niet dat je een 64kbit mp3 op een pauperspeakertje moet luisteren maar dat betekent ook niet dat een moderne LP op een goede platenspeler niet verdomd goed klinkt. Concerten en parties klinken ook slechter dan mijn stereo maar toch waardeer ik die (meestal) ook.

Daarnaast voegt, zoals Zflash hierboven aangeeft, het draaien van een plaatje wat toe. Doordat je er extra handelingen voor moet doen neemt de waarde ervan op dat moment toe.
Toch gaat er niks boven de nostalgische Technics SL-1200
Beetje andere prijscategorie hè? Alsof iedereen een SL-1200 nodig heeft om een lp'tje van uit de jaren 70 af te spelen.
Erg interessante optie voor mij. Heeft pioneer technics over genomen? ik dacht dat panasonic dat was, ze lijken wel erg veel op een de 1200's. Ik wil eigenlijk mijn Synq tafels vervangen, de line out optie vind ik sowieso interessant. Mijn mixer is niet de beste meer en dj'en doe ik toch niet veel meer, maar oude platen afspelen wel, dan is een deck als deze erg interessant. Vooral de usb mogelijkheid vind ik een mooie toevoeging. Want nu moet ik in theorie over zoveel schakels heen met volume out en record in gains dat de kwaliteit er niet beter op wordt.
Pioneer is onderdeel van de Gibson groep, net als TEAC en Onkyo, ergens vorig jaar over genomen. Technics is onderdeel van voorheen Matsushita wat nu Panasonic Corporation heet. Panasonic, Technics en JVC (en nog een paar waarvan me de namen niet meer te binnen schieten)waren vroeger merken van Matsushita.

Deze platenspeler zou best weer eens uit de stal van Hanpin kunnen komen, een zgn. SuperOEM draaitafel. Zoek daar maar eens op, je komt *tig merken tegen die ogenschijnlijk allemaal Technics SL-1200 klonen (mogen) maken. Alleen niet de kwaliteit daarvan. :)
Persoonlijk prefereer ik bv een Synq, dit vanwege de hogere torque. De mijne doen het nog steeds perfect na 13 jaar
De octrooien en patenten op de SL1200 zijn al een paar jaar verlopen. Sindsdien mag ook iedereen een draaitafel maken die een 100% kopie is qua design of techniek of beide. De 1200 werd voor het eerst gemaakt in 1972 en was lange tijd de defacto standaard in elke zichzelf respecterende discotheek. Nadat de octrooien en patenten verlopen waren, werd de concurrentie een stuk groter en daarnaast verschoof de markt snel naar de DJ CD-spelers.
De PLX-1000 is ook een Hanpin (op de DJ-5500 gebaseerd), deze dus ongetwijveld ook. Alle zgn super OEM's zijn dat. Maar de DJ-5500 is een prima tafel. Wie beweert dat de SL-1200 meer kwaliteit biedt dan de super OEM's van tegenwoordig wil gewoon te veel geld betalen.

[Reactie gewijzigd door ViNyL op 22 juli 2024 22:06]

Is dit direct op de motor of op een riem aangedreven?

edit: "direct drive" dus rechtstreeks op de motor.

[Reactie gewijzigd door williammorren op 22 juli 2024 22:06]

Precies mijn vraag. Direct drive => Major selling point.
Bij deze op mijn wishlist gezet.
Kijk ook even naar de Reloop serie! :D
Eeh, nee, als het goed is is de draaischijf een onderdeel van de motor zelf! (dus eigenlijk de rotor van de motor)
Er is dus geen sprake van een losse motor waar de schijf op aangesloten zit.
Je kunt wel stellen dat dit de meest directe vorm van drive is. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.